Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

MILIVOJ BEŠLIN: Koliko puta je Rusija izdala Srbiju, šta se krije iza mita o srpsko-ruskom bratstvu i zbog čega su utihnuli Vučić i Dodik…

“To je još jedno šibicarsko manevriranje koje neće donijeti ništa. Kako je to neko dobro primijetio, vidimo da Vučić ne viče više i da se nekako i Dodik umirio. Svi oni koji su viđeni kao ruski igrači u regionu prilično su zbunjeni kada vide dvije stvari”, kazao je Bešlin

Published

on

“To je još jedno šibicarsko manevriranje koje neće donijeti ništa. Kako je to neko dobro primijetio, vidimo da Vučić ne viče više i da se nekako i Dodik umirio. Svi oni koji su viđeni kao ruski igrači u regionu prilično su zbunjeni kada vide dvije stvari”, kazao je Bešlin za “Slobodnu Bosnu”

Profesor Milivoj Bešlin, viši znanstveni suradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o povijesnim činjenicama i mitovima o srpsko-ruskom prijateljstvu, te utjecaju pogubnih nacionalističkih politika koje godinama vladaju na prostorima Zapadnog Balkana.

Pojasnite nam odnose Srbije i Rusije u povijesti! Jesu li Rusi zbilja srpska braća, kako to tvrde nacionalisti i desničari u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska, ili su stvari kroz povijest bile ipak malo drugačije?

“Kada je reč o srpsko-ruskim odnosima, mi smo tu na terenu mistifikacije prošlosti zbog toga što se mešaju realna istorija i nacionalizam kao ideologija, jer se istorija smatra tzv. nacionalnom disciplinom. Zbog toga je bilo teško odvojiti srpsko-ruske odnose iz ideološkog, nacionalnog konteksta i smestiti ih u racionalni kontekst. Mit o srpsko-ruskim odnosima je brižljivo građen još od 19. veka, a ima svoje korene još u 18. veku, kada je Rusija prvi put počela da pokazuje pretenzije na Balkan. Balkan je od tada Rusiji bio rezervni-drugi front, na kome je odmeravala svoje snage sa Zapadom, i zahvaljujući tome su funkcionalizovani mali narodi, bilo Srbi, Crnogorci, Bugari, kako je kad bilo potrebno. Upravo u funkciji ruske pretenzije na Balkan je i smišljen mit o srpsko-ruskom prijateljstvu ne bi li se Rusija ukotvila što dublje u Srbiji. Ako pogledate racionalno i očistite tu istoriju od mitova i nacionalističke ideologizacije, vidite da je Rusija od Prvog srpskog ustanka, kada se dešavaju prve veze između ruske države i srpskih ustanika, gledala samo svoj interes. Rusiji je odgovaralo da se srpski ustanici bore na njenoj strani, iako su već imali dogovoren mir s Osmanskim carstvom (Ičkova deputacija 1806). Ali su onda Srbi, na nagovor Rusije, svoj dosta povoljni mir s Osmanijama pokvarili i nastavili rat na strani Rusije. Ali kad je Rusija došla u problem 1812. godine, zbog Napoleonovog napada, ona je prepustila svoje srpske saveznike odmazdi Osmanske države. I to je model po kojem su funkcionisali ti odnosi. Imamo primer iz 1876-78. godine kada Rusija igra na kartu Bugarske države, kada je na račun Srbije napravljena velika Sanstefanska Bugarska, što je još jedna ilustracija da je Rusija kao i svaka velika sila pratila svoje interese, a ne nikakve srpske želje kako bi se u toj mitologizovanoj interpretaciji htelo reći.”

Mislite li tu i na srpsko-bugarski rat kada je Rusija tražila da Srbija obešteti Bugarsku?

“Imamo mnogo primera, čak do jugoslovensko-sovjetskih odnosa koji su bili promenjivi, ali uglavnom loši. Sovjetski Savez je bio konstantna pretnja bilo kakvoj ideji emancipacije, demokratizacije i liberalizacije Jugoslavije. Sve reforme koje su trebale ići u pravcu emancipacije jugoslovenskog društva i njegovog otvaranja u SSSR-u su smatrane kao neprijateljstvo i bile su dočekivane uz užasne pritiske i pretnje. Ceo svet je bio svedok sovjetske surovosti i brutalnosti u Mađarskoj 1956. i u Čehoslovačkoj 1968. godine. Nije se znalo u kojem trenutku će SSSR da izvrši invaziju i da li će da izvrši invaziju na Jugoslaviju. Sami su to pitanje ostavljali otvorenim, potpada li Jugoslavija pod Brežnjevljevu doktrinu? Drugi problem je bio što je Sovjetski Savez bio velikim delom na jugoslovenskim granicama, uzimajući u obzir satelitske države sa kojima se Jugoslavija graničila. SSSR je bio negativna determinanta za jugoslovensku državu i društvo u čitavoj drugoj polovini 20. veka.

I nije slučajno da je posle pada liberala u Srbiji, i odlaska Koče PopovićaLatinke PerovićMarka NikezićaMirka Tepavca sa svojih pozicija, što je također bio rezultat sovjetskih pritisaka na Josipa Broza Tita, i kada je Miloš Minić kao naslednik Mirka Tepavca kao šef jugoslavenske diplomatije došao da razgovara s Kočom Popovićem, Koča mu je dao samo jedan savet – što dalje od Sovjetskog Saveza. Jer samo to garantuje emancipaciju i razvoj nezavisne Jugoslavije.”

Foto: Agencije

Ima li Putinova Rusija ikakve veze sa slavnom antifašističkom prošlosti nekadašnjeg Sovjetskog Saveza?

“Ako gledamo kulturu sećanja – ima, naravno. Međutim, ako vidite način na koji se komemorira Drugi svetski rat kroz Besmrtni puk i slične manifestacije, oni pokušavaju da nacionalizuju antifašizam i uklope ga u ruske nacionalističke i velikodržavne pretenzije. To ne samo da nije istorično nego u velikoj meri šteti slici sovjetskog antifašizma koji je bio ključni u Evropi i svetu za slamanje fašističkih sila. Kada govorimo s pozicije Srbije, upravo Rusija danas je jedna od ključnih generatora istorijskog revizionizma u Srbiji. Taj revizionizam koji ima neskrivenu rusku potporu je dvostruk. Jedan je istorijski revizionizam nacionalističkog i šovinističkog tipa, a to je promocija retuširane slike četničkog pokreta koja ima podršku ruskih zvaničnih medija i njihovih nezvaničnih glasnogovornika u Srbiji. Drugi je istorijski revizionizam onaj staljinistički, koji ima zadatak da konstruiše sliku prošlosti u kome je jugoslavenski doprinos vlastitoj pobedi nad fašizmom bio minimalan, a ključan je bio doprinos SSSR-a i Crvene armije – koji se preuveličava. Cinično je da Rusija danas govori o revizionizmu na istoku Evrope, ako vidimo da su u Srbiji njeni glasnogovornici, mediji i intelektualci, neki od ključnih generatora ovdašnjeg pročetničkog revizionizma. Uostalom u čitavoj Evropi, Rusija je sponzorisala široku koaliciju ultradesničarskih pokreta (tzv. crna internacionala) koji su svi odreda revizionistički ali su vršili ulogu destabilizacije Evropske unije i potkopavanja demokratskih kapaciteta njenih društava.”

Ilustracija

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kazao je kako, kada su u pitanju zabrane ruskog Sputnjika i kanala RT, Srbija neće primjenjivati cenzorske i totalitarne ideje. Jesu li licemjerne takve riječi od čovjeka koji je nasljednik politike Slobodana Miloševića

“Naravno da su licemerne i besmislene. Neko ko je čitavu svoju mladost proveo u partiji koja je bila stub autoritarnog režima Slobodna Miloševića, koji je na kraju morao da bude oboren silom na ulici jer je odbio da prizna izborni poraz, danas priča o totalitarizmu. Dakle, SPS je partija koja je od svoga osnivanja činila sve da uguši svaki kritički glas danas priča o slobodi medija. Ne može biti slobode medija za gebelsovske i neofašističke propagandne servise, jer to nisu mediji. Kada je reč o Srbiji, bespredmetno je i govoriti o ukidanju Sputnjika, jer su dvije trećine medija u Srbiji u stvari Sputnjik. U Srbiji imate bar pet dnevnih listova koji su gori od Sputnika, pa čak i neke televizije s nacionalnom frekvencijom…”

Foto: Agencije

Srbija je u UN-u glasala za rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Je li na pomolu zaokret politike Aleksandra Vučića ili je riječ o još jednom vještom manevru predsjednika Srbije?

“Ne može Vučić praviti zaokret od samog sebe. To je još jedno šibicarsko manevrisanje koje neće doneti ništa. Kako je to neko dobro primetio, vidimo da Vučić ne viče više i da se nekako i Dodik umirio. Svi oni koji su viđeni kao ruski igrači u regionu prilično su zbunjeni kada vide dve stvari. Prvo da se ruski ratni stroj zaglavio u ukrajinskom blatu, jer su mislili da će proći kroz najveću evropsku državu kao kroz sir. I drugo što ih je uznemirilo je odlučnost čitavog slobodnog i demokratskog sveta da stane na put ruskoj agresorskoj politici. Zbog toga oni sad manevrišu, jedno rade (glasaju), drugo pričaju javno, treće pričaju iza kamera. To je odsustvo bilo kakve ozbiljne strategije. Kako god Vučić bude prelamao stvari u budućnosti, on neće moći da pobegne od samoga sebe, a tako ni od Rusije.”

Piše: MARIO ILIČIĆ

izvor: https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/239566/profesor_milivoj_beslin_za_sb_koliko_puta_je_rusija_izdala_srbiju_sto_se_krije_iza_mita_o_srpsko_ruskom_bratstvu_i_zbog_chega_su_utihnuli_vuchic_i_dodik.html#.YiBjERvu7V8.facebook

SLOBODNA VOJVODINA

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

BEOGRAD – Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih

Published

on

By

– Ovaj put je to Ustavni sud, odnosno njegova odluka o ozakonjenju projekta Jadar tj. o rudarenju litijuma Rio Tinta. Do sada se uglavnom zaklanjao iza izmišljenog rada stranih službi i njihovih „minijatura“ bez bilo kakvog konkretnog dokaza. Pored sakrivanja iza drugih, vidljivo je da se režim Aleksandra Vučića uplašio velikih protesta građana zbog namere da se Rio Tintu dozvoli rudarenje litijuma pa se trude da agresivnom medijskom kamapanjom dovedu građane u zabludau – navodi Olenik.

Prema njegovim rečima, vlast se sada trudi da dalje ne provocira građane, pa tako ne pominju Rio Tinto, niti litijum već je to samo odluka Ustavnog suda koja se mora poštovati ili su to „minijature“ stranih službi protiv naše države.

– Na ovaj način se krije da projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nikada stvarno nije bilo prekinuto već se radilo o samo još jednoj laži režima. Verovatno je procena da je vreme posle izbora najbolje da se počne sa kopanjem litijuma. Međutim, vidljiva je i velika nervoza i strah baš Aleksandra Vučića, jer je i on svestan da nastavljanje obmanjivanja građana oko litijuma vodi pravo do njegovog brzog političkog sunovrata. Konkretno, već je postavio kordone policije i već je naredio upotrebu sile protiv građana baš zbog Rio Tinta, a to su poslednji koraci svih diktatora – ocenjuje član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI i bivši narodni poslanik.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 15.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/projekat-jadar-i-rudarenje-litijuma-rio-tinta-nastavljeni-u-tajnosti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice…

BEOGRAD – Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država, kao npr. Hitler koji je svaku agresiju prvo pravdao ugroženošću naroda ili napadom druge države, pa je tako optužio Poljsku da ih je prva napala“

Published

on

By

– Isto radi i Putin koji svoje građane laže o ugroženosti Rusa u Ukrajini da bi opravdao pokušaj uništenja Ukrajine. Isto to radi i Vučić izmišljajući neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice, optužujući nas iz opozicije za izdaju, a sve cilju ostanka na vlasti. Jednostavno, na taj način manipuliše građanima i sakriva korupciju, kriminal, pokušaj kopanja litijuma…. a sve uz pomoć kontrole medija i svakodnevnim „obraćanjima“ – zaključuje Olenik u izjavi za Danas.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 13.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/vucic-izmislja-neprijatelje-atentate-licnu-ugrozenost-ili-ugrozenost-svoje-porodice/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV VOJVOĐANI: Zabraniti sraman skup koji veliča zločin u Srebrenici

Ubeđeni smo da svi Novosađani, Vojvođani i sve građanke i građani Srbije, duboko žale što je na časnu i svetlu istoriju naših naroda i države bačena mrlja kada je u Srebrenici počinjen genocid

Published

on

By

Nažalost, pojedinci koji očigledno imaju veze sa ovom vlašću pokušavaju da nas ubede da treba da se odreknemo svih vrednosti i načela naših predaka i da prihvatimo čin mržnje kao opravdan vid borbe, da negirajući činjenice živimo sa njima u njihovoj ružičastoj stvarnosti u kojoj nema odgovornosti, empatije nego postoje samo lični interesi tih pojedinaca zbog kojih su oni spremni da manipulišu hiljadama mladih života, pa čak i da zloupotrebe zvanični grb antifašističkog i slobodarskog grada Novog Sada koji se nalazi na plakatu koji poziva na ovu fašističku “manifestaciju” virtuelne stvarnosti u kojoj se smrt hiljada nevinih ljudi smatra oslobođenjem, a svako ko ne pristaje na tu provokaciju naziva se izdajnikom.

Očekujemo da se Grad Novi Sad JAVNO ogradi, te da novosadska policija zabrani održavanje ove “manifestacije”, inače ćemo smatrati da ova vlast, sada i javno, stoji iza ove nepojamne provokacije.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine VOJVOĐANI Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: S druge strane Tita ne nalaze se Srbi, već fašisti

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras, povodm 7. jula, Dana antifašističkog ustanka naroda Srbije iz 1941. godine, da se “s druge strane Tita ne nalaze Srbi, već fašizam”

Published

on

By

“Srbi su se većinski pod Titovom komandom borili protiv fašizma. Svako ko hoće da iseli Tita iz Kuće cveća u Beogradu ima ideju da se obračuna sa jugoslovenskim antifašizmom, pa samim tim i sa srpskim antifašizmom”, rekao je Bešlin.

Podsetio je da je Jugoslavija u Drugom svetskom ratu podnela milion žrtava, a da je iz njega izašla sa milion ljudi pod oružjem.

“Partizanski pokret je bio najuspešniji kontinentalni antifašistički pokret, ovenčan svetskom slavom, i to niko ne može osporiti”, kazao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da su jugoslovenski antifašisti, predvođeni Titom i Komunističkom partijom Jugoslavije, pokazali da je “mala organizovana grupa uvek dovoljna da povede veliku neorganizovanu grupu”.

“Antifašizam je samo onda antifašizam samo ako je borben i ako se svesno, borbeno i aktivno suprotstavlja fašizmu. Svaki pacifizam u vremenu kada fašizam besni zapravo radi u korist fašizma”, rekao je Bešlin.

Govoreći o četnicima u Drugom svetskom ratu, Bešlin je kazao da oni nisu bili antifašisti jer se nisu borili protiv fašista već protiv partizana, dakle borili su se protiv antifašista.

“Vrlo je jednostavno: da li se neko borio protiv fašizma ili ne. A četnici se nisu borili protiv fašizma. Partizani su bili jedini antifašisti u Jugoslaviji”, naveo je Bešlin.

Dodao je da nije sporno da su se četnici i partizani zajedno borili kada je stvorena Užička republika u jesen 1941. godine, ali je naveo da je već u leto 1941. godine četnički zapovednik Draža Mihailović slao prve emisare okupacionim nemačkim vlastima u Beogradu, sa ponudom za saradnju u borbi protiv partizana.

“Tokom oktobra je dogovoren susret Mihailovića sa predstavnicima nemačkog Trećeg Rajha, do kojeg je došlo 11. novembra u selu Divci. I kada čitate zapisnik tog razgovora, svaki neočetnik danas koji se kune u Dražu Mihailovića, ako je iole funkcionalno pismen, morao bi imati neki transfer blama s obzirom kako je Mihailović sramotno ponizno nastupao pred Nemcima”, naveo je Bešlin.

Objasnio je da su Nemci Mihailovića prvo ponizili tako što su mu na pregovore poslali “trećerazrednog emisara”, a potom su mu, na njegovo moljakanje da mu daju oružje, jasno rekli: “Gubi se!”

“Ali, Draža Mihailović je i pre tog sastanka, 31. oktobra 1941, izdao opštu naredbu da se na teritoriji Užičke republike izvrši napad na partizanske položaje”, naveo je Bešlin.

Odbacio je revizionističke argumente da se četnici nisu borili protiv fašističkih okupatora jer su navodno “čuvali biološku supstancu naroda”.

“Kako to čuvaš biološku supstancu kada si izdao naredbu da napadnu partizane koji su tada gotovo isključivo bili Srbi? Kako to čuvaš biološku supstancu kad naređuješ masovne pokolje tokom rata?“, upitao je Bešlin.

Dodao je da je Draža Mihailović dobio orden od francuskog vođe pokreta otpora Šarla de Gola, koji tada “nije znao šta se dešava ni u Francuskoj a kamoli u Jugoslaviji”.

Bešlin je objasnio da je sve vreme rata jedino britanski premijer Vinston Čerčil imao pune informacije o dešavanjima na jugoslovenskom frontu te je 1943. godine odustao od bilo kakve saradnje sa četnicima zbog njihove saradnje sa Nemcima i potpuno se okrenuo partizanima, u čiji štab je poslao čak i svoga sina Randolfa.

Dodao je da je američki predsednik Hari Truman odlikovao Dražu Mihailovića 1946. godine, kako bi se osvetio Titu za rušenje dva američka aviona iznad Jugoslavije, što je bilo poniženje za SAD.

“Dakle, to je kontekst: Trumanov orden za Mihailovića je u stvari osveta Titu. Ali, posle razlaza Tita sa Staljinom, odnosi sa SAD su normalizovani i Amerikanci više nikada taj orden nisu pominjali”, naveo je Bešlin.

Prema njegovim rečima, temeljni okvir svakog fašizma jeste totalitarna nacionalna država.

“Totalitarna država je država bez društva, u kojoj društvo ne može da pruža otpor. Bez ideologije nacionalizma, nema ni fašizma. Fašizam je nacionalizam koji je došao do svoje krajnje tačke”, rekao je Bešlin.

Ocenio je da su “klerikalizacija, nacionalizam, neofašizam” državni projekti danas u Srbiji, kao što su i navodno samoorganizovane ekstremno desničarske grupe u stvari pod kontrolom države.

Bešlin je rekao da ipak postoje i pozitivni primeri, kao što je izložba u produkciji Muzeja Jugoslavije o Đorđu Andrejeviću Kunu, i to u Galeriji SANU u Beogradu.

“Đorđe Andrejević Kun je bio antifašista, levičar, partizan. Ta izložba je jedna mala pobeda antifašizma”, ocenio je on.

Bešlin: Ono što danas predstavljaju kao svetosavlje nema veze sa Svetim Savom

Bešlin je rekao da ono što danas Srpska pravoslavna crkva predstavlja kao “svetosavlje” nema nikakve veze sa istorijskom ličnošću Svetog Save.

“Ono što oni danas predstavljaju kao Svetog Savu, to su Nikolaj Velimirović, to je srpski fašista iz Drugog svetskog rata Dimitrije Ljotić. A Sveti Sava je za svoje vreme bio progresivan”, rekao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da “ovi danas ljotićevsku i nikolajevsku ideologiju prodaju kao svetosavlje”.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/beslin-s-druge-strane-tita-ne-nalaze-se-srbi-vec-fasisti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Bavaništu zbog prodaje i seče šume: „Meštanima znači život, 6.000 ljudi ostaće bez vode“

Meštani sela Bavanište protestuju jer žele da sačuvaju od prodaje šumu koja predstavlja odbranu od peska Deliblatske peščare i daje pijaću vodu, a tu žive i neke od zaštićenih vrsta – lipa, topola, i hrastova sarih više od 150 godina

Published

on

By

Jovan Jovanov iz udruženja Složni Pidikanci kažu da je šuma nekada bila državna, da je pripadala 1937. godine Opštini Bavanište, a potom prešla u privatnu svojinu.

„Potom je prešla 1972. godine u društvenu svojinu kao Kombinat Banat, pa prešla u svojinu privatnog preduzeća Lune Milovanović. Zatim je 1982. godine pod sumnjivim okolnostima prešla sa društvene svojine na ciglanu Desko, koja sada hoće da je proda“, navodi on.

Kako kaže, šuma se vodi kao društvena svojina, i Ustav naše države je ne prepoznaje za prodaju kao takvu.

„Očekujemo da pravobranilaštvo u Zrenjaninu odreaguje, da se obustavi licitacija prodaje zemljišta.

Šuma meštanima znači bukvalno život, kaže Marija Ćirikovački iz udruženja.

„U slučaju da je poseku, dve ulice bi ostajale bez krova svaki put kada duva košava. Nanosi peska bi bili minimalno dva centimetra godišnje, što bi zatrovalo oranice, bašte. Svi izvori pijaće vode su nam ispod korena ove šume. Ako se poseče, 6.000 stanovnika će ostati bez vode“, navela je naša sagovornica.

izvor: https://n1info.rs/vesti/protest-u-bavanistu-zbog-prodaje-sume-mestanima-znaci-zivot-6-000-ljudi-ostace-bez-vode/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji a ne u Vučićevim mitomanskim bajkama

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od Vlade i predsednika republike Aleksandra Vučića da Srbija što pre primeni tri nove spoljnopolitičke odluke Saveta EU vezano za Ukrajinu i Severnu Koreju

Published

on

By

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da se Srbija nije uskladila sa odlukom koju je Savet EU doneo 31. maja o restriktivnim merama protiv pojedinaca i entiteta iz Severne Koreje, te sa merama podrške teritorijalnom integritetu Ukrajine na Krimu i u Sevastopolju, i praktično je jedini kandidat za člana u Evropskoj uniji koji to nije uradio.

Nažalost, jasno je da Aleksandar Vučić i ova vlast nastavljaju sa udaljavanjem Srbije sa njenog evropskog puta i sa politikom podrške diktatorskim i autoritarnim režimima u svetu.

Srbiji je mesto u modernom svetu, a samim tim i u porodici evropskih naroda.

Režim Aleksandra Vučića to očito ne želi, nego je Srbiju zarobio u gustu mrežu mitomanije i lažne istorije.

Srbija mora napred. Modernizacija države i društva i prihvatanje evropskih standarda moraju postati temelj politike svih demokratskih snaga.

Samo to će dovesti do boljeg života građana Srbije i stvaranja moderne i ozbiljne države.

Aleksandar Olenik
član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/srbiji-je-mesto-u-evropskoj-uniji-a-ne-u-vucicevim-mitomanskim-bajkama/

Continue Reading

Trending