Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Šume Fruške gore – u zaštićene zone dolaze investitori, da li se kontroliše seča

Published

on

foto: N1

Od 2016. godine kada je Eparhija sremska počela da upravlja šumama Fruške gore, koje su joj vraćene restitucijom, postaje teže kontrolisati kako se tim šumama upravlja. Deo šume kod manastira Rakovac i brda Kesten je ograđen, što onemogućava kontrolu seče, a i prolazak planinara i životinja u delu koji je i dalje javno prirodno dobro.

„I Zakon o zaštiti prirode ima tačno član koji upravo to kaže – da iako je neko vlasnik, privatni vlasnik, nekog dela u nacionalnom parku, on je dužan da oslobodi, da dozvoli prolaz i ljudima i životinjama“, kaže Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Osim toga, Eparhija sremska u martu 2020. godine tražila je dozvolu da u zaštićenoj zoni, od manastira Rakovac do brda Kesten, izgradi put.

U zahtevu eparhije iz marta 2020. godine, upućenom Pokrajinskom zavodu za izdavanje uslova za gradnju, tražili su put za, kako navode, otvaranje šuma na lokalitetu Kesten, kako bi postojeći šumski put proširili i izvršili nasipanje tucanikom, radi „lakšeg izvođenja radova i radi lakše komunikacije transportnih sredstava.“ Međutim, kao investitor puta pojavljuje se Nebojša Petrić, direktor novosadske firme Promist, čija je žena Sanja Petrić, suvlasnica poznate novosadske graditeljske firme Galens.

Na svoje ime, kao fizičko lice, Sanja Petrić je kupila preko 200 parcela na Fruškoj gori. Na brdu Kesten gradi i poljoprivredno gazdinstvo.

Ispostavilo se da su gradnjom puta prekršili izdate uslove. Put je građen u gabaritima koji su dvostruko premašili tu građevinsku dozvolu i građen je od betona, a ne od šljunka, objasnila je novinarka Radija 021 Dragana Prica Kovačević.

„On je tu negde pet, šest, negde i 10 metara visine potkopao da napravi taj put, da bi, kako on kaže, stabilizovao teren za transport. A tu je zapravo bila šuma“, navodi Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Iako je građevinska inspekcija tražila uklanjanje puta, Pokrajinska vlada poništila je to rešenje u oktobru 2021. godine. Iz Nacionalnog parka Fruška gora tvrde da su, čim su uočili radove, sačinili zapisnike i obavestili nadležne inspekcije.

„Navedeni deo šume je privatno vlasništvo manastira Rakovac, a takođe i deo gde firma Galens gradi stambeno poljoprivredni kompleks je privatno vlasništvo izvan zone Nacionalnog parka, ili na samom rubu zone Nacionalnog parka“, navode u odgovoru za N1 iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Iako pomenuti u ovom odvovoru, iz firme Galens invest za N1 tvrde da nemaju ništa sa tim.

„Gospođa Sanja Petrić kao fizičko lice, na pomenutoj lokaciji poseduje porodično poljoprivredno gazdinstvo. Projekti koji su planirani za ovo gazdinstvo su isključivo porodično – poljoprivrednog karaktera i ne podrazumevaju izgradnju objekata za prodaju“ kažu iz Galens investa.

Ali, biće na brdu Kesten ugostiteljski objekat, jer je opština Beočin nedavno izdala građevinsku dozvolu za pripremne radove na ime Sanje Petrić.

Izvor : Shutterstock

„Biće četiri apartmana po 200 kvadrata i biće turističko ugostiteljski objekat od čak sedam hiljada kvadrata, koji je po planovima predviđen za neku elitnu klijentelu“, kaže Dragana Prica Kovačević, novinarka Radija 021, koja je pisala o seči šuma na Fruškoj gori i poslovanju Galensa.

„Mi vidimo da tu ima kohiba bar, bazen, bioskop, vinski podrum, sve neki sadržaji koji nisu baš dostupni običnim ljudima. Sada je očigledno da je put za klijentelu tog hotela i restorana“, dodaje Prica Kovačević.

Takođe, aktivisti ukazuju na to da ima prekomernih seča zbog prodaje drvnih sirovina i da Eparhija sremska sa njima neće da razgovara. Iz Nacionalnog parka uveravaju da prekomernih seča na koje ukazuju aktivisti nema.

Da su uradili sve po propisima u proširenju kopa uglja kod sela Kličevac, zbog čega nestaje obližnja šuma hrasta i topole uveravaju i iz Elektroprivrede Srbije.

„Kop je trebalo da bude na nekih 800 metara od zadnjih kuća u selu, a sad je trenutno na nekih 300 metara. Rekli su, eto to tako treba da bude na 800, ali oni eto došli su bliže“.

N1: Ko im je to dozvolio?

Pa verovatno niko, oni su država u državi, mogu da rade šta hoće i ne pitaju nikoga, niti se obaziru na probleme koje stvaraju ljudima“, priča Ivica Milenković, meštanin sela Kličevac.

EPS navodi da osnovni i dopunski rudarski projekti razvoja Površinskog kopa „Drmno“, koje su usvojila nadležna ministarstva predviđaju da u završnoj fazi kop bude udaljen najmanje 374 metra od sela.

Zbog ukazivanja na ekološku katastrofu dobio otkaz

Zbog ukazivanja na ekološku katastrofu u šumi Hrastovača, kao i zbog toga što je odbio da učestvuje u prodaji drvne sirovine povlašćenim kupcima, šumarski inženjer Stefan Vukić iz Požarevca dobio je otkaz. Bio je zaposlen u šumskom gazdinstvu Severni Kučaj – Kučevo.

„Ja sam odbio to da radim, iz razloga što ne želim da ijedan kupac bude u povlašćenom položaju, jer je to, za mene lično, krivično delo“, kaže Vukić.

Dodaje da se na pojedine njegove kolege i dalje vrši pritisak, da se određene količine, određenih klasa kvaliteta, isporučuju za određene kupce. To govori i audio snimak sa kolegijuma gazdinstva iz januara 2021. godine, što su snimili zaposleni.

„Kupac je kum Andreja Vučića, drugi je kupac kum Stefanovića“, rekao je tada Igor Sekulić, direktor Šumskog gazdinstva “Severni Kučaj”.

Zbog odbijanja da u tome učestvuje, Vukić kaže da je trpeo dobacivanja i „lupanje packi“, zbog čega je podneo žalbu za mobing, obratio se Inspekciji rada, a sada je Srbijašume i tužio zbog nezakonitog otkaza.

U maju ove godine, kada je Vukić prvi put o „lupanju packi“ progovorio, uveravale su Srbijašume da su zaposleni zadovoljni.

„Naravno, svi oni, srećom malobrojni, kojima smeta red i disciplina, kao i pojačana kontrola, udružuju se s Vukićem u cilju kompromitacije čoveka koji svoj posao radi dobro i kvalitetno i koji uživa poverenje poslovodstva Srbijašuma“ naveli su u tom preduzeću.

Ovaj put nisu odgovorili na naše zahteve za razgovor.

Seča drvoreda borova, starih oko sto godina, ali zbog obnove planirana je u blizini subotičkog jezera Tresetište. Građani su se organizovali i najavili odbranu tog vetrozaštitnog pojasa.

Međutim, uoči razgovora N1 ekipe sa predstavnicima Vojvodinašuma, koji upravljaju subotičkim šumama, dogovoreno je prolongiranje seče tog pojasa borova.

Autor:Vanja Đurić

izvor: https://rs.n1info.com/vesti/sume-fruske-gore-u-zasticene-zone-dolaze-investitori-da-li-se-kontrolise-seca/

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending