Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Kako je povlačenje iz Hersona prihvaćeno u Rusiji: Poraz za porazom, raste nezadovoljstvo u krugovima bliskim Putinu

Osam meseci nakon što su ruske trupe zauzele grad Herson u istoimenoj ukrajinskoj oblasti, naređeno je povlačenje sa zapadne obale reke Dnjepar

Published

on

Ukrajinska vojska ušla je u grad, čime je označen jedan od najvećih dosadašnjih poraza Rusije koji se, ironično, dogodio ne samo bez “odsudne bitke” kakva je najavljivana, već bez ikakvog vojnog sukoba.

U scenama kakve se ne viđaju svakog dana, mase oduševljenih stanovnika pozdravile su danas ukrajinske oružane snage kada su stigle do centra Hersona, preneo je britanski Gardijan. 

Masa ljudi, od kojih su neki pustili suze radosnice, podigla je ukrajinske zastave oko centralnog trga  gde su se okupili da pozdrave prve trupe koje su stigle do tog mesta. Iz mase se čulo “Slava ZSU (oružanim snagama Ukrajine)”, videle su se zastave i plakati, a jedna žena vojnik podignuta je na ramena tokom slavlja. 

Ministarstvo odbrane Ukrajine na društvenim mrežama je objavilo: “Herson se vraća pod ukrajinsku kontrolu i jedinice oružanih snaga Ukrajine ulaze u grad”. Takođe, ovo ministarstvo dodalo je i da njihova artiljerija ima jasan pogled na puteve kojima se Rusi povlače, i da će “bilo kakvo protivljenje oružanim snagama biti zaustavljeno”.

Povratak kontrole nad Hersonom u danima kada nema mnogo velikih pobeda na bojnom polju ni za jednu ni za drugu stranu, važna je vest iz nekoliko razloga. Najpre – jedina oblasna prestonica koju su Rusi bili zauzeli, ponovo je pod kontrolom ukrajinske vlasti. 

Drugi razlog, možda i jednako važan, jeste, navodi Gardijan, simbolički – u pitanju je ko zna koji poraz Rusije, koja u poslednjih nekoliko meseci osim bombardovanja civilne energetske infrastrukture i teranja velikih ukrajinskih gradova u mrak, nije imala nekih uspeha, dok su joj uništavani važni bojni brodovi i skladišta municije, a i napadani neki od ključnih puteva snabdevanja poput Krimskog mosta.

Upravo zbog svega ovoga, gubitak kontrole nad Hersonom veoma će neprijatno biti dočekan naročito u bliskom okruženju ruskog predsednika Vladimira Putina, što bi moglo da utiče na dalja dešavanja u ratu, ali i u samim ruskim političkim i vojnim krugovima.

Mnogi u Rusiji nezadovoljni odlukom o povlačenju

Od kako su Rusi u sredu najavili povlačenje iz Hersona, Putin se nije mnogo pojavljivao u javnosti, niti komentarisao bilo šta o tome, za razliku od septembra kada je pozdravio aneksiju Hersonske oblasti nakon ilegalnog referenduma, i kada je rekao da “građani Hersona postaju ruski građani zauvek”. 

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, oglasio se međutim večeras i rekao za BBC da “povlačenje iz Hersona nije ponižavajuće za predsednika Putina”. On je rekao da Kremlj ne žali zbog ovoga, čak ni uprkos ceremoniji koja je u septembru bila priređena zbog navodne aneksije. Umesto toga, Peskov je insistirao na tome da je Herson i dalje deo Ruske Federacije, i da to ne može da se promeni, prenela je agencija AFP. 

Neki drugi u Rusiji, ipak, glasniji su bili u kritikama ovakvog poteza. Putinov pristalica i bivši savetnik Sergej Markov uporedio je povlačenje iz Hersona sa porazom na skali raspada SSSR-a. Obraćajući se hiljadama pratilaca na Telegramu, Markov je rekao da je “predaja Hersona najveći geopolitički poraz Rusije od raspada SSSR-a” i upozorio da će “političke posledice ovog ogromnog poraza biti zaista velike”, preneo je portal CNBC.

Pored njega, novinar blizak režimu i političar Andrej Medvedev je na Telegramu rekao: “Šta sada reći o Hersonu? Da, ni ja nisam srećan, kao i mnogi od vas. Da, i ja sam mislio da će biti neko drugačije rešenje, da će se od grada napraviti utvrđenje. Moglo se to uraditi, mada bi bilo problema sa logistikom. Grad je mogao i da se brani”.

Medvedev je, međutim, dodao da odluka o povlačenju ne bi bila doneta bez odobrenja Putina, i da “iako mu se baš i ne sviđa, odluka Vrhovnog komandanta u ratnoj situaciji se ne može osporiti”.

Još neki ruski novinari bili su nezadovoljni zbog ovih vesti. Aleksandar Kots je na Tviteru rekao da “odakle god da se pogleda, ne stiže baš mnogo dobrih vesti”, a Konstantin Semin je sa svojim pratiocima na Telegramu podelio da treba da se “spreme za izgovore za povlačenje, koji će verovatno uključivati priče o velikim prednostima ovakvog poteza”. 

Šojgu i Surovikin objasnili povlačenje

Ovo je, verovatno, samo početak kritika, a pravo je pitanje kakve će posledice i po koje sve ruske zvaničnike imati povlačenje iz Hersona, o kome je definitivna odluka saopštena posle vesti o pogibiji ruskog zamenika načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kirila Stremusova za koju pojedini mediji smatraju da je bila “misteriozna”.

Ruski ministar Sergej Šojgu, koji je u javnosti odobrio povlačenje, već neko vreme je pod kritikama domaće javnosti zbog toga kako Rusiji (ne) ide u ratu, a samo neki od neuspeha su povlačenje sa severa Ukrajine ili Kijeva nedugo nakon početka invazije, kao i ukrajinska kontraofanziva na istoku koja uzima maha poslednjih meseci.

Kada se sve to uzme u obzir, nije ni čudo što Putina nije bilo nigde u javnosti da govori o Hersonu, već su to učinili Šojgu i Sergej Surovikin, komandant ruskih snaga u Ukrajini koji je tek nedavno stupio na tu poziciju.

Surovikin je rekao je odluka o povlačenju bila “veoma teška”, ali da nije više bilo moguće dopremati zalihe u grad i tvrdio je da Ukrajina planira napad na branu kod Nove Kahovke, mada nije izneo nikakve dokaze za to. Ruska vojska, kaže Surovikin, povukla se na levu obalu Dnjepra kako bi “zauzela odbrambene položaje.

Ipak i dalje postoje oni koji navode da bi se oglo raditi i o manevru kojim ruske snage žele da prevare neprijatelja, a onda ga napadnu iz zasede. Neki analitičari su govorili i o ovakvoj mogućnosti, mada stručnjaci iz Instituta za studije rata sa sedištem u Vašingtonu (ISW) ne smatraju da će doći do ruskog iznenadnog napada.

“Ranije smo uočili uočio mnoge pokazatelje da se ruske snage, vojna i ekonomska sredstva, i ostali okupacioni elementi, povlače sa zapadne obale preko reke Dnjepar. Takođe, ruski zvaničnici su predviđali i pripremali se za povlačenje na način koji ne može predstavljati pripremu za napad iz zasede i hvatanje Ukrajine u zamku”, piše ISW.

Euronews Srbija, Gardijan, CNBC, ISW

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/68583/kako-je-povlacenje-iz-hersona-prihvaceno-u-rusiji-poraz-za-porazom-raste-nezadovoljstvo-u-krugovima-bliskim-putinu/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: LSV – VOJVOĐANI podržavaju opravdane zahteve poljoprivrednika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI izražava svoju duboku solidarnost sa poljoprivrednicima koji su se našli u teškoj situaciji zbog neispunjenih obećanja i loše projekcije budžeta za poljoprivredu u protekloj godini. Očekivanja poljoprivrednika u vezi sa uređenjem robne berze, subvencijama za sertifikovano seme i drugim merama su legitiman zahtev koji je ostao neispunjen, što je dovelo do ozbiljnih problema u poljoprivrednoj proizvodnji

Published

on

By

LSV – VOJVOĐANI takođe smatra da Vlada Srbije nije adekvatno prepoznala specifične potrebe poljoprivrednika u Vojvodini, koji često igraju ključnu ulogu u domaćoj poljoprivredi. Njihov doprinos ekonomiji i društvenoj zajednici treba više ceniti i podržavati, a ne stavljati u neravnopravan položaj zbog nedostatka podrške i pravovremenih intervencija.

Pozivamo Vladu Srbije da odmah preduzme konkretne korake kako bi ispunila svoje obaveze prema poljoprivrednicima, uključujući isplatu subvencija na vreme, rešavanje problema zabrane izvoza suncokretovog ulja i poboljšanje budžetske podrške za poljoprivredu. Ovo je ključno ne samo za očuvanje poljoprivrednih kapaciteta, već i za jačanje otpornosti poljoprivrede u Vojvodini i celoj Srbiji.

LSV – VOJVOĐANI će nastaviti da se zalaže za interese poljoprivrednika i insistiraće na tome da se njihovi zahtevi hitno i efikasno reše kako bi se osigurali uslovi za održiv razvoj poljoprivrede i poboljšanje životnog standarda svih građana koji se bave ovim važnim sektorom naše ekonomije.

Bojan Kostreš
predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/kostres-lsv-vojvodjani-podrzavaju-opravdane-zahteve-poljoprivrednika/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

BEOGRAD – Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih

Published

on

By

– Ovaj put je to Ustavni sud, odnosno njegova odluka o ozakonjenju projekta Jadar tj. o rudarenju litijuma Rio Tinta. Do sada se uglavnom zaklanjao iza izmišljenog rada stranih službi i njihovih „minijatura“ bez bilo kakvog konkretnog dokaza. Pored sakrivanja iza drugih, vidljivo je da se režim Aleksandra Vučića uplašio velikih protesta građana zbog namere da se Rio Tintu dozvoli rudarenje litijuma pa se trude da agresivnom medijskom kamapanjom dovedu građane u zabludau – navodi Olenik.

Prema njegovim rečima, vlast se sada trudi da dalje ne provocira građane, pa tako ne pominju Rio Tinto, niti litijum već je to samo odluka Ustavnog suda koja se mora poštovati ili su to „minijature“ stranih službi protiv naše države.

– Na ovaj način se krije da projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nikada stvarno nije bilo prekinuto već se radilo o samo još jednoj laži režima. Verovatno je procena da je vreme posle izbora najbolje da se počne sa kopanjem litijuma. Međutim, vidljiva je i velika nervoza i strah baš Aleksandra Vučića, jer je i on svestan da nastavljanje obmanjivanja građana oko litijuma vodi pravo do njegovog brzog političkog sunovrata. Konkretno, već je postavio kordone policije i već je naredio upotrebu sile protiv građana baš zbog Rio Tinta, a to su poslednji koraci svih diktatora – ocenjuje član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI i bivši narodni poslanik.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 15.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/projekat-jadar-i-rudarenje-litijuma-rio-tinta-nastavljeni-u-tajnosti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice…

BEOGRAD – Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država, kao npr. Hitler koji je svaku agresiju prvo pravdao ugroženošću naroda ili napadom druge države, pa je tako optužio Poljsku da ih je prva napala“

Published

on

By

– Isto radi i Putin koji svoje građane laže o ugroženosti Rusa u Ukrajini da bi opravdao pokušaj uništenja Ukrajine. Isto to radi i Vučić izmišljajući neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice, optužujući nas iz opozicije za izdaju, a sve cilju ostanka na vlasti. Jednostavno, na taj način manipuliše građanima i sakriva korupciju, kriminal, pokušaj kopanja litijuma…. a sve uz pomoć kontrole medija i svakodnevnim „obraćanjima“ – zaključuje Olenik u izjavi za Danas.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 13.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/vucic-izmislja-neprijatelje-atentate-licnu-ugrozenost-ili-ugrozenost-svoje-porodice/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV VOJVOĐANI: Zabraniti sraman skup koji veliča zločin u Srebrenici

Ubeđeni smo da svi Novosađani, Vojvođani i sve građanke i građani Srbije, duboko žale što je na časnu i svetlu istoriju naših naroda i države bačena mrlja kada je u Srebrenici počinjen genocid

Published

on

By

Nažalost, pojedinci koji očigledno imaju veze sa ovom vlašću pokušavaju da nas ubede da treba da se odreknemo svih vrednosti i načela naših predaka i da prihvatimo čin mržnje kao opravdan vid borbe, da negirajući činjenice živimo sa njima u njihovoj ružičastoj stvarnosti u kojoj nema odgovornosti, empatije nego postoje samo lični interesi tih pojedinaca zbog kojih su oni spremni da manipulišu hiljadama mladih života, pa čak i da zloupotrebe zvanični grb antifašističkog i slobodarskog grada Novog Sada koji se nalazi na plakatu koji poziva na ovu fašističku “manifestaciju” virtuelne stvarnosti u kojoj se smrt hiljada nevinih ljudi smatra oslobođenjem, a svako ko ne pristaje na tu provokaciju naziva se izdajnikom.

Očekujemo da se Grad Novi Sad JAVNO ogradi, te da novosadska policija zabrani održavanje ove “manifestacije”, inače ćemo smatrati da ova vlast, sada i javno, stoji iza ove nepojamne provokacije.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine VOJVOĐANI Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: S druge strane Tita ne nalaze se Srbi, već fašisti

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras, povodm 7. jula, Dana antifašističkog ustanka naroda Srbije iz 1941. godine, da se “s druge strane Tita ne nalaze Srbi, već fašizam”

Published

on

By

“Srbi su se većinski pod Titovom komandom borili protiv fašizma. Svako ko hoće da iseli Tita iz Kuće cveća u Beogradu ima ideju da se obračuna sa jugoslovenskim antifašizmom, pa samim tim i sa srpskim antifašizmom”, rekao je Bešlin.

Podsetio je da je Jugoslavija u Drugom svetskom ratu podnela milion žrtava, a da je iz njega izašla sa milion ljudi pod oružjem.

“Partizanski pokret je bio najuspešniji kontinentalni antifašistički pokret, ovenčan svetskom slavom, i to niko ne može osporiti”, kazao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da su jugoslovenski antifašisti, predvođeni Titom i Komunističkom partijom Jugoslavije, pokazali da je “mala organizovana grupa uvek dovoljna da povede veliku neorganizovanu grupu”.

“Antifašizam je samo onda antifašizam samo ako je borben i ako se svesno, borbeno i aktivno suprotstavlja fašizmu. Svaki pacifizam u vremenu kada fašizam besni zapravo radi u korist fašizma”, rekao je Bešlin.

Govoreći o četnicima u Drugom svetskom ratu, Bešlin je kazao da oni nisu bili antifašisti jer se nisu borili protiv fašista već protiv partizana, dakle borili su se protiv antifašista.

“Vrlo je jednostavno: da li se neko borio protiv fašizma ili ne. A četnici se nisu borili protiv fašizma. Partizani su bili jedini antifašisti u Jugoslaviji”, naveo je Bešlin.

Dodao je da nije sporno da su se četnici i partizani zajedno borili kada je stvorena Užička republika u jesen 1941. godine, ali je naveo da je već u leto 1941. godine četnički zapovednik Draža Mihailović slao prve emisare okupacionim nemačkim vlastima u Beogradu, sa ponudom za saradnju u borbi protiv partizana.

“Tokom oktobra je dogovoren susret Mihailovića sa predstavnicima nemačkog Trećeg Rajha, do kojeg je došlo 11. novembra u selu Divci. I kada čitate zapisnik tog razgovora, svaki neočetnik danas koji se kune u Dražu Mihailovića, ako je iole funkcionalno pismen, morao bi imati neki transfer blama s obzirom kako je Mihailović sramotno ponizno nastupao pred Nemcima”, naveo je Bešlin.

Objasnio je da su Nemci Mihailovića prvo ponizili tako što su mu na pregovore poslali “trećerazrednog emisara”, a potom su mu, na njegovo moljakanje da mu daju oružje, jasno rekli: “Gubi se!”

“Ali, Draža Mihailović je i pre tog sastanka, 31. oktobra 1941, izdao opštu naredbu da se na teritoriji Užičke republike izvrši napad na partizanske položaje”, naveo je Bešlin.

Odbacio je revizionističke argumente da se četnici nisu borili protiv fašističkih okupatora jer su navodno “čuvali biološku supstancu naroda”.

“Kako to čuvaš biološku supstancu kada si izdao naredbu da napadnu partizane koji su tada gotovo isključivo bili Srbi? Kako to čuvaš biološku supstancu kad naređuješ masovne pokolje tokom rata?“, upitao je Bešlin.

Dodao je da je Draža Mihailović dobio orden od francuskog vođe pokreta otpora Šarla de Gola, koji tada “nije znao šta se dešava ni u Francuskoj a kamoli u Jugoslaviji”.

Bešlin je objasnio da je sve vreme rata jedino britanski premijer Vinston Čerčil imao pune informacije o dešavanjima na jugoslovenskom frontu te je 1943. godine odustao od bilo kakve saradnje sa četnicima zbog njihove saradnje sa Nemcima i potpuno se okrenuo partizanima, u čiji štab je poslao čak i svoga sina Randolfa.

Dodao je da je američki predsednik Hari Truman odlikovao Dražu Mihailovića 1946. godine, kako bi se osvetio Titu za rušenje dva američka aviona iznad Jugoslavije, što je bilo poniženje za SAD.

“Dakle, to je kontekst: Trumanov orden za Mihailovića je u stvari osveta Titu. Ali, posle razlaza Tita sa Staljinom, odnosi sa SAD su normalizovani i Amerikanci više nikada taj orden nisu pominjali”, naveo je Bešlin.

Prema njegovim rečima, temeljni okvir svakog fašizma jeste totalitarna nacionalna država.

“Totalitarna država je država bez društva, u kojoj društvo ne može da pruža otpor. Bez ideologije nacionalizma, nema ni fašizma. Fašizam je nacionalizam koji je došao do svoje krajnje tačke”, rekao je Bešlin.

Ocenio je da su “klerikalizacija, nacionalizam, neofašizam” državni projekti danas u Srbiji, kao što su i navodno samoorganizovane ekstremno desničarske grupe u stvari pod kontrolom države.

Bešlin je rekao da ipak postoje i pozitivni primeri, kao što je izložba u produkciji Muzeja Jugoslavije o Đorđu Andrejeviću Kunu, i to u Galeriji SANU u Beogradu.

“Đorđe Andrejević Kun je bio antifašista, levičar, partizan. Ta izložba je jedna mala pobeda antifašizma”, ocenio je on.

Bešlin: Ono što danas predstavljaju kao svetosavlje nema veze sa Svetim Savom

Bešlin je rekao da ono što danas Srpska pravoslavna crkva predstavlja kao “svetosavlje” nema nikakve veze sa istorijskom ličnošću Svetog Save.

“Ono što oni danas predstavljaju kao Svetog Savu, to su Nikolaj Velimirović, to je srpski fašista iz Drugog svetskog rata Dimitrije Ljotić. A Sveti Sava je za svoje vreme bio progresivan”, rekao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da “ovi danas ljotićevsku i nikolajevsku ideologiju prodaju kao svetosavlje”.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/beslin-s-druge-strane-tita-ne-nalaze-se-srbi-vec-fasisti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Bavaništu zbog prodaje i seče šume: „Meštanima znači život, 6.000 ljudi ostaće bez vode“

Meštani sela Bavanište protestuju jer žele da sačuvaju od prodaje šumu koja predstavlja odbranu od peska Deliblatske peščare i daje pijaću vodu, a tu žive i neke od zaštićenih vrsta – lipa, topola, i hrastova sarih više od 150 godina

Published

on

By

Jovan Jovanov iz udruženja Složni Pidikanci kažu da je šuma nekada bila državna, da je pripadala 1937. godine Opštini Bavanište, a potom prešla u privatnu svojinu.

„Potom je prešla 1972. godine u društvenu svojinu kao Kombinat Banat, pa prešla u svojinu privatnog preduzeća Lune Milovanović. Zatim je 1982. godine pod sumnjivim okolnostima prešla sa društvene svojine na ciglanu Desko, koja sada hoće da je proda“, navodi on.

Kako kaže, šuma se vodi kao društvena svojina, i Ustav naše države je ne prepoznaje za prodaju kao takvu.

„Očekujemo da pravobranilaštvo u Zrenjaninu odreaguje, da se obustavi licitacija prodaje zemljišta.

Šuma meštanima znači bukvalno život, kaže Marija Ćirikovački iz udruženja.

„U slučaju da je poseku, dve ulice bi ostajale bez krova svaki put kada duva košava. Nanosi peska bi bili minimalno dva centimetra godišnje, što bi zatrovalo oranice, bašte. Svi izvori pijaće vode su nam ispod korena ove šume. Ako se poseče, 6.000 stanovnika će ostati bez vode“, navela je naša sagovornica.

izvor: https://n1info.rs/vesti/protest-u-bavanistu-zbog-prodaje-sume-mestanima-znaci-zivot-6-000-ljudi-ostace-bez-vode/

Continue Reading

Trending