Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Predizborno ispomaganje Orbana i Vučića

Sve čvršća ekonomska uvezanost između dve države, praćena je kritikama zbog ugrožavanja demokratskih vrednosti na obe strane

Published

on

Dan od kojeg „zavisi“ položaj Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj – tako je 3. april, izborni dan u obe države, okarakterisao Peter Sijarto, aktuelni šef mađarske diplomatije.

U poseti Beogradu 7. februara, ocenio je i da nastavak dobre saradnje Srbije i Mađarske „zavisi“ od rezultata aprilskih izbora.

Dok je broj Srba u Mađarskoj vrlo mali, Mađari su u Srbiji najbrojnija manjinska zajednica, sa oko 250 hiljada građana prema poslednjem popisu.

Veliki broj Mađara u Srbiji ima dvojno – srpsko i mađarsko državljanstvo. Time ostvaruju pravo da glasaju na izborima u obe države.

Srbiju i Mađarsku, osim izbornog datuma, vežu i dobri odnosi dvojice lidera – mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić i Orban od međusobnim odnosima

Više puta su isticali da su odnosi Srbije i Mađarske na „vrhunskom i istorijskom nivou“, Orban je glavni zagovornik brzog ulaska Srbije u Evropsku uniju, dok ga Vučić naziva „velikim prijateljem“.

Dok su Orbanov Fides (Fidesz) u Mađarskoj i Vučićeva Srpska napredna stanka (SNS) u Srbiji na početku izbornih kampanja za ostanak na vlasti, opozicija u obe države i deo međunarodnih nevladinih organizacija optužuje ih za nazadovanje u demokratskim procesima.

Orban je, jedini među liderima EU, na listi najvećih neprijatelja medija, nevladine organizacije „Reporteri bez granica“.

Ista organizacija Srbiji proteklih godina beleži pad na listi medijskih sloboda. Srbija se našla na 93. mestu od 180 država, uz ocenu da je zemlja „sa slabim institucijama“ i da lažne vesti šire „provladini senzacionalistički mediji“.

I Orban i Vučić, međutim, takve kritike demantuju. Istovremeno, i Srbija i Mađarska intenziviraju odnose sa Pekingom i Moskvom, što nailazi na negodovanje Evropske unije.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj dolaze u vreme kada je Budimpešta u višestrukim sporovima s Briselom oko standarda vladavine prava. EU

Sa kim će vojvođanski Mađari?

Vučića i Orbana veže i partnerstvo sa Savezom vojvođanskih Mađara, vladajućom partijom Mađara u Srbiji. SVM je sestrinska partija Orbanovom Fidesu, a u Srbiji je deo vlasti sa Vučićevim SNS-om.

Šef poslaničke grupe SVM u parlamentu Srbije Balint Pastor rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ta partija 3. aprila neće prekidati dosadašnju praksu – na parlamentarne izbore u Srbiji izlaze samostalno. Na izborima za parlament Mađarske, mađarsku dijasporu u Srbiji pozivaju da glasa za Fides.

Pored redovnih parlamentarnih izbora, u Mađarskoj se 3. aprila na inicijativu Fidesa održava i referendum o podršci kontroverznom LGBTQ zakonu, što su analitičari ocenili kao Orbanov potez da animira svoju birače da izađe na izbore.

Nasuprot Fidesa je raznolika koalicija šest opozicionih partija, na čelu s konzervativcem Peterom Marki-Zajem (Marki-Zay).

Građane Srbije prvog vikenda aprila očekuju redovni predsednički i izbori za grad Beograd, ali i vanredni izbori za republičku skupštinu.

Za razliku od prošlih izbora 2020, koje je veći deo opozicije u Srbiji bojkotovao uz ocenu da izborni uslovi nisu fer, ovog puta su najavili kandidature.

Kakva su očekivanja SVM?

U aktuelnom sazivu republičkog parlamenta Savez vojvođanskih Mađara ima devet poslanika, što im je do sada najbolji izborni rezultat.

Za stranke manjina u Srbiji ne primenjuje se cenzus koji važi za ostale političke partije, već prirodni prag (jedan mandat se dobija kad se broj važećih glasova podeli sa brojem poslanika u parlamentu – 250).

„Imaćemo svoju listu od 250 kandidata za parlament i izborni program. Nadamo se da ćemo ponoviti dobar rezultat, to nam je pošlo za rukom 2020. godine“, rekao je Balint Pastor za RSE.

Pored republičke, SVM je u koaliciji sa SNS-som deo i pokrajinske i lokalnih vlasti u sredinama gde živi mađarska zajednica, a lider SVM Ištvan Pastor je i predsednik pokrajinske skupštine Vojvodine.

SVM je ranije saopštio da će podržati Vučića ako se bude kandidovao za predsednika Srbije. Spisak predsedničkih kandidata i izbornih lista za parlament za sada nije poznat, jer izbori zvanično još nisu raspisani.

Da li će izbori uticati na veze Srbije i Mađarske?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, ocenjuje Aleksandar Popov iz nevladinog Centra za regionalizam, išao „Orbanovim tragom“ u načinu uspostavljanja vlasti.

Svetski mediji mađarskog premijera opisuju kao „desničarskog populistu“.

Popov ističe da režimi u Mađarskoj i Srbiji „jedan drugog podupiru“ i da su „najbolji“ odnosi, kako ih zvaničnici opisuju, zasnovani na ličnim relacijama Vučića i Orbana.

Ipak, smatra da od rezultata izbora ne zavisi položaj manjina u dve države.

„Ukoliko bi došlo do promene vlasti na izborima u bilo kojoj državi, ne verujem da bi došlo do turbulencija, ni da bi bilo razloga da se drastično promene odnosi, jer mi nemamo otvorenih bilateralnih pitanja“, rekao je Popov.

Istakao je i da opozicija u Mađarskoj ima veće šanse da „poljulja“ Orbanovu vlast, nego što je to slučaj sa opozicijom u Srbiji.

„Jedna cigla je izvučena ispod Orbanovog režima“, rekao je Popov, podsećajući da je opozicija na lokalnim izborima osvojila vlast u Budimpešti.

Dok u Mađarskoj u trci za parlament opozicija izlazi u jednoj koloni, u Srbiji su se opozicione stranke podelile u više koalicija koje najavljuju nastup na izborima.

Popov, pozivajući se na dosadašnja izborna istraživanja u Srbiji, ne daje „velike šanse“ da se na izborima u Srbiji dogodi „preokret“. Podseća da opozicione stranke od 2012. godine, kada je SNS došao na vlast, ukazuju na urušavanje izbornog procesa i vladavinu prava.

‘Kumovanje’ dobrim odnosima Vučića i Orbana

U SVM-u smatraju da je njihova partija „ključna“ za dobru saradnju Srbije i Mađarske. Prema rečima Balinta Pastora, SVM je „kumovao“ dobrim odnosima Vučića i Orbana.

„Možda zvuči neskromno, ali je istinito. Savez vojvođanskih Mađara je imao ključnu ulogu u dobrim odnosima (Orbana i Vučića) još 2008. i 2009. godine, kada je Srpska napredna stranka formirana, a Viktor Orban bio u opoziciji u Mađarskoj“, rekao je Pastor.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je od dolaska na vlast pokrenula nekoliko privrednih programa u Vojvodini, ali i u centralnom delu Srbije, upravo u saradnji sa SVM – odnosno kroz fondaciju koju ta stranka vodi.

Kritike na račun Orbanove vlasti u Mađarskoj SVM odbacuje, dodajući da se „nikad nije sumnjalo u regularnost izborne volje“ građana Mađarske.

„Ukoliko vi imate dvotrećinsku većinu i ukoliko poštujete proceduru i institucije, ja u tome ne vidim ništa loše, ali je evidentno da je politika Viktora Orbana smetala nekim krugovima u Briselu“, naveo je Balint Pastor.

Na kritike na račun Vučića, Pastor odgovara da Srbija ne bi u decembru 2021. otvorila prvi klaster – set poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, „da postoje neki ogromni problemi“ u vezi sa stanjem demokratije u Srbiji.

Glasanje mađarske dijaspore putem pošte

Građani koji imaju mađarsko državljanstvo, ali ne i prebivalište u Mađarskoj, na parlamentarnim izborima 3. aprila glasaće u najvećem broju putem pošte.

Druga opcija je da glasaju u diplomatskim predstavništvima na dan izbora.

Mađarska je dijaspori sa dvojnim državljanstvom glasanje omogućila zakonom iz 2011. godine. Procene su da se od tada broj građana sa pravom glasa na mađarskim izborima uvećao za milion.

Glasanje putem pošte obavlja se nešto ranije – deset dana do dve nedelje pre izbornog dana.

Među mađarskom dijasporom u Srbiji, gde prema popisu iz 2011. živi više od 250 hiljada Mađara i većina njih ima dvojno državljanstvo, ne ostvaruju svi svoje biračko pravo.

Da bi ostvarila pravo glasa, mađarska dijaspora treba da zatraži upis na birački spisak. Praksa je da se njima na kućnu adresu šalje glasački listić.

Nakon što glasaju, svoj zapečaćeni glas i formular sa podacima iz mađarskih dokumenata građani šalju izbornoj komisiji. U Srbiji su to ambasada Mađarske u Beogradu ili generalni konzulat Mađarske u Subotici.

„To je nešto što smo (kao proceduru) iskusili i na prošlim izborima“, rekao je za RSE Balint Pastor.

Na isti način dijaspora ostvaruje i pravo glasa na referendumu u Mađarskoj.

„Biće i referendumske kampanje, mi ćemo podržati stav Vlade Mađarske“, rekao je Balint Pastor iz SVM.

Opozicija SVM-u, među političkim predstavnicima Mađara u Vojvodini, su Mađarski pokret i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM).

Mađarski pokret je na parlamentarnim izborima u Mađarskoj dao podršku zajedničkom kandidatu opozicije Peteru Marki – Zaju, uz ocenu da bi nakon promene vlasti u Mađarskoj Marki-Zaj održavao „bliske i bratske“ odnose matice i dijaspore.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara nije se do sada izjasnila da li će podržati vladajuću ili opozicionu kolonu.

Ko će sa opozicijom u Srbiji?

Te dve opozicione partije Mađara najavile su učešće na republičkim izborima – u koloni sa opozicionim koalicijama Vučiću.

Mađarski pokret je u decembru 2021. godine najavio je saradnju sa koalicijom „Moramo“, na zajedničkoj izbornoj listi građansko-zelenog bloka koju predvodi bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Uz poziv vojvođanskim Mađarima i svim građanima Srbije na „zajedničko opoziciono delovanje“, Mađarski pokret je sebe opisivao kao alternativu u odnosu na „provladinu, nekritičnu politiku Saveza vojvođanskih Mađara“.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, koju predvodi Aron Čonka, na izborima u Srbiji nastupiće na listi „Ujedinjena Srbija“.

Predvodnica te parlamentarne liste je Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde, dok je predsednički kandidat penzionisani general Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

Ko je Orbanu opozicija u Mađarskoj?

Glasanjem na parlamentarnim izborima 3. aprila , građani Mađarske odlučuju da li Orban ostaje na premijerskoj funkciji nakon 12 godina na vlasti. Ukoliko pobedi, Orbanu bi to bio četvrti uzastopni mandat.

Većina istraživanja daje Orbanovom Fidesu neznatnu prednost u odnosu na opozicionu koaliciju.

Referendum koji je raspisan istog dana je, prema oceni aktivista za ljudska prava, diskriminatoran.

Grupe u Mađarskoj koje se zalažu za LGBTQ prava objavile su zajedničko saopštenje, u kojem navode da Orbanov referendum šteti dostojanstvu LGBTQ osoba i da će podstaći mržnju. Oni su pozvali Mađare da ponište referendum tako što će precrtati glasački listić.

Da će izbori za parlament biti najznačajniji izazov Orbanovoj moći otkako su on i njegova antiimigraciona partija Fides 2010. godine dobili dvotrećinsku većinu u parlamentu, ocenila je agencija AP (Asošijejted pres).

Orban opoziciju optužuje da su „desničarski i levičarski esktremisti koji služe stranim interesima“.

Najveći do sada opozicioni savez, koji se kreće od liberalnih grupa do desničarske partije Jobik (Jobbik), suočava se s nizom izazova – od unutrašnjih podela do neravnopravnog pristupa medijima i finansiranju.

Politiko podseća da su opozicioni lideri, u pokušaju da poraze Orbana, obećali da će ostaviti svoje razlike po strani, a da su u svojim nastupima mađarskog premijera okrivili za podrivanje demokratskih normi i nezavisnih institucija.

Prema oceni briselskog magazina Politiko (Politico), izbori bi mogli da definišu da li će se Mađarska vratiti u evropski mejnstrim ili će se još više približiti Moskvi i Pekingu.

Prethodne pobede su Orbanu, naglašava Blumberg, omogućile da bez podrške opozicije, menja zakone, uključujući i Ustav, napada manjine i uvodi pravila koja otežavaju smenu najviših zvaničnika.

Tokom Orbanovog mandata EU je pokrenula istrage o eroziji demokratskih normi u Mađarskoj i odložila milijarde evra pomoći zbog zabrinutosti za korupciju.

(Slobodna Evropa, Foto: Magločistač)

izvor: https://www.autonomija.info/predizborno-ispomaganje-orbana-i-vucica.html

SLOBODNA VOJVODINA

Gardijan o dešavanjima na Kosovu: Ako se dokaže da je Vučić umešan, to bi moglo da dovede do sankcija Srbiji

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza paravojne grupe koja je u nedelju napravila zasedu policijskoj patroli i sukobila se sa kosovskim snagama

Published

on

By

Vlasti u Prištini su prikazale niz modernog naoružanja koje je grupa koristila, uključujući dva oklopna automobila srpske proizvodnje i bacač granata, uz dokument koji navodno pokazuje da je bacač granata, koji je proizvela kompanija Zastava naoružanja, isporučila srpska vojska, piše britanski Gardijan.

Kosovska vlada je takođe tvrdila da je vođa grupe bio istaknuti političar kosovskih Srba lojalan srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, a da je jedan od trojice borca paravojnih formacija ubijenih u nedelju bio bivši telohranitelj Aleksandra Vulina, šefa srpske obaveštajne službe koji je sankcionisan od strane SAD. jula za korupciju.

„Ova grupa je došla iz Srbije, obučavaju se u Srbiji, finansiraju ih i opremaju vojska Srbije i njena policija“, rekao je za Gardijan kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja.

„Deo oružja je oduzet iz magacina vojske i predat teroristima koji su na Kosovo došli iz Srbije“.

Svečlja je rekao da je njegovo ministarstvo podelilo dokaze sa zapadnim ambasadama i agencijama.

„Ono što su hteli je da zauzmu teritoriju Kosova i da otvore novi kanal komunikacije, novi put od Srbije do Kosova“, rekao je on i dodao da je krajnji cilj podela zemlje.

Vlada Srbije je negirala umešanost u oružanu grupu, ali je održala zvaničan Dan žalosti za troje mrtvih.

Vučić je pokušao da opravda njihove postupke lažnom tvrdnjom, na sastanku sa ruskim ambasadorom u Beogradu, da kosovska vlada sprovodi etničko čišćenje.

Kosovo navodi da je grupu predvodio Milan Radoičić, zamenik lidera stranke Srpska lista koju podržava Beograd, a koja dominira politikom u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Svečlja je rekao da obaveštajna služba njegove zemlje veruje da je Radoičić, koji su sankcionisale SAD i Velika Britanija, ranjen i da se oporavlja u glavnoj vojnoj bolnici u Beogradu.

Tvrdnja nije mogla biti nezavisno verifikovana. Radoičić se nije javno izjašnjavao, ali je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdio da je snimak na kojem se vidi Radoičić među pripadnicima paravojske „prevara“.

Sukob se dogodio u trenutku kada su pregovori uz posredovanje EU usmereni na normalizaciju odnosa između dve zemlje u zastoju, pri čemu je Vučić obećao da nikada neće priznati Kosovo, a kosovska vlada je zbog toga odbila da uspostavi poluautonomnu asocijaciju srpskih opština.

SAD podržavaju pregovore i do sada su stajale na strani Evrope jer su većinu krivice za njihov neuspeh svalile na kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Ali Bajdenova administracija istražuje umešanost Beograda u paravojnu jedinicu i pokušava da otkrije njenu misiju.

Ukoliko se utvrdi da je Vučić bio umešan, to bi moglo da promeni pristup pregovorima koji su zauzeli SAD i EU, koje su zakonodavci sa obe strane Atlantika kritikovali kao pristrasne prema Beogradu. To bi moglo da dovede i do sankcija Srbiji.

„Sve je jasnije da je na delu bio scenario da se izazove sukob kako bi srpska vojska ušla da zaštiti srpski narod na severu i tako sprovela podelu Kosova“, rekla je Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

„Ova operacija, bez obzira ko je direktno odgovoran za nju u Beogradu, prešla je crvenu liniju koju Zapad ne može da toleriše“, rekla je Biserko.

„Ovu situaciju nije isprovocirao Kurti, kako komentariše većina u Beogradu. Naprotiv, pokazao je zrelost, a kosovska policija profesionalizam“.

U brifing dokumentu za EU, kosovska vlada je rekla da je „grupa od desetina maskiranih naoružanih ljudi otvorila vatru na rutinsku patrolu policajaca“ 24. septembra u selu Banjska u blizini granice sa Srbijom.

U sukobima je poginuo jedan kosovski policajac, tri pripadnika paravojne grupe, a nekoliko je povređeno. Srpska grupa se zatim u oklopnim automobilima povukla do manastira u blizini sela, što je dovelo do sukoba.

Pre nego što je kosovska policija uspela da preuzme kontrolu nad manastirom, rekao je Sveča, neki od paravojnih grupa su uspeli da pobegnu i pređu u Srbiju.

Američki državni sekretar, Antoni Blinken, osudio je napad na kosovsku policiju i rekao: „Počinioci ovog zločina moraju biti pozvani na odgovornost kroz transparentan istražni proces.

„Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih akcija ili retorike koji bi mogli dodatno da podstaknu tenzije.

Blinken je pozvao na „povratak dijalogu uz posredovanje EU“.

Edvard P Džozef, bivši zamenik šefa misije na Kosovu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, rekao je da će, ako Beograd stoji iza paravojne grupe, SAD morati da preispitaju svoj pristup regionu.

„Stvar je u tome da su pozivi na dijalog isprazni sada kada je čitava američka strategija – da se Vučićeva Srbija kultiviše kao ’partner’ – eksplodirala“, rekao je Džozef, sada viši saradnik na školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins. u Vašingtonu.

„Vučićevo poricanje saznanja verodostojno je otprilike koliko i iluzorna politika SAD prema Srbiji“.

Špend Ahmeti, nezavisni kosovski političar i bivši gradonačelnik Prištine, rekao je: „Jasno je da će sledeći dani i nedelje biti napeti. Ovo nije gotovo.

„Mrtve milicije tretirane su kao heroji i to znači da je ovo poziv za više ’heroja’, ali je takođe izvesno da su im sada obezglavljene sposobnosti.

izvor: https://www.danas.rs/svet/gardijan-o-desavanjima-na-kosovu-ako-se-dokaze-da-je-vucic-umesan-to-bi-moglo-da-dovede-do-sankcija-srbiji/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Pendarovski: Spori proces integracije u EU je pretnja demokratiji na Balkanu

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da spori tempo procesa integracije u Evrosku uniju (EU) predstavlja jednu od pretnji demokratiji na Balkanu

Published

on

By

On je ocenio da je ruska invazija na Ukrajinu, kao nikada do sada, nametnula potrebu da se EU fokusira na integraciju zemalja Zapadnog Balkana, proces za koji je ocenio da će ojačati stabilnost, bezbednost i demokratizaciju regiona.

„Nažalost, odugovlačenje evropskih integracija iz različitih razloga u praktično svim zemljama Zapadnog Balkana rastura kredibilitet Unije, a spori tempo procesa integracije u Uniju predstavlja jednu od pretnji demokratiji na Balkanu“, rekao je Pendarovski na Konferenciji načelnika generalštabova vojski država članica Američko-jadranske povelje (A-5).

Predsednik Severne Mkedonije je istakao da nekoliko istraživanja javnog mnjenja pokazuje da podrška zapadno orijentisanim organizacijama i zemljama opada, kao i da prvi put posle tri decenije raste podrška nekim drugim organizacijama i drugim modelima upravljanja.

Komandant vojske SAD u Evropi general Kristofer Kavoli rekao je da ruska invazija na Ukrajinu ukazuje na vrednost i važnost kolektivne bezbednosti i kolektivnog teritorijalnog integriteta.

„Sve zemlje koje su ovde prisutne imaju značajne zajedničke programe saradnje i učestvuju kao partneri i saveznici u modernizaciji NATO-a u okviru koncepta kolektivne odbrane. Invazija na Ukrajinu nas takođe podseća da na stabilnosti treba da radimo svaki dan, a događaji u ovom regionu koji su se nedavno desili pokazuju da svi moramo da doprinesemo stabilnosti svakog dana“, istakao je Kavoli.

Konferenciji u Skoplju su prisustvovali i načelnici generalštabova Oružanih snaga (OS) Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, kao i visoki vojni rukovodioci Zajedničke komande NATO-a u Napulju i Evropske komande SAD.

Kao posmatrači su bili vojni predstavnici Generalštaba Vojske Slovenije, Generalštaba Vojske Srbije i Kosovskih bezbednosnih snaga, a kao gosti konferencije bili su komandanti Nacionalne garde iz sastava savezne države Sjedinjenih Država, koje su partneri zemljama A5, a to su Vermont, Minesota, Ajova, Merilend, Ohajo, Kolorado, Nju Džersi i Mejn.

(Beta, foto: Twitter)

izvor: https://autonomija.info/pendarovski-spori-proces-integracije-u-eu-je-pretnja-demokratiji-na-balkanu/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kako se u selu Banjska dogodio jednodnevni rat

Ni tri dana nakon oružanog sukoba u Banjskoj, na Kosovu i Metohiji, u kojoj su stradala četvorica Srba i jedan kosovski policajac, nije jasno šta se tamo zaravo dogodilo i kome je bio potreban taj jednodnevni rat. Ostala su otvorena brojna pitanja na koja odgovore nisu dali ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali ni kosovski premijer Aljbin Kurti, a na koje bi javnost morala da dobije odgovor

Published

on

By

Ni tri dana nakon oružanog sukoba u Banjskoj, na Kosovu i Metohiji, u kojoj su stradala četvorica Srba i jedan kosovski policajac, nije jasno šta se tamo zaravo dogodilo i kome je bio potreban taj jednodnevni rat. Ostala su otvorena brojna pitanja na koja odgovore nisu dali ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali ni kosovski premijer Aljbin Kurti, a na koje bi javnost morala da dobije odgovor.

Ostalo je nejasno zbog čega su Srbi kamionima blokirali seoski put na kome inače nema previše saobraćaja i to u u tri sata ujutru, u blizini pravoslavnog manastira. Zašto su izabrali baš tu noć u kojoj je predsednik Srbije bio u avionu iz Njujorka za Beograd, ali i trenutak u kome Kurti nije baš bio najpopularnija ličnost na Zapadu.

Ako je Vučićeva argumentacija tačna da su se Srbi pobunili, jer više nisu mogli da trpe Kurtijev teror, pitanje je zbog čega to nisu uradili ranije kada je direktnih povoda bilo mnogo više.

Kako se u selu Banjska dogodio jednodnevni rat 2

Nejasno je ostalo i ko je organizovao tu grupu Srba i da li iza svega stoji Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, kako tvrde kosovske vlasti, a o čemu Beograd ćuti.

Nejasno je i odakle toliko naoružanje, kako je stiglo u Banjsku i zašto kosovska policija i KFOR nisu na vreme zaustavili čak ni oklopno vozilo, ako su već imali snimak dronom.

Kome je bilo u interesu da dođe do pucnjave i zašto prvi put KFOR nije reagovao pravovremeno, iako imaju mandat koji im je poveren da bi se starali o bezbednosti i miru na severu Kosova.

Nejasno je i zbog čega srpski zvaničnici odmah nisu objavili imena stradalih Srba i zašto je Srpskoj listi bilo potrebno toliko vremena da bar izjavi saučešće porodicama stradalih.

I zašto su se oglasili saopštenjem tek nakon prozivke nemačkog ambasadora na Kosovu, ali ni jednom rečju ne demantujući da je Milan Radoičić jedan od organizatora pobune u Banjskoj. Ostalo je nejasno i zbog čega su kosovske vlasti prećutale čak i inicijale uhapšenih Srba, dok su tamošnji mediji o tome naširoko pisali.

Nejasno je ostalo i da li su srpske bezbednosne strukture znale da Srbi na Kosovu spremaju pobunu. Ako nisu znale postavlja se pitanje da li su se onda te grupe otrgle kontroli Beograda i krenule baš u odsustvu predsednika Srbije da same rešavaju svoje sukobe. A, ako su bezbednosne službe znale šta se sprema, da li su obavestile predsednika države na vreme.

Na sva ta pitanja zvanični Beograd, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u jedinom, reklo bi se odocnelom obraćanju javnosti u nedelju uveče, nije dao odgovore. Njegova tvrdnja da je Kurtijeva želja da Srbe uvuče u rat s NATO-om nije dovoljno objašnjenje za ono što se u nedelju desilo u Banjskoj.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/banjska-rat-radoicic-vucic-kurti/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Vlast pod hitno da saopšti ko stoji iza terorističkog napada u selu Banjska

Novi Sad, 27. septembar 2023 – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani osuđuje teroristički napad koji se dogodio u selu Banjska na Kosovu i poziva državne organe da u najhitnijem mogućem roku javnost upoznaju sa svim detaljima ovog zločinačkog čina

Published

on

By

Javnost mora da zna ko stoji iza ovog napada, ko je organizator, a ko izvršilac.

Brza istina o događajima u Banjskoj sprečila bi eskalaciju nasilja i nove tragične događaje.

Aleksandar Marton

Portparol

Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17881

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Moguće je u mlade usaditi ideju pomirenja, uprkos lošim državnim primerima

Za pogoršane odnose među takozvanim zemljama regiona, odnosno naslednicama SFR Jugoslavije, krivi su političari i zvanični državni narativi, ali građane to ni na koji način ne obavezuje da se takvoj situaciji povinuju, oni treba da svoje odluke i postupke baziraju na sopstvenom iskustvu i ne doozvole da državne politike sprečavaju njihovu saradnju i kontakte, poručuju za Autonomiju polaznici regionalne škole o devedesetima

Published

on

By

Mirta Čenić iz Splita, koja u Zagrebu studira političke nauke, za Autonomiju ističe da je do sada učestvovala samo na seminarima, predavanjima i treninzima u Hrvatskoj, te je bila zaintrigirana da vidi kako se o dešavanjima iz tog perioda govori u Srbiji i kakva je razlika između hrvatskih i srpskih predavača.

„Mislim da smo uspeli da se povežemo, ne samo na ovaj formalan način, nego mislim da je mnogo bitnije ono posle, nakon svih radionica, to povezivanje i druženje, to jedno zajedništvo koje se kreira i taj pozitivan prostor“, navodi Čenić.

Dodaje da ju je posebno inspirisalo predavanje Janje Beč-Neumann.

„Svi ljudi čija sam predavanje čula i od kojih sam dobila informacije daju mi nadu da se ja kao mlada osoba mogu u budućnosti baviti sličnim ovakvim radom. Želim edukovati i mlade ljude i sve one koji se žele edukovati, a smatram da treba edukovati i generaciju mog oca i druge generacije“, ističe Mirta Čenić.

Mirta Čenić iz Splita, foto: Autonomija

Petar Tomić iz Smedereva studira politikologiju u Beogradu i za naš portal ističe da tokom njegovog formalnog obrazovanja ratna, i uopšte društvena dešavanja iz devedesetih, nisu bila velika tema niti se o tome ozbiljno govorilo.

Zato je, kaže, hteo da čuje nešto od samih aktera tih događaja, iz prve ruke, posebno iz razloga što ti događaji i dalje definišu realnost u Srbiji i regionu.

„Nisam ranije bio na sličnim školama tako da nisam imao naročita očekivanja, ali sam pozitivno iznenađen. Zadovoljan sam programom, predavačima, dosta sam naučio“, kaže Tomić.

Dodaje i da je jedan od motiva za prijavu bilo to što je želeo da uspostavi kontakt sa ljudima iz bivših jugoslovenskih republika, da čuje njihova iskustva i razbije te stereotipe uz koje je odrastao.

„Mislim da su izuzetno značajne te neformalne škole, jer su to retka mesta gde možete čuti o današnjem medijskom prostoru i slično. Mislim da je to, iako ne postoji neki veliki potencijal u ovom trenutku, način na koji jedino možemo imati nadu da će biti drugačije“, istakao je Tomić, dodajući da je nužno da negde postoji mogućnost da se čuju i drugačija iskutva, makar koliko mala ta mogućnost bila.

Petar Tomić iz Smedereva, foto: Autonomija

Mirta smatra da je za pomirenje, pored napora koje države ulažu u taj proces, bitnije to kako se obični ljudi ponašaju i da li oni mogu sedeti za zajedničkim stolom.

„Ljudi, na žalost, uče od državnog nivoa, ali mislim da se upravo ovakvim programima širom cele bivše Jugoslavije u  jednu grupu mladih može usaditi ta ideja da se ne moraju mrzeti, da se jednostavno mogu voleti sa svojim kolegama iz regiona. A tako kreće jedan proces obnavljanja naših veza i dobrosusedskih odnosa, jer mislim da ćeš se uvek prvo obratiti nekome čiji jezik i kulturu poznaješ“, zaključuje ona.

CK13 – Škola o dvedesetim

Njih dvoje delić su od dvadesetak polaznika iz zemalja regiona koji su protekle nedelje pohađali Regionalnu političku školu o devedesetim – „Spasit će nas ljubav“, koja je u organizaciji Omladinskog centra CK13 održana u Sremskim Karlovcima.

Hana Kukučka iz CK13 za Autonomiju precizira da je cilj ove škole da se okupe mladi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine rođeni nakon devedesetih godina, kojima bi se ponudilo drugačije razumevanje, kontekstualizacija i kritička interpretacija dešavanja tih godina koja su odredila karakter ovih društava do danas i čije posledice određuju i egzistenciju mladih.

„Krize i raspad Jugoslavije, bujanje nacionalizma, sukobi, ratovi i zločini, s jedne strane, ali i antiratni otpor, mirovni angažman, primer dobra, solidarnosti, prijateljstva i ljubavi, sa druge strane, ne tematizuju se u sistemima formalnog obrazovanja u cilju prihvatanja istine, suočavanja sa prošlošću i izgradnje trajnog mira. U tom smislu, cilj ove škole je bio da stvori tu obrazovnu, političku i kulturnu alternativu i kao središnju temu i princip postavi ljubav kao političku vrlinu i kategoriju“, precizira ona.

Kako kaže, kao organizatorima, ubedljivo najjači utisak im je taj što su mladi ljudi uprkos ograničenjima, odsustvu podrške i razumevanja u svom okruženju odlučili da se prijave i prisustvuju ovom programu.

„Mi smo oduševljeni i nadahnuti za dalji rad u ovom polju zahvaljujući otvorenošću mladih da slušaju o teškim temama i hrabrošću mladih da transgeneracijsku traumu otvore i da se o njoj razgovara. Inspirisani smo i ohrabreni i našim gostima predavačima koji su svoj život posvetili otporu nacionalističkom zlu“, dodaje Kukučka.

Mediji meta režima

Jedna od stanica na putu razotkrivanja nasleđa devedesetih je i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, gde su se polaznici upoznali sa političkom i društvenom situacijom iz tog doba, te razlozima za nastanak tog esnafskog udruženja.

Između ostalog, programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić ih je upoznao sa aktuelnim stanjem na medijskoj sceni Srbije, s akcentom na položaj nezavisnih medijia koje je godinama podređen u odnosu na prorežimske propagandne medije.

Takođe, govorio je o produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koja je od samog formiranja udruženja usmerena ka antiratno i antinacionalističkom pogledu, što se vidi i u njegovim publikacijama i dokumentarnim filmovima.

Kako je istakao, vladajuća Srpska napredna stranka nezavisne medije percipira kao neprijatelje jer se svakodnevno bave alternativom sveprisutnom etnonacionalističkom monolitu.

„Pošto su ovi iz opozicije tako, jalovi, zbog toga smo mi vrlo često na meti. Branimo se onim čime možemo da se branimo, time što pišemo. I zato jedan tretman imaju novinarke Pinka, a sasvim drugi mi koji nemamo nikakve veze sa proizvodnjom laži i mržnje“, rekao je Gruhonjić.

U takvim uslovima, naveo je Gruhonjić, jedino se iznad vode može održati zahvaljujući projektnom finansiranju kod međunarodnih donatora.

Pored NDNV-a, polaznici su posetili i Centar za primenjenu istoriju u Beogradu, gde su se upoznali sa studentskim protestima tokom devedesetih. Pored toga, imali su prilike da slušaju predavanja Džemala Sokolovića, Staše Zajović, Janje Beč-Neumann, Ivana Čolovića i drugih koji su svedočili teškoćama iz vremena u kojem polaznici nisu ni bili rođeni.

Hana Kukučka za narednu godinu najavljuje nastavak škole, sa akcentom na događaje iz devedesetih godina i prevashodnim fokusom na rat i antiratni otpor.

Dalibor Stupar (Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/moguce-je-u-mlade-usaditi-ideju-pomirenja-uprkos-losim-drzavnim-primerima/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Rat“ na štandovima: Kako izgleda kad se na terenu sretnu vlast i opozicija

Izbori nisu raspisani, ali su stranke uveliko u kampanji – uglavnom terenskoj. Na terenu, osim političara i građana, sreću se i opozija i vlast. Jedan takav susret u subotu završen je šamaranjem, tvrde u stranici Zajedno. Naprednjaci odgovaraju da je prethodilo zavrtanje ruke. Kakvu to, eventualnu, predizbornu kampanju najavljuje?

Published

on

By

Kada opozicija krene među građane, tamo je dočeka vlast.

„Vi dođete na ulicu, zauzmete neki deo prostora, prijavite… Onda dođu oni, opkole vas. Onda tu počnu vređanja. To je jedna vrsta nasilja i prema tim ljudima koji su na štandovima opozicionim, ali i prema građanima koji bi tu da priđu. Šta treba da se potučemo na tim štandovima, da počnemo da se bijemo po ulici? Jel to nečija ideja“, zapitao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Nije samo ideja. Već se dogodilo na Banjici, kada su opozicionari i naprednjaci jedni pored drugih promovisali svoje ideje.

„Jedan gospodin je prišao i onako poprilično bezobraznim tonom se obratio aktivistima. Perifernim vidom sam video da dosta aktivista SNS snimaju taj događaj. Koleginica Sanja Vasić je prišla da prekrije telefon kojim je snimana ona konkretno“, opisao je situaciju Dušan Marković iz stranke Zajedno.

Dodaje da je potom izbio incident.

„Onda je nastao opšti haos na samom štandu, gde je ona dobila i jedan udarac preko levog obraza“, ističe Marković.

Isti događaj, a poptuno drugačije viđenje iz SNS perspektive.

„Oni provociraju sukob, napadnu naše aktiviste na štandu. Čuo sam da je zavrtala ruke i tako dalje, a posle kad su nju odgurnuli i rekli: ‘Čekaj bre, šta radiš to’, e onda su oni počeli da glume žrtve“, uzrvaća Vladimir Đukanović iz Srpske napredne stranke.

I tako su prve „žrtve“ pale, a da izbori još nisu ni raspisani.

„Ovo će verovatno biti jedna od najprljavijih kampanja koje smo imali do sada. Vrlo neprijatna kampanja sa verovatno određenim elementima nasilja, sa određenim zloupotrebama… To je antagonizacija koja je sada duboko usađena u našu političku praksu“, ocenjuje Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka.

Da šamari ne postanu uobičajena politička praksa, apeluju političari.

„Apelujem zaista na sve aktere političkog života da poradimo na političkoj kulturi u Srbiji“, kaže Dušan Marković.

„Ja savetujem našim aktivistima da ne nasedaju na te provokacije, jer oni jedva čekaju da to se dogodi“, naveo je Vladimir Đukanović.

„Mi ne smemo jedni druge da gledamo kao neprijatelje nego kao političke protivnike“, ukazuje Marković.

„I uvek da imate spremne mobilne telefone da slikate šta rade, kako se ponašaju i kako pokušavaju da izazovu incident. Svako dobro od Gospoda“, poručuje Vladimir Đukanović.

izvor: https://n1info.rs/vesti/rat-na-standovima-kako-izgleda-kad-se-na-terenu-sretnu-vlast-i-opozicija/

Continue Reading

Trending