Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Nije samo Rusija od Putina napravila cara: To je činio i Zapad!

INTERVJU: Prof. dr Žarko Korać, psiholog

Published

on

Hoće li predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, nakon što je prethodnih dana naredio stavljanje ruskih nuklearnih snaga za odvraćanje u visoko stanje pripravnosti, zaista ostvariti svoju prijetnju datu 24. februara 2022. i svijet dovesti u situaciju „kakva do sada nije viđena“? Blefira li predsjednik Putin kada kaže da će „organizatori bilo kakvih provokacija“ protiv ruske agresije na Ukrajinu „zažaliti kao što nikada nisu“?

Bivši šef ruske diplomatije Andrej Kozirjev, koji je armiju predsjednika Putina nazvao ,,Potemkinovom vojskom“, ne misli da će ruski predsjednik posegnuti ,,za nuklearnim naoružanjem“. ,,Ne vjerujem da bi Rusija upotrebila nuklearno oružje, vjerujem da je Putin racionalan akter“.

Slično misli i penzionisani profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, psiholog Žarko Korać. Ne sporeći da trenutno svjedočimo najvećoj krizi nakon Drugog svjetskog rata, za što se, kako kaže, postarao ruski predsjednik Vladimir Putin lično, profesor Korać u intervjuu za Pobjedu kaže da je čovjek sa kojim je svojevremeno razgovarao kao potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu Zorana Đinđića, racionalniji nego što se to na prvi pogled čini

„Nema sumnje da svedočimo najvećoj ratnoj pretnji još od vremena takozvane kubanske krize iz oktobra 1962. godine. Činjenica je da je, pominjanjem nuklearnog oružja, Vladimir Putin uznemirio svet. Dosadašnje krize i ratovi u svetu, koji su imali ogroman broj žrtava, ipak nisu uključivale potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja; čak ni tamo gde je Rusija direktno vojno intervenisala. Mislim na Avganistan, Gruziju, Jermeniju, Siriju…“, kaže profesor Žarko Korać. „Sve ovo pokazuje koliko je Vladimiru Putinu stalo do pobede u ratu, koji će ga, kako veruje, proizvesti u ,,obnovitelja ruske imperije“.

Vidite li mogućnost da se ruska agresija na Ukrajinu u ovom momentu nekako zaustavi?

Naravno, agresija se može zaustaviti mirovnim sporazumom, ali u ovom bi se trenutku svaki sporazum mogao doživeti kao poraz Vladimira Putina. Maksimalistički zahtevi ruskog predsednika ne ostavljaju mnogo prostora za kompromis. To što Putin traži nije samo kapitulacija Ukrajine, već i nestanak te države.

Kakav nestanak?

Nestanak Ukrajine ne samo u formalnom, nego pre svega u suštinskom smislu.

Hoćete da kažete da, umjesto mira, očekujete eskalaciju?

Eskalacija koja sledi mogla bi da podrazumeva sve više nasilja i sve više nediskriminativnog uništavanja civilnih objekata, kao i nastavak opkoljavanja manjih gradova, uništavanja njihove urbane infrastrukture – ulica, zgrada, vodovoda, električne mreže. Bojim se da Ukrajini predstoje veoma teški dani, u kojima ćemo gledati kako sve više građana te zemlje ostaje bez struje, vode, grejanja i hrane.

Nedavno je nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović, komentarišući poziciju predsjednika Putina, kazao da je ruski predsjednik na početku agresije odigrao svoju posljednju kartu, što, kako je rekao, može biti opasno. Ima li u ovom momentu predsjednik Putin izlaznu strategiju?

Moguće da takva strategija postoji, ali je ja, iskreno, trenutno ne vidim. Što je duboko zabrinjavajuće. Pritom, jasno je da ni jedan ukrajinski predsednik neće pristati na komadanje svoje zemlje. Ipak, s obzirom na to da rat po svemu sudeći ne ide kako je Putin zamislio, nije isključeno da bi ruski predsednik uskoro mogao početi da razmišlja i o izlaznoj strategiji. Što se pokazuje kao veoma ozbiljan problem: sve je više poginulih ruskih vojnika, više napada na civilne objekte u Ukrajini, koji bi se u budućnosti mogli okarakterisati kao ratni zločin, izolacija i osuda Rusije od srane sveta…

I to je paradoks trenutne Putinove pozicije: što je više želje za završetkom rata, sve su manje šanse da se to i desi.

Opasno je kada se čovjek nađe u bezizlaznoj poziciji, zar ne? Koliko je opasno ako se u takvoj situaciji nađe jedan od politički najmoćnijih ljudi na svijetu?

Naravno da je opasno. Međutim, ima i jedna dobra stvar u svemu, a to je da Putin i dalje ne odbija razgovor sa značajnim evropskim političarima, pre svega sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sa kojim ipak održava vezu i prihvata da sa njim razgovara o ratu. Takođe, razgovara i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, što je važno ne samo zbog toga što je Nemačka najbrojnija evropska zemlja posle Rusije, nego je i ekonomski najjača. U toj je državi, da Vas podsetim, Putin kao oficir KGB-a živeo nekoliko godina. Putin je proteklih dana obavio razgovore sa još nekoliko svetskih lidera, uključujući i izraelskog premijera Beneta, koji je nedavno u Moskvi sa njim proveo gotovo četiri sata.

Dobro, ali što hoćete da kažete? Što to, zapravo, znači?

Sama činjenica da Putin razgovara sa ljudima koji agresiju Rusije na Ukrajinu vide na drugačiji način i koji od njega traže da zaustavi rusku armiju, jedini je stvarno dobar znak koji govori da predsednik Rusije još želi da čuje i druge i da im objasni svoju poziciju. Zanimljivo je da Putin ne razgovara sa Amerikancima i sa Englezima.

Zašto?

Zato što su, gledano iz njegove pozicije, Džo Bajden i Boris Džonson teški pregovarči u smislu da su uže zategli do kraja. Njihova je retorika dosta oštrija i oni, baš kao i Putin, često prete.

U svakom slučaju, ovaj rat je veoma opasan po svetski mir i zato što, pored ostalog, nuklearnom supersilom danas komanduje autokrata, kome su donedavno prilično lako prolazile sve političke odluke. Svet se nije previše potresao od ruskog prisvajanja Krima, od rata u regiji Donbasa sa više od deset hiljada mrtvih, od faktičke podele Moldavije, Gruzije i Jermenije. Za Putina sada mora predstavljati veliko iznenađenje sve što se u Evropi dogodilo kao reakcija na njegovu agresiju u Ukrajini.

 Mislite da je predsjednika Putina iznenadilo jedinstvo Zapada?

Mislim da je Putin napravio dve ozbiljne političke greške: potcenio je reakciju građana Ukrajine, kao i složnost EU i NATO u osudi njegove agresije. Ruski predsednik je svakako racionalan, ali pretpostavke koje su ga vodile ka ratu u Ukrajini bitno su drugačije od onih koje vode nas kada procenjujemo domete tog rata.

Vi, dakle, ne vjerujete u spekulacije da agresijom na Ukrajinu rukovodi čovjek smanjene uračunljivosti, kako pišu pojedini zapadni mediji? Ovakve ocjene nedavno je negirao bivši šef ruske diplomatije Andrej Kozirjev.

Saglasan sam sa bivšim šefom ruske diplomatije. Mislim, naime, da je Putin racionalan. Međutim, problem je to što predsednik Rusije sve uzroke koji su doveli do rata i sve posledice tog rata vidi i tumači na potpuno drugačiji način u odnosu na ostatak Evrope. Zašto? Pored ostalog i zato što su njegove prethodne vojne akcije vojnog – doduše, manjeg intenziteta – u Jermeniji, Gruziji, Donbasu, Krimu prošle bez odgovarajuće reakcije Zapada.

Mislim da je benevolentnost Zapada Putinu olakšala donošenje odluke o napadu na Ukrajinu, a ne nekakvo njegovo psihičko stanje.

Što je još uticalo na tu odluku, što mislite?

Možda Putinovo uverenje da je Zapad slab i razjedinjen, ulaganja u novo rusko naoružanje, moguće duboko lična frustracija zbog raspada Sovjetskog Saveza, osećanje da je Rusiju ,,digao iz pepela“ Jeljcinovog doba, vešto nanipulisanje javnim mnjenjem u Rusiji, snažna podrška unutar Rusije aneksiji Krima… Ali i, kažem, odnos Zapada prema njemu. Jer nije samo Rusija od Putina napravila cara; to je činio i Zapad. I Putin se zaista danas tako i ponaša: kao čovek koji nikome ni za šta ne polaže račune.

Pažljivo pratim svetske medije: premijer Benet ništa nije rekao o pregovorima sa Putinom, Makron je očito bio veoma iznenađen dužim razgovora sa ruskim predsednikom, u kojem se Putin pokazao kao izuzetno nepopustljiv. Ako biste me pitali o kakvoj vrsti patologije je reč, a možemo je, u većoj ili manjoj meri prepoznati kod gotovo svakog čoveka, rekao bih vam da je Putin agresivni narcis. Što ga uglavnom ne sprečava da stvari oko sebe jasno vidi. S tim što, kao svaki narcis, misli da je u svakoj situaciji on centralna ličnost oko koje se sve okreće.

Sada se i okreće?

Tačno je, okreće se. Cela Evropa se njime danas bavi, ali na način koji nije dobar ni za Putina ni za Rusiju. Podsećam da se čak i tradicionalno neutralna Švajcarska priključila ekonomskim sankcijama protiv Rusije, dok je Nemačka donela odluku da poveća izdvajanja za odbranu i izveze odbrambeno oružje u Ukrajinu.

Može se reći da je u ovom trenutku Putinova Rusija potpuno izolovana na Zapadu, ali i u velikom delu sveta.

Koliko je Rusija sposobna da izdrži tu vrstu izolacije i sankcije Zapada?

Rusija bi sankcije mogla dugo izdržati, ali će najveću cenu, kao i uvek, platiti običan svet. Pad rublje je već mnogima od njih obrisao ušteđevinu, učinio da građani bankama više ne mogu da vraćaju kredite. Rusi će sve teže putovati izvan zemlje, njihove avio-kompanije ne lete izvan Rusije, čuvajući sopstvene avione od zaplene.

Kao dobar primer efikasnosti sankcija mogu poslužiti i sankcije koje je, devedesetih godina prošloga veka, Zapad uveo Miloševićevoj SR Jugoslaviji. Verujem da ćemo i sada gledati kršenje sankcija, odluku Kine da ih se ne pridržava i sl. Pritom, nije reč samo o Kini, nego i o drugim zemljama. Drugim rečima, ovo su sankcije koje je Zapad, a ne ceo svet uveo Rusiji. A skoro sva ruska ekonomija zavisi od zapadne tehnologije. Biće potrebne godine da se to barem delimično promeni. Sa druge strane, i Rusija skoro u potpunosti ekonomski zavisi od izvoza nafte i gasa.

Jednom je američki senator Mekejn krajnje cinično primetio da je ,,Rusija benzinska stanica koja se pretvara da je država“. Pita li se neko šta će biti kada zapadni svet postepeno smanji svoju zavisnost od ruskih energenata?

Kina se, kažete, ne pridržava sankcija…

Kina je s jedne strane zabrinuta zbog mogućeg proširenja sukoba; istovremeno, pokušava da se postavi kao primarni ekonomski, posebno energetski partner Rusije. Je li to bilo očekivano? Pa, jeste.

NATO, koji je počeo da djeluje neefikasno i djelimično anahrono, Putinovom intervencijom postao je ponovo veoma relevantan. Ovo je možda jedan od najvažnijih rezultata Putinovog rata: vojno je ujedinio Zapad upravo onda kada mu se činilo, posebno nakon Trampovog mandata na mjestu predsjednika SAD, da je Zapad slab i razjedinjen

Predsjednik Volodimir Zelenski upozorava Zapad da će, ako ostavi Ukrajinu da se sama bori, neka od zemalja NATO biti sljedeća meta ruske agresije. Očekujete li da će Rusija krenuti na Baltičke zemlje?

Zelenski se očajnički bori da angažuje NATO da se aktivnije umeša u sukob. Savršeno ga razumem, ali to što on traži neće se desiti. Svakako ne onako kako se Zelenski nada. Međutim, upravo se ovde krije srž pouke ukrajinskog predsednika, koji su mnogi razumeli: da je Ukrajina bila deo NATO, ovo se ne bi desilo! Jedan vojno-politički savez, koji je počeo da deluje neefikasno i delimično anahrono, Putinovom intervencijom postao je ponovo veoma relevantan. Ovo je možda jedan od najvažnijih rezultata Putinovog rata: vojno je ujedinio Zapad upravo onda kada mu se činilo, posebno nakon Trampovog mandata na mestu predsednika SAD, da je on slab i razjedinjen.

Ne verujem da će Putin vojno napasti neku NATO zemlju, ali su mnoge od njih, kao baltičke države ili Poljska, opravdano duboko zabrinute. Imale su, naime, istorijski veoma komplikovane odnose sa Rusijom. Najblaže rečeno.

Ako svijet preživi rusku agresiju na Ukrajinu, postoji li opasnost da država koja je dala ogroman doprinos borbi protiv fašizma tokom Drugog svjetskog rata sada ponese žig koji je dugo nosila Njemačka poslije Hitlera i nacizma?

Tek ćemo da vidimo moralne posledice ovog rata. Trenutno su užasne. Trebalo bi imati na umu i jednu psihološku činjenicu.

Koju?

Po svojoj prirodi, ljudi su skloni da budu na strani slabijeg. Rusija, najveća zemlja po površini na svetu i nuklearna super sila, napada mnogo manju zemlju, koja joj je još i sused. Ko bi poverovao u osnovni narativ ruske agresije da je ,,Ukrajina ugrožavala Rusiju“?! Kada tome dodate Putinove eksplicitne tvrdnje da Ukrajinci kao narod ne postoje i da je Lenjin pogrešio što im je dao republiku – i to u vreme kada je 1922. formiran Sovjetski Savez – dobićete odgovor zašto je na Zapadu Putin toliko nepopularan i zašto ga porede sa tiranima iz prošlosti. Čak i sa Hitlerom.

U tom smislu, ono što ste konstatovali u pitanju jeste tragična istina: narod koji je izgubio toliko miliona ljudi u Drugom svetskom ratu sada se doživljava kao varvarski.

Kako se agresija Rusije na Ukrajinu odražava na region? Vidimo li već posljedice?

Siguran sam da će ruska agresija na Ukrajinu imati krupne posledice u regionu. Koje se već vide.

Naime, proputinovske političke snage na Zapadnom Balkanu trenutno su u ozbiljnoj regresiji. Pogledajte samo izjave Milorada Dodika ili cviljenje Aleksandra Vučića, koji gotovo svakodnevno ponavlja koliko mu je teško. U ovom momentu mi se čini da jedino Demokratski front u Crnoj Gori i Vojislav Šešelj u Srbiji – što je, politički gledano, isto – i dalje mašu ruskim zastavama i nose Putinove slike. Ostali su oprezniji, vide da se stvari menjaju velikom brzinom. Nadam se da će, nakon ruske agresije na Ukrajinu, i EU i SAD pažljivije pogledati region i jasnije videti šta su i gde su proputinovske snage.

Što nijesu činile do sada; naprotiv: ambasade nekih zapadnih zemalja u Podgorici javno su građanima Crne Gore čestitale „slobodu“ koju su im donijele proruske, kleronacionalističke političke snage, ojačane nominalno građanskom koalicijom Dritana Abazovića.

Pozdravljanje formiranja ,,apostolske vlade“ ili pohvale na račun Vučića koji se ne usuđuje da uvede ekonomske sankcije Rusiji – mnogo su koštale i crnogorsko i srpsko društvo. Nadam se da su iz tih grešaka svi naučili važne lekcije. Tektonske političke promene koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu već su, kažem, vidljive i u Evropi i u svetu. Uostalom, pogledajte šta se dogodilo sa projektom ,,Otvoreni Balkan“.

Što se dogodilo?

Od ,,Otvorenog Balkana“ nema ništa! Ako je ikada i bilo… Umesto ,,Otvorenog Balkana“, pametan odgovor na postojeću krizu bilo bi brže uključivanje zemalja regiona u EU. Uostalom, Bugarska i Rumunija primljene su u EU po ubrzanoj proceduri, iako u to vreme nisu ispunjavale baš sve uslove za prijem. I svet i Evropa idu iz krize u krizu: pandemija, sada i ozbiljan rat u Evropi, pa najveća izbeglička kriza u od Drugog svetskog rata… Gde će milioni izbeglica iz Ukrajine? Kako im pomoći? Dok razgovaramo, rat besni, ljudi ginu, razara se Ukrajina. Kada će stati, kako će se sve završiti? Bojim se da odgovore na ta pitanja ovog trenutka niko ne zna.

Sreća je Crne Gore što je u NATO-u

Kako vidite poziciju Crne Gore u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu?

Crna Gora ima sreću što ju je prethodna vlast uvela u NATO savez. Sa tako agresivnim proputinovskim strankama, pitanje je šta bi se dogodilo da nema sasvim realne poruke da NATO neće dozvoliti destabilizaciju svojih članica. I to je ključna razlika između ove i vlasti DPS-a: uz sve krupne mane, stranka predsednika Mila Đukanovića imala je političku viziju koja je upravo potvrđena.

Nažalost, sledi vreme slabih koalicionih vlada, oslobođenih bilo kakve jasne političke vizije. Što je manje-više uvek bila sudbina država Balkanu. Retki su lideri i politike koje su nas vodile napred. Mnogo je više onih koji su nas vraćali na početak.

Istorijska regresija

 Govorili ste o politici popuštanja, koju je posljednjih godina sprovodio Zapad, posebno njemačka kancelarka Angela Merkel. Zašto su zapadni lideri to činili? Teško je povjerovati u to da nijesu vidjeli šta predsjednik Putin radi i kuda njegova politika vodi.

Politika popuštanja Zapada i ignorisanja potpuno očiglednih antidemokratskih tendencija u Putinovom ponašanju krajnje je neobična. Hapšenje, pa i ubijanje novinara i političkih protivnika, zatvaranje ruskih nezavisnih medija, ruski vojni upadi u susedne zemlje uglavnom su, kao što sam rekao, ostali bez reakcija Zapada.

Sve što sam nabrojao nedvosmisleno je ukazivalo na radikalizaciju Putinove političke agende – čvrsta ruka i obnova izgubljene moći SSSR. Rat je samo finale ove transformacije političke klime u Rusiji, koja danas najviše liči na predgorbačovsku Rusiju

U kojem smislu?

U smislu da je reč o temeljnoj istorijskoj regresiji.

autor: Tamara Nikčević

izvor: https://www.pobjeda.me/clanak/nije-samo-rusija-od-putina-napravila-cara-to-je-cinio-i-zapad#.Yi79qTYfF1E.twitter

SLOBODNA VOJVODINA

Vasić: Otuđenje imovine Telekoma Srbija – ugovor se potpisuje do 31. decembra

Potpredsednica Dveri i kandidatkinja na parlamentarnim izborima Radmila Vasić upozorila je da “neprimećeno prolazi otuđenje imovine” preduzeća za telekomunikacije Telekom Srbija, kao što se sa komunalnim preduzećem Vodovod i kanalizacija prenosi imovina na “ćerku firmu Ski infrastructure doo Beograd”, saopštile su danas Dveri

Published

on

By

Imovina se prenosi bez naknade, na period od 10 godina, koji će se automatski obnavljati i posle 10 godina ukoliko ne bude prigovora, tvrdi Vasić.

„Da li je tačno da se ovim ugovorom, preduzeće Telekom Srbija odriče kompletne svoje imovine i na novoosnovano zavisno preduzeće prenosi kompletno zemljište koje služi za potrebe postavljanja antena, antenskih stubova, nosača, sistema prenosa, instalacija radio-baznih stanica, kao i druge telekomunikacione i pripadajuće opreme i uređaja, sa kompletnom navedenom i pripadajućom opremom“, upitala je ona.

Vasić je ocenila da se predizborni period koristi da se ugovor potpiše do 31. decembra, navodeći da je imala uvid u ugovor kojim firma Ski infrastructure doo, bez saglasnosti Telekoma, može da podnese Ugovor nadležnim organima radi pribavljanja propisanih dozvola ili saglasnosti i upisa prava zakupa u katastarske ili druge javne knjige.

„Da li ste i kada obavestili zaposlene u Telekomu Srbija i sindikate ovog preduzeća da je ovo način da otpustite više hiljada zaposlenih u ovom preduzeću, jer će posle realizacije ovog ugovora o potpunom otuđenju imovine ostati bez posla“, upitala je Vasić.

izvor: https://n1info.rs/vesti/izbori-2023/vasic-otudjenje-imovine-telekoma-srbija-ugovor-se-potpisuje-do-31-decembra/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš (LSV) u Marker razgovoru: Bez promene u Vojvodini nema ni promena u Srbiji, saradnja sa SNS je zatvoreno poglavlje (VIDEO)

Bez Vojvodine i bez promene u Vojvodini nema ni promena u Srbiji, rekao je predsednik Lige Socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojan Kostreš u emisiji Marker Razgovor. Kostreš je rekao i da je u biti njihove političke ponude to da treba promeniti sistem odlučivanja, da nikakve saradnje sa Srpskom naprednom strankom (SNS) neće biti, ali da je LSV spremna da sarađuje sa onim političkim organizacijama koje Srbiju vide kao građansku, sekularnu, decentralizovanu i evropsku državu

Published

on

By

“Bez vojvođanske skupštine i bez pobede evropskih snaga u Vojvodini nema ni mogućnosti da se Srbija transformiše u normalnu evropsku zemlju”, kaže Kostreš i dodaje da Vojvodina trenutno nije u fokusu.

“Mislim da je to smišljena akcija vladajuće partije. Zato su izbori u Vojvodini zakazani u poslednjem momentu i zato će vojvođanska kampanja biti toliko kratka i zato je naš cilj da je vratimo u fokus, jer bez nas nema ni borbe za očuvanje vojvođanskog načina života”, rekao je on.

Kostreš smatra da je neraspisivanje izbora u opštinama Vojvodine i to što se održavaju vanredni pokrajinski izbori, stvar taktike.

“Kada ste razdvojili lokalne i pokrajinske izbore, vi ste praktično u Vojvodini smanjili interesovanje birača, jer je izvesno da bi vladajuća koalicija izgubila deo lokalnih samouprava. Vladajuća koalicija nije pružila nijedan rezultat. Zato mi insistiramo da se u Vojvodini razgovara, jer imamo samo obećanja. Dosta nam je toga da se Vojvodine sete samo kada su raspisani izbori”, kaže Kostreš. 

Vojvođanski način života – to je ono što LSV najčešće potencira u svom programu. Kostreš obrazlaže da je reč o očuvanju multikulturalnosti.

“Vojvodina je Evropa u malom, to je multietnička i multikulturalna zajednica. Svako ko je u Vojvodinu došao, on je sa sobom doneo ono najbolje što ima. Baš zbog toga je ona toliko lepa i dobra. Mi to želimo da sačuvamo. Želimo da Vojvodina bude evropski most između Srbije i Evrope i da ono što ima, da to prenesemo i na ostale krajeve Srbije”, kaže Kostreš.

Na komentar da su šest godina bili u koaliciji sa SNS u Novom Sadu, Kostreš odgovara da je došlo do smene generacija i da nema više sedenja na dve stolice. 

“Mi smo građanska, proevropska, regionalistička stranka, koja se po mnogo čemu ne slaže da vrednostima koje zastupa SNS. To poglavlje naše istorije smo zatvorili. Spremni smo da sarađujemo sa svim onim političkim organizacijama koje prihvataju Vojvodinu kao politički faktor, koje žele da Srbija postane deo Evrope”, kaže Kostreš.

Objašnjava da je u biti njihove političke ponude to da treba promeniti sistem odlučivanja. 

“Mi smo došli u situaciju da jedan čovek odlučuje o svemu. Treba spustiti nivo odlučivanja na građane, znači decentralizacija. Regionalne uprave treba da donose regionalne programe, a zna se o čemu država vodi računa. Kroz jaku i bogatu Vojvodinu, može da bude samo jaka i bogata Srbija”, ocenio je on.

Optužbe o tome da LSV zagovara otcepljenje Vojvodine vidi kao zlonamernost ili nerazumevanje.

“Sve što želimo je da Vojvodina upravlja svojim resursima i Vojvođani odlučuju o svojim sudbinama. Sve to želimo i za Beograd. Želimo i za sve ostale delove Srbije”, kaže Kostreš. 

“Možda mi nismo dobro komunicirali sa ljudima, stalno se misli da mi želimo da otcepimo Vojvodinu. Ona jeste neodvojivi deo Srbije”, dodaje sagovornik Marker razgovora.

Kostreš dodaje da je bilo propusta dok su bili deo vlasti, ali da će greške biti promenjene.

“Ono gde smo mi grešili i što nismo pobedili ni na jednim izborima jeste što smo sebi dozvoljavali luksuz da budemo mlađi partner i što nismo mogli da diktiramo uslove”, kaže on.

Govoreći o komunikaciji sa ostatkom opozicije, naročito po pitanju kontrole izbornog procesa, dodaje da je ona negde bolja, negde slabija, ali da su spremni da sarađuju sa svima.

“Mi ne smemo sebi da dozvolimo luksuz još jednih sumnjivih izbora. Treba jasno razgovarati i o funkcionerskoj kampanji”, smatra on.

Osvrnuvši se na probleme i blokade poljoprivrednika, ali i obustava rada radnika Pošte, Kostreš kaže da ne postoje pravni mehnizmi kojima bi se njihovi problemi rešili jer je Vojvodina obesmišljena, ali postoje ljudski mehanizmi.

“Da sam premijer Vojvodine, ja bih stao na čelo tih ljudi. Seo bih sa njima i rekao im da živimo njihove probleme. Kad je poljoprivreda Vojvodine u problemu, to se linearno prenosi. Prva stvar, moramo vratiti Vojvodini ingerencije, drugo, dok to ne uradimo zajedno ćemo se boriti sa ljudima tamo gde se odluke donose”, dodaje Kostreš.

Na pitanje kako će rešiti probleme nasilja, ali i govora mržnje u Vojvodini, Kostreš odgovara da je neophodno razgovarati sa ljudima.

“Ako budemo čuvali naši međuljudske i komšijske odnose, ako budemo rekli da je vrednost što neko priča drugim jezikom ili ide u drugu crkvu, drugog je zavičaja, to je danas Vojvodina i to moramo da očuvamo”, zaključio je Kostreš.

Izvor: Insajder

izvor: https://insajder.net/teme/kostres-u-marker-razgovoru-bez-promene-u-vojvodini-nema-ni-promena-u-srbiji-saradnja-sa-sns-je-zatvoreno-poglavlje-video?amp=1

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Za suštinsku decentralizaciju Srbije, od 5 dinara koje uplati u državni budžet, Vojvodini se vrati samo dinar

Predsednik stranke Vojvođani – LSV Bojan Kostreš je kazao da Vojvođani na izbore izlaze s programom čiji je cilj da ostvari suštinsku decentralizaciju Srbije

Published

on

By

On je kazao da će to Vojvodini omogućiti da se novac koji uplaćuje u republički budžet ravnomerno vraća pokrajini i lokalnim samoupravama, ostavljajući trećinu u državnom budžetu, saopštila je ta stranka.

Ocenio je, prilikom predaje potpisa Pokrajinskoj izbornoj komisiji za listu „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“, da je Vojvodina evropski motor Srbije.

„Od pet dinara koje uplati u državni budžet, Vojvodini se vrati samo jedan dinar! Zato zaostajemo, poljoprivreda stagnira, plate su male, a naši mladi odlaze“, naveo je Kostreš.

On je, po pitanju izbora za poslanike u Narodnoj skupštini, kazao da će podržati listu koja za cilj ima promenu režima i zalaže se za proevropsku, pristojnu i normalnu Srbiju, ali bez zanemarivanja Vojvodine.

Odluka o podršci republičke liste biće objavljena u naredim danima, dodao je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-za-sustinsku-decentralizaciju-srbije-od-5-dinara-koje-uplati-u-drzavni-budzet-vojvodini-se-vrati-samo-dinar/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Iznajmljuju Fondu PIO vilu za 50.000 evra mesečno, a ugovorom garantuju otplatu kredita

Preduzeće “Marneks” vlasnik je predratne vile na Dorćolu u kojoj je Fond PIO zakupio poslovne prostorije za šta od proletos plaća mesečno skoro 50.000 evra. Ugovor o zakupu sa Fondom PIO, koji je sklopljen u oktobru 2022, “Marneks” je ove godine iskoristio kao garanciju za otplatu kredita vrednog oko dva miliona evra

Published

on

By

Zbog renoviranja svoje zgrade na Novom Beogradu, Fond PIO privremeno je beogradsku filijalu proletos preselio na Dorćol, u predratnu vilu prvog gradonačelnika Beograda Vlade Ilića. S obzirom da je predviđeno da na ovoj lokaciji ostane do sledećeg leta, Fond PIO će samo za najam dati bar 600.000 evra – ako se renoviranje završi na vreme.

A pomenuta vila je od prošlog veka do danas promenila više vlasnika – od prvog gradonačelnika, preko Geneksa, visokog funkcionera Jugoslovenske levice, stranke, pa sadašnjeg vlasnika, preduzeća Marneks, koji je upravo ugovor o najmu sa Fondom PIO založio kao – garanciju za kredit banke od dva miliona evra.

„Zbog potrebe adaptacije i rekonstrukcije zgrade Fonda na adresi Bulevar umetnosti br. 10, Fond je zakupio poslovni prostor u Venizelosovoj ulici br. 31. Cena zakupa iznosi 19 evra, bez PDV, po kvadratnom metru, u dinarskoj protivvrednosti na dan fakturisanja po srednjem kursu NBS, što mesečno ukupno iznosi 48.477,36 evra“, navodi se u odgovoru Fonda PIO fonda koji je, u junu ove godine, potpisao predsednik Fonda Relja Ognjenović, u zvaničnom odgovoru na poslaničko pitanje, o čemu je N1 već pisao.

Direktno.rs

Podsetimo,  u aprilu ove godine Fond PIO je saopštio da se, zbog neophodne rekonstrukcije objekta, od srede, 26. aprila 2023. godine, „služba Filijale za grad Beograd 1, privremeno izmešta iz Bulevara umetnosti 10 na Novom Beogradu, na novu adresu – Venizelosova 31 na Dorćolu“.

„Rekonstrukcija se obavlja kako bi se obezbedili bolji uslovi za korišćenje usluga i ostvarivanje prava osiguranika i korisnika, kao i bolji tehnički uslovi za rad zaposlenih“, naveo je tada Fond PIO.

A u Venizelosovoj 31 u Beogradu (što je nekadašnja Ulica Đure Đakovića) nalazi se vila koja je bila dom industrijalca i prvog gradonačelnika Beograda Vlade Ilića

Ovo zdanje sa svečanim ulaznim tremom, jonskim kapitelima, ornamentikom nad prozorima predstavlja, kako je pisao Danas –  jedno od najistaknutijih ostvarenja beogradske međuratne arhitekture.

Po završetku Drugog svetskog rata Iliću je, kao „narodnom neprijatelju i ratnom profiteru“ zbog navodne saradnje sa okupatorom, rešenjem tadašnjih vlasti oduzeta sva imovina. Tako je, u prvim posleratnim godinama, ova porodična vila Vlade Ilića pripala preduzeću Generaleksport, da bi posle skoro 50 godina Geneks prodao ovu kuću putem oglasa Nenadu Đorđeviću, visokom funkcioneru Jugoslovenske levice (JUL).

Đorđević je zatim ovo zdanje poklonio svojoj partiji, pa je ono postalo sedište političara ove ideologije. Međutim, kasnije je ova vila, poseća Danas, postala predmet sudskih sporova između partijskih kolega. Sporovima oko imovine priključili su se i naslednici prvobitnog vlasnika, a na kraju spor je rešen u Đorđevićevu korist.

Čija je vila

Danas, prema podacima dostupnim pretragom u eKatastru (detalje možete pogledati ovde), ova vila korisne površine 611 kvadrata, u vlasništvu je beogradskog preduzeća „Marneks“, čiji je vlasnik i direktor Mikonja Rašković.

Preduzeće nema zaposlenih, a prošle godine je ostvario poslovni prihod od 15 miliona dinara, ali i neto gubitak od četiri miliona dinara.

Godinu pre, „Marneks“ je poslovao sa profitom od 128 miliona dinara – tada su poslovni prihodi bili svega tri miliona dinara, ali su „ostali prihodi“ knjiženi u iznosu od 140,6 miliona dinara.

„Marneks“ je registrovan za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, a u katastru je upisan i kao nosilac prava korišćenja na zemljištu u Venizelosovoj 31.

Međutim, u katastru se navode i brojne zabeležbe, nastale u periodu od 2015. do 2022. godine, među kojima su i zabeležbe pokretanja spora za utvrđivanje prava na nepokretnosti.

Marneks d.o.o. Beograd je učestvovao u više sudskih sporova, i kao tuženi, i kao tužilac.

Nekoliko sporova Marneks je vodio sa preduzećem za hotelijerstvo i ugostiteljstvo Licej doo, čiji je vlasnik Nikola Đorđević, a direktori Nikola i Nenad Đorđević.

Dva spora – za sticanje bez osnova, odnosno neosnovano bogaćenje iz 2015. i 2019 – vredna su 1,7 milijardi dinara i 1,65 milijardi dinara.

Preduzeće Licej doo i danas se vodi na adresi – Đure Đakovića 31 Beograd (sadašnja Venizelosova 31), dakle na adresi na kojoj se nalazi predratna vila prvog beogradskog gradonačelnika.

A preduzeće Marneks d.o.o, koje je upisano kao vlasnik zgrade i parcela na adresi Venizelosova 31 u Beogradu – registrovano je na potpuno drugoj, novobeogradskoj adresi.

Ugovor sa Fondom PIO kao zaloga za kredit

Preduzeća koja se zadužuju kod banke za otplatu kredita često garantuju uspostavljanjem zaloge na nekom predmetu ili pravu.

Nije neuobičajeno da firme za kredit garantuju upravo nekim potraživanjima koja će tek naplatiti  u narednom periodu.

Upravo to je slučaj i sa firmom Marneks d.o.o, koja je pod zalogu kod AIK banke stavila „sadašnja i buduća potraživanja koje ima prema Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje na osnovu Ugovora o zakupu poslovnog prostora od 24. oktobra 2022. godine … i budućim eventualno zaključenim aneksima ugovora o zakupu“.

Osnovni iznos obezbeđenog potraživanja je, kako se navodi, 1,65 miliona evra, dok je maksimalni iznos potraživanja 2,145 miliona evra.

Zaloga je u registar upisana 30. marta 2023, a potraživanje banke, prema podacima iz registra, dospeva 1. decembra 2026. godine.

Ovi podaci ne moraju nužno da znače da je Marneks sa Fondom PIO sklopio ugovor o zakupu na upravo toliki iznos – od 1,65 ili 2,145 miliona evra.

Propisi, naime, predviđaju da se osnovni iznos obezbeđenog potraživanja ustanovljava na osnovu saglasnosti volje dve ugovorene strane, u ovom slučaju – banke i preduzeća koje se zadužuje.

Konkurs za gradnju u Venizelosovoj

Portal Gradnja.rs u julu prošle godine objavio je da je održan „pozivni jednostepeni, projektni konkurs za lokaciju u Venizelosovoj ulici u Beogradu održan u periodu od 6. maja do 13. juna 2022. godine. Naručilac konkursa je kompanija Marneks doo., a organizator i sprovodilac beogradski Urbanistički centar.

Na učestvovanje u konkursu pozvana su tri arhitektonska tima, a žiri je izabrao projekat Studija OBE.

„Rešenje je koncipirano na način da poštuje širi kontekst i novi pravac razvoja lokacija uz Venizelosovu ulicu, kao i industrijsko nasleđe ovog kraja u pogledu upotrebe materijala, dok stvara okvir za očuvanje objekta hotela Admiral, bez pokušaja da se isti podražava u samom rešenju novih objekata. Autorski stav je, navodi žiri, jasan, likovno i funkcionalno prikazan – predlog komercijalnih sadržaja prepoznao je potrebe okruženja, dok je predlog stambenog rešenja dao mogućnost da se kroz razradu fleksibilnog predloga isprate zahtevi tržišta“, navodi se na portalu Gradnja.rs.

Detaljna prezentacija sva tri projekta nalazi se na sajtu Urbanističkog centra.

izvor: https://n1info.rs/biznis/iznajmljuju-fondu-pio-vilu-za-50-000-evra-mesecno-a-ugovorom-garantuju-otplatu-kredita/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

YIHR tablom u Hrtkovcima podseća na Šešeljeve zločine

Povodom nove optužnice za nepoštovanje suda protiv Vojislava Šešelja i još četvoro članova SRS-a, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava postavili su table u Hrtkovcima sa ciljem da podsete javnost na zločine protiv čovečnosti za koje je osuđen lider Srpske radikalne stranke i ovogodišnji kandidat za mesto narodnog poslanika. Znakovi pored puta postavljeni su u blizini kuće ovog osuđenog ratnog zločinca koja je podignuta u ovom vojvođanskom mestu a koja je ništa drugo do omaž zločinu

Published

on

By

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, odnosi između Srbije i Hrvatske nisu na zadovoljavajućem nivou što potvrđuje i poslednji primer proterivanja diplomata iz jedne odnosno druge zemlje. Neprijateljstva iz prošlosti koriste se kao oružje protiv svih koji se usude da grade nove oblike saradnje kao i odnose koji nisu zasnovani na šovinizmu.

„Na taj način je počela i ovogodišnja izborna kampanja kada su gradovi u Srbiji oblepljeni plakatima na kojima se opozicioni političari prikazuju u ustaškoj uniformi samo zbog činjenice da žele da grade dobrosusetske odnose za zemljama regiona“, poručuju iz ove organizacije.

Podsećaju ida je poslednji godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU ukazao je na izostanak istinske posvećenosti istrazi i donešenju presuda u predmetima za ratne zločine uz naznaku da je tempo u procesuiranju značajno usporen poslednjih godina. Izveštaj naglašava i da veliki broj medija i političkih stranaka nastavlja da daje podršku ratnim zločincima kao i njihovo prisustvo u javnom prostoru u kom neometano šire govor mržnje. Sa druge strane, politički progon i pritisci usmereni ka onima koji se bune protiv veličanja ratnih zločinaca i poricanja zločina ne jenjavaju.

Juče objavljeni izveštaj Dunje Mijatović, komesarke za ljudska prava Saveta Evrope potvrđuje glavni nalaz YIHR Srbija tokom izborne kampanje 2022. godine u Srbiji, da je negiranje ratnih zločina postala strategija političara za opstanak na vlasti.

Predizbornom koalicijom sa Srpskom radikalnom strankom za decembarske lokalne izbore, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) na do sada neviđen način normalizuje kampanju zastrašivanja i zločine protiv čovečnosti nad hrvatskim stanovništvom u Hrtkovcima, poručuju iz Inicijative. Podsećaju i da prethodni nalozi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove za hapšenje i izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića, takođe članova Srpske radikalne stranke, još uvek nisu izvršeni.

YIHR ističe da ne čudi koalicija SNS i SRS, imajući u vidu ranije izjave predstavnika SNS-a poput Aleksandra Martinovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od 4. jula ove godine kada je u Narodnoj skupštini Srbije negirao da je Šešelj osuđen za ratne zločine i tom prilikom izjavio da “nijedan Hrvat nije proteran iz Hrtkovaca”.

„U utorak 21. novembra navršilo se 32 godine od ratnog zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara. U noći između 20. i 21. novembra 1991. godine, više od 200 hrvatskih vojnika, civila, ranjenika, bolesnika i ratnih zarobljenika izvedeno je iz Vukovarske bolnice, a zatim mučeno i na kraju streljano od strane pripadnika JNA i paravojnih jedinica, među kojima su bili i šešeljevci. Za ratni zločin na Ovčari pred MKSJ osuđeni su oficiri JNA Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, danas član Glavnog odbora SNS-a“, podsećaju iz YIHR.

Dodaju da svi politički akteri u izbornoj kampanji imaju obavezu da postupaju dostojanstveno i da se uzdrže od zapaljivih ratnohuškačkih izjava kojima se vređaju žrtve bilo koje nacionalnosti. Dužnost svih učesnika u izbornoj trci je da o dobrosusedskim odnosima i normalizaciji od kojih nam zavisi budućnost razmišljaju i tokom svoje politčke kampanje, što je u ostalom i sastavni deo evropskog puta na kom se Srbija nalazi.

„Zloupotreba patnje žrtava kako bi se potpirivao nacionalizam kod birača, poricanje zločina i normalizacija političkog angažmana osuđenih ratnih zločinaca predstavlja ideološku pripremu novog cikulsa ratnog nasilja. Godišnjica zločina na Ovčari pravi je povod za izraz poštovanja prema žrtvama ratnih zločina od strane izbornih lista u Srbiji“, zaključuje se u saopštenju YIHR.

(Autonomija, foto:YIHR)

izvor: https://autonomija.info/yihr-tablom-u-hrtkovcima-podseca-na-seseljeve-zlocine/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođani LSV: Vlast se ponaša kao da ljudi ne žive u Vojvodini

Stranka Vojvođani LSV ocenila je danas da je najnoviji primer centralizacije Srbije podela novogodišnjih poklon vaučera deci do 19 godina i zaposlenima u obrazovnom sektoru u Beogradu u vrednosti od po 6.000 dinara

Published

on

By

Članica Predsedništva Vojvođani LSV Aleksandra Marković Maleš ocenila je u saopšteju za javnost da je to još jedan primer “sramne politike centralizacije” i zanemarivanja interesa građana koji ne žive u glavnom gradu Srbije.

“Vlast se ponaša kao da ljudi ne žive u Vojvodini, Šumadiji ili Nišu. To ćemo promeniti. Ova vlast ne omogućava građanima jednake šanse. Posebno je loše što to radi i sa decom i mladima. Da Vojvođanima centralna vlast u Beogradu već godinama ne vraća samo mrvice od onog što uplate u budžet Srbije, stanje finansija u pokrajini bi bilo mnogo bolje”, ocenila je ona.

Dodala je da Vojvođani traže da se ono što se zaradi u Vojvodini “podeli na ravne časti – trećina državi, trećina Vojvodini, trećina gradovima i opštinama”.

(Autonomija/Beta)

izvor: https://autonomija.info/vojvodjani-lsv-vlast-se-ponasa-kao-da-ljudi-ne-zive-u-vojvodini/

Continue Reading

Trending