Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Šest ključnih tačaka nakon govora Makrona: Šta će biti ciljevi Francuske dok predsedava Evropskom unijom

Predsedavanje Francuske Evropskom unijom imaće za cilj da se “krene ka moćnoj, potpuno suverenoj Evropi, slobodnoj da donosi sopstvene izbore i da upravlja svojom sudbinom”, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Published

on

Predsedavanje Francuske Evropskom unijom imaće za cilj da se “krene ka moćnoj, potpuno suverenoj Evropi, slobodnoj da donosi sopstvene izbore i da upravlja svojom sudbinom”, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron. Šestomesečni mandat, koji bi trebalo da počne 1. januara, preklapa se sa predsedničkim izborima u zemlji, a neke od ključnih tačaka iz Makronovog govora uključuju reformu Šengena i digitalnu transformaciju.

1. Ka reformi Šengena

Makron je rekao novinarima da želi Evropu koja je “sposobna da kontroliše svoje granice” i koja će uvesti reformu šengenske zone slobodnog kretanja.

“Da bismo sprečili zloupotrebu prava na azil, koje je izmišljeno na evropskom kontinentu i koje bi trebalo da poštujemo, moramo da imamo Evropu koja zna kako da zaštiti svoje granice i da pronađemo tip organizacije kojim ćemo braniti svoje vrednosti. Zato ćemo, dok predsedavamo, pokrenuti reformu šengenskog prostora”, objasnio je francuski predsednik, prenosi Euronews.

Kao neke od razloga za takav potez, naveo je “pokušaje destabilizacije i tenzije u bližem susedstvu”. Poslednjih meseci, blok je optužio Belorusiju da podstiče tražioce azila da pređu iz zemlje u susedne članice EU Poljsku, Litvaniju i Letoniju. Makron je insistirao na važnosti odnosa sa afričkim kontinentom i najavio samit EU-Afrika koji će se održati u februaru u Briselu.

Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

To je u našem zajedničkom interesu. Moramo to da uradimo kao Evropljani, izgradnjom budućnosti za afričku omladinu da smanjimo nejednakosti, da se borimo protiv trgovine ljudima koja eksploatiše bedu i švercera koji su pretvorili Mediteran u ‘groblje srama'”, rekao je Makron.

2. Odbrana društvenog modela Evrope

Makron je istakao “odbranu društvenog modela”, pozivajući na “model proizvodnje, ali i solidarnosti”. Francuska će 10. i 11. marta održati “izuzetan samit u vezi sa novim evropskim modelom rasta i investicija”, rekao je francuski lider, dodajući da su ekonomiji bloka optrebna nova budžetska pravila nakon pandemije koronavirusa.

On je predložio da se “preispita budžetski okvir” Evrope koji je ranije definisan kriterijumima iz Mastrihta, tvrdeći da je pitanje zalaganja za pravilo deficita od 3 odsto, ili protivljenja, “zastarelo”. Oslanjajući se na uspeh Erazmus programa, Makron je takođe rekao da želi šestomesečnu “evropsku građansku službu” za sve mlade mlađe od 25 godina.

3. “Pomirenje klimatskih ambicija i ekonomskog razvoja”

Francuski predsednik je obećao da će “pomiriti klimatske ambicije i ekonomski razvoj”. Rekao je da će jedan od ciljeva biti da se primeni mehanizam prilagođavanja klimatskih taksi, odnosno “poreza na ugljenik”, što bi trebalo da omogući tranziciju za sve industrije, uz očuvanje konkurentnosti.

“Evropski ekonomski igrači ne mogu biti žrtve napora u borbi protiv klimatskih promena”, dodao je Makron, rekavši još da će se blok pomeriti ka evropskom mehanizmu za borbu protiv krčenja šuma, tako što će se zabraniti uvoz onih proizvoda koji služe za krčenje.

4. Digitalna transformacija među glavnim prioritetima

Makron je, takođe, izneo planove za “transformaciju Evrope u digitalnu silu”. Trenutno je u planu donošenje dva zakonodavna paketa koja se tiču digitalizacije na nivou EU: prvi je Zakon o digitalnim uslugama, a drugi Zakon o digitalnom tržištu.

Makron je rekao da će upravo ti zakoni biti glavni prioriteti francuskog predsedništva, i da će doprineti regulaciji i odgovornosti platformi.

Unsplash

5. Vladavina prava “o kojoj se ne može pregovarati”

Povodom debate o vladavini prava koja je podelila zapadnu i istočnu Evropu, Makron je upozorio da su ta pitanja “egzistencijalna”, i da se “o njima ne može pregovarati”. Odgovarajući na pitanje o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, sa kojim će se uskoro sastati, francuski lider je rekao da je Orban politički protivnik, ali evropski partner.

6. “Predsednik do poslednjeg minuta” 

Makron se suočio sa kritikama, kako u evropskim prestonicama tako i u Francuskoj, zbog toga što nije odložio francusko predsedavanje Evropskom unijom koje bi moglo da ga stavi u nezgodnu poziciju ako bude vodio kampanju za reizbor na mesto predsednika Francuske.

On je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da će “Francuska ostati Francuska” bez obzira na to ko pobedi na izborima i obećao da će vladati “do poslednjeg minuta svog mandata”. Iako se očekuje da će biti u trci za predsedničku poziciju, Makron bi tek trebalo da ozvaniči svoju kandidaturu.

Francusko predsedavanje Savetom Evropske unije moglo bi da pruži platformu za Makronovu kampanju, ali i da je zakomplikuje ako se trka fokusira prvenstveno na domaća pitanja kao što su francuska ekonomija, bezbednost i migracije.

Proevropski lider bi mogao da iskoristi predsedavanje da utiče na odluke EU, ali bi složen i proces donošenja odluka u EU mogao da bude protiv njega i da proizvede malo konkretnih rezultata pre izbora u aprilu. Makron promoviše viziju “strateške autonomije” EU koja bi omogućila bloku da bolje izdrži konkurenciju Kine i stavi je u ravnopravniji položaj sa SAD.

autor: Euronews

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/28567/sest-kljucnih-tacaka-nakon-govora-makrona-sta-ce-biti-ciljevi-francuske-dok-predsedava-evropskom-unijom/vest

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending