Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Veber: Resetovanje dijaloga Srbije i Kosova tek nakon predsedničkih izbora u Francuskoj

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da “nova nemačka vlada ne bi trebalo da podrži incijativu Otvoreni Balkan, da bi dijalog između Srbije i Kosova trebalo resetovati, kao i da Berlin i Pariz moraju snažno sarađivati po tom pitanju”.

Published

on

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da “nova nemačka vlada ne bi trebalo da podrži incijativu Otvoreni Balkan, da bi dijalog između Srbije i Kosova trebalo resetovati, kao i da Berlin i Pariz moraju snažno sarađivati po tom pitanju”.

Da li će nova nemačka vlada napraviti zaokret u odnosu na politiku Angele Merkel prema Zapadnom Balkanu, ali i dijalogu Beograda i Prištine?

– Nova vlada u svom programu signalizira snažno zalaganje za politiku proširenja prema Zapadnom Balkanu, i rešavanje glavnih preostalih strukturalnih problema, kao što su odnos Srbije i Kosovo, odnosno pregovore o konačnom, sveobuhvantnom sporazumu. Ne vidim potrebu da nova vlada redefiniše politiku prethodne vlade prema regionu. Kancelarka Merkel u svojoj vodećoj ulozi u politici EU prema regionu i u dijalogu jeste bila na pravom putu. Problem poslednjih godina više je bila u određenom zamoru, odnosno nije se dovoljno borila da odbrani tu vodeću ulogu, pa je na kraju svog mandata ostala poprilično praznih ruku. Znači, nova nemačka vlada moraće da oživljava tu vodeću poziciju Berlina u EU politici.

Francuska je 1. januara preuzela presedavanje EU i već je najavila veliku konferenciju o Zapadnom Balkanu. Koliko blisko mogu da sarađuju Pariz i Berlin po tom pitanju?

– Od odnosa Berlina i Pariza zavisiće i budućnost politike proširenja prema Zapadnom Balkanu i uticaj Unije u regionu. Naime, Francuska ne samo da već dve godine blokira otvaranje pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nego je predsednik Makron, mada to otvoreno ne govori, lično protiv politike proširenja. Da bi Berlin realizovao svoje snažno zalaganje za politiku proširenja, dakle, mora voditi ozbiljne razgovore sa Makronom, inače će perspektiva članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana u 2022. konačno biti mrtva, EU će izgubiti dobar deo svoj uticaja, sa dramatičnim posledicama za stabilnost regiona. Ali sumnjam da će se to desiti tokom francuskog presedavanja EU, odnosno u prvoj polovini godine, zbog predsedničkih izbora.

Da li kriza u BiH može da se odrazi i na Kosovo, ali i ceo Zapadni Balkan. Kako bi EU trebalo da reaguje?

– U BiH, kao svojevremena u kontekstu opasnog guranje ideje razmene teritorija u pregovorima Kosovo-Srbija, predstavnici EU institucija već dve godine vode privatizovane pregovor o tzv. reformi izbornog zakona, koji su određeni istom filozofijom udovoljavanju interesima nacionalističkih lidera njihovih neispunjenih nacionalističkih agendi, a koji bi da su uspešni, vodile bi ultimativno do etnoteritorijalne podele, i nasilne desintegracije države, što bi destabizovalo ceo region. Tim zvaničnicima su se u međuvremenu pridružile predstavnici tzv. iliberalnih država članica Unije. Ta saradnja hranila je apetite nacionalističkih lidera poput Dodika. Njegova pretnja otvorenom, jednostranom secesijom konačno je produbila demokratsku većinu unutar EU, počevši od Berlina i Evropskog parlamenta. Oni ubrzu moraju kako sprečiti predstavnike EU institucije od ispregovaranja antidemokratskih, antievropskih dogovora, tako odvraćati Dodika od najavljene secesije, putem uvođenja sankcija protiv političkog vrha Republike Srpske, i stacioniranje dodatnih međunarodnih trupa u BiH, u strateško centralnoj lokaciji u Brčkom.

SAD imaju dvojicu predstavnika za Zapadni Balkan, EU ima svog, Velika Britanija je imenovala Piča. Očekujete li da još neka zemlja imenuje svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan?

– Ne očekujem, niti nam trebaju još specijalnih predstavnika. On što fali je zajednička, strateška politika EU, baziran na kredibilnoj perspektivi članstva, kao i Zapada prema regionu.

Očekujete li neki konkretni dogovor Beograda i Prištine u 2022. i novi sastanak Vučića i Kurtija?

– Ne očekujem, ali zato očekujem da će doći do preko potrebnog resetovanja pregovora o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu. Resetovanje znači prvobitno definisanje osnovnih principa pregovora, počevši sa statusnim pitanjem, te u smislu prvobitnog okvira političkog dijaloga iz godina 2012-13. Tako jedno resetovanje mora doći od najvišeg nivoa u Berlinu i Vašingtonu. A preduslov je rešavanje blokade politike proširenja, jer bez perspektive članstva u EU, kako za Srbiju tako i za Kosovo, Unija, a ni Zapad u celini nema nikakvu osnovu da reši statusni konflikt na održiv način. Tako resetovanje, dakle, zbog političkog kalendara u Francuskoj bi se tek moglo desiti u drugoj polovini 2022.

Da li je 2021. izgubljena što se tiče dijaloga po vama i ako jeste ko tu snosi najveću krivicu?

– Jeste, jer mada se dijalog rešio Mogerinijeveg tima krajem 2019. kao i Ričarda Grenela krajem 2020. šansa da se tako resetovanje pokreće u prvoj polovini 2021. godine, nakon stupanje na dužnosti nove Bajdenove administracije, a pre odlaska sa vlasti kancelarke Merkel, ipak se nije realizovala. Razlozi su na jednoj strani bili sporan početak Bajdenove administracije, a nedostatak politikog apetita u Berlinu, uz fokus na upravljanje pandemijom.

Kako gledate na Otvoreni Balkan i hoće li nova nemačka vlada stati iza ove inicijative?

– Inicijativa je ogledalo krize politike EU prema regionu, kao i Zapada u celini, prerasla u konkurentski projekat Berlinskom procesu usled Makronovog “ne” otvaranju predpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u oktobru 2019, pa je Grenel u kontekstu Vašingtonskog sporazuma pretvorio u antinemačku (antiMerkelovu) inicijativu. Činjenica da Merkelova vlada na Berlinskom samitu prošlog leta nije uspela da ubedi Vučića, Ramu i Zaeva da njihovu inicijativu vraća u okvir, odnosno integriđe u Berlinski proces, pokazuje koliko blokada proširenje je naštetil ugledu, i uticaju Unije na Zapadnom Balkanu, i vodećoj ulozi Nemačke. Gledajući sve to, nova nemačka vlada ako svoju posvećenost budućnosti politike proširenja Unije uzima ozbiljno, ne može pristati na podršku toj inicijativi.

Kosovo online

izvor: https://www.vesti-online.com/veber-resetovanje-dijaloga-srbije-i-kosova-tek-nakon-predsednickih-izbora-u-francuskoj/

SLOBODNA VOJVODINA

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

BEOGRAD – Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih

Published

on

By

– Ovaj put je to Ustavni sud, odnosno njegova odluka o ozakonjenju projekta Jadar tj. o rudarenju litijuma Rio Tinta. Do sada se uglavnom zaklanjao iza izmišljenog rada stranih službi i njihovih „minijatura“ bez bilo kakvog konkretnog dokaza. Pored sakrivanja iza drugih, vidljivo je da se režim Aleksandra Vučića uplašio velikih protesta građana zbog namere da se Rio Tintu dozvoli rudarenje litijuma pa se trude da agresivnom medijskom kamapanjom dovedu građane u zabludau – navodi Olenik.

Prema njegovim rečima, vlast se sada trudi da dalje ne provocira građane, pa tako ne pominju Rio Tinto, niti litijum već je to samo odluka Ustavnog suda koja se mora poštovati ili su to „minijature“ stranih službi protiv naše države.

– Na ovaj način se krije da projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nikada stvarno nije bilo prekinuto već se radilo o samo još jednoj laži režima. Verovatno je procena da je vreme posle izbora najbolje da se počne sa kopanjem litijuma. Međutim, vidljiva je i velika nervoza i strah baš Aleksandra Vučića, jer je i on svestan da nastavljanje obmanjivanja građana oko litijuma vodi pravo do njegovog brzog političkog sunovrata. Konkretno, već je postavio kordone policije i već je naredio upotrebu sile protiv građana baš zbog Rio Tinta, a to su poslednji koraci svih diktatora – ocenjuje član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI i bivši narodni poslanik.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 15.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/projekat-jadar-i-rudarenje-litijuma-rio-tinta-nastavljeni-u-tajnosti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice…

BEOGRAD – Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država, kao npr. Hitler koji je svaku agresiju prvo pravdao ugroženošću naroda ili napadom druge države, pa je tako optužio Poljsku da ih je prva napala“

Published

on

By

– Isto radi i Putin koji svoje građane laže o ugroženosti Rusa u Ukrajini da bi opravdao pokušaj uništenja Ukrajine. Isto to radi i Vučić izmišljajući neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice, optužujući nas iz opozicije za izdaju, a sve cilju ostanka na vlasti. Jednostavno, na taj način manipuliše građanima i sakriva korupciju, kriminal, pokušaj kopanja litijuma…. a sve uz pomoć kontrole medija i svakodnevnim „obraćanjima“ – zaključuje Olenik u izjavi za Danas.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 13.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/vucic-izmislja-neprijatelje-atentate-licnu-ugrozenost-ili-ugrozenost-svoje-porodice/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV VOJVOĐANI: Zabraniti sraman skup koji veliča zločin u Srebrenici

Ubeđeni smo da svi Novosađani, Vojvođani i sve građanke i građani Srbije, duboko žale što je na časnu i svetlu istoriju naših naroda i države bačena mrlja kada je u Srebrenici počinjen genocid

Published

on

By

Nažalost, pojedinci koji očigledno imaju veze sa ovom vlašću pokušavaju da nas ubede da treba da se odreknemo svih vrednosti i načela naših predaka i da prihvatimo čin mržnje kao opravdan vid borbe, da negirajući činjenice živimo sa njima u njihovoj ružičastoj stvarnosti u kojoj nema odgovornosti, empatije nego postoje samo lični interesi tih pojedinaca zbog kojih su oni spremni da manipulišu hiljadama mladih života, pa čak i da zloupotrebe zvanični grb antifašističkog i slobodarskog grada Novog Sada koji se nalazi na plakatu koji poziva na ovu fašističku “manifestaciju” virtuelne stvarnosti u kojoj se smrt hiljada nevinih ljudi smatra oslobođenjem, a svako ko ne pristaje na tu provokaciju naziva se izdajnikom.

Očekujemo da se Grad Novi Sad JAVNO ogradi, te da novosadska policija zabrani održavanje ove “manifestacije”, inače ćemo smatrati da ova vlast, sada i javno, stoji iza ove nepojamne provokacije.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine VOJVOĐANI Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: S druge strane Tita ne nalaze se Srbi, već fašisti

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras, povodm 7. jula, Dana antifašističkog ustanka naroda Srbije iz 1941. godine, da se “s druge strane Tita ne nalaze Srbi, već fašizam”

Published

on

By

“Srbi su se većinski pod Titovom komandom borili protiv fašizma. Svako ko hoće da iseli Tita iz Kuće cveća u Beogradu ima ideju da se obračuna sa jugoslovenskim antifašizmom, pa samim tim i sa srpskim antifašizmom”, rekao je Bešlin.

Podsetio je da je Jugoslavija u Drugom svetskom ratu podnela milion žrtava, a da je iz njega izašla sa milion ljudi pod oružjem.

“Partizanski pokret je bio najuspešniji kontinentalni antifašistički pokret, ovenčan svetskom slavom, i to niko ne može osporiti”, kazao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da su jugoslovenski antifašisti, predvođeni Titom i Komunističkom partijom Jugoslavije, pokazali da je “mala organizovana grupa uvek dovoljna da povede veliku neorganizovanu grupu”.

“Antifašizam je samo onda antifašizam samo ako je borben i ako se svesno, borbeno i aktivno suprotstavlja fašizmu. Svaki pacifizam u vremenu kada fašizam besni zapravo radi u korist fašizma”, rekao je Bešlin.

Govoreći o četnicima u Drugom svetskom ratu, Bešlin je kazao da oni nisu bili antifašisti jer se nisu borili protiv fašista već protiv partizana, dakle borili su se protiv antifašista.

“Vrlo je jednostavno: da li se neko borio protiv fašizma ili ne. A četnici se nisu borili protiv fašizma. Partizani su bili jedini antifašisti u Jugoslaviji”, naveo je Bešlin.

Dodao je da nije sporno da su se četnici i partizani zajedno borili kada je stvorena Užička republika u jesen 1941. godine, ali je naveo da je već u leto 1941. godine četnički zapovednik Draža Mihailović slao prve emisare okupacionim nemačkim vlastima u Beogradu, sa ponudom za saradnju u borbi protiv partizana.

“Tokom oktobra je dogovoren susret Mihailovića sa predstavnicima nemačkog Trećeg Rajha, do kojeg je došlo 11. novembra u selu Divci. I kada čitate zapisnik tog razgovora, svaki neočetnik danas koji se kune u Dražu Mihailovića, ako je iole funkcionalno pismen, morao bi imati neki transfer blama s obzirom kako je Mihailović sramotno ponizno nastupao pred Nemcima”, naveo je Bešlin.

Objasnio je da su Nemci Mihailovića prvo ponizili tako što su mu na pregovore poslali “trećerazrednog emisara”, a potom su mu, na njegovo moljakanje da mu daju oružje, jasno rekli: “Gubi se!”

“Ali, Draža Mihailović je i pre tog sastanka, 31. oktobra 1941, izdao opštu naredbu da se na teritoriji Užičke republike izvrši napad na partizanske položaje”, naveo je Bešlin.

Odbacio je revizionističke argumente da se četnici nisu borili protiv fašističkih okupatora jer su navodno “čuvali biološku supstancu naroda”.

“Kako to čuvaš biološku supstancu kada si izdao naredbu da napadnu partizane koji su tada gotovo isključivo bili Srbi? Kako to čuvaš biološku supstancu kad naređuješ masovne pokolje tokom rata?“, upitao je Bešlin.

Dodao je da je Draža Mihailović dobio orden od francuskog vođe pokreta otpora Šarla de Gola, koji tada “nije znao šta se dešava ni u Francuskoj a kamoli u Jugoslaviji”.

Bešlin je objasnio da je sve vreme rata jedino britanski premijer Vinston Čerčil imao pune informacije o dešavanjima na jugoslovenskom frontu te je 1943. godine odustao od bilo kakve saradnje sa četnicima zbog njihove saradnje sa Nemcima i potpuno se okrenuo partizanima, u čiji štab je poslao čak i svoga sina Randolfa.

Dodao je da je američki predsednik Hari Truman odlikovao Dražu Mihailovića 1946. godine, kako bi se osvetio Titu za rušenje dva američka aviona iznad Jugoslavije, što je bilo poniženje za SAD.

“Dakle, to je kontekst: Trumanov orden za Mihailovića je u stvari osveta Titu. Ali, posle razlaza Tita sa Staljinom, odnosi sa SAD su normalizovani i Amerikanci više nikada taj orden nisu pominjali”, naveo je Bešlin.

Prema njegovim rečima, temeljni okvir svakog fašizma jeste totalitarna nacionalna država.

“Totalitarna država je država bez društva, u kojoj društvo ne može da pruža otpor. Bez ideologije nacionalizma, nema ni fašizma. Fašizam je nacionalizam koji je došao do svoje krajnje tačke”, rekao je Bešlin.

Ocenio je da su “klerikalizacija, nacionalizam, neofašizam” državni projekti danas u Srbiji, kao što su i navodno samoorganizovane ekstremno desničarske grupe u stvari pod kontrolom države.

Bešlin je rekao da ipak postoje i pozitivni primeri, kao što je izložba u produkciji Muzeja Jugoslavije o Đorđu Andrejeviću Kunu, i to u Galeriji SANU u Beogradu.

“Đorđe Andrejević Kun je bio antifašista, levičar, partizan. Ta izložba je jedna mala pobeda antifašizma”, ocenio je on.

Bešlin: Ono što danas predstavljaju kao svetosavlje nema veze sa Svetim Savom

Bešlin je rekao da ono što danas Srpska pravoslavna crkva predstavlja kao “svetosavlje” nema nikakve veze sa istorijskom ličnošću Svetog Save.

“Ono što oni danas predstavljaju kao Svetog Savu, to su Nikolaj Velimirović, to je srpski fašista iz Drugog svetskog rata Dimitrije Ljotić. A Sveti Sava je za svoje vreme bio progresivan”, rekao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da “ovi danas ljotićevsku i nikolajevsku ideologiju prodaju kao svetosavlje”.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/beslin-s-druge-strane-tita-ne-nalaze-se-srbi-vec-fasisti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Bavaništu zbog prodaje i seče šume: „Meštanima znači život, 6.000 ljudi ostaće bez vode“

Meštani sela Bavanište protestuju jer žele da sačuvaju od prodaje šumu koja predstavlja odbranu od peska Deliblatske peščare i daje pijaću vodu, a tu žive i neke od zaštićenih vrsta – lipa, topola, i hrastova sarih više od 150 godina

Published

on

By

Jovan Jovanov iz udruženja Složni Pidikanci kažu da je šuma nekada bila državna, da je pripadala 1937. godine Opštini Bavanište, a potom prešla u privatnu svojinu.

„Potom je prešla 1972. godine u društvenu svojinu kao Kombinat Banat, pa prešla u svojinu privatnog preduzeća Lune Milovanović. Zatim je 1982. godine pod sumnjivim okolnostima prešla sa društvene svojine na ciglanu Desko, koja sada hoće da je proda“, navodi on.

Kako kaže, šuma se vodi kao društvena svojina, i Ustav naše države je ne prepoznaje za prodaju kao takvu.

„Očekujemo da pravobranilaštvo u Zrenjaninu odreaguje, da se obustavi licitacija prodaje zemljišta.

Šuma meštanima znači bukvalno život, kaže Marija Ćirikovački iz udruženja.

„U slučaju da je poseku, dve ulice bi ostajale bez krova svaki put kada duva košava. Nanosi peska bi bili minimalno dva centimetra godišnje, što bi zatrovalo oranice, bašte. Svi izvori pijaće vode su nam ispod korena ove šume. Ako se poseče, 6.000 stanovnika će ostati bez vode“, navela je naša sagovornica.

izvor: https://n1info.rs/vesti/protest-u-bavanistu-zbog-prodaje-sume-mestanima-znaci-zivot-6-000-ljudi-ostace-bez-vode/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji a ne u Vučićevim mitomanskim bajkama

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od Vlade i predsednika republike Aleksandra Vučića da Srbija što pre primeni tri nove spoljnopolitičke odluke Saveta EU vezano za Ukrajinu i Severnu Koreju

Published

on

By

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da se Srbija nije uskladila sa odlukom koju je Savet EU doneo 31. maja o restriktivnim merama protiv pojedinaca i entiteta iz Severne Koreje, te sa merama podrške teritorijalnom integritetu Ukrajine na Krimu i u Sevastopolju, i praktično je jedini kandidat za člana u Evropskoj uniji koji to nije uradio.

Nažalost, jasno je da Aleksandar Vučić i ova vlast nastavljaju sa udaljavanjem Srbije sa njenog evropskog puta i sa politikom podrške diktatorskim i autoritarnim režimima u svetu.

Srbiji je mesto u modernom svetu, a samim tim i u porodici evropskih naroda.

Režim Aleksandra Vučića to očito ne želi, nego je Srbiju zarobio u gustu mrežu mitomanije i lažne istorije.

Srbija mora napred. Modernizacija države i društva i prihvatanje evropskih standarda moraju postati temelj politike svih demokratskih snaga.

Samo to će dovesti do boljeg života građana Srbije i stvaranja moderne i ozbiljne države.

Aleksandar Olenik
član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/srbiji-je-mesto-u-evropskoj-uniji-a-ne-u-vucicevim-mitomanskim-bajkama/

Continue Reading

Trending