Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Radna grupa ispitaće navode izveštaja “Zaboravljena deca Srbije” – Ministarstvo kaže da nema torture, NVO traže da se deca izmeste iz domova

Izveštaj “Zaboravljena deca Srbije”, koji govori o lošim uslovima, zanemarivanju i zlostavljanju dece se smetnjama u razvoju u ustanovama socijalne zaštite, izazvao je veliku pažnju. Ministarstvo rada negira navode iz izveštaja i traži konkretne dokaze, a organizacije koje su pisale izveštaj poručuju da je rešenje problema deinstitucionalizacija i izmeštanje mladih iz ustanova.

Published

on

Posle objavljivanja izveštaja, predstavnici Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja sastali su se predstavnicima organizacija koje su ga pisale. Posle sastanka je najavljeno da će 10. jula biti osnovana radna grupa koja će ispitati navode iz izveštaja. 

Iste nevladine organizacije pre 14. godina ukazale su na loše uslove u domovima u kojima borave deca i mladi bez roditeljskog staranja. Posebno potresne bile su fotografije iz doma u Kulini u doma u Stamnici.

Maja Popović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) kaže da je posle izveštaja te organizacije iz 2007. godine o stanju u domu u Kulini bilo reakcija države, i da su deca izmeštena u male domske zajednice.

Ona je navela da priča o ulaganju u infrastrukturu i obnovu objekata institucija socijalne zaštite  nije pravi put za rešavanje problema, već da se mora ići ka deinstitucionalizaciji – izmeštanju dece i mladih iz ustanova.

“Tražili smo na jučerašnjem sastanku ministarkom (Darijom Kisić Tepavčević), da se zaustavi dalje ulaganje u infrastrukturu, da se sav novac usmeri na podršku roditeljima i da deca ostanu u porodici. Nijedno dete ne zaslužuje da živi u domu”, rekla je Maja Popović za Euronews Srbija.

Ona je navela da je važno da deca ostaju u porodici i da se mora više raditi na toj podršci, ali i da hraniteljske porodice jesu opcija i da se na jačanju hraniteljstva u Srbiji dosta uradilo.

“Što se tiče dece sa invaliditetom tu ne možemo da se pohvalimo rezultatima deinstitucionalizacije”, rekla je ona. 

Istakla je i da su imali potpisan sporazum o saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pre nego što su krenuli u obilazak domova, da je jedna od klauzula tog sporazuma bila da se ne pominju imena ustanova i da se korisnici ne fotografišu.

Prilikom posete domovima, kako kaže, bila je prisutna i inspekcija ministarstva.

Zekavica: Nije sve idealno, ali tvrdim da zlostavljanja nema

U radnoj grupi koja će ispitati navode iz izveštaja viće predstavnici resornog ministarstva i nevladinih organizacija, najavila je pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Biljana Zekavica.

Ona je za Euronews Srbija najavila da će radna grupa obići sve ustanove u kojima borave deca sa smetnjama u razvoju kako bi se uverili kakvo je pravo stanje.

“Daleko od toga da je u ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite sve idealno, ali odgovorno tvrdim da zlostavljanja, zanemarivanja i torture nema”, rekla je Zekavica za Euronews Srbija.

Ona je navela da je juče Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od nevladinih organizacija tražilo da dostave konkretne činjenice u kojim ustanovama se šta konkretno dešava.

“Nama je potrebno da imamo konkretnu informaciju u kojoj ustanovi se dešava zlostavljanje i zanemarivanje, jer to su teški prekršaji u sistemu socijalne zaštite i neophodno je po njima urgentno postupati. Mislimo da takve tvrdnje moraju da budu zasnovane na činjenicama, a ne na onome šta je neko rekao, na osnovu nečijeg subjektivnog doživljaja”, naglasila je ona.

Napominje da se i nevladine organizacije i ministarstvo zalažu za deinstitucionalizaciju, da su prethodnih godina ostvareni dobri dezultati u deinstitucionalizaciji ustanova dece bez roditelja, ali da “nisu ni blizu dobri rezultati kada su u pitanju deca sa smetnjama u razvoju i odrasli sa intelektualnim teškoćama”.

Kako je istakla, za potpunu deinstitucionalizaciju nedostaju usluge u zajednici i veća podrška kako bi deca ostala u porodici.

“Još uvek nema dovoljno raznovrsnih usluga u lokalnoj zajednici. Kanada jedina zemlja koja je završila sa deinstitucionalizacijom i njihov proces trajao je 30 godina”, rekla je ona.

Direktorka doma u Veterniku: Konstantno nas nadzire inspekcija

Ekipa Euronews Srbija posetila je dom u Veterniku gde je trenutno smešteno 495 korisnika. Kako javlja reporter sa terena, u toku su građevinski radovi koji traju od februara prošle godine.
Od ukupno četiri paviljona, koliko postoji u domu, tri su potpuno renovirani a u jednom su u toku radovi.

Za ulazak ekipe u dom u Veterniku bila je potrebna dozvola resornog ministarstva, a posetili su paviljone A1 i A2, muški i ženski, gde su smešteni starije osobe sa mentalnim smetnjama.

Ekipa nije ušla u paviljon gde smeštene osobe sa fizičkim invaliditetom i nepokretni, uz obrazloženje uprave da tamo ne mogu zbog epidemiološke situacije. Nisu ušli ni u stari paviljon gde su radovi u toku i gde je moguće jedino videti u kakvim su uslovima boravili korisnici. Ekipi su rekli da nije bezbedno da tamo uđu jer se rade elektroinstalacije.

U renoviranim paviljonima sobe su identične, svaki paviljon ima ambulantu, imaju dnevni boravak, organizuju se radionice. O 495 korisnika brine 280 zaposlenih, a u upravi kažu da je to dovoljno.

Direktorka  doma Veternik Ana Vila rekla je za Euronews Srbija da u redovima izveštaja nevladinih organizacija nije prepoznala dom u Veterniku.

Tvrdi da u tom domu nema tortute i zlostavljanja. Napominje da su 2019. godine imali posetu Zaštitnika građana, da je njegov izveštaj bio pozitivan, kao i da ih konstantno nadzire inspekcija pokrajinskog sekretarijata.

Šta piše u izveštaju?

U izveštaju NVO Disability Rights International (DRI) i Inicijative za prava osoba sa invaliditetom (MDRI-S), koji je objavljen pre nekoliko dana dana, navodi se da deca i mladi sa smetnjama u razvoju u institucijama socijalne zaštite u Srbiji borave u veoma lošim uslovima, da su zanemarivani i da nemaju adekvatnu negu.

Piše da u domu gde su deca sa cerebralnom paralizom mališani leže u metalnim krevecima sa visokim rešetkama – “koji praktično funkcionišu kao kavezi za decu koja ne mogu samostalno da se kreću”.

Istraživači kažu da je smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine bio preplavljujući u jednoj ustanovi.

Ukazuju i da su žene podvrgnute prinudnoj kontracepciji, kao i da su deca i odrasli smešteni često u istim ustanovama.

Izvor: euronews.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending