Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvodina kao dio ‘velikomađarskog’ šala Viktora Orbana

Posle “ruskog” i “srpskog”, ali i “albanskog sveta”, što su samo druga imena za politike velikodržavlja u Evropi, na javnu scenu stupio je i mađarski takozvani predtrijanonski nacionalistički svet u toj zemlji i delovima susednih država koji su pre Prvog svetskog rata pripadali Austro-Ugarskoj monarhiji

Published

on

Granice “velike Mađarske” su se nedavno i nikako “slučajno” pojavile iscrtane u svoj svojoj veličini u mađarskim zeleno-bijelo-crvenim nacionalnim bojama na “navijačkom” šalu nikog drugog do kontroverznog mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ne bi se javnost u Vojvodini i cijeloj Srbiji pretjerano uzbuđivala zbog Orbanovog šala – uostalom, nije mu prvi put da provocira i susjede i cijelu Evropu, da njegova pojava ne koincidira sa prilično poodmaklim procesima rehabilitacije nekih zločinačkih politika i zločinaca, oličenim u podizanju spomenika zločincima, a ne žrtvama, u Novom Sadu i nekim drugim vojvođanskim mjestima iz Drugog svjetskog rata. Strahovi od povampirenja velikomađarskih ideja u tri vojvođanska srca junačka (Srem, Banat i Bačka), koji su nakon okupacije 1941. godine potpali pod hrvatsku, njemačku i mađarsku (nacističku) upravu, u Vojvodini su dodatno pojačani uprkos činjenici da srpske i mađarske vlasti nisu nikad imale bolje odnose.

‘Na meti’ Srbija, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Slovačka…

Orban je šal s mapom “velike Mađarske” nosio na fudbalskoj utakmici, nakon čega je na jednoj socijalnoj mreži kritičarima poručio: “Fudbal nije politika. Nemojmo vidjeti nešto čega nema. Mađarska reprezentacija je reprezentacija svih Mađara, gdje god da žive.” Ono što je vidio ko god je želio vidjeti Orbanovu fotografiju sa šalom i granicama Mađarske prije njenog rasparčavanja na kraju Prvog svjetskog rata, u francuskom dvorcu Trianon nedaleko od Versaillesa, dakle, nije vidio jer je Orban rekao da toga nema. Razumljivijim jezikom rečeno, Mađarska, odnosno njen službeni lider, ne krije otvorene aspiracije prema teritorijama drugih država koje prakticiraju i neki drugi populisti u Evropi, koji, manje ili više skriveno, žele vratiti historijske točkove unatrag i obnoviti nekadašnja carstva, najčešće srednjevjekovna.

“Velika Mađarska” prisvaja dijelove Srbije (cijelu Vojvodinu), ali i Hrvatske, uključujući Rijeku i Hrvatsko primorje, a tu su i dijelovi Slovenije, Austrije,  Slovačke, Rumunije i Ukrajine. Zbog toga Orbanov šal nije nikakva šala, nego ozbiljna prijetnja, u kojoj ne treba vidjeti ništa drugo osim Orbanove želje i mnogih Mađara koji sanjaju isti san: da siđu jugozapadno na Savu i Jadran, a istočno još dalje, sve do Transilvanije u Rumuniji ili Slovačke i Ukrajine.

Nažalost, u Evropi ove prijetnje malo ko prihvata ozbiljno, pa čak ni one države o čijim se dijelovima radi. Istina, neke zemlje su s pravom protestovale, prije svih Rumunija i Ukrajina, dok iz službene Evrope, istina nezvanično i kuloarski, preteže stari stav koji imaju o proruskom autokrati Orbanu, poredeći ga sa “kučetom koje laje, ali ne ujeda”.

‘Milanović bi se smijao, Plenković šal nije ni vidio’

Za razliku od onih koji tvrde kako je riječ o krajnje neodgovornom potezu Orbana, odnosno revizionističkoj gesti koja ga stavlja uz bok Vladimiru Putinu, koji takođe sanja o promjenama granica, reakcije iz regije su uvrjedljivo jadne i slabašne, ili ih, iz neznanih, razloga prosto nema. Tako predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocjenjuje kako službeni Zagreb ne treba reagirati. “Ja ću se na to nasmijati. Njegove [Orbanove] aspiracije prema Hrvatskoj svode se na to da mjesec dana krstari Jadranom u osmom mjesecu i nađemo se na večeri. Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to [Mađarska] je još najbolji”, kazao je Milanović.

Njegov kohabitacioni partner, premijer Andrej Plenković, izjavio da nije vidio snimak na kojem mađarski premijer nosi šal “velike Mađarske”. “Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima… Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija”, rekao je Plenković. Hrvatska opozicija, istovremeno, smatra kako je “puno opasnije od šala činjenica da Mađarska ima velike gospodarske pretenzije na Hrvatsku preko INA-e”, uz ocjenu kako “Vlada ima podosta servilan pristup prema svemu onome što Orban i njegovi trabanti rade prema Hrvatskoj, pa i po Hrvatskoj”.

U Vojvodini, odnosno Srbiji, nije teško naći sagovornike, naravno izvan naprednjačkog ešelona, koji će reći kako ih Orbanov šal ne iznenađuje, jer se u toj zemlji dešavaju i lošije stvari po pitanju promovisanja predtrijanonske Mađarske, ali i da Orban ima nacionalističkog partnera i sa ove strane žičane ograde, koji gradi neki drugi veliki svijet – srpski. Nije li slučajno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upravo kada se Orban uslikao sa šalom i granicama “velike Mađarske”, za svog šefa Bezbednosno informativne agencije postavio baš Aleksandra Vulina, promotera ideje o “srpskom svetu”. U najmanju ruku je indikativno da nijedan od dva Aleksandra ni riječ nisu progovorili o Orbanovom šalu. Jer, nije to tako davno bilo, Vučić je odlikovao Orbana, uz riječi da mu je neizjmerna čast što ga je odlikovao za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje. O “prijateljskim” aspiracijama sa sjevera ni riječi.

‘Desničarska, nacionalistička, revizionistička, revanšistička’

Historičar Milivoj Bešlin iz Novog Sada smatra da je ta šutnja skandalozna: “S jedne strane, očigledno je da vlast ne želi da provocira proruskog i autoritarnog lidera Mađarske, kojeg Vučić očigledno kopira u Srbiji. Oni su nesumnjivo u bliskim ideološkim, ličnim i poslovnim vezama, ali izostanak reakcije na ovu provokaciju govori i o nedostatku našeg samopoštovanja.” Smatra kako je Orbanova politika ekstremno desničarska i nacionalistička, revizionistička i revanšistička i teži da mijenja granice u regionu, “a to nikada ne ide mirnim putem”. “To je opasna politika, koja vodi u sukob. Orban od početka svoje druge vladavine pokušava da utisne u glave i svest ljudi u Mađarskoj novu mentalnu mapu, a to je mapa takozvane sentištvanske Mađarske, zbog čega se na trgovima mađarskih gradova pojavljuju murali i mozaici sa motivima ‘velike Mađarske’”, rekao je Bešlin.

U Vojvodini mnogi nisu iznenađeni, jer postoje i gore stvari od Orbanovog šala, kao što su bista Miklosha Horthyja u mađarskom parlamentu ili podizanje spomenika “nevinim žrtvama” u Novom Sadu. Ili, kako će to reći politolog Miroslav Sanardžić iz Zrenjanina, Vučić osuđuje genocid nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a u Novom Sadu mu ne smeta spomenik na kojem će se naći notorni mađarski fašisti, koji nisu ništa bolji od ustaša.

Historijska je činjenica da je Ugarska kažnjena više i od Njemačke i od Austrije poslije poraza u Velikom ratu. U Trianonu, kako tvrde mađarski nacionalisti, oduzeto joj je dvije trećine teritorije. Rumuniji je pripao Erdelj (Transilvanija), s većinskim mađarskim stanovništvom. Nekadašnje sjeverne ugarske županije pripale su Čehoslovačkoj (današnjoj Slovačkoj). Gradišće (Burgenland) pripalo je Austriji, a Prekmurje i  Međimurje (gdje su Hrvati bili većina) Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Banat i Bačka, s većinskom mađarskim stanovništvom, pripali su Srbiji kao ratni plijen (Kraljevina SHS, kasnije Jugoslavija).

Hortijevci su pod dunavski led bacali sugrađane

Upravo te ideje imao je najradikalniji mađarski nacionalista s početka 21. vijeka Lazslo Torockai, koji je osnovao Pokret 64 županije, koji se zalaže za obnovu “velike Mađarske”, otprilike u sličnim granicama kao što su one na Orbanovom navijačkom šalu. Dugo je Torockai – što legalno, što ilegalno – prelazio južnu granicu i po Vojvodini kupio poene za svoju ekstremnu političku opciju, govoreći sve slično kao Orban danas. Kako to da je njemu zabranjivan ulazak u Srbiju, dok se Orban dočekuje kao najveći prijatelj?, pitanje je za milion dolara. Neće biti da je u pravu jedan poznati tviteraš sa tvrdnjom kako je to samo zbog 200.000 glasova vojvođanskih Mađara ili zbog Vučić-Orbanovih simpatija prema Putinu, koji u susjednoj Ukrajini ne birajući sredstva pokušava iscrtati nove granice “ruskog svijeta”.

Prije će biti da Orban baš igra ulogu koju Evropa želi, a to je graničara koji će osigurati spoljne granice Evropske unije, što on sa svojim žičanim ogradama na južnoj granici sprovodi u djelo. Upravo zbog toga proteste Novosađana koji se sjećaju kreatora Racije iz 1942. godine, kada su hortijevci pod dunavski led bacali svoje sugrađane, nema ko da čuje. Novosađanima smeta im što “neko” želi na spomemik žrtvama upisati i imena njihovih dželata. Smeta im, naravno, i Orbanov šal podjednako kao i nerazumljiva šutnja vlasti zbog otvorene provokacije mađarskog premijera.

Goran Mišić

izvor: https://balkans.aljazeera.net/opinions/2022/12/5/vojvodina-na-orbanovom-salu?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Vesić ne radi svoj posao. Premijerka Brnabić da obezbedi sigurnost na železničkim prugama

Novi Sad, 29. januar 2023 – Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od premijerke Ane Brnabić da Vlada Srbije pod hitno započne sanaciju železničkih pruga na kojima se u poslednje vreme dešavaju iskliznuća vagona-cisterni sa opadnim otpadom

Published

on

By

Građani su veoma zabrinuti, jer je samo u poslednjih mesec dana zabeleženo, najmanje šest akcidenata, u kojima je bilo i stradalih.

Resorni ministar Goran Vesić ne čini ništa da stanje popravi, pa se postavlja pitanje zašto je on i dalje član kabineta Ane Brnabić.

LSV očekuje hitnu reakciju, jer bezbednost građana i zaštita životne sredine moraju biti na prvom mestu.

Rade Maleš

član Glavnog odbora

Lige socijaldemokrata Vojvodine

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17705

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bivši NATO general, odlikovan za hrabrost tokom rata u BiH: Ko je Petr Pavel, novi predsednik Češke?

Penzionisani NATO general Petr Pavel izabran je za novog predsednika Češke Republike

Published

on

By

Pavel je rođen 1. novembra 1961. godine, a na izbore se kandidovao kao nezavisan, uz podršku koalicije SPOLU.

Nakon pobede u prvom krugu predsedničkih izbora, bitku protiv Andreja Babiša dobio je i u drugom, i postao predsednik Češke.

Ko je Petr Pavel?

Petr Pavel nekadašnji je predsednik Vojnog komiteta NATO-a i načelnik Generalštaba čeških oružanih snaga.

Završio je vojnu gimnaziju u Opavi nakon čega je nastavio školovanje u Vojnoj školi kopnene vojske u Viškovu.

Po završetku škole, pridružio se čehoslovačkoj vojsci kao padobranac.

Godine 1985. pridružio se Komunističkoj partiji Čehoslovačke, ostajući član do pada komunističkog režima u Čehoslovačkoj, a kasnije je svoje članstvo u Komunističkoj partiji nazvao greškom.

Pavel je nastavio vojne studije na Vojnoj akademiji u Brnu, a nakon Baršunaste revolucije studirao je na Odbrambenom obaveštajnom koledžu u Betezdi, Štabnom koledžu u Kemberliju, Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu, i diplomirao na Kraljevskom univerzitetu u Londonu sa zvanjem magistra međunarodnih odnosa.

Tokom svoje karijere, general Pavel bio je na raznim funkcijama, među kojima su najistaknutije zamenik vojnog i vazdušnog atašea Češke Republike u Belgiji, komandant čeških specijalnih snaga, zamenik direktora Operativnog odeljenja u češkom Ministarstvu odbrane, nacionalni vojni predstavnik u Centralnoj komandi SAD i nacionalni vojni predstavnik u SHAPE-u u Belgiji.Petr Pavel govori češki, engleski, francuski i ruski. Sa prvom ženom Hanom ima dva sina, ali su se kasnije razveli.Trenutno je u braku sa svojom drugom ženom Evom.

Odlikovan za hrabrost tokom rata u Bosni

Nakon diplomiranja, Pavel je počeo sa radom u Vojnoobaveštajnoj službi.

U to vreme služio je i u Zaštitnim snagama Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNPROFOR-a).

Početkom 1993. francuski vojnici su se našli na udaru hrvatskih snaga. Zbog srušenog mosta francuski kontigent nije mogao da spase svojih 55 pripadnika blokiranih u bazi.

Čehoslovački bataljon je bio jedina funkcionalna jedinica UNPROFOR-a u to vreme i 29 vojnika na čelu sa potpukovnikom Petrom Pavelom poslato je u pomoć francuskoj jedinici blokiranoj u bazi.

Nakon dvočasovnog putovanja, čehoslovački vojnici su stigli u ugroženu bazu, ali je nekoliko francuskih vojnika već bilo mrtvo, a ostali  ranjeni.

Bazu Karin bombardovale su hrvatske i srpske snage. Čehoslovačka jedinica je morala da prođe terenom koji su kontrolisali srpske paravojne jedinice Željka Ražnatovića Arkana.

Nakon što je jedinica stigla do tačke gde je Pavel mogao da pregovara sa srpskim komandantom da dozvoli Čehoslovacima da evakuišu Francuze, Hrvati su otvorili artiljerijsku vatru, primoravši Pavela da pozove njihov štab i zatraži da prekinu paljbu, što su oni i učinili.

Evakuacija francuskih trupa je na kraju bila uspešna. Francuski ministar odbrane je odlikovao četiri čehoslovačka vojnika francuskim vojnim krstom – među njima i potpukovnika Petra Pavela. Postao je poznat zahvaljujući toj operaciji, piše RSE.

Nakon operacije u Bosni i Hercegovini, Pavel je služio na raznim pozicijama u češkoj vojsci, uključujući vojnu obaveštajnu službu, diplomatiju i kao komandant brigade specijalnih snaga.

Bio je zamenik načelnika generalštaba Oružanih snaga Češke Republike od jula 2011. do juna 2012. godine. Zatim je unapređen u načelnika Generalštaba.

Na predlog Vlade Češke Republike imenovan je 2014. za predsednika Vojnog komiteta NATO-a. Napustio je aktivnu vojnu službu 2018. godine.

izvor: https://www.danas.rs/svet/petr-pavel-predsednik-ceske-biografija/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Lajčak u “diplomatskoj ofanzivi” s petorkom u EU koja ne priznaje Kosovo: Uklapanje kockica za dinamičniju fazu dijaloga

Nakon što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavljen francusko-nemački plan u dijalogu Beograda i Priština, za koji je rečeno da ga je podržalo i pet članica Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak u najnovijoj rundi “diplomatske ofanzive” sastao se sa predstavnicima Španije, Kipra, Grčke i Slovačke

Published

on

By

O detaljima tih susreta ne zna se mnogo, ali su najnovija dešavanja još jednom otvorila staro pitanje – da li je i pod kojim uslovima moguća promena raspoleženja u evropskoj petorci?

“Sastao sam se sa predstavnicima četiri od pet zemalja u poslednja dva dana da razgovaramo o ovom predlogu. Sastao sam se sa ministrom spoljnih poslova Španije, Slovačke i Kipra, sa specijalnim izaslanikom Grčke i sastaću se sa ministrom spoljnih poslova Rumunije. Ove zemlje veoma pomno prate proces, jer je pitanje Kosova i Srbije regionalno pitanje”, rekao je Lajčak.

U pokušaju da sazna više detalja o tim sastancima, dopisnica Euronews Srbija iz Brisela kontaktirala je ambasade pomenutih pet zemalja. Odgovor je stigao iz stalnog predstavništva Republike Slovačke pri EU u kom se navodi da za sada ne žele da komentarišu bilo kakve predloge. Kako su naveli, podržavaju Lajčaka i razgovore pod okriljem EU, a podvlače i da je stav Slovačke po pitanju nezavisnosti Kosova definisan 2007, te da bi svaka potencijalna promena po tom pitanju zavisila isključivo od rezultata dijaloga Beograda i Prištine.

A taj dijalog ušao je u novu fazu posle francusko-nemačkog plana, za koji je predsednik Srbije rekao da je sada postao de fakto pregovarački okvir za Republiku Srbiju. Branka Latinović iz Foruma za etničke odnose kaže za Euronews Srbija da je pomenutih pet zemalja verovatno dalo zeleno svetlo da se otpočne proces u vezi sa tim dokumentom.

Podsetila je da je priznanje jedne države diskreciono pravo svake zemlje, ali je navela da je kontekstu Lajčakovih sastanaka teško govoriti o “pritiscima”.

“Mislim da je u pitanju pre svega jedan pregovarački proces tima EU za stavljanje u dinamičniju fazu pregovora za evropski plan u vezi sa dijalogom EU i Prištine, i da se sada tu mora naći mesto kako uklopiti kockicu u vezi sa pet članica. Mislim da su tu moguća dva pravca. Jedan je da ovih pet država prizna Kosovo i na taj način automatski i prihvati budući sporazum kad i ako do njega dođe, a drugi je da se koristi diplomatska procedura da te države ne dovode u pitanje konsenzus, ali da zadrže postojeći stav. To je izvodnjivo, ima dosta slučajeva kada jedna zemlja obrazloži svoj glas u kontekstu da nije želela da naruši postizanje saglasnosti, ali da se ne dovodi u pitanje njen odnos prema nekom pitanju”, rekla je ona za Euronews Srbija.

Analitičari ističu da je moguće da nemaju svih pet zemalja jednako čvrstu poziciju kada je reč o nezavisnosti Kosova, odnosno da su oči jednih uperene ka dijalogu Beograda i Prištine, dok je za druge nepoznanica da li bi menjali svoj stav.

Prethodnih meseci se u više navrata spekulisalo da bi Grčka najpre mogla da promeni pristup, ali od ambasadorke te zemlje u Srbiji  Marije Levadi još jednom stiže uveravanje da Atina ne menja svoju poziciju o Kosovu.

“Lajčakovi sastanci nisu slučajni” – kakva je pozicija Grčke?

Iako zvanično ne priznaje Kosovo kao državu, Atina prihvata njegovo članstvo u nekoliko međunarodnih organizacija, a pre dve godine se govorilo i o Kancelariji za trgovinske odnose i ekonomske poslove koju Priština ima u Atini i koja je “unapređena” u Kancelariju za kosovske interese u Atini.

“Što se same Grčke tiče, već izvesno vreme u tim diplomatskim krugovima je priustvo mišljenje da Grčka treba urediti odnose sa Albancima, odnosno da je nacionalni interes Grčke da se urede odnosi i sa Albanijom i sa Albancima uopšte. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da sadašnja vlast u Grčkoj je pod jakim uticajem Vašingtona, tako da ako Vašington bude tražio nešto u vezi sa tim, mislim da će Grčka promeniti stav. Za sada naravno i Atina i sve ove zemlje će čekati rezultate misije Lajčaka i procesa dijaloga”, rekao je za Euronews Srbija Nikos Palpas, dopisnik ERT.

Govoreći o Lajčakovim sastancima i objavama, on napominje da ih posmatra kao neki vid upozorenja, pa i pritiska na Beograd, šta će se desiti ukoliko ne prihvati francusko-nemački plan.

“E sad da li od tih zemalja koje imaju labilan stav, ja tu svrstavam i Grčku, možda bi promenili stav ukoliko bi Beograd odbio taj francusko-nemački plan. S druge strane, Kipar i Španija oni imaju čvršći stav i verovatno će razmišljati malo duže”, rekao je Palpas.

Kako dodaje, većina partija u Grčkoj je protiv toga da se prizna nezavisnost Kosova, ali u Ministarstvu inostranih poslova postoje diplomate koje smatraju da je nacionalni interes da se uredi odnos sa Albancima, a to podrazumeva i priznanje.

On, međutim, napominje da će se sačekati da se vidi šta će se dogoditi u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

“U krajnjem slučaju ako dođemo do nekog sveobuhvatnog sporazuma, onda će verovatno sve zemlje priznati nezavisnost Kosova. Cela ova priča sa Lajčakom nije slučajno sad objavljena, nije slučajno sada razgovor, jer pre svega mora da se vrši pritisak na Beograd da promeni stav, da prihvati taj plan i zbog toga je sva ta priča sa sastancima”, rekao je on.

“Međukorak” do konačnog sporazuma

Govoreći o pomenutom predlogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, Lajčak je rekao da on sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina. On je u emisiji “Rubikon” na televiziji Kljan Kosova naglasio da ukoliko jedna od strana ne prihvati plan da će međunarodna zajednica reagovati na odgovarajući način i da će podržati jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani.

Na pitanje da li može doći do izmena u predlogu nakon što Lajčak obavi još jedan krug razgovora sa dve strane, Latinović ističe da su neki predlozi već prihvaćeni, a neki ne.

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić navodi da je francusko-nemački predlog samo međusporazum – međukorak do konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, odnosno do ulaska Srbije u EU.

Kak ističe, prethodne sporazume je uništio Kurti, i zato je sada potreban “Kurti – Vučić sporazum”, kao i da se stvore uslovi da Srbija prihvati Kosovo, kako bi tri od pet članica EU učinile isto. Slovačka, Grčka i Rumunija čekaju da se Vučić i Kurti rukuju, da se prizna Kosovo, rekao je on i dodao da sada ne znamo kako će Španija i Kipar reagovati.

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/politika/76168/lajcak-u-diplomatskoj-ofanzivi-s-petorkom-u-eu-koja-ne-priznaje-kosovo-uklapanje-kockica-za-dinamicniju-fazu-dijaloga/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

SAD uvele sankcije radikalima Vjerici Radeti i Petru Jojiću

Sjedinjene Američke Države (SAD) sankcionisale su članove Srpske radikalne stranke i bivše poslanike u parlamentu Srbije Vjericu Radetu i Petra Jojiću zbog umešanosti u korupciju, objavio je američki Stejt department 27. januara

Published

on

By

“Radeta i Jojić su, dok su bili poslanici Skupštine Srbije, podmićivali i zastrašivali svedoke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminišućih dokaza protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je naknadno osuđen za ratne zločine”, navodi se u saopštenju portparola Neda Prajsa (Ned Price).

Dodaje se da je ponašanje Radete i Jojića ometalo sudski proces, zbog čega je tribunal u Hagu izdao međunarodne naloge za njihovo hapšenje, kao i da je ugrožavalo regionalnu stabilnost i negativno uticalo na interese SAD.

Ističe se da odluka SAD potvrđuje “posvećenost borbi protiv korupcije koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe građana”.

Kako je navedeno u saopštenju, SAD podržavaju demokratiju i vladavinu prava u Srbiji i nastavljaju da traže odgovornost za one koji zloupotrebljavaju javnu vlast zarad lične koristi.

Sankcijama je, kako je navedeno, obuhvaćen i sin Petra Jojića, Gojko Jojić. Kaznene mere, kako je navedeno, uvedene se u okviru odredbe 7031 Zakona o budžetu Stejt departmenta kojom se sankcionisanim osoba zabranjuje ulazak u SAD.

Haški tribunal traži, Srbija ne da Radetu i Jojića

Petra Jojića i Vjericu Radetu je Haški tribunal, u oktobru 2012, optužio da su da su uticali na svedoke optužbe u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Vlasti Srbije od 2015, kada im je Haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.

Viši sud u Beogradu je 2016. godine odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i optuženih za nepoštovanje suda.

Srbija je, istovremeno, izrazila spremnost da Jojiću i Radeti sudi pred domaćim sudovima.

To tumačenje, sud u Hagu je više puta odbacio, naglašavajući da zvanični Beograd, i po međunarodnom pravu i po domaćem zakonu, ima obavezu da sarađuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činio.

izvor : https://www.slobodnaevropa.org/a/radikali-radeta-jojic-sankcije-sad/32242979.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

NVO: Direktorka škole u Sečnju izložena progonu jer nije dozvolila održavanje verskog obreda

Vojvođanske nevladine organizacije pozvale su danas “građane, civilni sektor i opozicione stranke” da podrže direktorku Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Sečnja Oliveru Marjanović, koja je, kako se navodi, izložena “progonu” jer nije dozvolila da se povodom školske slave, Svetog Save, u ustanovi kojom upravlja obavi verski obred

Published

on

By

Organizacije su u saopštenju ocenile da iza “neljudskog progona” stoje “kleronacionalistički režim Aleksandra Vučića, njegovi mediji i Srpska pravoslavna crkva”.

“Greh Olivere Marjanović je samo u tome što je poštovala Ustavom i zakonima garantovan sekularizam države, kao i civilizacijske norme, odnosno što je obelodanila da u obrazovnoj ustanovi kojom upravlja – neće biti sprovođen verski obred na dan tzv. školske slave Sveti Sava”, stoji u saopštenju.

Navodi se da je direktorka zbog tog čina proglašena za “neprijatelja društva, izdajnicu, traži se njena smena, na nju nasrću lokalni silnici i nasilnici, dobija pretnje i uvrede, a najavljeni su i protesti desnih ekstremista ispred škole”.

“Ukoliko ne uspemo da zaštitimo Oliveru Marjanović, onda nećemo uspeti ni da zaustavimo ovu zemlju da nastavi stranputicom – odnosno da u potpunosti postane verski zatucana država-mafija u kojoj neće biti mesta ni za koga ko nije pognuti sluga državnih i crkvenih vlasti”, ocenile su nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.

(Beta)

izvor: https://autonomija.info/nvo-direktorka-skole-u-secnju-izlozena-progonu-jer-nije-dozvolila-odrzavanje-verskog-obreda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Država da stane u zaštitu direktorke škole u Sečnju

Novi Sad, 27. januar 2023 – Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od republičkog ministra prosvete i pokrajinskog sekretara za obrazovanje da stanu u zaštitu direktorke Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Sečnju Olivere Marjanović, koja je izložena progonu i medijskom ličnu zbog odluke o načinu proslave školske slave Svetog Save u školi.

Published

on

By

Pozivamo ministra i sekretara da svojim autoritetom zaštite direktorku i pokažu da Ustav Srbije nije samo mrtvo slovo na papiru, te da je njime jasno definisan sekularni karakter države.

Takođe, pozivamo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Savet za štampu da učine sve da se prekine medijsko šikaniranje direktorke i da se kazne oni koji su u tome učestvovali.

Srbija ne sme postati srednjevekovna država u kojoj se drugačiji stav smatra izdajom i otpadništvom.

Vreme lomača davno je iza nas.

Aleksandar Marton

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17704

Continue Reading

Trending