Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

VOICE: Zagonetni bankar na čelu UO RTV

Kada je Savet Regulatornog tela za elektronske medije 13. jula, iz čak četvrtog pokušaja, uspeo da izabere pet članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (preostali šesti član nije dobio dovoljno glasova), zapalo je za oko da među novim članovima nema dosadašnjeg predsednika tog tela prof. dr Jove Radića.

Published

on

Kada je Savet Regulatornog tela za elektronske medije 13. jula, iz čak četvrtog pokušaja, uspeo da izabere pet članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (preostali šesti član nije dobio dovoljno glasova), zapalo je za oko da među novim članovima nema dosadašnjeg predsednika tog tela prof. dr Jove Radića.

Ako bi se posmatrao samo taj slučaj, moglo bi se zaključiti da regulatorno telo nije bilo zadovoljno načinom na koji je Radićev Upravni odbor upravljao pokrajinskim javnim servisom.

Bilo bi za to dosta argumenata: tokom petogodišnjeg mandata prethodnog Upravnog odbora, RTV je stigao do astronomskih 1,6 milijardi gubitka. Izgradnja nove zgrada pokrajinskog javnog servisa jeste u tom periodu i započeta i završena, ali, avaj, još nije do kraja useljena: ne zna se kad će, ali se zna da će još neko vreme RTV morati da plaća papreno visoku kiriju NIS-u za objekat u Sutjeskoj ulici u Novom Sadu.

RTV zapravo preživljava zahvaljujući obaveznoj tv pretplati i godišnjoj tranši iz budžeta. Ostali prihodi, pogotovo od marketinga, urnebesno su zanemarljivi. Rashodi za plate (prevelikog broja?) zaposlenih i otplatu silnih bankarskih kredita pojedu taman ono što se prihoduje od tv pretplate.

Za pet Radićevih godina sud je dva put utvrdio da je bivši direktor programa Slobodan Arežina nezakonito smenjen i da ima biti vraćen na to radno mesto. RTV se oglušio o te presude. Ako bi hteli, removci bi mogli da ukažu i na rekordno nisku gledanost pokrajinskog servisa, na kvalitet (ne)informisanja i šta god im drugo padne na pamet.

Izgleda da je to sve, ako su to zaista bili razlozi, odgovornost isključivo predsednika Upravnog odbora. Jer da nije, zašto bi u novi sastav bila reizabrana čak trojica iz Radićeva vakta.

Među onima kojima je Savet REM obnovio mandat je i Marko Ćalić, koji je pri konstituisanju Upravnog odbora izabran čak za njegovog predsednika.

Ćalić i Radić, novi i stari predsednik Upravnog odbora RTV, imaju makar jednu zajedničku crtu: obojica su ekonomisti po vokaciji.

Poput bivših članova, tamo aprila 2016, na isti način izgleda da je rezonovao i sadašnji sastav: predsednik treba da bude neko ko se razume u ekonomiju. Nije jasno samo da li da bi dobro čitao finansijske izveštaje ili zbog toga što samo takav može da spase ovaj medijski mastodont potonuća. S tim da je voda već probila u potpaljublje…

Ali, uz profesora Radića u tom Upravnom odboru sedela su još četvorica ekonomista, pa to nije RTV donelo bogznašta. Možda sa novim hoće, tim pre jer je najveći deo svoje karijere proveo – u bankarstvu. A RTV ima dugogodišnji poseban odnos sa bankama – prinuđen je da pozajmljuje i dakako da taj novac vraća, s kamatom.

Ovo je dobro mesto da se zapitamo da li je to ogromno iskustvo koje ističe u biografiji pokušavao da koristi kao član Upravnog odbora. Izvori kažu da jeste, ali da nije uvek prolazilo.

Sam Ćalić o svom radu u UO RTV kaže, vrlo diplomatski, sledeće:

„Kao član UO JMU RTV u periodu 2016-2020. imao sam zapažene aktivnosti i angažovanja u UO JMU RTV, kao i dodatne aktivnosti u okviru komisija i stručnih tela. Kod razmatranja finansijskih izveštaja poslovanja, koristio sam stručna znanja iz ove oblasti i time sam doprineo uspešnom radu UO JMU RTV.

Pored navedenog, imao sam zapažene inicijative u cilju povećanja poslovnih prihoda, kao i inicijative za upravljanjem poslovnim rashodima.“

Iz ovog proizilazi da bi danas RTV stajao znatno gore – e da nije bilo sadašnjeg predsednika Upravnog odbora. Ako su u REM-u iole vodili računa o tome da li pokrajinski servis može makar da drži glavu iznad vode, ovo je Ćaliću došlo kao preporuka za novi mandat. Verovatno i za mesto predsednika.

Poslovanje RTV bi novom Upravnom odboru, kao i budućem generalnom direktoru, morao biti prioritet svih prioriteta. Pre toga, Upravni odbor mora da imenuje vršioca dužnosti generalnog direktora i vd direktora programa – onima koji su u prethodnom periodu obavljali te funkcije mandati su istekli 7. jula, odnosno 30. maja – kao i vd glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije, kome mandat ističe – danas. Sledi raspisivanje javnih konkursa za ta mesta.

Dobra saradnja na relaciji Upravni odbor-generalni direktor svakako je važna za dobro funkcionisanja RTV, ali tu važniju ulogu ipak imaju „spoljni činioci“ – dakle, političari.

I danas zvuči kao loš vic činjenica da je država upucala onolike milione evra u izgradnju i delimično opremanje nove zgrade RTV, a da sad zateže oko nastavka opremanje, bez čega nije moguć završetak preseljenja redakcija iz zgrade u Sutjeskoj.

Ima onih koji se kunu da deo krivice za to ide na dušu bivšeg generalnog direktora Miodraga Koprivice i njegovih odnosa sa političarima. Kako god bilo, činjenica je da je za svog mandata po tom važnom pitanju za RTV naišao na zatvorena vrata.

O tome bi, možda, Upravni odbor i predsednik Ćalić morali da povedu računa pri analizi pristiglih kandidatura za mesto generalnog direktora. Mada, već same kandidature znaju da pošalju vrlo jasnu poruku onima koji o njima (treba da) odlučuju…

Budući generalni direktor biće poruka po sebi – da li RTV-u sledi nastavak preživljavanja i tavorenja, u programskom i svakom drugom smislu, pa tako i nastavak agonije za sve malobrojnije zaposlene koji ipak još vide kapacitet da to postane pristojna medijska kuća, ili država ima nameru da obrati pažnju i na ovaj javni servis i pomogne mu da izađe na zelenu granu. U tom smislu, i da pronađe onomad obećan novac i omogući da se svi segmenti RTV nađu pod istim krovom. Što je od početka bila ideja i to političari dobro znaju.

Od toga koji će se od ova dva puta na kraju odabrati, zavisiće i zaostavština novog predsednika Upravnog odbora RTV. Ali što je važnije od toga – budućnost RTV-a i ljudi koji tamo rade.

Oni koji ga poznaju kažu da je Ćalić, radeći u bankarskom sistemu pune 32 godine – od 1984. do 2016. – svojim idejama i inovacijama doprineo dobrom poslovanju matičnih firmi.

Postoji rečenica u njegovoj prijavi gde navodi razloge za kandidaturu za novi mandat u Upravnom odboru, a koju i dobronamerni ali i cinici mogu komotno da tumače na svoj način.

„Dakle, prethodne navedene aktivnosti – aktivnosti kao i stečena nova iskustva u UO JMU RTV razlog su zbog kojeg konkurišem za novi mandat (…)“

Napustivši bankarstvo 2016. Marko Ćalić je u naredne dve godine radio u Garancijskom fondu AP Vojvodine, a od 2019. na određeno vreme zaposlen je u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribucija“, Distributivno područje Novi Sad.

Rođen je 2. septembra 1960. u Donjem Dabaru (BiH). Završio je Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu. Oženjen je, otac je jednog deteta.

Na sajtu REM-a postoji dokumentacija koju je priložio uz kandidaturu za UO i tu se nalazi njegova fotografija, ali je njen kvalitet, usled verovatno skeniranja, potpuno nepodesan za objavljivanje. Druge njegove fotografije gotovo je nemoguće pronaći na internetu. Nema je čak ni RTV, čijim Upravnim odborom Ćalić odnedavno predsedava. E otuda logo RTV-a umesto njegovog portreta.

Izvor: Autonomija.info

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending