Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Prvi deo sastanaka u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP: Malo vremena za rešenja

Današnja runda međupartijskog dijaloga stranaka vlasti i opozicije uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta završena je rano večeras, razgovori će biti nastavljeni sutra u devet sati plenarnim sastankom u Palati Srbija, a očekuje se razgovor o zaključcima ove sesije i kako nastaviti proces tokom letnje pauze.

Published

on

U 12:30 sati planirana je konferencija za novinare predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i delegacije Evropskog parlamenta koju čine predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizacju i pridruživanje Srbija – EU Tanja Fajon, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i nekadašnji poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenstajn.

Prvog dana sastanaka u okviru Međupartijskog dijaloga, koji se u drugoj fazi zbog pandemije vodio online, razgovaralo se o očekivanjima od dijaloga, ali i o pitanju medija.

Tokom popodnevnog dela, stranke su razgovarale o medijima sa nacionalnom frekvencijom i ulozi dva javna servisa.

Dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta počeo je 2019. godine i tada je, prema navodima stranaka vladajuće koalicije, definisano je 17 mera od kojih je 15 uspešno ispunjeno.

To su, kako navode, tada konstatovali i predstavnici Evropskog parlamenta, a ostale su dve mere koje se tiču medija i koje su sada tema druge faze međupartijskog dijaloga.

Opozicione stranke ukazale su da „ne žive u iluzijama“ da je SNS spremna na ozbiljne ustupke i dogovore, a saglasni su i u oceni da je potrebno najmanje šest meseci za primenu eventualnog dogovora strana o unapređenju izbornih uslova.

Dijalog se odvija po četam haus (chatam house) pravilima – što podrazumeva da ono što je dogovoreno iza zatvorenih vrata ne bi trebalo iznositi u javnost, dok učesnici eventualno mogu da govore o stavovima koje sami zastupaju.

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić najavio je danas da će predlog poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ za narednu rundu međustranačkog dijaloga uz posredovanje evropskih parlamentaraca biti da se pozovu i predstavnici javnih servisa i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Orlić je u pauzi aktuelnog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Palati Srbija uz posredovanje evropskih parlamentaraca rekao da ta poslanička grupa smatra i da predstavnici javnih servisa i REM imaju šta da kažu na tom sastanku.

On je napomenuo da je nastavak tog dijaloga po najavama evroparlamentaraca moguć u drugoj polovini septembra.

Govoreći o aktuelnom sastanku, Orlić je rekao da je SNS iznela svoj principijalni stav u vezi sa medijima, prema njegovim rečima, taj stav znači da svi privatni mediji, „uključujući i tajkunske“, imaju pravo na sopstvenu uređivačku politiku, ali da bi u delu poštovanja zakona svi trebalo da budu maksimalno odgovorni.

Orlić je odbacio kritike na društvenim mrežama o sastavu delegacije poslaničke grupe koju predstavlja, istakavši da je uz njega čine i Sandra Božić i Marijan Rističević.

On je rekao i da su predstavnici opozicije tokom sastanka bili veoma tihi i korektni za razliku od, kako je ukazao, objava na društvenim mrežama, pojedinim portalima i u izjavama novinarima.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Branimir Jovanović rekao je novinarima ispred Palate Srbija da se ta stranka zalaže za konstruktivan pristup i nalaženje rešenja, koje će se, kako je naveo, primenjivati dugi niz godina.

On je rekao da je ta stranka apelovala na postizanje konsenzusa o svim rešenjima kako bi se vratilo poverenje i građana i svih stranaka u izborni proces.

Obradović: Nedostaje konkretizacija

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas povodom završetka prvog dela druge faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima da je to prvi ozbiljan razgovor vlasti i opozicije sa svim relevantnim političkim organizacijama, ali da nedostaje konkretizacija.

Obradović je rekao da su „sve priče već ispričane“ i da je opozicija već predstavila svoje zahteve za poboljšanje izbornih uslova.

On je rekao da nema potrebe za „pričaonicom i gubljenjem vremena“ i da je vlast na potezu da odgovori na zahteve opozicije i da kaže šta je za njih prihvatljivo.

Obradović je rekao da je apelovao na predstavnike Evropskog parlamenta da se „i ovaj koloseka dijaloga ubrza, da eventualno dođe do spajanja oba koloseka u jedan, i da se što pre dođe do sporazuma vlasti i opozicije koji bi bio primenjen, a da to bude najmanje šest meseci pre bilo kojih izbora“.

On je rekao da je insistirao na tome da dobije odgovor šta će biti „kontrolni mehanizam“ kojim će opozicija moći da kontroliše ono što bude dogovoreno tokom dijaloga „jer mi ne možemo imati poverenja u vlast makar i potpisali taj zajednički sporazum“.

Obradović je rekao da je neophodno da predstavnici opozicije imaju svoje predstavnike u tom nadzornom telu i da tako kontroliše čitav predizborni i izborni proces.

Samofalov: Atmosfera na sastanku uslovno – uljudna

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke izjavio je danas da je za njih važan međustranački dijalog koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer su oni garant da će eventualni dogovori biti sprovedeni.

Dolazimo na ove sastanke u dobroj veri, ali ne živimo u iluziji da je Srpska napredna stranka spremna za ozbiljnije dogovore, rekao je Samofalov u pauzi međustranačkog dijaloga, dodajući da su eventualno spremni za fasadne promene.

Samofalov je rekao da smatraju da ove razgovore treba hitno nastaviti, jer je protrebno minimum šest meseci za primenu eventulanog dogovora pre predsedničkih i beogradskih i eventulano parlamentarnih izbora.

Atmosfera na sastanku je pristojna i uljudna ali ima i pojedinih predstavnika vlasti koji pokazuju slično ponašanje kao i u Skupštini Srbije, naveo je Samofalov.

Grbović: Na sastanku ništa nije rečeno

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je da je prvi deo sastanka međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca protekao kako je i predviđeno, da ništa suštinski nije rečeno, pogotovo ništa nije rekla vlast, a da je opozicija bila konsolidovana.

On je za N1 rekao da će uspeh dijaloga zavisiti od ogovornosti vlasti, koju ona do sada nije pokazala i od motivacije Evropskog parlamenta, za koju smatra da nije dovoljno vidljiva.

Grbović je da je opozicija bila konsolidovana, da su njihova izlaganja išla u istom smeru – da se oslobode mediji za „malo drugačije mišljenje“ i da se prestane s pritiscima na glasače.

„Dobro je što je dijalog zatvoren za javnost i drago mi je što građani nisu mogli da vide izlaganje pojedinih predstavnika vlasti. Ne želim da kontaminiram javni prostor time šta su oni govorili“, rekao je Grbović.

On je rekao da se opozicija neće s njima „valjati u blatu“, da je opozicija došla s jasnom namerom i da će se toga pridržavati posebno u prve dve runde koje se tiču medija i finansiranja javnih medijskih servisa.

Imamović: Malo je vremena za konkretna rešenja

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enes Imamović rekao je povodom završetka prvog dela druge faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima da je ta stranka obazriva povodom tog dijaloga, s obzirom da je počeo „dosta kasno“.

On je podsetio da su zaključci prve faze dijaloga bili da će se dijalog nastaviti odmah nakon izbora i da su se mnoge stvari desile od tada.

Imamović je rekao da neće biti dovoljno vremena da se iz ovog dijaloga izađe sa konkretnim rešenjima i dogovorima i njihovom implementacijom do najavljenih prevremenih parlamentarnih izbora.

On je istakao da je razlog za obazrivost i postojanje paralelnog dijaloga u Skupštini bez posrednika iz Evropske unije (EU) i da je vlast otvaranjem tog paralelnog dijaloga „gurnula dijalog uz posredstvo EU u drugi plan“.

Imamomović je rekao da sumnja da će zbog toga i zaključci dijaloga uz posredstvo EU „biti u drugom planu kada je u pitanju davanje prioriteta zaključcima sa ova dva dijaloga“.

Počeo prvi sastanak u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP

Sastanku, kojem predsedava predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije.

Na sastanku se predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednici Demokratske i Socijaldemokratske stranke Zoran Lutovac i Boris Tadić, kao i predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih gradjana i Zajedno za Srbiju.

Tu je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kao i predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd, Nove stranke, Stranke pravde i pomirenja i drugih.

Srpsku naprednu stranku predstavlja delegacija predvodjena Vladimirom Orlićem.

Tema sastanka, kako su predstavnici opozicije uoči početka skupa rekli Beti, biće stanje u medijima.

Sastanak se održava bez prisustva javnosti i u skladu sa Četam haus pravilima.

Prethodno jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Knutom Flekenštajnom, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Vučić: Evroparlamentarci dosadašnji dijalog ocenili veoma konstruktivnim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je razgovarao o nastavku međustranačkog dijaloga sa posrednicima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanikom Knutom Flekenštajnom, koji su dosadašnji dijalog ocenili kao veoma konstruktivan i obavestili ga o budućim koracima.

„Predsednik je istakao da su racionalni i pragmatični predlozi koji bi unapredili izborne uslove dobrodošli i da suština razgovora jeste da se čuju sugestije svih strana, bez uslovljavanja, kako bi se na adekvatan i konstruktivan način stvorila atmosfera poverenja uz ozbiljan i odgovoran pristup svih političkih aktera“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Bilčik je rekao da će evroparlamentarci dati svoj puni doprinos uspehu dijaloga i da su spremni da budu uključeni koliko god je potrebno.

„Nemamo nikakve rokove, dijalog se održava od 2019. godine, ali želimo da postignemo rezultate na vreme, pre izbora najavljenih za 2022. godinu“, naglasio je Bilčik.

Sagovornici su istakli da je važno da dijalog bude iskorišćen za bolje razumevanje postojeće situacije, naglasivši da nema nikakvih spremnih rešenja, ali da je moguć konstruktivan dijalog koji bi mogao da dovede do značajnih rezultata, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici opozicije pred početak sastanka: Sloboda medija značajna za postizanje dogovora

Predstavnici dela opozicionih stranaka koji danas u Beogradu učestvuju u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje evroposlanika su, pred početak sastanka naglasili značaj slobode medija za postizanje eventualnog dogovora.

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov rekao je agenciji Beta da su predstavnici te stranke došli na sastanak sa dobrom namerom, ali da ne žive u iluziji da je vlast spremna na bilo kakve suštinske promene.

On je izrazio uverenje da će evroparlamentarci uneti „minimum normalnosti“ u dijalog, te naglasio da je važno da se u razgovoru ne gubi vreme.

Samofalov je rekao da je neophodno da posle aktuelne, nova runda dijaloga bude održana što pre, kako bi ostalo dovoljno vremena da se implementira „eventualni dogovor“.

Kao i generalni sekretar SDS, lideri Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović i pokreta Dveri Boško Obradović naglasili su značaj slobodnih medija za izborni proces.

Zelenović je agenciji Beta kazao da je interesantno da su tema današnjeg sastanka mediji i naglasio da je to, uz pritiske na birače i zloupotrebu institucija, tema o kojoj treba da se razgovara.

On je rekao da će ZZS na satanku da ukaže koliko je važno da se čuje drugačije mišljenje i objasnio da ta stranka ne želi da se meša u rad medija već želi da, kako je naveo, građani čuju drugu stranu i drugačije mišljenje – ne samo o politici već i o životnim stvarima.

Obradović je rekao da će njegov zahtev na sastanku biti da se dijalog vlasti i opozicije ubrza kako bi ako dogovor bude postignut, ostalo najmanje šest meseci pre izbora za njegovu implementaciju.

On je kazao da će tražiti i da se utvrdi kroz koji mehanizam bi opozicija mogla da ima nadzor nad kompletnim izbornim procesom koji, kako je rekao, ne sme kompletno zavisiti od vlasti.

„Današnja tema su mediji i ako se oko toga postigne saglasnost, sve drugo će biti mnogo lakše“, rekao je Obradović.

Lider Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je agenciji Beta da nije previše optimističan po pitanju današnjeg sastanka.

„Kakva je to tema mediji, u kojoj ne učestvuju mediji“, upitao je on.

Sastanak se održava u Palati Srbija, bez prisustva novinara.

Sastanku, kojem predsedava predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije, kao i evroparlamentarci Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn.

Izvor: danas.rs

SLOBODNA VOJVODINA

„Ono šta radi SNS sa N1, to radi SVM sa nama“: Mediji na mađarskom u Vojvodini na meti napada

Objektivni, profesionalni mediji na mađarskom jeziku u Vojvodini dele sudbinu sa istim takvim medijima u Srbiji, samo što na njih, umesto Srpske napredne stranke, vrši pritisak Savez vojvođanskih Mađara, koji pored SNS-a zavise i od partije FIDES mađarskog premijera Viktora Orbana

Published

on

By

„Kontranavijači, nezavisni, objektivni, istraživački novinari pod znacima navoda“, tako glase najnovije uvrede predsednika SVM-a Balinta Pastora upućene nezavisnim medijima na mađarskom jeziku u Vojvodini, zbog njihove analize rezultata lokalnih izbora, koje pokazuju jasan pad podrške ovoj manjinskoj stranci.

„Ti navodnici pokazuju Pastorov bes prema nezavisnom novinarstvu“, objašnjava jedan od rukovodećih fondacije „Sloboda štampe“ čiji su mediji već godinama na meti Saveza vojvođanskih Mađara.

„Mislim da je to nedopustivo i neprihvatljivo. Zamislite samo kada bi mi u svojim tekstovima rekli i koristili izraz takozvani političar ili takozvani narodni poslanik“, kaže Peter Kokai iz Szabad Sajtó Alapítvány.

A narodni poslanik i predsednik SVM-a, čije je najnovije pretnje osudio i NDNV, nastavlja paljbu na svom Fejsbuku: „Razumem, treba služiti gazdama i stvarati očajnu atmosferu u zajednici.“

„Malo je komično da u jednoj takvoj maloj zajednici preuzimaju se svi modeli vladanja jedne autokratije, a imaju dve gazde, ustvari dvojicu jer jedan je u Beogradu, drugi je u Budimpešti. A još mladi Pastor optužuje ove nezavisne medije, koji jedva preživljavaju, da služe nekim gazdama“, navodi osnivač portala Napló, Gabor Bodiš.

Da ne služe gazdama dokazuje i činjenica da su im do sada odbili nekoliko desetina lokalnih i pokrajinskih medijskih projekata, čak i najčitanijem mađarskom nedeljniku „Porodični krug“, dok oni podobni SVM-u dobijaju šakom i kapom. Ovih nekoliko objektivnih prolaze kroz isti tretman kao i oni profesionalni na srpskom jeziku.

„Nema nikakve razlike. Ono šta radi Srpska napredna stranka sa N1, sa Nova, to radi Savez vojvođanskih Mađara sa nama“, ocenjuje Janoš Teke iz nedeljnika Családi Kör.

A šta još radi SVM? Pa recimo to, da je potpuno izostavio iz medijske strategije Mađarskog nacionalnog saveta one nepodobne, među kojima se nalazi i portal Autonomija sa svojim podkastom.

Nije prošao bolje ni portal „Transparentna Vojvodina“.

„Mi smo tada dobili odgovor od strane predsednika nacionalnog saveta, da su oni upisali u strategiju jedino te medije sa kojima mogu da zamisle saradnju“, kaže Virag Đurković sa portala Átlátszó Vajdaság.

A oni sa kojima Mađarski nacionalni savet, odnosno SVM ne može da zamisli saradnju, nek se snalaze kako god znaju i umeju, zato su i nezavisni.

Lea Apro (N1)

izvor: https://autonomija.info/ono-sta-radi-sns-sa-n1-to-radi-svm-sa-nama-mediji-na-madjarskom-u-vojvodini-na-meti-napada/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Svaki građanin, hteo – ne hteo, godišnje daje 1.000 evra državnom zdravstvu

Svakog osiguranog stanovnika Srbije zdravstvo košta oko 1.000 evra godišnje ili oko 118.000 dinara, lečio se on ili ne u tom periodu, izračunali su “Doktori protiv korupcije”

Published

on

By

S druge strane, ministar zdravlja Zlatibor Lončar posle nedavne izjave da će pacijenti po završetku lečenja dobijati račun za to da bi videli koliko usluge koštaju, istom prilikom je ocenio da stanjem u zdravstvu nisu zadovoljni ljudi u Ministarstvu zdravlja, ali ni pacijenti.

Ukoliko se uzme u obzir da svaki zaposleni u državi plaća obavezno zdravstveno osiguranje od 10,3 odsto na bruto platu bez mogućnosti da utiče na to, onda je potpuno legitimno očekivati blagovremenu, prihvatljivu i svrsishodnu zdravstvenu zaštitu, a ne ocene i procene o tome da li je i ko zadovoljan ili ne.

Draško Karađinović, koordinator NVO Doktori protiv korupcije, kaže za Danas da se naplaćivanjem 10,3 odsto svakom osiguraniku na bruto platu prikupi godišnje 550 milijardi dinara ili 4,6 milijardi evra.

Zdravstvo – računica

„Na ovaj iznos trebalo bi dodati još 1,9 milijardi evra koje građani plate iz džepa za usluge u privatnom zdravstvu. U zbiru, ukupna državna i privatna potrošnja za zdravstvo prelazi 10 odsto BDP, što je između 6,5 i sedam milijardi evra na godišnjem nivou. Na ovaj iznos treba dodati i kapitalne investicione troškove kao i subvencije svojim zdravstvenim kapacitetima blizu 160 lokalnih samouprava. Znači, kada se sve uzme u obzir i podeli sa brojem stanovnika u Srbiji, svakog građanina zdravstvo košta bar 1.000 evra godišnje, lečio se on ili ne. Ujedno, važno je podsetiti da uporedive države troše na zdravstvo od šest do osam odsto BDP“, objašnjava on za Danas.

Za primere uporedivih zemalja, piše ovaj medj, on podseća na podatke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o ukupnim izdacima za zdravstvo kao procenat BDP.

„Mađarska 8 odsto, Grčka 9,8, Rumunija 5,3 i Bugarska 7,4 odsto. Nedavna izjava ministra Lončara `da pacijentima na kraju lečenja kada izlaze iz državne bolnice treba dati račun da vide koliko to sve košta` izazvala je burne reakcije u javnosti. Nesmotrenost izjave ostavlja utisak ljutnje ministra na građane koji zahtevaju kvalitetnije zdravstvo. Međutim, burne reakcije su posledica opšteg nezadovoljstva stanjem u zdravstvu, a konkretan povod su (pre)dugačke liste čekanja na dijagnostičku ili terapeutsku uslugu u državnom domu zdravlja ili bolnici, koje taj isti građanin finansira, iz svoje bruto zarade i to procentualno od 10,3 odsto“, naglašava sagovornik Danasa.

Zdravstvo i težina problema

Karađinović za Danas ukazuje na težinu problema i sagledavanjem osnovnih činjenica: Srbija na svojih 6,7 miliona stanovnika ima preko 34.000 lekara i 9.000 stomatologa što je, kako kaže, znatno više od proseka po glavi stanovnika od onog u zemljama EU.

„Srbija ima i veći bolnički krevetski fond od proseka ranije pomenutih zemalja. Na žalost, rezultati su poražavajući: Srbija je u vrhu Evrope po smrtnosti od najčešćih patologija, kardiovaskularnih i onkoloških oboljenja, 700.000 građana ili 12 odsto stanovništva nema nijedan zub… Ukratko, postoje kadrovi, infrastruktura, finansije, ali rezultat uporno izostaje. Zaključak je jasan: zdravstveni sistem je očigledno pogrešno postavljen, a to rezultira negativnim ishodima uprkos visokoj potrošnji pa je i nezadovoljstvo građana opravdano. I ne bi trebalo da bude mesta ljutnji već konstruktivnom rešavanju problema“, mišljenja je taj lekar, piše Danas.

On predlaže, piše u tekstu, i mogućnost rešenja tog besciljnog lutanja od metode do metode za poboljašanje zdravstvenih usluga, posebno ukoliko se uzme u obzir da u Srbiji rade neka vrlo čuvena imena, čak i u svetu, imamo opremu, neophodne kadrove, ali adekvatne kapacitete.

Moguća sistemska promena u zdravstvu

„Stoga bi bilo korisno da ministar razmisli i ponudi sistemske promene koje bi zdravstvo učinilo efikasnijim, racionalnijim i dostupnijim. Sistemske promene podrazumevaju promene sistemskih zakona, a tu je svakako prioritet ukidanje mogućnosti dopunskog privatnog rada državnih lekara i stomatologa normirane u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Mnogo puta su opisane štetne posledice legalizovanog konflikta intresa. Ukratko, legalni konflikt interesa snažno smanjuje produktivnost u državnom zdravstvu i proporcionalno tome stvara veštačke liste čekanja na pregled, snimak, dijagnostiku i intervenciju. Što su duže liste čekanja, odnosno što je dostupnost usluga manja u državnoj ustanovi, veća je tražnja u privatnom sektoru“, navodi on za Danas.

Podsećajući da su građani bezmalo bili žrtve opisanog sistemskog konflikta interesa i sa opravdanim gnevom komentarišu ovo svoje iskustvo, on još navodi za ovaj medij: „Građanin, primoran da se leči u privatnoj praksi, ponovo plaća uslugu koju je već platio kroz doprinos (onih 10,3 odsto svakog meseca od bruto zarade), ali ovog puta iz džepa. I vrhunac paradoksa koji snažno iritira: građanin-pacijent često plaća istom državnom lekaru koji je sada u ulozi privatnika, a do koga nije mogao da dođe zbog dugačke liste čekanja u državnom zdravstvu“, navodi on za Danas, podsećajući da su građani bezmalo bili žrtve opisanog sistemskog konflikta interesa i sa opravdanim gnevom komentarišu ovo svoje iskustvo“.

Karađinović dodaje za Danas i da „na opasnosti od ove fundamentalno promašene norme, a koja kompromituje funkcionisanje celog zdravstvenog sistema je, u nekoliko navrata, ukazivala i Danica Grujičić, prethodna ministarka zdravlja.

Ukazivanja Danice Grujičić na probleme u zdravstvu

„Na žalost, ta ukazivanja, hrabra ali nedorečena, nisu dovela do ukidanja sistemske koruptivne norme. Učeći se na, uslovno rečeno, neuspehu svoje predhodnice, pred ministrom Lončarom u njegovom sadašnjem mandatu, su dve mogućnosti: da se zadrži u okvirima anahrone matrice sadašnjeg dekadentnog modela i zadovolji aktivnostima kvantitativne prirode, ili da napravi zaokret ka drugoj mogućnost koja podrazumeva kvalitativne promene zdravstvenog sistema i reformsku implementaciju strukturnih rešenja iz uspešnih tranzicionih država. Od spremnosti na ukidanje ozakonjenog konflikta interesa će zavisiti pravac kretanja srpskog zdravstva u narednom periodu“, predlaže sagovornik Danasa.

Da je čitava situacija koja traje decenijama unazad neodrživa, piše Danas, ukazivali su i Dragan Milić, kardiohirurg iz Niša, pre nekoliko dana, rekavši da su liste čekanja poligon za koruptivno delovanje, ali i već pomenuta eks ministarska Grujičić koja je navela da se liste čekanja u ortopediji namerno prave da bi pacijenti odlazili kod privatnika i plaćali iz svog džepa lečenje.

„Vi, prepodne radite u državnoj firmi, a popodne privatno“

„Vi prepodne radite u državnoj firmi, a onda popodne odlazite da radite privatno. Privatna praksa mora da postoji i ne želim da me neko shvati pogrešno, nisam protiv privatne prakse, štaviše, mislim da bi trebalo da se izjednači sa državnom praksom, ali je direktan konflikt interesa kad radite istovremeno na oba mesta“, kazao je Milić, piše Danas.

Ovo dosad rečeno je samo jedna strana medalj. Očigledno je veliki i brisan prostor u čitavoj toj zamršenoj priči i deo koji se odnosi na prava pacijenata, navodi se u tekstu, i to u smislu da li oni uspevaju lečenje da dobiju na vreme, onda kada im je to zaista potrebno obijajući pritom pragove ustanova i besomučno zovući razne kol – centre da zakažu pregled. Ali i ne manje bitno, šta će pacijentu račun posle pružene zdravstvene usluge jer, piše Danas, pod jedan – već ju je platio (10,3 odsto od svog bruto ličnog dohodtka), a pod dva – koja je upotrebna vrednost te informacije ukoliko pacijent nije organizator zdravstvenog sistema u Srbiji, već samo njegov korisnik?

Prilično nedorečeno

Zato, Hajrija Mujović, doktorka medicinskih prava na Institutu društvenih nauka i poredsednica Udruženja za zdravstveno i medicinsko pravo, podseća za Danas da je ministar Lončar ostao prilično nejasan kada je rekao tu stvar o izdavanju računa pacijentima posle poregleda samo da bi videli šta koliko košta u državnom zdravstvu.

„Utisci posle te izjave su različiti, ali se ne shvata razlog uručivana računa. Ne znam koliko su pacijenti zainteresovani da vide račune ukoliko im se već izdvaja iznos od ličnog dohotka za obavezno zdravstveno osiguranje. Sa druge strane, ako razmišljamo o tome da li za sredstva koja se izdvajaju za zdravstveno osiguranje postoji informacija kako se ona troše i da li dobijamo kvalitetene usluge za taj novac, da li su liste čekanja predugačke i da li sve to može da bude bolje, onda sve to vezujemo za kvalitet zdravstvene usluge“, ističe Mujović za ovaj medij.

Dodaje za Danas da joj se čini da postoji nezadovoljstvo građana da ne mogu adekvatno i na vreme da dobiju zdravstvene usluge.

„Sada možemo samo da apelujemo da se stvari menjaju. Moguće da je namera Lončara u vezi sa izdavanjem računa da se pokaže i da se dosta velika sredstva izdvajaju na lečenje pacijenata ili da su te usluge jeftinije u odnosu na privatni sektor. Ostao je dužan za objašnje građanima šta će im taj račun. Ako bismo sad gledali striktno, po Zakonu o pravima pacijenata, pacijent bi trebalo da zna unapred koliko će neka usluga da ga košta, a ne posle pregleda“, objasnila je ona, piše Danas.

izvor: https://n1info.rs/biznis/svaki-gradjanin-placa-oko-1-000-evra-godisnje-lecio-se-ili-ne-koji-su-problemi-srpskog-zdravstva/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira

Published

on

By

Ponovo je dokazano da je Gradska uprava neprijatelj Zrenjanina i njegovih građana.

Najnesposobnija lokalna vlast u istoriji Zrenjanina, skupljena sa koca i konopca, služi samo tome da se po nalogu Vlade Republike Srbije Kinezima odobrava sve što zamisle i sve ono što u civilizovanim evropskim zemljama ne bi smeli ni da pomisle.

Kršenje zakona i podaništvo kineskim tajkunima mora prestati.

Zrenjanin je u srcu Evrope i mi nećemo dozvoliti da fabrika otrova guši njegove građane.

Bahata i nesposobna vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Salapurom, mora da nauči, koliko god joj to teško padalo, da poštuje Ustav, zakone i druge propise države Srbije.

Aleksandar Rudić
član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/zrenjaninska-vlast-da-prestane-sa-krsenjem-zakona-u-slucaju-linglonga/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

BEOGRAD – Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću i bivšem šefu BIA Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima su jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on

Published

on

By

– Jedini Orlićev kvalitet, pored slepe poslušnosti, je što se takmičio sa predsednikom republike ko može duže da sedi, a da ne ode do toaleta. Ja ga po tome pamtim – rekao je Olenik gostujući u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1.

Orlić nema sekunde iskustva u bezbednosti

Ističe da Vladimir Orlić nema saznanja, a što je najbitnije, nema sekunde iskustva u poslovima bezbednosti, ali, dodaje, to mu je kvalitet jer neće on biti taj koji će da odlučuje.

– To je kontrola političara-poslušnika koji će da zloupotrebljavaju i koriste službu, to je direktna veza sa 90-im, sa DB-om, političkim ubistvima, ubistvom premijera, praćenje i ubistvo Slavka Ćuruvije… Zloupotreba na ovakav način je radikalski, Miloševićev metod i direktno nas vraća u devedesete – objašnjava Olenik.

Govoreći o političkim ubistvima iz 90-ih, ističe da ona nisu došla odjednom.

– Nisu ta politička ubistva došla odjednom, nego je prvo došlo gašenje medija kada je Vučić bio ministar za informisanje. Nisu odmah ubijali novinare. Prvo su krenuli sa pritiscima, tužbama, čuvenim Zakonom o informisanju, gde su sudije za prekršaje zatvarale medije, odnosile opremu. Sad smo tu negde. Sledeći korak je ono što se desilo i onda… Ponavlja se potpuno isto, imamo iste ljude na vlasti, sa istom politikom – kazao je Olenik.

Na pitanje voditeljke N1 zašto Savet za nacionalnu bezbednost saopštava imovanje, a ne Vlada Srbije koja ga postavlja i razrešava, on kaže da kod nas ta „pravila ne važe“.

– Savet daje saglasnost pre nego što Vlada donese odluku o postavljanju ili imenovanju tih osoba, koje moraju da prođu određene kontrole, i da određeni saveti, organi, MUP daju saglasnost na predlog, pa kad se sve ispuni dolazi na Vladu, koja treba da donese političku odluku. To je forma, toga kod nas nema… Sve je zamišljeno da se ne pita Vlada, ni Savet. U ovom slučaju je to prazna forma, sve je odlučeno – smatra on.

Kako kaže, da smo normalna država, Savet bi radio svoj posao.

– Da smo mi normalna država i da postoji kontrola vlasti bilo bi dobro da taj Savet radi svoj posao, pa da ima više kandidata, pa da dođe više kandidata pred Vladu, pa da interesi različitih stranaka, koji zastupaju sve građane glasaju… Ovako, imate jednog. O čemu će Vlada da glasa ako ima jednog kandidata? – pita se Olenik.

Oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve

Osvrnuo se i na to što je bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, optužen pa oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio njega (Aleksandra Olenika), Mariniku Tepić i decu Slavka Ćuruvije za povredu časti i ugleda.

– Besramno je tužiti sina i ćerku ubijenog Ćuruvije. Marinika i ja smo političari. Mogu da razumem da je to borba za neku javnu reč… Ovo sa decom Slavka Ćuruvije prevazilazi sve što smo imali do sad. To znači da oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve, nakon što su formalno oslobođeni – ističe on.

Ipak, ova tužba, kako kaže, donosi nešto dobro.

– Dobro je – da nije tih tužbi, mi sad ne bismo pričali o Ćuruviji, da podsetimo na nepravdu i kakvu je ulogu Državna bezbednost imala u tome. Što je veći pritisak na nas da ćutimo, otpor će biti veći. Ako oni nastave tako, i mi ćemo – zaključuje Aleksandar Olenik.

(SzILSV-Vojvođani, 14.06.2024)

izvor: https://vojvodjani.rs/olenik-njima-je-jedini-zakon-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću, i bivšem šefu Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima je jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on

Published

on

By

Olenik kaže za N1 da je jedini Orlićev kvalitet, pored slepe poslušnosti, „što se takmičio sa predsednikom Republike ko može duže da sedi, a da ne ode do toaleta. Ja ga po tome pamtim“.

„Orlić nema sekunde iskustva u bezbednosti“

Naš sagovornik ističe da Vladimir Orlić nema saznanja, a što je najbitnije, navodi, nema sekunde iskustva u poslovima bezbednosti, ali i da mu je to kvalitet jer neće on biti taj koji će da odlučuje.

„To je kontrola političara-poslušnika koji će da zloupotrebljavaju i koriste službu, to je direktna veza sa 90-im, sa DB-om, političkim ubistvima, ubistvom premijera, praćenje i ubistvo Slavka Ćruvije… Zloupotreba na ovakav način je radikalski, Miloševićev metod i direktno nas vraća u ’90-e“, objašnjava Olenik za N1.

Govoreći o političkim ubistvima iz ’90-ih, ističe: „Nisu ta politička ubistva došla odjednom, nego je prvo došlo gašenje medija kada je Vučić bio Ministar za informisanje, nisu odmah ubijali novinare. Prvo su krenuli sa pritiscima, tužbama, čuvenim Zakonom o informisanju, gde su sudije za prekršaje zatvarale medije, odnosile opremu. Sad smo tu negde. Sledeći korak je ono što se desilo i onda… Ponavlja se potpuno isto, imamo iste ljude na vlasti, sa istom politikom…“.

Na pitanje voditeljke N1 zašto Savet za nacionalnu bezbednost saopštava imovanje, a Vlada koja ga postavlja i razrešava, on kaže da kod nas ta „pravila ne važe“.

„Savet daje saglasnost pre nego što vlada donese odluku o postavljanju ili imenovanju te osobe, koje moraju da pređu određene kontrole, i da određeni saveti, organi, MUP, daju saglasnost na predlog, pa kad se sve ispuni dolazi na vladu, koja treba da donese političku odluku. To je forma, toga kod nas nema… Sve je zamišljeno da se ne pita vlada, ni Savet… U ovom slučaju je to prazna forma, sve je odlučeno“, smatra naš sagovornik.

Kako kaže, da smo normalna država, Savet bi radio svoj posao.

„Da smo mi normalna država i da postoji kontrola vlasti bilo bi dobro da taj Savet radi svoj posao, pa da ima više kandidata, pa da dođe više kandidata pred vladu, pa da interesi različitih stranaka, koji zastupaju sve građane glasaju… Ovako imate jednog. O čemu će vlada da glasa ako ima jednog kandidata?“, pita se Olenik.

„Oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve“

Naš sagovornik se osvrnuo i na to što je bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, optužen pa oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio njega (Aleksandra Olenika), Mariniku Tepić i decu Slavka Ćuruvije za povredu časti i ugleda.

Besramno je tužiti sina i ćerku ubijenog Ćuruvije. Marinika i ja smo političari. Mogu da razumem da je to borba za neku javnu reč… Ovo sa decom Slavka Ćuruvije prevazilazi sve što smo imali do sad. To znači da oni koji su bili dželati, tuže decu žrtve, nakon što su formalno oslobođeni“, ističe on.

Ipak, ova tužba, kako kaže, donosi nešto dobro.

„Dobro je – da nije tih tužbi, mi sad ne bismo pričali o Ćuruviji, da podsetimo na nepravdu i kakvu je ulogu državna bezbednost imala u tome… Što je veći pritisak na nas da ćutimo, otpor ce biti veći. Ako oni nastave tako, i mi ćemo“, zaključuje naš sagovornik.

(N1)

izvor: https://autonomija.info/olenik-njima-je-jedini-zakon-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kosovo danas slavi Dane oslobođenja: Svečana sednica, defile policije, koncert i bista Toniju Bleru

Kosovo i danas nastavlja obeležavanje 25 godina od kada su NATO trupe ušle na tu teritoriju, a manifestacija je nazvana Dani oslobođenja

Published

on

By

Kako piše portal Koha, danas u 9.15 kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, a za 10 časova je zakazan početak svečane sednice Skupštine.

U podne će u Prištini biti održan defile bezbednosnih snaga i policije i očekuje se da će biti izloženi različiti sistemi naoružanja, dok će u 14 časova u Uroševcu biti otkrivena bista bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Za 17 časova zakazan je svečani državni prijem, a za 18 časova javni koncert na trgu Zahir Pajaziti u Prištini.

Nekadašnji predsednik Amerike Bil Klinton objavio je sinoć na društvenoj mreži Iks da su pre 25 godina SAD predvodile NATO saveznike u vazdušnoj kampanji koja je uspešno proterala srpske snage i okončala deceniju represije i brutalne kampanje etničkog čišćenja čime je rat na Kosovu završen.

“Vojna akcija pomogla je da se uspostavi samouprava pokrajine i dovela do nezavisnosti Kosova 2008. godine”, napisao je Klinton, na šta mu je Osmani odgovorila da mu je Republika Kosovo zahvalna što su SAD omogućile mir.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/378358/Kosovo-danas-slavi-Dane-oslobodjenja-Svecana-sednica-defile-policije-koncert-i-bista-Toniju-Bleru.html

Continue Reading

Trending