Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Pet meseci do izbora, a opoziciji i dalje problem podela mandata

Stranka slobode i pravde, Demokratska i Narodna stranka i dalje pregovaraju oko kvota, odnosno broja mandata koje će svakoj od njih pripasti nakon izbora

Published

on

foto: Vesna Lalić

Stranka slobode i pravde, Demokratska i Narodna stranka, kako saznaje Nova, i dalje pregovaraju oko kvota, odnosno broja mandata koje će svakoj od njih pripasti nakon izbora. Na osnovu istraživanja koji su i sami radili ali i onog koji je u avgustu predstavio Demostat, zahtev SSP-a je i dalje da se budući mandati shodno tome podele, odnosno da im pripadne oko polovine mandata u prvih 50.

List Nova je već pisao o dogovorima tri najjače stranke bojkot opozicije. Kako stoje stvari svi su spremni za izlazak na izbore i na koaliciju. Ipak, iako o tome zvanično ne žele da govore, pa čak i negiraju da se to dešava, prema našim saznanjima mandati jesu tema.

I dalje se razgovara o tome kako će se oni podeliti među njima nakon izbora. Demokratska stranka i Narodna stranka žele isti broj mandata kao i Stranka slobode i pravde.

Međutim, SSP smatra da to nije realno, jer prema istraživanjima Demostata iz avgusta, ali i prema rezultatima anketa koje su sami u međuvremenu radili, njihova stranka ima nekoliko puta veći rejting od stranaka Zorana Lutovca i Vuka Jeremića.

Foto: Vesna Lalić

Predlog SSP je da, ako uzmemo pretpostavku da na izborima, koalicija okupljena ove tri stranke, osvoji 50 mandata, SSP Dragana Đilasa dobije 28 a Demokratska stranka i Narodna stranka po 11. Predlog je da SSP da sa svoje liste mandate se PSG i Pokretu za preokret.

Ko je jači

Podsećanja radi, u avgustu je Demostat radio istraživanje koje je pokazalo da stranke na vlasti imaju podršku od 35 odsto, dok opozicija koja je bojkotovala prošle izbore ima oko 14 odsto.

U Beogradu je rejting opozicije bolji, pa su prema anketi Demostata u tom trenutku imale podjednake šanse, pa čak i mogućnost za pobedu u trci za glavni grad.

Prema njihovim podacima od opozicionih stranaka, najuticajnija je Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa sa podrškom od 13,3 odsto. S druge strane u prestonici je recimo podrška SNS oko 27,7 odsto.

Bez kvota nema ni koalicije

Zbog ovakvih rezultata SSP smatra da bi trebalo da imaju više mandata od ostalih. S tim u vezi, među liderima ovih opozicionih stranaka se i dalje vode dogovori.

Foto: TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

U načelu dogovor o izlasku na izbore u jednoj koloni ove tri stranke je postignut, a trebalo je da o tome konačan stav donesu na svojim stranačkim organima.

Ta informacija bi trebalo da bude i zvanično obelodanjena u javnosti do kraja oktobra. U međuvremenu, članstvo Demokratske stranke je o tome razgovaralo, te kako saznajemo, vratilo sve na početak.

Doneta je odluka da se DS o tome usaglasi sa svojim kolacionim partnerima…

Pretpostavlja se da će i SSP i Narodna ovih dana razmatrati ozvaničenje ove odluke. Odlaganje svakako ima veze sa tim da li će se postići dogovor o kvotama…

Ne vrede svi isto

Programski direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je ovo sasvim regularno pitanje prilikom dogovora o saradnji, te da bi dva kriterijuma trebalo da budu važna ne samo u ovom konkretnom slučaju, već i prilikom dogovora bilo kakve koalicije.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Nije realno praviti koaliciju gde bi svi jednako bili zastupljeni, jer svaka stranka ima različitu snagu. Prvi kriterijum je podrška, koja može da bude merena i snagom koju imaju funkcioneri te stranke, ali je rejting stranke, ipak, najvažniji. Drugi kriterijum je uticaj koji lideri i same stranke imaju na donošenje odluka mogućnošću da budu centar okupljanja, saradnje sa drugim političkim akterima, ali i sa medijima, odnosno uticaj koji ta stranka i njen lider imaju u javnom životu”, kaže Klačar.

U ovom konkretnom slučaju, kako dalje navodi, najjednostavniji put je istraživanje javnog mnjenja.

“Stranke koje bi formirale koaliciju trebalo bi da naruče istraživanje za koje znaju da bi bilo pouzdano i nepristrasno, te da te rezultate iskoriste kao kriterijum za dalji dogovor. Da zaključim, mislim da je dobro da se ove stvari dogovore na vreme, pre izbora, da budu jasno definisane, da se ne bi desilo da nakon izbora bude problema sa tumačenjem”.

Ne davimo Beograd i Dveri prelomili

U međuvremenu pokret Ne davimo Beograd doneo je zvaničnu odluku o izlasku na izbore. Predstavnici pokreta nisu želeli da učestvuju na jednoj listi opozicije, jer su smatrali da glasačima treba ponuditi više programski i ideološki različitih kolona, te da nakon izbora treba praviti postizborne koalicije. Oni na izbore izlaze u takozvanom zelenom bloku sa Nebojšom Zelenovićem, aktivistom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i nekoliko različitih pokreta. Odluku o izlasku na izbore donele su i Dveri Boška Obradovića, jer kako su istakli više nisu imali strpljenja za čekanje dogovora opozicije.

Ator: Bojana Anđelić

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/pet-meseci-do-izbora-a-opoziciji-i-dalje-problem-podela-mandata/

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending