Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Putinova tvrdnja o sličnosti Donbasa i Kosova krije neprijatnu poruku Srbiji

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavom da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu ranijeg presedana o nezavisnosti Kosova poslao je i određene poruke Srbiji, saglasni su sagovornici Euronews Srbija

Published

on

Copyright Tanjug AP/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavom da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu ranijeg presedana o nezavisnosti Kosova poslao je i određene poruke Srbiji, saglasni su sagovornici Euronews Srbija

Pre početka invazije na Ukrajinu, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 21. februara akt o priznanju nezavisnosti separatističkih LNR i DNR koje se nalaze u regionu Donbas. Nakon više od dva meseca ruske invazije na Ukrajinu, Putin sada navodi da proglašavanjem nezavisnosti ovih teritorija nije prekršeno međunarodno pravo, pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali”, rekao je Putin u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Dodao je da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti “jer je presedan stvoren”.

Upravo zbog ranijeg stava Rusije u međunarodnim institucijama da ne prizna nezavisnost Kosova, ova izjava sada može da se tumači i kao svojevrsna poruka Srbiji u trenutku kada se Beograd nalazi pod pojačanim pritiskom Zapada da uvede sankcije Kremlju.

“Na određen način ta poruka može da se čita i kod nas, treba obratiti pažnju da se odnosi na činjenicu da Rusija, a i veliki deo javnosti i zvanične politike Srbije smatra da neulazak Kosova u UN drže u svojim rukama. Tako može da se tumači poruka i na način: ‘Evo vidite, ako ne budete kooperativni, preduzimate nešto protiv Rusije, ja mogu da dignem ruke od Kosova i ono može da ode od Srbije’. Rusija je uvek govorila da ima principejelan stav da neće odstupiti od međunarodnog prava, ali kada to uporedite sa izjavom, to su međusobno kontradiktorne izjave”, kazao je komentarišući izjavu Putina bivši diplomata Srećko Đukić.

Kako je Đukić naveo za Euronews Srbija, ovim izjavama se samo otežava Srbiji stuacija oko Kosova i pregovori koji će o tom pitanju morati da uslede. Sa druge strane, objašnjava, Putin je prvenstveno jasnu poruku poslao i Zapadu, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama.

“To može da se čita tako da poručuje da to što su oni radili sa Kosovom i Metohijom, on radi u Donjeckoj i Luganskoj republici. On time poručuje da i on može da pravi presedane u međunarodnim odnosima i međunarodnom pravu. To je jaka i jasna poruka”, navodi Đukić i dodaje da time Zapadu daje još jedan argument.

On navodi da je Putin je stvorio “čitav grozd” samoproklamovanih državica oko Rusije i u tom smislu Kosovo je upotrebljavao više puta.

“Putinovo pozivanje na Međunarodni sud pravde nije pravno korektno”

Da je Putin želeo da pošalje poruku Srbiji o zavisnosti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija smatra i advokat Slobodan Doklestić. On je za Euronews Srbija naveo da ova izjava može biti prikrivena poruka iz Rusije u kontekstu odluka koje treba doneti i značaja ruskog veta  u SB UN.

Takođe, gledajući iz pravnog aspekta, Doklestić naglašava da “pozivanje na Međunarodni sud pravde nije pravno korektno”.

“MSP je dao savetodavno mišljenje koje nije obavezujuće gde nije navedeno da je Kosovo nezavisno, već samo da dokument pod nazivom Deklaracija nezavisnosti donet na Kosovu nije predmet međunarodnog prava zato što je u pitanju dokument grupe građana na Kosovu i da tako ne može ni kršiti međunarodno pravo”, rekao je Doklestić i dodao da “velike sile prvo gledaju svoj interes pa tek onda interes drugih”.

On ističe da nema dvojbe da je Putin dobro svestan toga i posledica koje može da ima po Srbiju. Takođe, Srećko Đukić navodi i da se eventualno priznanje Kosova neće dogoditi odjednom i da to može biti rezultat širih dogovora.


“Rusiji nije sad u interesu da prizna Kosovo. Politika velikih država je da se takve stvari rešavaju u paketu, kada se i još neke druge stvari rešavaju. Ne verujem da će Rusija to da učini jednostrano, a da ne dobije kontra uslugu, jer su velike države spremne na trgovinu sa velikim državama. Rusija može da upotrebi argument Kosova u saradnji sa Zapadnom i to će se desiti možda onda kada joj bude najkorisnije”, zaključio je Đukić.

Stav Putina o Kosovu treba da bude “otrežnjenje” za svakog čoveka

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, smatra da je Rusija pitanje Kosova oduvek tretirala kao presedan u svoju korist i da je Putin to pokazao u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom, legalizacijom nezavisnog statusa republika Donjecka i Luganska po principu Kosova. Janjić kaže da Putinov stav nije iznenađenje za poznavaoce ruske politike prema Balkanu i Srbima.

“Za razliku od Zapada koji je govorio da je Kosovo jedinstveni slučaj, Rusija je odmah to tretirala kao presedan u svoju korist i sada je Putin i rekao Guterešu da legalizuje Donjeck i Lugansk po principu Kosova”, kazao je Janjić za Tanjug.

On je naveo da je Putin “očigledno zaboravio” da je na poziv Vojislava Koštunice i Borisa Tadića blokirao UN da donesu odluku, sa ciljem da se promeni Rezolucija o Kosovu.

“Nije on ubedio Gutereša, on dobro zna da to nije po povelji UN. To je još jedan dokaz za one koji tvrde da je veliku korist nama učinila Rusija što je blokirala promenu Rezolucije i što je u to pozvala Kinu, a nije nam učinila nikakvu uslugu, vezala je noge i ruke beogradskim političirama, a sebi je sačuvala pravo da trguje sa Kosovom”, smatra Janjić.

On smatra da takav stav Putina o Kosovu treba da bude “otrežnjenje” za svakog čoveka, te da Srbiji jedino preostaje politika normalizacije, kao i priznavanje realnosti u kojoj postoji i Kosovo.

Čović: Nije nam Putin “zabio nož u leđa”

S druge strane, nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju (KiM) Nebojša Čović je za Tanjug rekao da izjavu predsednika Rusije vidi kao “našu realnost” i da, za razliku od pojedinih analitičara, ne smatra da je Putin tom izjavom “zabio nož u leđa” Srbiji.

“Ne bih poredio i ne mislim da su isto KiM i Lugansk i Donjeck. Suštinska razlika je da KiM ima jednu specifičnost, odnosno, postoji rezolucija SB UN i najviše međunarodne insitucije su potvrdile da je KiM sastavni deo Srbije. Drugo je što se to godinama dezavuiše i što oni koji su to potvrdili rade suprotno i direktno pokazuju da žele da otmu deo teritorije Srbije”, kaže Čović

Sličnog stava je i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski. Ona je nakon sastanka delegacije stranke s ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan – Harčenkom kazala da je takvom izjavom ruski predsednik ukazao i na licemeran pristup zapadnih političkih centara kada je u pitanju teritorijalni integritet zemalja članica UN.

Proglašenje nezavisnosti i odluka MSP

Podsećanja radi, prištinska skupština usvojila 17. februara 2008. godine Deklaraciju o nezavisnosti i jednostrano proglasila nezavisnost Kosova. Generalna skupština Ujedinjenih nacija zatražila je od Međunarodnog suda pravde mišljenje o ovom postupku. Pitanje je glasilo: Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova kosovske skupštine u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

Nakon razmatranja odluke, Međunarodni sud pravde dao je u julu 2010. savetodavno mišljenje da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Predsednik Međunarodnog suda pravde Hisaši Ovada rekao je da se sud izjasnio da je nadležan za to pitanje. To, prema njegovim rečima, ne znači da sud treba da se bavi pitanjem posledica, posebno ne time da li je Kosovo postiglo državnost.

Prethodno je pred MSP u decembru 2009. održana višednevna rasprava, u kojoj je mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova iznelo 29 delegacija. Tada je ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, između ostalih dala i Rusija.

Tijana Krnjaić

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/46463/putinova-tvrdnja-o-slicnosti-donbasa-i-kosova-krije-neprijatnu-poruku-srbiji/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

BEOGRAD – Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih

Published

on

By

– Ovaj put je to Ustavni sud, odnosno njegova odluka o ozakonjenju projekta Jadar tj. o rudarenju litijuma Rio Tinta. Do sada se uglavnom zaklanjao iza izmišljenog rada stranih službi i njihovih „minijatura“ bez bilo kakvog konkretnog dokaza. Pored sakrivanja iza drugih, vidljivo je da se režim Aleksandra Vučića uplašio velikih protesta građana zbog namere da se Rio Tintu dozvoli rudarenje litijuma pa se trude da agresivnom medijskom kamapanjom dovedu građane u zabludau – navodi Olenik.

Prema njegovim rečima, vlast se sada trudi da dalje ne provocira građane, pa tako ne pominju Rio Tinto, niti litijum već je to samo odluka Ustavnog suda koja se mora poštovati ili su to „minijature“ stranih službi protiv naše države.

– Na ovaj način se krije da projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nikada stvarno nije bilo prekinuto već se radilo o samo još jednoj laži režima. Verovatno je procena da je vreme posle izbora najbolje da se počne sa kopanjem litijuma. Međutim, vidljiva je i velika nervoza i strah baš Aleksandra Vučića, jer je i on svestan da nastavljanje obmanjivanja građana oko litijuma vodi pravo do njegovog brzog političkog sunovrata. Konkretno, već je postavio kordone policije i već je naredio upotrebu sile protiv građana baš zbog Rio Tinta, a to su poslednji koraci svih diktatora – ocenjuje član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI i bivši narodni poslanik.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 15.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/projekat-jadar-i-rudarenje-litijuma-rio-tinta-nastavljeni-u-tajnosti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice…

BEOGRAD – Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država, kao npr. Hitler koji je svaku agresiju prvo pravdao ugroženošću naroda ili napadom druge države, pa je tako optužio Poljsku da ih je prva napala“

Published

on

By

– Isto radi i Putin koji svoje građane laže o ugroženosti Rusa u Ukrajini da bi opravdao pokušaj uništenja Ukrajine. Isto to radi i Vučić izmišljajući neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice, optužujući nas iz opozicije za izdaju, a sve cilju ostanka na vlasti. Jednostavno, na taj način manipuliše građanima i sakriva korupciju, kriminal, pokušaj kopanja litijuma…. a sve uz pomoć kontrole medija i svakodnevnim „obraćanjima“ – zaključuje Olenik u izjavi za Danas.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 13.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/vucic-izmislja-neprijatelje-atentate-licnu-ugrozenost-ili-ugrozenost-svoje-porodice/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV VOJVOĐANI: Zabraniti sraman skup koji veliča zločin u Srebrenici

Ubeđeni smo da svi Novosađani, Vojvođani i sve građanke i građani Srbije, duboko žale što je na časnu i svetlu istoriju naših naroda i države bačena mrlja kada je u Srebrenici počinjen genocid

Published

on

By

Nažalost, pojedinci koji očigledno imaju veze sa ovom vlašću pokušavaju da nas ubede da treba da se odreknemo svih vrednosti i načela naših predaka i da prihvatimo čin mržnje kao opravdan vid borbe, da negirajući činjenice živimo sa njima u njihovoj ružičastoj stvarnosti u kojoj nema odgovornosti, empatije nego postoje samo lični interesi tih pojedinaca zbog kojih su oni spremni da manipulišu hiljadama mladih života, pa čak i da zloupotrebe zvanični grb antifašističkog i slobodarskog grada Novog Sada koji se nalazi na plakatu koji poziva na ovu fašističku “manifestaciju” virtuelne stvarnosti u kojoj se smrt hiljada nevinih ljudi smatra oslobođenjem, a svako ko ne pristaje na tu provokaciju naziva se izdajnikom.

Očekujemo da se Grad Novi Sad JAVNO ogradi, te da novosadska policija zabrani održavanje ove “manifestacije”, inače ćemo smatrati da ova vlast, sada i javno, stoji iza ove nepojamne provokacije.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine VOJVOĐANI Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: S druge strane Tita ne nalaze se Srbi, već fašisti

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras, povodm 7. jula, Dana antifašističkog ustanka naroda Srbije iz 1941. godine, da se “s druge strane Tita ne nalaze Srbi, već fašizam”

Published

on

By

“Srbi su se većinski pod Titovom komandom borili protiv fašizma. Svako ko hoće da iseli Tita iz Kuće cveća u Beogradu ima ideju da se obračuna sa jugoslovenskim antifašizmom, pa samim tim i sa srpskim antifašizmom”, rekao je Bešlin.

Podsetio je da je Jugoslavija u Drugom svetskom ratu podnela milion žrtava, a da je iz njega izašla sa milion ljudi pod oružjem.

“Partizanski pokret je bio najuspešniji kontinentalni antifašistički pokret, ovenčan svetskom slavom, i to niko ne može osporiti”, kazao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da su jugoslovenski antifašisti, predvođeni Titom i Komunističkom partijom Jugoslavije, pokazali da je “mala organizovana grupa uvek dovoljna da povede veliku neorganizovanu grupu”.

“Antifašizam je samo onda antifašizam samo ako je borben i ako se svesno, borbeno i aktivno suprotstavlja fašizmu. Svaki pacifizam u vremenu kada fašizam besni zapravo radi u korist fašizma”, rekao je Bešlin.

Govoreći o četnicima u Drugom svetskom ratu, Bešlin je kazao da oni nisu bili antifašisti jer se nisu borili protiv fašista već protiv partizana, dakle borili su se protiv antifašista.

“Vrlo je jednostavno: da li se neko borio protiv fašizma ili ne. A četnici se nisu borili protiv fašizma. Partizani su bili jedini antifašisti u Jugoslaviji”, naveo je Bešlin.

Dodao je da nije sporno da su se četnici i partizani zajedno borili kada je stvorena Užička republika u jesen 1941. godine, ali je naveo da je već u leto 1941. godine četnički zapovednik Draža Mihailović slao prve emisare okupacionim nemačkim vlastima u Beogradu, sa ponudom za saradnju u borbi protiv partizana.

“Tokom oktobra je dogovoren susret Mihailovića sa predstavnicima nemačkog Trećeg Rajha, do kojeg je došlo 11. novembra u selu Divci. I kada čitate zapisnik tog razgovora, svaki neočetnik danas koji se kune u Dražu Mihailovića, ako je iole funkcionalno pismen, morao bi imati neki transfer blama s obzirom kako je Mihailović sramotno ponizno nastupao pred Nemcima”, naveo je Bešlin.

Objasnio je da su Nemci Mihailovića prvo ponizili tako što su mu na pregovore poslali “trećerazrednog emisara”, a potom su mu, na njegovo moljakanje da mu daju oružje, jasno rekli: “Gubi se!”

“Ali, Draža Mihailović je i pre tog sastanka, 31. oktobra 1941, izdao opštu naredbu da se na teritoriji Užičke republike izvrši napad na partizanske položaje”, naveo je Bešlin.

Odbacio je revizionističke argumente da se četnici nisu borili protiv fašističkih okupatora jer su navodno “čuvali biološku supstancu naroda”.

“Kako to čuvaš biološku supstancu kada si izdao naredbu da napadnu partizane koji su tada gotovo isključivo bili Srbi? Kako to čuvaš biološku supstancu kad naređuješ masovne pokolje tokom rata?“, upitao je Bešlin.

Dodao je da je Draža Mihailović dobio orden od francuskog vođe pokreta otpora Šarla de Gola, koji tada “nije znao šta se dešava ni u Francuskoj a kamoli u Jugoslaviji”.

Bešlin je objasnio da je sve vreme rata jedino britanski premijer Vinston Čerčil imao pune informacije o dešavanjima na jugoslovenskom frontu te je 1943. godine odustao od bilo kakve saradnje sa četnicima zbog njihove saradnje sa Nemcima i potpuno se okrenuo partizanima, u čiji štab je poslao čak i svoga sina Randolfa.

Dodao je da je američki predsednik Hari Truman odlikovao Dražu Mihailovića 1946. godine, kako bi se osvetio Titu za rušenje dva američka aviona iznad Jugoslavije, što je bilo poniženje za SAD.

“Dakle, to je kontekst: Trumanov orden za Mihailovića je u stvari osveta Titu. Ali, posle razlaza Tita sa Staljinom, odnosi sa SAD su normalizovani i Amerikanci više nikada taj orden nisu pominjali”, naveo je Bešlin.

Prema njegovim rečima, temeljni okvir svakog fašizma jeste totalitarna nacionalna država.

“Totalitarna država je država bez društva, u kojoj društvo ne može da pruža otpor. Bez ideologije nacionalizma, nema ni fašizma. Fašizam je nacionalizam koji je došao do svoje krajnje tačke”, rekao je Bešlin.

Ocenio je da su “klerikalizacija, nacionalizam, neofašizam” državni projekti danas u Srbiji, kao što su i navodno samoorganizovane ekstremno desničarske grupe u stvari pod kontrolom države.

Bešlin je rekao da ipak postoje i pozitivni primeri, kao što je izložba u produkciji Muzeja Jugoslavije o Đorđu Andrejeviću Kunu, i to u Galeriji SANU u Beogradu.

“Đorđe Andrejević Kun je bio antifašista, levičar, partizan. Ta izložba je jedna mala pobeda antifašizma”, ocenio je on.

Bešlin: Ono što danas predstavljaju kao svetosavlje nema veze sa Svetim Savom

Bešlin je rekao da ono što danas Srpska pravoslavna crkva predstavlja kao “svetosavlje” nema nikakve veze sa istorijskom ličnošću Svetog Save.

“Ono što oni danas predstavljaju kao Svetog Savu, to su Nikolaj Velimirović, to je srpski fašista iz Drugog svetskog rata Dimitrije Ljotić. A Sveti Sava je za svoje vreme bio progresivan”, rekao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da “ovi danas ljotićevsku i nikolajevsku ideologiju prodaju kao svetosavlje”.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/beslin-s-druge-strane-tita-ne-nalaze-se-srbi-vec-fasisti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Bavaništu zbog prodaje i seče šume: „Meštanima znači život, 6.000 ljudi ostaće bez vode“

Meštani sela Bavanište protestuju jer žele da sačuvaju od prodaje šumu koja predstavlja odbranu od peska Deliblatske peščare i daje pijaću vodu, a tu žive i neke od zaštićenih vrsta – lipa, topola, i hrastova sarih više od 150 godina

Published

on

By

Jovan Jovanov iz udruženja Složni Pidikanci kažu da je šuma nekada bila državna, da je pripadala 1937. godine Opštini Bavanište, a potom prešla u privatnu svojinu.

„Potom je prešla 1972. godine u društvenu svojinu kao Kombinat Banat, pa prešla u svojinu privatnog preduzeća Lune Milovanović. Zatim je 1982. godine pod sumnjivim okolnostima prešla sa društvene svojine na ciglanu Desko, koja sada hoće da je proda“, navodi on.

Kako kaže, šuma se vodi kao društvena svojina, i Ustav naše države je ne prepoznaje za prodaju kao takvu.

„Očekujemo da pravobranilaštvo u Zrenjaninu odreaguje, da se obustavi licitacija prodaje zemljišta.

Šuma meštanima znači bukvalno život, kaže Marija Ćirikovački iz udruženja.

„U slučaju da je poseku, dve ulice bi ostajale bez krova svaki put kada duva košava. Nanosi peska bi bili minimalno dva centimetra godišnje, što bi zatrovalo oranice, bašte. Svi izvori pijaće vode su nam ispod korena ove šume. Ako se poseče, 6.000 stanovnika će ostati bez vode“, navela je naša sagovornica.

izvor: https://n1info.rs/vesti/protest-u-bavanistu-zbog-prodaje-sume-mestanima-znaci-zivot-6-000-ljudi-ostace-bez-vode/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji a ne u Vučićevim mitomanskim bajkama

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od Vlade i predsednika republike Aleksandra Vučića da Srbija što pre primeni tri nove spoljnopolitičke odluke Saveta EU vezano za Ukrajinu i Severnu Koreju

Published

on

By

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da se Srbija nije uskladila sa odlukom koju je Savet EU doneo 31. maja o restriktivnim merama protiv pojedinaca i entiteta iz Severne Koreje, te sa merama podrške teritorijalnom integritetu Ukrajine na Krimu i u Sevastopolju, i praktično je jedini kandidat za člana u Evropskoj uniji koji to nije uradio.

Nažalost, jasno je da Aleksandar Vučić i ova vlast nastavljaju sa udaljavanjem Srbije sa njenog evropskog puta i sa politikom podrške diktatorskim i autoritarnim režimima u svetu.

Srbiji je mesto u modernom svetu, a samim tim i u porodici evropskih naroda.

Režim Aleksandra Vučića to očito ne želi, nego je Srbiju zarobio u gustu mrežu mitomanije i lažne istorije.

Srbija mora napred. Modernizacija države i društva i prihvatanje evropskih standarda moraju postati temelj politike svih demokratskih snaga.

Samo to će dovesti do boljeg života građana Srbije i stvaranja moderne i ozbiljne države.

Aleksandar Olenik
član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/srbiji-je-mesto-u-evropskoj-uniji-a-ne-u-vucicevim-mitomanskim-bajkama/

Continue Reading

Trending