Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Prvi deo sastanaka u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP: Malo vremena za rešenja

Današnja runda međupartijskog dijaloga stranaka vlasti i opozicije uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta završena je rano večeras, razgovori će biti nastavljeni sutra u devet sati plenarnim sastankom u Palati Srbija, a očekuje se razgovor o zaključcima ove sesije i kako nastaviti proces tokom letnje pauze.

Published

on

U 12:30 sati planirana je konferencija za novinare predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i delegacije Evropskog parlamenta koju čine predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizacju i pridruživanje Srbija – EU Tanja Fajon, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i nekadašnji poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenstajn.

Prvog dana sastanaka u okviru Međupartijskog dijaloga, koji se u drugoj fazi zbog pandemije vodio online, razgovaralo se o očekivanjima od dijaloga, ali i o pitanju medija.

Tokom popodnevnog dela, stranke su razgovarale o medijima sa nacionalnom frekvencijom i ulozi dva javna servisa.

Dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta počeo je 2019. godine i tada je, prema navodima stranaka vladajuće koalicije, definisano je 17 mera od kojih je 15 uspešno ispunjeno.

To su, kako navode, tada konstatovali i predstavnici Evropskog parlamenta, a ostale su dve mere koje se tiču medija i koje su sada tema druge faze međupartijskog dijaloga.

Opozicione stranke ukazale su da „ne žive u iluzijama“ da je SNS spremna na ozbiljne ustupke i dogovore, a saglasni su i u oceni da je potrebno najmanje šest meseci za primenu eventualnog dogovora strana o unapređenju izbornih uslova.

Dijalog se odvija po četam haus (chatam house) pravilima – što podrazumeva da ono što je dogovoreno iza zatvorenih vrata ne bi trebalo iznositi u javnost, dok učesnici eventualno mogu da govore o stavovima koje sami zastupaju.

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić najavio je danas da će predlog poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ za narednu rundu međustranačkog dijaloga uz posredovanje evropskih parlamentaraca biti da se pozovu i predstavnici javnih servisa i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Orlić je u pauzi aktuelnog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Palati Srbija uz posredovanje evropskih parlamentaraca rekao da ta poslanička grupa smatra i da predstavnici javnih servisa i REM imaju šta da kažu na tom sastanku.

On je napomenuo da je nastavak tog dijaloga po najavama evroparlamentaraca moguć u drugoj polovini septembra.

Govoreći o aktuelnom sastanku, Orlić je rekao da je SNS iznela svoj principijalni stav u vezi sa medijima, prema njegovim rečima, taj stav znači da svi privatni mediji, „uključujući i tajkunske“, imaju pravo na sopstvenu uređivačku politiku, ali da bi u delu poštovanja zakona svi trebalo da budu maksimalno odgovorni.

Orlić je odbacio kritike na društvenim mrežama o sastavu delegacije poslaničke grupe koju predstavlja, istakavši da je uz njega čine i Sandra Božić i Marijan Rističević.

On je rekao i da su predstavnici opozicije tokom sastanka bili veoma tihi i korektni za razliku od, kako je ukazao, objava na društvenim mrežama, pojedinim portalima i u izjavama novinarima.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Branimir Jovanović rekao je novinarima ispred Palate Srbija da se ta stranka zalaže za konstruktivan pristup i nalaženje rešenja, koje će se, kako je naveo, primenjivati dugi niz godina.

On je rekao da je ta stranka apelovala na postizanje konsenzusa o svim rešenjima kako bi se vratilo poverenje i građana i svih stranaka u izborni proces.

Obradović: Nedostaje konkretizacija

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas povodom završetka prvog dela druge faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima da je to prvi ozbiljan razgovor vlasti i opozicije sa svim relevantnim političkim organizacijama, ali da nedostaje konkretizacija.

Obradović je rekao da su „sve priče već ispričane“ i da je opozicija već predstavila svoje zahteve za poboljšanje izbornih uslova.

On je rekao da nema potrebe za „pričaonicom i gubljenjem vremena“ i da je vlast na potezu da odgovori na zahteve opozicije i da kaže šta je za njih prihvatljivo.

Obradović je rekao da je apelovao na predstavnike Evropskog parlamenta da se „i ovaj koloseka dijaloga ubrza, da eventualno dođe do spajanja oba koloseka u jedan, i da se što pre dođe do sporazuma vlasti i opozicije koji bi bio primenjen, a da to bude najmanje šest meseci pre bilo kojih izbora“.

On je rekao da je insistirao na tome da dobije odgovor šta će biti „kontrolni mehanizam“ kojim će opozicija moći da kontroliše ono što bude dogovoreno tokom dijaloga „jer mi ne možemo imati poverenja u vlast makar i potpisali taj zajednički sporazum“.

Obradović je rekao da je neophodno da predstavnici opozicije imaju svoje predstavnike u tom nadzornom telu i da tako kontroliše čitav predizborni i izborni proces.

Samofalov: Atmosfera na sastanku uslovno – uljudna

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke izjavio je danas da je za njih važan međustranački dijalog koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer su oni garant da će eventualni dogovori biti sprovedeni.

Dolazimo na ove sastanke u dobroj veri, ali ne živimo u iluziji da je Srpska napredna stranka spremna za ozbiljnije dogovore, rekao je Samofalov u pauzi međustranačkog dijaloga, dodajući da su eventualno spremni za fasadne promene.

Samofalov je rekao da smatraju da ove razgovore treba hitno nastaviti, jer je protrebno minimum šest meseci za primenu eventulanog dogovora pre predsedničkih i beogradskih i eventulano parlamentarnih izbora.

Atmosfera na sastanku je pristojna i uljudna ali ima i pojedinih predstavnika vlasti koji pokazuju slično ponašanje kao i u Skupštini Srbije, naveo je Samofalov.

Grbović: Na sastanku ništa nije rečeno

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je da je prvi deo sastanka međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca protekao kako je i predviđeno, da ništa suštinski nije rečeno, pogotovo ništa nije rekla vlast, a da je opozicija bila konsolidovana.

On je za N1 rekao da će uspeh dijaloga zavisiti od ogovornosti vlasti, koju ona do sada nije pokazala i od motivacije Evropskog parlamenta, za koju smatra da nije dovoljno vidljiva.

Grbović je da je opozicija bila konsolidovana, da su njihova izlaganja išla u istom smeru – da se oslobode mediji za „malo drugačije mišljenje“ i da se prestane s pritiscima na glasače.

„Dobro je što je dijalog zatvoren za javnost i drago mi je što građani nisu mogli da vide izlaganje pojedinih predstavnika vlasti. Ne želim da kontaminiram javni prostor time šta su oni govorili“, rekao je Grbović.

On je rekao da se opozicija neće s njima „valjati u blatu“, da je opozicija došla s jasnom namerom i da će se toga pridržavati posebno u prve dve runde koje se tiču medija i finansiranja javnih medijskih servisa.

Imamović: Malo je vremena za konkretna rešenja

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enes Imamović rekao je povodom završetka prvog dela druge faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima da je ta stranka obazriva povodom tog dijaloga, s obzirom da je počeo „dosta kasno“.

On je podsetio da su zaključci prve faze dijaloga bili da će se dijalog nastaviti odmah nakon izbora i da su se mnoge stvari desile od tada.

Imamović je rekao da neće biti dovoljno vremena da se iz ovog dijaloga izađe sa konkretnim rešenjima i dogovorima i njihovom implementacijom do najavljenih prevremenih parlamentarnih izbora.

On je istakao da je razlog za obazrivost i postojanje paralelnog dijaloga u Skupštini bez posrednika iz Evropske unije (EU) i da je vlast otvaranjem tog paralelnog dijaloga „gurnula dijalog uz posredstvo EU u drugi plan“.

Imamomović je rekao da sumnja da će zbog toga i zaključci dijaloga uz posredstvo EU „biti u drugom planu kada je u pitanju davanje prioriteta zaključcima sa ova dva dijaloga“.

Počeo prvi sastanak u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP

Sastanku, kojem predsedava predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije.

Na sastanku se predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednici Demokratske i Socijaldemokratske stranke Zoran Lutovac i Boris Tadić, kao i predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih gradjana i Zajedno za Srbiju.

Tu je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kao i predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd, Nove stranke, Stranke pravde i pomirenja i drugih.

Srpsku naprednu stranku predstavlja delegacija predvodjena Vladimirom Orlićem.

Tema sastanka, kako su predstavnici opozicije uoči početka skupa rekli Beti, biće stanje u medijima.

Sastanak se održava bez prisustva javnosti i u skladu sa Četam haus pravilima.

Prethodno jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Knutom Flekenštajnom, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Vučić: Evroparlamentarci dosadašnji dijalog ocenili veoma konstruktivnim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je razgovarao o nastavku međustranačkog dijaloga sa posrednicima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanikom Knutom Flekenštajnom, koji su dosadašnji dijalog ocenili kao veoma konstruktivan i obavestili ga o budućim koracima.

„Predsednik je istakao da su racionalni i pragmatični predlozi koji bi unapredili izborne uslove dobrodošli i da suština razgovora jeste da se čuju sugestije svih strana, bez uslovljavanja, kako bi se na adekvatan i konstruktivan način stvorila atmosfera poverenja uz ozbiljan i odgovoran pristup svih političkih aktera“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Bilčik je rekao da će evroparlamentarci dati svoj puni doprinos uspehu dijaloga i da su spremni da budu uključeni koliko god je potrebno.

„Nemamo nikakve rokove, dijalog se održava od 2019. godine, ali želimo da postignemo rezultate na vreme, pre izbora najavljenih za 2022. godinu“, naglasio je Bilčik.

Sagovornici su istakli da je važno da dijalog bude iskorišćen za bolje razumevanje postojeće situacije, naglasivši da nema nikakvih spremnih rešenja, ali da je moguć konstruktivan dijalog koji bi mogao da dovede do značajnih rezultata, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici opozicije pred početak sastanka: Sloboda medija značajna za postizanje dogovora

Predstavnici dela opozicionih stranaka koji danas u Beogradu učestvuju u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje evroposlanika su, pred početak sastanka naglasili značaj slobode medija za postizanje eventualnog dogovora.

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov rekao je agenciji Beta da su predstavnici te stranke došli na sastanak sa dobrom namerom, ali da ne žive u iluziji da je vlast spremna na bilo kakve suštinske promene.

On je izrazio uverenje da će evroparlamentarci uneti „minimum normalnosti“ u dijalog, te naglasio da je važno da se u razgovoru ne gubi vreme.

Samofalov je rekao da je neophodno da posle aktuelne, nova runda dijaloga bude održana što pre, kako bi ostalo dovoljno vremena da se implementira „eventualni dogovor“.

Kao i generalni sekretar SDS, lideri Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović i pokreta Dveri Boško Obradović naglasili su značaj slobodnih medija za izborni proces.

Zelenović je agenciji Beta kazao da je interesantno da su tema današnjeg sastanka mediji i naglasio da je to, uz pritiske na birače i zloupotrebu institucija, tema o kojoj treba da se razgovara.

On je rekao da će ZZS na satanku da ukaže koliko je važno da se čuje drugačije mišljenje i objasnio da ta stranka ne želi da se meša u rad medija već želi da, kako je naveo, građani čuju drugu stranu i drugačije mišljenje – ne samo o politici već i o životnim stvarima.

Obradović je rekao da će njegov zahtev na sastanku biti da se dijalog vlasti i opozicije ubrza kako bi ako dogovor bude postignut, ostalo najmanje šest meseci pre izbora za njegovu implementaciju.

On je kazao da će tražiti i da se utvrdi kroz koji mehanizam bi opozicija mogla da ima nadzor nad kompletnim izbornim procesom koji, kako je rekao, ne sme kompletno zavisiti od vlasti.

„Današnja tema su mediji i ako se oko toga postigne saglasnost, sve drugo će biti mnogo lakše“, rekao je Obradović.

Lider Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je agenciji Beta da nije previše optimističan po pitanju današnjeg sastanka.

„Kakva je to tema mediji, u kojoj ne učestvuju mediji“, upitao je on.

Sastanak se održava u Palati Srbija, bez prisustva novinara.

Sastanku, kojem predsedava predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije, kao i evroparlamentarci Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn.

Izvor: danas.rs

SLOBODNA VOJVODINA

Biber: Srbija nije demokratska država i u EU to znaju, ali postoje veći problemi u svetu

Srbija formalno jeste, ali suštinski nije demokratska država jer se izbori ne održavaju u demokratskim uslovima, izjavio je stručnjak za Balkan Florijan Biber

Published

on

By

Biber je direktor Centra za proučavanje Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu.

On je rekao televiziji N1 da su evropski zvaničnici svesni stanja srpske demokratije, ali da za EU postoje veći problemi u svetu od postojećeg stepena autoritarnosti u Srbiji.

“Teško da će se evropski zvaničnici baviti time dok ne dođe do veće nestabilnosti”, kazao je Biber.

Kako kaže, “dok je stabilno, nije problem za evropske zvaničnike”.

On je rekao da je Srbija imala veći stepen demokratije pre 10 i pre 20 godina i dodao da su predstojeći izbori prilika da se pokaže da postoji jasna proevropska opozcija i demokratski akteri koji će biti partneri EU.

“Ako bi pobedili u Beogradu, to bi bila prilika da pokažu da su u stanju da vladuju, da odlučuju i da imaju zajednički program. Pobeda na lokalnom nivou možda bi bila prvi korak”, naveo je.

Dodao je, međutim, da je opozicija u Mađarskoj i Turskoj pobedila u glavnim gradovima, ali ne i na državnom nivou, jer je “u nedemokratskim uslovima teško pobediti”.

Biber je rekao i da ne zna ni za jednu partiju u Evropi koja ima broj članova kao Srpska napredna stranka i dodao da to “nije pokazatelj podrške nego toga koliko je preuzela kontrolu nad državom i društvom”.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/360828/Biber-Srbija-nije-demokratska-drzava-i-u-EU-to-znaju-ali-postoje-veci-problemi-u-svetu.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvođani: Zrenjaninski naprednjaci nesposobni da reše problem pijaće vode

Građani Zrenjanina navikli su na činjenicu da se predizborna obećanja SNS vlasti nikada ne ostvare, i da su u pitanju samo bajke.

Published

on

By


Naprednjaci su vični predizbornim trikovima, koji više podsećaju ma Potemkinova sela. Poslednja u nizu manipulacija stiže nam devet dana pred izbore.
Preduzeće Pannonian Water doo, koje realizuje projekat prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, obavestilo je javnost da je počelo sa probnim preuzimanjem sistema za vodosnabdevanje grada, odnosno snabdevanjem grada vodom sa postrojenja za prečišćavanje vode.
Preduzeće je već u narednoj rečenici obaveštenja istaklo da je upotreba vode za piće i dalje zabranjena.
Naravno, ne radi se o rešavanju problema pijaće vode, nego o jaftinom marketinškom triku zrenjaninskih naprednjaka.
Ova predstava je već više puta igrana, a posle svake je rezultat bio isti=Voda i dalje nije ispravna. Jedanaest godina naprednjaci zamjavaju javnost i troše pare građana u neuspešnim projektima izgradnje fabrike vode.
Lokalna SNS vlast u Zrenjaninu ne može da reši niti jedan jedini problem, pa ni da građanima obezbedi ispravnu pijaću vodu.
Njihova vlast je bahata i nesposobna.
Došlo je vreme za promene.
Proleće 2024. mora značito odlazak naprednjaka sa vlasti u Zrenjaninu, s prvi korak moraju biti izbori 17. decembra ove godine.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Proruski političar Dragan Stanojević na čelu srpskog ogranka ‘Druge Ukrajine’

U Srbiji je registrovano predstavništvo ruske nevladine organizacije “Druga Ukrajina”, koju je nakon odlaska u Rusiju osnovao Viktor Medvedčuk, bivši ukrajinski političar optužen za izdaju.
Na čelo ove organizacije došao je Dragan Stanojević, kandidat za poslanika Srbije, koji javno podržava rusku agresiju na Ukrajinu.

Published

on

By

Organizacija “Druga Ukrajina”, koju je osnovao Medvedčuk u Rusiji, preimenovana je. Nije više “regionalni” već “međunarodno-društveni pokret”.

Ovu informaciju objavili su novinari istraživačke mreže Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa “Šeme” (Schemes), pozivajući se na podatke iz zvaničnih registara Srbije i Rusije.

Prema Agenciji za privredne registre (APR), predstavništvo ruske organizacije “Druga Ukrajina” otvoreno je u avgustu 2023. godine.

Prema podacima iz zvaničnog registra, predstavništvo “Druga Ukrajina” (naziv ogranka na srpskom jeziku) za svoju delatnost navodi “uspostavljanje uzajamno korisne saradnje između naroda Srbije, Rusije i Ukrajine”. Ovlašćeni zastupnik predstavništva je Dragan Stanojević.

Dragan Stanojević je proruski političar. Od juna 2021. godine je pod sankcijama ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, i od tada mu je na tri godine zabranjen ulazak u Ukrajinu.

Dragan Stanojević sa Aleksandrom Duginom, fotografija sa Stanojevićevog Fejsbuk naloga.

Dragan Stanojević sa Aleksandrom Duginom, fotografija sa Stanojevićevog Fejsbuk naloga.

Stanojević je više puta javno iskazivao divljenje politici ruskog predsednika Vladimira Putina, odobravao stav mađarskog premijera Viktora Orbana, a takođe je podržavao rusku vojnu agresiju na Ukrajinu. Radovao se ruskom granatiranju centra Kijeva i bio ogorčen kada je Služba bezbednosti Ukrajine 2022. pritvorila Viktora Medvedčuka.

Stanojević je na čelu organizacije za dijasporu “Sabor srpske dijaspore” i međunarodne proruske nevladine organizacije “Ujedinjena srpska dijaspora Evroazije”.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Dragan Stanojević trenutno je i kandidat proruske stranke “Mi smo glas naroda” na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar 2023. godine. Na stranicama njegovih naloga na društvenim mrežama mogu se pronaći zajedničke fotografije sa srpskim državnim zvaničnicima. Na primer, sa bivšim predsednikom Srbije (2012-2017) Tomislavom Nikolićem i bivšim premijerom, a sada predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Krajem ’90-ih i početkom 2000-ih Dragan Stanojević je živeo u Ukrajini. Bio je na čelu “Srpske zajednice u Ukrajini”, učestvovao u javnim akcijama u Kijevu i na sastancima “Putinove političke partije”.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

S Fejsbuk profila Dragana Stanojevića.

Prema platformi Jukontrol (YouControl), u Ukrajini je Dragan Stanojević i dalje na čelu Zajedničke firme “Jug-Ukr-Kontrakt” DOO, sa imovinom u Kijevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Novinari Radija Slobodna Evropa kontaktirali su Stanojevića za komentar. U svom odgovoru je podvukao:

“Moja ideja nije da pomognem Medvedčuku, siguran sam da mu nije potrebna moja pomoć, već da pomognem Ukrajincima koji se prijave. Nećete uspeti da me uvučete u vaš politički rat, jer je vlast privremena, a narod večan, a ja za narod činim sve što mogu. Nikada nisam podržavao nikakvu agresiju i neću. Kao što neću podržati ukrajinsku vlast koja je suštinski uništila Ukrajinu koju sam voleo, koja svojom politikom uništava cvet ukrajinske nacije i vodi rat protiv neistomišljenika. Upozorio sam Ukrajinu kuda će voditi politika Majdana.”

Posle osnivanja predstavništva u Srbiji, “Druga Ukrajina” je u ruskom registru preimenovana. Sada to nije “regionalni društveni pokret” već “međunarodno-društveni pokret”. Takođe, promenjen je i šef organizacije Viktora Medvedčuka. Roman Kovalenko, državljanin Rusije , zamenio je bivšeg voditelja kanala “112 Ukrajina” Denisa Žarkiha.

Pedesettrogodišnji Roman Kovalenko je rodom iz Donjecke oblasti. Kao optuženi u krivičnom postupku za izvršenje krivičnog dela predviđenog u članu 2, stavu 258-5 Krivičnog zakona Ukrajine (finansiranje terorizma) 2021. je pozvan u Artemivski gradski i okružni sud Donjecke oblasti.

Kovalenko na svojim stranicama na društvenim mrežama deli Medvedčukove članke i napominje da je on pravnik, doktor ekonomskih nauka i šef izvršnog komiteta međunarodne organizacije “Druga Ukrajina”. Istovremeno, Viktor Medvedčuk je, kako se navodi na sajtu, predsednik saveta ove organizacije.

Fotografija sa stranica Telegrama i VK Romana Kovalenka

Fotografija sa stranica Telegrama i VK Romana Kovalenka

“Šema” je ranije objavila da su se političkom pokretu “Druga Ukrajina”, koji je u Rusiji napravio Viktor Medvedčuk optužen za izdaju, pridružili begunci iz Ukrajine – politički komentatori već zatvorenih proruskih TV kanala, poslanici mesnih odbora i optuženi za izdaju države i separatizam. Uspeli su da izbegnu kaznu i napuste Ukrajinu, a neki od njih su pobegli nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin kum je ćerke Viktora Medvedčuka, Darine.

izvor: https://www.google.com/amp/s/www.slobodnaevropa.org/amp/medvedcuk-druga-ukrajina-srbija-stanojevic/32720887.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Vojvođani kreću na turneju, predstaviće program „Na ravne časti“

NOVI SAD – U narednih osam dana kandidati liste Vojvođani obići će desetine mesta u kojima će predstaviti svoj program „Na ravne časti“ i razgovarati sa građanima o problemima njihovih sredina

Published

on

By

Predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš sa koalicionim partnerima i kandidatima izborne liste Vojvođani za pokrajinsku skupštinu, od sutra kreće na turneju po selima, gradovima i opštinama Vojvodine, u kojima će građanima predstaviti svoj izborni program „Na ravne časti“.

Turneja kojom će obići nekoliko desetina mesta širom Vojvodine trajaće sve do predizborne tišine, a za cilj ima da se kandidati lično predstave i razgovaraju sa svim građanima o problemima koje dele.

” Važno nam je da čujemo svakoga ko živi u Vojvodini, koji su njihovi problemi i kako možemo da ih rešimo. Vojvodina je naša kuća u kojoj zajedno živimo, jedino saradnjom i poverenjem možemo taj život napraviti boljim, očuvati naš vojvođanski način života i ponovo stvoriti bogatu, stabilnu i dostojanstvenu Vojvodinu” – istakao je Bojan Kostreš, predsednik Vojvođana LSV i nosilac liste Vojvođani za pokrajinsku skupštinu.

Tokom turneje Vojvođani će obići nekoliko desetina mesta gde će se susresti sa građanima Vojvodine, a obilasci kreću već od ovog petka, kada će u prvom danu svoj program predstaviti građanima Sombora, Novog Sada i Kikinde.

Program „Na ravne časti“ nudi rešenja iz oblasti ekonomije, poljoprivrede, zdravstva, pitanja mladih, obrazovanja, infrastrukture i mnogih drugih, a kao temeljni preduslov vidi poresku decentralizaciju i ravnopravnu podelu novca od poreza između države, pokrajine i lokalnih samouprava, a koji trenutno sav odlazi u centralnu blagajnu vlasti u Beogradu.

Sa Vojvođanima će u petak, 8. decembra, razgovarati građani Sombora (od 9h do 11h na gradskoj pijaci, Trg Svetog Trojstva), Novog Sada (od 16.30h do 17h kod Katedrale, ugao ulica Zmaj Jovine i Modene) i Kikinde (od 20h, u stranačkim prostorijama Vojvođani LSV na Trgu srpskih dobrovoljaca broj 30).

izvor: https://www.rtv.rs/sr_lat/izbori-2023/pokrajinski-izbori/lsv-vojvodjani-krecu-na-turneju-predstavice-program-na-ravne-casti%E2%80%9C_1499742.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: SPS i naprednjaci rehabilituju Slobodana Miloševića i devedesete

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka pokušavaju da rehabilituju režim i lik Slobodana Miloševića i da nas vrate u devedesete godine

Published

on

By

„To je najmračnija decenija u modernoj istoriji Srbije…. Rehabilitaciju politike devedesetih godina ne rade samo Dačić i socijalisti, to rade i naprednjaci i Aleksandar Vučić. Ona je u funkciji obnavljanja politike koja je u osnovi – politika revanšizma“, istakao je Bešlin.

„Reč je o rehabilitaciji ne samo Slobodana Miloševića, nego jedne autoritarne, korumpirane i po svojoj osnovi i suštini – duboko zločinačke politike, koja je okarakterisala Srbiju tokom devedesetih. Tada su Milošević, socijalisti i radikali vladali nama, a to rade i sada. Ono što je karakterisalo te godine su laži, neistine, falsifikati, represija i nasilje“, podsetio je Bešlin u Danu uživo.

Dodaje da je devedesete obeležilo i brutalno nasilje nad studentima, opozicionim aktivistima, pa i mirnim građanima.

„Sve demonstracije devedesetih su bile mirne, a građani su bili redovno prebijani. Dešavala su se i ubistva političkih protivnika, kao i novinara. Pomenimo Slavka Ćuruviju, koga je po naredbi samog vrha ubila država na Uskrs 1999. godine. Desila su se i dva pokušaja atentata na Vuka Draškovića, od kojih je jednom ranjen, a drugi put su poginula četvorica njegovih bliskih sagovornika“, navodi Bešlin.

Ističe da su ratovi obeležili devedesete, a da je ključnu ulogu u njima imao Miloševićev režim.

„Ne smemo zaboraviti ni hiperinflaciju koja je namerno bila sistematski izazivana da bi se građani pljačkali. Imali smo i propast banaka, kao i propast stare devizne štednje. To je najmračnija decenija u modernoj istoriji Srbije“, istakao je Bešlin.

Smatra da se Dačić pominjanjem Slobodana Miloševića u predizbornoj kampanji obraća jednom delu starih birača ove stranke, koji su zadržali sentimente prema toj i takvoj politici.

„To je strašno. Jedan značajan broj građana Srbije koji su u velikoj meri bili žrtve takve politike, zahvaljujući gebelsovskoj propagandi, nije u stanju da prepozna koliko je taj režim devedesetih odgovoran za njihovo loše stanje. I tada i danas. Oni su pod uticajem te strašne propagande, nemogućnosti da se otvori jedna otvorena i slobodoumna debata, i oni se njima na taj način obraćaju“, konstatuje Bešlin.

On je ocenio da televizije sa nacionalnom frekvencijom punu deceniju „ispiraju mozak“ velikom broju građana koji ih prati.

Konstatuje da su se u dnevnopolitičke svrhe vratili i termini koji su iz devedesetih, ka što su „srbomrzac“ i „ustaša“.

„Opozicija tada nije bila viđena kao politički protivnik, već je viđena kao neprijatelj koji mora biti uništen. A ako pogledate danas, videćete istovetni odnos prema opoziciji kao i devedesetih godina. Dakle, to nije politički konkurent sa kojim ulazite u civilizovanu polemiku, već se opozicija doživljava kao apsolutni neprijatelj koji mora biti uništen“, zaključio je Bešlin.

(N1, foto: Gradski portal)

izvor: https://autonomija.info/beslin-sps-i-naprednjaci-rehabilituju-slobodana-milosevica-i-devedesete/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Evropski savet traži da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uđe u Poglavlje 35

Evropski savet tražiće od Evropske Komisije da im “hitno dostavi predlog za izmene i dopune merila iz Poglavlja 35”, kojim bi u to pregovaračko poglavlje sa Srbijom bili uključeni Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni, navodi se u prvom nacrtu zaključaka evropskih lidera prepremljenjih za predstojeći samit u koje je N1 imao uvid

Published

on

By

U nacrtu se navodi i rok – kraj januara 2024. godine.

Istim dokumentom evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da „u potpunosti poštuju i sprovode“ i briselski Sporazum i njegov ohridski Aneks „bez daljeg odlaganja i preduslova“, naglašavajući da se to odnosi i na osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

„EU Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio medijator EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi“, dodaje se u tom dokumentu, ali i izražava žaljenje „zbog izostanka njegove primene“.

Predsednici Vlada i država članica EU podsećaju da su normalizacija odnosa dve strane i sprovođenje obaveza iz dijaloga „suštinski uslovi na evropskom putu“ i upozoravaju da „obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“.

Lideri 27 država članica EU očekuju od Srbije da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mere da se počinioci napada na građane, pripadnike KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i novinara tokom demonstracija 29. maja, kao i nasilnih napada na Kososvku policiju 24. septembra na severu Kosova, uhapse i brzo privedu pravdi, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta pripremljenih za decembarski sastanak.

Evropski Savet ponavlja da nema opravdanja za nasilje, oštro osuđuje nasilne akte i žali što Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu.

U istom dokumentu EU Savet izražava zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga Srbije u blizini Kosova, ali i konstatuje da je potom došlo do smanjenja trupa i opreme.

„Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele“, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog saveta.

Evropski Savet pozdravlja to što je Srbija preduzela „neke korake“ u pravom smeru, uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova, ali i dodaje da bi trebalo da „podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili“.

Lideri država članica EU podsećaju na svoj raniji zaključak da će izostanak smirivanja situacije na terenu „imati posledice“ i pozivaju se na raniju izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja, „da je spreman da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno“.

Ovo je deo prve verzije nacrta zaključaka koji bi trebalo da finalizuju i usvoje ministri evropskih poslova država članica EU na Savetu za opšte poslove 12. decembra, a potom potvrde lideri u okviru Evropskog saveta, na poslednjem ovogodišnjem redovnom samitu, koji je zakazan za 14. i 15. decembar u Briselu.

Očekuje se da dokument bude usvojen bez većih izmena.

Dan ranije, 13. decembra, u Briselu će biti održan i samit EU-Zapadni Balkan, na kome se očekuje dolazak lidera svih država regiona.

izvor: https://n1info.rs/vesti/nacrt-zakljucaka-evropskog-saveta-sporazum-o-normalizaciji-odnosa-kosova-i-srbije-uvrstiti-u-poglavlje-35/

Continue Reading

Trending