Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Usred krize EPS ceo oktobar uvozio struju

U Srbiju je prekjuče u jednom trenutku uvezeno 850 megavata električne energije iz okolnih zemalja, mada je značajna količina izvezena na Kosovo i Metohiju.

Published

on

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

U Srbiju je prekjuče u jednom trenutku uvezeno 850 megavata električne energije iz okolnih zemalja, mada je značajna količina izvezena na Kosovo i Metohiju.

Tokom celog oktobra Srbija je bila neto uvoznik struje, a 2. oktobra u jednom periodu u zemlju je ušlo čak 938 megavata pokazuju podaci sa EMS-ovog sajta Energyflux.

Uvoz struje je planiran budući da je od maja u toku remont bloka B1 Termoelektrane Nikola Tesla snage 650 megavata i za toliko je smanjena proizvodnja struje, međutim cene na tržištu električne energije su zakomplikovale situaciju.

Pre dva dana, na srpskoj berzi struje SEEPEX postignuta je bazna cena za dan unapred od 210,88 evra za megavat-sat, a u vrhu potrošnje čak 234,25 evra.

Prema izveštaju berze za oktobar prosečna bazna cena bila je 201,34 evra za megavat-sat, a prosečna cena u piku 222,73 evra.

Minimalna dnevna bazna cena struje iznosila je 137 evra za megavat-sat dok je maksimalna cena dostigla ogromnih 327,44 evra za megavat-sat.

Najveća dostignuta cena struje na SEEPEX-u u oktobru iznosila je 386,92 evra za megavat-čas. Poređenja radi u oktobru prošle godine jedan megavat-čas koštao je ispod 50 evra.

Ovo ne znači da je ove cene plaćao i EPS za struju koju je uvozio, pošto ova kompanija energiju može da kupuje i na drugim berzama, kao i u sklopu bilateralnih ugovora sa drugim elektroprivredama.

Od EPS-a nismo dobili odgovor koliko su struje uvezli u oktobru i po kojoj ceni.

Na to odakle je došao deo struje ukazuje izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se zahvalio i Republici Srpskoj i Elektroprivredi, jer „sa njima možemo da balansiramo. Oni nama daju danas, mi ćemo njima da vraćamo kada budemo 650 megavata iz TENT-a B1 uključili, tako da smo se i po tom pitanju snašli“.

Slično je izjavio i Milorad Dodik, član Predsedništva BiH: „Dešava se da Republika Srpska u ovom trenutku ima viškove električne energije. Mi tu energiju ne želimo da prodajemo Srbiji, da iskoristimo ovaj trenutak i nešto zarađujemo, već ćemo je ustupiti uz dogovor da nam se to vrati u istim količinama.“

EPS oko polovine svoje struje prodaje privredi, a polovinu domaćinstvima.

Poznato je da je cena za domaćinstva ispod cene proizvodnje, dok se privredi prodaje po tržišnim cenama na uglavnom jednogodišnje ili dvogodišnje ugovore.

Upoznati sa situacijom ističu da je najveći broj ugovora od 1. januara do 31. decembra te da EPS i dalje uglavnom prodaje struju kompanijama po prošlogodišnjim cenama od oko 50-60 evra za megavatčas.

Oni kojima su ugovori istekli letos ili jesenas dobili su nove ugovore sa cenama i do 150 evra za megavat čas, a slične cene mogu da očekuju i ostali od Nove godine.

S obzirom da prema rečima ministarke energetike Zorane Mihajlović EPS uvozi oko 10 odsto struje po visokim cenama, a prodajne cene su im mahom niže, deluje da finansijska situacija nije sjajna.

Zato je ministarka energetike Zorana Mihajlović apelovala na EPS da se ubrzaju radovi kako bi se smanjio uvoz skupe struje.

„Hvala svim ljudima koji rade na projektu revitalizacije bloka B1, ima ih oko 600, a svaki dan ranijeg završetka posla znači mnogo za Srbiju, privredu i EPS i time se smanjuje mogućnost uvoza energije kada je cena veoma visoka“, rekla je Mihajlović sredinom prošlog meseca prilikom posete TENT-u.

Tada je i direktor EPS-a Milorad Grčić istakao da „posle današnjeg razgovora očekujemo da posao možemo da skratimo za 11 dana, odnosno da traje manje od 200 dana. Ovo je skup projekat od 90 miliona evra, gde su 20 miliona evra turbina i generator, a 70 miliona evra kotao“, poručio je Grčić.

Bilo bi za očekivati da se struja za period kada se tako veliki agregat revitalizuje kupi unapred posebno jer se prema rečima Grčića tri godine pripremao, ali ako je suditi prema izjavi ministarke Mihajlović to nije bio slučaj.

„Znalo se i kada EPS ulazi u remonte i morali su da vode računa već u proleće kako će nadomestiti struju, a ne da danas uvozimo 10 odsto. Država će u ovakvim situacijama obezbediti sve za građane ne pitajući za cenu, ali je pitanje da li država treba da stane iza preduzeća koja ne rade svoj posao. Sad je važno da se cene prate i da budemo obezbeđeni sa dovoljnom količinom energije i energenata, a kad se završi kriza da vidimo gde se kasnilo i čija je odgovornost“, rekla je Mihajlović gostujući na RTS-u.

Nenad Jovanović, konsultant za energetiku, ističe da se znalo da će se struja uvoziti s obzirom na remont TENT-a B i tako će i biti dok se radovi ne završe. Koliko će EPS to da košta u uvozu, kako kaže, teško je proceniti.

„Ne znamo koliko EPS plaća struju, jer može da je kupuje na berzi, ali može i u bilateralnim ugovorima ili možda ima i neki dugoročni ugovor sa nekom elektranom. U jednom trenutku uvozili smo blizu jedne trećine naše potrošnje“, objašnjava Jovanović dodajući da je cena na berzi dostigla u jednom trenutku i preko 300 evra za megavat-sat.

„U tom slučaju, u pitanju je bio tajming. Naša berza se zatvara ranije od ostalih i u trenutku kada se kupovala struja iz Nemačke bila je jako visoka cena. Treba reći i da ove cene na tržištu nemaju veze sa našom proizvodnjom već se prelivaju cene spolja. Kada se završi remont, možda ćemo i izvoziti ili ćemo bar smanjiti uvoz“, napominje Jovanović.

Stručnjak za energetiku Željko Marković takođe smatra da završetak remonta neće značajno promeniti cenu struje na berzi.

„I oni koji kupuju i oni koji prodaju obično rade na više berzi. Recimo ako bi EPS sve što ima ponudio na SEEPEX sam sebi bi oborio cenu. Takođe i ako bi sve što mu treba kupio na našoj berzi podigao bi cenu u nebo. Zato se kupuje ili prodaje po malo na nekoliko berzi“, objašnjava Marković.

Što se tiče kupovina EPS-a, on ocenjuje da je moguće da se to obavljalo i bilateralnim ugovorima, ali pitanje je i to po kojim cenama s obzirom na tržišne. On kaže da kada se ide u remonte, unapred se zna koliko to traje, kolika je potrošnja u tom periodu i onda je moguće kupiti i struju unapred.

„Sada je moguće kupiti recimo fjučers na mađarskoj berzi za 2024. godinu po 73 evra za megavat-sat. Opet postoji rizik da tada spot cena na berzi bude 50 evra pa onda ispada da ste preplatili“, objašnjava on.

M.Obradović

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/usred-krize-eps-ceo-oktobar-uvozio-struju/

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending