Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Varga: Borba protiv orbanizma u EU mogla bi da se vodi preko Srbije

Erik Gordi: Za Orbana Srbija je šifra za tvrdu desnicu

Published

on

Zvanična Budimpešta zahteva da Srbija bude primljena u EU u trenutku kad je vlast Viktora Orbana na meti sve žešćih kritika iz Brisela. Da li će zbog alijanse autoritarnih vladara Srbija izvući deblji kraj?

Čitaoci vodećeg nemačkog tabloida Bilda navikli su na dramatične naslove, šokantne fotografije i holivudske obrte u ljubavnom životu poznatih, ali ih je njihov omiljeni list ovog ponedeljka (4. jul) ipak iznenadio. Preko cele devete stranice osvanuo je plaćeni oglas mađarske Vlade, neka vrsta sažetog programa nazvanog „O budućnosti Evropske unije – predlozi Mađarske“.

Ukoliko je čitalac stigao do poslednje, sedme tačke tog programa, tamo je pročitao: „Srbija mora biti primljena u Evropsku uniju kao država članica.“ Ispod je još samo potpis premijera Viktora Orbana.

Oglas istovetnog sadržaja ranije je objavljen u brojnim evropskim listovima, između ostalih u francuskom Figaru, švedskom Dagens Industri, hrvatskom Večernjem listu, španskom ABC, danskom Jilands Postenu i češkom Mlada fronta Dnes.

Pojedini listovi, poput belgijskog Standarda ili luksemburškog Vorta, odbili su da objave oglas i saopštili da ne žele da služe kao „platforma za otvoreno autoritarne i antidemokratske političare poput Viktora Orbana“. Bild je pak saopštio da se ne bavi cenzurom oglasa i da se sloboda mišljenja mora izdržati i onda kad se sa izrečenim ne slažemo.

Kome Orban šalje poruku?

Marketinški pohod zvanične Budimpešte, za koji irski list Tajms pretpostavlja da je plaćen novcem mađarskih poreskih obveznika, došao je nakon žustrih kritika iz većine zemalja EU zbog mađarskog zakona kojim se ograničava „homoseksualna propaganda“. Zakonom je zabranjeno tematizovanje ili pominjanje bilo koje seksualnosti osim heteroseksualne u filmovima ili knjigama za decu, na televiziji osim u noćnom terminu, te u školama.

No otkud u Orbanovoj agendi za tobožnju reformu EU jedna tačka posvećena prijemu Srbije u članstvo? Da li je takozvana „evropska perspektiva“ zapadnog Balkana u dubljem ledu nego što se mislilo, ukoliko je najkonkretnije zagovara jedan političar kojeg na Zapadu proglašavaju autokratom? I, šta ima Srbija od takvog zagovornika?

Poznavaoci prilika koji su govorili za DW uglavnom kažu da plaćeni oglas nije pravi predlog reforme EU, te da se Orban tome i ne nada. U pitanju je slanje poruke na razne strane.

U prvih šest tačaka se Orban protivi „evropskoj imperiji“, traži da se ograniči navodna moć nevladinih organizacija, da se u eri „opasnih izazova“ kao što su masovne migracije i pandemije moraju zaštititi „evropski ljudi“, te da valja razvlastiti Evropski parlament i ojačati nacionalne skupštine. I onda dolazi tačka sedam o Srbiji.

„Nema taj gest veze ni sa Srbijom ni sa Vučićem“, uveren je Erik Gordi, profesor Univerzitetskog koledža u Londonu i dobar poznavalac Balkana. „Orban dobro zna da ni Srbija niti bilo koja druga zemlja neće biti primljena u članstvo u doglednoj budućnosti. U njegovoj rečenici Srbija je šifra za tvrdu desnicu, s obzirom da ne može da promoviše Poljsku ili Sloveniju, pošto su već članice.“

Ako ovo nešto ipak govori o Srbiji, onda to da je spala u loše društvo. A ako nešto govori o Evropi, onda je to još jedan znak da je nekoherentnom politikom smanjila svoj uticaj u regionu“, navodi Gordi za DW.

Srbija „objektivno spremnija“ nego ranije primane zemlje

Poslednjih godina, među evropskim političarima, praktično samo oni sa istoka pominju „članstvo“ zemalja zapadnog Balkana u EU, posebno Srbije. Slovenački premijer Janez Janša, između lova na komuniste i podrške Orbanu, stalno zagovara ubrzanje prijema regiona u Uniju. On je u utorak ponovio da će integracije susedstva biti jedan od glavnih ciljeva predsedavanja njegove zemlje EU, koje je počelo ovog meseca.

„Mađarska deset godina energično podržava prijem Srbije u EU. Na svim forumima, svim diplomatskim sredstvima, iskreno“, kaže za DW Balint Pastor, predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u srpskoj Skupštini.

Pastor ne negira da ulogu igraju i lične veze premijera Orbana i predsednika Vučića, „jer politiku stvaraju ljudi“. Ali ne slaže se s tvrdnjom da podrškom Srbiji Orban namerava da proširi svoj front unutar EU. „Srbija je danas objektivno spremnija za članstvo u EU nego što su bile neke države kada su primljene“, kaže dugogodišnji poslanik Pastor, čija je stranka u vladajućoj koaliciji okupljenoj oko Vučićevih Naprednjaka, a gaji i bliske veze sa Orbanovom strankom Fides.

Odnosi Budimpešte i Beograda pod njihovim trenutnim vladarima nisu bili tako sjajni u jeku izbegličke krize. Dok je Mađarska podizala žičanu ogradu na granici, Vučić je važio za uzornog evropskog đaka koji sledi politiku Angele Merkel i kritikuje tu ogradu. Par godina kasnije, srpski zvaničnici ne propuštaju priliku da kažu kako su odnosi sa Mađarskom najbolji u istoriji.

„Već duže vreme je očigledno da je Vučićev najveći ugled Viktor Orban. Autokrata i populista u klubu EU, kome je stalo jedino do svoje vlasti“, kaže politikolog i novinar Boris Varga.

„Deblji kraj će izvući Srbija“

Reporteri bez granica su ove sedmice proglasili Orbana „neprijateljem slobode štampe“ i dodali ga na ekskluzivnu listu na kojoj su Aleksandar Lukašenko, Žair Bolsonaro, Mohamed bin Salman ili Bašar al Asad. Mađarskoj se zbog poteza Orbanove vlasti iz Brisela stalno preti pravnim posledicama ili kraćenjem finansijskih sredstava.

Zato Varga za DW navodi da Orbanova deklarativna podrška na putu ka EU samo može da odmogne Srbiji. Ali da, možda, koristi Vučiću. „To i jeste deo Vučićevog plana večitog laviranja između Zapada i Istoka. Bivšim radikalima od početka nije bio cilj da Srbija uđe u EU, već da oni dođu na vlast uz podršku Zapada i to su uspeli Briselskim sporazumom. Zbog Kosova, taj sporazum nije uspostavljen na neodređeno vreme, tako da je Vučiću itekako potreban Orban kao deo Evrope koja neće vršiti pritisak i eksplicitno tražiti priznavanje nezavisnosti.“

Varga krivicu za uspostavljanje „pobunjene druge Evrope“ – koju predvodi Orban, a slede njegovi saborci u Poljskoj, Sloveniji, Italiji, delom i Austriji, Češkoj i Slovačkoj – vidi u tome što je Brisel tokom izbegličke krize zatvorio oči na „fenomen ksenofobne, nacionalističke, autokratske i zatvorene istočne Evrope“.

No, kako kaže, za razvoj u Srbiji i eventualno slabljenje Vučićeve stabilokratije – sistema u kojem tobožnja stabilnost ima prednost nad demokratijom – i dalje se više računa reč krupnijih članica EU. Da li će se i kada Brisel razračunati sa autoritarnim vođama, zavisiće, kaže Varga, i od ishoda izbora u Nemačkoj ovog septembra.

Tada bi Vučićevo drugovanje sa Orbanom moglo da se obije Srbiji o glavu: „Borba protiv fenomena orbanizma u EU mogla bi da se vodi upravo preko Srbije, ukoliko Brisel odluči da prestane da toleriše populiste. Deblji kraj će svakako izvući Srbija, jer nije kao Mađarska članica EU i negativne posledice vladavine Naprednjaka ućiće u pregovarački proces pridruživanja Srbije EU.“

Sve to pod uslovom da je u igri štapa i šargarepe, ta šargarepa u vidu članstva u EU uopšte na vidiku.

U utorak se inače predsednik Vučić sastao sa predsednikom mađarske Skupštine Laslom Keverom i zahvalio na snažnoj podršci evropskom putu Srbije. Kako je saopšteno, Vučić i Kever su se saglasili da su odnosi dveju zemalja, razume se, na najvišem nivou u istoriji, te da su zasnovani na međusobnom razumevanju i poverenju.

(Deutsche Welle, foto: Beta)

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Zašto se seku drva u priobalju Kanala DTD kod Mihajlova

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani postavila je danas pitanje nadležnima u Javnom vodoprivednom preduzeću Vode Vojvodine, kao i predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu, zašto se izvodi masovna seča drva u okolini Mihajlova, odnosno u priobalju Kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD)

Published

on

By

“Meštani su veoma zabrinuti, jer se radi o mestu koje je omiljeno izletište generacija Mihajlovčana, ali i stanovnika susednih mesta”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se meštani nadaju se da će veoma brzo dobiti odgovore od nadležnih.

(Autonomija/Beta, foto: LSV-Vojvođani)

izvor: https://autonomija.info/lsv-vojvodjani-zasto-se-seku-drva-u-priobalju-kanala-dtd-kod-mihajlova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Salapura se sramoti antifašističke borbe i časne istorije Zrenjanina

Zrenjanin, 2. oktobar 2023 – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je sramotno što se naprednjačka vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom, srami antifašizma i na nedostojan način obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Published

on

By

Sramotno je što je Salapura odlučio da današnji praznik obeleži kršenjem Statuta grada Zrenjanina, kao i Odluke o ustanovljavanju gradskih praznika, nagrada, javnih priznanja i zvanja počasnog građanina grada Zrenjanina.

U članu II navedene odluke stoji da je Drugi oktobar jedan od praznika grada, a u članu III da se praznik obeležava svečanom akademijom.

Možda je on danas na nekoj akademiji Srpske napredne stranke ili snima neku neki novu marketinšku „šarenu lažu“, ali akademije posvećene slavnoj antifašističkoj borbi naših predaka nije bilo.

Salapura, sem što krši Ustav Srbije, sada to radi i sa propisima grada Zrenjanina i jasno je da njemu nije mesto ne čelnoj funkciji našeg grada.

Istorija Zrenjanina je i bogata, i časna, i slavna.Nje se ne treba stideti! Njom se treba ponositi.

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17883

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Država zaboravila tetkice i domare: Težak položaj nenastavnog osoblja u školama

Punih 20 godina traje borba nenastavnog osoblja zaposlenog u osnovnim i srednjim školama za poboljšanje materijalnog položaja

Published

on

By

U svim dosadašnjim razgovorima sa vlastima mnogo puta su bili zaboravljeni. Utisak je da su i u aktuelnim pregovorima sa Vladom Srbije ostali na margini jer njihovih zahteva nema na spisku koji je posle protesta zaposlenih u obrazovanju predat u Nemanjinoj 11.

A upravo je na tom protestu Nebojša Lazić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, ukazao da se korekcija koeficijenata nenastavnog osoblja koje radi u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika odlaže duže od decenije.

– Od 2012. godine svaki put kada se povećavala plata u prosveti vannastavno osoblje je bilo izostavljeno. Minimalna cena rada je povećavana pet puta tako da su zaposleni sa III, IV i V stepenom stručne spreme dospeli ispod minimalca, pa je njihove zarade do minimalne dotirala država – rekao je Lazić na protestu održanom 26. septembra u Beogradu.

Nedavna izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, pomenutim zaposlenim u obrazovanju nije donela ništa.

– Novom uredbom smo svi stavljeni na minimalac što je neprihvatljivo za stručnu spremu koju imamo i složenost posla koji obavljamo – ukazuje Lazić, ilustrujući to podatkom da je po novoj uredbi raspon koeficijenata od prvog stepena (spremačica) do petog (domar, majstor na održavanju i kuvar sa petim stepenom) od 9,30 do 9,38.

On podseća da je korekcija koeficijenata tražena još 2013, u vreme dok je ministar prosvete bio Žarko Obradović, ali da odgovora nije bilo.

Potom je predstavnicima nenastavnog osoblja 2017. tadašnji ministar Mladen Šarčević obećao da će koeficijenti biti izmenjeni, predlažući da škole iz sopstvenih sredstava povećaju platu ovoj kategoriji zaposlenih do 30 odsto. Ni to se nije obistinilo jer mnoge škole nemaju sopstvene prihode, a u nekim koje ih imaju direktori nisu bili voljni da postupe po Šarčevićevoj sugestiji budući da nije bila obavezujuća.

– Sve što je tada obećano i rečeno nikada nije ispunjeno. Dvadeset godina se priča o platnim razredima, oni nikad neće biti uvedeni, jer su za to potrebne velike pare koje država nema. Pre tri godine smo bili smo kod premijerke Ane Brnabić i tada je obećala da će majstor održavanja, blagajnik i administrativni radnik sa četvrtim i sa petim stepenom biti po koeficijentima izjednačeni sa četvrtim i petim stepenom nastavnog osoblja. To je naš prvi zahtev da bi se ispravila dugogodišnja nepravda – navodi Lazić.

U narednom koraku, dodaje naš sagovornik, sindikat traži da se zaposleni sa II, III, IV i V stepenom stručnosti po koeficijentima i plati izjednače sa onima koji imaju istu stručnu spremu, a rade u javnom sektoru i finansiraju se iz budžeta. Takođe, „tetkice“ bi trebalo da se izjednače sa koleginicama iz javnog sektora, budući da su sada plate nejednake.

Na spisku zahteva sindikata je i da se uvede prekovremeni rad za vannastavno osoblje u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika.

– Majstori na održavanju, domari zbog čestih kvarova i havarija na vodovodnim cevima, curenju radijatora i kvarovima na elektroinstalacijama vrlo često dolaze van svog radnog vremena vikendom i državnim praznicima. Takođe se vikendom često održavaju seminari, probni završni, završni i prijemni ispiti. Zbog toga tražimo da se za vannastavno osoblje uvede prekovremeni rad do 22 sata, noćni rad posle 22 časa, kao i rad vikendom i praznicima. U svim javnim službama u javnom sektoru postoji prekovremeni rad koji se dodatno plaća, što tražimo da se uvede i u obrazovanju – kaže Lazić.

On najavljuje da će o zahtevima vannastavnog osoblja sindikat u narednom periodu obavestiti premijerku i ministarku prosvete, sa kojom će tražiti i da se sastanu.

Čiste za svima

Nebojša Lazić napominje da su zaposleni dodatno opterećeni jer moraju da čiste i održavaju fiskulturne sale koje škole izdaju korisnicima i sportskim klubovima, ali za taj posao nisu plaćeni.

– Mi smo dužni da sale održavamo i čistimo za školsku decu, a ne za klubove – poručuje Lazić.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/tetkice-domari-nenastavno-osoblje-skola/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade građana na protestu u Varšavi, opozicija najavljuje veliku promenu

Hiljade ljudi se okupilo danas na opozicionom mitingu u centru Varšave, dve nedelje uoči izbora za koje liberalna Građanska platforma (PO) kaže da bi mogli da budu odlučujući kada je reč o budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i njenoj demokratičnosti

Published

on

By

“Dolazi velika promena. Ovo je znak ponovnog rođenja Poljske”, rekao je lider PO Donald Tusk okupljenima na centralnom trgu u Varšavi, prenosi Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, upozorio je da bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla da izvede Poljsku iz Evropske unije, a izbore je okarakterisao kao ključne za prava manjina i žena.

Britanska agencija navodi da veliki broj okupljenih nosi zastave Poljske i Evropske unije, te da se opozicija nada da će današnji marš postati najveći u poslednjih nekoliko decenija i da će podstaći birače da učestvuju na izborima.

“Svi ulažu u radna mesta, u borbu protiv klimatske katastrofe, a nama je uskraćen novac jer je neko odlučio da uništi demokratiju u Poljskoj”, rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski na mitingu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva usled rasta cena i zabrinutosti zbog, kako Rojters navodi, erozije demokratskih principa.

Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/101056/hiljade-gradana-na-protestu-u-varsavi-opozicija-najavljuje-veliku-promenu/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvodina gubi jezičku šarolikost: Sve manje đaka u odeljenjima manjinskih nacionalnih zajednica

U odeljenjima u Vojvodini u kojima se školuju učenici na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica svake godine sve je manje prvaka

Published

on

By

Vojvodina tako polako gubi jedno od svojih najvećih odlika – jezičku šarolikost.

U Vojvodini nije bilo retko da se po gradovima i selima pozdravlja i na tri, četiri jezika. Čuli bi se tu srpski, mađarski, nemački, slovački, pa tako redom. Uvek se ponešto znalo iz jezika komšija iz druge nacionalne zajednice. Tako se naviklo, piše Danas.

Ipak, u mogućoj budućnosti, pojedini jezici ovde se više neće govoriti. Zbog ubrzanog iseljavanja stanovništva, pogotovo nacionalnih manjina, sve je manje ljudi koji u Vojvodini pričaju jezicima koji su ovde postojali od kada je i krenulo naseljavanje ovog dela Evrope.

Većina Slovaka, Rumuna, Hrvata ili Mađara u Vojvodini ima pasoše Evropske unije, što im olakšava migracije.

Ne zaboravimo da su se u Vojvodini, pre samo par vekova na nekim mestima govorili francuski i španski, ali te nacionalne zajednice nisu uspele da opstanu na ovom prostoru.

Koordinatorka Odbora za obrazovanje pri Nacionalnom savetu slovačke nacinalne manjine Svetlana Zolnjan kaže da je pre deset godina u slovačkim odeljenjima u osnovnim školama bilo oko 3.400 učenika, a sada ih je tek 2.400. Za deset godina kako ističe, izgubili su 1.000 učenika, što je čitava jedna osnovna škola.

Inače, u 17 škola u Vojvodini može se pohađati nastava na slovačkom jeziku, a ukupan broj odeljenja je 134 u osnovnim školama, zajedno sa kombinovanim odeljenjima. Više od polovine škola u kojima postoji nastava na slovačkom ima manje od 15 đaka, koliko je minimalno propisano po zakonu.

Razlog je odlazak stanovništva. Što se tiče slovačke nacionalne manjine, pre svega ljudi odlaze u Slovačku, ali i druge zemlje. Nacionalni savet nema kompetencije da reši ekonomska pitanja. Pokušavamo da stipendiramo učenike i da im na razne druge načine olakšamo školovanje, ali nažalost taj efekat je jako slab”, izjavila je ona.

U srednjim školama na slovačkom jeziku može se učiti u dve gimnazije u Kovačici i Bačkom Petrovcu, jednoj tehničkoj školi i medicinskoj školi u Novom Sadu, na smeru medicinska sestra.

Ukupno u svim odeljenjima upisano je 102 učenika u prvi razred. Nacionalni savet daje neku finasijsku podršku tim učenicima kao i Matica slovačka. Deca dobijaju kompjutere, starije srednjojškolce stipendiramo, kao i studente koji se posvete oblastima prosvete, informisanja i kulture, kako bi na taj način obezbedili stručni kadar za škole i lokalne samouprave. U novosadskoj Predškolskoj ustanovi ‘Radosno detinjstvo’ imamo jedno predškolsko odeljenje koje je slovačkom jeziku“, nastavila je ona.

Na području grada Zrenjanina broj mađarskih odeljenja je ostao na nivou prethodne školske godine, ali je broj dece smanjen. U jedinoj gradskoj osnovnoj školi na mađarskom jeziku samo jedan đak prvak počinje školu 1. septembra.

Najveća dvojezična osnovna škola u Zrenjaninu, osnovna škola “Servo Mihalj” u Mužlji školsku godinu počinje sa 510 učenika u dve školske zgrade. Broj đaka je ostao na prošlogodišnjem nivou, ali je ove godine upisano manje mađarskih đaka prvaka.

“Očekujemo 15 prvaka na mađarskom jeziku, oni će biti smešteni u dva odeljenja, u centralnoj zgradi biće samostalno odeljenje sa 12 učenika, a u tzv. spoljnjoj zgradi kombinovano. Sedmoro dece je manje nego prošle godine što se tiče prvaka“, rekao je Atila Molnar, direktor osnovne škole “Servo Mihalj” u Mužlji za Panon televiziju.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/354283/Vojvodina-gubi-jezicku-sarolikost-Sve-manje-djaka-u-odeljenjima-manjinskih-nacionalnih-zajednica.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šormaz o pokretu koji je formirao sa Mihajlović i Pak: Idemo na izbore, Srbija protiv nasilja je smešna, a desnica je Vučićeva

Formirali smo pokret “Uvek za Srbiju” još ranije ali smo čekali pravi trenutak da to objavimo. Imamo dosta članova, kontakata i organizacija, poznatih ljudi, koji su sa nama… Učestvovaćemo na izborima – kaže za Danas Dragan Šormaz, bivši funkcioner SNS, koji je zajedno sa bivšim funkcionerkama naprednjaka – Zoranom Mihajlović i Stanislavom Pak, oformio novu političku organizaciju uoči najavljenih prevremenih izbora

Published

on

By

Na pitanje koje su to organizacije i ličnosti koje su se pridružile novonastalom pokretu čiji su lideri bivši naprednjaci, sagovornik Danasa nije hteo da odgovori.

Rade Basta, bivši ministar privrede iz redova koalicije SPS-JS, neće biti u ovom pokretu, naznačava Dragan Šormaz.

– Bićete svi iznenađeni kada budete videli ko će sve biti na našoj listi za izbore. Ali, neću sada da otkrivam. Do raspisivanja izbora ima još dosta vremena… Sve do početka novembra. Uostalom, ko zna da li će i biti raspisani? Ko zna da li će Vučić biti predsednik tada? – kaže Šormaz.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo iznenađenje da Aleksandar Vučić sutra padne, s obzirom na to da je priznao krivicu za tragediju u mestu Banjska na severu Kosova.

– Onda bi Vučić morao da podnese ostavku – kaže Šormaz.

Ja sam NATO lobista a Vučić priča sa njima svakog dana?

Kako naznačava, Aleksandar Vučić je odgovoran za svu tragediju iako je Radoičić priznao krivicu.

– Radoičić nije radio sam – i to nije moje ubeđenje – to je tako. Aleksandar Vučić je kriv za sve što se dešava u Srbiji. To ne pričam zato što sam ja nešto ljut na njega. Ja sam se sa njim razišao upravo zbog tih stvari, jer nisam više to mogao da podnesem – kaže Šormaz.

– Aleksandar Vučić je kriv za inflaciju, za lošu ekonomsku situaciju, a narodu maže oči sa parizerom podrigušom, dok on jede skupe kolače u Njujorku – kaže sagovornik Danasa.

Vučić je kriv, ističe, za svakog mrtvog Albanca i Srbina na Kosovu.

 Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode…

– Zato što je izveo Srbe iz institucija i stvorio prostor Aljbinu Kurtiju da uđe u te institucije. Vučić je formirao i organizovao ove ljude o kojima priča Milan Radoičić. Vučić nije pucao na tog kosovskog policajca, ali je odgovoran. Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode… – kaže Šormaz.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/sormaz-o-pokretu-koji-je-formirao-sa-mihajlovic-i-pak-idemo-na-izbore-srbija-protiv-nasilja-je-smesna-a-desnica-je-vuciceva/

Continue Reading

Trending