Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

ŠTA MOŽEMO NAUČITI IZ OIŽARA NA MEDITERANU?

Published

on

Na krilima toplinskog vala koji je zahvatio Sredozemlje, ovih dana katastrofalni požari bijesne Turskom i Grčkom. I premda požari sami po sebi nisu uzrokovani visokim temperaturama, budući da je za zapaljenje nužna mnogo viša temperatura (otvoreni plamen ili slično), meteorološki uvjeti u tom području pomažu lakšem širenju požara. Visoka temperatura, niska relativna vlažnost i snažan vjetar, ubojita su kombinacija koja omogućuje požaru iznimno brzo širenje ako on nastane.

Sredozemlje je jedna od regija na svijetu koje se najbrže zagrijavaju posljednjih desetljeća. To znači da su uvjeti za širenje šumskih požara sve povoljniji, a gotovo je sigurno da će se takav trend nastaviti i još neko, moguće i dulje vrijeme (govorimo o desetljećima a možda i stoljećima). U takvim uvjetima, nevjerojatno zvuči činjenica da politika pojedinih država potpuno zanemaruje opasnosti od požara i ne radi praktično ništa u smjeru poboljšanja sustava prevencije, otkrivanja i gašenja.

U čemu su Turska i Grčka zakazale?

Strategija obrane od šumskih požara široka je tematika koja se temelji na nekoliko različitih razina djelovanja. Kako smo već spomenuli, tri su temeljne razine, a to je (1) prevencija požara, (2) otkrivanje nastalih požara i u konačnici (3) njihovo gašenje. Svaka od tih razina ima niz podrazina, primjerice gašenje požara se tako segmentira kroz infrastrukturalni nivo (primjerice izgradnja protupožarnih puteva za pristup vatrogasnim vozilima do požarišta, izgradnja mreže hidranata, itd), zatim na razvoj kopnenih snaga djelovanja (kamioni/cisterne i druga vozila te oprema), razvoj zračnih snaga djelovanja (protupožarni zrakoplovi i helikopteri, sustav održavanja, sustav osposobljavanja i uvježbavanja pilota), itd.

Da ne ulazimo previše u detalje državnog protupožarnog sustava, recimo samo da on treba funkcionirati na svim nivoima kako bi njegova učinkovitost bila na visokoj razini. Kad govorimo o turskim i grčkim propustima, teško je ne primjetiti neke detalje. Znajući da se klima mijenja te da postaje podobnija za širenje požara, a također i da je ljudsko djelovanje sve rizičnije u tom pogledu (nenamjerno djelovanje – nepažnja, ali također i namjerno potpaljivanje, pa čak i ono koje ima moguće elemente terorizma), za očekivati je snažan državni odgovor na iznimno povećanje rizika od katastrofalnih požara kakvi ovih dana bijesne tim dijelom Sredozemlja.

Hrvatski CL-415, pomalo simbolično, odlazi… By Totya at Hungarian Wikipedia – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1085704

Međutim, u jeku katastrofe, Grčka i Turska izgledaju prepuštene na milost i nemilost meteorološkim uvjetima, kao i međunarodnoj pomoći u gašenju požara zbog vlastite nepripremljenosti na nastale uvjete. Grčke protupožarne snage broje 12 CL-215 i 7 CL-415 protupožarnih aviona, te 22 mala PZL-Mielec M-18 “air-tractora”. Na površinu Grčke to se pokazuje kao iznimno mali broj, nedostatan čak i da obrani samu Atenu od požara a da ne govorimo o mogućnosti gašenja širokih šumskih predjela kao područja nižeg prioriteta u odnosu na obranu prigradskih stambenih četvrti.

I dok Grčka ima nešto malo protupožarnih zračnih snaga, Erdogan je ovih dana izjavio kako Turska ne posjeduje niti jedan protupožarni avion. I doista, čini se kako je to dosta blizu istine, jer neki izvori govore da su uspjeli sklepati tri aviona…

Istodobno, ove dvije susjedne države konstantno žive u međusobnoj vojnoj netrpeljivosti te jedna zbog druge nagomilavaju oružje. Posljedica toga je da danas Grčka posjeduje nekih 500 operativnih vojnih aviona, dok Turska ima oko 900 jedinica zračnih snaga (uključujući bespilotne vojne letjelice). Time su Grčka i Turska pri samom vrhu po brojnosti i jačini vojnih zračnih snaga u cijelome svijetu, nagomilanih pretežno zbog međusobne netrpeljivosti, bez obzira što su obje države članice zajedničkog vojnog saveza (NATO). Zvuči doista nevjerojatno.

No danas, umjesto međusubnog rata (koji vjerojatno nikad neće buknuti, a ako i bukne bit će time gori što obje strane budu imale više oružja), bukte katastrofalni požari u obje države i stvaraju ogromne materijalne štete i odnose nedužne ljudske žrtve. I dok u Grčkoj 20-tak protupožarnih aviona (u odnosu na 500-tinjak vojnih) gotovo nema nikakav značajan učinak u gašenju istih, turskih 0 (nula, ili ako ćemo nategnuti, onda tri) protupožarca u odnosu na 900 vojnih letjelica, zorno pokazuju svu jad vojnohuškačke politike koja ne mari za ekologiju, klimu, prirodna bogatstva i svoje ugrožene stanovnike.

Da, znam da ovaj tekst sad odjednom više zvuči kao kritika vojnoj industriji i naoružavanju nego nedostatku protupožarne zaštite. Pa, takav i jest. Obrana od neprijatelja je nužno zlo, određena količina oružja je također nešto bez čega se ne može, ali veću zaštitu od napada stranog neprijatelja zapravo donosi miroljubiva vanjska politika nego bilo kakva količina oružja. A države koje ratuju nepozvane izvan svojih granica, vode sve samo ne miroljubivu vanjsku politiku. Pa im zato i treba gomila naoružanja.

Ali budimo na čistu – klimatske promjene su stvarnost, a izračun temeljen na potrošnji goriva jasno pokazuje – eskadrila od 12 operativnih vojnih aviona s nekakvim standardnim brojem sati naleta tokom godine, ima CO2 otisak koji je ekvivalentan voznom parku grada veličine 500-tinjak tisuća stanovnika, dakle skoro pa cijelog Zagreba. Sad izračunajte koliko zagađuju atmosferu, te koliko negativno utječu na klimatske promjene države koje posjeduju 500 ili 900 aktivnih borbenih letjelica. A upravo su te klimatske promjene – koje pojačava među ostalim i njihova vojna mašinerija – one koje omogućuju šumskim požarima da “pojedu” dobar dio tih država. Ne gospodo Turci i Grci, nećete sami sebe uništiti ratom izravno, već će vas ta vaša ignorantska politika uništiti kroz klimu. I jedne, i druge. Ovo što vam se sad događa, samo vam je blagi preview budućnosti koja vas čeka.

Što Hrvatska može naučiti iz grešaka ovih država? Hrvatska, s obzirom na svoju veličinu teritorija u usporedbi s ove dvije države ima kudikamo bolje razvijenu protupožarnu zaštitu. Ali, flota kanadera nažalost pokazuje svoje godine i nužno ju je obnavljati, a sa zatopljenjem klime i naše područje svake je godine sve rizičnije u smislu potencijalne požarne katastrofe. Postavlja se pitanje hoćemo li ići putem Turske i Grčke i natjecati se sa Srbijom u količini oružja, ili ćemo te novce usmjeriti u ono što nam zaista prijeti državnoj sigurnosti, sigurnosti stanovnika, prirodnih ljepota, sigurnosti naše jedinstvene obale, turizma koji je pokretač državnog BDP-a, nacionalnih parkova, šuma i ljepote koje imamo na Jadranu i drugdje? Hoćemo li huškati nove balkanske ratove, jer kao nije ih bilo dovoljno pred 25 godina? Ili ćemo voditi miroljubivu susjedsku politiku i tako osigurati uvjete za razvoj onoga što nam treba – gospodarstva, vanjske suradnje, trgovine, razmjene resursa i sveg onog pozitivnog što proizlazi iz takve politike (to nije samo pitanje upućeno Hrvatskoj, već svakako i Srbiji)?

Hoćemo li i u Hrvatskoj kroz 10, 20 ili 50 godina imati turski i grčki scenarij zbog dotrajalosti i posljedičnog raspada protupožarne flote u kombinaciji s klimatskim promjenama budućnosti? Hoćemo li tako prizemljiti i ovo malo aviona što nam je ostalo, pa da ostanemo i bez pilota koji neće imati na čemu letjeti i skupljati iskustvo u protupožarnim misijama? Hoćemo li i mi tad tražiti pomoć Italije, Španjolske, Francuske i Rusije kad bukne svaki imalo veći požar na Jadranu? Čujemo neke “argumente” kao “nema kanadera, ne proizvode se”. Znate zašto ih nema? Jer nema potražnje. Ima svakako F-16, F-35, MiG-29, Gripen, Rafale…. toga ne nedostaje, samo iz razloga jer je potražnja ogromna. Ponudite dovoljno novca za CL-415 ili neki sličan proizvod, i bit će ga, u to nema nikakve sumnje.

A uostalom, stvar je vrlo jednostavna. Možemo birati – ili ćemo tražiti izgovore zašto ne obnavljamo, ne moderniziramo i ne poboljšavamo protupožarne snage, ili ćemo imati tursko/grčki scenarij u najkasnije 20 ili 30 sljedećih godina. Političari biraju jedno od to dvoje. A vi, građani, birate političare na izborima. Pa sad… kako želimo.

METEOADRIATIC

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending