Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Timothy Snyder: Putin vodi, i gubi, svoj posljednji rat

U BREŽNJEVLJEVO doba, doba mladosti Vladimira Putina, 9. Mart bio je prilika za iskazivanje sovjetskog militarizma, slavlje oružja i moći. Moglo se zaboraviti, barem na trenutak, da će se rat po izboru Leonida Brežnjeva voditi i izgubiti u Afganistanu manje od dve decenije nakon što je započeo proslavu 9. marta, slično kao što se danas vodi i verojatno će biti izgubljen posljednji Putinov rat u Ukrajini

Published

on

Tijekom oba sukoba ljudi na Zapadu bili su zabrinuti zbog nuklearnog rata. Današnja Rusija emitira beskrajan niz nuklearnih prijetnji. Danas se na Zapadu, za razliku od hladnog rata, o njima raspravlja u psihološkom, a ne u strateškom smislu. Kako se osjeća Putin? Kako se mi osjećamo? U kolumni za The New York Times to se pita Timothy Snyder, profesor povijesti na Sveučilištu Yale i autor brojnih knjiga o fašizmu, totalitarizmu i europskoj povijesti.

Strah Amerikanaca od eskalacije odgodio je isporuku oružja koje je Ukrajini moglo omogućiti pobjedu prošle godine. Jedan za drugim, sustavi oružja koji se smatraju eskalacijskim sada su isporučeni, bez negativnih posljedica. Ali cijena odgode može se vidjeti na ukrajinskim teritorijima koje Rusija još uvijek kontrolira: jame smrti, komore za mučenje i prazni domovi otete djece. Deseci tisuća vojnika s obje strane nepotrebno su umrli.

Važna činjenica –  u 15 mjeseci rata nije korišteno nuklearno oružje

U gotovo 15 mjeseci rata, unatoč ruskoj nuklearnoj propagandi i zabrinutosti Zapada, nije bilo upotrebe nuklearnog oružja. Ovo je činjenica vrijedna objašnjenja. Oni koji su predviđali eskalaciju ako se Ukrajinci odupru, ako Zapad isporuči oružje ili ako Rusija pretrpi poraz dosad su bili u krivu. Strateški mislioci ukazuju na odvraćanje i napominju da korištenje nuklearnog oružja zapravo ne bi donijelo pobjedu Rusiji. To bi osiguralo dramatičan odgovor Zapada i učinilo ruske vođe izopćenicima. Ali postoji dublje objašnjenje: ruski nuklearni govor je sam po sebi oružje.

Ono počiva na lažnim pretpostavkama. Ruska nuklearna propaganda pretpostavlja da nasilnik uvijek pobjeđuje. Ali nasilnik ne pobjeđuje uvijek. Ruski propagandisti žele da pomislimo kako nuklearne sile nikada ne mogu izgubiti ratove, prema logici da uvijek mogu rasporediti nuklearno oružje da bi pobijedile. Ovo je ahistorijska fantazija. Nuklearno oružje nije donijelo Francuzima pobjedu u Alžiru niti je sačuvalo Britansko Carstvo. Sovjetski Savez je izgubio rat u Afganistanu. Amerika je izgubila u Vijetnamu, Iraku i Afganistanu. Izrael nije uspio pobijediti u Libanonu. Nuklearne sile gube ratove s određenom redovitošću.

Neki su Amerikanci očekivali nuklearni scenarij u kojem će Rusi morati upotrijebiti nuklearno oružje kako bi spriječili poraz. Ali Rusija je stalno iznova gubila u Ukrajini, pod svojim uvjetima. Ono što je dokazala jest sposobnost da promijeni te uvjete nakon svakog poraza. Rusija nije uspjela postići izričit cilj “specijalne vojne operacije” – svrgavanje ukrajinske demokratske vlade. Neće biti većeg poniženja od toga. Nakon poraza kod Kijeva uslijedili su novi porazi kod Harkiva i Hersona. Svaki gubitak doveo je do zataškavanja ruskih državnih propagandista i njihovih vjernika, do govora o gestama dobre volje, strateškim povlačenjima i tako dalje. Eskalacija je bila u opterećenju propagandista.

Rusija može izgubiti a da ne bude stjerana u kut

Rusija može izgubiti a da ne bude stjerana u kut. Postoji 11 vremenskih zona prostora za vojnike koji se povlače i dosta prakse u preoblikovanju propagande. Dapače, ruski su čelnici već naznačili što će učiniti ako pomisle da gube: promijeniti uvjete i promijeniti temu u ruskim medijima. Kleptokratska država Vladimira Putina u cjelini i njezinih satelita, poput Wagnerove plaćeničke vojske, projekti su odnosa vojne čizme s javnošću. Pretpostavka u ruskoj politici je da retorika pobjeđuje stvarnost. I retoričke pripreme za poraz su napravljene, piše Snyder.

Ispod Putinove nejasne ratobornosti krije se ideja da Rusija pobjeđuje ako izbjegne (prema njegovim riječima) “strateški poraz” koji nameće NATO. Gotovo bez obzira na to što se dogodilo, bit će mu lako rat u Ukrajini definirati kao stratešku pobjedu. Budući da Kremlj tvrdi kako se bori protiv NATO-a, sve što Putin treba reći je da je Rusija spriječila NATO da uđe u Rusiju. Zapovjednik Wagnera nedavno je u tom duhu napisao da Rusija može prekinuti “specijalnu vojnu operaciju” u bilo kojem trenutku i ustvrditi da su njeni ciljevi postignuti, sve dok se Rusija ne povuče s više okupiranih ukrajinskih teritorija.

Ozbiljno shvaćajući nuklearnu ucjenu, zapravo smo povećali ukupnu nepredvidivost nuklearnog rata. Ako nuklearna ucjena omogući rusku pobjedu, posljedice će biti nesagledivo strašne. Ako bilo koja država s nuklearnim oružjem može raditi što hoće, onda zakon ne znači ništa, nikakav međunarodni poredak nije moguć, a katastrofa prijeti na svakom koraku. Zemlje bez nuklearnog oružja morat će ga nabaviti, po logici da će im u budućnosti trebati nuklearno odvraćanje. Nuklearna proliferacija učinila bi nuklearni rat mnogo vjerojatnijim u budućnosti.

Kad bi Rusija detonirala nuklearno oružje…

Kada shvatimo da je nuklearna priča sama po sebi oružje, možemo djelovati kako bismo situaciju učinili manje rizičnom. Put prema strateškom razmišljanju je oslobađanje od vlastitih i uzimanje u obzir ruskih tjeskoba. Rusi govore o nuklearnom oružju ne zato što ga namjeravaju upotrijebiti, već zato što vjeruju da ih veliki nuklearni arsenal čini supersilom. Nuklearni govor čini da se osjećaju moćno. Oni nuklearno nasilje vide kao svoj prerogativ i vjeruju da bi drugi trebali automatski popustiti na prvi spomen njihovog oružja. Ukrajinci nisu dopustili da to utječe na njihovu taktiku.

Kad bi Rusija detonirala nuklearno oružje, izgubila bi to ljubomorno čuvano blago statusa supersile. Takav čin predstavljao bi priznanje da je ruska vojska poražena – golem gubitak obraza. Što je još gore, susjedi bi stvorili vlastite nuklearne arsenale. To bi Rusiju lišilo statusa supersile u glavama samih Rusa. To je za rusko vodstvo jedini nepodnošljivi ishod ovog rata. Prema Snyderovom mišljenju, najveći rizik od ruske nuklearne akcije bio bi stoga onaj da Moskva okrivi Ukrajinu, recimo, za namjerno uništenje nuklearne elektrane Zaporižje.

Rat je nepredvidiv. Vojna povijest puna je iznenađenja. Putin je započeo bestijalni rat, a daljnji zločini su izvjesni sve dok on traje. Rusija je stvorila ne samo bespotrebnu patnju nego i nepotreban rizik kada je napala Ukrajinu. Moramo raditi u tom svijetu rizika i užasa i staloženo ga procijeniti. Nijedna opcija nije bez opasnosti; naša je odgovornost smanjiti ih. Kada Rusi govore o nuklearnom ratu, najsigurniji odgovor je osigurati njihov vrlo konvencionalni poraz, zaključuje Snyder.

izvor: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/timothy-snyder-putin-se-bori-i-gubi-svoj-posljednji-rat/2462080.aspx

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending