Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Do daljnjeg ništa od dvojezičnosti u Vukovaru

Gradsko veće Vukovara donijelo zaključak prema kojemu se u Vukovaru ni u 2021. godini nisu stekli uvjeti za proširenje prava pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Published

on

Ratni zločini, nestali, ratna odšteta, uništeno gospodarstvo, iseljavanje… Ovo je samo dio gorućih problema Vukovara koji se u 2021. godine suočava s još jednim problemom kojemu se ne nazire kraj. Radi se o uvođenju dvojezičnosti prema kojemu bi na pročeljima zgrada u kojima djeluju državne institucije bile postavljene natpisne ploče na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu ali i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Pravo je to na koje se vukovarski Srbi pozivaju ukazujući na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina prema kojemu ako udio neke nacionalne manjine pređe 33,33 posto u toj jedinici lokalne ili područne samouprave se uvodi dvojezičnost. Upravo to je pokazao popis stanovništva iz 2011. godine prema kojemu u Vukovaru živi 34,87 posto Srba.

Ćirilica kao problem

Slijedom toga početkom rujna 2013. godine na pročelja zgrada nekih državnih institucija postavljene su dvojezične ploče. Reakcija je uslijedila samo nekolikom sati kasnije kada su se članovi Stožera za zaštitu hrvatskog Vukovara, zajedno s još nekim braniteljima, organizirali i nasilno skinuli postavljene ploče. Od tada je ćirilica jedan od većih problema, a pokazalo se to i u listopadu 2021. godine. Naime, radi zategnute situacije u gradu i stalnih političkih previranja HDZ je 2015. godine zatražio od Ustavnog suda RH tumačenje članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Četiri godine kasnije Ustavni sud RH donio je, između ostaloga, i odluku prema kojoj Gradsko vijeće Vukovara u listopadu svake godine razmatra dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara te u sklada sa zaključcima odlučiti, najkasnije svake druge godine, o mogućnosti ili potrebi proširivanja prava srpske manjine novim pravima iz kataloga zakonskih prava. Takvu odluku već tada su mnogi nazvali nelogičnom s obzirom da bi o proširenju prava Srbima, odnosno uvođenju dvojezičnosti, trebalo se odlučivati na lokalnoj razini i to oni koji su izrazito da ili protiv takvoga prava.

Kako god Gradsko vijeće Vukovara je u listopadu 2021. godine, većinom glasova, donijelo Zaključak kako stupanj međusobne snošljivosti hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne u Vukovaru nije napredovao kako bi se prava srpske manjine mogla proširiti. Taj zaključak znači da u Vukovaru ni u 2021. godini nisu stvoreni uvjeti za uvođenje dvojezičnosti.

Obrazlažući zaključak gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potvrdio je kako se nisu stekli uvjeti za proširenje prava ali i napomenuo da se čekaju rezultati popisa stanovništva koje će dati precizne podatke o tome koliko Srba u Vukovaru trenutno živi.

Nema odvajanja

„Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dolje, lijevo ili desno, mogao bi izazvati napetosti, rekao je Penava dodajući kako gradska uprava u svome radu ne pravi nikakve razlike u tome tko je koje nacionalnosti ili vjeroispovijesti. Uostalom, ja i ova gradska uprava smo ti koji obnavljalo i katolička i pravoslavna raspela, pomažemo gospodarstvenicima svih nacionalnosti i slično. U svome radu gradska uprava ne pravi nikakve razlike među građanima bez obzira radi li se o Hrvatima, Srbima ili nekome trećem. U cilju nam je da svi građani Vukovara u budućnosti žive kvalitetnije“, rekao je Penava.

Obrazlažući doneseni Zaključak Penava je rekao kako rezultati popisa stanovništva iz 2011. godine nisu točni te da taj popis nije pogriješio u jedan ili dva posto nego za 20 posto. Samim tim, kako je rekao Penava, pozivanje predstavnika Srba na rezultate popisa stanovništva nema uporišta.

Iz vukovarskog HDZ-a slažu se kako ni u 2021. godini nisu stvoreni uvjeti za proširenje prava srpske nacionalne manjine ali osnovni razlog tome vide u radu gradske uprave. Upravo to je kazao i predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar, koji je i saborski zastupnik, a na prošlim izborima bio je i kandidat na gradonačelnika Vukovara koji je izgubio uprave od Penave u drugom krugu izbora. Govoreći o tome kako se trenutno živi u Vukovaru Mažar je rekao kako je Vukovar u proteklih godinu dana, pa i nešto više, postao prepoznatljiv po međunacionalnim incidentima koji su punili mediji. Ukazao je i na fizičke obračune mladih na ulicama i ispred škola, napad na ravnatelja, brojne policijske patrole na prometnicama što se ne može nigdje drugdje vidjeti u Hrvatskoj, policijska vozila ispred srednjih škola kako bi prevenirali sukobe učenika i slično.

ijek u takvim rasprava čuju se i razna prozivanja pa je bilo ponovno riječi o ratnim zločinima, nestalima, srušenom gradu… Moglo se čuti i kako Srbi samo traže svoja prava ali i da nikada ne govore o svojim obvezama. Čak je jedan od vijećnika spomenuo i kako Srbi nemaju razloga žaliti se na svoja prava jer se mogu slobodno šetati gradom!!!

Kako se i na koji način razmišlja o ovoj temi, i kolike su političke podjele, govore i riječi Vedrana Vulete koji je član Hrvatskih suverenista, a koji je rekao kako članovi ove političke stranke nikada neće podržati uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.

„Za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru zalažu se samo političke stranke sa srpskim predznakom u Vukovaru. A koliko je to i njima važno govori i to da na sastancima ne koriste materijale koji su za njih pripremljeni na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nego koriste materijale na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. To sam vidio svojim očima i neka me demantiraju ako nisam u pravu“, kazao je Vuleta.

U isto vrijeme članovi političkih opcija sa srpskim predznakom ukazuju kako je ćirilica samo primjer koliko se u Vukovaru poštuju manjinska prava pripadnika srpske nacionalne manjine. O tome je posebno govorio predsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS), koji je do svibnja obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine.

Srbima se ne poštuju zakonska prava

„Dovoljno je vidjeti koliko su Srbi zapostavljeni po broju radnih mjesta u gradskoj upravi. Tu su i druga zapošljavanja u javnom sektoru gdje se jednostavno ne poštuju manjinska prava i po tome pitanju nitko ništa ne čini. Ključ je u gradskoj upravi, a dvojezičnost u Vukovaru nikada neće biti uvedena ako se pita aktualnu gradsku upravu. Popis stanovništva samo je instrument toga i ovo pitanje samo pokazuje koliko se zapravo poštuju manjinska prava u Vukovaru. Koliko se oni ne poštuju najbolje znaju Vukovarci. Dovoljno je vidjeti kako na rukovodećim mjestima nema niti jednoga Srbina koji se zapošljavaju gotovo isključivo na niže plaćenim i rangiranim radnim mjestima“, rekao je Milaković.

Slično razmišlja i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar, koji je i predsjednik SDSS-a Grada Vukovara, koji je pozvao političke stranke sa hrvatskim predznakom da ne rješavaju preko Srba svoje probleme i trzavice. Pojasnio je kako su Srbi u Vukovaru zapravo samo igračka u političkim odnosima koji vladaju u Vukovaru.

„Nije istina da Srbi u Vukovaru nisu za poboljšanje odnosa u gradu. Predsjednik Srbije Boris Tadić je bio u Vukovaru i poklonio se žrtvama Vukovara, a to to nisu male stvari i ne smiju se zaboravljati. Nisam pravnik ali nelogično mi je da o ovome pitanju zaključak donosi Gradsko vijeće Vukovara koje je direktno zainteresirano za donošenje odluke i gdje postoje suprotstavljena mišljenja. Logično i normalno bi bilo da odluka bude donesena u Zagrebu na višim razinama, a da se Grad Vukovar obveže da je poštuje“, istakao je Kolar.

Status quo

Kako god do daljnjega će situacija u Vukovaru, kada se radi o (ne)uvođenju dvojezičnosti, ostati ista i nepromijenjena. U jeku je popis stanovništva čiji će konačni rezultati reći kakvo je stanje u gradu kada je riječ o ukupnom broju stanovnika ali i udjelu pripadnika srpske nacionalne manjine. Međutim, iako popis još nije niti završen već se sada mogu čuti brojne sumnje u njegove rezultate tako da će u budućnosti biti interesantno pratiti kako će se u Vukovaru, koji je u Hrvatskoj najveći simbol Domovinskog rata, odvijati stvari po pitanju povećanja prava Srbima i mogućeg uvođenja dvojezičnosti. Do tada na većini pročelja zgrada u kojima sjedište imaju državne institucije nema nikakvih natpisa tako da stranci kada dođu u grad teško mogu pronaći neke od njih. Pitanje dvojezičnosti je toliko komplicirano i zahtjevno da nikakve natpise, pa niti one na samo jednom jeziku i pismu, nemaju niti zgrade Policijske postaje Vukovar, Općinskog i Županijskog suda kao i Općinskog i Županijskog odvjetništva, odnosno oni koji bi trebali provoditi važeće zakone u Republici Hrvatskoj.

IZVOR: AL JAZEERA

Branimir Bradarić

izvor: https://balkans.aljazeera.net/teme/2021/10/26/do-daljnjeg-nista-od-dvojezicnosti-u-vukovaru

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending