Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Tri godine “vakuuma” koje stare zgrade mogu koštati rušenja: Građani traže reakciju države zbog građevinskih preduzimača

društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca i Društvo za ulepšavanje Vračara uputili su predsedniku Srbije i premijerki otvoreno pismo kojim se traži zaštita za Krunsku ulicu i time spreči narušavanje izgleda starih zgrada.

Published

on

 “pravnog vakuuma” od tri godine koji se u mnogim slučajevima pojavljuje nakon što istekne prethodna zaštita, a ne bude sačinjena dokumentacija i obezbeđena trajna zakonska zaštita pojedinih objekata ili celina omogućava investitorima čak i da sruše objekat koji je prethodno bio i može ponovo biti zaštićen kao kulturno ili istorijsko dobro.

Tim povodom, zbog svakodnevnih zahteva za gradnju i dograđivanje u delu Beograda koji je prepoznatljiv upravo po zaštićenim starim zdranjima, društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca i Društvo za ulepšavanje Vračara uputili su predsedniku Srbije i premijerki otvoreno pismo kojim se traži zaštita za Krunsku ulicu i time spreči narušavanje izgleda starih zgrada. Udruženja traže zaštitu Vračara od, kako kažu, bezobzirnih građevinskih preduzimača.

Upravo u tom “vakuum periodu” je porušena i vila u Internacionalih brigada 74 poslednja u nizu zaštićenih zgrada  koju je investitor menjao bez dozvole. U međuvremenu, radovi su zaustavljeni, a ceo slučaj je na sudu.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je za Euronews Srbija da je to je objekat koji je bez saglasnosti bilo kog organa Grada Beograda porušen u određenoj meri, a kako je istakao još postoji deo fasade prema ulici.

Ova vila deo je celine Kotež-Neimar, jedne od pet zaštićenih kulturno-istorijskih celina na Vračaru, gde je utvrđeno koje zgrade su pod zaštitom i u kojoj meri mogu da se menjaju. Problemi, međutim, nastaju kada period zaštite istekne.

“Pre svega imamo problema sa nelegalnom gradnjom gde su oštećeni objekti pokvareni ili porušeni najčešće u periodu isteka prethodne zaštite, koja je istekla po zakonu, i to je bio period nekog vakuuma gde služba zaštite nije stigla da završi elaborate i nije stigla da ih dobaci do Vlade kako bi oni bili zaštićeni i tu smo izgubili neke od objekata. Sreća pa to nisu bili nejreprezentativniji primeri”, naveo je gradski urbanista Stojčić.

Takođe, pred vilu u Topolskoj 19  u opštini Vračar inspekcija je na teren izlazila najmanje pet puta, ali su radovi nastavljeni. Sadašnji vlasnik tvrdi da nema nameru da ugrozi izgled vile i da poštuje zahteve gradskog Zavoda za zaštitu spomenika. Udruženja koja se bave zaštitom istorijskih zgrada na Vračaru tvrde da bi izmene na ovoj i drugim vilama nepovratno ugrozile duh i izgled ovog dela Beograda. Dodatno brine i što je broj zainteresovanih investitora sve veći.

Predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević rekao je da je oko 30 objekata je ugroženo na Neimaru, dok se uveliko radi i u Krunskoj ulici.

 

“U Krunskoj se radi na nekoliko građevina za sada. Jedna od njih je i nekadašnje sedište Demokratske stranka, Krunska 69, a radi se takođe o vili na uglu Smiljanićeve i Krunske. Imamo investitore koji su voljni da tu podignu desetak spratova. Isti investitor koji ‘pikira’ na tu lokaciju usmerio se i na Muzej Nikole Tesle, Genčića vilu,  i on predlaže da tu nadogradi dva sprata”, kazao je Arsenijević za Euronews Srbija.

Grad Beograd ozbiljno shvata potrebu za zaštitom ovih objekata, poručuje gradski urbanista i uverava da će uskoro u Beogradu pod zaštitom biti 20 celina koje se moraju čuvati kao deo kulturnog nasleđa.

Sa te strane, jedan od retkih primera adekvatne reakcije nadležnih je vila u Krunskoj 79, gde je nelegalno nadograđen deo objekta srušen, a zgrada vraćena u prvobitno stanje. Udruženja građana kažu da su, iako ovaj slučaj uliva nadu, češći oni u kojima se bespravna gradnja nastavi ili se pretvori u dugotrajan sudski proces.

“Vakuum period” od tri godine

Arhitekta Sonja Pavlović istakla je za Euronews Srbija da je problematičan period od tri godine, koliko lokalne samouprave imaju rok da odluče koji će objekti biti stavljeni pod zaštitu.

“Postoji ta siva zona gde Zavod za zaštitu spomenika evidentira objekte koji bi trebalo da budu pod zaštitom, i ta evidencija se dostavlja lokalnim samoupravama koje imaju tri godine vremena da odluče koji objekti će biti stavljeni pod zaštitu – znači tokom te tri godine su objekti ranjivi”, navodi Pavlović.

Ona je rekla da se zaštita daje na određeni period od objekta do objekta, a da je greška institucija što investitori tokom tri godine čekanja odluke mogu i da sruše objekat, što se najčešće radi bez dobijene dozvole.

“Ne bi smele u tom vakuumu da se izdaju dozvole za rušenje. i tu dolazi do problema”, ističe Pavlović.

autor: Marija Repić , EuroNews Srbija

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/29191/tri-godine-vakuuma-koje-stare-zgrade-mogu-kostati-rusenja-gradani-traze-reakciju-drzave-zbog-gradevinskih-preduzimaca/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending