Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Više pitanja nego odgovora posle pobune u Rusiji: Na kakav dogovor je Prigožin pristao i koja je budućnost Vagner grupe

Oružana pobuna koja je pretila da Rusiju gurne u građanski rat i na čijem čelu je bio šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, naglo je okončana u subotu kada je šef ove grupe pristao da napusti zemlju i ode u Belorusiju, nakon dogovora u kojem je posredovao beloruski lider Aleksandar Lukašenko, a čiji detalji nisu potpuno poznati.
Do primirja je došlo nakon burnih 24 sata, u kojima je Prigožin kritikovao ruske vojne vođe zbog rata u Ukrajini i optužio ih da su naredili udare u kojima je ubijena “ogromna količina” njegovih vojnika. Zatim je najavio da će “marširati za pravdom” do Moskve.

Published

on

Putin je ove akcije označio “izdajničkim” i svojim snagama naredio da slome pobunu, takođe upozorivši na opasnost od građanskog rata koji liči na preokret iz 1917. godine, kada su boljševici došli na vlast. 

Neke od Prigožinovih snaga počele su da marširaju ka Moskvi u subotu pre nego što je objavio audio-snimak u kojem tvrdi da ih okreće da bi “izbegao krvoproliće” u očiglednoj deeskalaciji pobune. 

Nakon postignutog sporazuma tenzije su se naizgled smirile, ali koliko znamo o tome šta je Prigožinu zapravo ponuđeno i da li je opasnost za njega, ali i njegove borce prošla? 

Šta znamo o dogovoru koji je Prigožin postigao?

Kao rezultat pregovora, koji su se odigrali uz Putinovu saglasnost, Prigožinu je dozvoljeno da ode u Belorusiju, a krivična prijava protiv njega za organizovanje oružane pobune biće odbačena.

Takođe, izvesno je i da Vagnerovi borci neće biti krivično gonjeni, a onima koji nisu učestovali u pobuni, biće ponuđeni ugovori sa ruskim ministarstvom odbrane, koje nastoji da sve autonomne dobrovoljačke snage stavi pod svoju kontrolu do 1. jula. 

“Uvek smo poštovali njihova herojska dela na frontu”, rekao je portparol Kremlja Dimitriij Peskov i dodao kako je Moskva zahvalna Lukašenku na njegovoj ulozi u deeskalaciji krize, prenosi VOA. 

Ruski portparol nije otkrio da li su učinjeni bilo kakvi ustupci da se Prigožin ubedi da povuče sve svoje snage, osim garancija za njegovu bezbednost, nešto za šta je rekao da je Putin dao reč, kao i za bezbednost Prigožinovih ljudi. 

Na sve ovo, penzionisani američki major Majk Lajons za CNN kaže kako je Vagner grupa “nezavisna kompanija” koja ima drugačije uslove nego ruska vojska i da bi njihova asimilacija bila teška.   

 

“Možda će se neki odvojiti, ali ti ljudi su odani Prigožinu, ne zemlji i misiji. Mislim da sada imamo mnogo više pitanja nego odgovora”, rekao je Lajons. 

Kako dodaju stručnjaci, opasnost nije prošla ni za šefa Vagnera.   

“Putin ne oprašta izdajnicima. Iako mu kaže: Idi u Belorusiju, on je za njega i dalje izdajica i mislim da mu nikad neće oprostiti”, kaže bivši šef moskovskog biroa Džil Doerti. 

“Moguće je da ćemo videti da Prigožina ubiju u Belorusiji”, dodala je Doerti. Mada, rekla je i da to predstavlja dilemu za Moskvu zbog toga što Prigožin ima neku vrstu podrške, bez obzira gde je.

Kako piše CNN, pretpostavlja se da je Prigožinu, pre nego što je odstupio rečeno nešto slično sledećem: “Vidite, ovde ste sami, niko vam nije dao podršku, i ako nastavite sa ovim naravno da će biti proliveno mnogo krvi, a to je ruska krv”. 

Kako je rekla Sara Rejnsford, BBC dopisnik za istočnu Evropu u Varšavi, biće interesantno gledati šta je tačno urađeno sa njim kako bi mu se omogućilo da se uputi u Belorusiju i šta će da radi ubuduće raditi.

“Ne očekujem da će se tiho povući i nije jasno šta će tačno sledeće da radi. On nije čovek koji će tiho nestati u noć”, rekla je Rejnsford.

a druge strane, važno pitanje na koje još čekamo odgovor je i da da li će plaćenici Vagnera i koliko njih pratiti njihovog lidera u Belorusiju. Bivši šef britanskog generalštaba zato upozorava da bi to moglo da dovede do novog napada na Ukrajinu sa teritorije Belorusije.

“Očigledno mu je prepušteno da ode u Belorusiju, ali da li je ovo kraj Prigožina i Vagner grupu? To što on ide u Belorusiju je, verujem pitanje za brigu. Ono što ne znamo, i što ćemo otkriti u narednim danima…koliko će zapravo njegovih boraca otići sa njim”, rekao je.  Lord Ričard Danad za Sky News.  

Kakoje dodao, ukoliko Prigožin zadrži efektivnu borbenu silu oko sebe, onda on predstavlja pretnju za Ukrajinu u pravcu koji je najbliži Kijevu. 

“Ukrajina mora da posmatra taj pravac veoma pažljivo i da obezbedi da imaju jedinice sposobne za manevre koje bi mogle da odbiju obnovljeni napad iz Belorusije”, poručio je. 

Na kraju, čini se kako komandant Vagnera nije uspeo da obezbedi svoje suštinske zahteve, piše Politico. 

Njegova najveća pobeda bi bila da je Putin pristao da smeni ministra odbrane Sergeja Šojgua ili načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, koje je Prigožin prethodno kritkovao, ali takav veliki ustupak od ruskog predsednika nikada nije i nije bio verovatan.

“U Rusiji sve tek počinje”

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici kažu da pomno prate događaje dok njihove snage pokušavaju da iskoriste haos da produže svoje napredovanje u istočnoj Ukrajini nakon nedavnog pokretanja kontraofanzive.

Objavljujući na Tviteru, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da su podele između ruskih borbenih snaga očigledne i da će neko morati da pobedi, a neko da izgubi.

“U Rusiji sve tek počinje”, objavio je on.

U međuvremenu, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrej Jermak, objavio je na Tviteru da je “ruski građanski rat bio jedini verovatan ishod Putinove nezakonite invazije na Ukrajinu”.

“Istorija nam pokazuje da se svi diktatori na kraju sruše pod teretom svojih kontradikcija i njihove oholosti”, naveo je. 

Dok je u Rusiji vlada oružana pobuna, ukrajinske snage pokrenule su istovremene kontraofanzive u više pravaca, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar, prenosi CNN. 

Ona je rekla da “postoji napredak u svim pravcima” ne dajući više detalja.

Takođe, Podoljak je rekao kako je Prigožinova eskalacija “skoro poništila” Putina i kritikovao Prigožina što je “iznenada” okrenuo svoje snage. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je “svet video da šefovi Rusije ne kontrolišu ništa. Ništa uopšte. Potpuni haos. Potpuno odsustvo bilo kakve predvidljivosti”. 

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/91431/vise-pitanja-nego-odgovora-posle-pobune-u-rusiji-na-kakav-dogovor-je-prigozin-pristao-i-koja-je-buducnost-vagner-grupe/vest

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending