Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Babišov poraz u Češkoj lekcija za Orbana u Mađarskoj

Da li je populistički talas u istočnoj Evropi sada u povlačenju?

Published

on

Iznenađujući poraz na parlamentarnim izborima češkog premijera milijardera Andreja Babiša nagoveštava da je populistički talas, koji je ojačao tokom migrantske krize 2015. godine u istočnoj i centralnoj Evropi, sada u povlačenju, pišu svetski mediji.

Češka opozicija osvojila je većinu mandata na parlamentarnim izborima u subotu, 9. oktobra, dobivši priliku da svrgne premijera milijardera, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

S prebrojanih 99,9 posto glasova, desničarska koalicija Zajedno i centristička PirStan koalicija Piratske partije i Gradonačelnika i nezavisnih na putu su da osvoje 108 od 200 mesta u parlamentu. Babišov Ano bi trebalo da ima 72 poslanika, a krajnje desni SPD 20.

Lideri koalicije Zajedno Petr Fiala i lider Piratske partije Ivan Bartos posle izbora su rekli da njihove grupe imaju priliku da formiraju vladu, ali koliko će se to brzo desiti zavisi od predsednika Miloša Zemana koji je blizak Babišev saveznik i koji je rekao da će prvu priliku za formiranje vlade dati najvećoj pojedinačnoj stranci, i ako neka koalicija osvoji više glasova.

Time bi Babišev Ano imao priliku da pokuša da ostane na vlasti, iako je koalicija Zajedno neočekivano osvojila najviše glasova, sa 27,8 odsto glasova, malo ispred Anoa s 27,1 odsto. Međutim, ukazuje Fajnenšl tajms, koalicije Zajedno i PirStan su isključili mogućnost saradnje s Babišom, čime su njegove šanse za ostanak na vlasti male.

Situacija je, međutim, zakomplikovana u nedelju, 10. oktobra, kada je već neko vreme bolesni Zeman odveden u bolnicu posle razgovora s Babišom.

Milijarder Babiš koji je izgradio carstvo s poslovima od hrane do đubriva pre nego što je 2011. osnovao Ano i ušao u politiku s obećanjem da će svoje iskustvo iskoristiti za vođenje zemlje kao kompanije i da će povesti borbu protiv korupcije.

Ipak, veći deo vremena na vlasti, Babiš je bio pod pritiskom navoda o prevarama i sukobu interesa. On je pretrpeo dodatni udarac prošle nedelje, kada je objavljivanje Pandora papira otkrilo da je koristio ofšor kompanije za kupovinu imovine u Francuskoj pre nego što je ušao u politiku. Takođe je bio pod kritikama zbog značajnog povećanja državnog duga, kao i zbog upravljanje pandemijom COVID-19 tokom koje je umrlo više od 30.000 Čeha.

Na talasu populizma

Babiš je bio na prvoj liniji populističkog talasa koji je zahvatio centralnu Evropu posle migrantske krize 2015. godine, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

S urušavanjem partija levog centra kao u ostatku regiona, u Češkoj je na scenu stupio drugi najbogatiji građanin te zemlje, stajući uz mađarskog nacionalističkog premijera Viktora Orbana i kritikujući Evropsku uniju kao elitistički establišment, odvojen od briga običnih Čeha.

Tokom kampanje je predložio ukidanje Evropskog parlamenta koji je nazvao „potpuno beskorisnom institucijom“, dok se u jednoj knjizi zalagao za raspuštanje češkog Senata, koji je krivio za zastoj u zemlji. Takođe je, ukazuje američki list, s pohvalama govorio o bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu (Trump) kojeg je posetio 2019. godine i poklonio mu 24-karatni pozlaćeni pištolj.

Ipak, u poslednjoj nedelji kampanje antikorupcijska poruka opozicije je dobila na snazi kada je u Pandora papirima objavljeno da je Babiš koristio ofšor poreska utočišta da kupi dvorac u Francuskoj za 22 miliona dolara.

Babišov poraz će verovatno odjeknuti u Mađarskoj, gde se koalicija partija desnog centra nada da će završiti Orbanovu vlast koristeći sličnu poruku protiv korupcije, navodi Volstrit džurnal, uz ocenu da rezultati izbora u Češkoj takođe pokazuju kako nove koalicije popunjavaju prazninu nastalu raspadom najstarijih partija u regionu, poput češke Socijaldemokratske partije i komunista koji nisu uspeli da uđu u parlament, što je takođe udarac Babišu koji se na njih oslanjao za većinu u parlamentu.

Uznemirujuća vest za Orbana

Iznenađujući poraz češkog biznismena koji se poredio s Trampom i vodio kampanju protiv migranata ukazuje da se populistički talas u istočnoj i centralnoj Evropi povlači, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times).

Talas populizma, koji je pojačan, mada nije izazvan iznenađujućom Trampovom pobedom 2016, u poslednje vreme gubi na snazi, kako piše list, pred sve većim jedinstvom nekada suprotstavljenih rivalskih partija i krizom poverenja među evropskim nacionalistima posle Trampovog poraza na izborima u SAD prošle godine.

Rezultati izbora u Češkoj biće uznemirujuća vest za Orbana, samoproglašenog lučonošu „iliberalne demokratije“, čiju stranku Fides sledeće godine čekaju izbori na kojima bi mogla da doživi poraz ako njeni protivnici održe obećanja da će formirati jedinstven front.

Slovenački premijer Janez Janša, blizak Orbanov saveznik i kritičar liberalnih elita, koje naziva komunistima, takođe je u problemu pošto je rejting njegove stranke pao u anketama.

Babiš se dugo držao na distanci od često zlobne, antimigrantske retorike lidera Mađarske, Slovenije i Poljske, ali je u nastojanju da mobiliše birače pre izbore, s ushićenjem usvojio antiimigrantske teme, ističe list, ukazujući da je sledeći Orbanov primer, posetio granicu s ogradom koju je Mađarska podigla 2015. kako bi sprečila ulazak migranata iz Srbije.

Loš rezultat socijaldemokrata, komunista i krajnje desnice

Iako je predsednik Zeman najavio da će od lidera najveće pojedinačne partije tražiti da formira vladu, matematički će biti nemoguće da Babiš i Ano ostanu na vlasti, ako opozicione koalicije održe svoje obećanje, ukazuje BBC.

Izbori su takođe doneli loš rezultat najstarijoj partiji u zemlji, socijaldemokratama. Osnovani 1893. godine, sada su ušli ili, dodaje BBC, možda se vratili u istorijske knjige, pošto nisu uspeli da zadrže nijedno mesto u parlamentu. Komunisti, naslednici totalitarne partije pre 1989. godine, takođe su istorija.

Glasanje je isto tako donelo razočaranje krajnje desnoj stranci SPD, koja se nadala da će biti u poziciji da odredi ko će biti na vlasti, s konačnim ciljem da iznudi referendum o izlasku iz Evropske unije. Oni nisu uspeli da osvoje nove poslanike i ako ne bude Babišove nove vlade, ocenjuje BBC, oni neće imati nikakvu ulogu u vlasti i biće uglavnom nebitni.

Predsednik u bolnici

Predsednik Zeman u nedelju, 10. oktobra, odveden je na intenzivnu negu u bolnicu, što je izazvalo neizvesnost u vreme kada treba da vodi političke razgovore o formiranju nove vlade posle izbora, ukazuje Rojters (Reuters).

Lekari su rekli da je sedamdesetsedmogodišnji Zeman primljen zbog komplikacija povezanih s hroničnim stanjem, mada nisu rekli koliko je ozbiljno stanje predsednika.

U Češkoj predsednik vodi razgovore s partijskim liderima posle izbora kako bi se ustanovila većina. Prema ustavu, ovlašćenje da imenuje premijera prelazi na predsednika donjeg doma ako nema predsednika.

Predsednička kancelarija ranije je saopštila da je Zeman bio bolestan i prošlog meseca je proveo osam dana u bolnici.

Iako je Babiš priznao da je koalicija Zajedno osvojila više glasova, on nije naznačio da prelazi u opoziciju: „Ako me predsednik ovlasti, ja ću voditi razgovore o formiranju kabineta“.

Predsednik Češke prema Ustavu može imenovati bilo koga za premijera i tražiti od njega da predloži vladu, ali će se novi kabinet suočiti s glasanjem u donjem domu u roku od mesec dana, ukazuje Rojters, dodajući da su za formiranje vlade u Češkoj obično potrebne nedelje ili meseci.

(RSE, foto: Wikimedia)

izvor: https://www.autonomija.info/babisov-poraz-u-ceskoj-lekcija-za-orbana-u-madjarskoj.html

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending