Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Tribina: Priča o nametnutom spomeniku je tužna i završiće tužno

Antifašistički front 23 oktobar najavio protest za ponedeljak 11. juli, na mestu gde bi sporni spomenik trebalo da bude izgrađen

Published

on

Priča o novosadskom spomeniku takozvanim nevinim žrtvama 44/45 je tužna i završiće tužno jer se i ne uklapa u nacionalističku priču koju forsira gradska vlast, nego je tu reč o diktatu Viktora Orbana, ocenio je večeras istoričar Vojislav Martinov. On je na tribini povodom Dana ustanka posvećenoj partizanskim spomenicima na Fruškoj gori, u Omladinskom klubu CK 13 istakao da i zločinci treba da imaju grob i ime, kako bi porodice mogle da na njega polože cveće ili se obračunaju sa bremenom koje nosi, ali da ovo nije takav tip spomenika, već da on oblikuje javni prostor u kom se nalazi i šalje poruku javnosti.

Martinov je dodao da je Novi Sad postao jako čudno mesto što se tiče spomenka – istovremeno imamo kralja Petra na Trgu Republike, sad ćemo da podižemo Apoteozu Vojvodini ispred Železničke stanice – dakle spomenici se gomilaju, istorije se gomilaju, postoje paralelni narativi.

– Svi znaju kakav je Viktor Orban političar i koje su poruke koje on šalje već godinama i da on radi zapravo na rehabilitaciji nacionalističkih politika nekadašnje Kraljevine Mađarske, pogotovo pod vođstvom Hortija – podsetio je Martin

On je dodao da se Orban koristi rasističkim narativima, da poziva na odbranu bele, hrišćanske Evrope zbog čega je jasno kakva je namera iza tog spomenika, iako je prilično apstraktan u svom vizuelnom rešenju i u poruci o svim nevinim žrtvama 44/45.

– Da li su te nevine žrtve i 1900 novosadskih Jevreja koji su odvedeni te ’44, koji su deportovani uglavnom u Aušvic? Te godine je oko 340-350 aktivista Narodno-oslobodilačkog pokreta takođe deportovano u razne logore širom Mađarske, da li su to nevine žrtve? I oko 350 Novosađana je poginulo u završnim borbama za oslobođenje Jugoslavije 44/45. Da li je to njima spomenik? – zapitao je Martinov.

Tribina u CK 13

Prethodno je Daško Milinović, radijski voditelj i antifašista, u ime Antifašističkog fronta 23 oktobar najavio protest za ponedeljak 11. juli, na mestu gde bi sporni spomenik trebalo da bude izgrađen, na Limanu 4, nadomak novog Lidla.

– Znamo da se radi o revizionističkom pokušaju pranja ratnih zločinaca i fašističkih zlikovaca iz perioda Drugog svetskog rata. Oni su odlučili da sada nastave, gradnja je tamo manje-više odmakla dosta i jako bi bilo dobro da odatle pošaljemo jednu konkretnu poruku da Novi Sad ne želi tako nešto, da neće tako nešto i da neće dozvoliti tako nešto – rekao je Milinović.

Priča o nama

A odnos prema spomenicima iz Drugog svetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe je odnos odnos prema antifašizmu, odnos prema onome što je borba naroda protiv okupatora i to je, u stvari, priča o nama i ono kako oni izgledaju to smo mi, ocenila je istoričarka Gordana Stojaković.

Ona je kao istraživačica, u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada, radila na izradi brošure, odnosno turističke mape „Ustanička Fruška gora“, u kojoj su popisani spomenici iz Narodno-oslobodilačke borbe, pre svega oni vezani za Partizanski put. Podsetila je da je 1974. godine čitav taj prostor bio proglašen za prostor od posebnog interesa za Narodno-oslobodilačku borbu za Vojvodinu, da je raspisan i konkurs za rešenje tih obeležja koja su urađena u saglasju sa prirodom. Od tada je, dodala je, malo šta popravljano, sela su u međuvremenu sama postavila svoje spomenike, svoje biste, svoje ploče, a mnoge su dopunjene novim imenima poginulih u poslednjem ratu.

– Mene je posebno dojmilo to kakva je nebriga za spomen-kosturnice u Svilošu, Grabovu i u Viziću, to je nešto na šta stvarno treba skrenuti pažnju ljudima koji o tome odlučuju. Ja znam da ima mnogo njih koji u državnom aparatu tvrde da su neko ko baštini tu tradiciju antifašističke borbe i dugo su na vlasti, i prethodni i ovi sada, ali niko od njih nije ništa uradio da se to dovede u neki pristojan red – rekla je Stojaković.

Ona je kazala i da je u izradi mape korišćena dokumentacija Zavoda za zaštitu spomenika kulture, da su dokumentovani spomenici, obeležja i grobna mesta na Partizanskom putu, ali i po selima Srema, tik uz Patizanski put.

– Ono što je mene ponelo i čitav taj put me držalo u posebnom raspoloženju jeste priča sa ljudima koji danas žive na tim prostorima i koji i danas pamte šta se tada desilo, budući da su potomci ljudi koji su se borili za slobodu i pokušavali da pruže otpor nerijatelju koji je krenuo da zbriše čitav taj narod i naselja. Kada dođete i pogledate spisak poginulih i ubijenih, prosto zanemite, nemate utisak da su razmere stradanja bile tako strašne – istakla je Stojaković.

Štampanje majica sa antifašističkim porukama za učesnike tribine

Martinov je podsetio na istorijski značaj tih spomenika uz ocenu da je Fruška gora bila bastion antifašizma u Vojvodini, pre svega u Sremu i mitsko mesto sećanja na Drugi svetski rat na ovim prostorima. Podsetio je da je Fruška gora čudnim spletom okolnosti 1941. godine postala žarište onoga što će postati partizanski pokret na prostorima Vojvodine.

Prve grupice partizana skojevaca tada su se, nastavio je Martinov, dogovorile da oslobode komuniste koji su se nalazili godinama u ozloglašenom Sremskomitrovačkom zatvoru za političke zatvorenike, koje je očekivala najverovatnija smrt od strane ustaškog režima koji je preuzeo teritoriju Srema.

– Te 1941. godine borba je bila dosta skormnih razmera, više se ticala organizovanja, sakupljanja naoružanja, povezivanja sa lokalnim satanovništvom, da bi tek 1942. krenuli u ozbiljnije akcije. Formiran je Fruškogorski partizanski odred, a potom i Podunavski partizanski odred. Do leta 1942. tu je oko petstotinak boraca bilo na Fruškoj gori – istakao je Martinov.

Jesen 1942. godine je bila izuzetno tragična za Srem koji je izgubio više hiljada ljudi, došlo je do priključenja tih boraca bosanskim partizanima, da bi 1944. godine bile formirane dve vojvođanske divizije u Bosni i Hercegovini, dodao je. Martinov je podsetio i da lokalna sećanja različito tretiraju događaje od onoga kako to radi socijalistička literatura, uz opasku da ni jedno ni drugo ne treba uzimati zdravo za gotovo.

– Turinci su i dan danas ponosni na Petra Drapšina, ali smatraju da je on, pošto je stradao 1945. likvidiran od strane Tita. Tako da su na taj način uklopili svoj lokalni narativ sa dominantnim narativom koji je antikomunistički – rekao je Martinov.

Svenki Savić nagrada za doprinos borbi protiv fašizma

Tokom prepodneva, povodom Dana ustanka, predstavnici Saveza antifašista Vojvodine (SAV) na Iriškom vencu na Fruškoj gori postavili drvenu tablu sa nazivom „Partizanski put“. Tom prilikom istaknuto je da ne priznaju promenu naziva Partizanskog puta u Grebenski put jer je, kako su ukazali, Fruška gora bila „partizanska planina“ u Drugom svetskom ratu. Takođe, delegacija SAV-a položila je i venac na antifašistički spomenik „Sloboda“ na Iriškom vencu.

A svemu je prethodila svečana akademija Saveza antifašista Vojvodine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, povodom petog rođenddana organizacije i Dana ustanka 7. jula. Skup je započet minutom ćutanja za preminule antifašiste i antifašistkinje tokom prethodne godine, ali i za sve žrtve agresije Rusije na Ukrajinu.

Predsednik SAV-a Duško Radosavljević oštro je tom prilikom kritikovao ispisivanje grafita sa slovom „Z“, simbolom ruske agresije na Ukrajinu, te ocenio da su to uradili „nastavljači najcrnjih ideologija“ iz Drugog svetskog rata.

– Živeći u ovoj zemlji gde postoji jedan narod a trpe se nevoljno ostali, često zaboravljamo da u ono vreme nije bilo bitno koliko si brojan narod, već koliko je tvoja ideja da se boriš protiv fašizma jaka – rekao je Radosavljević.

On je istakao i da su nacionalisti srušili socijalizam, a formula je, kako je ukazao, bila jednostavna – prihvaćene su kao ispravne sve vojne formacije i njihove ideologije: četnici, ustaše, domobrani, belogardejci, nedićevci, ljotićevci, honvedi.

Uručenje nagrade Svenki Savić

– I ala i vrana su dozvoljene samo ako su protiv partizana, nema veze što su sarađivali sa okupatorom – kazao je Radosavljević. On je podsetio i da je na današnji dan Žikica Jovanović Španac ubio dva žandarma „koji su bili u službi okupatora, a ne delatnici javne, državne uprave“, napominjući da se Srbija danas odrekla svoje antifašaističke tradicije.

– Najveći broj pripadnika sadašnje političke elite, posebno vladajuće, baštini delo ili su direktni potomci snaga koje su izgubile Drugi svetski rat na teritoriji Srbije – ocenio je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, na taj način se skriva činjenica da su jugoslovenski partizani bili ti koji su se, kao deo antifašističke koalicije, suprotstavili najvećem zlu 20. veka – fašizmu i nacionalsocijalizmu.

Na današnjoj svečanoj akademiji Margareta Bašaragin je predstavila znamenite antifašistkinje Subotice, a SAV je dodelio nagradu za doprinos borbi protiv fašizma „Ðorđe Subotić“ profesorki Svenki Savić.

Ona je tom prilikom istakla da je danas osnovno pitanje da li se dominantno treba baviti pojavama fašizma i mera koje bi bile preduzete protiv njega, ili treba delati i govoriti o miru i njegovoj izgradnji.

Ocenila je da je jezik osnovno telo fašizma, i da je pored znakova poput kukastog krsta, on prisutan i u izjavama političara, u pesmama, pokličima na fudbalskim utakmicama i da mu je neophodno suprotstaviti mir.

Prethodni laureati bili su narodni heroj Petar Matić Dule i pisac Filip David.

Dalibor Stupar (Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/tribina-prica-o-nametnutom-spomeniku-je-tuzna-i-zavrsice-tuzno/

SLOBODNA VOJVODINA

Biber: Srbija nije demokratska država i u EU to znaju, ali postoje veći problemi u svetu

Srbija formalno jeste, ali suštinski nije demokratska država jer se izbori ne održavaju u demokratskim uslovima, izjavio je stručnjak za Balkan Florijan Biber

Published

on

By

Biber je direktor Centra za proučavanje Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu.

On je rekao televiziji N1 da su evropski zvaničnici svesni stanja srpske demokratije, ali da za EU postoje veći problemi u svetu od postojećeg stepena autoritarnosti u Srbiji.

“Teško da će se evropski zvaničnici baviti time dok ne dođe do veće nestabilnosti”, kazao je Biber.

Kako kaže, “dok je stabilno, nije problem za evropske zvaničnike”.

On je rekao da je Srbija imala veći stepen demokratije pre 10 i pre 20 godina i dodao da su predstojeći izbori prilika da se pokaže da postoji jasna proevropska opozcija i demokratski akteri koji će biti partneri EU.

“Ako bi pobedili u Beogradu, to bi bila prilika da pokažu da su u stanju da vladuju, da odlučuju i da imaju zajednički program. Pobeda na lokalnom nivou možda bi bila prvi korak”, naveo je.

Dodao je, međutim, da je opozicija u Mađarskoj i Turskoj pobedila u glavnim gradovima, ali ne i na državnom nivou, jer je “u nedemokratskim uslovima teško pobediti”.

Biber je rekao i da ne zna ni za jednu partiju u Evropi koja ima broj članova kao Srpska napredna stranka i dodao da to “nije pokazatelj podrške nego toga koliko je preuzela kontrolu nad državom i društvom”.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/360828/Biber-Srbija-nije-demokratska-drzava-i-u-EU-to-znaju-ali-postoje-veci-problemi-u-svetu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođani: Zrenjaninski naprednjaci nesposobni da reše problem pijaće vode

Građani Zrenjanina navikli su na činjenicu da se predizborna obećanja SNS vlasti nikada ne ostvare, i da su u pitanju samo bajke.

Published

on

By


Naprednjaci su vični predizbornim trikovima, koji više podsećaju ma Potemkinova sela. Poslednja u nizu manipulacija stiže nam devet dana pred izbore.
Preduzeće Pannonian Water doo, koje realizuje projekat prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, obavestilo je javnost da je počelo sa probnim preuzimanjem sistema za vodosnabdevanje grada, odnosno snabdevanjem grada vodom sa postrojenja za prečišćavanje vode.
Preduzeće je već u narednoj rečenici obaveštenja istaklo da je upotreba vode za piće i dalje zabranjena.
Naravno, ne radi se o rešavanju problema pijaće vode, nego o jaftinom marketinškom triku zrenjaninskih naprednjaka.
Ova predstava je već više puta igrana, a posle svake je rezultat bio isti=Voda i dalje nije ispravna. Jedanaest godina naprednjaci zamjavaju javnost i troše pare građana u neuspešnim projektima izgradnje fabrike vode.
Lokalna SNS vlast u Zrenjaninu ne može da reši niti jedan jedini problem, pa ni da građanima obezbedi ispravnu pijaću vodu.
Njihova vlast je bahata i nesposobna.
Došlo je vreme za promene.
Proleće 2024. mora značito odlazak naprednjaka sa vlasti u Zrenjaninu, s prvi korak moraju biti izbori 17. decembra ove godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Proruski političar Dragan Stanojević na čelu srpskog ogranka ‘Druge Ukrajine’

U Srbiji je registrovano predstavništvo ruske nevladine organizacije “Druga Ukrajina”, koju je nakon odlaska u Rusiju osnovao Viktor Medvedčuk, bivši ukrajinski političar optužen za izdaju.
Na čelo ove organizacije došao je Dragan Stanojević, kandidat za poslanika Srbije, koji javno podržava rusku agresiju na Ukrajinu.

Published

on

By

Organizacija “Druga Ukrajina”, koju je osnovao Medvedčuk u Rusiji, preimenovana je. Nije više “regionalni” već “međunarodno-društveni pokret”.

Ovu informaciju objavili su novinari istraživačke mreže Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa “Šeme” (Schemes), pozivajući se na podatke iz zvaničnih registara Srbije i Rusije.

Prema Agenciji za privredne registre (APR), predstavništvo ruske organizacije “Druga Ukrajina” otvoreno je u avgustu 2023. godine.

Prema podacima iz zvaničnog registra, predstavništvo “Druga Ukrajina” (naziv ogranka na srpskom jeziku) za svoju delatnost navodi “uspostavljanje uzajamno korisne saradnje između naroda Srbije, Rusije i Ukrajine”. Ovlašćeni zastupnik predstavništva je Dragan Stanojević.

Dragan Stanojević je proruski političar. Od juna 2021. godine je pod sankcijama ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, i od tada mu je na tri godine zabranjen ulazak u Ukrajinu.

Dragan Stanojević sa Aleksandrom Duginom, fotografija sa Stanojevićevog Fejsbuk naloga.

Dragan Stanojević sa Aleksandrom Duginom, fotografija sa Stanojevićevog Fejsbuk naloga.

Stanojević je više puta javno iskazivao divljenje politici ruskog predsednika Vladimira Putina, odobravao stav mađarskog premijera Viktora Orbana, a takođe je podržavao rusku vojnu agresiju na Ukrajinu. Radovao se ruskom granatiranju centra Kijeva i bio ogorčen kada je Služba bezbednosti Ukrajine 2022. pritvorila Viktora Medvedčuka.

Stanojević je na čelu organizacije za dijasporu “Sabor srpske dijaspore” i međunarodne proruske nevladine organizacije “Ujedinjena srpska dijaspora Evroazije”.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Dragan Stanojević trenutno je i kandidat proruske stranke “Mi smo glas naroda” na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar 2023. godine. Na stranicama njegovih naloga na društvenim mrežama mogu se pronaći zajedničke fotografije sa srpskim državnim zvaničnicima. Na primer, sa bivšim predsednikom Srbije (2012-2017) Tomislavom Nikolićem i bivšim premijerom, a sada predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Krajem ’90-ih i početkom 2000-ih Dragan Stanojević je živeo u Ukrajini. Bio je na čelu “Srpske zajednice u Ukrajini”, učestvovao u javnim akcijama u Kijevu i na sastancima “Putinove političke partije”.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Prema platformi Jukontrol (YouControl), u Ukrajini je Dragan Stanojević i dalje na čelu Zajedničke firme “Jug-Ukr-Kontrakt” DOO, sa imovinom u Kijevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Novinari Radija Slobodna Evropa kontaktirali su Stanojevića za komentar. U svom odgovoru je podvukao:

“Moja ideja nije da pomognem Medvedčuku, siguran sam da mu nije potrebna moja pomoć, već da pomognem Ukrajincima koji se prijave. Nećete uspeti da me uvučete u vaš politički rat, jer je vlast privremena, a narod večan, a ja za narod činim sve što mogu. Nikada nisam podržavao nikakvu agresiju i neću. Kao što neću podržati ukrajinsku vlast koja je suštinski uništila Ukrajinu koju sam voleo, koja svojom politikom uništava cvet ukrajinske nacije i vodi rat protiv neistomišljenika. Upozorio sam Ukrajinu kuda će voditi politika Majdana.”

Posle osnivanja predstavništva u Srbiji, “Druga Ukrajina” je u ruskom registru preimenovana. Sada to nije “regionalni društveni pokret” već “međunarodno-društveni pokret”. Takođe, promenjen je i šef organizacije Viktora Medvedčuka. Roman Kovalenko, državljanin Rusije , zamenio je bivšeg voditelja kanala “112 Ukrajina” Denisa Žarkiha.

Pedesettrogodišnji Roman Kovalenko je rodom iz Donjecke oblasti. Kao optuženi u krivičnom postupku za izvršenje krivičnog dela predviđenog u članu 2, stavu 258-5 Krivičnog zakona Ukrajine (finansiranje terorizma) 2021. je pozvan u Artemivski gradski i okružni sud Donjecke oblasti.

Kovalenko na svojim stranicama na društvenim mrežama deli Medvedčukove članke i napominje da je on pravnik, doktor ekonomskih nauka i šef izvršnog komiteta međunarodne organizacije “Druga Ukrajina”. Istovremeno, Viktor Medvedčuk je, kako se navodi na sajtu, predsednik saveta ove organizacije.

Fotografija sa stranica Telegrama i VK Romana Kovalenka

Fotografija sa stranica Telegrama i VK Romana Kovalenka

“Šema” je ranije objavila da su se političkom pokretu “Druga Ukrajina”, koji je u Rusiji napravio Viktor Medvedčuk optužen za izdaju, pridružili begunci iz Ukrajine – politički komentatori već zatvorenih proruskih TV kanala, poslanici mesnih odbora i optuženi za izdaju države i separatizam. Uspeli su da izbegnu kaznu i napuste Ukrajinu, a neki od njih su pobegli nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin kum je ćerke Viktora Medvedčuka, Darine.

izvor: https://www.google.com/amp/s/www.slobodnaevropa.org/amp/medvedcuk-druga-ukrajina-srbija-stanojevic/32720887.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Vojvođani kreću na turneju, predstaviće program „Na ravne časti“

NOVI SAD – U narednih osam dana kandidati liste Vojvođani obići će desetine mesta u kojima će predstaviti svoj program „Na ravne časti“ i razgovarati sa građanima o problemima njihovih sredina

Published

on

By

Predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš sa koalicionim partnerima i kandidatima izborne liste Vojvođani za pokrajinsku skupštinu, od sutra kreće na turneju po selima, gradovima i opštinama Vojvodine, u kojima će građanima predstaviti svoj izborni program „Na ravne časti“.

Turneja kojom će obići nekoliko desetina mesta širom Vojvodine trajaće sve do predizborne tišine, a za cilj ima da se kandidati lično predstave i razgovaraju sa svim građanima o problemima koje dele.

” Važno nam je da čujemo svakoga ko živi u Vojvodini, koji su njihovi problemi i kako možemo da ih rešimo. Vojvodina je naša kuća u kojoj zajedno živimo, jedino saradnjom i poverenjem možemo taj život napraviti boljim, očuvati naš vojvođanski način života i ponovo stvoriti bogatu, stabilnu i dostojanstvenu Vojvodinu” – istakao je Bojan Kostreš, predsednik Vojvođana LSV i nosilac liste Vojvođani za pokrajinsku skupštinu.

Tokom turneje Vojvođani će obići nekoliko desetina mesta gde će se susresti sa građanima Vojvodine, a obilasci kreću već od ovog petka, kada će u prvom danu svoj program predstaviti građanima Sombora, Novog Sada i Kikinde.

Program „Na ravne časti“ nudi rešenja iz oblasti ekonomije, poljoprivrede, zdravstva, pitanja mladih, obrazovanja, infrastrukture i mnogih drugih, a kao temeljni preduslov vidi poresku decentralizaciju i ravnopravnu podelu novca od poreza između države, pokrajine i lokalnih samouprava, a koji trenutno sav odlazi u centralnu blagajnu vlasti u Beogradu.

Sa Vojvođanima će u petak, 8. decembra, razgovarati građani Sombora (od 9h do 11h na gradskoj pijaci, Trg Svetog Trojstva), Novog Sada (od 16.30h do 17h kod Katedrale, ugao ulica Zmaj Jovine i Modene) i Kikinde (od 20h, u stranačkim prostorijama Vojvođani LSV na Trgu srpskih dobrovoljaca broj 30).

izvor: https://www.rtv.rs/sr_lat/izbori-2023/pokrajinski-izbori/lsv-vojvodjani-krecu-na-turneju-predstavice-program-na-ravne-casti%E2%80%9C_1499742.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: SPS i naprednjaci rehabilituju Slobodana Miloševića i devedesete

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka pokušavaju da rehabilituju režim i lik Slobodana Miloševića i da nas vrate u devedesete godine

Published

on

By

„To je najmračnija decenija u modernoj istoriji Srbije…. Rehabilitaciju politike devedesetih godina ne rade samo Dačić i socijalisti, to rade i naprednjaci i Aleksandar Vučić. Ona je u funkciji obnavljanja politike koja je u osnovi – politika revanšizma“, istakao je Bešlin.

„Reč je o rehabilitaciji ne samo Slobodana Miloševića, nego jedne autoritarne, korumpirane i po svojoj osnovi i suštini – duboko zločinačke politike, koja je okarakterisala Srbiju tokom devedesetih. Tada su Milošević, socijalisti i radikali vladali nama, a to rade i sada. Ono što je karakterisalo te godine su laži, neistine, falsifikati, represija i nasilje“, podsetio je Bešlin u Danu uživo.

Dodaje da je devedesete obeležilo i brutalno nasilje nad studentima, opozicionim aktivistima, pa i mirnim građanima.

„Sve demonstracije devedesetih su bile mirne, a građani su bili redovno prebijani. Dešavala su se i ubistva političkih protivnika, kao i novinara. Pomenimo Slavka Ćuruviju, koga je po naredbi samog vrha ubila država na Uskrs 1999. godine. Desila su se i dva pokušaja atentata na Vuka Draškovića, od kojih je jednom ranjen, a drugi put su poginula četvorica njegovih bliskih sagovornika“, navodi Bešlin.

Ističe da su ratovi obeležili devedesete, a da je ključnu ulogu u njima imao Miloševićev režim.

„Ne smemo zaboraviti ni hiperinflaciju koja je namerno bila sistematski izazivana da bi se građani pljačkali. Imali smo i propast banaka, kao i propast stare devizne štednje. To je najmračnija decenija u modernoj istoriji Srbije“, istakao je Bešlin.

Smatra da se Dačić pominjanjem Slobodana Miloševića u predizbornoj kampanji obraća jednom delu starih birača ove stranke, koji su zadržali sentimente prema toj i takvoj politici.

„To je strašno. Jedan značajan broj građana Srbije koji su u velikoj meri bili žrtve takve politike, zahvaljujući gebelsovskoj propagandi, nije u stanju da prepozna koliko je taj režim devedesetih odgovoran za njihovo loše stanje. I tada i danas. Oni su pod uticajem te strašne propagande, nemogućnosti da se otvori jedna otvorena i slobodoumna debata, i oni se njima na taj način obraćaju“, konstatuje Bešlin.

On je ocenio da televizije sa nacionalnom frekvencijom punu deceniju „ispiraju mozak“ velikom broju građana koji ih prati.

Konstatuje da su se u dnevnopolitičke svrhe vratili i termini koji su iz devedesetih, ka što su „srbomrzac“ i „ustaša“.

„Opozicija tada nije bila viđena kao politički protivnik, već je viđena kao neprijatelj koji mora biti uništen. A ako pogledate danas, videćete istovetni odnos prema opoziciji kao i devedesetih godina. Dakle, to nije politički konkurent sa kojim ulazite u civilizovanu polemiku, već se opozicija doživljava kao apsolutni neprijatelj koji mora biti uništen“, zaključio je Bešlin.

(N1, foto: Gradski portal)

izvor: https://autonomija.info/beslin-sps-i-naprednjaci-rehabilituju-slobodana-milosevica-i-devedesete/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski savet traži da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uđe u Poglavlje 35

Evropski savet tražiće od Evropske Komisije da im “hitno dostavi predlog za izmene i dopune merila iz Poglavlja 35”, kojim bi u to pregovaračko poglavlje sa Srbijom bili uključeni Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni, navodi se u prvom nacrtu zaključaka evropskih lidera prepremljenjih za predstojeći samit u koje je N1 imao uvid

Published

on

By

U nacrtu se navodi i rok – kraj januara 2024. godine.

Istim dokumentom evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da „u potpunosti poštuju i sprovode“ i briselski Sporazum i njegov ohridski Aneks „bez daljeg odlaganja i preduslova“, naglašavajući da se to odnosi i na osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

„EU Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio medijator EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi“, dodaje se u tom dokumentu, ali i izražava žaljenje „zbog izostanka njegove primene“.

Predsednici Vlada i država članica EU podsećaju da su normalizacija odnosa dve strane i sprovođenje obaveza iz dijaloga „suštinski uslovi na evropskom putu“ i upozoravaju da „obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“.

Lideri 27 država članica EU očekuju od Srbije da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mere da se počinioci napada na građane, pripadnike KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i novinara tokom demonstracija 29. maja, kao i nasilnih napada na Kososvku policiju 24. septembra na severu Kosova, uhapse i brzo privedu pravdi, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta pripremljenih za decembarski sastanak.

Evropski Savet ponavlja da nema opravdanja za nasilje, oštro osuđuje nasilne akte i žali što Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu.

U istom dokumentu EU Savet izražava zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga Srbije u blizini Kosova, ali i konstatuje da je potom došlo do smanjenja trupa i opreme.

„Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele“, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta.

Evropski Savet pozdravlja to što je Srbija preduzela „neke korake“ u pravom smeru, uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova, ali i dodaje da bi trebalo da „podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili“.

Lideri država članica EU podsećaju na svoj raniji zaključak da će izostanak smirivanja situacije na terenu „imati posledice“ i pozivaju se na raniju izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja, „da je spreman da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno“.

Ovo je deo prve verzije nacrta zaključaka koji bi trebalo da finalizuju i usvoje ministri evropskih poslova država članica EU na Savetu za opšte poslove 12. decembra, a potom potvrde lideri u okviru Evropskog saveta, na poslednjem ovogodišnjem redovnom samitu, koji je zakazan za 14. i 15. decembar u Briselu.

Očekuje se da dokument bude usvojen bez većih izmena.

Dan ranije, 13. decembra, u Briselu će biti održan i samit EU-Zapadni Balkan, na kome se očekuje dolazak lidera svih država regiona.

izvor: https://n1info.rs/vesti/nacrt-zakljucaka-evropskog-saveta-sporazum-o-normalizaciji-odnosa-kosova-i-srbije-uvrstiti-u-poglavlje-35/

Continue Reading

Trending