Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Vučićeva inicijativa „bez duplih funkcija“ živela samo jedno leto

Malo ko se danas još seća inicijative Aleksandra Vučića od pre sedam godina, da ni jedan politički funkcioner ne može da obavlja duple funkcije, jer će inače snositi sankcije. Čini se da je ta inicijativa trajala samo jedno leto.

Published

on

Te 2014. godine podneto je nekoliko ostavki na duple funkcije, a danas gotovo da nema poslanika koji istovremeno ne obavlja dve, pa čak i pet-šest funkcija. I to sve uz blagoslov Administrativnog odbora koji je od početka ovog saziva parlamenta odobrio čak pedesetak zahteva poslanika i odobrenje Agencije za borbu protiv korupcije.

Nijedan zahtev poslanika nije odbijen, pa uz odobrenja koja su data u ranijim sazivima, ispada da je većina poslanika rastrzana između dve i više obaveza. Kako postižu da budu jednako predani svim obavezama nismo uspeli da saznamo, jer je na naše pitanje odgovorio samo Đorđe Milićević, poslanik i potpredsednik Socijalističke partije Srbije.

Milićević, pored poslaničke funkcije, uz pozitivno mišljenje Administrativnog odbora, od prošle godine obavlja i funkciju savetnika direktora Srbijašuma, po ugovoru o radu. U Srbijašumama prima platu u visini od 146.000 dinara, a u parlamentu Srbije paušal od 33.000 dinara. Na pitanje kako postiže da istovremeno bude na dva mesta i obavlja dva odgovorna posla, Milićević kaže „da živeti ne znači samo disati, već i raditi.“

„Ako ste odgovorni, ozbiljni i posvećeni onda svakako sve možete postići“, smatra poslanik SPS.

Osim Milićeviću, Administrativni odbor Skupštine dodatnu funkciju odobrio je i Žarku Obradoviću, poslaniku SPS, i to za mesto člana Saveta Fakulteta bezbednosti. Obradović inače uz poslanički posao, radi i kao profesor na tom fakultetu.

Međutim, pionir u obavljanju više funkcija svakako je socijalista Dušan Bajatović, koji uz poslaničku funkciju radi još šest drugih poslova: direktor je Srbijagasa, član Nadzornog odbora Jugorosgasa, predsednik Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, a sve to za višemilionska primanja mesečno, odnosno za oko 34.000 evra.

Bajatović je na ranije prozivke o gomilanju funkcija, ali i para, uvek odgovarao da sva sredstva daje u dobrotvorne svrhe. U Srbijagasu angažovan je i poslanik SNS Igor Bečić.

Da saglasnost Administrativnog odbora za obavljanje druge funkcije nije dobio samo ko nije tražio, govori i podatak da je gotovo čitava poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara iskoristila tu mogućnost. Nadležni skupštinski odbor izašao je u susret zahtevima Nandora Kiša, Emeše Uri, Arpada Fremonda, Zoltana Peka, Akoša Uheljija, ali i Balinta Pastora.

Pastoru je od oktobra prošle godine u dva navrata data saglasnost za obavljanje novih funkcija, a jedna od njih je i članstvo u Savetu Univerziteta u Novom Sadu. O kojoj drugoj funkciji je reč, na sajtu Skupštine nije navedeno, a nepoznato je i da li je za njih dobio odobrenje Agencije za borbu protiv korupcije.

Prema podacima sa sajta Agencije iz septembra prošle godine, Pastor obavlja četiri funkcije – on je poslanik u Skupštini Srbije, predsednik Skupštine grada Subotice, odbornik u tom lokalnom parlamentu i predsednik je Upravnog odbora Fondacije „Subotička sinagoga“, gde jedino obavlja funkciju bez ikakve nadoknade.

Na listi onih koji su od oktobra prošle godine dobili odobrenje Administrativnog odbora za duple funkcije najviše je poslanika SNS. Među njima je Vladimir Marinković, kome je ta saglasnost data u dva navrata, iako na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije iz septembra prošle godine i dalje stoji da je samo poslanik.

Dva puta je data saglasnost za obavljanje drugih funkcija poslanici SNS i operskoj pevačici Jadranki Jovanović, ali i naprednjakinji Jeleni Žarić Kovačević. Jedna od tih duplih funkcija je i obavljanje posla posredovanja u rešavanju sporova, na osnovu rešenja koje je doneo ministar pravde.

Praksa gomilanja funkcija, koje se plaćaju iz budžeta države, lokalnih samouprava ili javnih preduzeća nije zaobišla ni druge poslanike, pa tako poslanica Dušica Stojković stiže da pored poslaničkog obavlja i posao načelnice za informisanje u opštini Rakovica.

Njena koleginica Marija Leković, pored poslaničke beleži još jednu funkciju – načelnica je za komunalno građevinske poslove u opštini Novi Beograd, a naprednjak Uglješa Mrdić uspeva da uskladi vreme i da bude predavač na Akademiji Poslovnih strukovnih studija u Beogradu, da bude odbornik u opštini Vračar i poslanik u srpskom parlamentu.

Duple funkcije nisu zaobišle ni druge poslaničke grupe, pa je tako Muamer Bačevac, poslanik SDPS istovremeno poslanik u parlamentu Srbije, odbornik u Novom Pazaru i član nadzornog odbora u Kliničkom centru Srbije, kao predstavnik Vlade.

Poslanica Dragana Markovića Palme Marija Jevđić, pored toga što je poslanica JS i potpredsednica republičkog parlamenta, odbornica je u SO Kraljevo i članica Komisije za urbanizam.

Među funkcionerima koji obavljaju više funkcija je i Aleksandar Čotrić, poslanik SPO. On zarađuje i kao član Skupštine društva Epsturs, a postavljen je i za člana Skupštine Jugoinspekta.

Od prošlog saziva niko od starih – novih poslanika se, međutim, nije odrekao duple funkcije, pa je predsednik Administrativnog odbora, koji daje saglasnost za obavljanje duplih funkcija, Aleksandar Martinović, sudeći po podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije i dalje predavač na Višoj medicinskoj školi u Ćupriji, na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i odbornik u skupštini opštine Ruma.

Na Višoj medicinskoj školi u Ćupriji i dalje predaje Vladimir Orlić, naprednjak i zamenik šefa poslaničke grupe, koji je istovremeno i odbornik u Skupštini Beograda, dok je poslanik SNS Darko Laketić asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Osim poslanika, saglasnost da obavlja dodatne funkcije dobio je generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović. Sudeći po podacima sa sajta Agencije iz 2018. godine, on je i predsednik Mešovite komisije „Dipos“, predsednik Komisije za nestale i kidnapovane, član Saveta Univerziteta u Prištini, kao i rukovodilac Radne grupe za nestala lica. Duple funkcije odobrene su i njegovim zamenicima u parlamentu Srđanu Smiljaniću i Branku Marinkoviću.

Sudeći po broju duplih funkcija u aktuelnom skupštinskom sazivu, inicijativa Aleksandra Vučića da funkcioneri ne mogu da obavljaju više poslova nije zaživela. Trajala je tek jedno leto, a Boban Stojanović, politički analitičar, kaže da je to bila jedna od brojnih populističkih mera predsednika.

„Setimo se i večite priče o rotacijama i kako sada to imaju tek nekoliko institucija, a gde god da se uputite auto-putem najmanje jednom će vas obići vozilo sa rotacijom. Tako i priča o duplim funkcijama. Jednim delom koriste zakonsku mogućnost o tome gde je zabranjeno biti samo u različitim granama vlasti, a da ne pričamo o poslovima u upravnim i nadzornim odborima. Imamo i primere sa po pet-šest plata pojedinih poslanika, a to samo govori gde je danas pozicija i uloga narodnog poslanika. Retki su primeri posvećenih narodnih poslanika koji zaista obavljaju svoj posao u pravom značenju te reči. Danas je gotovo nezamisliv primer Vladimira Pavićevića koji je zamrzao svoj radni status na fakultetu da bi se posvetio skupštini i funkciji narodnog poslanika. To je samo jedan od pokazatelja koliko je unižena i u krajnjoj liniji nebitna funkcija narodnog poslanika“, ocenjuje Stojanović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević kaže da postoji istorija sličnih Vučićevih najava, od temeljnijih promena politike ili personalnih promena, do ukidanja agencija, nebrojenih rekonstrukcija vlade, smene direktora, napuštanja položaja predsednika stranke i tako dalje.

„Očigledno da ove najave imaju dnevnu upotrebu, propagandnu ili za rešavanje unutrašnjih odnosa“, smatra Pavićević.

Bivši poslanik, a sada lider opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović, kaže da se sve što je Vučić obećao ispostavilo da je bila laž.

„Isto je sa duplim funkcijama. Ukinuo je duple, ali je uveo petostruke ili šestostruke za razne SNS stručnjake poput „Atlagića“ , „Martinovića“ i sličnih“, zaključuje Veselinović.

Izvor: danas.rs

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

MILIVOJ BEŠLIN: Dobro pazite šta se događa u Beogradu, Mostaru i Zagrebu i šta stoji iza protjerivanja Tita…

Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema nama samima

Published

on

By

Milivoj Bešlin, povjesničar s beogradskog univerziteta, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najavama protjerivanja Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća u Beogradu, bujanju nacionalizma u regionu i brutaknim napadima i prijetnjama smrću koje svako malo stižu na adresu novosadskih antifašista i intelektualaca.

Nakon poruka vlasti iz Beograda koji najavljuju „deložaciju“ Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, ne stišavaju se reakcije u regionu. U Hrvatskoj stižu poruke kako bi Starog ponovno rado vidjeli u rodnom Kumrovcu, dok iz Sarajeva i Jajca stižu slične poruke. Ne treba zaboraviti da je u Zagrebu ukinuta ulica nazvana po najvećem sinu bivše Jugoslavije, dok Hrvatska republikanska stranka u Mostaru godinama zagovara isto proglašavajući Tita najvećim zločincem.

Kome danas smeta Broz, čovjek čiji lik je stajao na novčanicama gvinejskog franka?

-Tito i danas, jednako kao i juče, a verujem da neće biti razlike ni u budućnosti, najviše smeta nacionalistima i fašistima ne samo u našem regionu nego i širom Evrope i sveta. Setite se da je i aktuelna italijanska premijerka, dok je kao opozicionarka koristila radikalno desničarsku retoriku, obećavala da će Titu oduzeti najviša italijanska odličja kojima su ga nagradili najuticajniji italijanski zvaničnici. U najkraćem, Tito je bio i ostao simbol antifašizma, uz sve drugo što je uradio. I gotovo je komično kada oni koji u Beogradu danas podržavaju ovu vandalsku inicijativu o raskopavanju groba utemeljitelja druge Jugoslavije, govore da je on bio protiv Srba i njihovih nacionalnih interesa. Moram kao istoričar da kažem: s druge strane Tita ne nalaze se Srbi, s druge strane Tita nalazi se fašizam. A većina Srba se, upravo, borila protiv fašizma u Drugom svetskom ratu pod Titovom komandom. Slično je i sa Hrvatima i drugim jugoslovenskim narodima. Udar na Tita i danas je jasan znak obračuna sa poslednjim ostacima antifašizma u našem društvu. Na stranu što se ovom inicijativom direktno preti i najposećenijem muzeju u našem regionu – Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Za mnoge je danas kontroverzna ličnost, ali se vođi antifašističkog partizanskog pokreta Titu mora priznati jedna stvar – bio je omiljen u narodu, ali ne samo na prostorima bivše Jugoslavije.

Kao povjesničar pratite sve ono što se događa u zemljama bivše Jugoslavije. Svjedočili smo konstantnim razaranjima antifašističkih spomenika iz Drugog svjetskog rata, poput skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, ulice i škole nosile su i još uvijek nose imena po fašistima, ustaškim i četničkim zločincima, a 30 godina od kraja rata još uvijek su prisutne podjele koje kreiraju političari na vlasti. Mogu li se podjele na „naše“ i „njihove“, osnivanje sportskih klubova s nacionalnim predznakom te ubijanje svega zajedničkog, poput antifašizma, od strane nacionalista na vlasti, promatrati kao matrica kojom vladaju nacionalne kaste?

Jugoslovenska država, utemeljena na antifašističkom vrednosnom konsenzusu i idejama socijalne pravde i solidarnosti i danas ostaje ključna tačka demonizacije svih desničarskih populista i naci-šovinističkih propagatora – bilo da dolaze iz političke ili (para)intelektualne sfere. Upravo je srednjerazvijena Jugoslavija, sa poluvekovnim periodom mira i nacionalne ravnopravnosti, uz jednu neprovincijalnu identitetsku politiku i vlastiti socijalistički model razvoja, papadigma koliko su današnje siromašne države naslednice, u polukolonijalnom položaju, sa korumpiranim političkim elitama – u stvari, neuspešne. To dalje znači da nacionalističke ideologije, osim što građanima nude “bolju” prošlost, falsifikujući istoriju, nisu u stanju da ponude koncept bolje budućnosti i stvarnog progresa. Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema “nama” samima. Podele i nacionalna mržnja koju nacionalizmi produkuju u regionu, omogućavaju vladajućim političkim elitama nesmetano bogaćenje i gušenje svake demokratske ideje, čime zaustavljaju i onemogućavaju stvarnu pluralizaciju društva. Pa, tako imate formalno više partija, ali skoro sve one, sa retkim izuzecima, nude istovetne ideološke koncepcije.

Svjedočimo neviđenoj hajci na slobodnomisleće intelektualce-antifašiste u Novom Sadu i prijetnje profesoru Dinku Gruhonjiću, ali i ostalim članovima NDNV-a. Nedavno je NDNV počeo objavljivati gnusne poruke s prijetnjama upućenim svojim članovima. Imaju li ovakvi napadi političku pozadinu i što je cilj svega?

-Da bi vladajuća klasa mogla nesmetano da vlada i da je niko ne bi pitao za nezabeležen stepen kriminalizacije društva i sistemsku korupciju koja uništava temelje naše države, izmišljaju se neprijatelji i vode besprimerne hajke na ljude u kojima se koriste neofašistički i gebelsovski metodi nasilja i manipulacije. Takve dobro organizovane i široko zasnovane hajke i javna linčovanja ljudi, ne mogu se sprovoditi bez naloga političkog vrha i struktura na koje se oni oslanjaju. Međutim, ovde je problem i slabost i lako uočljiva nesolidarnost opozicije sa progonjenima, iste one opozicije koja se sa režimom takmiči u nacionalizmu, autoritarizmu i podaništvu režimu u Kremlju.

A ono što režimu iznad svega omogućava ovakve hajke na ljude je slabost društva, njegova totalna atomozacija i odsustvo empatije. Poslednji puta kada je taj model bio napušten je reakcija ljudi na zločin u školi “Ribnikar” u Beogradu, kada su se građani prenuli iz stanja letargije, dremeža i straha. Međutim, i ta energija je zajedničkim naporima korumpiranih političkih struktura, i vlasti i delova opozicije, otišla u nepovrat.

(Slobodna Bosna)

izvor: https://autonomija.info/milivoj-beslin-dobro-pazite-sta-se-dogadja-u-beogradu-mostaru-i-zagrebu-i-sta-stoji-iza-protjerivanja-tita/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izgoreo objekat uzbunjivačice iz EPS-a Nataše Prišić, sumnja se da je zapaljen

Pomoćni objekat, koji je koristila uzbunjivačica iz Elektroprivrede Srbije Nataša Prišić, izgoreo je jutros u Sremskoj Kamenici

Published

on

By

Kako N1 nezvanično saznaje, požar je ugašen brzo i uviđaj je završen, a izgoreo je veći deo pomoćnog objekta u kom se nalazila kamp prikolica.

Iz uprave za vanredne situacije će utvrditi uzrok požara.

021 prenosi da se, u međuvremenu, na internetu pojavio snimak koji je napravila Nataša Prišić, dok su vatrogasci još gasili vatru, u kojem ona proziva vlast za paljenje kuće.

„Da li je ovo put kojim Srbija treba da ide… Sramote jedne kriminalne… Je l’ ovo Srbija Vučiću? Da li je ovo Srbija? Da mi palite kuću“, upitala je Prišić u snimku u kom je iznela niz imena sa na koje sumnja.

N1

Kako 021 piše, Nataša Prišić je pre dve godine postala poznata široj javnosti kada je iznela navode o malverzacijama u EPS-u, o kojima je svedočila kao radnica Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost. Takođe je iznela optužbe na račun rukovodstva EPS-a, posebno funkcionera SNS-a iz Novog Sada.

Ona je javno govorila kako su se nepravilnosti dešavale pretežno u Novom Sadu, a prema njenim navodima, kontrola je naišla na ogromna krivična dela i zloupotrebe, kao što su storniranje računa i manipulisanje stanjima brojila zbog nedostatka očitavanja brojila i izostanka čitača na terenu, što je dovodilo do oštećenja potrošača.

Prišić je prošle godine uhapšena zbog izazivanja panike i nereda nakon što je slala imejl na adrese više od 70 ambasada u kojem je tvrdila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić štiti kriminalce iz EPS-a.

Nataša Prišić je više puta javno govorila o pritiscima koje doživljava, ali i o pretnjama i praćenju.

izvor: https://n1info.rs/vesti/izgoreo-objekat-uzbunjivacice-iz-eps-a-natase-prisic-sumnja-se-da-je-zapaljen/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Suđenje zbog Linglonga zakazano: Proces protiv Pokrajinskog sekretarijata i Grada Zrenjanina

Ročište u slučaju tužbe Građanskog preokreta protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine zakazano je za 24. april u Upravnom sudu u Beogradu

Published

on

By

Kako navode iz Građanskog preokreta, tužbom se zahteva poništenje saglasnosti tog pokrajinskog organa na parcijalnu studiju uticaja na životnu sredinu kineske fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina.

Ova tužba podneta je 2020. godine.

“Tužbom se ističe potreba da Linglong uradi jedinstvenu, integrisanu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ne više parcijalnih iz kojih se ne vidi ukupan uticaj na prirodu i zdravlje ljudi. U tužbi su navedene i povrede zakonom propisanog postupka među kojima je najznačajnija izostanak javne rasprave”, navodi se u saopštenju.

Istog dana će pred istim sudom biti održano i ročište po tužbi Građanskog preokreta protiv Grada Zrenjanina, zbog date saglasnosti na drugu ekološku studiju Linglonga.

“Ovakvo postupanje Linglonga predstavlja poznatu kinesku ‘salami slicing tactic’, odnosno taktiku ‘rezanja salame’ koja se sastoji u tome da se jedinstveni projekat veštački iseče na više sitnih delova u cilju zaobilaženja prikaza njegovog sveobuhvatnog uticaja, koji je štetan i zakonom nedozvoljen”, dodaju u saopštenju.

Građanski preokret smatra da Upravni sud, postupajući po zakonu, mora uvažiti obe tužbe, odnosno da ne sme da ozakoni ovakvu taktiku, usmerenu na zaobilaženje propisa.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/372469/Sudjenje-zbog-Linglonga-zakazano-Proces-protiv-Pokrajinskog-sekretarijata-i-Grada-Zrenjanina.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Fridom haus: Demokratija u Srbiji u najvećem padu od svih zemalja u tranziciji

Srbija je zabeležila najveći pad rezultata u izveštaju Fridom hausa “Nacije u tranziciji 2023” koji pokriva 29 evropskih i azijskih država. Fridom haus navodi da je Srbija doživela istorijski pad zbog nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da konsoliduje vlast u 2023. godini. “Dva uzastopna masovna ubistva u maju su izazvala proteste koji su trajali tokom leta, na šta je srpska vlada odgovorila nameštenim vanrednim izborima u decembru”, piše u izveštaju “Nacije u tranziciji 2023” Fridom hausa.

Published

on

By

“To je najveći pad ove godine u celom regionu koji pokrivamo, koji obuhvata 29 zemalja, od centralne Evrope pa sve do centralne Azije. S obzirom na to koliko je ova godina bila istorijski važna u našem izveštaju, veoma je primetno da je Srbija i dalje imala ovaj strmoglavi pad”, navela je za Glas Amerike Aleksandra Karpi, ekspertkinja Fridom hausa za Balkan. Ona dodaje da ima mnogo razloga koji stoje iza ovakve ocene.

“Još imamo zamrznutu reformu pravosuđa u poslednjih nekoliko godina. To znači da sudske odluke ostaju uglavnom politizovane i više su stvar javne rasprave nego pravog sudskog procesa. To je višegodišnji trend koji je doprineo ovom istorijskom padu. Ali takođe smo videli da su mnogi faktori kulminirali na vanrednim izborima u decembru. Dakle, ne samo da je integritet izbora pogođen optužbama za prevaru koje su smatrane verodostojnim, migracijom birača itd, i drugim nepravilnostima. Imali smo, naravno, i pogoršanje medijskog ambijenta ove godine. Sada vidimo medijski sistem kojim skoro u potpunosti dominira vladajuća stranka, a posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kada to spojite sa lokalnim vlastima koje masovno podnesu ostavke, da bi se otvorio put do tih izbora, bila je to veoma teška godina za srpsku demokratiju. I kao što sam rekla, izbori u decembru su zaista bili kulminacija ili zaista savršena oznaka za ono što je tamo bila teška godina za demokratiju”, kaže Karpi.

izvor: https://insajder.net/prenosimo/fridom-haus-srbija-zabelezila-najveci-pad-u-demokratiji-medu-drzavama-u-tranziciji

Continue Reading

Trending