Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Regionalni antifašistički skup: Naš najveći problem je nacionalizam

Published

on

Važno je razumeti današnje pojavne oblike fašizma kako bi se moglo jasno i organizovano odgovoriti na njega, istovremeno je neophodno antifašizam jasno definisati i predstaviti kao pravu i jedinu branu tom fašizmu, omasoviti pokret i približiti ga mladima, između ostalog prekidanjem kruga nacionalističke indoktrinacije i veličanja ratnih zločinaca, istaknuto je između ostalog na tribini „Kakav antifašizam nam treba danas i ovde?“.

Tribina je održana u okviru dvodnevnog skupa nevladinih organizacija iz zemalja bivše Jugoslavije koje se bore za očuvanje antifašističkih vrednosti u svojim društvima, organizovanog 21. i 22. decembra u Beogradu, a na kojem je inicirano formiranje Regionalne antifašističke platforme.

Istoričar Hrvoje Klasić upozorio je da je od samog pitanja šta jeste a šta nije fašizam danas, važnije pitanje kako postupamo prema onome što svako od nas definiše kao fašizam ili antifašizam. Klasić je istakao da nema spora kada se govori o fašizmu prošlosti, ali da se mora biti pažljiv pri imenovanju današnjih pojavnih oblika fašizma pošto nije svako zatiranje ljudskih prava, medijskih sloboda, polnih i seksualnih sloboda fašizam. Da jeste, dodao je on, onda bi Titova Jugoslavija bila fašistička.

Hrvoje Klasić: Nacionalizam i u najbenignijoj formi opasan je po društvo.

„Fašizam je samo jedan od pojavnih oblika jedne od praksi nacionalizma. Mislim da je nama na ovim prostorima u stvari najveći problem nacionalizam. Da li svaki nacionalizam završi u fašizmu? Ne, ali svakako može završiti u fašizmu. Međutim, mislim da je nacionalizam i u najbenignijoj formi opasan po društvo jer se može razmahati i otići, između ostalog, i u fašizam. Zato mislim da ovde u ovoj našoj regiji bremenitoj nacionalizmima moramo postaviti stvari drugačije“ kazao je Klasić.

Sociolog Jovo Bakić, ocenio je da je nacionalizam jezgrena vrednost fašizma, a da je ksenofobični autoritarni nacionalizam suština i fašizma, kao što je suština i današnje radikalne desnice.

„Ali radikalna desnica nije isto što i fašizam, sa akademske strane gledano“ kaže Bakić. Problem je, dodaje, u velikom neznanju jer njegovi studenti nisu čuli ni za Ljotića, Nedića,  Dražu Mihajlovića ili Tita. I onda, nastavlja Bakić, shvatite da ste u problemu jer ćete teško uspeti da postignete nešto pričom o antifašizmu nekome ko ne zna ni osnovne stvari.

„Prvi put se to dogodilo pre dve godine, i sada to traje, da imamo u Studentskom parlamentu sa sociologije desničare. Ranije su uvek bili ili liberali ili levičari, sada su desničari. Oni su nekad bili rezervisani za odeljenje za istoriju, a danas sociologija počinje da se nadmeće, ne damo primat ni teolozima ni istoričarima, hoćemo mi da malo predvodimo u ludosti“, kazao je Bakić.

Dodao je da njegovo iskustvo pokazuje da studenti ne čitaju uglavnom ništa sem skripti, a da oni koji čitaju koriste probranu literaturu ’ljotićevskog karaktera’.

Jovo Bakić: Antifašizam dobar deo mlađih generacija ne razume.

„Kada to shvatimo, tek onda razumemo u kakvom smo problemu. Kod mene uče šta je fašizam i imaju grdne muke da to nauče, vidim da oni to vrlo slabo razumeju. Sve je vezano sa slomom socijalizma ’89. i sa višedecenijskim pomeranjem ideološko-političkog spektra udesno. Tako da danas antifašizam jeste nešto vrlo arhaično, nešto što dobar deo mlađih generacija ne razume“ rekao je Bakić precizirajući da mladi u antifašizmu vide gest, ali da ne razumeju smisao iza gesta.

Toksična sredstva u indoktrinaciji mladih

Jedan od najvećih problema upravo jeste kako mladim generacijama približiti antifašizam. Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović podsetila je da se u Srbiji koriste toksična sredstva za indoktrinaciju mladih, te da je neophodno pronaći načina kako da se s mladim ljudima razgovara.

„Slom Hitlerove Nemačke se desio onda kada je ostrugao dno društvene kace i kada je maloletne dečake slao na Istočni front. To sada radi Vučić, decu od 15-16 godina je upregao da brane mural, da se sad od njega pravi jedan novi memorijalni centar. To je sada njihova Sutjeska, njihova Neretva, oni bi sada izgleda trebalo da dolaze tu da se poklanjaju ratnom zločincu“, istakla je ona.

Ćorović kaže da je suštinski problem što su mladi indoktrinirani i što veliki broj njih ne zna šta se dešavalo devedesetih i ko je zapravo Ratko Mladić.

Aida Ćorović: Mural ratnom zločincu je sada njihova Sutjeska, njihova Neretva…

Istoričarka Olga Manojlović Pintar kazala je da je antifašizam neodvojiv od komunizma, te da bi lišavanje antifašizma ideje komunizma značilo samo dodatno osnaživanje fašizma.

Upozorila je da je Srbija danas društvo koje je razvilo kult vođe, koje je drugačijeg prozvalo za neprijatelja, društvo koje prezire slabe i modernizam, koje razvija kult tradicije i ima svoj novogovor, koje briše čitav deo svog kulturnog nasleđa koje je napisano latinicom…

Ona je poručila i da je neophodno raditi na afirmaciji antifašizma kao delatne, borbene ideje koja se još dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka suprotstavila nacistima u Nemačkoj.

„Treba da radimo na reafirmaciji ideje koja je u talasu koji je zapljusnuo Evropu posle ’89. nestala iz javnog diskursa“, rekla je Manojlović Pintar, ističući kako danas totalitarna ideologija neoliberalizma osnažuje fašističke pokrete.

Olga Manojlović Pintar: Totalitarna ideologija neoliberalizma osnažuje fašističke pokrete.

Hrvoje Klasić podsetio je da je nakon sloma Trećeg rajha mnogo nacista ostalo na visokim funkcijama, ali da je obrazovanje to koje je stvorilo generacije Nemaca kojima je 15 ili 18 godina posle rata bilo nepojmljivo da su njihovi roditelji imali ikakve veze sa Adolfom Hitlerom.

„Mi ovde te generacije nismo stvorili. Dvadeset pet godina je prošlo od rata, a mi i dalje nemamo generacije koje će se barem zapitati šta je to bilo. Mi to nismo uspeli napraviti“, ocenio je kazao je Klasić.

Manojlović Pintar smatra da bi se do mladih moglo dopreti tako što bi im se ponudio jasan sadržaj poput ukazivanja na to da je zločin zločin i da se zločincima ne odaje počast u javnom prostoru.

„Ne samo te najviđenije kao što je Ratko Mladić, nego sve one koji žive danas kao naše komšije, a koji jesu bili deo te ratne mašinerije u devedesetim, treba preispitati i jasno obeležiti. To su stvari koje nikada ne smeju da budu zaboravljene“, istakla je ona.

Dodala je i da takođe treba jasno na videlo izneti probleme ljudi koji su svedeni u kategoriju robovskog rada.

„To je nešto što suštinski mora da se iznese na videlo, što može na najbolji način da privuče ljude da se okrenu tom političkom subjektu koji ima mogućnost da povede jedan drugačiji i otvori jedan novi diskurs u političkom polju“, rekla je ona.

Klasić je naveo da čak ni mladi istoričari kojima on predaje nisu generalno zainteresovani za teme iz prošlosti, pa čak ni događaje iz devedesetih godina prošlog veka, između ostalog i zbog toga što takve teme polarizuju javnost.

„Problem je sveobuhvatan i njemu se ne može pristupiti samo tako što ćemo napraviti odlične udžbenike i što će školski sistem biti dobar, jer džaba sve to zajedno ukoliko živimo u društvima u kojima se toleriše nasilje, u kojima se potiče nasilje, ne samo u prošlosti, nego i u sadašnjosti“, ukazao je Klasić.

On smatra da se mladima mora prići tako što će se promeniti pristup i za promociju antifašizma, gde bi se umesto ovakvih diskusija koristilo ono što je njima prijemčivo poput muzike, sporta, pozorišta, filma ili društvenih mreža.

Jovo Bakić je ocenio da je ključno fašizam povezati sa masovnim zločinima, ali da je takođe neophodno napraviti dobar most između teorijske misli i aktivizma. Iako se bez aktivizma ne može ništa, dodao je, on mora da bude promišljen, ne sme da bude impulsivan već što više povezan sa osmišljenim akcijama.

Neznanje nas ubija. Kako doći do znanja, to je ključno pitanje. Levičari čitaju da bi se već sutra među sobom sukobili, a desničari čitaju sa idejom da budu dobri nacionalisti. To su nenormalne stvari i u takvoj jednoj društvenoj situaciji je potrebno da malo zastanemo svi i da razmislimo na koji način tu vezu uspostaviti između teorijske misli i aktivizma“, naveo je Bakić.

REGIONALNA ANTIFAŠISTIČKA PLATFORMA

„Vreme je za regionalno savezništvo antifašista i antifašistkinja na prostoru bivše Jugoslavije. Prilike u našim zemljama, posebno u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori odlikuje jačanje i transformisanje organizacija i grupa na desnom spektru, uključujući i one ekstremne, visoka antagonizacija u političkom polju i (do sada) nedovoljno snažni odgovori kako institucija sistema u našim zemljama tako i građanskih, mirovnih i organizacija sa antifašističkim predznakom“, navedeno je između ostalog u pozivu NVO za stvaranje Regionalne antifašističke platforme.

Cilj je da se tokom dvodnevnih razgovora, razmene iskustava i kreativnih napora stvori optimalan okvir/platformu za zajedničko delovanje u vremenu koje dolazi, kako bi se započelo stvaranje nove antifašističke snage na prostoru bivše Jugoslavije koja će biti u stanju da ponudi alternativu negiraju zločina, revidiraju bliže i dalje istorije, veličaju osuđenih ratnih zločinaca, održavaju stanje „rata sviju protiv svih“, širenju ksenofobije i daljem jačanju desnog ekstremizma.

Napomenuo je i da fašisti mnogo ozbiljnije pristupaju borbi, zbog čega su ovde levičari oni koji dobijaju batine, što nije normalno.

„Ako si antifašista, budi spreman da se tučeš, inače je antifašizam samo fraza“ istakao je Bakić.

Antifašizam mora da bude i feministička borba

Aida Ćorović je ukazala da antifašizam mora istovremeno da bude i feministička borba jer „pomahnitali kapitalizam upravo žene osećaju na svojim leđima“.

„Ovde imamo pomahnitali patrijarhat sa, takođe pomahnitalim, neoliberalnim sistemom gde je jedino važan novac i gde se gazi preko ljudskih života. Regresirali smo kao da živimo u srednjem veku“, kazala je Ćorović.

Dodala je i da je društvo u Srbiji do te mere zapušteno na svim nivoima da čak i elementarne stvari, koje bi trebalo da se podrazumevaju, moraju da se uče iz početka.

Jovo Bakić je podsetio da je fašizam proizvod kapitalističkih odnosa, te da se mnogo greši kada se o nacionalizmu govori kao o zlu svih zala, jer je on samo instrument kojim će se najlakše zavaditi potčinjene.

„Ovde će se ta nesretna sirotinja, umesto da traži levicu koje nema, okrenuti Srpskoj radikalnoj stranci ili Dverima. Tu će naći neku toplinu ljudsku za kojom tragaju ljudi“, rekao je Bakić.

Hrvoje Klasić je istakao da u Hrvatskoj postoji opozicija koja je velikim delom antifašistička, za razliku od Srbije, te da je neophodno imati antifašističku političku opciju, kako bi se moglo ravnopravno suprotstaviti desnici koja pametno spinuje „pa smo došli u situaciju da u društvu ne postoji čak ni konsenzus o tome da je zlo zlo“.

„Bez političkih stranaka koje su antifašističke nema ni antifašizma u društvu. Situacija je u Srbiji po tom pitanju katastrofalna, situacija u drugim zemljama nije puno bolja, ali mogu vam reći da kada u Hrvatskoj stranke koje imaju u sebi antifašizam pobede u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli , Sisku, Krapini, Varaždinu, onda su ipak neke stvari puno lakše ostvarive nego što je to u Srbiji ili u nekim drugim zemljama“ naveo je on.

Bakić je naveo da je nedostatak levice u Srbiji proizvod nedostatka svesti o problemu koji kapitalizam stvara, pa umesto da se energija usmeri prema uzroku, gađa se samo posledica.

„Vi prekrijete bazične društveno-ekonomske probleme epifenomenom i onda se borite sve vreme protiv te posledice, a uzroci su tu, sve jači i jači baš zato što ih ne vidite. Opšta društvena klima je takva da komuniste smatraju rđavijim od fašista. Češće ćete na zidovima videti kukaste krstove nego petokrake, i to u Srbiji koja je u crno zavijena. I onda se zapitate kako je to moguće“, rekao je Bakić.

Ocenjuje da je to moguće jer je zaboravljen primarni neprijatelj zahvaljujući nacionalizmu kao savršenom pokriću.

„Vi ste ponosni zato što ste Srbin ili Srpkinja, a ne znate šta ćete sutra jesti. Ili radite u katastrofalnim uslovima i možda ćete pasti i poginuti na nekom gradilištu. To je apsolutna katastrofa“, upozorio je Bakić.

Na skupu antifašista iz regiona bilo je reči i o odnosu prema antifašističkoj prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i o mogućim odgovorima na desni ekstremizam, a sve u cilju postavljanja temelja Regionalne antifašističke platforme.

Dvodnevni skup u Beogradu organozovali su Društvo za održivu budućnost – Koraci iz Beograda i brojne partnerske organizacije, uz podršku Balkan civil society deveopment network i Građanskih inicijativa.

Dalibor Stupar (Autonomija)

Tekst je objavljen uz podršku regionalnog projekta jačanja mehanizama tranzicione pravde koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sadržaj teksta je isključivo odgovornost portala Autonomija i ne odražava nužno stavove Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ili Vlade Ujedinjenog kraljevstva.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending