Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Šta se zna i ne zna o izvozu srpskog oružja u Ukrajinu?

Red tvrdnji i red demantija o izvozu srpskog oružja u Ukrajinu – smenjuju se kada se u javnosti u Srbiji pomene izvoz oružja u Ukrajinu

Published

on

Sporadične i delimične informacije o tome da oružje, proizvedeno u Srbiji, koriste ukrajinske snage potvrđene su izveštajem Pentagona u kojem se navodi da se Srbija složila da naoružava Ukrajinu.

“Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani”, bila je prva reakcija ministra odbrane Miloša Vučevića.

U Ambasadi Sjedinjenih Država u Beogradu rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nemaju saznanja o tome da Srbija prodaje oružje Ukrajini.

Ipak, on nije isključio mogućnost da se oružje iz Srbije našlo u ratu u Ukrajini.

Šta se zna?

Agencija Rojters (Reuters) objavila je 12. aprila da je Srbija pristala da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala.

Rojters je informaciju objavio na osnovu uvida u poverljiv dokument Pentagona. On je deo desetina poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja.

Mediji navode da bi to moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni poslednjih godina. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost dokumenta.

Zvaničnici Pentagona naveli su da postoji mogućnost da su pojedini dokumenti “izmenjeni”, navodi BBC.

Pod naslovom “Evropa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine”, dokument u obliku grafikona navodi “procenjene stavove” 38 evropskih vlada kao odgovor na ukrajinske zahteve za vojnu pomoć.

Grafikon je naveo da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati ubojitu pomoć ili ju je već isporučila. Takođe i da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini.

Šta se zna – reakcija iz Srbije?

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da “Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta”.

Vučević: Nekome je cilj da destabilizuje našu zemlju
Vučević: Nekome je cilj da destabilizuje našu zemlju

“Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kome nećemo da učestvujemo”, naveo je Vučević u pisanoj izjavi 12. aprila.

Vučević, međutim, nije isključio mogućnost da se neko oružje, kako je naveo, na “nekakav volšeban način”, nađe i na teritoriji konflikta.

Demantij je stigao i iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić je u pisanoj izjavi ponovio da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu.

U Ambasadi SAD su za RSE rekli da ne mogu da komentarišu navodne poverljive informacije, ali su dodali da “prema našim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini”.

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je za Radio Slobodna Evropa da ne raspolaže informacijama o isporuci oružja iz Srbije Ukrajini. Kažu da se rukovode dosadašnjim javnim izjavama zvaničnika Srbije o toj temi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je javnost nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022. da Srbija neće izvoziti oružje nijednoj od strana u sukobu.

Vučić je ranije istakao da Srbija neće izvoziti oružje stranama u sukobu
Vučić je ranije istakao da Srbija neće izvoziti oružje stranama u sukobu

On je takođe često podsećao i da Srbija osuđuje invaziju, ali da neće uvesti sankcije Rusiji.

Vučić je u svojim izjavama ostavljao prostor da do toga ipak dođe zbog pritiska Zapada na Srbiju, koja tradicionalno održava dobre odnose sa Rusijom.

Sa druge strane, Kremlj je već “podigao” obrvu u pravcu zvaničnog Beograda zbog prethodnih navoda o srpskom oružju.

Šta se zna o prethodnim navodima?

Ruski portal Mash objavio je 27. februara snimak, tvrdeći da se na njemu vidi 3.500 srpskih Grad raketa u skladištu oružja u Bratislavi u Slovačkoj.

Portal je naveo da je Slovačka tranzit zemlja za rakete i da su one završile u Ukrajini.

Portal je objavio i dokumenta, čiju autentičnost RSE nije mogao da potvrdi, a koja navodno pokazuju da je kanadska firma “JNJ Export Import” naručila rakete od kompanije oružja “Krušik” iz Srbije.

Proizvođač oružja "Krušik", Valjevo
Proizvođač oružja “Krušik”, Valjevo

Ruski medij je izneo tvrdnju da su sanduci odleteli iz Srbije u Tursku gde se tranzitom, kao posrednik, bavila turska firma “Arca Savunma Sanayi Ticaret”, preko koje je tovar otišao u Slovačku, a potom u Ukrajinu.

Snimci i fotografije su se proširile potom po društvenim mrežama i dospeli u medije u Srbiji.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević istog dana negirao je da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu i Rusiju.

On je, međutim, i tada rekao da to da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, nije pitanje za Srbiju. “To je međunarodna trgovina”, dodao je Vučević tada.

On je poručio i da niko ne može da kazni Srbiju da ne izvozi zato što postoji sumnja gde će šta i kako da završi.

Izjave u kojima demantuju izvoz srpskog oružja u Ukrajinu tada su dali i predsednik Srbije Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i lokalna fabrika oružja “Krušik”.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je izjavila 2. marta da informacije o srpskom oružju u arsenalu vojske Ukrajine izazivaju “najdublju zabrinutost”.

Zaharova: Informacije izazivaju "najdublju zabrinutost"
Zaharova: Informacije izazivaju “najdublju zabrinutost”

Ona je navela da je Moskva zatražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno oružje iz Srbije.

Zaharova je poručila i da Kremlj “pomno prati ovu priču”.

Pet meseci ranije, još jedan događaj izazvao je spekulacije o izvozu srpskog oružja Ukrajini. Avion “antonov An-12” poleteo je 16. jula sa aerodroma u Nišu na jugu Srbije i srušio se kod Kavale na severu Grčke.

Tom prilikom poginulo je svih osam članova posade, a uskoro se saznalo da je reč o ukrajinskom avionu, koji je nosio 11,5 tona municije srpske namenske industrije.

Vlasti u Srbiji objasnile su tada da je pošiljka bila u vlasništvu privatne srpske kompanije “Valir” i da je svo oružje proizvedeno i nabavljeno od državne fabrike oružja Krušik. Takođe je navedeno da je broker bila firma iz Bosne i Hercegovine – kompanija “BA-Metalexport”.

U objašnjenju se navodilo da je krajnji korisnik oružja, odnosno vežbovnih mina, trebalo da bude Ministarstvo odbrane Bangladeša, a ne Ukrajina.

Slična situacija se dogodila i u martu 2022. godine, kada su se na društvenim mrežama i u pojedinim ruskim medijima pojavile fotografije koje navodno prikazuju da se oružje proizvedeno u Srbiji koristi u Ukrajini.

Vlasti u Beogradu negirale su i tada za RSE da je Srbija u proteklih osam godina izvozila oružje u tu zemlju.

U Ministarstvu trgovine Srbije, koje je nadležno za izdavanje izvoznih dozvola za naoružanje i vojnu opremu, tada su naveli i da u istom periodu iz Srbije nije izvezeno oružje ni u bilo koju drugu zemlju, gde bi krajnji korisnik bila Ukrajina.

Broj izdatih dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme

U poslednjem izveštaju iz 2020. godine navodi se da je izdato 308 dozvola u vrednosti od oko 836 miliona američkih dolara. Dozvole za izvoz su izdate kupcima u 59 zemalja.

Šta se ne zna?

Izjave ministra odbrane Srbije da postoji mogućnost da srpsko oružje ipak završava u Ukrajini pitanje su poštovanja end user sertifikata.

U tom dokumentu svaki kupac oružja proizvedenog u Srbiji mora da navede ko je krajnji korisnik tog oružja.

Prema međunarodnim pravilima poštovanje end user sertifikata je obavezna.

“To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja”, naveo je ministar odbrane Srbije u svojoj reakciji od 12. aprila.

On, međutim, nije precizirao dalje svoj odgovor, a Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na upit RSE za dodatno objašnjenje.

Veze sa sankcionisanim dilerom oružja

Istraživački novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) otkrili su u avgustu 2022. godine da srpski trgovac oružjem, Slobodan Tešić, koji se nalazi na crnoj listi SAD, izvozi oružje u tu zemlju preko dve povezane firme.

BIRN je tada naveo i da je, među kupcima, i američka kompanija koja radi za Pentagon.

Tešić se na crnoj listi SAD našao još 2017. godine, da bi krajem 2019. na nju bili stavljeni i njegovi saradnici i nekoliko povezanih firmi.

SAD su navele da je Tešić sankcionisan zbog podmićivanja i kršenja embarga na oružje.

I Velika Britanija je Tešića stavila na crnu listu odlukom od 9. decembra 2022. godine.

“Slobodan Tešić, značajan trgovac oružjem iz Srbije, optužen za podmićivanje glavnog državnog tužioca druge zemlje”, navodi se u obrazloženju Velike Britanije.

Međutim, novinari BIRN-a otkrili su da su kompanije povezane sa Tešićem izvozile oružje za šest američkih firmi, uključujući i jednu koja sarađuje sa Pentagonom.

Navodi BIRN-a među dve firme koje su povezane sa Tešićem, a izvozile su u SAD, pominju firmu “Valir”. Druga se zove “Zenitprom”.

Tešić se o navodima nikada nije javno izjašnjavao. Pentagon nije odgovorio novinarima BIRN-a.

Predstavnik “Valira”, koji nije želeo da se predstavi novinaru BIRN-a, rekao je da su tvrdnje o vezama sa Tešićem “izmišljotine”.

Izdate dozvole Ministarstva trgovine

Na sajtu Ministarstva trgovine je poslednji izveštaj o izdatim dozvolama za izvoz naoružanja i vojne opreme objavljen 2020. godine.

U njemu se navodi da je te godine izdato 308 dozvola u ukupnoj vrednosti od oko 836 miliona američkih dolara. Prema tom izveštaju, dozvole za izvoz su izdate kupcima u 59 zemalja.

Ministarstvo trgovine nije odgovorilo na upit RSE o tome da li je izdalo dozvole za izvoz oružja u Ukrajinu, kao i da li bi bilo moguće da se oružje, proizvedeno u Srbiji, izveze u Ukrajinu bez dozvole zvaničnog Beograda.

Saradnja na tekstu: Dušan Komarčević

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-izvoz-oruzje-ukrajina-istraga/32360717.html

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending