Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Srbija u riziku od drastičnog poskupljenja gasa 1. januara

Beograd prinuđen da u najgorem trenutku pregovara o novoj ceni plavog energenta s Moskvom

Published

on

Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO (Ilustracija)

Savršena oluja nadvila se nad evropski energetski sektor. Faktori su mnogi i na strani ponude i na strani tražnje i izgleda da svi deluju u istom pravcu koji dovodi rekordnih cena struje i gasa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da će Srbija tokom predstojeće zime imati dovoljno struje i gasa za svoje potrebe i da će država „pokušati da ne poveća“ cenu ovih izvora energije za domaćinstva.

„Cena gasa je danas neverovatnih 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara, a mi kupujemo po ceni od 270 dolara. Srećom, imamo dovoljno gasa i struje za sebe, ali ne možemo time sami da upravljamo, a da ne prekršimo neka pravila što ćemo u krajnoj instanci da uradimo jer nemamo dovoljno mogućnosti za balansiranje i čuvanje energije“, rekao je Vučić nakon samita Evropske narodne partije u LJubljani, najavljujući energetsku krizu.

I zaista, kriza je na vratima. Nikada do sada cena gasa nije prešla 1.000 evra za 1.000 kubika. Dok EU pokušava da nađe odgovor na krizu pošto je u nekim zemljama cena za domaćinstva tri pa i četiri puta viša nego prethodne godine, pojedinačne zemlje spremaju sopstvene mere. Francuska zamrzava i cenu gasa i cenu struje. Španija i Italija smanjuju ili ukidaju takse ne bi li olakšali breme domaćinstvima. Najgore je što je cena električne energije povezana sa cenama gasa, pa su i računi za struju ogromni i pred stotine hiljada porodica postavlja se izbor da li grejati kuću ili kupiti hranu, jer oko 45 odsto domaćinstava EU se greje na gas.

Srbija u ovom haosu ima sreću da je do Nove godine zaštićena dugoročnim ugovorom o snabdevanju sa ruskim Gaspromom, koji s druge strane, na nesreću ističe baš krajem ove godine.

Iako nije odgovorila direktno na pitanja Danasa Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike juče je dala izjavu drugim medijima da je najvažnija stvar za energetsku bezbednost zemlje činjenica da imamo dovoljno i gasa i električne energije po održivim cenama.

„Kriza je uvek energetsko-politička, nikada nije samo energetska. Na rast cena električne energije u EU uticala su dva faktora. Prvi je rast cena prirodnog gasa koji je dominantan u ceni struje, a za kojim je povećana tražnja, česti kvarovi na gasovodima koji dopremaju ovaj energent ka zemljama EU iz Rusije, sertifikacija Severnog toka 2, izvoz ka Aziji i sve to utiče na cenu gasa. Manjim delom na rast cena utiču karbon takse, to je drugi faktor, ali one utiču na cenu sa oko 20 procenata. Cena prirodnog gasa se neće brzo stabilizovati, ona će i dalje da raste do kraja zimske sezone. Ono što je važno za Srbiju, kada govorimo o gasu, jeste da imamo dugoročan ugovor sa Gaspromom, a pregovori Srbijagasa i ruske kompanije o novom ugovoru od prvog januara su u toku“, izjavila je Mihajlovićeva.

Postavlja se pitanje da li će cena u novom ugovoru koji se sprema između srpske i ruske državne kompanije ostati na nivou od 260 dolara za 1.000 kubnih metara ili će cena u novom ugovoru odražavati sadašnju situaciju na tržištu. Pre mesec dana Mađarska je zaključila 15-godišnji ugovor o snabdevanju sa Rusijom od 4,5 milijarde kubnih metara godišnje po ceni, kako je rekao Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova ove zemlje, „atraktivnijoj od one u sadašnjem ugovoru“, mada nije precizirao iznos koji će plaćati. Najveći deo ovog gasa Mađarska će dobijati preko Srbije.

Energetičar Miloš Zdravković smatra da mi stojimo dobro u ovom trenutku i nova cena čak ni ne mora da bude viša od sadašnje.

„Mi smo mali potrošači, nalazimo se na trasi Turskog toka, što je povoljna okolnost. A kod gasa uvek se radi i o geopolitici, kod nas je većinski vlasnik NIS-a Gaspromnjeft. Mislim da neće biti povećanja cene gasa za domaćinstva, a što se tiče industrijskih potrošača to je sve stvar dogovora“, smatra on. I Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije ističe da nema razloga za poskupljenje gasa.

„U našem ugovoru o snabdevanju gasom cena je vezana za cenu nafte i očekujem da će tako biti i u novom ugovoru. Zato nema razloga da poskupi gas ni sada ni posle Nove godine. Imamo ugovor, imamo puno skladište gasa u Banatskom Dvoru“, zaključuje Vuletić ističući da smo mi samo jednom bili u poziciji da kupujemo gas na tržištu i to kada je prekinuto snabdevanje gasom preko Ukrajine 2017/18. godine.

Da se vratimo na razloge zašto je cena gasa odjednom „poludela“. Na strani tražnje desilo se da su sve zemlje krenule u snažan ekonomski oporavak početkom ove godine sa izlaskom iz pandemijske 2020. godine. Evropu je posebno pogodilo jer je Azija zabeležila snažan rast, a i bez toga je demografski i ekonomski mnogo brže rastuće tržište od evropskog. Zdravković ističe da su cene gasa na Pacifiku 2,5, a u jednom trenutku, čak tri puta bile više nego u Evropi pa su se dešavale situacije da su trgovci iz SAD preusmeravali svoje brodove sa tečnim naftnim gasom iz evropskih ka azijskim lukama, a slično se desilo i sa ruskim gasom. Drugi faktor je, prema Zdravkovićevim rečima, to što je vetar kao izvor struje u nekim evropskim zemljama kao što je Danska podbacio, pa se gas više koristio za proizvodnju električne energije, a i bez toga učestvuje sa 20 odsto u elektroenergetskom sistemu.

„I poskupljenje taksi na emisiju CO2 je učestvovalo sa 18 odsto u poskupljenju gasa. Pored toga zemlje EU iz političkih razloga nisu htele da kupuju gas od Rusije. Dočekali su jesen sa smanjenim rezervama gasa“, napominje Zdravković. Evropska skladišta prirodnog gasa su na oko 75 odsto kapaciteta, naspram 95 odsto u istom periodu prošle godine.

U EU je sada povika na Rusiju da namerno ne isporučuje dovoljno gasa Evropi kako bi primorala Evropsku komisiju da da dozvolu za korišćenje gasovoda Severni tok 2. Ovo verovatno nije bez osnova, s obzirom na izjavu portparola Kremlja iz septembra da bi „novi gasovod značajno izbalansirao cene prirodnog gasa u Evropi“.

S druge strane, neki ukazuju da Rusija do sada nije učestvovala sa više od 40 odsto na tržištu gasa EU i ako bi prešla taj nivo bila bi ugrožena konkurencija. U svakom slučaju budžet Rusije je nabrekao od dolara od prodaje gasa po tržišnim cenama, toliko da je Svetska banka ovih dana povećala procenu privrednog rasta te zemlje.

Kriza dok gas ne poteče Severnim tokom 2

Vuletić je uveren da će kriza sa visokim cenama gasa i struje potrajati sve dok EU ne izda dozvolu za transport gasa „Severnim tokom 2“. – Kada bi taj gasovod počeo da radi, troškovi koje u ovom trenutku Gasprom ima za dopremanje gasa za zemlje EU znatno bi se snizili. Cena gasa bi se na taj način smanjila i vrlo brzo bi se stvari vratile u normalu u odnosu na ono što se dešava u ovom trenutku. Kada bi pale cene gasa, to bi se automatski odrazilo i na stanja na tržištu struje, odnosno na funkcionisanje gasnih elektrana. Drugim rečima, i cene struje bi se snizile – objašnjava Vuletić.

M.Obradović

izvor: https://www.danas.rs/ekonomija/srbija-u-riziku-od-drasticnog-poskupljenja-gasa-1-januara/

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending