Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Zašto su i pre Trampa predsednici SAD imali pravne probleme?

Donald Tramp (Trump) je ušao u istoriju nekoliko puta. Prvi je predsednik bez političkog ili vojnog iskustva. Prvi koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu američkog Kongresa. I prvi koji je agresivno bio protiv priznanja svog naslednika

Published

on

Sada, dodaje mu se još jedno: čak i dok se nada da će se vratiti u Belu kuću 2025. godine, on je prvi bivši predsednik protiv koga je podignuta krivična optužnica.

Najnovija linija koju je Tramp prešao ponovo osporava auru američkog predsedništva, negovanog u nepogrešivosti Džordža Vašingtona (George Washington), ali kasnije izmenjenog kroz skandale nastale iz pohlepe i zloupotrebe moći, korupcije i naivnosti, seksa i laži o seksu, ocenjuje AP.

Međutim, Tramp teško da je prvi predsednik, na funkciji ili van nje, koji se suočava sa pravnim problemima.

Godine 1974. Ričard Nikson (Richard Nixon) je možda izbegao krivične optužbe za ometanje pravde ili mito, povezane sa skandalom Votergejt (Watergate), samo zato što ga je predsednik Džerald (Gerald) Ford pomilovao samo nekoliko nedelja nakon što je Nikson podneo ostavku na mesto predsednika.

Advokatska licenca Bila Klintona (Bill Clinton) u njegovom rodnom Arkanzasu suspendovana je na pet godina nakon što je postigao dogovor sa tužiocima 2001. godine, na kraju svog drugog mandata, zbog navoda da je lagao pod zakletvom o svojoj aferi sa stažistkinjom Bele kuće Monikom Levinski (Monica Lewinsky).

Neki istoričari se pitaju kakva bi bila sudbina predsednika Vorena (Warren) Hardinga da nije umro na funkciji, 1923. godine.

Brojni zvaničnici oko njega bili su umešani u razne prestupe, uključujući sekretara unutrašnjih poslova Alberta B. Fola (Fall), čije je koruptivno poslovanje sa zemljištem postalo poznato kao “Teapot Dome”.

“Bivao je sateran u ćošak”, rekao je predsednički istoričar Daglas Brinkli (Douglas Brinkley) o Hardingu.

Za šta je sve optužen Tramp?

Trampova optužnica u Njujorku je navodno povezana sa načinom na koji su poslovni zapisi pogrešno okarakterisani u vezi sa plaćanjem porno glumice Stormi Danijels (Stormy Daniels) sa 130.000 dolara 2016. godine.

Tramp je, prema optužnici, neposredno pre nego što je Tramp pobedio demokratu Hilari Klinton (Hillary Clinton) za predsedničku funkciju, platio Danijels kako bi je sprečio da iznese u javnost informacije o “seksualnom susretu” za koji je rekla da je imala s njim godinama ranije. Tramp negira da je imao odnose sa njom.

Tramp je takođe pod istragom zbog navodnog pokušaja da promeni rezultate glasanja 2020. u Džordžiji, državi u kojoj je za dlaku izgubio od demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden), i zbog svoje uloge u neredima u američkom Kapitolu 6. januara 2021. kada su Trampove pristalice pokušale da zaustave kongresnu potvrdu Bajdena za predsednika.

Tramp je negirao bilo kakvo kršenje zakona i nazvao njujoršku istragu “lovom na veštice”.

Dok je bio na funkciji, Tramp je usvojio stav pravnog mišljenja Ministarstva pravde da predsednik ne može biti optužen. Međutim, kada predsednik napusti funkciju, ta zaštita nestaje.

Votergej, “Teapot Dome” i druge afere

Većina bivših predsednika u poslednjih pola veka vodila je relativno neometane javne živote — stvarajući fondacije, držeći unosne govore, ili, u slučaju Džimija Kartera Jimmy Carter), baveći se dobrotvornim radom.

U slučaju Niksona, sramota zbog Votergejta ga je godinama mučila, iako se na kraju ponovo pojavio u javnosti s govorima o globalnim odnosima i savetima za ambiciozne političare i potencijalne predsednike, uključujući Trampa.

Neposredan uzrok Niksonove ostavke bilo je otkriće snimaka na kaseti u Ovalnoj kancelariji, koji su otkrili da je naredio zataškavanje provale 1972. godine u sedište Demokratskog nacionalnog komiteta u kompleksu Votergejt u Vašingtonu. Do 1974. skandal se proširio daleko od prvobitnog zločina. Mnogi od Niksonovih najboljih saradnika su se povukli i na kraju su bili zatvoreni.

“Bilo je pristalica u Kongresu i u osoblju specijalnog tužioca koji bi voleli da Nikson bude optužen nakon ostavke — ili su barem verovali da je pomilovanje preuranjeno”, kaže Džon A. Farel (John A. Farrell), autor knjige “Ričard Nikson: Život”, nagrađene biografije objavljene 2017. godine.

“Ali specijalni tužilac, Leon Javorski (Jaworski), dosledno je birao da se obračuna sa Niksonom putem ustavnog procesa opoziva (impičmenta).”

Farel napominje da se Fordovo pomilovanje Niksona dogodilo tako brzo nakon što je Nikson podneo ostavku pa kancelarija Javorskog nije imala vremena da u potpunosti razmotri optužbe protiv Niksona.

Sam Ford je rekao da bi “optužnica, suđenje, osuda i bilo šta drugo što se desi” odvratilo zemlju od neposrednijih problema.

“Ovo se može reći: sam Nikson je bio veoma zabrinut zbog mogućnosti (da bude procesuiran), do te mere da uništi svoje zdravlje“, rekao je Farel, misleći na Niksonove borbe sa flebitisom, upalom vena na nozi.

“Naglas je razmišljao o tome kako su neka od velikih političkih pisanja u istoriji nastala u zatvorskim ćelijama. Njegova veoma zabrinuta porodica obratila se Beloj kući, upozorivši Fordove pomoćnike o pogoršanju stanja bivšeg predsednika.

Administracije Niksona i Hardinga bile su među nekolicinom koje je obeležio skandal, a da predsednik nije optužen.

Uliks (Ulysses) Grant, heroj građanskog rata, inače je bio naivan prema onima oko sebe. Brojni članovi njegove predsedničke administracije bili su umešani u finansijske malverzacije, od iznuda do tržišnih manipulacija.

Sam Grant je uhvaćen zbog trivijalnijeg prekršaja. Godine 1872, tokom svog prvog mandata, dva puta su ga zaustavljali jer se prebrzo vozio kočijom.

“Drugi put je Grant morao da plati kaznu od 20 dolara, ali nikada nije proveo noć́ u zatvoru”, kaže istoričar Ron Černou (Chernow), koji je objavio biografiju o Grantu 2017. godine.

Tragedija je možda poštedela i jednog budućeg predsednika.

U jesen 1963. godine, potpredsednik Lindon Džonson (Lyndon Johnson) bio je nemilosrdan u administraciji Džona Kenedija (John Kennedy) i u mogućoj pravnoj opasnosti jer je njegov glavni pomoćnik, Bobi Bejker (Bobby Baker), bio pod istragom zbog finansijskih poslova i trgovine uticajem.

Džonson je, sa svojom istorijom sumnjivih finansija, poricao bilo kakve bliske veze sa čovekom za koga je nekada tvrdio da ga voli kao sina.

Do jutra 22. novembra 1963. magazin Life planirao je objaviti istraživački tekst i saslušanja u Kongresu su tek počela. Ali za nekoliko sati, Kenedi je ubijen u atentatu, Džonson je položio zakletvu kao njegov naslednik i interesovanje za Bejkerove poslove je u suštini prestalo.

Bivši predsednici SAD pred sudom

Profesor prava Ronald D. Rotunda, koji je preminuo 2018. godine, služio je u senatskom komitetu koji je istraživao predsednika Ričarda Niksona 1970-ih i kopao je duboko u istoriju predsednika i sudskih poziva, piše Vošington post (Washington Post).

Osim Abrahama Linkolna (Lincoln), koji je svedočio dobrovoljno nakon što je njegova poruka 1862. procurila u medije, nekoliko predsednika se dobrovoljno javilo pred Kongres, primetio je Rotunda.

Među njima je Džerald Ford, kada se pojavio pred odborom Predstavničkog doma koji je razmatrao njegovo pomilovanje Niksona.

Teodor Ruzvelt (Theodore Roosevelt) je dva puta svedočio pred odborima Kongresa nakon što je napustio funkciju. Jednom pružajući detalje o sumnjivom dogovoru sa US Steel-om, a zatim o korporativnim donacijama njegovoj predsedničkoj kampanji 1902. godine.

I američki predsednici Tomas Džeferson (Thomas Jefferson), Džejms Monro (James Monroe)i Bil Klinton su bili pozvani da svedoče. Međutim, to nije bilo pred Kongresom, već u građanskim, krivičnim i vojnim postupcima.

Nakon što je optužen da je svesno imenovao ruskog špijuna na funkciju dok je bio predsednik, Hari (Harry) S. Truman je odbio da se povinuje pozivu Doma 1953. godine.

Džon Tajler (John Tyler), Džon Kvinci Adams (John Quincy Adams) pozvani su da svedoče u slučaju zloupotrebe sredstava 1846, za šta je bio optužen bivši državni sekretar Danijer Vebster (Webster).

izvor : https://www.slobodnaevropa.org/a/trump-optuznica-sudjenje-sad/32353964.html

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending