Connect with us

Uncategorized

„Gasprom“ prljavom tehnologijom truje vodu u Vojvodini

Ekološki aktivisti optužili su kompaniju “Gasprom”, koja je većinski vlasnik NIS-a, da na tri naftonosna polja na severu naše zemlje (Kikinda Istok, Crna Bara Jug i Vojvoda Stepa) koristi tehniku “frakinga” za dobijanje nafte, a kako upozoravaju, mnoge zemlje su ovu tehnologiju zabranile zbog opasnog i štetnog uticaja na životnu sredinu.

Published

on

Ekološki aktivisti optužili su kompaniju “Gasprom”, koja je većinski vlasnik NIS-a, da na tri naftonosna polja na severu naše zemlje (Kikinda Istok, Crna Bara Jug i Vojvoda Stepa) koristi tehniku “frakinga” za dobijanje nafte, a kako upozoravaju, mnoge zemlje su ovu tehnologiju zabranile zbog opasnog i štetnog uticaja na životnu sredinu. Dok ekolozi povezuju korišćenje ove metode sa lošim kvalitetom vode u Vojvodini, iz Naftne industrije Srbije tvrde da se bušotine ne eksploatišu metodom “frakinga”, te da je ona “stimulativna metoda koja se koristi u cilju obezbeđivanja boljeg utoka ležišnih fluida u kanal bušotine”

Naftna industrija Srbije (NIS) je navela da je metoda „frakinga“ bila primenjivana na nekoliko naftnih polja u Srbiji i istakla da se ona primenjuje duže od 40 godina, konkretno primenjena je 1976. godine na naftnom polju Banatsko Karađorđevo.

Međutim, ova tehnologija kod ekoloških aktivista stvorila je strah da su razmere trovanja podzemnih voda u Vojvodini zbog „frakinga“ ogromne.

“Fraking” (hidrauličko frakturiranje) je realitvno nova tehnologija koja se koristi pri eksploataciji nafte i gasa iz osiromašenih bušotina, jer tokom godina eksploatacije u sitnim pukotinama zemljišta ostane relativno visoka količina tih energenata, koja bi inače ostala nedostupna da nema ove tehnologije”, objašnjava za “Novu” ekološki aktivista Dragan Jonić. Sam fraking nije ništa drugo nego lomljenje, odnosno drobljenje podloge kako bi se napravili veći kanali kroz koje može da prođe ta nafta koja se, inače ne bi mogla eksploatisati.

Ovaj postupak odvija se tako što se pod visokom temperaturom i pod visokim pritiskom u zemljište ubrizgava smeša, kako pojašnjava naš sagovornik, veoma opasnih supstanci.

“Ubrizgava se pregrejana para i neki gelovi, koji dovode do toga da se kamen ili zemlja razbije kako bi se oslobodila nafta ili gas. Iako pobornici ove tehnologije kažu da oni izvuku svu tu vodu koju prethodno upumpaju u zemlju, činjenica je da se izvuče samo jedna trećina, a da ostalo ostane tu gde jeste”, upozorio je on za “Novu”.

Freking, hidraulično frakturiranje
Foto: Shutterstock

Upravo u ovoj ostaloj vodi nalazi se “koktel veoma otrovnih hemikalija”, što je po tvrdnjama Jonića, izuzetno opasno, posebno zbog toga što se ceo postupak odvija pod visokim pritiskom i da ta voda vrlo broz dođe do izvorišta podzemne vode. Sam “fraking” nije izum Gasproma, a tehnologija je dozvoljena u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je snimljen i film “GasLand” u kom se govori o posledicama korišćenja ove tehnike na kvalitet vode.

U Evropi je veliki broj zemalja zbog šetnog uticaja na životnu sredinu privremeno ili trajno zabranio fraking, poput Nemačke, Bugarske, Irske, Francuske i Velike Britanije. Jonić je naveo da upravo treba ispitati uticaj ovih bušotina na kvalitet vode u Vojvodini.

“Mi znamo da u Vojvodini već mnogo godina imaju problema sa smeđom vodom i sa gasom koji izbija, ali znate ako toga do danas nije bilo, a danas se pojavilo očigledno se u zemlji desilo nešto što je izazvalo tu promenu. Ako je u blizini naftna bušotina pa ste do sada pili ili koristili vodu, a od danas iz vode počnu da izlaze mehuri gasa, to znači da se u međuvremenu nešto desilo, što je dovelo do mešanja metana sa podzemnom vodom”, pojašnjava Jonić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Đorđe Miketić iz “Ekološkog ustanka” istakao je za “Novu” da Gasprom u Srbiji plaća najnižu rentu za eksploataciju nafte i gasa, samo tri posto, dok je ona u Rusiji 22, Hrvatskoj 10, Sloveniji 18 posto, a u Rumuniji 12 odsto.

“Gasprom je preuzeo našu naftnu kompaniju NIS po bagatelnoj ceni uz obećanje da će izgraditi Južni tok i odbraniti Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Ovaj ‘posao veka’ se pretvorio u ‘obmanu veka’, jer naša država, je praktično poklonila Rusima i nacionalnu kompaniju, maloprodajnu mrežu ali i eksploataciju prirodnih resursa na svojoj teritoriji, zbog dva obećanja države Rusije od kojih nijedno neće biti ispunjeno, a mi smo ostali energetski zavisni i siromašni”, poručio je Miketić za “Novu”.

On je upozorio da osim što su naša eksploataciona polja “poklonjena stranoj kompaniji”, ona se danas “uvećavaju i eksploatišu bez kontrole uticaja na životnu sredinu”.

“NIS u ovom trenutku plaća niži iznos rudne rente od drugih kompanija koje posluju u Srbiji, u iznosu od tri odsto. Tako je precizirano Sporazumom između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede od 25. januara 2008. godine”.

“Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, institucija nadležna za kontrolu životne sredine u Vojvodini, ne daje informacije kakva je uloga ovih bušotina na vodi za piće u ovoj pokrajini. Znamo da od 43 testiranih bunara u Vojvodini, njih 30-tak sadrže vodu koja nije za ljudsku upotrebu. Znači oko 70 posto bunara nisu za upotrebu. Setimo se samo snimaka zapaljive vode iz Zrenjanina zbog ogromnog prisustva metana u cevima”, podsetio je Miketić.

On je dodao i da se ljudi koji žive oko novootvorenih bušotina, već iseljavaju iz svojih domova jer su “prepušteni sebi i nemaju informaciju koliko su im zdravlje, ali i usevi kontaminirani” i istakao da “država ignoriše sopstvene zakone i procedure”, te da ne radi na zaštiti vode i zdravlja građana.

“Zato je Akcija iz koalicije MORAMO predložila dugoročno rešenje za vodosnabdevanje Vojvodine. Mačvanski basen sadži vodu izuzetnog kvaliteta i to u ogromnim količinama, te je napravljen projekat da se odatle voda dopremi do Zrenjanina i cele Vojvodine, jer je voda resurs 21. veka, a ne gas i nafta. Uporedo sa tim raditi na strogoj kontroli svih bušotina i njihovoj sanaciji”, zaključio je Miketić za “Novu”.

Iz Naftne industrije Srbije (NIS) odgovorili su za “Novu” na optužbe aktivista.

“Bušotine se ne eksploatišu metodom hidrauličkog frakturiranja. Metoda hidrauličkog frakturiranja je stimulativna metoda koja se koristi u cilju obezbeđivanja boljeg utoka ležišnih fluida u kanal bušotine. Nakon bušenja svake bušotine izvodi se cementacija kolone, čime se izoluje svaki pojedinačni sloj, bio on nosilac ugljovodonika ili vode kako ne bi došlo do pretakanja fluida među slojevima. Pre primene metode hidrauličkog frakturiranja obavlja se obavezno testiranje hermetičnosti bušotine. Metoda može da se primeni na svim bušotinama na kojima se analizom utvrdi da zbog loših kolektorskih svojstava nije moguća eksploatacija konvencionalnim metodama. Nakon procesa hidrauličnog frakturiranja, u bušotinu se spušta standardna proizvodna oprema kojom se obavlja eksploatacija”, navodi se u odgovoru NIS-a.

U ovoj kompaniji navode da se metoda hidrauličkog frakturiranja koristi u velikom broju zemalja sveta i da je koriste sve velike naftne kompanije.

“Između ostalih država, ta metoda se primenjuje u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Engleskoj, Danskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Italiji… Kada je reč o primeni ove metode u Srbiji, ona je primenjivana na nekoliko naftnih polja. Važno je istaći da se ona primenjuje duže od 40 godina, konkretno primenjena je 1976. godine na naftnom polju Banatsko Karađorđevo”, ističu u NIS-u i dodaju:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Neophodno je naglasiti da se operacije hidrauličkog frakturiranja u Srbiji sprovode od strane najvećih svetskih servisnih kompanija ‘Schlumberger’ i ‘Halliburton’, koje koriste najnovije efikasne i bezbedne tehnologije. Takođe, tehnologije u oblasti istraživanja nafte i gasa neprestano napreduju i reč je o izuzetno skupim metodama kojima se mogućnosti ekološkog rizika svode na minimum. Sve metode se sprovode isključivo u skladu sa zakonodavstvom Srbije i svim međunarodnim standardima

Aleksandar Nastevski

izvor: https://nova.rs/vesti/drustvo/fraking-eksploatacija-nafte/

Uncategorized

Nova izborna odluka je tu, sad se još čeka raspisivanje pokrajinskih izbora

Naredni pokrajinski izbori biće održani u skladu s danas usvojenom Odlukom o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, ali i dalje nema zvaničnih potvrda o tome da će glasanje i za poslanike u toj skupštini biti 17. decembra.

Published

on

Naredni pokrajinski izbori biće održani u skladu s danas usvojenom Odlukom o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, ali i dalje nema zvaničnih potvrda o tome da će glasanje i za poslanike u toj skupštini biti 17. decembra.

S obzirom na nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi 17. decembra mogli biti održani i izbori za Skupštinu AP Vojvodine, novinare je danas u tom zdanju, logično, najviše interesovalo da čuju da li će izbora biti ili ne, i ako ih bude kako će skupština biti raspuštena.

Umesto svega toga, poslanici SNS istrajno su nastojali da ubede novinare, ali i ostale poslanike, da je nova izborna odluka – koju je na kraju podržalo 90 poslanika i to samo iz redova vladajuće koalicije (SNS, SPS, SVM) – rezultat pre svega potrebe da se uređivanje i organizacija pokrajinskih izbora uskladi s paketom izbornih zakona donetih u Skupštini Srbije, ali i s ishodom međustranačkog dijaloga iz 2021. godine.

U pitanju su tehničke izmene koje ne zadiru u suštinu izbornog postupka, ali bez nekih ključnih izmena ne bi bilo moguće da sprovedemo naredne pokrajinske izbore, rekao je novinarima Dmitar Stanišić, šef poslaničkog kluba SNS-a u Skupštini Vojvodine.

Pitanje tajminga usvajanja nove izborne odluke za šefa naprednjačkih poslanika je – puki sticaj okolnosti, prosto sad se ukazala prilika za njeno usvajanje, nije to skopčano isključivo s mogućim izborima. Ima smisla u tome što kaže Stanišić. Skupština Vojvodine imala je očito dosta svojih obaveza, radilo se pun gas, je li, pa u proteklih 20 meseci nije stigla da svoju izbornu odluku upodobi s paketom izbornih zakona, usvojenih u Skupštini Srbije 4. februara prošle godine. Tek je sada, eto, taj akt stigao na dnevni red.

U Skupštini Vojvodine postoji ritam donošenja odluka, na kolegijumu se odlučuje šta kad dolazi na dnevni red i danas je predlog te odluke pred poslanicima. Da li je moglo i ranije? Moguće je da je moglo, naveo je Stošić trudeći se da kod novinara razbije pretpostavku da se svo to čini zbog  mogućih vanrednih pokrajinskih izbora.

Opozicija nije podržala usvajanje odluke, a jedan od razloga je onaj čuveni – da se u izbornoj godini ne menjaju izborna pravila.

Međutim, čitava istorija višestranačke Skupštine AP Vojvodine živi je dokaz da to nepisano pravilo zapravo nikad nije ni bilo uvažavano.

Evo, ista vladajuća većina kao danas u prethodnom je sazivu usvojila izbornu odluku 7. maja 2020, a izbori su održani 21. juna iste godine.

Ondašnja dosovska većina je izbornu odluku, kojom je uveden kombinovani izborni sistem, usvojio 10. avgusta 2004, dok su izbori održani 19. septembra.

SPS je tokom devedesetih dva puta menjao izbornu odluku ali i izborni sistem – prvi put 1. novembra 1992. uoči izbora održanih 20. decembra iste godine. Četiri godine kasnije, 25. septembra 1996. uveden je novi izborni sistem („tri kandidata u drugom krugu“) za izbore održane 3. novembra te godine.

Da li je stranka tako privržena tradiciji kadra da se baš ovoj tradiciji odupre?

Ništa se, dakako, o mogućim skorašnjim pokrajinskim izborima nije moglo čuti ni tokom skupštinske rasprave. Kazavši za novu izbornu odluku – gotovo mamutsku, sa čak 107 odredbi više od prethodne! – da donosi prevashodno „tehničke izmene“, Damir Zobenica, realno prvi naprednjak u vojvođanskoj skupštini, i njen potpredsednik, dodao je i da nova odluka „ide na štetu SNS-a „i da predstavlja „ustupak opoziciji“.

Odgovarajući na spekulacije opozicionih poslanika o tome da će izbori biti u decembru, Zobenica je poručio da o „izborima odlučuju građani Vojvodine koji su nam na prošlim izborima dali ogromno poverenje u vidu 77 poslanika (sad ih je 78)“. Drugim rečima, odlučiće SNS u ime tih građana i o tome da li će izbori biti u decembru, možda nešto kasnije, ili pak u junu, kad im je redovni termin.

Ustupak o kojem Zobenica govori odnosi se pre svega na smanjen broj potrebnih potpisa za podržavanje izborne liste – sa 6000 na 4000, odnosno sa 3000 na 2000 za manjinske izborne liste.

Opozicija pak SNS-u ne veruje ni kad ustupke čini, iako će mnogim strankama iz tog korpusa ta nova odredba sigurno dobro doći, već tek kao nameru da se na izborima pojavi veliki broj svakojakih lista i da se tako slude birači.

U pogledu suštine izbora, sve ostaje po starom – izbori će biti održani po proporcionalnom sistemu, izborni prag je 3% dok za manjinske liste važi prirodni prag.

Ono što je novina, a za šta se uhvatila (upecala?) opozicija, jeste odredba po kojoj je moguće da nosilac izborne liste nema prebivalište u Vojvodini. Činjenica da ni prethodne izborne odluke nisu zabranjivale da nosioci lista ne budu Vojvođani po mestu stanovanja, što su mnoge stranke i koalicije štedro koristile, ali je isto tako činjenica da je iz nekog razloga – možda baš da bi se neko „upecao“? – to ovaj put eksplicitno navedeno.

Na argument „normiranja prakse“ naprednjaci su pozivaju i kod još jedne nove a nekima takođe sporne odredbe – da nije moguće praviti koaliciju političkih stranaka i grupa građana.

Ranije je to bilo moguće, ali to pravo nikad, ni na jednim izborima do sada, niko nije iskoristio, naveo je Damir Zobenica u obraćanju poslanicima. Pa, ko veli, kad niko do sada nije hteo da to pravo iskoristi, e pa ubuduće neće ni moći!

U javnosti se moglo čuti, a i Autonomiji su pojedini sagovornici nezvanično rekli, da tom zabranom naprednjaci pokušavaju zapravo da iz izborne trke isključe razne aktivističke organizacije koje su se proteklih godina pokazale kao dostojniji suparnik SNS-u od samih opozicionih stranaka. Poput aktivista koji su branili Šodroš.

No, ta zabrana ne bi mogla da spreči iste te aktiviste, od kojih neki možda i ne žele da budu poslanici, te razne pokrete i inicijative da se aktivno uključe u izbornu kampanju, u kojoj bi podržali sebi ideološki bliske stranke.

U novoj odluci, koja, toliko obimna, gotovo „u sitna crevca“ detaljiše postupak kandidovanja, rad Pokrajinske izborne komisije i ostale segmente izborne procedure, značajna novina je definisanje uloge pokrajinskog javnog servisa (Radio-televizije Vojvodine) u „nepristrasnom i uravnoteženom“ predstavljanju izbornih lista, kao i osnivanje Nadzornog odbora koji bi, uz druge predizborne aktivnosti, pratio i kako RTV ispunjava te obaveze.

Umesto dosadašnjih radnih tela po lokalnim samoupravama, kojima je Pokrajinska izborna komisija poveravala određene poslove za sprovođenje pokrajinskih izbora, taj posao će ubuduće obavljati lokalne izborne komisije i one će biti zadužene za formiranje biračkih odbora, određivanje biračkih mesta, o odlučivanju o određenim pravnim sredstvima i ostalo.   

Nije od presudne važnosti za održavanje pokrajinskih izbora, ali svejedno treba istaći da su odredbom nove odluke preciznije navedeni razlozi za prevremeni prestanak mandata Skupštine i raspisivanje novih izbora. Autonomija je nedavno ukazala upravo da je ta odredba u prethodnoj odluci prilično nesrećno sročena, što je, posledično, kod nekih analitičara stvorilo zabunu u pogledu uslova da 17. decembra budu održani i pokrajinski izbori.

Sad ta odredba glasi: Odluka o raspisivanju izbora donosi se 90 dana pre isteka mandata Skupštine. Predsednik Skupštine raspisuje izbore i pre roka utvrđenog u stavu 1. ovog člana, u slučajevima prevremenog prestanka mandata odlukom Skupštine na predlog jedne trećine poslanika; kada se u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Pokrajinska vlada; kada Skupština ne izabere novi sastav Pokrajinske vlade u roku od 60 dana od dana razrešenja, odnosno od dana konstatacije ostavke predsednika Pokrajinske vlade, u skladu sa Statutom Autonomne pokrajine Vojvodine. Predsednik Skupštine raspisuje izbore u roku od 30 dana od dana nastupanja slučaja iz stava 2. ovog člana. Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 ni više od 60 dana.

Da bi Skupština Vojvodine pre vremena skratila sebi mandat, i tako omogućila da se na pokrajinske izbore ide tog 17. decembra, potrebno je da takvu inicijativu uputi trećina poslanika. Usvajanje nove izborne odluke iniciralo je 82 poslanika. Sasvim dovoljno da samo deo od njih prepoznaju od je ovom, Devetom sazivu Skupštine AP Vojvodine, i pre vremena odzvonilo. 

Denis Kolundžija(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/nova-izborna-odluke-je-tu-sad-se-jos-ceka-raspisivanje-pokrajinskih-izbora/

Continue Reading

Uncategorized

Mladić ubijen ispred škole u Futogu, ranjena još jedna osoba

U pucnjavi koja se dogdila sinoć oko ponoći ispred Osnovne škole Desanka Maksimović u Futogu, ubijen je jedan mladić, dok je drugi ranjen, piše Telegraf.

Published

on

By

Po rečima doktora Zorana Krulja, portparola novosadske Hitne pomoći, prvi poziv primljen je 17 minuta posle ponoći od strane policije, prenosi Telegraf.rs.

Na licu mesta zatečen je mladić bez svesti koji je u teškom stanju prevezen na odeljenje reanimacije UC KCV.

Sledeći poziv stigao je 51 minut posle ponoći, kada je policija na licu mesta zatekla još jednog mladića bez svesti

Ekipe Hitne pomoći mogle su samo da konstatuju smrt na licu mesta.

Kako piše ovaj medij, iz izvora dobro upoznatog sa istragom, ranjeni mladić upucan je glavu.

Motiv je za sada nepoznat, ali se najverovatnije se radi o nerašćišćnim računima od ranije.

Nova.rs podseća da je policija sinoć sprovela opsežnu akciju, ceo Futog bio je blokiran kao i svi izlazi iz Novog Sada.

izvor: https://n1info.rs/vesti/ubistvo-futog/

Continue Reading

Uncategorized

Aleksandar Jovanović Ćuta: Tražimo vanredne beogradske izbore u septembru

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je da je vreme da se stranke koje su formalni organizatori protesta “Srbija protiv nasilja”, ujedine oko stava da se “održe vanredni beogradski izbori u septembru” i ističe da ne treba praviti pauze u održavanju protesta nego ih nastaviti i tokom leta

Published

on

By

„Ove izbore je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će biti organizovani do aprila ove godine u razgovoru s (predsednikom Stranke slobode i pravde) Draganom Đilasom„, rekao je za današnji list Politika Jovanović, koji je poslanik i kopredsednik stranke Zajedno.

On je objasinio da je potrebno izaći i s jasnim političkim stavovima, koji su, kako je naveo, do sada bili aktivistički.

Prema njegovim rečima, „nisu potrebne nikakve pauze, već je potrebno nastaviti pritisak na vlast, a oni koji na društvenim mrežama navode da bi trebalo da napravimo pauzu do septembra za proteste, neka se javno tako i izjase o tome“.

„Ja još nisam čuo ko je od onih koji šetaju po ulicama bio za tako nešto“, naglasio je Jovanović.

izvor: https://n1info.rs/vesti/aleksandar-jovanovic-cuta-trazimo-vanredne-beogradske-izbore-u-septembru/

Continue Reading

Uncategorized

Bojana Savović: Očekujem da budem izložena mobingu ali sam pobunom uradila najispravniju stvar

Tužiteljka Bojana Savović navela je da u daljem radu očekuje da bude izložena mobingu ali da je njena javna pobuna kada je sklonjena sa slučaja EPS najispravnja stvar koju je morala da uradi

Published

on

By

“Ne mogu reći da me plaši ali očekujem ‘fini’ mobing u budućnosti u vidu zatrpavanja predmetima, davanja velikog broja tuđih suđenja za koja nisam pripremljena i tokom kojih mogu da napravim grešku, da će me slati na toliko veliki broj tuđih suđenja da neću moći da ažurno radim svoje predmete, pa će me optužiti da sam neažurna”, rekla je Savović u intervjuu za nedeljnik NIN.

Tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva Bojana Savović i Jasmina Paunović skinute su sa predmeta malverzacija u EPS-u koji je doveo do hapšenja šest osumnjičenih da su oštetili to preduzeće za 7,5 miliona dolara, nakon čega su premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u prvostepeno Odeljenje za opšti kriminal, za šta tvrde da je odgovoran javni tužilac Nenad Stefanović.

Kako je Savović rekla NIN-u, “postoje razni, podmukli pritisci koje oni mogu da vrše na mene jer ništa nije transparentno i ne postoje pravila, ni u pogledu dodele predmeta ni u pogledu rasporeda suđenja i razloga za odlazak na tuđe suđenje, te zbog čega je od celog kolektiva baš tebi dat određeni predmet ili pedmeti”.

“Javni tužilac ima široku mogućnost da vrši pritisak i da diskreciono odlučuje o svim našim pravima, od prava na slobodne dane za stručno usavršavanje do odobrenja koriščenja godišnjeg odmora”, rekla je Savović.

“A, ako bih se ponovo pubunila”, nastavila je, “onda bi rekao: evo, stalno nešto kuka”.

“Bez obzira na sve to, nikada nemam dilemu kada činim ispravne stvari u životu, a ovo jeste najispravnija stvar koju sam morala u ime celog društva, moje porodice i budućnih pokolenja da uradim”, istakla je Savović.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

izvor: https://autonomija.info/bojana-savovic-ocekujem-da-budem-izlozena-mobingu-ali-sam-pobunom-uradila-najispravniju-stvar/

Continue Reading

Uncategorized

Branka Dragović povodom godišnjice Ustava Vojvodine: Rušenje autonomije Vojvodine bilo je uvod u jugoslovenske ratove

Glavna urednica vojvođanskog portala Autonomija Branka Dragović Savić izjavila je večeras da je rušenje autonomije Vojvodine 1988. godine, koje je izvršeno uličnim pučem, bilo uvod u jugoslovenske ratove

Published

on

By

Branka Dragović Savić je podsetila da je na današnji dan 1974. godine usvojen prvi i za sada jedini Ustav Autonomne pokrajine Vojvodine i dodala da je period od 1974. do 1988. godine označio period široke autonomije Vojvodine i njenog prosperiteta.

“Ulični puč u Novom Sadu 1988. godine bio je uvod u krvavi jugoslovenski rat. Ratovi, ekonomska devastacija, urušavanje ljudskih i građanskih prava, rigidna centralizacija, obesmišljavanje parlamentarizma. Posledice toga živimo i danas”, kazala je Branka Dragović Savić.

Ona je kazala da medijska scena “u stopu prati” političke elite ako i ne prednjači u fašizaciji društva”.

“Pričati istinu danas je zaista revolucionarni čin”, poručila je Branka Dragović Savić.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/branka-dragovic-povodom-godisnjice-ustava-vojvodine-rusenje-autonomije-vojvodine-bilo-je-uvod-u-jugoslovenske-ratove/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Kosovo je nezavisno još od 1999, nemamo vremena za zamrznute konflikte

Lider Lige socijademokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da događaji u Briselu idu u dobrom pravcu i za Srbiju i za Kosovo

Published

on

By

„Dobra je vest da pregovori Srbije i Kosova u Briselu idu u smeru postizanja dogovora koji je obavezujući i koji će potpisati i primeniti obe strane. Nemamo vremena za zamrznuti konflikt. To bi bila ekonomska katastrofa i za nas i za Kosovare“, kaže Kostreš.

On je istakao da „ne želi ni da pomisli koliko bi štete oružani konflikt naneo našoj zemlji“.

“ Kosovo je još od 1999. godine faktički nezavisno od Srbije i to je realnost koju naši građani moraju prihvatiti. Ne možemo živeti od mitova i prošlosti, već moramo da rešimo višedecenijski problem i idemo dalje. Srbiji su neophodne evropske integracije ne samo zbog ekonomskog napredka i izgradnje infrastrukture, već i zbog toga što je to jedini put za uspostavljanje vladavine prava, borbe protiv korupcije, slobode medija“, kaže Kostreš, napominjući da je bez Evropske unije nemoguće rešiti niti probleme zagađenosti vazduha, nemanja zdrave pijaće vode, zagađenja reka …

„Vreme je da sve proevropske snage u Srbiji počnu sarađivati jer je to u interesu građanki i građana Srbije“, poručio je lider LSV.

Ana Lalić

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-kosovo-je-nezavisno-jos-od-1999-nemamo-vremena-za-zamrznute-konflikte/

Continue Reading

Trending