Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Genadij Sisojev: Putinov rat stavio Vučića i Dodika na muke

Published

on

Posle naglog zaoštravanja situacije u Ukrajini region mora da se opredeli, želio on to ili ne želio. Znači, svaka država pojedinačno, kaže u razgovoru za Danas Genadij Sisojev, ruski novinar i odličan poznavalac prilika na Balkanu.

Što se tiče Crne Gore, dodaje, ona se makar u ustima svog predsednika Mila Đukanovića opredelila. “On je odmah jutros osudio vojnu operaciju i upad ruskih trupa i u potpunosti podržao Ukrajinu”. Ključna reakcija koja se sada očekuje jeste reakcija Srbije i Bosne. Posebno Srbije, ističe Sisojev.

“Mislim da će predsednik Srbije sada biti na velikim mukama, on mora da se opredeli jer više ne može da koristi nekakave okrugle rečenice jer one neće zadovoljiti ni Zapad ni Rusiju. Ako ne osudi poteze Rusije onda rizikuje da pokvari skroz odnose sa Evropskom unijom, ako na neki način delimično osudi čak i da ne podrži poteze Rusije on će imati probleme sa Ruskom Federacijom, koja smatra Srbiju i predsednika Vučića kao svog strateškog partnera”. U regionu će, naglašava, najviše na mukama biti Srbija. Zato što sada mora da se opredeli.

Demokratski front u Crnoj Gori je krenuo u blokade saobraćajnica. Šta se može očekivati?

Crna Gora je prošla fazu opredeljivanja između Istoka i Zapada 2015/2016. kad se učlanjivala u NATO. Ipak, politička snaga u CG kao što je Demokratski front, koji se smatra prosrpskom i proruskom strukturom, moraće da se opredeli.

Njihova odluka da započnu jednočasovne blokade u desetak gradova i magistrala u Crnoj Gori faktički se podudarila sa početkom operacije Rusije. Od njih takođe Rusi očekuju da podrže njihovu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ako oni podrže tu operaciju onda će EU i SAD samo dobiti još jednu jaku čvrstu potvrdu onome što je govorio američki izaslanik Gabrijel Eskobar – da oni nisu partneri za Zapad. Ako budu ćutali i ne podrže makar delimično rusku operaciju onda će definitivno pokvartiti svoje odnose sa Rusijom.

Šta je sa Bosnom I Hercegovinom?

BiH kao i Srbija će takođe biti na mukama. Ne zbog izjašnjavanja koje je tamo manje više jasno nego što će to još više produbiti jaz između političkih snaga u BiH. Deo Predsedništva BiH osuđuje rusku invaziju i staće čvrsto uz taj stav. Pitanje je kakvu će poziciju zauzeti Dodik. On će biti na istim mukama kao i Vučić, možda na manjim pošto njegova uloga nije toliko velika i rizik po njega je mnogo manji nego po Vučića. On je ionako na crnoj listi EU i SAD i njegov rizik je mnogo manji.

Najavljeno je da NATO šalje dodatne trupe u BiH.

Što se tiče eventualnog pojačanja prisustva snaga NATO u BiH to ne može nekako bitnije da utiče na situaciju tamo, to je otprilike slično kao što NATO šalje par stotina ili hiljada vojnika  recimo u zemlje Baltika, Poljsku. Dakle, to je otprilike više simboličan gest nego gest koji može realno da promeni neku vojno-političku situaciju u tim zemljama.

Putinov bezbednjak Nikolaj Patrušev u ponedeljak bi trebalo da stigne u Beograd. Šta možemo očekivati?

Ako se realizuje ta poseta, a mislim da hoće, ta poseta sada Vučiću itekako neodgovara jer on će mu očigledno postaviti direktno pitanje: da li podržavate nas, našu strategiju ili ne. I onda će mu to još više, ono što smo govorili na početku, pojačati muke na kojima se našao Aleksandar Vučić.

Ako ne podrži Rusiju izgubiće sve benefite i povoljan gas i sve drugo što je imao u odnosu sa Rusima i faktički će Vučić izgubiti što se kaže rusku stolicu na kojoj itekako komotno sedi. Ako na neki način podrži Ruse onda definitivno gubi evropsku stolicu. Sve u svemu, kao rezultat ove krize, i to jako brzo promeniće situaciju za njega – neće moći da sedi na dve stolice moraće da izabere jednu.

Lavrov je neki dan izjavio: Pravo na suverenitet treba poštovati samo u odnosu na države koje predstavljaju čitav narod koji živi na njihovoj teritoriji. Kako to tumačiti?

Ja sam to čitao on je rekao suverenitet treba da bude poštovan samo za zemlje koje predstavljaju interese celog svog naroda. Na neki način elaboriranje teze koju je izneo Putin u svom govoru u ponedeljak, kada je priznao dve republike Donjeck i Luganjsk. On je tada faktički rekao da Ukrajina prvo stvorena odlukom Lenjina a zadnjih sedam godina posle 2014. je polukolonija, protektorat SAD.

A Lavrov elaboriora tu tezu. Taj stav šefa ruske diplomatije je u najmanju ruku sporan i realno je mač sa dve oštrice. Jer to može da ima opasne refleksije na bilo koji region.

Kada je u pitanju Balkan, ako se držimo tog stava – suverenitet mora da bude priznat samo državi koja izražava interese celog stanovništva – pa Bosna ne spada u to, makar deo Bosne osporava i centralne organizacije vlasti, osporava tu državu. Znači šta, po toj logici Bosna nema svoj suverenitet.

Idemo dalje. Po toj logici šefa ruske diplomatije – pogledajte Kosovo je prema Ustavu Srbije sastavni deo Srbije. Ali, Kosovo sigurno, osporava bilo koju vlast i ingerencije od strane Beograda. Znači, onda , ako uzmemo te dve tačke suverenitet Srbiji ne treba priznavati?!

I idemo dalje, bilo gde i u samoj Rusiji, u Kini mislim i Tajvan i Hongkong bez obzira što su sad zvanično deo teritotrije Kine ne priznaju u punoj meri taj suverenitet. Znači šta, i Kina nema taj suverenitet? Zato sam rekao da je to u najmanju ruku sporan stav Lavrova a realno može biti i opasan.

Putin je pozvao međunarodnu zajednicu da prizna Krim. Da li u tom slučaju Putin treba da prizna Kosovo?

Kada je u pitanju ta teza i poređenje Krima i Kosova ono na čemu insistira Rusija itekako neodgovara Srbiji. Kada je Putin pozvao međunarodnu zajednicu da prizna da Krim pripada Rusiji on je rekao da na referendumu više od 90 odsto glasalo za to.

Pa i na Kosovu je bilo mislim dva ili tri referenduma u proteklih 15.ak godina i uvek je bilo isto 90 odsto. Onda znači insistiranje od strane Rusije na toj tezi apsolutno podriva poziciju Beograda ili u kontradiktornosti je sa pozicijom Beograda.

Hoće li sankcije obuzdati režim u Moskvi?

Suština je da će dodatne sankcije koje su najavili kao sankcije bez presedana sigurno biti višestruko žešće nego što su bile 2014./2015. i početka krize u Ukrajini. Ne mislim, takođe, da će biti klasično zauzimanje Kijeva kao što smo videli 2008. kada su ruske trupe bile 25 metara od Tbilisija ali su odustale recimo od zauzimanja glavnog grada Gruzije.

Oni su još tada priznali Abhaziju i Južnu Osetiju i dobili su tamo ruske vojne baze.

Znači, kada bude neki od strateških ciljeva postignut, a ima dosta zahteva osim demilitarizacije što je izneo Putin i odustajanja Ukrajine od članstva u NATO, Rusija će očitio vršiti pritisak dok ne bude osetila da je Kijev spreman da realizuje te zahteve.

Da li su pretenzije Ukrajine ka članstvu u NATO istinski razlog za Putinovu invaziju?

Razloga ima uvek viših ali ovo je ključni razlog – Rusija hoće po svaku cenu da spreči budući ulazak Ukrajine u NATO. I to je u centru sve strategije Rusije u zadnjih nekoliko meseci. Tako da prvo je pokušala da preko Minskih sporazuma Donbas dobije status Republike Srpske da pojednostavimo.

Kad nije uspela u tome onda je ona priznala dve republike – Donjeck i Luganjsk. I evo sledeći korak čemu svedočimo to je faktički vojno instaliranje Rusije makar na istok Ukrajine.

Da li je ovo početak političkog kraja Putina?

Sve su to spekulacije zato što realne opozicije u Rusiji nema. Deo opozicije faktički ili sarađuje sa vlastima ili je opozicija faktički ugašena. I drugi faktor koji govori da to nije realno jeste taj što je većina medija pod kontrolom vlasti. Tako da se neke tenzije ne mogu očekivati realno.

danas

SLOBODNA VOJVODINA

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

BEOGRAD – Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih

Published

on

By

– Ovaj put je to Ustavni sud, odnosno njegova odluka o ozakonjenju projekta Jadar tj. o rudarenju litijuma Rio Tinta. Do sada se uglavnom zaklanjao iza izmišljenog rada stranih službi i njihovih „minijatura“ bez bilo kakvog konkretnog dokaza. Pored sakrivanja iza drugih, vidljivo je da se režim Aleksandra Vučića uplašio velikih protesta građana zbog namere da se Rio Tintu dozvoli rudarenje litijuma pa se trude da agresivnom medijskom kamapanjom dovedu građane u zabludau – navodi Olenik.

Prema njegovim rečima, vlast se sada trudi da dalje ne provocira građane, pa tako ne pominju Rio Tinto, niti litijum već je to samo odluka Ustavnog suda koja se mora poštovati ili su to „minijature“ stranih službi protiv naše države.

– Na ovaj način se krije da projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nikada stvarno nije bilo prekinuto već se radilo o samo još jednoj laži režima. Verovatno je procena da je vreme posle izbora najbolje da se počne sa kopanjem litijuma. Međutim, vidljiva je i velika nervoza i strah baš Aleksandra Vučića, jer je i on svestan da nastavljanje obmanjivanja građana oko litijuma vodi pravo do njegovog brzog političkog sunovrata. Konkretno, već je postavio kordone policije i već je naredio upotrebu sile protiv građana baš zbog Rio Tinta, a to su poslednji koraci svih diktatora – ocenjuje član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI i bivši narodni poslanik.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 15.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/projekat-jadar-i-rudarenje-litijuma-rio-tinta-nastavljeni-u-tajnosti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice…

BEOGRAD – Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država, kao npr. Hitler koji je svaku agresiju prvo pravdao ugroženošću naroda ili napadom druge države, pa je tako optužio Poljsku da ih je prva napala“

Published

on

By

– Isto radi i Putin koji svoje građane laže o ugroženosti Rusa u Ukrajini da bi opravdao pokušaj uništenja Ukrajine. Isto to radi i Vučić izmišljajući neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice, optužujući nas iz opozicije za izdaju, a sve cilju ostanka na vlasti. Jednostavno, na taj način manipuliše građanima i sakriva korupciju, kriminal, pokušaj kopanja litijuma…. a sve uz pomoć kontrole medija i svakodnevnim „obraćanjima“ – zaključuje Olenik u izjavi za Danas.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 13.07.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/vucic-izmislja-neprijatelje-atentate-licnu-ugrozenost-ili-ugrozenost-svoje-porodice/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV VOJVOĐANI: Zabraniti sraman skup koji veliča zločin u Srebrenici

Ubeđeni smo da svi Novosađani, Vojvođani i sve građanke i građani Srbije, duboko žale što je na časnu i svetlu istoriju naših naroda i države bačena mrlja kada je u Srebrenici počinjen genocid

Published

on

By

Nažalost, pojedinci koji očigledno imaju veze sa ovom vlašću pokušavaju da nas ubede da treba da se odreknemo svih vrednosti i načela naših predaka i da prihvatimo čin mržnje kao opravdan vid borbe, da negirajući činjenice živimo sa njima u njihovoj ružičastoj stvarnosti u kojoj nema odgovornosti, empatije nego postoje samo lični interesi tih pojedinaca zbog kojih su oni spremni da manipulišu hiljadama mladih života, pa čak i da zloupotrebe zvanični grb antifašističkog i slobodarskog grada Novog Sada koji se nalazi na plakatu koji poziva na ovu fašističku “manifestaciju” virtuelne stvarnosti u kojoj se smrt hiljada nevinih ljudi smatra oslobođenjem, a svako ko ne pristaje na tu provokaciju naziva se izdajnikom.

Očekujemo da se Grad Novi Sad JAVNO ogradi, te da novosadska policija zabrani održavanje ove “manifestacije”, inače ćemo smatrati da ova vlast, sada i javno, stoji iza ove nepojamne provokacije.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine VOJVOĐANI Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: S druge strane Tita ne nalaze se Srbi, već fašisti

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras, povodm 7. jula, Dana antifašističkog ustanka naroda Srbije iz 1941. godine, da se “s druge strane Tita ne nalaze Srbi, već fašizam”

Published

on

By

“Srbi su se većinski pod Titovom komandom borili protiv fašizma. Svako ko hoće da iseli Tita iz Kuće cveća u Beogradu ima ideju da se obračuna sa jugoslovenskim antifašizmom, pa samim tim i sa srpskim antifašizmom”, rekao je Bešlin.

Podsetio je da je Jugoslavija u Drugom svetskom ratu podnela milion žrtava, a da je iz njega izašla sa milion ljudi pod oružjem.

“Partizanski pokret je bio najuspešniji kontinentalni antifašistički pokret, ovenčan svetskom slavom, i to niko ne može osporiti”, kazao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da su jugoslovenski antifašisti, predvođeni Titom i Komunističkom partijom Jugoslavije, pokazali da je “mala organizovana grupa uvek dovoljna da povede veliku neorganizovanu grupu”.

“Antifašizam je samo onda antifašizam samo ako je borben i ako se svesno, borbeno i aktivno suprotstavlja fašizmu. Svaki pacifizam u vremenu kada fašizam besni zapravo radi u korist fašizma”, rekao je Bešlin.

Govoreći o četnicima u Drugom svetskom ratu, Bešlin je kazao da oni nisu bili antifašisti jer se nisu borili protiv fašista već protiv partizana, dakle borili su se protiv antifašista.

“Vrlo je jednostavno: da li se neko borio protiv fašizma ili ne. A četnici se nisu borili protiv fašizma. Partizani su bili jedini antifašisti u Jugoslaviji”, naveo je Bešlin.

Dodao je da nije sporno da su se četnici i partizani zajedno borili kada je stvorena Užička republika u jesen 1941. godine, ali je naveo da je već u leto 1941. godine četnički zapovednik Draža Mihailović slao prve emisare okupacionim nemačkim vlastima u Beogradu, sa ponudom za saradnju u borbi protiv partizana.

“Tokom oktobra je dogovoren susret Mihailovića sa predstavnicima nemačkog Trećeg Rajha, do kojeg je došlo 11. novembra u selu Divci. I kada čitate zapisnik tog razgovora, svaki neočetnik danas koji se kune u Dražu Mihailovića, ako je iole funkcionalno pismen, morao bi imati neki transfer blama s obzirom kako je Mihailović sramotno ponizno nastupao pred Nemcima”, naveo je Bešlin.

Objasnio je da su Nemci Mihailovića prvo ponizili tako što su mu na pregovore poslali “trećerazrednog emisara”, a potom su mu, na njegovo moljakanje da mu daju oružje, jasno rekli: “Gubi se!”

“Ali, Draža Mihailović je i pre tog sastanka, 31. oktobra 1941, izdao opštu naredbu da se na teritoriji Užičke republike izvrši napad na partizanske položaje”, naveo je Bešlin.

Odbacio je revizionističke argumente da se četnici nisu borili protiv fašističkih okupatora jer su navodno “čuvali biološku supstancu naroda”.

“Kako to čuvaš biološku supstancu kada si izdao naredbu da napadnu partizane koji su tada gotovo isključivo bili Srbi? Kako to čuvaš biološku supstancu kad naređuješ masovne pokolje tokom rata?“, upitao je Bešlin.

Dodao je da je Draža Mihailović dobio orden od francuskog vođe pokreta otpora Šarla de Gola, koji tada “nije znao šta se dešava ni u Francuskoj a kamoli u Jugoslaviji”.

Bešlin je objasnio da je sve vreme rata jedino britanski premijer Vinston Čerčil imao pune informacije o dešavanjima na jugoslovenskom frontu te je 1943. godine odustao od bilo kakve saradnje sa četnicima zbog njihove saradnje sa Nemcima i potpuno se okrenuo partizanima, u čiji štab je poslao čak i svoga sina Randolfa.

Dodao je da je američki predsednik Hari Truman odlikovao Dražu Mihailovića 1946. godine, kako bi se osvetio Titu za rušenje dva američka aviona iznad Jugoslavije, što je bilo poniženje za SAD.

“Dakle, to je kontekst: Trumanov orden za Mihailovića je u stvari osveta Titu. Ali, posle razlaza Tita sa Staljinom, odnosi sa SAD su normalizovani i Amerikanci više nikada taj orden nisu pominjali”, naveo je Bešlin.

Prema njegovim rečima, temeljni okvir svakog fašizma jeste totalitarna nacionalna država.

“Totalitarna država je država bez društva, u kojoj društvo ne može da pruža otpor. Bez ideologije nacionalizma, nema ni fašizma. Fašizam je nacionalizam koji je došao do svoje krajnje tačke”, rekao je Bešlin.

Ocenio je da su “klerikalizacija, nacionalizam, neofašizam” državni projekti danas u Srbiji, kao što su i navodno samoorganizovane ekstremno desničarske grupe u stvari pod kontrolom države.

Bešlin je rekao da ipak postoje i pozitivni primeri, kao što je izložba u produkciji Muzeja Jugoslavije o Đorđu Andrejeviću Kunu, i to u Galeriji SANU u Beogradu.

“Đorđe Andrejević Kun je bio antifašista, levičar, partizan. Ta izložba je jedna mala pobeda antifašizma”, ocenio je on.

Bešlin: Ono što danas predstavljaju kao svetosavlje nema veze sa Svetim Savom

Bešlin je rekao da ono što danas Srpska pravoslavna crkva predstavlja kao “svetosavlje” nema nikakve veze sa istorijskom ličnošću Svetog Save.

“Ono što oni danas predstavljaju kao Svetog Savu, to su Nikolaj Velimirović, to je srpski fašista iz Drugog svetskog rata Dimitrije Ljotić. A Sveti Sava je za svoje vreme bio progresivan”, rekao je Bešlin na tribini u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Dodao je da “ovi danas ljotićevsku i nikolajevsku ideologiju prodaju kao svetosavlje”.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/beslin-s-druge-strane-tita-ne-nalaze-se-srbi-vec-fasisti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Bavaništu zbog prodaje i seče šume: „Meštanima znači život, 6.000 ljudi ostaće bez vode“

Meštani sela Bavanište protestuju jer žele da sačuvaju od prodaje šumu koja predstavlja odbranu od peska Deliblatske peščare i daje pijaću vodu, a tu žive i neke od zaštićenih vrsta – lipa, topola, i hrastova sarih više od 150 godina

Published

on

By

Jovan Jovanov iz udruženja Složni Pidikanci kažu da je šuma nekada bila državna, da je pripadala 1937. godine Opštini Bavanište, a potom prešla u privatnu svojinu.

„Potom je prešla 1972. godine u društvenu svojinu kao Kombinat Banat, pa prešla u svojinu privatnog preduzeća Lune Milovanović. Zatim je 1982. godine pod sumnjivim okolnostima prešla sa društvene svojine na ciglanu Desko, koja sada hoće da je proda“, navodi on.

Kako kaže, šuma se vodi kao društvena svojina, i Ustav naše države je ne prepoznaje za prodaju kao takvu.

„Očekujemo da pravobranilaštvo u Zrenjaninu odreaguje, da se obustavi licitacija prodaje zemljišta.

Šuma meštanima znači bukvalno život, kaže Marija Ćirikovački iz udruženja.

„U slučaju da je poseku, dve ulice bi ostajale bez krova svaki put kada duva košava. Nanosi peska bi bili minimalno dva centimetra godišnje, što bi zatrovalo oranice, bašte. Svi izvori pijaće vode su nam ispod korena ove šume. Ako se poseče, 6.000 stanovnika će ostati bez vode“, navela je naša sagovornica.

izvor: https://n1info.rs/vesti/protest-u-bavanistu-zbog-prodaje-sume-mestanima-znaci-zivot-6-000-ljudi-ostace-bez-vode/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji a ne u Vučićevim mitomanskim bajkama

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od Vlade i predsednika republike Aleksandra Vučića da Srbija što pre primeni tri nove spoljnopolitičke odluke Saveta EU vezano za Ukrajinu i Severnu Koreju

Published

on

By

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da se Srbija nije uskladila sa odlukom koju je Savet EU doneo 31. maja o restriktivnim merama protiv pojedinaca i entiteta iz Severne Koreje, te sa merama podrške teritorijalnom integritetu Ukrajine na Krimu i u Sevastopolju, i praktično je jedini kandidat za člana u Evropskoj uniji koji to nije uradio.

Nažalost, jasno je da Aleksandar Vučić i ova vlast nastavljaju sa udaljavanjem Srbije sa njenog evropskog puta i sa politikom podrške diktatorskim i autoritarnim režimima u svetu.

Srbiji je mesto u modernom svetu, a samim tim i u porodici evropskih naroda.

Režim Aleksandra Vučića to očito ne želi, nego je Srbiju zarobio u gustu mrežu mitomanije i lažne istorije.

Srbija mora napred. Modernizacija države i društva i prihvatanje evropskih standarda moraju postati temelj politike svih demokratskih snaga.

Samo to će dovesti do boljeg života građana Srbije i stvaranja moderne i ozbiljne države.

Aleksandar Olenik
član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/srbiji-je-mesto-u-evropskoj-uniji-a-ne-u-vucicevim-mitomanskim-bajkama/

Continue Reading

Trending