Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto talibani napreduju tako brzo?

Published

on

ČINI SE da je brzina napredovanja talibana u Afganistanu iznenadila mnoge, regionalna gradska središta padaju poput domina. Pobunjenici su očito u naletu, a afganistanska vlada bori se zadržati vlast.

Ovaj tjedan je procurilo jedno američko obavještajno izvješće koje procjenjuje da bi Kabul mogao biti napadnut u roku od nekoliko tjedana te da bi vlada mogla pasti u roku od 90 dana. Kako se to dogodilo tako brzo, pita se BBC.

Američka obećanja danas se čine prazna

SAD i njihovi saveznici u NATO-u proveli su najveći dio posljednjih 20 godina obučavajući i opremajući afganistanske sigurnosne snage. Brojni američki i britanski generali tvrdili su da su stvorili moćniju i sposobniju afganistansku vojsku. Obećanja koja se danas čine prilično prazna.

Afganistanska vlada trebala bi u teoriji i dalje imati prednost zbog veće snage koju ima na raspolaganju. Afganistanske sigurnosne snage broje više od 300.000 ljudi, barem na papiru. To uključuje afganistansku vojsku, zračne snage i policiju. No u stvarnosti su uvijek postojali problemi s ispunjavanjem regrutacijskih ciljeva.

Korozivni učinci korupcije u vojsci

Afganistanska vojska i policija imaju povijest velikih žrtava, dezerterstava i korupcije. Neki su beskrupulozni zapovjednici zadržavali za sebe plaće vojnika koji jednostavno nisu postojali – takozvani “vojnici duhovi”. U svom posljednjem izvješću Kongresu SAD-a, posebni glavni inspektor za Afganistan (SIGAR) izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog korozivnih učinaka korupcije i ukazao na upitnu točnost podataka o stvarnoj snazi postrojbi.

Jack Watling s Royal United Services Institutea (RUSI) kaže da čak ni sama afganistanska vojska nikada nije bila sigurna koliko zapravo ima vojnika. Osim toga, kaže da je bilo problema s održavanjem opreme i moralom. Vojnici se često šalju na područja gdje nemaju plemenskih ili obiteljskih veza. To je jedan od razloga zašto su neki možda tako brzo napustili položaje bez borbe.

Uopće se ne zna koliko talibana ima

Brojnost talibana još je teže odrediti. Prema američkom Centru za borbu protiv terorizma u West Pointu, procjene ukazuju na temeljnu snagu od 60.000 boraca. Uz druge milicijske skupine i pristaše, taj bi broj mogao premašiti 200.000.

No, dr. Mike Martin, bivši časnik britanske vojske koji govori paštunski i koji je pratio povijest sukoba u Helmandu, u svojoj knjizi “An Intimate War” upozorava na opasnosti definiranja talibana kao jedinstvene monolitne skupine. Umjesto toga, on kaže da su talibani bliži koaliciji nezavisnih vođa koji su labavo i najvjerojatnije privremeno međusobno povezani. Napominje da je i afganistanska vlada podjednako podijeljena lokalnim frakcijskim motivima. O povijesti Afganistana govori da su obitelji, plemena, pa čak i vladini dužnosnici prelazili na drugu stranu, često kako bi osigurali vlastiti opstanak.

Afganistanska vlada trebala bi imati prednost u pogledu financiranja i naoružanja. Dobila je milijarde dolara za vojničke plaće i opremu, uglavnom iz SAD-a. U svom izvješću iz srpnja 2021. godine, SIGAR je rekao da je više od 88 milijardi dolara potrošeno na sigurnost Afganistana. No proročanski je dodano: “Na pitanje je li taj novac dobro potrošen, u konačnici će odgovoriti ishod borbi na terenu.”

Talibani s razlogom ciljano napadaju pilote

Afganistanske zračne snage trebale bi osigurati kritičnu prednost na bojnom polju. Međutim, postoje stalno problemi s održavanjem i posadama svojih 211 zrakoplova, što je postalo još izraženije kad su talibani počeli ciljano napadati pilote. Zrakoplovstvo nije u stanju odgovoriti na zahtjeve zapovjednika na bojištu. Otuda nedavna umiješanost američkih zračnih snaga u borbe oko gradova poput Lashkar Gaha, koji su se našli pod napadom talibana. Još uvijek nije jasno koliko će dugo SAD biti spreman pružati tu podršku.

Talibani su se često oslanjali na prihod od trgovine drogom, ali su imali i potporu izvana, ponajviše od Pakistana. U novije su vrijeme talibani zaplijenili oružje i opremu od afganistanskih sigurnosnih snaga, uključujući borbena vozila, noćne nišane, strojnice, minobacače i topništvo, mahom američke proizvodnje. Afganistan je već bio zatrpan oružjem nakon sovjetske invazije, a talibani su pokazali da čak i oni najgrublji mogu pobijediti mnogo sofisticiranije snage. Prisjetimo se smrtonosnog učinka improviziranih eksplozivnih naprava na američke i britanske snage. To lokalno znanje i razumijevanje terena bili su njihova prednost.

Koordinirani plan

Unatoč raznolikoj prirodi talibana, neki i dalje vide dokaze o koordiniranom planu u njihovu nedavnom napretku. Ben Barry, bivši brigadir britanske vojske, a sada viši suradnik na Institutu za strateške studije, priznaje da je talibansko napredovanje možda oportunističko, ali dodaje: “Kad bismo pisali plan kampanje, teško bih došao do nečega boljeg od ovoga.”

On ukazuje na fokus talibanskih napada na sjeveru i zapadu, a ne na njihova tradicionalna južna uporišta, s više regionalnih središta u njihovim rukama. Talibani su također zauzeli ključne granične prijelaze i kontrolne točke, uskraćujući vladi u Kabulu prijeko potrebne carinske prihode. Također su pojačali ciljano ubijanje ključnih dužnosnika, aktivista za ljudska prava i novinara. Polako, ali sigurno brišući neke male dobitke ostvarene u posljednjih 20 godina.

Talibani pobjeđuju i u propagandnom ratu

Što se tiče strategije afganistanske vlade, to je sve teže definirati. Obećanja da će povratiti sav teritorij koji su zauzeli talibani zvuče sve više šuplje. Barry kaže kako se čini da postoji plan za zadržavanje većih gradova. Afganistanski komandosi već su raspoređeni kako bi spriječili pad Lashkar Gaha u Helmandu. Ali koliko dugo mogu izdržati?

Afganistanske specijalne snage relativno su male, oko 10.000 ljudi, i već su rastegnute. Čini se također da talibani pobjeđuju u propagandnom ratu i širenju narativa. Barry kaže da je njihov zamah na bojnom polju podigao moral i dao im osjećaj jedinstva. Nasuprot tome, afganistanska vlada je bila u defenzivi, svađala se i otpuštala generale.

Napori SAD-a i NATO-a čine se uzaludnima kao i napori Sovjeta prije njih

Situacija svakako izgleda pesimistično za afganistansku vladu. No, Jack Watling iz RUSI-ja kaže da unatoč tmurnim izgledima, situaciju još može spasiti politika. Ako vlada pridobije plemenske vođe, kaže Watling, još uvijek postoji šansa za pat-poziciju. Isto misli i Mike Martin koji ukazuje na povratak bivšeg vojskovođe Abdula Rashida Dostuma u Mazar-i-Sharif kao značajan trenutak. On je već počeo sklapati dogovore.

Ljetna ratna sezona uskoro će završiti i počet će afganistanska zima, što će otežati manevar snagama na terenu. Još je moguće da će do kraja godine doći do zastoja pa će afganistanska vlada zadržati Kabul i niz većih gradova. Plima bi se čak mogla preokrenuti ako se talibani razjedine.

No trenutačno se čini da su napori SAD-a i NATO-a da uspostave mir, sigurnost i stabilnost u Afganistanu bili uzaludni kao i napori Sovjeta prije njih, zaključuje BBC.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending