Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Vruć krompir za Berbok, pritisci za Šolca: Severni tok 2 – prvi veliki test jedinstva nove nemačke vlade

Published

on

Projekat Severni tok 2, po svemu sudeći, biće prvi test jedinstva nedavno formirane nemačke vlade, jer ovo pitanje uzburkava strasti ne samo u Nemačkoj, već i na globalnoj političkoj sceni, pre svega ne relaciji Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i to zbog uzavrele situacije sa Ukrajinom. Povod tome je i to što Amerikanci sada vrše pritisak na novu koalicionu vladu u Berlinu da blokira gasovod Severni tok 2 u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu o kojoj se danima spekuliše, piše Gardijan.

Tako se nova ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na samom početku svog mandata našla u vrlo nezavidnoj situaciji i, praktično, dobila “vruć krompir” u vidu kontroverznog gasovoda kome se od starta, ispred stranke “Zelenih” otovreno protivila. I mada je njeno protivljenje skoro završenom naftovodu javno, nemački koalicioni program i dalje ćuti po tom pitanju i to zbog podrške projektu od strane partnera iz redova socijaldemokrata, koje su dale novog nemačkog kancelara Olafa Šolca. Zato se sve otvorenije i postavlja pitanje ko će, nakon odlaska Angele Merkel, u Nemačkoj vući konce što se tiče spoljne politike –  da li će to biti novi kancelar Šolc, ili njegova ministarka spoljnih poslova, piše Gardijan

Inače, pitanje Severnog toka 2 i njegova budućnost nedavno je u pravi plan izbacio i razgovor predsednika SAD-a Džoa Bajdena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina. Mada je povod razgovora bila Putinova odluka da na granicu sa Ukrajinom pošalje oko 100.000 vojnika, što su svetski zvaničnici shvatili kao poruku o mogućoj invaziji na Ukrajinu, čitava stvar, na koncu, tiče se i Severnog toka. Naime, pored mogućih ekonomskih sankcija protiv Rusije za koje se zalažu zapadne sile, na sto je stavljeno i pitanje budućnosti Severnog toka 2, i to kroz predlog SAD da se i on uključi u širi paket sankcija za Ruse.

 

Sada su oči uprte u Nemačku i pitanje hoće li pristati na ovaj predlog Amerikanaca, piše Gardijan, i dodaje da će ovo pitanje verovatno biti prvi predmet pregovora unutar same nove vlade, kao i da će rasplet situacije ogoliti stepen do kojeg je Berbokova primorana da se podvrgne Šolcovoj kontroli po pitanju spoljne politike. Inače, DW je ranije pisao da su novi kancelar i njegova ministarka već stavili do znanja da imaju sukobljene stavove po ovom pitanju – ona mu se protivi, dok je Šolc istog stava kao njegova prethodnica Anglea Merkel, koja im je upravo i ostavila ovo pitanje u nasleđe.

Poznato je od ranije i da je Berbok u svojim predizbornim govorima optuživala Putina za “poker” sa cenama energije upravo preko Severnog toka 2, piše DW i dodaje da su njeni argumenti zapravo bili da gasovod Nemačku čini previše zavisnom od Rusije, a da se Ukrajina oseća ostavljenom na cedilu, jer je Severni tok 2 zaobilazi.

Međutim, Šolc sada uglavnom izbegava ovu temu potpuno svestan javne podrške koju gasovod ima u redovima njegovog SPD-a, ali ono što je nedavno saopštio ovim povodom zaparalo je uši mnogima. Šolc je, naime, rekao da neće prepustiti svojim partnerima iz zelene koalicije da diktiraju stav njegove vlade oko Severnog toka 2, prenosi Gardijan.

 

“Ceo svet posmatra našu zemlju. Zato ćemo mi kao vlada delovati jedinstveno, a to počinje isključivo od šefa vlade. Imamo veoma jasan stav, želimo da se poštuju svačije granice”, rekao je Šolc nedavno komentarišući kakav će stav zauzeti Nemačka po pitanju ruskog gasovoda. 

Međutim, on nije kao njegova koaliciona partnerka, otišao toliko daleko da zapreti odustajanjem od projekta.

Slučaj i u rukama nemačkih regulatora

Inače, Ruska gasna kompanija Gasprom izgradila je gasovod po ceni od 9,5 milijardi evra, uprkos prigovorima Amerike, Poljske i Ukrajine. Iako je bilo izvenosno zeleno svetlo od Nemaca i podršci SDP-a, njeni regulatori su koji su presudni u oživljavanju ovog projekta, iznenada su 13. decembra, suspendovali setrifikaciju zbog neusklađenosti sa energetskim propisima Evropske unije, a to je nemačkim medijima saopštila upravo Berbok prilikom dolaska na sastanak šefova diplomatije EU u Brisel, piše Tanjug.

To se tumači i kao prvi kamen spoticanja, ali i signal da budućnost ovog gasovoda postaje sve neizvesnija. Zbog toga sada sve stoji, jer, jednostavno rečeno, da bi počeo da pumpa gas, operater Severnog toka 2 mora da dobije ”zeleno svetlo” nemačkog regulatora. 

 

Sa druge strane, ovim povodom stigle su reakcije i iz Rusije. Njihova agencija TASS prenela je izjave ruskih zvaničnika iz Kremlja koji su rekli da reč Berbok ipak nije presudna, već da je Nemačka praksa da spoljnopolitički kurs obično postavlja vlada kancelara, a ne Ministarstvo spoljnih poslova, pa zbog toga presudna odluka o ovom pitanju treba da stigne od samog kancelara i cele njegove vlade.

Pritisci na Nemačku

Koliko je Severni tok 2 kompleksno pitanje, pre svega za Nemce, ukazuje i analiza Gardijana, u kojoj se, između ostalog, navodi da će ovaj gas, ukoliko u budućnosti ipak bude “pušten u pogon” transportovati 55 milijardi kubnih metara gasa u Nemačku svake godine, što je oko 15 odsto ukupnog uvoza gasa u EU.

Zbog toga je pritisak na Nemačku veliki, a to potvrđuje i vest da je Amerika u julu odustala od sankcija nemačkim firmama koje su uključene u Sevrni tok 2. Američki zvaničnici su tada saopštili da ova odluka nije definitivna i da one mogu da se vrate ukoliko se pojave dokazi o ruskim pokušajima da iskoriste gasovod ili snabdevanje gasom kao način prisile za političke ili ekonomske ustupake.

“Ako Vladimir Putin želi da vidi kako gas teče tim gasovodom, možda neće želeti da rizikuje sa invazijom na Ukrajinu”, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven posle razgovora Putina i Bajdena.

euronews

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending