Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Talibani stežu obruč oko Kabula

Talibani su u jednom danu zauzeli Qalat, Terenkot, Pul-e Alam, Feruz Koh, Qala-e Naw i Lashkar Gah.

Published

on

Talibanski borci stoje na vozilu u Kandaharu (AFP)

Talibani su u jednom danu zauzeli Qalat, Terenkot, Pul-e Alam, Feruz Koh, Qala-e Naw i Lashkar Gah.

Talibanska oružana grupa zauzela je provincijske prijestlonice Qalat, Terenkot, Pul-e Alam, Feruz Koh, Qala-e Naw ai Lashkar Gah u roku od nekoliko sati nakon zauzimanja gradova Herat i Kandahar.

Do sada ima kontrolu nad 18 provincijskih prijestolnicu širom Afganistana.

Afganistan je sve bliže građanskom ratu i Zapad mora shvatiti da talibani nisu jedinstven entitet, već iza tog imena stoji bezbroj suprotstavljenih interesa, rekao je britanski ministar odbrane.

“Britanija je to otkrila 1830-ih, da je to zemlja koju vode ratni zapovjednici, vođena različitim provincijama i plemenima, i da, ako niste vrlo oprezni – završite u građanskom ratu, i mislim da idemo prema građanskom ratu”, rekao je ministar odbrane Ben Wallace za BBC.

“Talibani nisu u potpunosti jedinstven entitet, oni se pod tim imenom razlažu na brojne različite interese”, rekao je Wallace.

Slijede najnovije vijesti:


prije 44m

Danska zatvara ambasadu u Kabulu i evakuiše osoblje

Danska će zatvoriti svoju ambasadu u Kabulu, zbog pogoršane sigurnosne situacije.

Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je da će svo osoblje biti evakuisano iz zemlje.

(EPA)

Njemačka vlada objavila je da će broj ljudi u svojoj ambasadi u Kabulu svesti na “apsolutni mininum”, kaže ministar vanjskih poslova te zemlje Heiko Maas.

Ranije, ambasadori zemalja članica NATO pakta sastali su se kako bi razgovarali o situaciji, te koordinirali smanjenje osoblja u ambasadama u afganistanskoj prijestolnici, javio je Reuters.


prije 1h

Talibani 50 kilometara od Kabula

Među ostalim gradovima, talibani su danas zauzeli glavni grad provincije Logar, samo na 50 kilometara od prijestolnice Afganistana Kabula.

“Sada talibani imaju 100 posto kontrolu. Trenutno nema borbi. Većina zvaničnika pobjegla je u Kabul – rekao je za AFP zastupnik Saeed Qaribullah Sadat, prenijela je Fena.

Talibani sada kontrolišu više od dvije trećine zemlje.

Talibani brzo napreduju i na jugu Afganistana.


prije 1h

(Al Jazeera)


prije 2h

Rusija: Afganistan traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da je afganistanska vlada zatražila sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, zbog stanja u zemlji, u kojoj talibani preuzimaju sve veći dio teritorije.

Govoreći na konferenciji z amedije u regiji Rostovska oblast, Sergej Lavrov rekao je da bi takav sastanak io koristan, ukoliko bi se iskoristio za početak konstruktivnih razgovora između zaraćenih strana.


prije 2h

Talibani zarobili komandanta Ismaila Khana

Talibanski borbi zarobili su Ismaila Khana, lokalnom komandanra koji je vodio odbranu Herata, rekli su lokalni zvaničnici.

„Talibani su rekli da neće nauditi zvaničnicima vlade koji se predaju“, rekao je član provincijskog vijeća Ghulam Habib Hashimi.

Khan, najprominentniji komandant milicije, za kojeg se vjeruje da ima više od 70 godina, po dogovoru je predat talibanima, zajedno sa provincijskim guvernerom i sigurnosnim zvaničnicima, rekao je Haskimi Reutersu. Detalji dogovora nisu jasni.

Khanovo zarobljavanje, koje je potvrdio i glasnogovornik talibana Zabiullah Muhajid, svjedoči o slomu otpora u gradu.


prije 2h

Vidmarović: Talibani su evoluirali, izgubili su dio ekstremizma

Geopolitički analitičar i saradnik Univerziteta u Puli Branimir Vidmarović kaže da brzo napredovanje talibana u Afganistanu predstavlja veliko iznenađenje.

Smatra da talibani imaju razumijevanje lokalnog stanovništva.

“To govori o tome koliko zapravo talibani, ako nemaju podršku u Afganistanu, onda u svakom slučaju imaju šutljivo, ili aktivno ili pasivno razumijevanje lokalnog stanovništva, pa i onih snaga na terenu koje se predaju – gradovi padaju sa minimalno borbe.”

Činjenicu da je mali broj poginulih dijelom pripisuje toem da su talibani evoluirali.

“Talibani su evoluirali, izgubili su dio ekstremizma tokom svih ovih godina. Vjerske vođe talibana su proglasili pomilovanja i amnestiju onim snagama koje se povuku i ne pružaju otpor – sada taliban više djeluje kao prava radnička snaga, a ne kao ekstremistička i teroristička organizacija. Pokušava postati prvenstveno politička opcija u zemlji, a tek onda vojna.”

Smatra i da se ide prema “legitimizaciji talibana kao pokreta na međunarodnoj razini”, te kaže kako vjeruje da je budućnost pozitivna: “Mislim da je budućnost pozitivna – da će talibani izaći iz vojne paradigme i ući u političku.”


prije 2h

Lavrov: Žalimo što talibani situaciju rješavaju silom

Rusija podržava političko rešenje za Afganistan zasnovano na odlukama Vijeća sigurnosti UN-a i žali što talibani pokušavaju da riješe situaciju u zemlji korištenjem sile, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je precizirao da Rusija podržava učešće svih političkih, etničkih i vjerskih snaga u Afganistanu u postizanju rješenja.

Prema njegovim riječima, Moskva je u kontaktu sa svim političkim snagama u Afganistanu, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

“Razgovaramo sa svim značajnim političkim snagama, i sa vladom i sa Talibanima, ali i sa predstavnicima Uzbekistanaca, Tadžikistanaca i drugih. Vidimo koliko je teško da se u afganistanskom društvu postigne konsenzus”, rekao je Lavrov.

Ocijenio je da međunarodni posrednici mogu da odigraju značajniju ulogu u ovoj ali i u drugim konfliktnim situacijama.


prije 3h

Talibani zauzeli glavni grad provincije Zabul

Qalat, glavni grad provincije Zabul na jugu Afganistana, postao je 18. grad koji su preuzeli talibani, rekao je Atta Jan Haqbayan, načelnik pokrajinskog vijeća u provinciji Zabul.

Kaže i da se zvaničnici nalaze u obližnjem vojnom kampu i spremaju se za polazak.


prije 3h

Holanđani će možda morati zatvoriti ambasadu u Kabulu

Holandska vlada kaže da će možda morati zatvoriti svoju ambasadu u Kabulu i radi brzo na vraćanju dijela lokalnog afganistanskog osoblja.

Ministrica vanjskih poslova Sigrid Kaag rekla je novinarima u Hagu da Holandija namjerava držati svoju ambasadu otvorenom što je duže moguće, ali to bi se moglo pokazati neodrživim ako bi Kabul bio pod opsadom talibana ili bi bio zarobljen.

Glasnogovornica holandskog ministarstva vanjskih poslova potvrđuje da je u toku smanjenje broja zaposlenih u ambasadi, ali ne želi reći koliko je holandskog osoblja ostalo, navodeći zabrinutost za sigurnost.

“Procjenjujemo sve opcije”, rekla je Tessa van Staden.

Afganistanske sigurnosne snaga čuvaju stražu uz cestu u Heratu (AFP)

Holandski emiter NOS navodi da je ministar odbrane Ank Bijleveld rekao da “nekoliko desetaka” afganistanskih prevodilaca i lokalnog osoblja treba evakuisati.


prije 3h

Talibani preuzeli Uruzganov – prijestolnicu Terenkota

Bismillah Jan Mohammad i Qudratullah Rahimi, dva zastupnika iz južne afganistanske provincije Uruzgan, kažu da su lokalni zvaničnici predali Terenkot, glavni grad provincije, talibanima.

Mohammad kaže da je guverner na putu prema aerodromu kako bi se uputio zaKabul.


prije 4h

UN pozvao susjede da drže granice otvorenim

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice pozvala je države koje graniče sa Afganistanom da drže granice otvorenim jer je napredak talibana ojačao krizu u zemlji.

“Nemogućnost dolaska na sigurno može ugroziti nebrojene civilne živote. UNHCR je spreman pomoći nacionalnim vlastima da povećaju humanitarne napore prema potrebi ”, rekao je glasnogovornik agencije na brifingu u Ženevi.

Svjetski program za hranu smatra da je nestašica hrane u Afganistanu “prilično strašna” i da se pogoršava, dodaje glasnogovornik, rekavši da trenutna situacija ima sve znakove humanitarne katastrofe.


prije 4h

Talibani zauzeli Pul-e Alam, zarobili dva zvaničnika

Talibani zauzimaju grad Pul-e Alam, glavni grad afganistanske centralne provincije Logar, udaljen oko 80 kilometara od glavnog grada Kabula, rekli su zvaničnici.

Naoružana grupa zarobila je guvernera i šefa gradske špijunske agencije, nakon što su osigurali vladine zgrade, rekao je lokalni vijećnik Hasibullah Stanakzai i članica afganistanskog parlamenta koja predstavlja pokrajinu, Huma Ahmadi.

Izvor blizak guvernerovoj kancelariji potvrdio je preuzimanje Al Jazeeri, rekavši da se guverner pokrajine Abdul Quayom Rahimi borio 12 sati, ali da nije dobio podršku, uključujući zračnu podršku, kako je zatražio.

Izvor je rekao da je blizu 200 talibanskih boraca upalo u guvernerov kompleks, ubivši pripadnike snaga sigurnosti na putu do baze.

Guverner je dobio upozorenje da se preda ili će cijeli kompleks biti napadnut. Predao se.


prije 4h

Seehofer: Njemačka mora brzo primiti afganistansko osoblje

Njemačka se mora odreći birokratije kako bi omogućila lokalnom osoblju koje je radilo za njenu vojsku u Afganistanu da brzo napuste zemlju, rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

“Situacija u Afganistanu postaje sve više prijeteća”, rekao je on u saopštenju.

“Bilo da su čarter letovi ili izdavanje viza nakon dolaska u Njemačku, podržavam sve mjere koje omogućuju našem lokalnom pomoćnom osoblju i njihovim porodicama da brzo napuste zemlju.”

“Nema vremena za birokratiju, moramo djelovati”, rekao je.


prije 5h

Sukob pakistanskih snaga i demonstranata iz Afganistana na granici

Pakistanske snage sukobile su se sa stotinama Afganistanaca  na pakistanskoj strani komercijalno važnog graničnog prijelaza s Afganistanom, nakon što su ga talibani zatvorili, rekli su pakistanski sigurnosni zvaničnici.

Nemiri su izbili u četvrtak nakon što je 56-godišnji afganistanski putnik umro od srčanog udara dok je čekao na vrućini da uđe u Afganistan preko prijelaza Chaman-Spin Boldak, rekao je za Reuters pakistanski zvaničnik Arif Kakar novinska agencija.

(Reuters)

prije 6h

Blinken poručio Ghaniju: SAD i dalje ulažu u afganistansku sigurnost

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin razgovarali su s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem “kako bi naglasili da Sjedinjene Američke Države i dalje ulažu u sigurnost i stabilnost Afganistana usprkos nasilju talibana”, piše u saopštenju američkog State Departmenta.

“Sekretar Blinken i sekretar Austin obavijestili su predsjednika Ghanija da Sjedinjene Američke Države smanjuju svoj “civilni otisak” u Kabulu, u svjetlu sigurnosne situacije i da će ubrzati tempo letova za osobe sa Posebnom imigracijskom vizom (SIV)”, navodi se u saopštenju.

“Sekretari su naglasili da Sjedinjene Američke Države ostaju privržene održavanju snažnih diplomatskih i sigurnosnih odnosa s vladom Afganistana.”


prije 6h

Evakuacije iz Kabula: Podsjetnik američkog izlaska iz Sajgona?

Hiljade američkih vojnika koji se šalju u Afganistan da evakuišu osoblje ambasade iz Kabula, dok se talibani napreduju prema gradu, oživjelo je sjećanja na pad Sajgona.

Fotografija koja je ovjekovječila poraz Amerike u Vijetnamu, a prikazuje evakuisane osobe kako se ukrcavaju u helikopter na krovu zgrade, brzo se proširila društvenim mrežama nakon što su SAD u četvrtak objavile hitno raspoređivanje.


prije 7h

Velika Britanija: ‘Mogli bismo se vratiti’ u Afganistan ako se vrati Al-Kaida

Britanija bi se mogla vratiti u Afganistan ako ta zemlja počne pružati utočište Al-Kaidi na način koji prijeti Zapadu, rekao je Ben Wallace, britanski ministar odbrane.

Upitan hoće li Velika Britanija ikada više poslati trupe natrag u Afganistan, Wallace je za radio LBC rekao: “Ostavit ću svaku opciju otvorenom. Ako su talibani primili poruku od prošlog puta, počnete pružati utočište Al-Kaidi, počnete napadati Zapad, ili takve zemlje, mogli bismo se vratiti.”


prije 8h

Žestoke borbe u Pol-e Alamu, provinciji Logar

Izvor koji se za Al Jazeeru javio iz Pol-e Alama, glavnog grada provincije Logar, kaže da se intenzivne borbe nastavljaju u Logaru.

Intenzivne borbe se vode u području oko kompleksa provincijskog guvernera, a grad se je opisan kao “pod opsadom”.

Logar graniči s Kabulom, i manje je od 50 kilometara od grada Kabula.


prije 8h

Većina Herata pod kontrolom talibana

Herat, treći po veličini grad u Afganistanu, većinom su zauzeli talibanski borci, rekao je pokrajinski zvaničnik za novinsku agenciju Reuters.

Zvaničnik, Ghulam Habib Hashimo, kaže da vladine snage kontrolišu samo aerodrom i vojni kamp u gradu od oko 600.000 ljudi, koji se nalazi blizu granice s Iranom.

„Porodice su ili otišle ili se kriju u svojim kućama“, kaže on.

Talibanski borci stoje na vojnim vozilima na ulicama Herata [Screenshot/AFPTV]

prije 9h

Talibani zauzeli gradove Feruz Koh i Qala-e Naw

Talibanski borci preuzeli su kontrolu nad gradom Feruz Koh u afganistanskoj provinciji Ghor bez ikakvih borbi, kažu zvaničnici.

Lokalni zvaničnici i snage sigurnosti napustili su centar grada, a talibani kontrolišu sve vladine zgrade u gradu, rekli su lokalni vijećnik Fazel-ul Haq Ehsan i članica parlamenta koji predstavlja pokrajinu – Fatima Kohistani.

Feruz ouh ima nešto više od 132.000 stanovnika i 15. je provincijski glavni grad koji je u roku od sedmice pao pod talibane.

U međuvremenu su talibani tvrdili da su zauzeli Qala-e Naw, glavni grad zapadne pokrajine Badghis. Nije bilo službene potvrde.


prije 10h

Stanovnici Kandahara potvrdili da su talibani preuzeli grad

Stanovnici grada Kandahara potvrdili su Al Jazeeri da je drugi najveći grad u Afganistanu pao pod talibane: naoružana grupa je pregazila 12. provincijski glavni grad u sedmici dana.

Rano u petak ujutro, stanovnici su rekli da je crno-bijela zastava oružane grupe okačena pored imanja pokrajinskog guvernera.


prije 11h

Talibani zauzeli grad Lashkar Gah

Talibani su zauzeli ključni južni grad Lashkar Gah, glavni grad provincije Helmand, najveće provincije u zemlji po površini, potvrdila su dva zvaničnika.

Vojni i vladini zvaničnici evakuisali su grad nakon što su postigli dogovor sa grupom, rekao je sigurnosni izvor.


prije 11h

SAD i UK pokreću evakuacione letove

Sjedinjene Američke Države i Britanija naredile su raspoređivanje hiljada vojnika u Afganistan radi evakuacije svojih državljana.

Pentagon je rekao da će poslati oko 3.000 dodatnih vojnika u roku od 48 sati kako bi pomogli u evakuaciji osoblja ambasade. State Department je rekao da će takođe ubrzati i letove za posebne imigracijske vize za Afganistance koji su pomagali Amerikancima u zemlji.


prije 19h

Britanija šalje dodatne trupe

Velika Britanija će poslati privremeno oko 600 vojnika u Afganistan da pomognu britanskim državljanima da napuste zemlju, koja je pod ofanzivom talibana, objavila je danas britanska vlada, prenosi Beta..

“Odobrio sam slanje dodatnog vojnog osoblja da podrži diplomatsko prisustvo u Kabulu, pomognu britanskim državljanima da napuste zemlju i podrže premještanje bivših afganistanskim članova osoblja koji su rizikovali svoj život služeći sa nama”, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace u saopštenju.


prije 19h

Evakuacija američkih diplomata

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država saopćilo je da šalje vojsku u Afganistan kako bi iz Kabula evakuirali većinu službenika američke ambasade.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price kazao je da je SAD duboko zabrinut intenziviranjem nasilja i destabilizacijom koju u Afganistanu izaziva vojno napredovanje talibanskog pokreta koji je preuzeo kontrolu u deset provincijskih centara u zemlji, prenosi Anadolija.

On je kazao da SAD zato na minimum smanjuje broj diplomatskih službenika u ambasadi u Kabulu.

“Ministarstvo odbrane SAD-a će u narednim sedmicama privremeno poslati vojsku na aerodrom ‘Kamid Karzai’ radi evakuacije”, rekao je Price i dodao da američka ambasada neće biti zatvorena i da će nastaviti pružati diplomatske usluge.

Uporedo s tim, američka ambasada u Kabulu je pozvala sve državljane SAD-a da hitno napuste Afganistan. Ambasada je pozvala da joj se obrate i svi američki državljani koji čekaju odobrenje vize za supruge ili maloljetnu djecu.

Američka ambasada u Kabulu (Reuters)

prije 20h

Zauzimanje Herata

Talibanski borci su zauzeli danas grad Herat, treći najveći grad u Afganistanu i strateški provincijski glavni grad blizu Kabula, u nastavku njihove ofanzive nekoliko sedmica prije završetka američke vojne misije u toj zemlji.

Herat je najveće osvajanje do sada za talibane koji su zauzeli 11 od 34 glavna provincijska grada u okviru jednosedmične blic ofanzive.

Talibani su prvo zauzeli glavno sjedište policije u gradu, rekao je novinar agencije AFP koji izvještava sa mjesta događaja.

Dodao je kako nije bilo otpora, dok je glasnogovornik talibana na Twitteru napisao da je “neprijatelj pobjegao… deseci vojnih vozila, oružja i municije palo je u ruke mudžahedina”.

Talibanski borci projurili su pored Velike džamije u historijskom gradu koji datira iz 500. godine prije nove ere i zauzeli vladine zgrade.

Svjedoci su opisali da su čuli sporadičnu pucnjavu u jednoj zgradi vlade, dok je ostatak grada utihnuo pod kontrolom pobunjenika.

Talibani su odmah pustili sve zatvorenike iz gradskog zatvora, dok su viši vladini dužnosnici, uključujući i guvernera, spas potražili u blizini aerodroma.

U pokrajini Herat, koja dijeli dugu granicu s Iranom, nalaze se dva granična prijelaza koja su ključna za ekonomiju zemlje – Qala i Torghundi.


prije 20h

Apel UN-a

Ujedinjene nacije su danas uputile apel vlastima Afganistana i talibanskom pokretu da postignu dogovor na mirovnim pregovorima u Dohi te su upozorili na katastrofalne posljedice ukoliko sukobi dođu do Kabula, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric naglasio je važnost tekućih afganistanskih mirovnih pregovora u katarskoj Dohi, upozoravajući da bi borbe na ulicama Kabula dovele do velike humanitarne katastrofe.

“Nadamo se da će se ovosedmični razgovori u Dohi između predstavnika Afganistana i talibana, zajedno s regionalnim i međunarodnim izaslanicima, vratiti na put do mirnog rješenja sukoba”, rekao je Dujarric u sjedištu UN-a u New Yorku.

On je kazao da je jasno da bi borbe u urbanom središtu grada veličine Kabula imale katastrofalne posljedice po civile te je izrazio nadu da do toga neće doći.


prije 23h

Njemačka pozvala svoje građane da napuste Afganistan

Njemačka je u četvrtak pozvala svoje građane da zbog sigurnosne situacije napuste Afganistan redovnim letovima što je prije moguće.

“Pozivamo sve njemačke državljane u Afganistanu da iskoriste priliku i da što prije napuste zemlju redovnim letovima”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na internetskoj stranici.

Ministar obrane odbacio je u ponedjeljak poziv da Berlin pošalje svoje vojnike natrag u Afganistan nakon što su talibani zauzeli Kunduz, grad u kojemu su njemačke trupe bile raspoređene čitavo desetljeće.

Njemačka je u Afganistanu imala drugi najveći vojni kontingent nakon Sjedinjenih Američkih Država, a u borbama oko Kunduza izgubila je više vojnika nego na bilo kojem ratištu od Drugoga svjetskog rata.


prije 23h

SAD pozvao američke građane da što prije napuste Afganistan

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su pozvale američke građane da komercijalnim letovima što prije napuste Afganistan, objavljeno je na web stranici Ambasade SAD-a u Kabulu.

“Ambasada SAD-a poziva svoje građane koji se nalaze u Afganistanu da odmah napuste tu zemlju koristeći dostupne komercijalne letove”, stoji u obavijesti ambasade.

“S obzirom na sigurnosne uvjete i smanjen broj osoblja, mogućnost američke ambasade u Afganistanu da pomogne svojim državljanima vrlo je ograničena čak i unutar Kabula”,  navedeno je.


prije 24h

Afganistanska vlada talibanima nudi dogovor

Afganistanska vlada ponudila je talibanima prijedlog podjele vlasti u zamjenu za zaustavljanje nasilja u zemlji, rekao je Al Jazeeri visokopozicionirani izvor iz vlade.

Ovaj prijedlog, o kojem su izvijestili i afganistanski mediji, iznijet je nakon što su talibani preuzeli i Ghazni, deseti provincijski glavni grad koji su osvojili u jednoj sedmici.

Izvor je rekao Al Jazeeri da je prijedlog podnesen Talibanima indirektno, preko Katara, koji je domaćin dugotrajnim pregovorima dvije strane.


prije 24h

Ko su Talibani?

Talibani se bore protiv afganistanske vlade koju podržava Zapad, otkako su talibani smijenjeni s vlasti 2001.

Ispočetka su okupljali pripadnike takozvanih boraca “mudžahedina” koji su, uz potporu Sjedinjenih Američkih Država, odbili sovjetske snage 1980-ih.

Izvor: https://balkans.aljazeera.net/news/world/2021/8/13/talibani-osvojili-ghazni-10-provincijsku-prijestolnicu

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

MILIVOJ BEŠLIN: Dobro pazite šta se događa u Beogradu, Mostaru i Zagrebu i šta stoji iza protjerivanja Tita…

Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema nama samima

Published

on

By

Milivoj Bešlin, povjesničar s beogradskog univerziteta, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najavama protjerivanja Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća u Beogradu, bujanju nacionalizma u regionu i brutaknim napadima i prijetnjama smrću koje svako malo stižu na adresu novosadskih antifašista i intelektualaca.

Nakon poruka vlasti iz Beograda koji najavljuju „deložaciju“ Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, ne stišavaju se reakcije u regionu. U Hrvatskoj stižu poruke kako bi Starog ponovno rado vidjeli u rodnom Kumrovcu, dok iz Sarajeva i Jajca stižu slične poruke. Ne treba zaboraviti da je u Zagrebu ukinuta ulica nazvana po najvećem sinu bivše Jugoslavije, dok Hrvatska republikanska stranka u Mostaru godinama zagovara isto proglašavajući Tita najvećim zločincem.

Kome danas smeta Broz, čovjek čiji lik je stajao na novčanicama gvinejskog franka?

-Tito i danas, jednako kao i juče, a verujem da neće biti razlike ni u budućnosti, najviše smeta nacionalistima i fašistima ne samo u našem regionu nego i širom Evrope i sveta. Setite se da je i aktuelna italijanska premijerka, dok je kao opozicionarka koristila radikalno desničarsku retoriku, obećavala da će Titu oduzeti najviša italijanska odličja kojima su ga nagradili najuticajniji italijanski zvaničnici. U najkraćem, Tito je bio i ostao simbol antifašizma, uz sve drugo što je uradio. I gotovo je komično kada oni koji u Beogradu danas podržavaju ovu vandalsku inicijativu o raskopavanju groba utemeljitelja druge Jugoslavije, govore da je on bio protiv Srba i njihovih nacionalnih interesa. Moram kao istoričar da kažem: s druge strane Tita ne nalaze se Srbi, s druge strane Tita nalazi se fašizam. A većina Srba se, upravo, borila protiv fašizma u Drugom svetskom ratu pod Titovom komandom. Slično je i sa Hrvatima i drugim jugoslovenskim narodima. Udar na Tita i danas je jasan znak obračuna sa poslednjim ostacima antifašizma u našem društvu. Na stranu što se ovom inicijativom direktno preti i najposećenijem muzeju u našem regionu – Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Za mnoge je danas kontroverzna ličnost, ali se vođi antifašističkog partizanskog pokreta Titu mora priznati jedna stvar – bio je omiljen u narodu, ali ne samo na prostorima bivše Jugoslavije.

Kao povjesničar pratite sve ono što se događa u zemljama bivše Jugoslavije. Svjedočili smo konstantnim razaranjima antifašističkih spomenika iz Drugog svjetskog rata, poput skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, ulice i škole nosile su i još uvijek nose imena po fašistima, ustaškim i četničkim zločincima, a 30 godina od kraja rata još uvijek su prisutne podjele koje kreiraju političari na vlasti. Mogu li se podjele na „naše“ i „njihove“, osnivanje sportskih klubova s nacionalnim predznakom te ubijanje svega zajedničkog, poput antifašizma, od strane nacionalista na vlasti, promatrati kao matrica kojom vladaju nacionalne kaste?

Jugoslovenska država, utemeljena na antifašističkom vrednosnom konsenzusu i idejama socijalne pravde i solidarnosti i danas ostaje ključna tačka demonizacije svih desničarskih populista i naci-šovinističkih propagatora – bilo da dolaze iz političke ili (para)intelektualne sfere. Upravo je srednjerazvijena Jugoslavija, sa poluvekovnim periodom mira i nacionalne ravnopravnosti, uz jednu neprovincijalnu identitetsku politiku i vlastiti socijalistički model razvoja, papadigma koliko su današnje siromašne države naslednice, u polukolonijalnom položaju, sa korumpiranim političkim elitama – u stvari, neuspešne. To dalje znači da nacionalističke ideologije, osim što građanima nude “bolju” prošlost, falsifikujući istoriju, nisu u stanju da ponude koncept bolje budućnosti i stvarnog progresa. Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema “nama” samima. Podele i nacionalna mržnja koju nacionalizmi produkuju u regionu, omogućavaju vladajućim političkim elitama nesmetano bogaćenje i gušenje svake demokratske ideje, čime zaustavljaju i onemogućavaju stvarnu pluralizaciju društva. Pa, tako imate formalno više partija, ali skoro sve one, sa retkim izuzecima, nude istovetne ideološke koncepcije.

Svjedočimo neviđenoj hajci na slobodnomisleće intelektualce-antifašiste u Novom Sadu i prijetnje profesoru Dinku Gruhonjiću, ali i ostalim članovima NDNV-a. Nedavno je NDNV počeo objavljivati gnusne poruke s prijetnjama upućenim svojim članovima. Imaju li ovakvi napadi političku pozadinu i što je cilj svega?

-Da bi vladajuća klasa mogla nesmetano da vlada i da je niko ne bi pitao za nezabeležen stepen kriminalizacije društva i sistemsku korupciju koja uništava temelje naše države, izmišljaju se neprijatelji i vode besprimerne hajke na ljude u kojima se koriste neofašistički i gebelsovski metodi nasilja i manipulacije. Takve dobro organizovane i široko zasnovane hajke i javna linčovanja ljudi, ne mogu se sprovoditi bez naloga političkog vrha i struktura na koje se oni oslanjaju. Međutim, ovde je problem i slabost i lako uočljiva nesolidarnost opozicije sa progonjenima, iste one opozicije koja se sa režimom takmiči u nacionalizmu, autoritarizmu i podaništvu režimu u Kremlju.

A ono što režimu iznad svega omogućava ovakve hajke na ljude je slabost društva, njegova totalna atomozacija i odsustvo empatije. Poslednji puta kada je taj model bio napušten je reakcija ljudi na zločin u školi “Ribnikar” u Beogradu, kada su se građani prenuli iz stanja letargije, dremeža i straha. Međutim, i ta energija je zajedničkim naporima korumpiranih političkih struktura, i vlasti i delova opozicije, otišla u nepovrat.

(Slobodna Bosna)

izvor: https://autonomija.info/milivoj-beslin-dobro-pazite-sta-se-dogadja-u-beogradu-mostaru-i-zagrebu-i-sta-stoji-iza-protjerivanja-tita/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Izgoreo objekat uzbunjivačice iz EPS-a Nataše Prišić, sumnja se da je zapaljen

Pomoćni objekat, koji je koristila uzbunjivačica iz Elektroprivrede Srbije Nataša Prišić, izgoreo je jutros u Sremskoj Kamenici

Published

on

By

Kako N1 nezvanično saznaje, požar je ugašen brzo i uviđaj je završen, a izgoreo je veći deo pomoćnog objekta u kom se nalazila kamp prikolica.

Iz uprave za vanredne situacije će utvrditi uzrok požara.

021 prenosi da se, u međuvremenu, na internetu pojavio snimak koji je napravila Nataša Prišić, dok su vatrogasci još gasili vatru, u kojem ona proziva vlast za paljenje kuće.

„Da li je ovo put kojim Srbija treba da ide… Sramote jedne kriminalne… Je l’ ovo Srbija Vučiću? Da li je ovo Srbija? Da mi palite kuću“, upitala je Prišić u snimku u kom je iznela niz imena sa na koje sumnja.

N1

Kako 021 piše, Nataša Prišić je pre dve godine postala poznata široj javnosti kada je iznela navode o malverzacijama u EPS-u, o kojima je svedočila kao radnica Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost. Takođe je iznela optužbe na račun rukovodstva EPS-a, posebno funkcionera SNS-a iz Novog Sada.

Ona je javno govorila kako su se nepravilnosti dešavale pretežno u Novom Sadu, a prema njenim navodima, kontrola je naišla na ogromna krivična dela i zloupotrebe, kao što su storniranje računa i manipulisanje stanjima brojila zbog nedostatka očitavanja brojila i izostanka čitača na terenu, što je dovodilo do oštećenja potrošača.

Prišić je prošle godine uhapšena zbog izazivanja panike i nereda nakon što je slala imejl na adrese više od 70 ambasada u kojem je tvrdila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić štiti kriminalce iz EPS-a.

Nataša Prišić je više puta javno govorila o pritiscima koje doživljava, ali i o pretnjama i praćenju.

izvor: https://n1info.rs/vesti/izgoreo-objekat-uzbunjivacice-iz-eps-a-natase-prisic-sumnja-se-da-je-zapaljen/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Suđenje zbog Linglonga zakazano: Proces protiv Pokrajinskog sekretarijata i Grada Zrenjanina

Ročište u slučaju tužbe Građanskog preokreta protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine zakazano je za 24. april u Upravnom sudu u Beogradu

Published

on

By

Kako navode iz Građanskog preokreta, tužbom se zahteva poništenje saglasnosti tog pokrajinskog organa na parcijalnu studiju uticaja na životnu sredinu kineske fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina.

Ova tužba podneta je 2020. godine.

“Tužbom se ističe potreba da Linglong uradi jedinstvenu, integrisanu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ne više parcijalnih iz kojih se ne vidi ukupan uticaj na prirodu i zdravlje ljudi. U tužbi su navedene i povrede zakonom propisanog postupka među kojima je najznačajnija izostanak javne rasprave”, navodi se u saopštenju.

Istog dana će pred istim sudom biti održano i ročište po tužbi Građanskog preokreta protiv Grada Zrenjanina, zbog date saglasnosti na drugu ekološku studiju Linglonga.

“Ovakvo postupanje Linglonga predstavlja poznatu kinesku ‘salami slicing tactic’, odnosno taktiku ‘rezanja salame’ koja se sastoji u tome da se jedinstveni projekat veštački iseče na više sitnih delova u cilju zaobilaženja prikaza njegovog sveobuhvatnog uticaja, koji je štetan i zakonom nedozvoljen”, dodaju u saopštenju.

Građanski preokret smatra da Upravni sud, postupajući po zakonu, mora uvažiti obe tužbe, odnosno da ne sme da ozakoni ovakvu taktiku, usmerenu na zaobilaženje propisa.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/372469/Sudjenje-zbog-Linglonga-zakazano-Proces-protiv-Pokrajinskog-sekretarijata-i-Grada-Zrenjanina.html

Continue Reading

Trending