Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

GUBITAŠ KUPIO IMOVINU IMT-A ZA 70 MILIONA EVRA, NOVAC POZAJMIO OD AIK BANKE

Ako ne vrate dugovanja, vlasnik kompleksa postaće AIK banka Miodraga Kostića

Published

on

ABL Solvent, preduzeće koje je za 8,3 milijardi dinara (oko 70,6 miliona evra) kupilo poslovni kompleks IMT na Novom Beogradu, završilo je poslovnu 2020. godinu sa gubitkom od 14,4 miliona dinara.

Poslovni prihodi ABL Solventa smanjili su se 99,73 odsto u prošloj godini u odnosu na 2019. i iznosili su svega 182.000 dinara. Preduzeće koje je postalo vlasnik imovine nekadašnje svetski priznate fabrike mašina i traktora ima pet zaposlenih, a pretežna delatnost mu je “ostale nepomenute finansijske usluge”.

ABL Solvent osnovan je 2012. godine i menjao je vlasničku strukturu često u poslednjih godinu dana. Sadašnji vlasnik Davor Macura preuzeo ga je pre nepunih mesec i po dana, 14. oktobra, i već je uspeo da iz stečaja kupi imovinu nekadašnjeg giganta – Industrije mašina i traktora. Reč je o biznismenu koji je vlasnik ili direktor u devet pravnih lica, među kojima je Alta pej grupa (Alta Pay Group), odnosno Alta banka Beograd.

Macura se, pokazalo je istraživanje VOICE-a, za kupovinu kompleksa IMT-a, zadužio za sedam milijardi dinara kod AIK banke, koja je u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića. Javno nadmetanje za imovinu IMT-a održano je 22. novembra, a 19. novembra AIK banka je podnela APR-u prijavu za upis založnog prava. Zaloga se odnosila na stečajnu masu IMT-a, kao i na celokupan Macurin udeo u firmi koja je privatizovala IMT. Kako se navodi u podacima o zalozi, dan dospelosti potraživanja je 25. decembar ove godine. U slučaju da firma ALB Solvent, odnosno Davor Macura ne vrate dugovanje, vlasnik kompleksa IMT-a postala bi Kostićeva AIK banka, na taj način što bi po osnovu ugovora o zalozi stekla 100 odsto udela u firmi ABL Solvent koja je privatizovala IMT.

U stečajnoj masi IMT-a, u ulici Zemunska 26 na Novom Beogradu, nalazio se kompleks koji obuhvata parcelu od 357.993 kvadratnih metara i više desetina objekata. ABL Solvent ga je kupio po početnoj ceni od 8,3 milijarde dinara, a depozit je iznosio 3,3 milijarde dinara.

Pomenimo, prema planu detaljne regulacije koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda prošlog meseca stavio na javni uvid, na parcelama na kojima je, pored drugih fabrika, bio i IMT, predviđena je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa od više od 5.000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijalnog sadržaja.

To atraktivno zemljište po mnogima bilo je presudno u rešavanju pitanja daljeg poslovanja IMT-a, čuvene fabrike koja je pred devedesete godine prošlog veka proizvodila 45.000 traktora i 35.000 priključnih mašina, između ostalog i američkog “fergusona”. Investitori koji su iskazivali zainteresovanost za već ruiniran IMT zapravo su merkali njegovu imovinu, to jest vredan plac.

Tom imovinom sada gazduje Davor Macura, koji je ujedno i vlasnik i zastupnik ogranka Alta pej grupe, potom vlasnik (i direktor do prošle godine) preduzeća Kampari internešenel (Campari International doo), direktor i stvarni vlasnik firme Alta gold, direktor Forum vizije, i vlasnik i direktor firme Alston (Alstone). Ovaj biznismen takođe je i zastupnik i stvarni vlasnik Udruženja menjača Srbije i Beograda, predsednik je Upravnog odbora Alta banke i indirektni vlasnik Danica parka. Ranije je bio vlasnik i direktor preduzeća Kengur (Kengur Resort).

Među ovim preduzećima malo koje ima dobre poslovne pokazatelje. Kupac imovine IMT-a ABL Solvent raspolaže ukupnom aktivom od 17.060 evra i nema imovine. Alta gold nema zaposlenih, a lane je imala neto gubitak od 8.011 evra. Alta holding imao je neto dobitak od svega 76 evra u 2020. godini i takođe nije imao nijednog zaposlenog. Izdvaja se Alta pej grupa sa lanjskom neto dobiti od 918.079 evra, vrednom imovinom i 61 zaposlenim. Alta pej grupa javnosti je postala poznatija kada je 2019. godine za oko pet miliona evra preuzela 28,5 odsto državnog udela u Jumbes banci. Prema podacima sa sajta Alta pej grupe, reč je o firmi koja se bavi menjačkim poslovima, poslovnima platnog prometa, otkupom zlata, transferom novca, kao i trgovinom elektronskim novcem. Čime se tačno bavi ABL Solvent, novi vlasnik kompleksa koji je pripadao IMT-u, nije poznato jer kompanija nema sajt.

Podsetimo, IMT je osnovan 1947. godine, a zatvoren 2015. Najsvetliji dani IMT-a, industrije koja je imala 9.800 radnika, bili su kada je otkupljena licenca “fergusona” – do 2015, kada je pokrenut stečaj, na svetsko tržište isporučeno je više od 780.000 traktora. Pre tri godine IMT je prodat za 66,8 miliona dinara (manje od 660.000 evra) indijskom proizvođaču “Tafe”. Ovaj proizvođač dobio je pravo na brend, odnosno intelektualnu svojinu IMT-a, kao i nekretnine u Jarkovcu kod Sečnja. “Tafe” je jedini učestvovao na toj aukciji, a potom je najavio višemilionsku investiciju, s ciljem da se dostigne proizvodnja od 10.000 traktora, uz direktno i indirektno zapošljavanje oko 800 radnika.

Slađana Gluščević i Miloš Katić (VOICE, foto: Wikimedia/Mihailo Jovanović)

izvor: https://voice.org.rs/gubitas-kupio-imovinu-imt-a-za-70-miliona-evra-novac-pozajmio-od-aik-banke/

SLOBODNA VOJVODINA

Zaposleni u RTS najavili štrajk upozorenja, Sindikat Sloga ih je podržao

Zaposleni u Radio-televiziji Srbije (RTS) počeće štrajk upozorenja u četvrtak, 1. juna, Sindikat Sloga ih je podržao. Kako saznaje N1, štrajk je zakazan dok je generalni direktor RTS Dragan Bujošević na godišnjem odmoru

Published

on

By

Zaposleni u Radio-televiziji Srbije (RTS) počeće štrajk upozorenja u četvrtak, 1. juna, a Sindikat Sloga u RTS pozvao je danas svoje članove i ostale zaposlene da se tog dana okupe u 14 časova u holu zgrade Javnog servisa i podrže zahteve za bolje radne uslove.

Sloga je navela da štrajkački zahtevi uključuju poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, pravo na dostojanstven i bezbedan rad u RTS, poštovanje Kolektivnog ugovora, pravednu i realnu sistematizacija poslova, kao i prijem honorarnih saradnika u stalni radni odnos.

„Ovaj potez dolazi kao odgovor na nepostojanje mogućnosti za socijalni dijalog sa rukovodstvom, dok se radni uslovi zaposlenih kontinuirano pogoršavaju“, ukazala je Sloga i dodala da sindikalne organizacije upozoravaju da će, ukoliko se zahtevi ne ispune, nastaviti sa daljim akcijama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/zaposleni-na-rts-najavili-strajk-upozorenja-sindikat-sloga-ih-je-podrzao/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Begejom u centru Zrenjanina i ove godine pluta uginula riba

Iz Begeja u Zrenjaninu širi se smrad, površinom pluta uginula riba i to je slika koja je se ponavlja svake godine u ovo vreme, zbog visokog vodostaja Tise u koju se uliva i nedostatka prečistača otpadnih voda u tom gradu

Published

on

By

Građani koji žive u centru grada u blizini obale Begeja kažu da je svake godine situacija ista i da su zbog toga primorani da zatvaraju prozore i borave u zatvorenom.

Gradonačelnik Zrenajnina Simo Salapura danas je rekao da je protok Begeja zaustavljen zbog visokog vodostaja Tise koji kod Titela iznosi 484 centimetra i nalazi se na granici uvođenja mera redovne odbrane od poplava.

Navodi i da je prevodnica Stajićevo otvorena, ali da to nije dovoljna mera, jer Tisa ne može da primi vodu iz Begeja i da je to i razlog zbog kojeg se u gradu osećaju neprijatni mirisi, ali da su prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda da će vodostaj Tise danas i sutra biti u stagnaciji i da se opadanje vodostaja može očekivati u sredu.

“Ovakvi i slični problemi sa Begejom nam se ponavljaju, povećana koncentracija zagađenja dolazi i od ulivanja otpadnih voda u Begej, pa je to osnovni razlog da se nastavi sa projektom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, na čemu insistira lokalna samouprava, a čija realizacija je toku i za šta je investitor dobio građevinsku dozvolu”, ukazao je Salapura.

Zrenjanin nema prečistač otpadnih voda i sva otpadna voda izliva se u Begej, a ugovor o izgradnji centralnog prečistača u Zrenjaninu potpisan je krajem 2020. godine sa kompanijom “Metito” kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i UAE, u vrednosti od 30 miliona evra.

Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda grada Zrenjanina biće izgrađeno na obodu industrijske zone Jugoistok – Ečka.

(Autonomija, foto: Beta)

izvor: https://autonomija.info/begejom-u-centru-zrenjanina-i-ove-godine-pluta-uginula-riba/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Dragan Šormaz: Ovo se ne sme dozvoliti, otkazati koncert odmah

Dragan Šormaz, bivši član SNS, objavio je na svom Tviter nalogi najavu za koncert ruske zvezde Pelageje i prokomentarisao da se to ne sme dozvoliti.

Published

on

By

Šormaz je napisao: „Ovo se ne sme dozvoliti! Dok roditelji žale ubijenu decu, porodice, prijatelji, familije, komšije, celo društvo… dok gradjani protestuju protiv nasilja… neko iz grada i države planira sa ruskim zločincima da održi koncert pevaljke iz Moskve pre isteka 40 dana! Otkazati odmah“.

U najavi se vidi da je koncert, kako piše najveće zvezde ruske narodne muzike i etno roka Pelageje, planiran za 4. jun u 20 sati na beogradskom Trgu republike.

Organizatori su, kako se vidi u najavi,  Ruski dom i Ministarstvu kulture Ruske federacije.

I na sajtu Ruskog doma je najava ovog koncetra.

Nastup ove pevačice, bio je najpre planiran za 9. i 10. maj ove godine u Beogradu i Novom sadu, ali su odloženi zbog tragičnih događaja koji su zadesili Srbiju početkom maja ove godine.

Kako se navodi na sajtu Ruskog doma, Pelageja je stekla široku popularnost i simpatije publike ne samo u Rusiji, već i širom sveta.

„Koncert će biti održan u organizaciji Ministarstva kulture Ruske Federacije, Roskoncert-a, Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji i Ruskog doma u Beogradu. Događaj je podržan od strane Udruženja „Naša Drina“ i Udruženja „Narodna diplomatija“, navodi se u najavi.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/dragan-sormaz-ovo-se-ne-sme-dozvoliti-otkazati-koncert-odmah/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI: Hitno sazvati sednicu skupštine Grada Novog Sada na temu stanja bezbednosti!

Novi Sad, 29. maj 2023 – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad zahteva od gradonačelnika Novog Sada i predsednice Skupštine grada Novog Sada sazivanje i održavanje sednice na kojoj će odbornice i odbornici biti informisani o stanju bezbednosti našeg grada

Published

on

By

Javnost svedoči svakodnevnim dojavama o postavljenim bombama u školama i drugim institucijama, ali i mnogim drugim vidovima narušavanja bezbednosti.

Izveštaj o stanju bezbednosti morao bi da podnese v.d. načelnik Policijske uprave Novi Sad.


Građanke i građani Novog Sada su opravdano izuzetno zabrinuti zbog veoma niskog nivoa bezbednosti u gradu i očekuju hitnu reakciju Skupštine grada, koja je centralna institucija novosadske vlasti. 

 Gradski odbor 

Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

Novi Sad

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17811

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Guverner Desantis u republikanskoj trci: Trampova noćna mora sada postaje stvarnost

Nakon višemesečnog iščekivanja i spekulacija, guverner Floride Ron Desantis juče je zvanično ušao u trku za republikansku predsedničku nominaciju. Za sada, Desantis se smatra najjačim rivalom bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Published

on

By

Uprkos tome što se smatra jednim od najjačih stranačkih kandidata Republikanaca, guverner Floride se ipak suočava sa pitanjem spremnosti za nacionalnu scenu, a kako bi pobedio Trampa, Desantis će morati da ubedi republikanske glasače koji ga tek upoznaju da je upravo on taj koji će na izborima moći da se suoči sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom

Pred Desantisom, koga desnica karakteriše kao političku zvezdu, a levica odbacuje kao desničarskog ekstremistu, sada je možda i najneizvesnija trka, u kojoj će na putu do Bele kuće, prvo morati da prestigne svog nekadašnjeg političkog mentora Trampa, ali i prepuno polje drugih republikanskih kandidata.

Ko je Ron Desantis koga je Tramp nazvao “prosečnim”?

Rodom sa Floride, Desantis je na Jejl koledžu diplomirao 2001. a na Harvardu 2005. godine, nakon čega se pridružio mornarici kao generalni advokat, što ga je odvelo u Irak i zatočenički logor Gvantanamo, a u američkoj politici ovaj 44-godišnjak je relativno novajlija.

Desantis se kandidovao za Kongres 2012. godine, tada postavši jedan od osnivača krajnjeg desničarskog “Kluba slobode” na Kapitol Hilu. Kao i mnogi konzervativci u Kongresu u to vreme, zalagao se za promene u Medicare-u (državnom programu nacionalnog zdravstvenog osiguranja) i socijalnom osiguranju, uključujući i jednu meru koja bi podigla starosnu granicu za odlazak u penziju na 70 godina.

U Kongresu je imao tri mandata, a 2018. godine nakon pet godina na Kapitol Hilu Desantis je najavio svoju nameru da se kandiduje za guvernera, uz punu podršku tadašnjeg predsednika Donalda Trampa. 

Guverner postaje 2019. godine, nakon čega postaje prepoznatljiv široj javnosti. Njegov mandat obeležile su brojne kontroverzne odluke.

 

Na primer, ovaj konzervativni guverner izbegao je uvođenje obaveznog nošenja maske tokom pandemije, a potpisao je i zakon o zabrani abortusa posle 15. nedelje trudnoće, čak i u slučaju silovanja i incesta. Takođe, potpisao je i zakon o “zaštiti prava roditelja na vaspitanje”, koji zabranjuje podučavanje dece o seksualnoj orijentaciji ili seksualnom identitetu u školama do trećeg razreda.

Kako piše AP, Desantis je uklonio tužioca koji se obavezao da neće optužiti ljude pod novim ograničenjima za abortus na Floridi ili doktore koji pružaju negu koja afirmiše rod. Ovog proleća doneo je i zakon kojim se stanovnicima Floride dozvoljava nošenje skrivenog vatrenog oružja bez dozvole.

Takođe, pokrenuo je i nove mere za koje stručnjaci upozoravaju da mogu imati nepovoljan uticaj na slobodu štampe i preuzeo kontrolu nad fakultetom liberalnih umetnosti za koji je verovao da indoktrinira studente levičarskom ideologijom.

Desantisove šanse za 2024. godinu 

Desantisovi saveznici tvrde on ima bolje šanse od Trampa na opštim izborima, ali kako piše BBC, poslednje ankete pokazuju kako bivši predsednik ipak ima veću podršku republikanskih glasača, a različita istraživanja sprovedena sredinom maja 2023. pokazuju da za njim zaostaje između 28 i 45 procentnih poena.

Mada, Desantis je do sada odbacivao ove izazove i pokušavao da se pozicionira kao republikanac sa najboljim šansama da uspešno vrati ovu stranku u Belu kuću.

“Ako se kandidujem, idem protiv Bajdena”, rekao je u intervjuu sa Pirs Morganom u martu.

Pre samo šest meseci, Desantis je pobedio na svom reizboru na Floridi sa neverovatnih 19 procentnih poena – čak i kada su se republikanci u drugim državama borili. Njegova pobeda predstavljala je najveću marginu pobede u bilo kojoj trci guvernera Floride u poslednjih nekoliko decenija. Čak je pobedio u okrugu Majami-Dejd, dugogodišnjem demokratskom uporištu.

Naravno, nejasno je da li će se taj uspeh preliti i na nacionalnu scenu, pošto glasači često gledaju na izbore za guvernera drugačije od onih za savezne funkcije. Takođe, Desantisov tim skreće pažnju i na to što se Tramp trenutno suočava sa višestrukim pravnim pretnjama.

Kako piše AP, Desantisa primarni birači opisuju kao “konzervativnog lidera koji se bori i pobeđuje”.

Ipak, postoje pitanja o njegovoj sposobnosti da se istovremeno poveže sa biračima i sa partijskim liderima na ličnom nivou. Uglavnom iz tog razloga, većina republikanske kongresne delegacije Floride već je podržala Trampa nasuprot Desantisa.

 

Brojne anegdote su se takođe pojavile poslednjih nedelja koje otkrivaju u kojoj meri je Desantis ignorisao kolege republikanske zvaničnike na Floridi, ali i šire, tokom svoje političke karijere. Desantis se, dok se udvara glasačima, bori i da pokaže harizmu u toku kampanje, kao i “brzo razmišljanje” koje često definiše uspešne kandidate na nacionalnom nivou.

Nataša Lindštat iz Odeljenja za državnu upravu Univerziteta u Eseksu ranije je za Euronews Srbija rekla kako je Desantis dobio i čitav niz priznanja zbog toga kako se nosio sa uraganom “Ijan” i da predstavlja daleko najveći izazov za Trampa. Međutim, skrenula je pažnju i na što “Tramp gotovo da ima neku psihološku dominaciju nad ljudima u svojoj partiji”. 

“Oni prosto nisu voljni da ga u javnosti kritikuju jer se plaše šta bi se dogodilo i na koji način bi on odgovorio. Tramp je uspevao da galvanizuje ljude da urade stvari koje nismo zamišljali da su moguće”, rekla je ona i dodala da je “veliki slon u sobi” povodom toga šta će republikanci uraditi kada je Tramp u pitanju. 

“Sa jedne strane im je on potreban da bi zadržali svoju biračku bazu, ali bi ovi izbori trebalo da im pokažu da ako to urade, time samo motivišu demokrate da izađu u rekordnom broju na glasanje”, istakla je ona.

Sve u svemu, postoji šansa da republikanac iz Floride u kojoj se hispanoameričko telo okreće crvenoj stranci bez većih problema pobedi Bajdena: mlad je, prodoran i ima vremena da prilagodi retoriku neopredeljenim biračima.

Tramp i Desantis – od saveznika do žestokih protivnika 

Možda su odnosi Desantisa i Trampa trenutno zategnuti, ali nije uvek bilo tako. Desantis je i sam priznao da verovatno ne bi postao guverner Floride bez Trampove podrške 2018. godine. Takođe, usvojio je i Trampovu populističku politiku. Čak se u neku ruku služi i njegovom retorikom i manirima. 

Mada, poslednjih meseci, Tramp je bio gotovo jedinstveno fokusiran na podrivanje političke privlačnosti guvernera Floride, uglavnom zato što Tramp i njegov tim veruju da je DeSantis možda njegova jedina legitimna pretnja za republikansku nominaciju.

Zbog čega, iz Trampove perspektive, sada ništa nije van granica. Podrugljivi nadimci poput “Ron Ćufta”, ali i dovođenje u pitanje njegove lojalnosti na skupovima, samo su neki od pokušaja da se obeshrabre Desantisovi potencijalni glasači. 

Tramp je čak doveo u pitanje Desantisovu seksualnost dok je delio postove na društvenim mrežama u kojima je sugerisao na Desantisovo neprikladno ponašanje sa maloletnim učenicima dok je predavao u srednjoj školi u svojim ranim dvadesetim.

Sa druge strane, nakon što su njujorški tužioci ovog proleća podigli optužnicu protiv Trampa, Desantis mu nije pružao jaku podršku. U to vreme rekao je samo da ne zna “šta ide u plaćanje tihog novca porno zvezdi kako bi se obezbedila tišina o nekoj vrsti navodne afere”.

izvor: https://www.euronews.rs/svet/fokus/88502/guverner-desantis-u-republikanskoj-trci-trampova-nocna-mora-sada-postaje-stvarnost/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Liga socijaldemokrata Vojvodine promenila ime

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je saopštila da se od danas naziva „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani“

Published

on

By

Članice i članovi LSV su tu odluku doneli danas u Novom Bečeju, a zato će biti izmenjen stranački statut.

„Samo ujedinjeni Vojvođani mogu biti snažni u borbi za demokratsku, građansku, evropsku, bezbednu i bogatiju Vojvodinu. Liga socijademokrata Vojvodine – Vojvođani jedini je garant osnaživanja autonomije Vojvodine i boljeg života njenih građanki i građana“, navodi se u saopštenju.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/liga-socijaldemokrata-vojvodine-promenila-ime/

Continue Reading

Trending