Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Protestom zatražena istina i pravda o smrti Dženana i Davida

Muriz Memić, otac mladića Dženana, pozvao je na kraju protesta s kojeg su zatražena istina i pravda o smrti njegovog sina i smrti Davida Dragičevića, na “mirnu i dostojanstvenu šetnju”.

Published

on

Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Građani okupljeni na skupu podrške Dženanu Memiću i Davidu Dragičeviću stigli su na Trg Bosne i Hercegovine odakle su ponovo pozvali na odgovornost nadležnih u bh. i pravosuđu Kantona Sarajevo.

Šetnja od trga ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu do Trga BiH prošla je u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

Muriz Memić, otac mladića Dženana, pozvao je na kraju protesta s kojeg su zatražena istina i pravda o smrti njegovog sina, ali i smrti Davida Dragičevića, na “mirnu i dostojanstvenu šetnju” ulicama Sarajeva.

Zahtjevi sa protesta

Prethodno je pročitao i zahtjeve.

  • Otvaranje istrage u Tužilaštvu BiH za ubistvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku;
  • Prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od sedam dana;
  • Prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od sedam dana;
  • Suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci;
  • Suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana.

Podrška porodicama

Prema neslužbenim procjenama, na protestu se okupilo više hiljada ljudi. Okupljeni na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, dali su podršku borbi porodica stradalih mladića.Play Video

“Hvala svima što vidim danas BiH ujedinjenu. Malo mi je teško poslije svih ovih dešavanja, što narod pada u nesvijest, ali sabrat ću se. Uvijek mi je ta hitna u glavi, kada je trebala Dženanu. Svi znate, pet i po godina koliko se borimo. I evo na šta smo spremni – da dođete iz svih krajeva, da tražimo pravdu na ulici umjesto da to uradi država”, rekao je Muriz Memić.

Memić je kazao da je danas došlo 20 autobusa iz svih krajeva BiH.

“Svi ste došli u pravom smjeru, ali ima jedan autobus koji ide u pogrešnom smjeru. U tom autobusu su tužitelji, policajci, vještaci, doktori. Doći ćemo mi do ubica. Imamo i snage i pameti. Ali moraju da odu iz pravosuđa: Dalida Burzić, Sead Kreštalica, Aida Topalović, Šejla Herić, Amina Rudić, Ćato Meris, Mladen Fuertuzla, Ivana Petkovic, Zdravko Knežević, Tihomir Jurko i drugi. Moraju da odu nečasni vještaci”, zatražio je Memić.

Očekuje otvaranje istrage za ubistvo

Zatim je rekao kako je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija “imala hiljadu prilika da se ispravi, da se vrati na pravi put”.

“Oni se igraju sa pravosuđem. Rekao sam da uvijek ima časnih policajaca, tužitelja i vještaka, ali oni moraju biti većina. Oni moraju osjetiti snagu ovog naroda. Oni moraju znati da smo se probudili. Ima li iko ovdje da vjeruje Sabini Sarajliji? Ima li iko ovdje da vjeruje VSTV-u? VSTV i postavlja i razrješava, i tužitelje i sudije”, rekao je.

Memić je kazao da je Tužilaštvo BiH na čelo sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić formiralo predmet, pokrenulo istragu i uskoro počinje suđenje.

“Očekujemo daljnju istragu. Ovih dana očekujemo otvaranje istrage za ubistvo. Ta priča će se završiti uskoro. Ali očekujemo da reaguje VSTV i da ostrani nečasne sudije i tužitelje iz pravosudnih institucija. Ovim bandiditima u pravosuđu ne treba riječ ili međunarodna zajednica. Njima treba čvrsta ruka. Ne mogu više sa nama raditi na ovakav način”, zaključio je.

Feraget: Ovo je korumpirana država

Okupljenima se na skupu obratio advokat porodica Memić i Dragičević Ifet Feraget.

“Nisam u stanju da ovu bitku izvedem do kraja, ali vodit ću je. Odluka Vrhovnog suda Federacije BiH je dokaz da je sve što sam govorio je istina, odluka Ustavnog suda BiH je dokaz da je istina ono što govorim. Našoj djeci treba novi put, novi snovi i samo zajedno to možemo osigurati. Ovo je korumpirana država i ovo je trebalo biti završeno u roku od mjesec dana. Ovo je slučaj od kojeg su korumpirani policajci i tužioci napravili veleslučajeve”, poručio je Feraget.

“Tražimo ono što nam je zagarantovano Dejtonskim ustavom, kad se oduzem nečiji život država je dužna poduzeti sve. Dženan je ležao u krvi sat vremena dok su obavijestili hitnu”, poručio je Feraget.

Zatim se osvrnuo na detalje oba slučaja:

“Dženan je dovezen prekasno. Oni koji su bili s njim je gledao Dženana kako umire. David nije pljačkao nikakve kuće nego su ga našli u potoku jer im se to uklapalo u scenario sa kriminalne konferencije. Tužioci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću, a zadesno utapanje u Banja Luci. Odluke sudova pokazuju da se radi o kriminalcima. Kad se desi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne treba vam advokat, država je dužna da sprovede istragu ali ovdje fali država”.

‘Odgovor porodica Memić i Dragičević je dostojanstvo’

“Bitno je utvrditi odgovornost Dalide Burzić, Aide Topalović, Alene Kurspahić Nadarević i Seada Kreštalice i policajaca, ako tužilac zataška ubistvo vi ne vjerujete sistemu u kojem radi.

Mnogo je veća opasnost društvena kada tužilac zataškava ubistvo nego kada kriminalac nekoga ubije. Odgovor porodica Memić i Dragičević je dostojanstvo.

Mi ovdje imamo dokaze, zato oni šute. Ovo će promijeniti sistem i moramo do kraja istjerati. Ovo što se desilo u ova dva slučaja priliči Afganistanu, ne priliči BiH. Mi smo dovoljno pametni, da uredimo svoje probleme.

Poslao sam pismo visokom predstavniku, a Schmidt mi je odgovorio da trebamo raditi na uspostavljanju vladavine pravde. Vladavina prava je da se tužioci drže zakona”, kazao je Feraget.

Arijana Memić: ‘Sada svi govore o ubistvu Dženana Memića’

Okupljenima se obratila Arijana Memić, sestra stradalog Dženana.

Ona je podsjetila da se prije pet godina govorilo kako je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći. Samo je porodica govorila da se radilo o ubistvu.

“Sada svi – javnost, mediji, pa čak i institucije – govore o ubistvu Dženana Memića. Pet osoba je u zatvoru zbog ometanja istrage: Alisa Mutap Ramić, Zijo Mutap, Hasan Dupovac, Jospi Barić i Muamer Ožegović. Zar mislite da bi smo to postigli da je Muriz Memić šutio, da sam ja šutila, da smo svi mi šutili”, poručila je Arijana Memić.

Dragičević: Nadam se da su spremne ćelije za ubice

Putem video linka okupljenima se obratio Davor Dragičević, otac ubijenog Davida.

U svom obraćanju, između ostalog je kazao kako danas nije u Sarajevu kako ne bi bio uhapšen.

“Konačno zajedno. Vrijeme je da Tužilaštvo kaže ko je ubio Dženana i Davida. Vrijeme je da vidimo na kojoj smo strani, a za mene je samo jedna strana – istine i pravde. Nadam se da su spremne ćelije za ubice”, poručio je Davor Dragičević.Play Video

Prije njega skupu se obratila i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.

“Zašto sam ja danas ovdje i zašto se evo već tri godine borim za svoje dijete? Tri godine ponavljam: moga djeteta nema, ja ga vratiti ne mogu. I niko, nažalost. Mog sina ne mogu da zaboravim. Pogledajte koliko nas je ovdje”, poručila je Suzana Radanović i dodala:

“Dosta mi je da gledam djecu političara koji ne znaju šta će od obijesti, dok smo našoj djeci kupovali cipele na kredit. A oni enormno bogati, vozaju se privatnim avionima, jedna porodica drži po 30 firmi. To je isto i u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Onda kažu da se narod boji izaći na ulice. Čega se boji? Šta mi mogu, ubili su mi dijete?”, rekla je.

Na kraju obraćanja Suzane Radanović puštena je pjesma “Klinac u getu” koju je napisao njen pokojni sin David Dragičević, a koja je postala nezvanična himna borbe porodica Memić i Dragičević za istinu.

Porodice tragaju za istinom

Prethodno su grupe građana, okupljene oko inicijativa “Pravda za Dženana” i “Pravda za Davida”, stigle na protest u Sarajevu.

Autobusi sa učesnicima protestnog okupljanja došli su iz više gradova kako bi ukazai na još uvijek nerasvijetljene uzroke smrti dvojice mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Dženanova porodica već 5,5 godina traga za istinom o smrti ovog mladića, a danas se održava 20.  protest po redu.

Uz porodicu Dženana Memić, godinama već pravdu traži i porodica Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke čije ubistvo također godinama nije riješeno.

Iznošene krupne optužbe

Nerazjašnjene okolnosti smrti dvojice mladića, Dženana Memića na Ilidži kod Sarajeva i Davida Dragičevića u Banjoj Luci, više od pet, odnosno tri godine kod građana bude nesigurnost i sumnje u pravosudni i policijski sistem u državi.

U oba slučaja iznošene su krupne optužbe na račun najviših dužnosnika, organizirani su protesti, a u “slučaju Memić” potvrđene su i optužnice, među ostalim, i protiv policajaca.

Međutim, uzroci smrti i eventualni počinitelji ni u jednom slučaju nisu službeno utvrđeni.

Dženan Memić je stradao 8. februara 2016. godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži, a sedam dana kasnije je preminuo.

David Dragičević je nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u Banjoj Luci.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Alise Ramić, njenog oca Zijada Mutapa, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao.

Oni su se na ročištu u Sudu BiH izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od tamošnjeg Okružnog javnog tužilaštva.

Tada su naveli kako je preuzet predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske koji se odnosi na više osoba “zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela”.

IZVOR: AL JAZEERA

izvor: https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2021/9/11/danas-u-sarajevu-protesti-inicijative-pravda-za-dzenana-i-pravda-za-davida

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Zašto se seku drva u priobalju Kanala DTD kod Mihajlova

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani postavila je danas pitanje nadležnima u Javnom vodoprivednom preduzeću Vode Vojvodine, kao i predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu, zašto se izvodi masovna seča drva u okolini Mihajlova, odnosno u priobalju Kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD)

Published

on

By

“Meštani su veoma zabrinuti, jer se radi o mestu koje je omiljeno izletište generacija Mihajlovčana, ali i stanovnika susednih mesta”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se meštani nadaju se da će veoma brzo dobiti odgovore od nadležnih.

(Autonomija/Beta, foto: LSV-Vojvođani)

izvor: https://autonomija.info/lsv-vojvodjani-zasto-se-seku-drva-u-priobalju-kanala-dtd-kod-mihajlova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Salapura se sramoti antifašističke borbe i časne istorije Zrenjanina

Zrenjanin, 2. oktobar 2023 – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je sramotno što se naprednjačka vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom, srami antifašizma i na nedostojan način obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Published

on

By

Sramotno je što je Salapura odlučio da današnji praznik obeleži kršenjem Statuta grada Zrenjanina, kao i Odluke o ustanovljavanju gradskih praznika, nagrada, javnih priznanja i zvanja počasnog građanina grada Zrenjanina.

U članu II navedene odluke stoji da je Drugi oktobar jedan od praznika grada, a u članu III da se praznik obeležava svečanom akademijom.

Možda je on danas na nekoj akademiji Srpske napredne stranke ili snima neku neki novu marketinšku „šarenu lažu“, ali akademije posvećene slavnoj antifašističkoj borbi naših predaka nije bilo.

Salapura, sem što krši Ustav Srbije, sada to radi i sa propisima grada Zrenjanina i jasno je da njemu nije mesto ne čelnoj funkciji našeg grada.

Istorija Zrenjanina je i bogata, i časna, i slavna.Nje se ne treba stideti! Njom se treba ponositi.

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17883

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Država zaboravila tetkice i domare: Težak položaj nenastavnog osoblja u školama

Punih 20 godina traje borba nenastavnog osoblja zaposlenog u osnovnim i srednjim školama za poboljšanje materijalnog položaja

Published

on

By

U svim dosadašnjim razgovorima sa vlastima mnogo puta su bili zaboravljeni. Utisak je da su i u aktuelnim pregovorima sa Vladom Srbije ostali na margini jer njihovih zahteva nema na spisku koji je posle protesta zaposlenih u obrazovanju predat u Nemanjinoj 11.

A upravo je na tom protestu Nebojša Lazić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, ukazao da se korekcija koeficijenata nenastavnog osoblja koje radi u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika odlaže duže od decenije.

– Od 2012. godine svaki put kada se povećavala plata u prosveti vannastavno osoblje je bilo izostavljeno. Minimalna cena rada je povećavana pet puta tako da su zaposleni sa III, IV i V stepenom stručne spreme dospeli ispod minimalca, pa je njihove zarade do minimalne dotirala država – rekao je Lazić na protestu održanom 26. septembra u Beogradu.

Nedavna izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, pomenutim zaposlenim u obrazovanju nije donela ništa.

– Novom uredbom smo svi stavljeni na minimalac što je neprihvatljivo za stručnu spremu koju imamo i složenost posla koji obavljamo – ukazuje Lazić, ilustrujući to podatkom da je po novoj uredbi raspon koeficijenata od prvog stepena (spremačica) do petog (domar, majstor na održavanju i kuvar sa petim stepenom) od 9,30 do 9,38.

On podseća da je korekcija koeficijenata tražena još 2013, u vreme dok je ministar prosvete bio Žarko Obradović, ali da odgovora nije bilo.

Potom je predstavnicima nenastavnog osoblja 2017. tadašnji ministar Mladen Šarčević obećao da će koeficijenti biti izmenjeni, predlažući da škole iz sopstvenih sredstava povećaju platu ovoj kategoriji zaposlenih do 30 odsto. Ni to se nije obistinilo jer mnoge škole nemaju sopstvene prihode, a u nekim koje ih imaju direktori nisu bili voljni da postupe po Šarčevićevoj sugestiji budući da nije bila obavezujuća.

– Sve što je tada obećano i rečeno nikada nije ispunjeno. Dvadeset godina se priča o platnim razredima, oni nikad neće biti uvedeni, jer su za to potrebne velike pare koje država nema. Pre tri godine smo bili smo kod premijerke Ane Brnabić i tada je obećala da će majstor održavanja, blagajnik i administrativni radnik sa četvrtim i sa petim stepenom biti po koeficijentima izjednačeni sa četvrtim i petim stepenom nastavnog osoblja. To je naš prvi zahtev da bi se ispravila dugogodišnja nepravda – navodi Lazić.

U narednom koraku, dodaje naš sagovornik, sindikat traži da se zaposleni sa II, III, IV i V stepenom stručnosti po koeficijentima i plati izjednače sa onima koji imaju istu stručnu spremu, a rade u javnom sektoru i finansiraju se iz budžeta. Takođe, „tetkice“ bi trebalo da se izjednače sa koleginicama iz javnog sektora, budući da su sada plate nejednake.

Na spisku zahteva sindikata je i da se uvede prekovremeni rad za vannastavno osoblje u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika.

– Majstori na održavanju, domari zbog čestih kvarova i havarija na vodovodnim cevima, curenju radijatora i kvarovima na elektroinstalacijama vrlo često dolaze van svog radnog vremena vikendom i državnim praznicima. Takođe se vikendom često održavaju seminari, probni završni, završni i prijemni ispiti. Zbog toga tražimo da se za vannastavno osoblje uvede prekovremeni rad do 22 sata, noćni rad posle 22 časa, kao i rad vikendom i praznicima. U svim javnim službama u javnom sektoru postoji prekovremeni rad koji se dodatno plaća, što tražimo da se uvede i u obrazovanju – kaže Lazić.

On najavljuje da će o zahtevima vannastavnog osoblja sindikat u narednom periodu obavestiti premijerku i ministarku prosvete, sa kojom će tražiti i da se sastanu.

Čiste za svima

Nebojša Lazić napominje da su zaposleni dodatno opterećeni jer moraju da čiste i održavaju fiskulturne sale koje škole izdaju korisnicima i sportskim klubovima, ali za taj posao nisu plaćeni.

– Mi smo dužni da sale održavamo i čistimo za školsku decu, a ne za klubove – poručuje Lazić.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/tetkice-domari-nenastavno-osoblje-skola/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade građana na protestu u Varšavi, opozicija najavljuje veliku promenu

Hiljade ljudi se okupilo danas na opozicionom mitingu u centru Varšave, dve nedelje uoči izbora za koje liberalna Građanska platforma (PO) kaže da bi mogli da budu odlučujući kada je reč o budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i njenoj demokratičnosti

Published

on

By

“Dolazi velika promena. Ovo je znak ponovnog rođenja Poljske”, rekao je lider PO Donald Tusk okupljenima na centralnom trgu u Varšavi, prenosi Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, upozorio je da bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla da izvede Poljsku iz Evropske unije, a izbore je okarakterisao kao ključne za prava manjina i žena.

Britanska agencija navodi da veliki broj okupljenih nosi zastave Poljske i Evropske unije, te da se opozicija nada da će današnji marš postati najveći u poslednjih nekoliko decenija i da će podstaći birače da učestvuju na izborima.

“Svi ulažu u radna mesta, u borbu protiv klimatske katastrofe, a nama je uskraćen novac jer je neko odlučio da uništi demokratiju u Poljskoj”, rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski na mitingu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva usled rasta cena i zabrinutosti zbog, kako Rojters navodi, erozije demokratskih principa.

Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/101056/hiljade-gradana-na-protestu-u-varsavi-opozicija-najavljuje-veliku-promenu/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvodina gubi jezičku šarolikost: Sve manje đaka u odeljenjima manjinskih nacionalnih zajednica

U odeljenjima u Vojvodini u kojima se školuju učenici na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica svake godine sve je manje prvaka

Published

on

By

Vojvodina tako polako gubi jedno od svojih najvećih odlika – jezičku šarolikost.

U Vojvodini nije bilo retko da se po gradovima i selima pozdravlja i na tri, četiri jezika. Čuli bi se tu srpski, mađarski, nemački, slovački, pa tako redom. Uvek se ponešto znalo iz jezika komšija iz druge nacionalne zajednice. Tako se naviklo, piše Danas.

Ipak, u mogućoj budućnosti, pojedini jezici ovde se više neće govoriti. Zbog ubrzanog iseljavanja stanovništva, pogotovo nacionalnih manjina, sve je manje ljudi koji u Vojvodini pričaju jezicima koji su ovde postojali od kada je i krenulo naseljavanje ovog dela Evrope.

Većina Slovaka, Rumuna, Hrvata ili Mađara u Vojvodini ima pasoše Evropske unije, što im olakšava migracije.

Ne zaboravimo da su se u Vojvodini, pre samo par vekova na nekim mestima govorili francuski i španski, ali te nacionalne zajednice nisu uspele da opstanu na ovom prostoru.

Koordinatorka Odbora za obrazovanje pri Nacionalnom savetu slovačke nacinalne manjine Svetlana Zolnjan kaže da je pre deset godina u slovačkim odeljenjima u osnovnim školama bilo oko 3.400 učenika, a sada ih je tek 2.400. Za deset godina kako ističe, izgubili su 1.000 učenika, što je čitava jedna osnovna škola.

Inače, u 17 škola u Vojvodini može se pohađati nastava na slovačkom jeziku, a ukupan broj odeljenja je 134 u osnovnim školama, zajedno sa kombinovanim odeljenjima. Više od polovine škola u kojima postoji nastava na slovačkom ima manje od 15 đaka, koliko je minimalno propisano po zakonu.

Razlog je odlazak stanovništva. Što se tiče slovačke nacionalne manjine, pre svega ljudi odlaze u Slovačku, ali i druge zemlje. Nacionalni savet nema kompetencije da reši ekonomska pitanja. Pokušavamo da stipendiramo učenike i da im na razne druge načine olakšamo školovanje, ali nažalost taj efekat je jako slab”, izjavila je ona.

U srednjim školama na slovačkom jeziku može se učiti u dve gimnazije u Kovačici i Bačkom Petrovcu, jednoj tehničkoj školi i medicinskoj školi u Novom Sadu, na smeru medicinska sestra.

Ukupno u svim odeljenjima upisano je 102 učenika u prvi razred. Nacionalni savet daje neku finasijsku podršku tim učenicima kao i Matica slovačka. Deca dobijaju kompjutere, starije srednjojškolce stipendiramo, kao i studente koji se posvete oblastima prosvete, informisanja i kulture, kako bi na taj način obezbedili stručni kadar za škole i lokalne samouprave. U novosadskoj Predškolskoj ustanovi ‘Radosno detinjstvo’ imamo jedno predškolsko odeljenje koje je slovačkom jeziku“, nastavila je ona.

Na području grada Zrenjanina broj mađarskih odeljenja je ostao na nivou prethodne školske godine, ali je broj dece smanjen. U jedinoj gradskoj osnovnoj školi na mađarskom jeziku samo jedan đak prvak počinje školu 1. septembra.

Najveća dvojezična osnovna škola u Zrenjaninu, osnovna škola “Servo Mihalj” u Mužlji školsku godinu počinje sa 510 učenika u dve školske zgrade. Broj đaka je ostao na prošlogodišnjem nivou, ali je ove godine upisano manje mađarskih đaka prvaka.

“Očekujemo 15 prvaka na mađarskom jeziku, oni će biti smešteni u dva odeljenja, u centralnoj zgradi biće samostalno odeljenje sa 12 učenika, a u tzv. spoljnjoj zgradi kombinovano. Sedmoro dece je manje nego prošle godine što se tiče prvaka“, rekao je Atila Molnar, direktor osnovne škole “Servo Mihalj” u Mužlji za Panon televiziju.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/354283/Vojvodina-gubi-jezicku-sarolikost-Sve-manje-djaka-u-odeljenjima-manjinskih-nacionalnih-zajednica.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šormaz o pokretu koji je formirao sa Mihajlović i Pak: Idemo na izbore, Srbija protiv nasilja je smešna, a desnica je Vučićeva

Formirali smo pokret “Uvek za Srbiju” još ranije ali smo čekali pravi trenutak da to objavimo. Imamo dosta članova, kontakata i organizacija, poznatih ljudi, koji su sa nama… Učestvovaćemo na izborima – kaže za Danas Dragan Šormaz, bivši funkcioner SNS, koji je zajedno sa bivšim funkcionerkama naprednjaka – Zoranom Mihajlović i Stanislavom Pak, oformio novu političku organizaciju uoči najavljenih prevremenih izbora

Published

on

By

Na pitanje koje su to organizacije i ličnosti koje su se pridružile novonastalom pokretu čiji su lideri bivši naprednjaci, sagovornik Danasa nije hteo da odgovori.

Rade Basta, bivši ministar privrede iz redova koalicije SPS-JS, neće biti u ovom pokretu, naznačava Dragan Šormaz.

– Bićete svi iznenađeni kada budete videli ko će sve biti na našoj listi za izbore. Ali, neću sada da otkrivam. Do raspisivanja izbora ima još dosta vremena… Sve do početka novembra. Uostalom, ko zna da li će i biti raspisani? Ko zna da li će Vučić biti predsednik tada? – kaže Šormaz.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo iznenađenje da Aleksandar Vučić sutra padne, s obzirom na to da je priznao krivicu za tragediju u mestu Banjska na severu Kosova.

– Onda bi Vučić morao da podnese ostavku – kaže Šormaz.

Ja sam NATO lobista a Vučić priča sa njima svakog dana?

Kako naznačava, Aleksandar Vučić je odgovoran za svu tragediju iako je Radoičić priznao krivicu.

– Radoičić nije radio sam – i to nije moje ubeđenje – to je tako. Aleksandar Vučić je kriv za sve što se dešava u Srbiji. To ne pričam zato što sam ja nešto ljut na njega. Ja sam se sa njim razišao upravo zbog tih stvari, jer nisam više to mogao da podnesem – kaže Šormaz.

– Aleksandar Vučić je kriv za inflaciju, za lošu ekonomsku situaciju, a narodu maže oči sa parizerom podrigušom, dok on jede skupe kolače u Njujorku – kaže sagovornik Danasa.

Vučić je kriv, ističe, za svakog mrtvog Albanca i Srbina na Kosovu.

 Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode…

– Zato što je izveo Srbe iz institucija i stvorio prostor Aljbinu Kurtiju da uđe u te institucije. Vučić je formirao i organizovao ove ljude o kojima priča Milan Radoičić. Vučić nije pucao na tog kosovskog policajca, ali je odgovoran. Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode… – kaže Šormaz.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/sormaz-o-pokretu-koji-je-formirao-sa-mihajlovic-i-pak-idemo-na-izbore-srbija-protiv-nasilja-je-smesna-a-desnica-je-vuciceva/

Continue Reading

Trending