Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Tomas Braj: Ruski mediji na Balkanu stvaraju mišljenja bez mnogo veze sa stvarnim svetom

Objavljeno istraživanje “Ruski mediji na Balkanu – Kako moskovska propaganda utiče na Srbiju”

Published

on

Ruski mediji, a samim tim i ruska politika, imaju ogroman dugogodišnji uticaj na medijsku scenu u Srbiji i regionu, a kao rezultat toga na Zapadnom Balkanu stvaraju se ideje, slike i mišljenja koja nemaju mnogo veze sa stvarnim svetom, ocenio je medijski stručnjak i bivši šef dopisništva nemačke agencije DPA za Jugoistočnu Evropu Tomas Braj (Thomas Brey).

Slika koju prenose ruski državni mediji da Zapad, odnosno EU i SAD žele da nanesu štetu Srbiji i da na nju utiču protivno njenim interesima, ne drži se realnosti, rekao je Braj za agenciju Beta povodom objavljivanja publikacije „Ruski mediji na Balkanu“, koja analizira kako moskovska propaganda utiče na Srbiju.

Prema njegovim rečima mnogi mediji u Srbiji i susednim zemljama zbog teške ekonomske situacije rado koriste besplatne usluge koje nude Sputnjik i drugi ruski državni mediji, poput RT-a (ranije Russia Today), i pošto su na srpskom jeziku, mnoge objave su usvojene kao činjenice, „jedan na jedan“.

„Domaći političari pozitivno gledaju na tekstove Sputnjika zato što predstavljaju društveno-politički sistem vrednosti sa kojim i oni saosećaju. Država, predvođena moćnim vrhunskim političarem, igra dominantnu ulogu u tome. ‘Putinov sistem’ očigledno služi kao uzor mnogim političarima u regionu, poput Viktora Orbana, Nikole Gruevskog, Bakira Izetbegovića, P Janše i Aleksandra Vučića“, dodao je Braj.

U reagovanju objavljenom na sajtu agencije Sputnjik na srpskom jeziku, ocenjeno je da je studija Tomasa Braja koju je naručila nemačka fondacija Fridrih Nauman „imala ambiciozni zadatak da dokaže i raskrinka rusku propagandnu mašineriju u Srbiji i na Balkanu“, ali da je tu, kako je ocenjeno, „tragikomičnu slagalicu o ruskom malignom uticaju“ nemoguće sastaviti, zbog „protivrečnih, jednostranih, nedovršenih“ konstatacija autora.

Prema navodima Sputnjika, autor Tomas Braj nije se potrudio da prenese osnovne činjenice, a istovremeno, dok on „ispituje ko su stožeri Sputnjikovog DNK, vlada u Berlinu ozbiljno štiti svoje energetske interese borbom za izgradnju Severnog toka, pa čak traži i podršku Kine u UN, kako bi se ovaj, za Nemačku životno važan projekat ostvario.

Braj, međutim, u studiji podseća da je po mišljenju većine građana Srbije Rusija (uz Kinu) najbliži prijatelj i najvažniji ekonomski partner Srbije, iako zvanična statistika pokazuje da u Srbiju najviše novca dolazi iz EU i SAD, i da je Nemačka najveći investitor u Srbiji, a kako dodaje, nema veze sa realnošću ni uverenje da će se Zapad „uskoro urušiti“, dok će ruski ili kineski sistem vrednosti dobiti međunarodnu prednost.

„Naslovi na naslovnim stranama mnogih novina da su Brisel i Vašington želeli da svrgnu predsednika Vučića, nemaju apsolutno nikakve veze sa stvarnošću. Zašto bi Zapad želeo da smeni Vučića, iako ga EU i SAD vide kao najvažnijeg partnera u svim reformama koje se traže? Sa geopolitičkog gledišta, trebalo bi se zalagati da ljudi na Zapadnom Balkanu steknu stvarnu sliku o odnosu snaga i političkim ciljevima svih stranih partnera“, ocenio je Braj.

Braj u publikaciji ukazuje da na prvi pogled suočavanje sa rusko-srpskim medijskim partnerstvom i nije toliko značajno, jer se Balkan neretko svodi na „zadnje dvorište Evrope“, međutim, ako se na jugoistočnu Evropu gleda iz ugla političke moći i bezbednosne politike, tema po njegovoj oceni dobija ogroman značaj.

„Već dugo Brisel i Vašington pokušavaju da Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Kosovo utemelje u evroatlantske strukture i tako potisnu uticaj Rusije u regionu. Ruska državna agencija Sputnjik u svojoj srpskoj redakciji čini sve što je moguće kako bi se sprečilo da se pomenute zemlje integrišu u evroatlantske strutkture“, istakao je Braj.

Kako je naglasio, Moskva čini sve da učvrsti svoju ulogu arbitra u korist Beograda podgrevanjem regionalnih nacionalnih sukoba, i stoga nije slučajno što se Srbi u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni Hercegovini smatraju najbližim ruskim saveznicima u jugoistočnoj Evropi u geopolitičkoj borbi sa SAD-om i Evropom.

Rusija troši mnogo truda i novca da uvek iznova dokaže svoje navodno bratsko prijateljstvo sa Srbima, počev od finansiranja vakcina, ili spomenika u Beogradu i ukrašavanja važnih građevina poput Hrama Svetog Save na Vračaru, i posmatrana sa tog emocionalnog, nacionalno-psihološkog i polazišta političke moći, medijska snaga Rusije u velikim delovima Balkana doprinosi tome da EU i SAD često deluju sa gubitničke pozicije, navodi autor.

Ilustrujući uticaj Rusije i ruskih medija na javno mnjenje u Srbiji, Braj u studiji još navodi da Srbija ima veliki broj eksplicitno rusofilskih portala, među kojima su Fakti, Standard, Nova srpska politička misao, Srbija danas, Gazeta, Vostok, Nacionalist, Istina, In4s, Vidovdan, ali da je ubedljivo najdominantniji uticaj ruske agencije Sputnjik koja je osnovana 2014, a godinu dana nakon toga počeo je da radi i srpski ogranak.

Uz grafikone i statističke podatke, Braj u publikaciji kaže da je upečatljivo da su tri jasna fokusa Sputnjikovih priloga Srbija, Rusija i SAD, dok su ostale međunarodne teme isključene, i da to usmerenje uređivačkog rada u Srbiji već dokazuje da se korisnik ne može jasno informisati o najvažnijim međunarodnim pitanjima.

„Načelno, u srpskom izdanju je evidentno da je ovoj maloj zemlji dodeljena uloga jednaka svetskim silama SAD i Rusiji, koja ne odgovara stvarnosti. Štaviše, izveštavanje o srpskim pitanjima čak jasno nadmašuje teme iz SAD-a i u rangu je sa ruskim“, ističe Braj navodeći da u izveštajima Sputnjika pored zdravstvenih tema u doba korona krize dominiraju i prilozi kojima se podstiče negativan stav prema SAD i EU, ili NATO.

Kao ilustraciju negativne slike koju Sputnjik kreira o SAD ili EU, Braj navodi naslove: „Bajden izbrisao žene“, „Kad počinje građanski rat u Americi“, „Čomski: Amerika je vodeći terorista“, „Kontaminirana namirnica preplavila Evropu“, „Jasan signal: NATO spreman za konfrontaciju sa Rusijom“, „Kako je zbog vojnih vežbi NATO-a umalo počeo nuklearni rat“, i brojne druge.

Nasuprot negativno obojenim tekstovima o EU, SAD i NATO, o ruskim temama Sputnjik izveštava u pozitivnom svetlu, posebno o novim sistemima ruskog naouržanja koji bi, kako Braj ističe, trebalo da dokažu tehničku superiornost Rusije, a te tekstove rado prenose srpski mediji, među kojima Tanjug, Radio-televizija Vojvodine, B92, TV Hepi, tabloidi Telegraf, Alo, Informer…

„Zapanjujuće je da su druge ruske teme (osim mešovitih) praktično izostavljene iz izveštavanja Sputnjika. Osim nekoliko opravdanja za postupanje protiv opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, unutrašnja ruska pitanja su gotovo u potpunosti zanemarena, Unutrašnji problemi ili konflikti tipični za bilo koju zemlju, u Rusiji praktično ne postoje“, konstatuje autor publikacije.

Moć i uticaj koji Sputnjik već ima na srpskoj informativnoj sceni često se ogleda u čisto unutarpolitičkim temama o kojima srpski mediji nemaju sopstvene izveštaje, već preuzimaju vesti ruske agencije, ukazao je Braj i naveo kao primer izjavu američkog ambasadora u Srbiji Entonija Godfrija da je istaknuti pronalazač i inženjer Nikola Tesla Amerikanac, a ne Srbin, koja je u tom prenošenju ocenjena „šokantnom“.

„Činjenicu da je Sputnjik pred nosom velikih medija opširno izvestio o jednom takvom događaju, možemo smatrati dokazom lošeg rada domaćih dnevnih listova, portala i televizijskih stanica“, napominje Braj i kao primer navodi Sputnjikovo izveštavanje o srpsko-ruskoj vojnoj vežbi u maju 2021. o kojoj domaći mediji nisu imali sopstvene izveštaje već su se takođe oslonili na rusku agenciju.

Analiza tekstova Sputnjika još pokazuje da se oni koriste za motivisanje Srbije da zauzme oštriji stav prema Prištini, odnosno Kosovu kao drugom najvažnijem tematskom kompleksu Sputnjika, što bi pojačalo tinjajući (zamrznuti) sukob (prebacivši ga u vruću fazu), navedeno je u publikaciji.

„Neretko, Sputnjik srpskoj strani čak i pruža pomoćne argumente kako bi opravdala i tako poboljšala svoj položaj. Linija izveštavanja o ovom sadržaju uključuje konfrontaciju sa NATO-om, pod čijim su vođstvom na Kosovu stacionirane međunarodne mirovne snage (Kfor)“, navodi autor i dodaje da Sputnjik srpskoj javnosti dokazuje da Rusija u ovom pitanju bezuslovno zastupa interese Beograda, nasuprot „naporima Zapada“ da Srbiji oduzme bivšu pokrajinu.

Uz vojne teme i Kosovo, dominiraju pravoslavni običaji kao način jačanja partnerstva sa Rusijom, ali i među Srbima posebno u BiH i Republici Srpskoj, i u Crnoj Gori, dok o situaciji u tim zemljama Sputnjik izveštava u tipično negativnom kontekstu, konstatuje autor i navodi naslove: „Skandal u Podgorici: Trudnicama dali pogrešan lek“, „Škola u Crnoj Gori zatvorena zbog šuge“, „Džepovi Hrvata sve plići, prodaju poslednje komade zlatnog nakita da izmire račune“…

Prema analizi autora, matrica Sputnjika je jasna: u izveštavanju nema razgraničenja između vesti i komentara, sa izvorima se postupa površno, neoprezno ili sa određenim ciljem, izveštavanje je selektivno, a cilj je superiornost političkog, ekonomskog i društvenog sistema Rusije, uticaj na zemlje bivše Jugoslavije, sprečavanje njihovog približavanja NATO-u, i sejanje razdora.

Srž ovog rada čini analiza sadržaja velikih delova materijala srpskog izdanja inostrane redakcije ruskog Sputnjika u januaru, februaru i martu 2021. godine, a pored toga, ispitano je medijsko okruženje rusofilskih medijskih operatera u Srbiji i dati su predlozi kako bi EU mogla da odgovori na medijsku ofanzivu Moskve, navedeno je u publikaciji koju je objavila nemačka fondacija „Fridrih Nauman“.

(Beta)

izvor: https://www.autonomija.info/tomas-braj-ruski-mediji-na-balkanu-stvaraju-misljenja-bez-mnogo-veze-sa-stvarnim-svetom.html

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending