Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Skoplje danima na nogama, francuski predlog drma vladajuću koaliciju: “Sledi politička kriza, svaki scenario moguć”

Već osam dana ne prestaju protesti građana i makedonskih opozicionih partija zbog francuskog predloga koji bi trebalo da omogući početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom

Published

on

Već osam dana ne prestaju protesti građana i makedonskih opozicionih partija zbog francuskog predloga koji bi trebalo da omogući početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom. Sinoć je u mirnoj šetnji od vlade do Sobranja bilo nekoliko hiljada građana, a kada će se ovaj francuski predlog naći pred parlamentom i dalje nije poznato.

Prvi predlog francuskog predsednika, makedonska Vlada i Skupština su odbacile, prihvativši, kako tvrdi vladajuća koalicija, drugi modifikovan.

“U tom predlogu su zagarantovane naše “crvene” linije, odnosno one garantuju pravo na naš makedonski jezik, na naš makedonski identitet i svakako istorijska pitanja i samostalnost države je van pregovora”, rekao je Darko Kaevski, portparol vladajuće SDSM.

Opoziciona VMRO-DPMNE, koja ima najviše poslanika u makedonskom Sobranju, kao i građani, kojih je svakim danom sve više na protestima, ali i veliki deo poznavalaca političkih prilika, misle da je, kao i kod promene imena za ulazak u NATO, ovo još jedan ultimatum.

“Radi se o jasnoj bugarizaciji, praktično o nameri Bugarske da natera makedonsku državu da se odrekne svoje istorije, svog jezika i svog identiteta”, naveo je novinar Dragan Pavlović Latas.

Makedonci se, kako kaže analitičar Petar Arsovski, plaše da ovo nije poslednji uslov.

“Makedonija se plaši, mislim na one koji se protive francuskom predlogu, boje se da ovo nije zadnji uslov i da je to ulaz u neku večnu agoniju u kojoj će Bugarska postavljati još i još uslova da bi se zemlja probližila Evropskoj uniji. To je to nepoverenje koje se vuče još od Prespanskog ugovora”, smatra on.

Demonstranti, uzvikujući parole “Nikada Severna, samo Makedonija” i “Stop bugarizaciji” traže ostavku vlade i poručuju “Ultimatum – hvala, ne”. Međutim, ove nedelje se u makedonskom Sobranju očekuje usvajanje francuskog predloga, koji je Bugarska već prihvatila, obavezujući Skoplje da će održavati dobre odnose sa Bugarskom i da garantuje prava Bugara kroz ustavne promene.  

“Važno je da se cela makedonska koalicija, barem ova vladajuća koalicija koja ima oko 64 poslanika, da se okupi, da bi izglasali francuski predlog sa konsenzusom i u makedonskom i u albanskom bloku. VMRO-DPMNE i Levica, dve partije koje su protiv francuskog predloga, ako ostanu jedine dve partije u Sobranju koje su protiv predloga, to je jedna situacija, a ako se vladajuća koalicija rascepi po tom pitanju, to je već sasvim druga situacija, koja može da dovede do prevremenih parlamentarnih izbora”, kaže Arsovski.

Predlog će proći na Skupštini, ali ne može da se realizuje, smatra Pavlović Latas.

“Zašto? Jer jedna od najbitnijih tačaka u samom predlogu, koja je vezana kao uslov za same pregovore, je da se u Makedoniji, Bugari unesu u Ustav kao državotvroni narod. To je nešto što je opozicija odbila. Opozicija se obavezala i javno i dokumentom da za takvu promenu Ustava neće glasati i da će tražiti reciprocitet. Šta to znači? Najmanje 15 presuda postoje Evropskog suda za ljudska prava koja nalažu Bugarskoj da prizna prava Makedoncima u Bugarskoj na političko, kulturno i drugo udruživanje i izjašnjavanje. Bugarska nije nijednu presudu do sada svog suda realizovala i to će biti uslov koji Bugari ne mogu da prihvate. Praktično, Skupština će izglasati ček bez pokrića”, kaže on.

Još uvek nije potpuno jasno šta piše u francuskom predlogu. Zna se samo da je bugarski parlament dao zeleno svetlo za ukidanje veta na početak pregovora Severne Makedonije i Evropske unije, obavezujući Skoplje da će održavati dobre odnose sa Bugarskom i da garantuje prava Bugara kroz ustavne promene. 

Iako je danas u Sobranju počeo koordinacioni sastanak na kom bi trebalo da se odredi kada bi se održala rasprava u Sobranju o francuskom predlogu, Telma prenosi da najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE ne želi da se rasprava vodi o “listu papira” i traže da se dostavi protokol.

“Mogući vanredni izbori”

Komentarišući za Euronews Srbija događaje u Severnoj Makedoniji politički analitičar Aleksandar Srbinovski kaže da toj zemlji predstoji duboka politička kriza u kom su sva scenarija moguća, te da su mogući vanredni parlamentarni izbori.

Kako je on istakao, izbori u Severnoj Makedoniji u poslednjih 30 godina dobijali su se na jednoj tački – ko brže može zemlju da uvede u EU, a na pitanje da li je moguć čak i raspad vladajuće koalicije zbog pitanja francuskog predloga, Srbinovski kaže da kriza postoji.

“Vladajuća koalicija ima 64 poslanika od ukupno 120, ostalo je u opoziciji, ali pitanje po kojoj se makedonski tabor partija slaže je evropska budućnost zemlje. Kriza postoji, sve je moguće, sve može da se desi narednih dana i meseci kada se vidi šte je zapravo francuski predlog, jer ono što zasad fali u javnosti je velika transparentnost oko procesa. Dokument treba da se razmatra u parlamentu, moj lični stav je da moguću su prevremneni parlamentarni, ali će to najverovatnije diktirati manje stranke koje su u vladajućoj koalciji”, rekao je on.

Na pitanje šta je zapravo najviše sporno u predlogu koji je stigao iz Evropske unije, Srbinovski pravi paralelu sa sporom koji je Severna Makedonija imala sa Grčkom pre nego što je postala “Severna” i pre nego što je postala članica NATO.

“Klučna razlika između spora koji smo imali sa Grčkom za ulazak u NATO i ovog sa Bugarskom da je Grčka napravila neke ustupke, ono što je ključna raulika je da ukoliko Makedonci prihvate ove ultimatume da to ne garantuje ulazak u EU, već da predstoje godine. Neki evropski prosek kaže da je jedna zemlja nekih sedam godina bude na evropskom putu”, rekao je on.

Šta je zapravo francuski predlog?

U samom finišu svog predsedavanja EU, Francuska je pokušala da “pogura” rešenje spora između Severne Makedonije i Bugarske i iznela predlog kako se čitav proces otkoči. Prema njemu Severna Makedonija bi, između ostalog, morala da prizna u preambuli svog Ustava da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u zemlji, preneo je AP. Međutim, na samitu u Briselu, premijer Kovačevski zahvalio je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na posvećenosti, ali i stavio do znanja da je predlog u tom obliku – neprihvatljiv. 

On je tada izneo ključne elemente pod kojima bi mogao da bude prihvatljiv, a to su: jasna formulacija makedonskog jezika u pregovaračkom okviru i jasna zaštita makedonskog identiteta, zatim da istorijska pitanja ne mogu da budu kriterijum u pregovaračkom okviru, da pregovori između Severne Makedonije i EU moraju da počnu pre početka procedure za ustavne promene za uključivanje Bugara, Hrvata i Crnogoraca u preambulu Ustava i čvrsta uveravanja i Bugarske i EU da Sofija neće postavljati nove zahteve mimo onoga što je dogovoreno u pregovaračkom okviru i bilateralnom protokolu.

Nakon što je predlog odbijen, iz Evropske unije stigla je nova, revidirana verzija predloga koju su predstavnici vlasti sada označili kao prihvatljivu, a stigli su i pozivi brojnih evropskih zvaničnika da se dokument prihvati.

Sadržaj je izmenjenog francuskog rešenja su da će se prava Bugara u Severnoj Makedoniji garantovati kroz ustavne promene, Skoplje je dužno da održava dobre odnose sa Sofijom i u procesu pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji ne tumači se kao da je Bugarska priznala makedonski jezik. Novim predlogom, naime, obaveze ostaju van pregovaračkog procesa i početak pregovora nije uslovljen ustavnim promenama.

Šolc poziva Skoplje da prihvati predlog

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je građane Severne Makedonije na prihvatanje francuskog predloga za rešavanje spora sa Bugarskom i poručio da je ova država ponovo pred važnim smernicama.

“Želite li da prihvatite evropski kompromis? Time bi konačno mogla da se održi prva pristupna konferencija – 17 godina od dobijanja statusa kandidata. To bi vas dovelo jedan važan korak bliže članstvu EU i prevazišlo blokadu”, poručio je Šolc u otvorenom pismu građanima Severne Makedonije.

Rekao je da razume nestrpljenje i frustraciju građana i da je čak i deli sa njima.

“Razumem kada kažete ‘nama je predugu previše obećavano, i previše od nas traženo’. Razumem kada imate sumnje da li bi taj korak stvarno oslobodio put u EU“, naglasio je on.

Šolc je kazao, ističući da želi da bude potpuno otvoren, da i nakon prihvatanja „ovog kompromisa“ pristupni proces neće biti jednostavan.

“Takođe kažem i da zajedno možemo da savladamo sve zadatke koji su pred vama. Mi želimo da postanete članica EU. Želimo vas u Uniji i da vašu i našu kulturnu posebnost, naše različite jezike i identitete očuvamo i negujemo. To nas čini zajednički snažnim”, podvukao je on.

Šolc je naveo da zna da kompromisi iziskuju ponekad bolne ustupke, i dodao da se EU sastoji od kompromisa i to svakodnevno.

“Uveren sam da nas i teški kompromisi na kraju uvek vode napred i čine snažnijim. Mi smo i ostajemo na vašoj strani”, zaključio je kancelar.

Euronrws Srbija

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/region/55125/skoplje-danima-na-nogama-francuski-predlog-drma-vladajucu-koaliciju-sledi-politicka-kriza-svaki-scenario-moguc/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

BEOGRAD – Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću i bivšem šefu BIA Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima su jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on

Published

on

By

– Jedini Orlićev kvalitet, pored slepe poslušnosti, je što se takmičio sa predsednikom republike ko može duže da sedi, a da ne ode do toaleta. Ja ga po tome pamtim – rekao je Olenik gostujući u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1.

Orlić nema sekunde iskustva u bezbednosti

Ističe da Vladimir Orlić nema saznanja, a što je najbitnije, nema sekunde iskustva u poslovima bezbednosti, ali, dodaje, to mu je kvalitet jer neće on biti taj koji će da odlučuje.

– To je kontrola političara-poslušnika koji će da zloupotrebljavaju i koriste službu, to je direktna veza sa 90-im, sa DB-om, političkim ubistvima, ubistvom premijera, praćenje i ubistvo Slavka Ćuruvije… Zloupotreba na ovakav način je radikalski, Miloševićev metod i direktno nas vraća u devedesete – objašnjava Olenik.

Govoreći o političkim ubistvima iz 90-ih, ističe da ona nisu došla odjednom.

– Nisu ta politička ubistva došla odjednom, nego je prvo došlo gašenje medija kada je Vučić bio ministar za informisanje. Nisu odmah ubijali novinare. Prvo su krenuli sa pritiscima, tužbama, čuvenim Zakonom o informisanju, gde su sudije za prekršaje zatvarale medije, odnosile opremu. Sad smo tu negde. Sledeći korak je ono što se desilo i onda… Ponavlja se potpuno isto, imamo iste ljude na vlasti, sa istom politikom – kazao je Olenik.

Na pitanje voditeljke N1 zašto Savet za nacionalnu bezbednost saopštava imovanje, a ne Vlada Srbije koja ga postavlja i razrešava, on kaže da kod nas ta „pravila ne važe“.

– Savet daje saglasnost pre nego što Vlada donese odluku o postavljanju ili imenovanju tih osoba, koje moraju da prođu određene kontrole, i da određeni saveti, organi, MUP daju saglasnost na predlog, pa kad se sve ispuni dolazi na Vladu, koja treba da donese političku odluku. To je forma, toga kod nas nema… Sve je zamišljeno da se ne pita Vlada, ni Savet. U ovom slučaju je to prazna forma, sve je odlučeno – smatra on.

Kako kaže, da smo normalna država, Savet bi radio svoj posao.

– Da smo mi normalna država i da postoji kontrola vlasti bilo bi dobro da taj Savet radi svoj posao, pa da ima više kandidata, pa da dođe više kandidata pred Vladu, pa da interesi različitih stranaka, koji zastupaju sve građane glasaju… Ovako, imate jednog. O čemu će Vlada da glasa ako ima jednog kandidata? – pita se Olenik.

Oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve

Osvrnuo se i na to što je bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, optužen pa oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio njega (Aleksandra Olenika), Mariniku Tepić i decu Slavka Ćuruvije za povredu časti i ugleda.

– Besramno je tužiti sina i ćerku ubijenog Ćuruvije. Marinika i ja smo političari. Mogu da razumem da je to borba za neku javnu reč… Ovo sa decom Slavka Ćuruvije prevazilazi sve što smo imali do sad. To znači da oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve, nakon što su formalno oslobođeni – ističe on.

Ipak, ova tužba, kako kaže, donosi nešto dobro.

– Dobro je – da nije tih tužbi, mi sad ne bismo pričali o Ćuruviji, da podsetimo na nepravdu i kakvu je ulogu Državna bezbednost imala u tome. Što je veći pritisak na nas da ćutimo, otpor će biti veći. Ako oni nastave tako, i mi ćemo – zaključuje Aleksandar Olenik.

(SzILSV-Vojvođani, 14.06.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/olenik-njima-je-jedini-zakon-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću, i bivšem šefu Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima je jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on

Published

on

By

Olenik kaže za N1 da je jedini Orlićev kvalitet, pored slepe poslušnosti, „što se takmičio sa predsednikom Republike ko može duže da sedi, a da ne ode do toaleta. Ja ga po tome pamtim“.

„Orlić nema sekunde iskustva u bezbednosti“

Naš sagovornik ističe da Vladimir Orlić nema saznanja, a što je najbitnije, navodi, nema sekunde iskustva u poslovima bezbednosti, ali i da mu je to kvalitet jer neće on biti taj koji će da odlučuje.

„To je kontrola političara-poslušnika koji će da zloupotrebljavaju i koriste službu, to je direktna veza sa 90-im, sa DB-om, političkim ubistvima, ubistvom premijera, praćenje i ubistvo Slavka Ćruvije… Zloupotreba na ovakav način je radikalski, Miloševićev metod i direktno nas vraća u ’90-e“, objašnjava Olenik za N1.

Govoreći o političkim ubistvima iz ’90-ih, ističe: „Nisu ta politička ubistva došla odjednom, nego je prvo došlo gašenje medija kada je Vučić bio Ministar za informisanje, nisu odmah ubijali novinare. Prvo su krenuli sa pritiscima, tužbama, čuvenim Zakonom o informisanju, gde su sudije za prekršaje zatvarale medije, odnosile opremu. Sad smo tu negde. Sledeći korak je ono što se desilo i onda… Ponavlja se potpuno isto, imamo iste ljude na vlasti, sa istom politikom…“.

Na pitanje voditeljke N1 zašto Savet za nacionalnu bezbednost saopštava imovanje, a Vlada koja ga postavlja i razrešava, on kaže da kod nas ta „pravila ne važe“.

„Savet daje saglasnost pre nego što vlada donese odluku o postavljanju ili imenovanju te osobe, koje moraju da pređu određene kontrole, i da određeni saveti, organi, MUP, daju saglasnost na predlog, pa kad se sve ispuni dolazi na vladu, koja treba da donese političku odluku. To je forma, toga kod nas nema… Sve je zamišljeno da se ne pita vlada, ni Savet… U ovom slučaju je to prazna forma, sve je odlučeno“, smatra naš sagovornik.

Kako kaže, da smo normalna država, Savet bi radio svoj posao.

„Da smo mi normalna država i da postoji kontrola vlasti bilo bi dobro da taj Savet radi svoj posao, pa da ima više kandidata, pa da dođe više kandidata pred vladu, pa da interesi različitih stranaka, koji zastupaju sve građane glasaju… Ovako imate jednog. O čemu će vlada da glasa ako ima jednog kandidata?“, pita se Olenik.

„Oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve“

Naš sagovornik se osvrnuo i na to što je bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, optužen pa oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio njega (Aleksandra Olenika), Mariniku Tepić i decu Slavka Ćuruvije za povredu časti i ugleda.

Besramno je tužiti sina i ćerku ubijenog Ćuruvije. Marinika i ja smo političari. Mogu da razumem da je to borba za neku javnu reč… Ovo sa decom Slavka Ćuruvije prevazilazi sve što smo imali do sad. To znači da oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve, nakon što su formalno oslobođeni“, ističe on.

Ipak, ova tužba, kako kaže, donosi nešto dobro.

„Dobro je – da nije tih tužbi, mi sad ne bismo pričali o Ćuruviji, da podsetimo na nepravdu i kakvu je ulogu državna bezbednost imala u tome… Što je veći pritisak na nas da ćutimo, otpor ce biti veći. Ako oni nastave tako, i mi ćemo“, zaključuje naš sagovornik.

(N1)

izvor: https://autonomija.info/olenik-njima-je-jedini-zakon-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kosovo danas slavi Dane oslobođenja: Svečana sednica, defile policije, koncert i bista Toniju Bleru

Kosovo i danas nastavlja obeležavanje 25 godina od kada su NATO trupe ušle na tu teritoriju, a manifestacija je nazvana Dani oslobođenja

Published

on

By

Kako piše portal Koha, danas u 9.15 kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, a za 10 časova je zakazan početak svečane sednice Skupštine.

U podne će u Prištini biti održan defile bezbednosnih snaga i policije i očekuje se da će biti izloženi različiti sistemi naoružanja, dok će u 14 časova u Uroševcu biti otkrivena bista bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Za 17 časova zakazan je svečani državni prijem, a za 18 časova javni koncert na trgu Zahir Pajaziti u Prištini.

Nekadašnji predsednik Amerike Bil Klinton objavio je sinoć na društvenoj mreži Iks da su pre 25 godina SAD predvodile NATO saveznike u vazdušnoj kampanji koja je uspešno proterala srpske snage i okončala deceniju represije i brutalne kampanje etničkog čišćenja čime je rat na Kosovu završen.

“Vojna akcija pomogla je da se uspostavi samouprava pokrajine i dovela do nezavisnosti Kosova 2008. godine”, napisao je Klinton, na šta mu je Osmani odgovorila da mu je Republika Kosovo zahvalna što su SAD omogućile mir.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/378358/Kosovo-danas-slavi-Dane-oslobodjenja-Svecana-sednica-defile-policije-koncert-i-bista-Toniju-Bleru.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Predstavnicima zrenjaninske opozicije vlast prekinula uvid u birački materijal

Predstavnici koalicije “Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin” saopštii su danas da su u ponedeljak otkrili kako se izborni materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast reagovala prekidom uvida, pozivanjem policije i iznošenjem lažnih optužbi na račun opozicije

Published

on

By

Kako se navodi u saopštenju, koje je u ime koalicije prosledila Demokratska stranka, na biračkom mestu 6 je izbrojano 27 listića za glasanje van biračkog mesta, dok je u Zapisnik upisano 24.

„Koverta je, naravno, bila otvorena. Pronašli smo i nekoliko nevažećih listića na drugim biračkim mestima koji su računati kao važeći i ustanovili da materijal nije čuvan na jednak način – neke koverte su bile zatvorene, neke otvorene“, navodi se u saopštenju.

Uvid u materijal je prekinut čim je koalicija, kako se navodi, počela da otkriva neslaganja i vlast je pozvala policiju.

„Pretili su nam podizanjem optužnice za uništavanje dokumenata o glasanju, što je jasno da ni u jednom trenutku nismo učinili, i još jednom nam onemogućili da pregledamo izborni materijal i utvrdimo činjenično stanje“, navela je zrenjaninska opozicija.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ istakla je da je ovo drugi pokušaj da dobije uvid u izborni materijal, koji bi trebalo da je zakonom garantovan, da su prvog puta pronašli brojne sporne adrese u biračkom spisku i da, iako do sada pronađena neslaganja možda deluju malo, ona to uopšte nisu jer u konačnici mogu da promene broj i raspored mandata, ali i da dokažu da je došlo do krađe izbora.

izvor: https://n1info.rs/vesti/predstavnicima-zrenjaninske-opozicije-prekinula-uvid-u-biracki-materijal/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad

Published

on

By

Njihov razlog za to je jednostavan, da bi crpili i zloupotrebljavali resurse iz svih delova naše zemlje, pa tako i iz AP Vojvodine, neohodno je da se njima upravlja sa jednog mesta – sedišta vlasti i centralističkih elita u Beogradu.

Centralizacija guši Srbiju!

Ono što je u svemu tome glavni problem je činjenica da njihovo centralističko upravljanje usporava, čak i unazađuje razvoj delova Srbije, jer odlučivanje o raspolaganju resursima udaljava od građana.

Time povećavaju svoj manipulativni prostor za zloupotrebe. Srbijom se upravlja svojevrsnim daljinskim upravljačem iz Beograda. To je nedopustivo.

Autonomna Pokrajina Vojvodina nije „problem“, kako to centralisti pokušavaju da predstave. Ona je – rešenje.

Autonomija je način da ono što Vojvođani proizvedu mogu i da troše, ulažu i razvijaju Vojvodinu. Da se vojvođanski prihodi podele na ravne časti – trećina Vojvodini, trećina lokalnoj samoupravi, trećina državi.

Decentralizacija je model po kojem su uređene najrazvijenije države Evope. Po tom načinu uređenja bi i Vojvodina, ali i Šumadija, jugoistočna Srbija, ali i sve druge regionalne celine koje bi se formirale, mogle same da odlučuju o svojim resursima i o onome što sami stvore.

Osim ekonomskog i organizacionog ugla gledanja na Vojvodinu, ona mora biti mesto gde možeš da se izjasniš kako god želiš, a možeš i da kažeš da si Vojvođanin, ako se tako osećaš.

Vojvodina ponovo mora biti mesto gde više od 27 nacija i bezbroj zavičaja živi u miru i slozi!

izvor: https://vojvodjani.rs/kostres-vojvodina-nije-problem-ona-je-resenje/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: A sada organizovati sabor za ispravnu pijaću vodu u Vojvodini

Opoziciona stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani pozvala je danas predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića da posle velikog „svesrpskog“ političkog sabora, koji je juče održan u Beogradu, organizuju i “sabor za ispravnu pijaću vodu”, na kom bi se progovorilo o problemu vode koji ima preko 700.000 građana Vojvodine

Published

on

By

“Predlažemo da sabor bude održan u Zrenjaninu u najkraćem mogućem roku. Nama neće biti potrebne zastave, skupi kulturno-umetnički programi i velike reči o patriotizmu. Samo tražimo rešenje”, naveli su u saopštenju za javnost.

Dodali su da rešenje postoji, a to je izgradnja sistema regionalnih vodovoda i građani Vojvodine će imati ispravnu pijaću vodu.

“Zastave i velike reči se ne piju. Od vode se živi”, poručio je u saopštenju za javnost portparol LSV – Vojvođani Aleksandar Marton.

(Autonomija, foto: Pixabay)

izvor: https://autonomija.info/lsv-a-sada-organizovati-sabor-za-ispravnu-pijacu-vodu-u-vojvodini/

Continue Reading

Trending