Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Protestom zatražena istina i pravda o smrti Dženana i Davida

Muriz Memić, otac mladića Dženana, pozvao je na kraju protesta s kojeg su zatražena istina i pravda o smrti njegovog sina i smrti Davida Dragičevića, na “mirnu i dostojanstvenu šetnju”.

Published

on

Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Građani okupljeni na skupu podrške Dženanu Memiću i Davidu Dragičeviću stigli su na Trg Bosne i Hercegovine odakle su ponovo pozvali na odgovornost nadležnih u bh. i pravosuđu Kantona Sarajevo.

Šetnja od trga ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu do Trga BiH prošla je u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

Muriz Memić, otac mladića Dženana, pozvao je na kraju protesta s kojeg su zatražena istina i pravda o smrti njegovog sina, ali i smrti Davida Dragičevića, na “mirnu i dostojanstvenu šetnju” ulicama Sarajeva.

Zahtjevi sa protesta

Prethodno je pročitao i zahtjeve.

  • Otvaranje istrage u Tužilaštvu BiH za ubistvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku;
  • Prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od sedam dana;
  • Prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od sedam dana;
  • Suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci;
  • Suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana.

Podrška porodicama

Prema neslužbenim procjenama, na protestu se okupilo više hiljada ljudi. Okupljeni na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, dali su podršku borbi porodica stradalih mladića.Play Video

“Hvala svima što vidim danas BiH ujedinjenu. Malo mi je teško poslije svih ovih dešavanja, što narod pada u nesvijest, ali sabrat ću se. Uvijek mi je ta hitna u glavi, kada je trebala Dženanu. Svi znate, pet i po godina koliko se borimo. I evo na šta smo spremni – da dođete iz svih krajeva, da tražimo pravdu na ulici umjesto da to uradi država”, rekao je Muriz Memić.

Memić je kazao da je danas došlo 20 autobusa iz svih krajeva BiH.

“Svi ste došli u pravom smjeru, ali ima jedan autobus koji ide u pogrešnom smjeru. U tom autobusu su tužitelji, policajci, vještaci, doktori. Doći ćemo mi do ubica. Imamo i snage i pameti. Ali moraju da odu iz pravosuđa: Dalida Burzić, Sead Kreštalica, Aida Topalović, Šejla Herić, Amina Rudić, Ćato Meris, Mladen Fuertuzla, Ivana Petkovic, Zdravko Knežević, Tihomir Jurko i drugi. Moraju da odu nečasni vještaci”, zatražio je Memić.

Očekuje otvaranje istrage za ubistvo

Zatim je rekao kako je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija “imala hiljadu prilika da se ispravi, da se vrati na pravi put”.

“Oni se igraju sa pravosuđem. Rekao sam da uvijek ima časnih policajaca, tužitelja i vještaka, ali oni moraju biti većina. Oni moraju osjetiti snagu ovog naroda. Oni moraju znati da smo se probudili. Ima li iko ovdje da vjeruje Sabini Sarajliji? Ima li iko ovdje da vjeruje VSTV-u? VSTV i postavlja i razrješava, i tužitelje i sudije”, rekao je.

Memić je kazao da je Tužilaštvo BiH na čelo sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić formiralo predmet, pokrenulo istragu i uskoro počinje suđenje.

“Očekujemo daljnju istragu. Ovih dana očekujemo otvaranje istrage za ubistvo. Ta priča će se završiti uskoro. Ali očekujemo da reaguje VSTV i da ostrani nečasne sudije i tužitelje iz pravosudnih institucija. Ovim bandiditima u pravosuđu ne treba riječ ili međunarodna zajednica. Njima treba čvrsta ruka. Ne mogu više sa nama raditi na ovakav način”, zaključio je.

Feraget: Ovo je korumpirana država

Okupljenima se na skupu obratio advokat porodica Memić i Dragičević Ifet Feraget.

“Nisam u stanju da ovu bitku izvedem do kraja, ali vodit ću je. Odluka Vrhovnog suda Federacije BiH je dokaz da je sve što sam govorio je istina, odluka Ustavnog suda BiH je dokaz da je istina ono što govorim. Našoj djeci treba novi put, novi snovi i samo zajedno to možemo osigurati. Ovo je korumpirana država i ovo je trebalo biti završeno u roku od mjesec dana. Ovo je slučaj od kojeg su korumpirani policajci i tužioci napravili veleslučajeve”, poručio je Feraget.

“Tražimo ono što nam je zagarantovano Dejtonskim ustavom, kad se oduzem nečiji život država je dužna poduzeti sve. Dženan je ležao u krvi sat vremena dok su obavijestili hitnu”, poručio je Feraget.

Zatim se osvrnuo na detalje oba slučaja:

“Dženan je dovezen prekasno. Oni koji su bili s njim je gledao Dženana kako umire. David nije pljačkao nikakve kuće nego su ga našli u potoku jer im se to uklapalo u scenario sa kriminalne konferencije. Tužioci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću, a zadesno utapanje u Banja Luci. Odluke sudova pokazuju da se radi o kriminalcima. Kad se desi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne treba vam advokat, država je dužna da sprovede istragu ali ovdje fali država”.

‘Odgovor porodica Memić i Dragičević je dostojanstvo’

“Bitno je utvrditi odgovornost Dalide Burzić, Aide Topalović, Alene Kurspahić Nadarević i Seada Kreštalice i policajaca, ako tužilac zataška ubistvo vi ne vjerujete sistemu u kojem radi.

Mnogo je veća opasnost društvena kada tužilac zataškava ubistvo nego kada kriminalac nekoga ubije. Odgovor porodica Memić i Dragičević je dostojanstvo.

Mi ovdje imamo dokaze, zato oni šute. Ovo će promijeniti sistem i moramo do kraja istjerati. Ovo što se desilo u ova dva slučaja priliči Afganistanu, ne priliči BiH. Mi smo dovoljno pametni, da uredimo svoje probleme.

Poslao sam pismo visokom predstavniku, a Schmidt mi je odgovorio da trebamo raditi na uspostavljanju vladavine pravde. Vladavina prava je da se tužioci drže zakona”, kazao je Feraget.

Arijana Memić: ‘Sada svi govore o ubistvu Dženana Memića’

Okupljenima se obratila Arijana Memić, sestra stradalog Dženana.

Ona je podsjetila da se prije pet godina govorilo kako je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći. Samo je porodica govorila da se radilo o ubistvu.

“Sada svi – javnost, mediji, pa čak i institucije – govore o ubistvu Dženana Memića. Pet osoba je u zatvoru zbog ometanja istrage: Alisa Mutap Ramić, Zijo Mutap, Hasan Dupovac, Jospi Barić i Muamer Ožegović. Zar mislite da bi smo to postigli da je Muriz Memić šutio, da sam ja šutila, da smo svi mi šutili”, poručila je Arijana Memić.

Dragičević: Nadam se da su spremne ćelije za ubice

Putem video linka okupljenima se obratio Davor Dragičević, otac ubijenog Davida.

U svom obraćanju, između ostalog je kazao kako danas nije u Sarajevu kako ne bi bio uhapšen.

“Konačno zajedno. Vrijeme je da Tužilaštvo kaže ko je ubio Dženana i Davida. Vrijeme je da vidimo na kojoj smo strani, a za mene je samo jedna strana – istine i pravde. Nadam se da su spremne ćelije za ubice”, poručio je Davor Dragičević.Play Video

Prije njega skupu se obratila i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.

“Zašto sam ja danas ovdje i zašto se evo već tri godine borim za svoje dijete? Tri godine ponavljam: moga djeteta nema, ja ga vratiti ne mogu. I niko, nažalost. Mog sina ne mogu da zaboravim. Pogledajte koliko nas je ovdje”, poručila je Suzana Radanović i dodala:

“Dosta mi je da gledam djecu političara koji ne znaju šta će od obijesti, dok smo našoj djeci kupovali cipele na kredit. A oni enormno bogati, vozaju se privatnim avionima, jedna porodica drži po 30 firmi. To je isto i u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Onda kažu da se narod boji izaći na ulice. Čega se boji? Šta mi mogu, ubili su mi dijete?”, rekla je.

Na kraju obraćanja Suzane Radanović puštena je pjesma “Klinac u getu” koju je napisao njen pokojni sin David Dragičević, a koja je postala nezvanična himna borbe porodica Memić i Dragičević za istinu.

Porodice tragaju za istinom

Prethodno su grupe građana, okupljene oko inicijativa “Pravda za Dženana” i “Pravda za Davida”, stigle na protest u Sarajevu.

Autobusi sa učesnicima protestnog okupljanja došli su iz više gradova kako bi ukazai na još uvijek nerasvijetljene uzroke smrti dvojice mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Dženanova porodica već 5,5 godina traga za istinom o smrti ovog mladića, a danas se održava 20.  protest po redu.

Uz porodicu Dženana Memić, godinama već pravdu traži i porodica Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke čije ubistvo također godinama nije riješeno.

Iznošene krupne optužbe

Nerazjašnjene okolnosti smrti dvojice mladića, Dženana Memića na Ilidži kod Sarajeva i Davida Dragičevića u Banjoj Luci, više od pet, odnosno tri godine kod građana bude nesigurnost i sumnje u pravosudni i policijski sistem u državi.

U oba slučaja iznošene su krupne optužbe na račun najviših dužnosnika, organizirani su protesti, a u “slučaju Memić” potvrđene su i optužnice, među ostalim, i protiv policajaca.

Međutim, uzroci smrti i eventualni počinitelji ni u jednom slučaju nisu službeno utvrđeni.

Dženan Memić je stradao 8. februara 2016. godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži, a sedam dana kasnije je preminuo.

David Dragičević je nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u Banjoj Luci.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Alise Ramić, njenog oca Zijada Mutapa, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao.

Oni su se na ročištu u Sudu BiH izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od tamošnjeg Okružnog javnog tužilaštva.

Tada su naveli kako je preuzet predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske koji se odnosi na više osoba “zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela”.

IZVOR: AL JAZEERA

izvor: https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2021/9/11/danas-u-sarajevu-protesti-inicijative-pravda-za-dzenana-i-pravda-za-davida

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending