Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Problemi sa strujom, grejanjem i prevozom, ima i zavejanih ljudi

Published

on

Putari čiste saobraćajnice po prioritetima i navode da su svi glavni pravci prohodni. Da se saobraćaj u Srbiji odvija otežano i usporeno iako je smanjen intenzitet padavina, saopštio je AMSS. Pavle Pavlović iz Beograd-puta rekao je za da su sve ulice prvog prioriteta u Beogradu očišćene, a da se krenulo sa čišćenjem ulica drugog prioriteta. Iz Sekretarijata za javni prevoz za N1 kažu da ima problema u saobraćanju 13 linija gradskog prevoza u Beogradu. Putevi Srbije objavili su deonice na kojima ima snega. Vlažan i težak sneg bez struje ostavio više hiljada potrošača. U Obrenovcu neće biti nastave. Propao kamion u Beogradu zbog pucanja vodovodne cevi. Čak 17 osoba, među kojima su i deca, zaglavljeni su duže od 24 sata na Maljenu.

Pratite situaciju u zemlji uživo:

11.43 – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u Obrenovcu da je trenutno 30 odsto ukupnog kapaciteta elektroenergetskog sistema van pogona, ali da će se tokom dana taj procenat smanjivati i da se u naredna dva dana očekuje stabilizacija situacije, saopšteno je iz njenog kabineta.

11.21. – Od jutros je u Beogradu na terenu 380 komunalnih radnika Gradske čistoće, 50 transportnih vozila i deset radnih mašina angažovanih na uklanjanju snega i posipanju soli, saopštio je danas Beoinfo. U trećoj smeni je 180 komunalnih radnika uklanjalo sneg sa prilaza pešačkim prelazima, autobuskih stajališta, javnih stepeništa, trotoara širih od pet metara i čistili sneg u pešačkim zonama.

Ekipe su nastavile i sa posipanjem soli kako bi se sprečilo formiranje leda, a osim ljudstva, angažovana je i mehanizacija, pa su na beogradskim ulicama tokom noći bila 33 transportna vozila i sedam radnih mašina JKP „Gradska čistoća“. Iako je bilo otežano odnošenje smeća u pojedinim delovima grada zbog obimnih padavina, „Gradska čistoća“ je uspela da stigne do gotovo svih lokacija i isprazni sudove za odlaganje otpada. Odnošenje smeća i dalje je otežano u uskim i strmim ulicama koje su i dalje neprohodne za kamione „Gradske čistoće”.

10.55 – Zbog teškog snega oboren je velik broj stabala i bandera. Do noćas u 24 sata Zelenilo je intervenisalo 205 puta, a danas je čak 505 zahteva, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, palo je više od 300 stabala u gradu, 41 bandera javne rasvete, EDB, Telekoma i drugih, što se nikada nije dogodilo.

10.35 – Čak 17 osoba, među kojima su i deca, zaglavljeni su duže od 24 sata na Maljenu, javlja dopisnica N1.

10.03 – Elektrodistribucija Srbije je saopštila da su sve raspoložive ekipe danonoćno angažovane na saniranju posledica velikog nevremena, „praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, koje je nanelo velike štete distributivnoj mreži širom Srbije“.

Kako se navodi u saopštenju, ekipe Elektrodistribucije su i tokom protekle noći intenzivno radile na saniranju kvarova i štete na elektrodistributivnoj mreži širom Srbije.

„Posao na otklanjanju kvarova biće nastavljen neprekidno, sve dok ne budu sanirani svi kvarovi i obezbeđeno potpuno redovno snabdevanje električnom energijom. Otklanjanje kvarova je otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva, posebno u planinskim predelima. Zbog toga Elektrodistribucija apeluje na nadležne službe, odnosno komunalna preduzeća u okviru lokalnih samouprava, da obezbede prohodnost lokalnih puteva, posebno u planinskim predelima, kako bi naše službe mogle da priđu lokacijama na kojima se desila šteta i saniraju kvarove na distributivnoj mreži u najkraćem mogućem roku“, poručili su iz ovog preduzeća.

9.58 – Saobraćaj vozova, iz sistema BG voz iz stanice Resnik prema Mladenovcu i Lazarevcu, trenutno je u prekidu, saopštio je Sekretarijat za javni prevoz. Kako se navodi u saopštenju, koje je preneo Beoinfo, železnički saobraćaj obustavljen je na delu pruge od Resnika do Mladenovca i od Resnika do Lazarevca.

Iz Sekretarijata su naveli da se radi na otklanjanju smetnji na infrastrukturnim kapacitetima, posle čega će saobraćaj ponovo biti uspostavljen.

9.45 – U Beogradu je zbog pucanja ulične vodovodne cevi u Kostolačkoj ulici na Voždovcu, kod broja 21, kroz kolovoz propao dostavni kamion. 

Izvor : N1

09.35 – Protesti koji se održavaju nekoliko subota u Srbiji nisu se raspali, kaže novinarka Newsmax Adria Jasmina Dobrilović, ali aktuelna tema bi trebalo da bude funkcionisanje elementarnih ljudskih potreba, poput struje i vode. „I ovoj su se vlasti desile blokade – Srbija nema struju, Obrenovac nema ni struju ni vodu, opet se desila blokada Srbije“, navela je Dobrilović.

09.16 – Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović izjavio je da više od 90.000 potrošača nema struju, uglavnom zbog težine snega, a najteža situacija je u Zlatiborskom, Mačvanskom, Kolubarskom okrugu gde ima ozbiljnih problema sa elektrosnabdevanjem.

09.12 – Uprkos najavama gradskih funkcionera da se stanje u Beogradu nakon obilnih snežnih padavina polako stabilizuje, na beogradskim ulicama se još na mnogim mestima mogu videti posledice jučerašnjeg nevremena. Na Novom Beogradu, u blizini zgrade opštine i popularnog restorana, ekipa N1 je naišla na stablo koje je na parkingu palo na nekoliko automobila i značajno ih oštetilo.

09.00 – U Obrenovcu je doneta odluka o potpunoj obustavi nastave usled problema sa strujom i grejanjem, javlja „Nova.rs“.

Problemi na gradskim linijama u Beogradu, vanredno u Ivanjici

Meteorološkinja N1 Milica Tadić kaže da sneg po Srbiji dalje pada ali da je dobra vest da je vrhunac snežne epizode iza nas. Slab sneg padaće još danas, a od sutra će biti uglavnom suvo.

U mnogim mestima palo je više desetina centimetara snežnog pokrivača a dodatne poteškoće izazivao je jak vetar, koji je doneo ciklon poreklom iz Đenovskog zaliva.

Najviše snega palo je na planinama, ali i u Beogradu gde je jutros do šest sati napaodalo 27 cm snega.

Zimska služba „Beograd puta“ saopštila je da se nalazi u četvrtom stepenu pripravnosti i od juče je na terenu.

Načelnik Operativnog kontrolnog centra za javni prevoz u Sekretarijatu za javni prevoz Miloš Damnjanović izjavio je za N1 da javni prevoz u Beogradu saobraća redovno osim na 13 gradskih linija gde je izmenjen ili zbog snežnih padavina ili drveća koje je palo na kolovoz. Damnjanović navodi da je sneg težak, pa se drveće nadvijalo nad saobraćajnice i došlo je do pucanja devreća i blokiranja saobraćaja.

Izvor : N1

Pavle Pavlović, dežurni inženjer, rekao je za RTS da su sve ulice prvog priorieta u Beogradu očišćene, a da se krenulo sa čišćenjem ulica drugog prioriteta. Prema njegovim rečima, ekipe „Beograd puta“ očistile su 1.900 kilometara puta na teritoriji Beograda i nastavljaju sa radom.

Podsećamo, padavine su u nedelju uzrokovale mnogobrojne probleme, pre svega u saobraćaju, ali i na elektromreži.

Putarske ekipe nisu uspevale da uklone sneg sa ulica, pa je u pojedinim delovima Beograda saobraćaj bio na ivici kolapsa, iako je nedelja.

U pojedinim delovima Beograda pod težinom snega padale su grane, ali je bilo i slučajeva da se oborilo celo drvo, i to uglavnom na u neposrednoj blizini parkiranih automobila. Zelenilo je saopštilo da je bilo više od sto prijava polomljenih grana ili stabala.

Putari ipak navode da su uspeli da obezbede da svi državni putevi i auto-putevi prvog i drugog reda, svi prilazi graničnim prelazima i put ka aerodromu budu prohodni. To je saopštio i resorni ministar Tomislav Momirović.

AMSS navodi da pored snežnih padavina pojačan vetar stvara i snežne nanose koji smanjuju vidljivost i dodatno otežavaju saobraćaj.

Upozorava se na opreznu vožnju zbog nepovoljnih uslova pre svega na putevima u planinskim predelima.

Vanredno u Ivanjici, problemi sa strujom u centralnoj i zapadnoj Srbiji

Istovremeno, stiže vest da je na teritoriji Ivanjice proglašena vanredna situacija.

Sneg je stvorio probleme i u snabdevanju električnom energijom u planinskim predelima centralne i zapadne Srbije.

Pokidani dalekovodi, polomljene bandere, ostavili su bez struje više hiljada potrošača. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica, zato se preporučuje oprez vozačima.

n1

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending