Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Ukinuta presuda bivšem predsedniku opštine Grocka za paljenje kuće novinara

Published

on

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara portala Žig info, Milana Jovanovića, prenela je danas televizija N1.

Sud je kako se navodi, usvojio žalbe branilaca optuženih navodeći da se njima „osnovano ukazuje na činjenicu da postoji razlika između izreke javno objavljene presude 23. februara i izreke pismenog otpravka presude koji sačinjen i dostavljen učesnicima krivičnog postupka“.

Po navodima N1, predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Nekadašnji predsednik opštine Grocka osuđen je krajem februara prvostepeno na četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića decembra 2018. godine.

Na istu kaznu osuđen je kao neposredni izvršilac i Aleksandar Marinković koji je u bekstvu, a za kojeg je sud utvrdio da je bacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović, u to vreme aktivni policajac, koji je kao posrednik pronašao izvršioca tog dela.

(Beta, Foto: N1)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Tolkač: Zbog ruske propagande društvo u Srbiji ne može objektivno da sagleda rat u Ukrajini

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da društvo u Srbiji nema priliku da objektivno sagleda sve aspekte rata u Ukrajini zato što je izloženo ruskoj propagandi

Published

on

By

Nažalost, mogu da kažem da danas imamo i problem ratovanja informacijama. Društvo u Srbiji danas ne može objektivno da sagleda svu tragediju koja se događa u Ukrajini, jer je u vašoj zemlji mnogo ruske propagande. Rusi šire dezinformacije, ali ih ovdašnji mediji onda objavljuju. U tom smislu, građani Srbije onda imaju drugačiju sliku od one koja se realno događa na terenu“, istakao je Tolkač u intervjuu za Glas Amerike.

Dodao je da ipak ima napretka, te da se nada i da bi Vlada Srbije mogla da načini korak “u pravom smeru”, misleći i na eventualno uvođenje sankcija Rusiji čime bi, kako je obrazložio, Srbija pomogla ne samo Ukrajini, već i celoj Evropi.

Ukrajinski ambasador je ponovio i da je njegovoj zemlji potrebna pomoć “od celog demokratskog sveta” u vidu tenkova, oružja i municije, kako bi uspeli da sačuvaju živote svojih vojnika.

Pozvao je građane da se pridruže u Maršu solidarnosti, danas, 24. februara od 13 sati u Pionirskom parku u Beogradu.

Nažalost, nama je to postala neka vrsta tradicije. Kao što smo obeležili prvu godišnjicu od početka agresije na našu zemlju, to ćemo učiniti i ove godine. Okupićemo se u Pionirskom parku i šetaćemo do Trga Republike“, rekao je Tolkač.

U Beogradu je održana humanitarna projekcija filma “20 dana u Marijupolju”, a sav prihod od prodatih ulaznica biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugroženima u Ukrajini.

Autor filma je Mstislav Černov, reporter agencije Asošiejted pres, koji je ubrzo posle početka invazije ruske vojske ostao jedini međunarodni reporter u tom gradu na obali Azovskog mora.

U video obraćanju kazao je da je Marijupolj postao ne samo priča o uništenju jednog grada, već simbol tragedije koja se desila mnogim drugim gradovima u Ukrajini.

Nadam se da će svi naučiti nešto iz ovih tragedija, nešto što će nas naterati da se trudimo da uradimo nešto da se ovo ne ponovi“, poručio je Černov.

Černov je pre tri dana osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 77. dodeli filmskih nagrada Britanske akademije (BAFTA). Za isti film dobio je Pulicerovu nagradu i nominovan je za Oskara.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/368163/Tolkac-Zbog-ruske-propagande-drustvo-u-Srbiji-ne-moze-objektivno-da-sagleda-rat-u-Ukrajini.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Gradska uprava ne daje informacije o ukupnom broju birača u Zrenjaninu

Gradska uprava 35 dana ne dostavlja informaciju o ukupnom broju građana Zrenjanina koji su upisani u birački spisak, saopštio je danas Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Zrenjanina Aleksandar Marton

Published

on

By

Odbornička grupa LSV-Vojvođani zatražila je 22. januara od Gradske uprave Zrenjanina informaciju o ukupnom broju građana upisanih u birački spisak. Načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov naveo je u dopisu 13. februara nisu u mogućnosti da u roku dostave odgovor.

„Deluje neverovatno da Domjeskov i saradnici 35 dana nisu u stanju da dođu do podatka koji sadrži šest brojeva“, saopštila je LSV, dodajući da će njena odbornička grupa sačekati konačni rok, ne duži od 40 dana od dana prijema zahteva. Ako ne dobije odgovor, pokrenuće postupak u skladu sa zakonom.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/lsv-gradska-uprava-ne-daje-informacije-o-ukupnom-broju-biraca-u-zrenjaninu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nekada postojali čitavi drvoredi: Jedan dud na Fruškoj gori proglašen za spomenik prirode

Da su nekada u Sremu bili drvoredi dudova pored puta podseća tek po neko stablo. Crni dud kod Šuljma, star oko dva veka, od nedavno je spomenik prirode trećeg stepena, od lokalnog značaja

Published

on

By

Leti hlad, a zimi zaštita od smetova. Plodovi i list duda nekada su Sremcima donosili zaradu. Na južnim padinama Fruške gore, u prošlom veku, drvoredi su bili dugi po nekoliko kilometara.

Od Šuljma do Radinaca, od Grgurevaca do Radinaca, od Manđelosa do Radinaca su bili postavljeni, celim tim relacijama, i mi smo odlazili kao deca, sa roditeljima, i tovarili pune džakove duda, lepo ga brali list po list, jer nismo smeli da ga muljamo da se ne bi upalio. Time smo hranili bube, i to je bio za nas neki opstanak. Istorija govori da je u doba Marije Terezije, koja je vladala ovde u vreme Austrougarske, dud bio zaštitni znak“, navodi Milorad Milošević iz Velikih Radinaca.

Osim pored puta, dudove su u Sremu sadili i ispred kuća. Većina stabala davno je posečena.

Duško Stefanović iz Šuljma ističe za RTS da je dud u tim uslovima bio neophodan pored kuća koje su pravljene od naboja. 

Dud je vukao vlagu i na taj način sprečavao prerano rušenje tih kuća. Ja sam posebno emotivno vezan za te dudove, zato što sam kao dete terao tamo svinje da jedu. Onda smo se mi nadmudrivali kao klinci, popnemo se na te dudove, i dogovorimo se da u isto vreme zatresemo. Onda neko zatrese prvi, pa se svinje pomešaju“, priča Stefanović.

Dud na raskrsnici kod Šuljma odoleva godinama. Želja jednog od inicijatora njegove zaštite je da se uvrsti na turističku mapu.

“Postoji ideja da se povežu Šuljam i Šengen, pošto Šengen poznat po Šengenskom sporazumu ima isti broj slova kao i Šuljam, ima isti broj stanovnika kao i Šuljam. Već je bio ambasador Luksemburga ovde, krećemo da realizujemo tu ideju da bi došlo do izmene i gostiju i turista“, kaže Milorad Milošević iz Velikih Radinaca.

Obim stabla ovog crnog duda je negde oko 530cm, odnosno širina njegove krošnje je čak 23 metra. I upravo zbog tog svog izgleda, i zbog svoje izuzetne starosti koja se procenjuje negde od 180 do 200 godina, ovo stablo je stavljeno pod zaštitu“, naglašava Slavica Šeik iz Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Sremske Mitrovice.

Redak primerak crnog duda biće ograđen, a prostor oko njega uređen. Za prolaznike i turiste u planu je postavljanje klupa i table sa informacijama o istoriji stabla i tog kraja.

izvor: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/368285/Nekada-postojali-citavi-drvoredi-Jedan-dud-na-Fruskoj-gori-proglasen-za-spomenik-prirode.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana u Mokrinu

MOKRIN – Gusak Žućko, čiji je vlasnik 15-togodišnji Lazar Adamov, pobednik je 38. Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana u Mokrinu. U finalnoj borbi seniora, Žućko je bio bolji od Crvenog, gusana u vlasništvu Miodraga Trnića. Organizacijom manifestacije, udruženje „Belo pero“ i Mokrin nastavljaju tradiciju koja je, pre svega usmerena na negovanje guščarstva i, kako bi Mokrinčani rekli, šampionskih guskova

Published

on

By

U duhu tradicije guščarstva, kome su Mokrinčani posebno posvećeni, selo na severu Banata nastavilo je tradiciju održavanja manifestacije u čast mokrinskih labudova. Pobedom u finalu seniora, gusak Žućko postao je šampion 38. Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana. A borba nije bila laka, kaže 15-godišnji Lazar Adamov, najmlađi vlasnik pobedničkog guska u istoriji mokrinskog šampionata.

Kao vlasnik pobedničkog guska proteklih godina u svim svim takmičarskim kategorijama, Lazar nastavlja porodičnu tradiciju. Trostruki šampion prvenstva, gusak Acika, koji ima 24 godine, još je pažen u domaćinstvu porodice Adamov:

Šta je pravi fer plej, najbolje je pokazao Miodraga Trnić, vlasnik guska vicešampiona Crvenog. Iako je finalnu borbu izgubio baš na svoj 20-ti rođendan, Miodrag je čestitao protivniku:

A vicešampion će i dalje imati poseban tretman u dvorištu porodice Trnić:

Ulica Milana Malenčića, u kojoj su se odvijala nadmetanja, brzo se ispraznila.

Brojna publika požurila je na nedeljni mokrinski ručak, a tek poneko belo pero u travi bio je jedini trag svetskog prvenstva u Mokrinu.

izvor: https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/svetsko-prvenstvo-u-nadmetanju-gusana-u-mokrinu_1519288.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Inženjer Siniša Mihajlović: Most na Tamišu nije zaslužio da ode u staro gvožđe

Građevinski inženjer u penziji Siniša Mihajlović, koji se u Saobraćajnom institutu CIP godinama bavio problematikom železničkih mostova, ne odustaje od ideje da se za stari drumsko-železnički most na Tamišu, između Orlovata i Tomaševca, obezbedi neki vid zaštite

Published

on

By

Siniša Mihajlović smatra da ovaj objekat, koji je izgrađen pre oko 140 godina i koji je najstariji most ovog tipa u Srbiji, nije zaslužio da završi u starom gvožđu, kad preko Tamiša, za nekoliko godina, nikne novi.

– Logično mi je bilo da podršku za svoju ideju potražim u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, s obzirom na to da se most nalazi na teritoriji koju pokriva ova ustanova. Predložio sam da on bude stavljen pod zaštitu kao industrijsko i tehničko nasleđe. Kako Zavod već štiti neke slične objekte, kao što su mlinovi i ustave, logično mi je bilo da se obratim rukovodstvu ove ustanove – kaže za portal zrenjaninski.com Siniša Mihajlović.

Iz Zavoda je, međutim, stigao odgovor koji je našeg sagovornika prilično razočarao.

– Na prvi mejl nisam ni dobio povratnu informaciju, a onda je na drugi stigao odgovor koji ne mogu ni da razumem ni da prihvatim – nastavlja Mihajlović.

U odgovoru, između ostalog, piše da bi adresa za ovu inicijativu eventualno mogla da bude Muzej tehnike u Beogradu, jer se Zavod do sada nije bavio ovakvim objektima. Problematično je, piše u odgovoru, u čijem je vlasništvu most, ko bi se o njemu brinuo… Nije poenta staviti nešto pod pravnu zaštitu ako nema mogućnosti da se to nešto sanira i restaurira i na kraju održava, poručili su iz Zavoda, i podvukli da je potrebno obaviti snimanje mosta, za šta ova ustanova nema mogućnosti.

– Drumsko-železnički most na Tamišu je najstariji most ovog tipa u Srbiji i svedok je razvoja banatske železnice. Ne razumem kako ne postoji interes da se on spasi od sečenja. Pogotovo što mu se može dati nova namena. Nije mi jasno kako grad, koji se kandidovao za prestonicu kulture, ne obraća pažnju na biser koji ima na svojoj teritoriji. A na mejl iz Zavoda sam odgovorio da mi nije jasno da se za most ja borim kao volonter a oni, kojima je to osnovna delatnost, nisu zainteresovani – ističe Mihajlović.

Kako kaže, od mosta neće odustati, a nada se da će mu se pridružiti i drugi koji razumeju kakvo je on graditeljsko i kulturno blago.

– Već sam kontaktirao neke ljude u Ministarstvu saobraćaja i očekujem poziv, a obratiću se i Muzeju tehnike. Meni savest ne dozvoljava da ćutke gledam kako se najstariji most u Srbiji seče i reže u staro gvožđe. Verujem da će savest proraditi i onima kojima je zaštita posao – poručio je inženjer Siniša Mihajlović.

izvor: https://zrenjaninski.com/srednji-banat/inzenjer-sinisa-mihajlovic-most-na-tamisu-nije-zasluzio-da-ode-u-staro-gvozdje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Još jedna krivična prijava zbog sumnje na trgovinu ljudima u fabrici Linglong

Manje od dve nedelje nakon što se 11 indijskih radnika koji su radili na gradilištu Linglonga vratilo u svoju zemlju, ASTRA je podnela još jednu prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima u slučaju još tri radnika iz Indije, koji su se u međuvremenu obratili toj organizaciji

Published

on

By

Radnici su takođe bili angažovani na gradilištu kineske gumare u Zrenjaninu, preko kompanije China energy, a žalili su se na neisplaćene zarade i na to da su im oduzeti pasoši.

Nekoliko sati nakon što je ASTRA podnela prijavu, radnici su izmešteni na lokaciju daleko od Zrenjanina, u jedan državni objekat.

Aktivisti koji prate novi slučaj sumnje na trgovinu ljudima kažu da je problematično što su radnici izmešteni pa je sada otežan kontakt sa njima, a postavljaju pitanje I kako će sada da se vodi postupak pred zrenjaninskim tužilaštvom.Iz ASTRE tvrde I da su nekoliko sati posle njihove prijave, pripadnici policije radnicima vratili pasoše, I pitaju se ko je I po čijem nalogu u tako brzom roku policiji doneo njihova dokumenta.

izvor: https://n1info.rs/vesti/astra-podnela-jos-jednu-kriviclnu-prijavu-zbog-sumnje-na-trgovinu-ljudi-u-u-fabrici-linglong/

Continue Reading

Trending