Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Tadićev “neki drugi film” uzburkao odnose nekadašnjih saradnika: Pajtić i Lutovac za Euronews Srbija o navodima bivšeg predsednika DS

Pismo nekadašnjeg predsednika Demokratske stranke (DS) i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića u kome je nakon devet godina izneo svoje razloge za izlaska iz stranke, uskomešalo je političku scenu i odnose među nekadašnjim saradnicima.

Published

on

Tadić je govoreći, između ostalog, i o izjavi “Vidimo se u nekom drugom filmu” koju je dao prilikom priznavanja izbornog poraza 2012. godine, ali i o cepanju Demokratske stranke koje je usledilo nakon tog poraza, pomenuo i aktuelno rukovodstvo stranke, kao i bivše predsednike i njegove nekadašnje saradnike Dragana Đilasa i Bojana Pajtića. 

Pajtić, ali i aktuelni predsednik DS Zoran Lutovac govorili su za Euronews Srbija o Tadićevom pismu. 

Tadić je, inače, u pismu u više navrata pominjao Pajtića, navodeći, između ostalog, da ga upravo on danas optužuje da je svojim izlaskom ogadio članstvu DS, a da je istina da je prave razloge prećutao upravo da se ta stranka ne bi dodatno ogadila članovima i građanima”.

Naveo je i da “danas oni koji drže lekcije da je očuvanje DS bilo očuvanje opozicije, upravo su oni koji su odbijali obnavljanje DS”.

“Pajtić, koji je to odbio tik pred izbore 2016. kada je dogovor o jedinstvenom nastupu već bio praktično postignut, danas govori kako sam ja napustio stranku ‘pred izbore’. Danas lekcije o DS-u drži Pajtić, koji je pred moje napuštanje stranke povukao odbore da ne glasaju za reforme koje sam predložio, a koje bi sprečile dalji pogubni trend. Samo da bi par meseci nakon toga preuzeo mesto predsednika, nakon što je Đilas napustio DS”, napisao je Tadić.

Pajtić: Odgovornost za sunovrat DS je na Tadiću

U izjavi za Euronews Srbija, Pajtić je rekao da nije iznenađen pismom u kom Boris Tadić za sunovrat te stranke optužuje njega i još neke bivše funkcionere, ali da odgovornost za sunovrat DS vidi u Tadiću i njegovim odlukama. 

Ovo pismo, po njegovom mišljenju, može samo da naškodi opoziciji u borbi protiv Srpske napredne stranke. On smatra da je za Tadića vreme da se povuče iz politike, nazad u svoju profesiju.

“Ukoliko niste svesni toga da je politika privremena stvar, da morate imati svoju profesiju, da morate imati alternativu i da ne možete večno biti političar niti je to normalno bilo gde u svetu nakon više poraza na izborima, logično je da se povučete kada vidite da ne možete više mnogo da doprinesete. Ja sam sebe lustrirao u političku penziju baš zato što ne mislim da sam bezgrešan, i baš zato što sam nezadovoljan svojim učinkom”, rekao je Pajtić.

Ističe da je “naročito bizarna činjenica da ga Tadić apostrofira”, i da će sva šteta koja bude naneta opoziciji, poticati upravo od Tadića.

“Ne govori on samo o meni, govori i o Đilasu, pominje rukovodstvo Demokratske stranke. Dakle, obrušio se, praktično, na sve one koji su u opoziciji relevantni, osim na Vuka Jeremića. Pretpostavljam da će on biti sledeći. Pogrešan je to pristup, i ako gospodin Tadić misli da će tako što će napadati opoziciju sebi obezbediti nekakvu poziciju u biračkom telu, vrlo greši”, rekao je Pajtić.

Lutovac: Nema potresa u DS

Reagujući na Tadićevo pismo, Lutovac je rekao da ono nije izazvalo nikakav potres u Demokratskoj stranci. Ovo vidim, pre svega, kao jednu raspravu bivših predsednika i ništa više od toga. Ne vidim nikakvu štetu, osim što se možda sa nipodaštavanjem priča o Demokratskoj stranci, baš kada se u njoj dešavaju velike promene. Ona sada postaje politička organizacija koja bi trebalo da bude uzorna”, rekao je za Euronews dan predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Kako kaže, nije razgovarao sa Tadićem nakon što je njegovo pismo objavljeno, a iako se ne čuju često, njihov odnos nije zasnovan na sukobima. Lutovac dodaje i da se DS zalaže za što širi sporazum među pravim opozicionim strankama, i da u tom kontekstu posmatra i SDS.

Ranije je postojao sporazum o ujedinjenju opozicionih stranaka, ali do njega nije došlo iz više razloga, uglavnom jer se nisu poštovale neke stvari, naglašava Lutovac. 

U sporazumu koji je potpisan, ističe, jasno je stajalo da će se ostale stranke ujediniti u Demokratsku stranku, ali kasnije je čuo i neka druga tumačenja.

“Demokratska stranka je ta koja je ispoštovala sve što je dogovoreno, ali su različita tumačenja dovela do toga da se udaljimo od sporazuma. Tu je bio i različit odnos prema izborima. Dok je Demokratska stranka bila za bojkot, neki su iznosili argumente za izlazak na izbore”, rekao je Lutovac.

Čini se da je vrhunac nerazumevanja bio kada je jedna grupa ljudi unutar Demokratske stranke na nelegalan način pokušala da preuzme stranku, a oni su se pojavili na strani te grupacije, čime su pokazali da je ideja o onakvom ujedinjenju koje je dogovoreno, napuštena, dodaje.

Sama činjenica da su i medijima i široj javnosti zanimljivi unutarstranački izbori u Demokratskoj stranci govori dovoljno u prilog tome da ova stranka ima dovoljno veliki potencijal da nešto promeni na političkoj sceni Srbije, bez obzira na to što možda nema onako visok rejting kao što je ranije bio slučaj, ukazuje Lutovac.

Šta je napisao Tadić

Sadašnji lider Socijaldemokratske stranke (SDS) je u otvorenom pismu na sajtu stranke posle nekoliko godina objasnio svoje razloge izlaska iz Demokratske stranke uz tvrdnju da je “iz DS formalno izašao samo zbog toga da tu stranku ne bi stvarno napustio”.

Kako tvrdi, godinama se javnosti, a posebno među članstvom DS, govori kako je stranku “napustio i pocepao”.

Otvorenim obraćanjem javnosti je, kako navodi Tadić, želeo da konačno otkrije istinu i zaustavi neistine, a najveća greška mu je, kako naglašava, što je prećutao prave razloge izlaska iz DS nakon čega je osnovao svoju stranku.

On je na početku naveo da se godinama u javnosti, a posebno među članstvom DS, govori kako je stranku “napustio i pocepao”, te je situaciju uporedio sa Gebelsovom snagom propagande laži. Želeo je, takođe, da precizira da je iz stranke “izašao”, a ne da je “napustio”.

On je svoje viđenje stvari o tadašnjoj situaciji u Demokratskoj stranci izneo u autorskom tekstu “Neki drugi film”, uz aludiranje na svoju izjavu “Vidimo se u nekom drugom filmu”  koju je izgovorio nakon što je priznao poraz na predsedničkim izborima. Šta je sve Tadić izneo u otvorenom pismu pročitajte u posebnoj vesti. 

Izvor: euronews.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending