Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

‘Ravnodušnost prema fašizaciji društva je opasna, slede nam talasi ekstremizma’

Fašizam je pojava stara sto godina i odavno je objašnjeno u istoriji, sociologiji i drugim naukama kako počinje, kako se razvija i kako se završava. U Srbiji je godinama prisutan proces ozbiljne revizije istorije gde se od fašista prave žrtve, zbog čega nam slede talasi ekstremizma, pa smo došli u situaciju da bi trebalo da počnemo da paničimo, odnosno da dižemo svest na nivo panike, upozorava za VOICE profesorica sociologije i istraživačica Marija Vasić

Published

on

Ona kaže da panika svakako nije korisna, ali da može da pomogne da se probude “uspavani umovi i da ih digne iz letargije“ jer opasna dimenzija jeste ta ravnodušnost u kojoj ljudi žive prezasićeni događajima, iza kojih se događa ozbiljna tortura nad onima koji ne misle isto.

NE DEKLARIŠU SE KAO FAŠISTI, ALI DELUJU NA ISTI NAČIN

Sve to je, kaže, moguće zbog toga što se decenijama relativizuje antifašistička borba, što deca u školi uče o dva antifašistička pokreta, kao i zbog toga što je antifašizam danas zapravo ozloglašen.

„Relativizacija zločina, relativizacija okupatora i njihovih saradnika će nas uvest u novu okupaciju, to je sasvim jasno. Ali u tom slučaju to neće biti strana okupacija, to će biti domaća diktatura. Fašisti neće izgledati kao iz filmova o Drugom svetskom ratu. Fašizam ne izgleda više isto i fašisti se ne deklarišu kao fašisti, alirade, misle i ponašaju se na isti način“, istie Vasić.

Prema oceni sagovornika VOICE-a, upravo je prošlonedeljni napad na članove zagrebačkog Teatra &TD u Novom Sadu bio manifestacija fašizma.

Kako za VOICE ističe predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević, svaki atak na drugog čoveka koji je po bilo čemu različit od nas, ako različitost koristimo kao povod za fizički obračun s njim, jeste fašizam.

„On može biti nižeg intenziteta, ali mi ne pričamo o intenzitetu. To je kao i kada se govori o genocidu, bitna je namera. Ako imaš svesnu nameru, onda to jeste fašizam“, ističe Radosavljević.

Dodaje i da će svaki pokušaj relativizacije, poput isticanja činjenice da su vinovnici veoma mladi ili nešto slično biti samo pokušaj da se to delo opravda, umanji i na taj način izbegne da se akteri „dozovu pameti“.

„Veliki je problem kada pokušavaš da sakriješ samu bit dela. A dušebrižnici to pokušavaju da minimalizuju pričom – pa ne može to ovde da se desi, ovo je isuviše velik grad – i težina incidenta se tako pokušava prikriti podvođenjem pod neku drugu statistiku, pod teorije nekih velikih brojeva, uz obrazloženje da se to svuda dešava. Jeste, ali je problem što se ovde dešava jako često“, upozorava Radosavljević.

„Veliki je problem kada pokušavaš da sakriješ samu bit dela. A dušebrižnici to pokušavaju da minimalizuju pričom – pa ne može to ovde da se desi, ovo je isuviše velik grad – i težina incidenta se tako pokušava prikriti podvođenjem pod neku drugu statistiku, pod teorije nekih velikih brojeva, uz obrazloženje da se to svuda dešava. Jeste, ali je problem što se ovde dešava jako često“, upozorava Radosavljević.

Problem je, nastavlja, i to što vlast prema političkim protivnicima i građanima neguje ponašanje koje je na granici fašističkog postupanja.

“Da li mi onda možemo da očekujemo da će pravosudni organi prema moguće ‘zabludeloj deci’, koja su evidentno napravila ovaj prekršaj, biti stvarno rigorozni?“, pita naš sagovornik.

Marija Vasić smatra da su fizički napadi samo jedan od simptoma društva u kome živimo, a koje klizi u jasnu fašizaciju, tako da nije neophodna naročita analiza da bi se to shvatilo. Podseća da je mnogo pojedinačnih incidenata, od pretnji, preko grafita i da je u Novom Sadu, kao multuikulturalnom gradu, zbog tih malih razlika, najlakše posejati mržnju koja je ključna stvar u fašizaciji društva.

Marija Vasić: Nikada nemamo pojma ko su počinioci tih incidenata, što dodatno podstiče atmosferu straha koja će dovesti do već viđenih užasnih scenarija.

„Mislim da se svaki mesec neki antisemitski grafit pojavi i ja koliko pratim unazad nije otkriven nijedan počinilac tih gnusnih, veoma direktnih antisemitskih ispada. Ja sam ih prijavljivala, apelujem na moje đake, svaki put govorim da su to stvari koje apsolutno ne smemo zanemariti, da su to lakmus papiri porasta desnice i uopšte nacionalizma u jednom društvu, da to apsolutno nije slučajno ni sporadično“, ističe Vasić.

PODSTICANJE ATMOSFERE STRAHA

Advokat Veljko Milić ukazao je prethodno u intervjuu za VOICE da po pravilu ekstremisti nikada ne prođu naročito loše u sudskim procesima. Dodaje da su takvi procesi često po pravilu dugi i iscrpljujući, a često i neefikasni. Sa druge strane, napomenuo je, imate ekstremistu koji u sudskom postupku žrtvu pokušava da predstavi kao agresora, „izlaže je sekundarnoj viktimizaciji i po pravilu nikada ne prođe naročito loše“.

Upravo taj put je prošao i student iz Niša Uroš Janjić, koji je u novembru ove godine, posle dve godine suđenja i promene troje sudija, pred Osnovnim sudom u Nišu dočekao osuđujuću presudu za svoje napadače. Tom prilikom osuđena su trojica napadača Janjića, od kojih ga je jedan Nikola Radonjić, ubo nožem zbog toga što nije hteo da skine majicu sa antifašističkom porukom. Za to delo Radonjić je osuđen na kaznu zatvora od godinu dana i osam meseci jer je iz mržnje izvršio krivično delo teška telesna povreda u sticaju sa krivičnim delom laka telesna povreda. Njegovi prijatelji Aleksandar Zorić i Miloš Krstić kažnjeni su novčanim kaznama od po 100.000 dinara zbog učestvovanja u tuči.

Sud je istovremeno osudio i Janjićevog druga Đorđija Đeorgieva na zatvorsku kaznu od tri meseca uslovno na godinu dana zbog istog krivičnog dela za koje su osuđeni Zorić i Krstić.

Prema navodima optužnice, Janjića i njegovog druga Đeorgieva su 21. juna 2019. uveče, na Nišavskom keju, napala šestorica mladića jer nije hteo da skine majicu sa natpisom “Accion- antifascista”, što mu je naredio Krstić, uz objašnenje: “Ne sviđa mi se tvoja majica”. Nakon Janjićevog odbijanja započela je tuča, a Radonjić ga je ubo nožem dva puta s leđa, te mu tom prilikom probušio plućnu maramicu i izazvao unutrašnje krvarenje, zbog čega je hospitalizovan u niškom Univerzitetskom kliničkom centru.

“Moja poruka nakon ovakve presude svim građanima je: Ne zovite policiju kad vam se desi bilo kakvo sr..e, ispašćete krivi. Đorđije je kažnjen samo zato što je moj prijatelj i što je sticajem okolnosti te večeri bio sa mnom na keju. Izgubili smo na neki način tri godine svojih života, dolazili na 20 ročišta, potrošili novac za suđenja, a pravdu nismo dobili”, rekao je Janjić za Danas nakon izricanja presude. Nije ni očekivao, kaže, da napadači budu iole oštrije sankcionisani kako se ovakvi napadi desničara ne bi ponavljali, jer je od početka bilo jasno da javno mnjenje u Nišu taj događaj ne smatra nekim većim problemom.

Valja podsetiti i da je, nakon napada na Janjića, Niška inicijativa organizovala antifašističke šetnje na Nišavskom keju i simbolično prekrečila grafite sa nacističkim porukama i simbolima. Prilikom prve takve šetnje, grupa mladića, među kojima je bio i kasnije osuđeni Krstić, ispratila je kolonu građana salutiranjem nacističkim pozdravom i skandiranjem Dimitriju Ljotiću i Milanu Nediću.

Marija Vasić kaže da je posle tog incidenta na javnim nastupima počela da nosi svoju majicu sa zvezdom i natpisom „No pasaran“ iz bunta, jer smatra da svako mora da snosi odgovornost za ono što radi.

„Ja sam spremna da podnesem odgovornost, čak i da me neko napadne zbog toga, jer moramo podići glas i podržati te mlade ljude koji su još jedina nada da će neko da se seti, da će neko da se podigne i da će neko van svojih interesa i van svojih nacionalnih, megalomanskih priča da vidi šta se zapravo dešava“, upozorila je ona.

Kada je u pitanju pravosuđe, Vasić ističe da nikada „nemamo pojma ko su počinioci“ tih incidenata, da nikada neće biti otkrivena njihova imena ili imena onih koji pišu grafite, što dodatno podstiče atmosferu straha koja će dovesti do, kako kaže, već viđenih, užasnih scenarija.

PRETORIJANSKA GARDA REŽIMA

Minimalizacija u kvalifikaciji krivičnih dela često je prisutna, na šta je nedavno za VOICE ukazao i advokat Vladimir Beljanski koji je upozorio da je nekažnjavanje zabranjenih negativnih pojava zapravo njihovo ohrabrivanje.

„Tamo gde nema reakcije države tu su javlja problem jer dolazi do izostanka suđenja i sankcije. Na taj način se stvara uverenje da se to toleriše. Ako se nešto toleriše, onda je to prećutno dozvoljeno, iako je propisima zabranjeno. To je svakako negativna društvena pojava“, ukazao je Beljanski.

Duško Radosavljević upozorava da je društvo u Srbiji, još od uvođenja višepartijskog sistema, postalo oportunističko društvo, u kojem su neke profesije postale „poltronske“. Na delu je, dodaje, jedan, od strane države organizovan i pospešivan oportunizam.

Duško Radosavljević: Vlast prema političkim protivnicima i građanima neguje ponašanje koje je na granici fašističkog postupanja.

 „Ako imate da u svom mandatu čuvena nevidljiva javna tužiteljka, Zagorka Dolovac, nikada nije po službenoj dužnosti pokrenula prjavu protiv bilo koga ko je ispoljavao bilo koju vrstu neonacizma, ili protiv navijačkih grupa koje su vrlo često ili pretorijanska garda režima ili služe za zaštitu mitinga i obračune sa opozicijom ili građanima kada su protesti, onda vam je jasno da te službe neće same raditi ono što je njihov posao, a to je otkrivanje i stajanje na kraj tim pojavama, organizovanim fašističkim provokacijama, nego će to prekvalifikovati u lakši oblik. A sve da bi oni imali miran san, da bi dočekali kraj mandata, da bi dočekali mirno penziju“, smatra Radosavljević.

„Mađarska stranka apeluje da svi Mađari moraju da misle kao Pastor i njegova partija, i da je sramota ako neki Mađar ne podržava to njihovo mišljenje. To je veoma opasna stvar u tom procesu fažizacije, jer je to jedan od simptoma etnocentrizma koji se svugde javlja“, navodi ona.

Gotovo isto za VOICE je ranije ocenio i istoričar Milivoj Bešlin koji je upozorio da se ne targetiraju samo antifašisti, već svaka različitost – manjine, Romi, ljudi koji ne govore srpskim jezikom u Novom Sadu. Podsetio je i da su svaki put kada je režim u Beogradu indukovao neko vanredno stanje, stradale pekare i prodavnice u Vojvodini koje su u vlasništvu Albanaca i Goranaca.

„Mi smo videli da zapravo nacionalističke stranke, od Koštuničinog DSS-a do današnjih presvučenih radikala, odnosno naprednjaka, imaju svoja mnogo ekstremnija krila upravo u Vojvodini, čak i kad su se lažno predstavljali kao evropejci. Govorim o svim desničarskim strankama koje su ovde tutnjale, uključujući tu i SPS, kao lažnu levičarsku stranku, dakle svi su oni imali najekstremnija krila upravo u Vojvodini. I to konstantno tretiranje Vojvodine kao ’nedovoljno pouzdanog elementa’, i da ono famozno prisajedinjenje iz 1918, o kojem oni toliko govore i naravno istorijski vrlo pogrešno tumače, nikad nije završeno, ono, dakle teče. Pa dobijamo neku vrstu Glajhšaltunga, neku vrsta nasilne srbizacije, bolje reći – srbijanizacije Vojvodine“, istakao je Bešlin.

Sociolog i antifašista Miloš Perović za VOICE je prethodno ukazao da se menja forma u kojoj fašizam boravi i opstaje, ali da se suština ne menja.

„Ovo danas je već, po mom sudu, terminalna faza. Demon nacionalizma se sve jače institucionalno učvršćuje, a ljudi koji se protive tome napuštaju ovu zemlju, nove generacije se odgajaju na tim mitovima i legendama i situacija postaje sve gora i gora“, rekao je Perović.

Dodao je i da se mladima nacionalizam i konzervatizam nameću kroz sistem obrazovanja, kao i da se „posledice uvođenja veronauke u škole tek sada vide“.

Marija Vasić kaže da ona u svakodnevnom radu sa decom potencira na njihovom osvešćivanju, na tome da uče o svojim slobodama i pravima, o tome šta je dozvoljeno a šta nije, kao i šta je to demokratija.

„Zalažem se za to da antifašizam mora biti makar izborni predmet u školama, gde će prvo nastavnici i profesori proći kroz tu edukaciju, a onda i sva deca. Da nauče da prepoznaju  ekstremizam, da prepoznaju simbole, ideje i spreče širenja toga. To je daleko od naše stvarnosti, ali ja ne vidim drugi način“, poručila je Marija Vasić.

Dalibor Stupar (VOICE)

izvor: https://autonomija.info/ravnodusnost-prema-fasizaciji-drustva-je-opasna-slede-nam-talasi-ekstremizma/

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

MILIVOJ BEŠLIN: Dobro pazite šta se događa u Beogradu, Mostaru i Zagrebu i šta stoji iza protjerivanja Tita…

Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema nama samima

Published

on

By

Milivoj Bešlin, povjesničar s beogradskog univerziteta, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najavama protjerivanja Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća u Beogradu, bujanju nacionalizma u regionu i brutaknim napadima i prijetnjama smrću koje svako malo stižu na adresu novosadskih antifašista i intelektualaca.

Nakon poruka vlasti iz Beograda koji najavljuju „deložaciju“ Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, ne stišavaju se reakcije u regionu. U Hrvatskoj stižu poruke kako bi Starog ponovno rado vidjeli u rodnom Kumrovcu, dok iz Sarajeva i Jajca stižu slične poruke. Ne treba zaboraviti da je u Zagrebu ukinuta ulica nazvana po najvećem sinu bivše Jugoslavije, dok Hrvatska republikanska stranka u Mostaru godinama zagovara isto proglašavajući Tita najvećim zločincem.

Kome danas smeta Broz, čovjek čiji lik je stajao na novčanicama gvinejskog franka?

-Tito i danas, jednako kao i juče, a verujem da neće biti razlike ni u budućnosti, najviše smeta nacionalistima i fašistima ne samo u našem regionu nego i širom Evrope i sveta. Setite se da je i aktuelna italijanska premijerka, dok je kao opozicionarka koristila radikalno desničarsku retoriku, obećavala da će Titu oduzeti najviša italijanska odličja kojima su ga nagradili najuticajniji italijanski zvaničnici. U najkraćem, Tito je bio i ostao simbol antifašizma, uz sve drugo što je uradio. I gotovo je komično kada oni koji u Beogradu danas podržavaju ovu vandalsku inicijativu o raskopavanju groba utemeljitelja druge Jugoslavije, govore da je on bio protiv Srba i njihovih nacionalnih interesa. Moram kao istoričar da kažem: s druge strane Tita ne nalaze se Srbi, s druge strane Tita nalazi se fašizam. A većina Srba se, upravo, borila protiv fašizma u Drugom svetskom ratu pod Titovom komandom. Slično je i sa Hrvatima i drugim jugoslovenskim narodima. Udar na Tita i danas je jasan znak obračuna sa poslednjim ostacima antifašizma u našem društvu. Na stranu što se ovom inicijativom direktno preti i najposećenijem muzeju u našem regionu – Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Za mnoge je danas kontroverzna ličnost, ali se vođi antifašističkog partizanskog pokreta Titu mora priznati jedna stvar – bio je omiljen u narodu, ali ne samo na prostorima bivše Jugoslavije.

Kao povjesničar pratite sve ono što se događa u zemljama bivše Jugoslavije. Svjedočili smo konstantnim razaranjima antifašističkih spomenika iz Drugog svjetskog rata, poput skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, ulice i škole nosile su i još uvijek nose imena po fašistima, ustaškim i četničkim zločincima, a 30 godina od kraja rata još uvijek su prisutne podjele koje kreiraju političari na vlasti. Mogu li se podjele na „naše“ i „njihove“, osnivanje sportskih klubova s nacionalnim predznakom te ubijanje svega zajedničkog, poput antifašizma, od strane nacionalista na vlasti, promatrati kao matrica kojom vladaju nacionalne kaste?

Jugoslovenska država, utemeljena na antifašističkom vrednosnom konsenzusu i idejama socijalne pravde i solidarnosti i danas ostaje ključna tačka demonizacije svih desničarskih populista i naci-šovinističkih propagatora – bilo da dolaze iz političke ili (para)intelektualne sfere. Upravo je srednjerazvijena Jugoslavija, sa poluvekovnim periodom mira i nacionalne ravnopravnosti, uz jednu neprovincijalnu identitetsku politiku i vlastiti socijalistički model razvoja, papadigma koliko su današnje siromašne države naslednice, u polukolonijalnom položaju, sa korumpiranim političkim elitama – u stvari, neuspešne. To dalje znači da nacionalističke ideologije, osim što građanima nude “bolju” prošlost, falsifikujući istoriju, nisu u stanju da ponude koncept bolje budućnosti i stvarnog progresa. Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema “nama” samima. Podele i nacionalna mržnja koju nacionalizmi produkuju u regionu, omogućavaju vladajućim političkim elitama nesmetano bogaćenje i gušenje svake demokratske ideje, čime zaustavljaju i onemogućavaju stvarnu pluralizaciju društva. Pa, tako imate formalno više partija, ali skoro sve one, sa retkim izuzecima, nude istovetne ideološke koncepcije.

Svjedočimo neviđenoj hajci na slobodnomisleće intelektualce-antifašiste u Novom Sadu i prijetnje profesoru Dinku Gruhonjiću, ali i ostalim članovima NDNV-a. Nedavno je NDNV počeo objavljivati gnusne poruke s prijetnjama upućenim svojim članovima. Imaju li ovakvi napadi političku pozadinu i što je cilj svega?

-Da bi vladajuća klasa mogla nesmetano da vlada i da je niko ne bi pitao za nezabeležen stepen kriminalizacije društva i sistemsku korupciju koja uništava temelje naše države, izmišljaju se neprijatelji i vode besprimerne hajke na ljude u kojima se koriste neofašistički i gebelsovski metodi nasilja i manipulacije. Takve dobro organizovane i široko zasnovane hajke i javna linčovanja ljudi, ne mogu se sprovoditi bez naloga političkog vrha i struktura na koje se oni oslanjaju. Međutim, ovde je problem i slabost i lako uočljiva nesolidarnost opozicije sa progonjenima, iste one opozicije koja se sa režimom takmiči u nacionalizmu, autoritarizmu i podaništvu režimu u Kremlju.

A ono što režimu iznad svega omogućava ovakve hajke na ljude je slabost društva, njegova totalna atomozacija i odsustvo empatije. Poslednji puta kada je taj model bio napušten je reakcija ljudi na zločin u školi “Ribnikar” u Beogradu, kada su se građani prenuli iz stanja letargije, dremeža i straha. Međutim, i ta energija je zajedničkim naporima korumpiranih političkih struktura, i vlasti i delova opozicije, otišla u nepovrat.

(Slobodna Bosna)

izvor: https://autonomija.info/milivoj-beslin-dobro-pazite-sta-se-dogadja-u-beogradu-mostaru-i-zagrebu-i-sta-stoji-iza-protjerivanja-tita/

Continue Reading

Trending