Connect with us

Uncategorized

Vino sa Vučićem produbilo jaz između desne i proevropske opozicije

Published

on

Odlazak pojedinih opozicionara na sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, a posebno kritikovano „ispijanje“ vina sa predsednikom Vučićem, produbilo je podele unutar opozicije i smanjilo svaku šansu za dalju saradnju desnog i proevropskog bloka stranaka.

Prošlonedeljni događaj u vili Mir, gde su se sastali predstavnici Vlade Srbije i predsednik Aleksandar Vučić sa delegacijom Republike Srpske predvođenom Miloradom Dodikom, uz prisustvo dela opozicije sa obe strane, stvorio je novi jaz među srpskom opozicijom.

Osim što su mnogi sa domaće političke scene kritikovali lidere Dveri, Dosta je bilo, Demokratske stranke Srbije, Zavetnika i Radikala za „ispijanje vina“ sa Vučićem, Brnabić i drugim predstavnicima režima, druge opozicione stranke ne vide mogućnost za bilo kakvu dalju saradnju, pa ni oko izbornih uslova, sa ovim delom opozicije.

Odlazak pojedinih opozicionara na sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, a posebno kritikovano „ispijanje“ vina sa predsednikom Vučićem, produbilo je podele unutar opozicije i smanjilo svaku šansu za dalju saradnju desnog i proevropskog bloka stranaka.

Prošlonedeljni događaj u vili Mir, gde su se sastali predstavnici Vlade Srbije i predsednik Aleksandar Vučić sa delegacijom Republike Srpske predvođenom Miloradom Dodikom, uz prisustvo dela opozicije sa obe strane, stvorio je novi jaz među srpskom opozicijom.

Osim što su mnogi sa domaće političke scene kritikovali lidere Dveri, Dosta je bilo, Demokratske stranke Srbije, Zavetnika i Radikala za „ispijanje vina“ sa Vučićem, Brnabić i drugim predstavnicima režima, druge opozicione stranke ne vide mogućnost za bilo kakvu dalju saradnju, pa ni oko izbornih uslova, sa ovim delom opozicije.

Na ove kritike odgovorio je lider Dveri Boško Obradović u intervjuu za portal Nova.rs ističući da se radi o „botovskoj akciji konkurencije iz opozicije“, ali je i okrivio kolege iz, kako je naveo, „pokojnog“ Saveza za Srbiju za prekid saradnje između ovih organizacija.

Pojedini predstavnici stranaka iz nekadašnjeg Saveza za Srbiju odlučili su da ne komentarišu ovakve navode Obradovića – niti žele da se osvrću na nekadašnju saradnju – niti vide prostor da se tako nešto ponovi u budućnosti – ni sa Dverima, još manje sa ostalim strankama, posebno onim koje nisu bojkotovale prethodne izbore, što je izrižit uslov za Narodnu stranku.

– Za sam sastanak, Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, kaže da je bio „farsa“ dok po pitanju saradnje ističe da je Narodna stranka bila jasna kada je donela odluku da neće sarađivati ni sa kim ko nije bojkotovao izbore.

– Taj sastanak, na kome je navodno trebalo da se pokaže drzavno jedinstvo je bio obična farsa, s obzirom da najznačnije stranke opozicije, uključujući i Narodnu stranku, na njega nisu bile ni pozvane. Ne bih da se bavim analizom šta je koga motivisalo da se tamo pojavi. Narodna stranka odluke ne donosi olako i bez demokratske rasprave u okviru stranačkih institucija, a kada ih jednom donese, tada od njih više ne odustaje. To smo pokazali prošle godine, kada smo dali i održali reč koju smo dali narodu, da ćemo bojkotovati lažne izbore, i da nećemo sarađivati sa onima koji su, uz pomoć režima, na njima učestvovali, naglasio je on.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke koja je bila deo Saveza za Srbiju zajedno sa Dverima, ističe da je za DS neprihvatljiva kakva saradnja sa Srpskom naprednom strankom te da je to glavni politički protivnik za demokrate a da se ostatkom opozicije neće baviti.

– SNS je okosnica mafijaškog režima. To je naš jedini politički protivnik i mi smo apsolutno posvećeni samo jednom cilju – pobedi nad mafijom. Svako ko je spreman da se pridruži toj borbi je dobrodošao, ali mi se zaista ne bavimo drugim strankama i organizacijama koje same biraju svoj put i pravac delovanja, navela je ona.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke podsetio je da je za SDS saradnja sa Dverima bila neprihvatljiva i kada je formiran Savez za Srbiju zbog čega se SDS nije pridružio ovom savezu već insistira na ideološki jasno profilisanim kolonama.

– Potrebne su nam dosledne političke organizacije i politički lideri, a ne nepredvidljivi jurišnici koji se poput Dveri, jedan dan hvale kako su upravo oni odgovorni za dolazak SNS na vlast, da su oni dali naprednjacima ideju za istresanje džakova sa listićima 2012, a narednog dana tobože kritikuju Vučića. Pa tako dođemo u tačku u kojoj Boško Obradović, od velikog opozicionara, postaje najveći kritičar Borisa Tadića i Vučićevo društvo za ispijanje vina. Potrebna nam je jaka proevropska, socijaldemokratska opozicija, a ne truli kvazi-opozicioni eksperimenti, naveo je Samofalov.

Odazivanje stranaka iz radne grupe za međustranački dijalog na poziv predsednika Vučića da se sastanu sa gostima iz RS ne gleda se blakonaklono ni među ostalim organizacijama koje učestvuju u  međustranačkom dijalogu bez posredstva stranaca koji ovakav poziv nisu dobili.

danas

Uncategorized

Mladić ubijen ispred škole u Futogu, ranjena još jedna osoba

U pucnjavi koja se dogdila sinoć oko ponoći ispred Osnovne škole Desanka Maksimović u Futogu, ubijen je jedan mladić, dok je drugi ranjen, piše Telegraf.

Published

on

By

Po rečima doktora Zorana Krulja, portparola novosadske Hitne pomoći, prvi poziv primljen je 17 minuta posle ponoći od strane policije, prenosi Telegraf.rs.

Na licu mesta zatečen je mladić bez svesti koji je u teškom stanju prevezen na odeljenje reanimacije UC KCV.

Sledeći poziv stigao je 51 minut posle ponoći, kada je policija na licu mesta zatekla još jednog mladića bez svesti

Ekipe Hitne pomoći mogle su samo da konstatuju smrt na licu mesta.

Kako piše ovaj medij, iz izvora dobro upoznatog sa istragom, ranjeni mladić upucan je glavu.

Motiv je za sada nepoznat, ali se najverovatnije se radi o nerašćišćnim računima od ranije.

Nova.rs podseća da je policija sinoć sprovela opsežnu akciju, ceo Futog bio je blokiran kao i svi izlazi iz Novog Sada.

izvor: https://n1info.rs/vesti/ubistvo-futog/

Continue Reading

Uncategorized

Aleksandar Jovanović Ćuta: Tražimo vanredne beogradske izbore u septembru

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je da je vreme da se stranke koje su formalni organizatori protesta “Srbija protiv nasilja”, ujedine oko stava da se “održe vanredni beogradski izbori u septembru” i ističe da ne treba praviti pauze u održavanju protesta nego ih nastaviti i tokom leta

Published

on

By

„Ove izbore je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će biti organizovani do aprila ove godine u razgovoru s (predsednikom Stranke slobode i pravde) Draganom Đilasom„, rekao je za današnji list Politika Jovanović, koji je poslanik i kopredsednik stranke Zajedno.

On je objasinio da je potrebno izaći i s jasnim političkim stavovima, koji su, kako je naveo, do sada bili aktivistički.

Prema njegovim rečima, „nisu potrebne nikakve pauze, već je potrebno nastaviti pritisak na vlast, a oni koji na društvenim mrežama navode da bi trebalo da napravimo pauzu do septembra za proteste, neka se javno tako i izjase o tome“.

„Ja još nisam čuo ko je od onih koji šetaju po ulicama bio za tako nešto“, naglasio je Jovanović.

izvor: https://n1info.rs/vesti/aleksandar-jovanovic-cuta-trazimo-vanredne-beogradske-izbore-u-septembru/

Continue Reading

Uncategorized

Bojana Savović: Očekujem da budem izložena mobingu ali sam pobunom uradila najispravniju stvar

Tužiteljka Bojana Savović navela je da u daljem radu očekuje da bude izložena mobingu ali da je njena javna pobuna kada je sklonjena sa slučaja EPS najispravnja stvar koju je morala da uradi

Published

on

By

“Ne mogu reći da me plaši ali očekujem ‘fini’ mobing u budućnosti u vidu zatrpavanja predmetima, davanja velikog broja tuđih suđenja za koja nisam pripremljena i tokom kojih mogu da napravim grešku, da će me slati na toliko veliki broj tuđih suđenja da neću moći da ažurno radim svoje predmete, pa će me optužiti da sam neažurna”, rekla je Savović u intervjuu za nedeljnik NIN.

Tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva Bojana Savović i Jasmina Paunović skinute su sa predmeta malverzacija u EPS-u koji je doveo do hapšenja šest osumnjičenih da su oštetili to preduzeće za 7,5 miliona dolara, nakon čega su premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u prvostepeno Odeljenje za opšti kriminal, za šta tvrde da je odgovoran javni tužilac Nenad Stefanović.

Kako je Savović rekla NIN-u, “postoje razni, podmukli pritisci koje oni mogu da vrše na mene jer ništa nije transparentno i ne postoje pravila, ni u pogledu dodele predmeta ni u pogledu rasporeda suđenja i razloga za odlazak na tuđe suđenje, te zbog čega je od celog kolektiva baš tebi dat određeni predmet ili pedmeti”.

“Javni tužilac ima široku mogućnost da vrši pritisak i da diskreciono odlučuje o svim našim pravima, od prava na slobodne dane za stručno usavršavanje do odobrenja koriščenja godišnjeg odmora”, rekla je Savović.

“A, ako bih se ponovo pubunila”, nastavila je, “onda bi rekao: evo, stalno nešto kuka”.

“Bez obzira na sve to, nikada nemam dilemu kada činim ispravne stvari u životu, a ovo jeste najispravnija stvar koju sam morala u ime celog društva, moje porodice i budućnih pokolenja da uradim”, istakla je Savović.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

izvor: https://autonomija.info/bojana-savovic-ocekujem-da-budem-izlozena-mobingu-ali-sam-pobunom-uradila-najispravniju-stvar/

Continue Reading

Uncategorized

Branka Dragović povodom godišnjice Ustava Vojvodine: Rušenje autonomije Vojvodine bilo je uvod u jugoslovenske ratove

Glavna urednica vojvođanskog portala Autonomija Branka Dragović Savić izjavila je večeras da je rušenje autonomije Vojvodine 1988. godine, koje je izvršeno uličnim pučem, bilo uvod u jugoslovenske ratove

Published

on

By

Branka Dragović Savić je podsetila da je na današnji dan 1974. godine usvojen prvi i za sada jedini Ustav Autonomne pokrajine Vojvodine i dodala da je period od 1974. do 1988. godine označio period široke autonomije Vojvodine i njenog prosperiteta.

“Ulični puč u Novom Sadu 1988. godine bio je uvod u krvavi jugoslovenski rat. Ratovi, ekonomska devastacija, urušavanje ljudskih i građanskih prava, rigidna centralizacija, obesmišljavanje parlamentarizma. Posledice toga živimo i danas”, kazala je Branka Dragović Savić.

Ona je kazala da medijska scena “u stopu prati” političke elite ako i ne prednjači u fašizaciji društva”.

“Pričati istinu danas je zaista revolucionarni čin”, poručila je Branka Dragović Savić.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/branka-dragovic-povodom-godisnjice-ustava-vojvodine-rusenje-autonomije-vojvodine-bilo-je-uvod-u-jugoslovenske-ratove/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Kosovo je nezavisno još od 1999, nemamo vremena za zamrznute konflikte

Lider Lige socijademokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da događaji u Briselu idu u dobrom pravcu i za Srbiju i za Kosovo

Published

on

By

„Dobra je vest da pregovori Srbije i Kosova u Briselu idu u smeru postizanja dogovora koji je obavezujući i koji će potpisati i primeniti obe strane. Nemamo vremena za zamrznuti konflikt. To bi bila ekonomska katastrofa i za nas i za Kosovare“, kaže Kostreš.

On je istakao da „ne želi ni da pomisli koliko bi štete oružani konflikt naneo našoj zemlji“.

“ Kosovo je još od 1999. godine faktički nezavisno od Srbije i to je realnost koju naši građani moraju prihvatiti. Ne možemo živeti od mitova i prošlosti, već moramo da rešimo višedecenijski problem i idemo dalje. Srbiji su neophodne evropske integracije ne samo zbog ekonomskog napredka i izgradnje infrastrukture, već i zbog toga što je to jedini put za uspostavljanje vladavine prava, borbe protiv korupcije, slobode medija“, kaže Kostreš, napominjući da je bez Evropske unije nemoguće rešiti niti probleme zagađenosti vazduha, nemanja zdrave pijaće vode, zagađenja reka …

„Vreme je da sve proevropske snage u Srbiji počnu sarađivati jer je to u interesu građanki i građana Srbije“, poručio je lider LSV.

Ana Lalić

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-kosovo-je-nezavisno-jos-od-1999-nemamo-vremena-za-zamrznute-konflikte/

Continue Reading

Uncategorized

“Groblje” ruskih raketa u Harkovu: Prikupljeno više od 1.000 ostataka ispaljenih ruskih projektila

“Groblje projektila” u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu sadrži više od hiljadu ispaljenih ruskih raketa koje su nanele jednu od najvećih šteta Ukrajini još od početka invazije.

Published

on

By

Lokalne vlasti se nadaju da se sa te lokacije može obezbediti dovoljno dokaznog materijala za neku buduću tužbu protiv ruskih vlasti i vojske. Planiraju da jednog dana, “groblje projektila” postane muzej koji bi svedočio o “zverstvima” rata. 

Plavičaste čaure, poređane po veličini, kada se pogledaju iz vazduha daju šokantnu sliku. Dmitro Čubenko, portparol tužilaštva Harkovske oblasti, rekao je da su rakete prikupljane od prvih napada, a nakon određenog vremena zvaničnici su odlučili da ih organizuju po vrstama.


“Ovo su dokazi koje bi koristio međunarodni krivični sud”, rekao je Čubenko tokom posete tom mestu. On je napomenuo da su neki specijalisti već došli u grad da analiziraju materijal.

 

Kako kaže portparol tužilaštva Harkovske oblasti, rakete su korišćene protiv nekih gusto naseljenih stambenih područja, kao što su Severna Saltivka i Oleksijevka. Čubenko je rekao da lokalne vlasti procenjuju da je tokom granatiranja ubijeno najmanje 1.700 ljudi u Harkovu i okolini, uključujući 44 dece, prenosi Euronews. 

Tokom leta, zgrade u oblastima poput Saltivke bile su teško oštećene – neke su pocrnele a druge su se raspale. Praktično nije bilo života u tim oblastima jer su prodavnice zatvorene a stanovi uništeni. Zima takođe nije donela ništa dobro.

“Izgubili smo sve i nije nam uopšte jasno šta možemo da očekujemo u budućnosti”, rekla je Ana, meštanka Severne Saltivke, koja je pre nekoliko meseci napustila tu oblast, a iz razloga lične bezbednosti, nije želela da otkrije svoje prezime.

Kancelarija tužilaštva u Harkovu saopštila je da će čuvati rakete koliko god bude potrebno kako bi svaki stručnjak ili tužilac mogao da iz njih izvuče potrebne informacije koje će im u nekom budućem postupku koristiti kao dokazni materijal protiv Rusije.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/72895/groblje-ruskih-raketa-u-harkovu-prikupljeno-vise-od-1000-ostataka-ispaljenih-ruskih-projektila/vest

Continue Reading

Trending