Connect with us

Uncategorized

Vodovod u Zrenjaninu ne zna da reši problem vode na ulicama posle kiše

Građani zrenjaninskog naselja Lesnina već godinama muče muku sa poplavama posle svake kiše. Ulice su i ovih dana pretvorene u reke.

Published

on

Uncategorized

“Groblje” ruskih raketa u Harkovu: Prikupljeno više od 1.000 ostataka ispaljenih ruskih projektila

“Groblje projektila” u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu sadrži više od hiljadu ispaljenih ruskih raketa koje su nanele jednu od najvećih šteta Ukrajini još od početka invazije.

Published

on

By

Lokalne vlasti se nadaju da se sa te lokacije može obezbediti dovoljno dokaznog materijala za neku buduću tužbu protiv ruskih vlasti i vojske. Planiraju da jednog dana, “groblje projektila” postane muzej koji bi svedočio o “zverstvima” rata. 

Plavičaste čaure, poređane po veličini, kada se pogledaju iz vazduha daju šokantnu sliku. Dmitro Čubenko, portparol tužilaštva Harkovske oblasti, rekao je da su rakete prikupljane od prvih napada, a nakon određenog vremena zvaničnici su odlučili da ih organizuju po vrstama.


“Ovo su dokazi koje bi koristio međunarodni krivični sud”, rekao je Čubenko tokom posete tom mestu. On je napomenuo da su neki specijalisti već došli u grad da analiziraju materijal.

 

Kako kaže portparol tužilaštva Harkovske oblasti, rakete su korišćene protiv nekih gusto naseljenih stambenih područja, kao što su Severna Saltivka i Oleksijevka. Čubenko je rekao da lokalne vlasti procenjuju da je tokom granatiranja ubijeno najmanje 1.700 ljudi u Harkovu i okolini, uključujući 44 dece, prenosi Euronews. 

Tokom leta, zgrade u oblastima poput Saltivke bile su teško oštećene – neke su pocrnele a druge su se raspale. Praktično nije bilo života u tim oblastima jer su prodavnice zatvorene a stanovi uništeni. Zima takođe nije donela ništa dobro.

“Izgubili smo sve i nije nam uopšte jasno šta možemo da očekujemo u budućnosti”, rekla je Ana, meštanka Severne Saltivke, koja je pre nekoliko meseci napustila tu oblast, a iz razloga lične bezbednosti, nije želela da otkrije svoje prezime.

Kancelarija tužilaštva u Harkovu saopštila je da će čuvati rakete koliko god bude potrebno kako bi svaki stručnjak ili tužilac mogao da iz njih izvuče potrebne informacije koje će im u nekom budućem postupku koristiti kao dokazni materijal protiv Rusije.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/72895/groblje-ruskih-raketa-u-harkovu-prikupljeno-vise-od-1000-ostataka-ispaljenih-ruskih-projektila/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šućurović (LSV): Da li je kabinet Ane Brnabić zatražio uklanjanje biste Mikloša Hortija?

Novi Sad, 30. oktobar 2022 – Liga socijaldemokrata Vojvodine pita predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da li je njen kabinet preduzeo bilo kakve korake u cilju uklanjanja biste ratnog zločinca Mikloša Hortija, koja je krajem avgusta postavljena u zgradi mađarskog parlamenta u Budimpešti.

Published

on

By

Postavljanje ove biste samo je poslednji u nizu primera rehabilitacije Hortija, čija je politika savezništva sa Hitlerovim nacizom u smrt odvela stotina hiljada ljudi.

LSV je još pre četiri nedelje uputila dopis Ambasadi Mađarske u Beogradu kojim je zatražila uklanjanje biste.

Od premijerke Brnabić LSV je tada zatražila da podrži ovu inicijativu i u ime Vlade Srbije zatraži hitnu reakciju mađarskih institucija.

Ćutanje države Srbije na ove bezobzirne pojave istorijskog revizionizma je nedopustivo. Ćutanje znači odobravanje ovakvih postupaka.

Tražimo od premijerke Brnabić i njenog kabineta da prestanu da ćute!

Saša Šućurović

predsednik Izvršnog odbora 

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Continue Reading

Uncategorized

Da li je to Vučić najavio referendum sa samo jednim pitanjem: Kosovo ili EU?

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića nedvosmisleno je pokazalo da su Nemačka i Francuska dale do sada najkonkretniji predlog Srbiji – oblokirajte članstvo Kosovo u međunarodnim organizacijama, a za uzvrat ćete dobiti ubrzani ulazak u EU, kao i niz finansijskih podsticaja. Vučić je dilemu saopštio, građani su je čuli, a oni koji nisu – možda će morati da odgovore na ovo pitanje na referendumu

Published

on

Vučić je na „istorijskoj“ konferenciji za medije u Palati Srbija saopštio javnosti da su Nemačka i Francuska dale predlog za rešenje kosovskog problema. Prema tvrdnjama Vučića, ideja je da Srbija više ne stopira ulazak Kosova u međunarodne organizacije, uključujući i UN, a da će za uzvrat naša zemlja dobiti ubrzan ulazak u EU.

„Mi danas imamo predlog Nemačke i Francuske i o njemu moramo da razgovaramo. Ne možete kroz prozor da bacite predlog dva najjače zemlje, ali da li to možemo da priihvatimo, nisam siguran. Naša najveća greška je što smo prihvatili da EU počne da rukovodi procesom rešavanja Kosova i Metohija. Mi i dalje nismo ozbiljno stavili na dnevni red pitanje Zajednice srpskih opština“, podvukao je Vučić.

Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kada je reč o konrektnim opcijama, predsednik je nedvosmisleno poručio – Srbiji je predloženo da dopusti ulazak Kosova u međunarodne organizacije u zamenu za ubrzan put ka EU i niz ekonomskih pogodnosti.

Time se otvara pitanje da li je Vučić na „mala vrata“ pred građane Srbije postavio za sada neformalni, a moguće i formalni referendum na kome će biti dilema – Kosovo ili EU?

Samo pre dve godine, o tome da je referendum neophodan govorio je lično predsednik:

„Da li na referendumu, ko i šta zastupa, može da prođe neko kompromisno rešenje, ja u to ne verujem. Da li sam zbog toga srećan – možda mi to olakašava poziciju. Ali da sam najsrećniji – nisam, jer do te situacije neće doći“, kazao je tada Vučić i poručio da referendum u svakom slučaju mora biti organizovan.

Istoričar Milan St. Protić naglašava da bi ovo pitanje moralo da se nađe a referendumu i da narod, kako kaže, odluči o svojoj budućnosti.

“Morao bi neki referendum da bude na kraju na balade i da ovaj narod kaže da li to hoće ili, odnosno da izabere svoju sudbinu”, smatra on.

Milan St. Protić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

S druge strane, Protić kaže da Ustav ne bi morao da se menja, niti je neophodno da se prethodno održi referendum o promeni najvišeg pravnog akta.

„Ovde se ne radi o priznanju Kosova i otcepljenju teritorije. To da je Kosovo sastavni deo Srbije piše u preambuli, a preambula, pravnički gledano, uopšte nije deo Ustava, jer prethodi Ustavu. Zato ona i stoji ispred naslova Ustava, a ne posle. S pravničkog stanovišta, preambula nema normativni karakter, ona ništa ne normira”, navodi Milan St. Protić.

Govoreći o tome da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da strahuje za posledice, ukoliko reši da potpiše sporazum, Protić kaže da ne želi da “ga uči pameti”.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/da-li-je-to-vucic-najavio-referendum-sa-samo-jednim-pitanjem-kosovo-ili-eu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Mihajlović: Pravili smo greške u prošlosti, prodali smo našu kompaniju Gaspromu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je pitanje sigurnog snabdevanja energijom kritično u čitavoj Evropi i prioritet svake vlade u ovom trenutku jeste da obezbedi energetsku sigurnost

Published

on

By

Ona je u Beogradu, na naftnom forumu Energetske zajednice, istakla da raste popunjenost skladišnih kapaciteta u Srbiji i da ministarstvo, zajedno sa drugim institucijama, svakodnevno radi na tome da obezbedi dovoljne količine energenata, a da je jedan od planova za naredni period diverzifikacija u gasnom sektoru.

„Drago mi je da je Srbija domaćin foruma, jer smo o tome razgovarali pre nekoliko meseci i dobro je da možemo da pričamo o snabdevanju naftom i diverzifikaciji. To su dve ključne teme za bezbednost svake države u Evropi, pa i u svetu. Kriza će se završiti, sigurno je da ćemo imati i period stabilizacije, ali nam je neophodno da radimo na tome da ne dozvolimo da budemo zavisni od jednog dobavljača, koji god bio“, kazala je Mihajlović.

Ukazujući da je „pitanje sigurnog snabdevanja energijom je kritično pitanje u čitavoj Evropi“, ona je navela da ta kriza samo saradnjom svih zemalja može da se prevaziđe.

„U periodu postkovid oporavka na tržištu energije i energenata glavni izazov bio je rast cena, ali od februara i napada Rusije na Ukrajinu, dodatne izazove predstavljaju sigurnost snabdevanja i postojanje različitih dobavljača, što se najbolje vidi u snabdevanju gasom i naftom“, rekla je ministarka.

Po njenoj oceni ključno pitanje za Srbiju je funkcionisanje energetske infrastrukture i tržišta na kojem naftne kompanije mogu nabavljati sirovu naftu ili naftne derivate. Mihajlović je rekla da su strateški ciljevi u naftnom sektoru rad na obezbeđenju sigurnog snabdevanja energijom i energentima, uz unapređivanje odgovarajućeg tržišta energije kroz primenu evropskih direktiva.

„Pravili smo greške u prošlosti, pre svega jer smo 2008. godine prodali našu kompaniju Gaspromu“, kazala je ona.

Navela je da je Srbija prošle godine usvojila novi zakonodavni okvir u oblasti energetike i rudarstva, kojim je ostvarena kompletnija harmonizacija sa propisima Trećeg energetskog paketa energetskog zakonodavstva EU i određenim odredbama paketa EU Čista energija za sve Evropljane.

„Petim paketom sankcija EU prema Ruskoj Federaciji kroz izuzetke je omogućeno nesmetano snabdevanje Jadranskim naftovodom, svim vrstama nafte. Šestim paketom utvrđeno je da posle 1. novembra više nećemo moći da nabavljamo sirovu naftu ruskog porekla, ali je ostavljena mogućnost za nabavku svih ostalih tipova sirove nafte na slobodnom tržištu“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da uz sprovođenje svih kratkoročnih mera koje se tiču obezbeđivanja sigurnosti snabdevanja, Srbija ostaje posvećena pitanju dekarbonizacije i svojim obavezama iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan.

„Na tome ćemo raditi i kroz donošenje integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine, strategije razvoja energetike Srbije za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine. Ostvarivanje i kratkoročnih i dugoročnih ciljeva zahteva zajednički rad, solidarnost i povezivanje i u tome vidim važnu ulogu Energetske zajednice“, rekla je Mihajlović.

Beta

izvor: https://rs.n1info.com/biznis/mihajlovic-pravili-smo-greske-u-proslosti-prodali-smo-nasu-kompaniju-gaspromu/

Continue Reading

Uncategorized

Predsednik VP: Je*ao vas voz i autobus koji vas doneo u NS, Vojvodina Vojvođanima

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić na Tviteru je juče napisao uvredljiv komentar, dok se u Novom Sadu obeležavala godišnjica “Oluje”

Published

on

By

U jednom od tvitova, Odžić je napisao “Je*ao vas voz i autobus koji vas je doneo u Novi Sad – glavni grad Vojvodine! Vojvodina Vojvođanima – nikada severna Srbija”.

Dan ranije, 3. avgusta, Odžić se takođe osvrnuo na najavu obeležavanja “Oluje” u Novom Sadu i napisao da “bahato i bezobrazno pokušavaju da unište sve što ima veze sa Vojvodinom, njenom širinom i pristojnošću”.

I pored svega, u jedno sam siguran, oluje dođu štetu naprave i nestanu, a košave će i dalje duvati našom ravnicom“, napisao je Odžić.

Podsetimo, u Novom Sadu je juče državni vrh organizovao obeležavanje sećanja na “Oluju”.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/313275/Predsednik-VP-Jeao-vas-voz-i-autobus-koji-vas-doneo-u-NS-Vojvodina-Vojvodjanima.html

Continue Reading

Uncategorized

Protesti poljoprivrednika 31. jula u čitavoj Srbiji

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika nedavno je uputila poziv Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vezi dogovaranja sastanka kako bi se zajednički rešavala sva otvorena pitanja u sektoru poljoprivrede

Published

on

By

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika nedavno je uputila poziv Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vezi dogovaranja sastanka kako bi se zajednički rešavala sva otvorena pitanja u sektoru poljoprivrede. 

Iako je u resornom Ministarstvu, načelno, postojala zainteresovanost, do sastanka ipak nije došlo. MInistarstvo je telefonski obavestilo „Inicijativu za opstanak poljoprivrednika“ da ministar Nedimović nije u mogućnosti da im da odgovore na sporna pitanja.

Ovim je, kako smatraju u „Inicijativi za opstanak poljoprivrednika“ , pređena crvena linija pa je upravni odbor ove organizacije doneo odluku  da organizuje proteste bez obzira na dalja postupanja Ministarstva.

Kombinovani rotesti će biti organizovanai 31. 07. sa početkom u 10. časova na teritoriji čitave Srbije.

Continue Reading

Trending