Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Šta znači odluka Evropskog parlamenta da se nuklearna energija i prirodni gas označe kao “zelena” energija

Nuklearna energija i prirodni gas su od sada “zelena” energija – odlučili su poslanici u Evropskom parlamentu

Published

on

Nuklearna energija i prirodni gas su od sada “zelena” energija – odlučili su poslanici u Evropskom parlamentu. Još pre početka ruskog napada na Ukrajinu, Evropska komisija je zbog energetske krize, u februaru predstavila plan da se prirodni gas i nuklearna energija klasifikuju kao “prelazne” zelene investicije u određenim okolnostima. Tada je ovaj potez izazvao žestoku polemiku, a ni sada, pet meseci kasnije, kada se globalna energetska kriza intenzivirala, odluka nije doneta uz saglasnost svih poslanika, ali je sa 328 glasova “za” i 278 “protiv” predlog ipak usvojen.

Ova odluka bi mogla da oblikuje klimatsku politiku u godinama koje dolaze. U pitanju je klimatski okvir poznat kao “EU taksonomija” koji ima za cilj da usmeri investicije ka projektima koji su u skladu sa ciljem bloka od 27 članica da bude klimatski neutralan do 2050. godine.

Kako piše Vašington post, pre ukrajinskog rata, uključivanje gasa u “taksonomiju” su podržavale pojedine zemlje članice EU koje su smatrale da taj energent treba da posluži kao most u procesu odustajanja od fosilnih goriva i povećanja njihovih kapaciteta obnovljive energije. Evropski stručnjaci su podeljenih mišljenja i dok jedni smatraju da ova odluka predstavlja prelazno rešenje, protivnici stavljanja gasa i nuklearne energije na listu “zelene energije” zabrinuti su da bi to moglo podstaći dalja ulaganja u fosilna goriva i odložiti prelazak EU na obnovljivu energiju.

Da li su gas i nuklearke “zeleni”?

LJubinko Savić iz Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije objašnjava da nuklearke ne emituju nikakve zagađujuće materije u vazduh, za razliku od fosilnih goriva i naftnih derivata, a da je gas i ranije figurirao kao energent 21. veka i energent budućnosti i da od njega ne treba bežati.

“Nuklearke ne emituju nikakve emisije zagađujućih čestica ili gasova u vazduh. One imaju  otpad koji se skladišti po strogim uslovima i na bezbedan način, po mogućstvu duboko u nekim podzemnim skladištima. Nuklearke su problem kada dođe do nekog ekcesa ili ako se otpad ne skladišti kako treba. U tim objektima su, međutim, najveće bezbedonosne mere, a i to su sada najsavremenije tehnologije koje postoje u svetu. Ne postoji nešto savremenije što može da bude ugrađeno u neki energetski objekat, a da nije pre toga ugrađeno u nuklearnu elektranu”, smatra Savić.

Kada je u pitanju gas, Savić kaže da ovaj energent jeste fosilnog porekla, ali da prilikom sagorevanja emituje minimalne količine zagađujućih materija.

Francuzima “zelene” nuklearke, Nemcima gas

Francuska se zalagala za označavanje nuklearne energije kao “zelene”, uprkos snažnom protivljenju Nemačke. Dve najbogatije članice EU našle su se u klinču oko izvora energije, jer ih jedna smatra “opasnim”, dok je druga rešena da gradi nove.

Nemačka je na putu da ugasi svoje preostale tri nuklearne elektrane do kraja ove godine i postupno izbaci ugalj do 2030. godine, dok Francuska ima za cilj da modernizuje postojeće reaktore i izgradi nove kako bi zadovoljila svoje buduće energetske potrebe. Berlin je prethodnih godina planirao da se u velikoj meri oslanja na prirodni gas sve dok ne bude zamenjen energetskim izvorima koji ne zagađuju.

 

Nemački zvaničnici su isticali da je nuklearna tehnologija opasna, napominjući da ostaje nerešeno pitanje šta učiniti sa radioaktivnim otpadom koji će trajati hiljadama generacija. S druge strane, ekolozi su kritikovali nemačko potenciranje prirodnog gasa, koji manje zagađuje od uglja, ali i dalje proizvodi ugljen-dioksid, glavni gas staklene bašte, dok sagoreva. Nemačka se pravdala da planira da koristi prirodni gas samo kao “tehnologiju mosta” i da planira ga zameni alternativama koje ne zagađuju životnu sredinu, kao što je vodonik proizveden iz obnovljivih izvora energije do 2045. godine, što je krajnji rok koji je zemlja zacrtala da postane klimatski neutralna. S obziorm na aktuelnu situaciju i neizvesnost snabdevanja ovim energentom iz Rusije oni ulažu napor da se to desi što pre.

Da li su nuklearke jedino rešenje za energetsku stabilnost?

Prethodnih meseci i u Srbiji je bilo rasprava u javnosti o tome da li su nuklearne elektrane rešenje za energetsku bezbednost Srbije. To se nametnulo kao tema zbog buđenja evropske privrede iz kovid kome i energetske groznice koja je prodrmala svet, a samo se nadovezalo sa početkom invazije na Ukrajinu, zbog čega je Evropa rešila da se što pre distancira od ruskih energenata i ubrza proces prelaska na “zelenu energiju”. 

Nuklearke su za jedne neprihvatljive, dok drugi poručuju da bez kompromisa nema energetske sigurnosti za Srbiju. Izgradnja nuklearnih elektrana u našoj zemlji zabranjena je Zakonom, koji je donet 1989. godine, tri godine nakon katastrofe u Černobilju, i koji je i danas na snazi. Kako se najavljuje, ove godine bi trebalo da bude gotova nova strategija razvoja energetike, a od političara se moglo čuti da se razmišlja i o modularnim nuklearnim elektranama. 

Profesor Ilija Plećaš je za Euronews Srbija izjavio da će praktično jedino nuklearna energija će biti budućnost u narednih 300 godina.

“Oni koji ne budu razmišljali da svoju zemlju usmere ka nuklearnoj energiji vratiće se u kameno doba, jer neće moći ručak da skuvaju, a ni druge tehnologije neće moći da rade”, rekao je Ilija Plećaš, predsednik Nadzornog odbora preduzeća Nuklearni objekti Srbije.

 

Direktor JKP “Beogradske elektrane” Rade Basta, smatra da je nuklearna energija jedini način da se postigne energetska efikasnost i energetska stabilnost u Srbiji. On je pozvao američke kompanije “TerraPower” i “Exelon Corporation” da grade prvu nuklearnu elektranu u Srbiji. Naglasio je da su tehnologije koje primenjuju ove dve američke kompanije sa najpovoljnijim cenama i pružaju maksimalnu bezbednost i dodao da oni nude period od sedam godina izgradnje.  

“Prisustvo Rusije u energetskom sektoru je veliko u Srbiji, i kao buduća članica EU, naša država treba da pravi partnerstva sa SAD i EU radi uspostavljanja energetske bezbednosne i sigurnosti i stoga je jako važno da projekat nuklearnog postrojenja bude zapadna tehnologija, kao i edukacija naših budućih kadrova. Modularne nuklearne elektrane su za sada kao tehnološka inovacija najbolje rešenje, stvaraju manje radioaktivnog otpadnog materijala, efikasnije su i mnogo lakše mogu da se priključe na svaku energetsku mrežu”, rekao je Basta za “Novi magazin”.

On smatra da je za Vladu Srbije izuzetno značajno da prvo ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana. 

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

BEOGRAD – Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću i bivšem šefu BIA Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima su jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on

Published

on

By

– Jedini Orlićev kvalitet, pored slepe poslušnosti, je što se takmičio sa predsednikom republike ko može duže da sedi, a da ne ode do toaleta. Ja ga po tome pamtim – rekao je Olenik gostujući u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1.

Orlić nema sekunde iskustva u bezbednosti

Ističe da Vladimir Orlić nema saznanja, a što je najbitnije, nema sekunde iskustva u poslovima bezbednosti, ali, dodaje, to mu je kvalitet jer neće on biti taj koji će da odlučuje.

– To je kontrola političara-poslušnika koji će da zloupotrebljavaju i koriste službu, to je direktna veza sa 90-im, sa DB-om, političkim ubistvima, ubistvom premijera, praćenje i ubistvo Slavka Ćuruvije… Zloupotreba na ovakav način je radikalski, Miloševićev metod i direktno nas vraća u devedesete – objašnjava Olenik.

Govoreći o političkim ubistvima iz 90-ih, ističe da ona nisu došla odjednom.

– Nisu ta politička ubistva došla odjednom, nego je prvo došlo gašenje medija kada je Vučić bio ministar za informisanje. Nisu odmah ubijali novinare. Prvo su krenuli sa pritiscima, tužbama, čuvenim Zakonom o informisanju, gde su sudije za prekršaje zatvarale medije, odnosile opremu. Sad smo tu negde. Sledeći korak je ono što se desilo i onda… Ponavlja se potpuno isto, imamo iste ljude na vlasti, sa istom politikom – kazao je Olenik.

Na pitanje voditeljke N1 zašto Savet za nacionalnu bezbednost saopštava imovanje, a ne Vlada Srbije koja ga postavlja i razrešava, on kaže da kod nas ta „pravila ne važe“.

– Savet daje saglasnost pre nego što Vlada donese odluku o postavljanju ili imenovanju tih osoba, koje moraju da prođu određene kontrole, i da određeni saveti, organi, MUP daju saglasnost na predlog, pa kad se sve ispuni dolazi na Vladu, koja treba da donese političku odluku. To je forma, toga kod nas nema… Sve je zamišljeno da se ne pita Vlada, ni Savet. U ovom slučaju je to prazna forma, sve je odlučeno – smatra on.

Kako kaže, da smo normalna država, Savet bi radio svoj posao.

– Da smo mi normalna država i da postoji kontrola vlasti bilo bi dobro da taj Savet radi svoj posao, pa da ima više kandidata, pa da dođe više kandidata pred Vladu, pa da interesi različitih stranaka, koji zastupaju sve građane glasaju… Ovako, imate jednog. O čemu će Vlada da glasa ako ima jednog kandidata? – pita se Olenik.

Oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve

Osvrnuo se i na to što je bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, optužen pa oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio njega (Aleksandra Olenika), Mariniku Tepić i decu Slavka Ćuruvije za povredu časti i ugleda.

– Besramno je tužiti sina i ćerku ubijenog Ćuruvije. Marinika i ja smo političari. Mogu da razumem da je to borba za neku javnu reč… Ovo sa decom Slavka Ćuruvije prevazilazi sve što smo imali do sad. To znači da oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve, nakon što su formalno oslobođeni – ističe on.

Ipak, ova tužba, kako kaže, donosi nešto dobro.

– Dobro je – da nije tih tužbi, mi sad ne bismo pričali o Ćuruviji, da podsetimo na nepravdu i kakvu je ulogu Državna bezbednost imala u tome. Što je veći pritisak na nas da ćutimo, otpor će biti veći. Ako oni nastave tako, i mi ćemo – zaključuje Aleksandar Olenik.

(SzILSV-Vojvođani, 14.06.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/olenik-njima-je-jedini-zakon-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću, i bivšem šefu Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima je jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on

Published

on

By

Olenik kaže za N1 da je jedini Orlićev kvalitet, pored slepe poslušnosti, „što se takmičio sa predsednikom Republike ko može duže da sedi, a da ne ode do toaleta. Ja ga po tome pamtim“.

„Orlić nema sekunde iskustva u bezbednosti“

Naš sagovornik ističe da Vladimir Orlić nema saznanja, a što je najbitnije, navodi, nema sekunde iskustva u poslovima bezbednosti, ali i da mu je to kvalitet jer neće on biti taj koji će da odlučuje.

„To je kontrola političara-poslušnika koji će da zloupotrebljavaju i koriste službu, to je direktna veza sa 90-im, sa DB-om, političkim ubistvima, ubistvom premijera, praćenje i ubistvo Slavka Ćruvije… Zloupotreba na ovakav način je radikalski, Miloševićev metod i direktno nas vraća u ’90-e“, objašnjava Olenik za N1.

Govoreći o političkim ubistvima iz ’90-ih, ističe: „Nisu ta politička ubistva došla odjednom, nego je prvo došlo gašenje medija kada je Vučić bio Ministar za informisanje, nisu odmah ubijali novinare. Prvo su krenuli sa pritiscima, tužbama, čuvenim Zakonom o informisanju, gde su sudije za prekršaje zatvarale medije, odnosile opremu. Sad smo tu negde. Sledeći korak je ono što se desilo i onda… Ponavlja se potpuno isto, imamo iste ljude na vlasti, sa istom politikom…“.

Na pitanje voditeljke N1 zašto Savet za nacionalnu bezbednost saopštava imovanje, a Vlada koja ga postavlja i razrešava, on kaže da kod nas ta „pravila ne važe“.

„Savet daje saglasnost pre nego što vlada donese odluku o postavljanju ili imenovanju te osobe, koje moraju da pređu određene kontrole, i da određeni saveti, organi, MUP, daju saglasnost na predlog, pa kad se sve ispuni dolazi na vladu, koja treba da donese političku odluku. To je forma, toga kod nas nema… Sve je zamišljeno da se ne pita vlada, ni Savet… U ovom slučaju je to prazna forma, sve je odlučeno“, smatra naš sagovornik.

Kako kaže, da smo normalna država, Savet bi radio svoj posao.

„Da smo mi normalna država i da postoji kontrola vlasti bilo bi dobro da taj Savet radi svoj posao, pa da ima više kandidata, pa da dođe više kandidata pred vladu, pa da interesi različitih stranaka, koji zastupaju sve građane glasaju… Ovako imate jednog. O čemu će vlada da glasa ako ima jednog kandidata?“, pita se Olenik.

„Oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve“

Naš sagovornik se osvrnuo i na to što je bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, optužen pa oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio njega (Aleksandra Olenika), Mariniku Tepić i decu Slavka Ćuruvije za povredu časti i ugleda.

Besramno je tužiti sina i ćerku ubijenog Ćuruvije. Marinika i ja smo političari. Mogu da razumem da je to borba za neku javnu reč… Ovo sa decom Slavka Ćuruvije prevazilazi sve što smo imali do sad. To znači da oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve, nakon što su formalno oslobođeni“, ističe on.

Ipak, ova tužba, kako kaže, donosi nešto dobro.

„Dobro je – da nije tih tužbi, mi sad ne bismo pričali o Ćuruviji, da podsetimo na nepravdu i kakvu je ulogu državna bezbednost imala u tome… Što je veći pritisak na nas da ćutimo, otpor ce biti veći. Ako oni nastave tako, i mi ćemo“, zaključuje naš sagovornik.

(N1)

izvor: https://autonomija.info/olenik-njima-je-jedini-zakon-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kosovo danas slavi Dane oslobođenja: Svečana sednica, defile policije, koncert i bista Toniju Bleru

Kosovo i danas nastavlja obeležavanje 25 godina od kada su NATO trupe ušle na tu teritoriju, a manifestacija je nazvana Dani oslobođenja

Published

on

By

Kako piše portal Koha, danas u 9.15 kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, a za 10 časova je zakazan početak svečane sednice Skupštine.

U podne će u Prištini biti održan defile bezbednosnih snaga i policije i očekuje se da će biti izloženi različiti sistemi naoružanja, dok će u 14 časova u Uroševcu biti otkrivena bista bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Za 17 časova zakazan je svečani državni prijem, a za 18 časova javni koncert na trgu Zahir Pajaziti u Prištini.

Nekadašnji predsednik Amerike Bil Klinton objavio je sinoć na društvenoj mreži Iks da su pre 25 godina SAD predvodile NATO saveznike u vazdušnoj kampanji koja je uspešno proterala srpske snage i okončala deceniju represije i brutalne kampanje etničkog čišćenja čime je rat na Kosovu završen.

“Vojna akcija pomogla je da se uspostavi samouprava pokrajine i dovela do nezavisnosti Kosova 2008. godine”, napisao je Klinton, na šta mu je Osmani odgovorila da mu je Republika Kosovo zahvalna što su SAD omogućile mir.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/378358/Kosovo-danas-slavi-Dane-oslobodjenja-Svecana-sednica-defile-policije-koncert-i-bista-Toniju-Bleru.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Predstavnicima zrenjaninske opozicije vlast prekinula uvid u birački materijal

Predstavnici koalicije “Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” saopštii su danas da su u ponedeljak otkrili kako se izborni materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast reagovala prekidom uvida, pozivanjem policije i iznošenjem lažnih optužbi na račun opozicije

Published

on

By

Kako se navodi u saopštenju, koje je u ime koalicije prosledila Demokratska stranka, na biračkom mestu 6 je izbrojano 27 listića za glasanje van biračkog mesta, dok je u Zapisnik upisano 24.

„Koverta je, naravno, bila otvorena. Pronašli smo i nekoliko nevažećih listića na drugim biračkim mestima koji su računati kao važeći i ustanovili da materijal nije čuvan na jednak način – neke koverte su bile zatvorene, neke otvorene“, navodi se u saopštenju.

Uvid u materijal je prekinut čim je koalicija, kako se navodi, počela da otkriva neslaganja i vlast je pozvala policiju.

„Pretili su nam podizanjem optužnice za uništavanje dokumenata o glasanju, što je jasno da ni u jednom trenutku nismo učinili, i još jednom nam onemogućili da pregledamo izborni materijal i utvrdimo činjenično stanje“, navela je zrenjaninska opozicija.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ istakla je da je ovo drugi pokušaj da dobije uvid u izborni materijal, koji bi trebalo da je zakonom garantovan, da su prvog puta pronašli brojne sporne adrese u biračkom spisku i da, iako do sada pronađena neslaganja možda deluju malo, ona to uopšte nisu jer u konačnici mogu da promene broj i raspored mandata, ali i da dokažu da je došlo do krađe izbora.

izvor: https://n1info.rs/vesti/predstavnicima-zrenjaninske-opozicije-prekinula-uvid-u-biracki-materijal/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad

Published

on

By

Njihov razlog za to je jednostavan, da bi crpili i zloupotrebljavali resurse iz svih delova naše zemlje, pa tako i iz AP Vojvodine, neohodno je da se njima upravlja sa jednog mesta – sedišta vlasti i centralističkih elita u Beogradu.

Centralizacija guši Srbiju!

Ono što je u svemu tome glavni problem je činjenica da njihovo centralističko upravljanje usporava, čak i unazađuje razvoj delova Srbije, jer odlučivanje o raspolaganju resursima udaljava od građana.

Time povećavaju svoj manipulativni prostor za zloupotrebe. Srbijom se upravlja svojevrsnim daljinskim upravljačem iz Beograda. To je nedopustivo.

Autonomna Pokrajina Vojvodina nije „problem“, kako to centralisti pokušavaju da predstave. Ona je – rešenje.

Autonomija je način da ono što Vojvođani proizvedu mogu i da troše, ulažu i razvijaju Vojvodinu. Da se vojvođanski prihodi podele na ravne časti – trećina Vojvodini, trećina lokalnoj samoupravi, trećina državi.

Decentralizacija je model po kojem su uređene najrazvijenije države Evope. Po tom načinu uređenja bi i Vojvodina, ali i Šumadija, jugoistočna Srbija, ali i sve druge regionalne celine koje bi se formirale, mogle same da odlučuju o svojim resursima i o onome što sami stvore.

Osim ekonomskog i organizacionog ugla gledanja na Vojvodinu, ona mora biti mesto gde možeš da se izjasniš kako god želiš, a možeš i da kažeš da si Vojvođanin, ako se tako osećaš.

Vojvodina ponovo mora biti mesto gde više od 27 nacija i bezbroj zavičaja živi u miru i slozi!

izvor: https://vojvodjani.rs/kostres-vojvodina-nije-problem-ona-je-resenje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: A sada organizovati sabor za ispravnu pijaću vodu u Vojvodini

Opoziciona stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani pozvala je danas predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića da posle velikog „svesrpskog“ političkog sabora, koji je juče održan u Beogradu, organizuju i “sabor za ispravnu pijaću vodu”, na kom bi se progovorilo o problemu vode koji ima preko 700.000 građana Vojvodine

Published

on

By

“Predlažemo da sabor bude održan u Zrenjaninu u najkraćem mogućem roku. Nama neće biti potrebne zastave, skupi kulturno-umetnički programi i velike reči o patriotizmu. Samo tražimo rešenje”, naveli su u saopštenju za javnost.

Dodali su da rešenje postoji, a to je izgradnja sistema regionalnih vodovoda i građani Vojvodine će imati ispravnu pijaću vodu.

“Zastave i velike reči se ne piju. Od vode se živi”, poručio je u saopštenju za javnost portparol LSV – Vojvođani Aleksandar Marton.

(Autonomija, foto: Pixabay)

izvor: https://autonomija.info/lsv-a-sada-organizovati-sabor-za-ispravnu-pijacu-vodu-u-vojvodini/

Continue Reading

Trending