Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Povlačenje SAD i NATO iz Avganistana razlog za zabrinutost Rusije, Kine i Indije

Published

on

Piše: Vlatko Sekulović

Povlačenje međunarodnih vojnih jedinica, predvođenih SAD, omogućilo je talibanima da ponovo preuzmu vlast nad Avganistanom, uvodeći društveni i politički sistem zasnovan na verskom fundamentalizmu. Sovjetski Savez je februara 1989. godine povukao svoje jedinice iz ove centralnoazijske države, nakon devet godina rata, a 1992. godine dolazi do sloma socijalističkog režima Nadžibulaha i preuzimanja vlasti od strane mudžahedina, preteča talibana. U Avganistanu je verski fundamentalizam, u razmaku od tridesetak godina, uspeo da nadvlada dve velike ideologije Zapada, socijalizam i liberalizam, oličenih u SSSR-u i SAD, nametajući svoj sistem smisla i vrednosti koji se može svesti na prezir prema univerzalnim ljudskim pravima i slobodama onako kako su ih Ujedinjene nacije kodifikovale nakon Drugog svetskog rata.

Jednakost ljudi, bez obzira na veru ili pol, u talibanskom i mudžahedinskom svetu jednostavno ne postoji. Superiornost jedne grupe ljudskih bića nad drugom zasnovana je na fundamentalističkom pristupu veri i religiji. Nevernik je niže biće od vernika, a žena od muškarca, što je normativizovano i institucionalizovano primenom talibanske interpretacije šerijatskog prava. Etničke ili rasne razlike nominalno ne postoje, ali u kulturi nasilja i netolerancije, svako lično svojstvo postaje bitno i može biti razlog dehumanizacije drugog i drugačijeg.

Vlatko Sekulović

Svojevremeno su mudžahedini prikazivani kao borci za slobodu i uživali svesrdnu podršku SAD i Pakistana u njihovoj borbi protiv socijalističkog režima i njegovih sovjetskih saveznika, o čemu svedoči film „Tajni rat Čarlija Vilsona“. U borbi protiv arhineprijatelja, „Carstva zla“, SSSR-a, evangelistička desnica u SAD je uspela da izdejstvuje povećanje vojne i svake druge pomoći mudžahedinima koji su jedini vodili oružanu borbu protiv Sovjetskog Saveza i socijalizma u okvirima Hladnog rata. Iscrpljujuća devetogodišnja vojna intervencija je među glavnim faktorima koji su doveli do gubitka poverenja u socijalističku ideologiju i munjevitog raspada Sovjetskog Saveza i Istočnoevropskog bloka. Ipak, Nadžibulahov režim, koji je spram islamističkog bio oličenje poštovanja ljudskih prava i sloboda,  uspeo je da se održi još tri godine, kada je Avganistan preuzela mudžahedinska koalicija.

Ovaj savez etnički raznorodnih „boraca za slobodu“ uspeo je u kratkom roku po preuzimanju vlasti da uništi svaki smisao avganistanskog društva, o čemu potresno svedoče dela Haleda Hoseinija, te je dolazak talibana 1996. godine, doživljen kao svojevrsni preporod i uspostavljanje kakvog-takvog sistema, makar i na fundamentalističkim šerijatskim osnovama studenata teologije. Munjevito su talibani uspeli da zgroze čitav civilizovani svet uništavanjem kulturnih spomenika, svođenjem žena na svojinu muškaraca, a muškaraca na oruđa vere i Alaha. Velike sile, SAD, EU, Kina i Rusija su sa nezainteresovanošću pratile ovo potonuće civilizacije, sve dok, u skladu sa svojim konceptom dar-al-harba, potčinjavanja nevernika, islamski verski fundamentalisti organizovani u Al-Quedu nisu udarili u samo srce neverničkog sveta, SAD, 11. septembra 2001. godine. Brzom reakcijom, uz podršku UN, uključujući i Kinu i Rusiju, Amerikanci, uz sadejstvo bivših saveznika iz vremena borbe protiv Sovjeta, su za samo tri meseca srušili talibanski režim i uspostavili novi sistem vlasti. U narednih dvadeset godina ideološka osnova izgradnje novog sistema bila je u skladu sa Poveljom UN: poštovanje ljudskih prava i sloboda, demokratsko državno uređenje i razvoj tržišne ekonomije.

Međutim, dolaskom Trampa 2017. godine, politika SAD na globalnom planu se menja, državni egoizam i izolacionizma, zamenjuju multilateralizam i zalaganje za poštovanjem i zaštitom ljudskih prava i sloboda koje su u temelju poretka uspostavljenog nakon katastrofe Drugog svetskog rata koju je izazvala jedna druga ideologija zasnovana na nejednakosti ljudskih bića, nacionalizam. Tramp, u skladu sa svojom sebičnom ideologijom u kratkom roku destabilizuje NATO, slabi EU podrškom Bregzitu i raznim suverenističkim pokretima, te povlači SAD iz međunarodnih sporazuma o klimatskim promenama. General Matis 2019. godine daje ostavku na mesto ministra odbrane SAD usled neslaganja sa Trampovom odlukom o povlačenju iz Sirije. Istovremeno, Tramp započinje pregovore sa talibanima, te februara 2020. godine postiže dogovor o povlačenju jedinica SAD iz Avganistana, u zamenu za obećanje da talibani neće dozvoliti da se avganistanska teritorija koristi za napade na druge države. Trampovski rezon je veoma jednostavan: u svetu bez savezništava, gde je svaka država prepuštena samoj sebi, u poretku gde jači vladaju nad slabijima, SAD će kao najjača država moći nesmetano i bez ograničenja da ostvaruje isključivo svoje interese.

Takva logika savršeno odgovara talibanima, a njihova obećanja su obmane međunarodne javnosti koje trampovska administracija svesno podržava. Naime, talibansko obećanje je u neskladu sa njihovom fundamentalističkom vizijom sveta podeljenog na „kuću mira“, „carstvo mira“, dar-al-islam i dar-al-harba, „carstvo rata“, kako navodi Kisindžer. Ova fundamentalistička ideologija podele sveta na carstvo vernika i nevernika, podrazumeva sukob sa čitavim ne-talibanskim svetom, jer takva „pax talibana“, fundamentalistički sistem smisla i vrednosti, mora biti nametnuta celom svetu.

Međutim, u trampovskom egoističnom i  kratkovidom pogledu na svet takva pretnja može biti i od koristi u kontekstu sukoba sa Rusijom i Kinom. Naime, neposredni ciljevi talibana čak i nisu SAD, koje se nalaze daleko, već zemlje koje su u neposrednoj blizini, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Sve pobrojane zemlje, prema shvatanju verskih fundamentalista pogodne su za priključenje islamističkim emiratima i kalifatima, imajući u vidu da su etnički i verski vezane za Avganistan. Međutim, ove zemlje su i u tzv. „prvom“ prstenu bezbednosti Rusije, dakle saveznici od prioritetnog značaja za zaštitu samih ruskih granica i njenog društvenog uređenja, koje talibani doživljavaju kao zločinačku neverničku kombinaciju komunizma, liberalizma i pravoslavlja.

U tom smislu sigurno da je sila koja je sa najvećom zebnjom dočekala povlačenje NATO snaga iz Avganistana upravo Rusija, najposle i intervencija Sovjetskog Saveza bila je uzrokovana i sprečavanjem prelivanja verskog fundamentalizma na sovjetsku teritoriju. Pritisak na njene saveznike će neminovno rasti, te će Rusija morati da se dodatno iscrpljuje angažujući vojne, ekonomske i političke efektive kako bi održala društvena uređenja i sistem vlasti u ovim zemljama koji ne predstavljaju ideološku, pa samim tim ni bezbedonosnu pretnju po njene vlastite građane.

Kina, koja se već suočava sa problemima vezanim za položaj muslimanskih Ujgura, kao i Indija sa stalnom pretnjom u Kašmiru, sigurno ne mogu biti zadovoljne povlačenjem SAD i NATO, koje su punih dvadeset godina držale pod kontrolom avganistanske islamiste uz nekoliko hiljada poginulih vojnika i ogromnim ekonomskim izdacima. Kinesko rukovodstvo posebno ne može prenebegnuti činjenicu da su za talibane komunisti jednostavno zločinci koje treba obesiti, kao što su to uradili sa Nadžibulahom.  Na međunarodnom planu povratak talibana u Kabul osokoliće sve one islamističke grupe koje sanjaju uspostavljanje dar-al-islama, poput ISIS-a, ali ne samo njih. Talibanski pogled na svet, samo sa drugačijom ključnom vrednošću, je brat blizanac ideologijama nacionalizma, belog suprematizma i rasizma, a brat od tetke raznim suverenističkim pokretima. U tom smislu i ne čudi zluradost, pa i oduševljenje, koje je izazvalo povlačenje SAD iz Avganistana, kod srpskih i drugih nacionalista. Nacionalisti već vide kao izglednu mogućnost povlačenje SAD iz Evrope, uključujući i BIH i Kosovo, samo ako se Tramp ili neko sličan njemu, vrati. To bi im otvorilo put za realizaciju njihovih ciljeva o tzv. „Evropi nacija“ koja bi neminovno izazvala stare-nove sukobe za teritorije, a zajednička borba protiv univerzalnih problema zagađenja, klimatskih promena, terorizma ili organizovanog kriminala postala bi iluzija. Svaka država pod nacionalistima bi branila svoje zagađivače, teroriste i mafijaše ako je to opravdano u borbi za teritorije, kao što se to već i desilo na jugoslovenskom prostoru krajem prošlog veka.

Suverenisti po Evropi liju krokodilske suze nad narodima Avganistana koji je prepušten na milost i nemilost talibana, smišljeno prenebegavajući činjenicu da je njihov američki patron, Tramp, najodgovorniji za ponovni uspon fundamentalista, te spinuju odgovornost na Bajdena. Sadašnjem američkom predsedniku se može zameriti da tu odluku prethodne administracije nije promenio, ali izgleda da je bilo prekasno sa vojnog aspekta i neizdrživo sa stanovišta ljudskih žrtava i ekonomskih izdataka koje bi Amerikanci morali da podnesu.

Euforija talibansko-nacionalističko-suprematističkih snaga, ukazuje da se moderni svet i progresivne političke snage nalaze pred ozbiljnim izazovom naleta ideologija zasnovanih na nejednakosti ljudskih bića, sličan onom do kog je doveo uspon  nacionalizma u Italiji, Nemačkoj i Japanu u XX veku. Ideologija ljudskih prava i sloboda je suočena sa osporavanjem na više frontova, a parlamentarna demokratija, kao njen najviši izraz, je krhkija nego što to izgleda na prvi pogled i može nestati preko noći. Političke snage verskog fundamentalizma, nacionalizma ili suprematizma, lako će naći zajednički jezik u cilju ukidanja i ograničenja ljudskih prava i sloboda, posebno žena, sa ciljem da vrate celokupno  čovečanstvo u hobsovsko stanje sukoba, u kom će vladati neograničeno pravo jačeg.

aktuelno.me

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

“Septembar je poseban za preživljavanje”: Mogu li udžbenici u Srbiji biti besplatni za sve učenike

Roditelji beogradskih đaka ove godine nisu plaćali knjige, već je kupovinu udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce finansirao Grad. Odluka Beograda pokrenula je lavinu – treba li udžbenici da budu besplatni za sve đake u Srbiji?

Published

on

By

Porodica Nokić iz Novog Pazara samo je jedna od mnogih u Srbiji kojima septembar finansijski ne pada lako, jer imaju tri đaka. Samo za njihove udžbenike potrebno je izdvojiti više od 40.000 dinara. Besplatne, kažu, bile bi veliko olakšanje za njihov budžet, ali kao zamenu za to pristaju i na polovne. Međutim, i tu nailaze na problem.

Za roditelje koji imaju decu školskog uzrasta septembar predstavlja ozbiljan udar na kućni budžert. Nisu tu samo udžbenici već i rančevi, pribor, odeća, obuća. Nokići kažu da je obrazovanje važno i da se sa tim ne može kalkulisati, ali iako su oba roditelja zaposlena namet od preko jednog minimalca u jednom mesecu stvara teret.

“Svakako da utiče na budžet svih roditelja. Recimo, za udžbenike dva školarca treba čovek da izdvoji jedan minimalac. To utiče na budžet. Ako imate prihod od 300 evra, a imate tri đaka… Udžbenici za dvoje dece su 40.000 dinara, treće dete dobija besplatno od države. Ali tu su i sveske, pribor”, priča Euronews Srbija Elma Nokić.

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/100322/septembar-je-poseban-za-prezivljavanje-mogu-li-udzbenici-u-srbiji-biti-besplatni-za-sve-ucenike/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Žofre: EU finansira zelenu agendu u Srbiji

Evropska nedelja mobilnosti 2023. u Srbiji nije samo proslava naših dostignuća u mobilnosti, već i odraz naše posvećenosti održivoj budućnosti, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre u Limanskom parku, u Novom Sadu, povodom biciklističke vožnje koja je organizovana u okviru obeležavanja Dana bez automobila

Published

on

By

„Borba protiv klimatskih promena određuje kako ćemo živeti u budućnosti, kako ćemo se kretati i moramo da se upoznamo sa alternativnim načinima kretanja poput javnog transporta, autobusa, vozova, bicikala. Klimatske promene su veliki izazov za čovečanstvo. Svaki građanin ima odgovoronost da doprinese smanjenju emisija“, rekao je Žiofre, navodi se u saopštenju.

On je istakao da time doprinosimo i borbi protiv klimatskih promena, ali i poboljšanju kvaliteta vazduha koji dišemo.

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, čiji je cilj promovisanje alternativnih načina kretanja zarad očuvanja životne sredine, Žiofre je istakao da su kroz različite projekte koje finansira EU postojale mogućnosti za implementaciju najsavremenije tehnologije i najbolje prakse u upravljanju životnom sredinom.

„Ti projekti su dotakli sve aspekte naše zelene agende, od poboljšanja kvaliteta vode do poboljšanja upravljanja otpadom i očuvanja biodiverziteta. Finansijska i tehnička pomoć Evropske unije je bila ključna za ubrzanje našeg putovanja ka zelenijoj Srbiji“, istakao je Žiofre.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac rekao je da godinama uspešno rade na tome da grad bude prepoznatljiv i funkcionalan kao biciklistički grad.

„Kontinuirano ulažemo sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu prostire u dužini od preko 100 kilometara, i razvijamo mrežu biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta na teritoriji Grada, čime doprinosimo i razvoju cikloturizma“, kazao je Crnobarac.

Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Mazalica rekao je da je „Kritična masa“ događaj kojim žele da pozovu građane da voze bicikl i pokažu da je on odlično prevozno sredstvo.

(FoNet, foto: Beta)

izvor: https://autonomija.info/zofre-eu-finansira-zelenu-agendu-u-srbiji/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Skupština Zrenjanina: Šta je s nerealizovanim projektima, kad stiže pijaća voda

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani na današnjoj sednici Skupštine grada pokrenuli su dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca. Kao i do sada, lokalna vlast je ostala gluva na ove teme kao što je već 11 godina gluva na probleme običnih ljudi

Published

on

By

Kako je saopšteno, odbornici Bojana Begović, Dejan Čapo, Aleksandar Marton i Nataša Lalić su postavili pitanja o tome šta se dešava sa započetim, a nerealizovanim projektima, rokovi ističu, projekti se ne završavaju, a gradska imovina propada.

Zatražili su informaciju o tome kada će građani Zrenjanina dobiti zdravu pijaću vodu.

„U aprilu je istekao rok koji je premijerka Brnabić zacrtala kao rok za dobijanje tehnički ispravne vode, a ovih dana ističe i rok kada je trebalo da bude završena fabrika vode. Vidimo da rezultata nema, a Zrenjaninci nemaju nikakve informacije o tome šta se dešava“, poručeno je na sednici.

Takođe, radovi na poslednjoj deonici obilaznice najavljeni za proleće, nisu započeti. Građani se javljaju i žale da su gužve u saobraćaju nehumane, a stvaraju se velikim delom zato što nema obilaznice oko grada, pa se teretni saobraćaj odvija u gradskim ulicama. Ni najavljeni auto-put Novi Sad – Zrenjanin – Beograd nije još započet, a očigledno se još uvek ne zna ni trasa, budući da je menjana u junu mesecu. Odbornici LSV – Vojvođani su zatražili zvaničnu informaciju o ovim važnim infrastrukturnim projektima za naš grad.

Odbornik Dejan Čapo je postavio pitanje o tome koje aktivnosti je lokalna samouprava preduzela u cilju poboljšanja standarda građana, budući da su plate u Zrenjaninu niže i od pokrajinskog i od republičkog nivoa.

Odbornici su, osim kritika aktuelnoj vlasti, uputili i konstruktivne predloge za rešavanje alarmantnih problema sa kojima se naš grad suočava. Predložili su formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih, radnog tela da se ljudima u selima obezbedi adekvatna zdravstvena zaštita, kao i radne grupe za poboljšanje uslova i kvaliteta života u selima na teritoriji grada Zrenjanina. Predložena je i Izmena Odluke o mesnim zajednicama grada Zrenjanina kojom bi se izvršila modifikacija finansiranja mesnih zajednica tako da se polovina prikupljenih sredstava vraća mesnim zajednicama.

Vladajuća većina nije udostojila odgovora na važna pitanja niti predstavnike građana u Skupštini grada kao ni same građane i građanke, čime se, ocenjuju, nastavlja „11 godina dug bahati i ignorantski odnos“ po kom je poznata.

(Autonomija, foto: LSV)

izvor: https://autonomija.info/skupstina-zrenjanina-sta-je-s-nerealizovanim-projektima-kad-stize-pijaca-voda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Zrenjaninu: Posle odlaska sa vlasti Vućićeve ekipe, obrazovanje mora imati najviši prioritet

Oko 200 građana Zrenjanina okupilo se večeras na 19. po redu protestu protiv nasilja.
Kao i svakog petka do sada, građani su izrazili nezadovoljstvo politikom režima Aleksandra Vučića, koji promoviše nasilje i netoleranciju.
Okupljenima su se večeras obratili profesorka Olgica Rakić i profesor Saša Ljevar.

Published

on

By

Rakićeva je na početku izlaganja sa prisutnima podelila razočaranje činjenicom da se u našoj prosveti kreira simulacija obrazovanju. – U situaciji kada je obrazovanje kod nas postalo irelevantno, onda i ne čudi veoma mali broj nastavnika, dece i roditelja koji bi se borili za bolji status prosvete – istakla je profesorka Rakić.
Ozbiljna država, a to može biti samo ona bez ove vlasti, mora obrazovanje shvatiti kao pitanje od najbitnijeg dugoročnog značaja.
– Nama je i u društvu i u prosveti potreban svojevrstan “pokret otpora”, jer samo tako ćemo popraviti sadašnju katastrofalnu situaciju-zaključila je profesorka Olgica Rakić.
Profesor Ljevar je u ime učesnika u protestu uputio podršku profesorima VI beogradske Gimnazije koji su već mesecima u štrajku a danas su najavili i početak štrajka glađu. – Kada prosvetni radnici moraju da štrajku glađu da bi se izborili za svoja prava, to je onda velika sramota i društva i države – istakao je Ljevar.

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Dodatni udar na kućni budžet potrošača“: Šta stručnjaci kažu o novom poskupljenju gasa od 1. novembra?

Razloge za najnovije poskupljenje gasa u Srbiji od 1. novembra ne treba tražiti u tržišnim uslovima već ih je nužno gledati kao posledicu kreditnog aranžmana koji je Vlada postigla sa Međunarodnim monetarnim fondom a ono što je pouzdano je da će ta korekcija predstavljati dodatni udar na kućni budžet potrošača u uslovima ekonomske krize, smatra domaća stručna javnost

Published

on

By

Podsećanja radi, Agencija za energetiku Republike Srbije odobriila je zahtev Javnog preduzeća “Srbijagas” da gas poskupi za 10 odsto od 1.novembra ove godine.

Nakon te odluke prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama iznosiće 4,54 dinara po kilovat satu bez poreza i taksi, odnosno 5,02 dinara po kilovat satu sa porezima i taksama.

S obzirom na to da je Srbija prošle godine sklopila povoljan dugoročni ugovor o snabdevanju ruskim gasom koji našoj zemlji omogućava veoma nisku cenu “plavog energenta” iz Rusije u iznosu od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, a da nadležni tvrde da su formirane dovoljne rezerve gasa u podzemnom skladištu Banatski dvor (286 miliona kubnih metara) i skladištnim kapacitetima koje iznajmljujemo u Mađarskoj (200 miliona kubnih metara) postavlja se pitanje da li je, treće po redu poskupljenje “plavog energenta” za potrošače u Srbiji od početka godine, zaista bilo potrebno ili je isključivo posledica aranžmana sa MMF-om, kako bi u budžetu bilo dovoljno sredstava za redovnu otplatu odobrenih kredita.

Eksperti ističu da su nadležni, kada su donosili odluku o poskupljenju “plavog energenta” bili rukovođeni ispunjavanjem zahteva MMF-a po pitanju vraćanja kredita a ne parametrima vezanim za kretanja na tržištu.

Srbija naime ima dugoročan ugovor o uvozu ruskog gasa u iznosu od 2,2 milijarde kubnih metara po cenama među najnižim koje nudi Moskva. Preostalih 800 miliona kubnih metara potrebnih za redovno snabdevanje potrošača u našoj zemlji Srbijagas ruskom državnom gigantu Gaspromu plaća oko 790 do 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Ta cena je znatno veća od one dogovorene dugoročnim ugovorom ali sa druge strane opet manja od tržišne cene “plavog energenta” na evropskim berzama.

Predsednik Pokreta za zaštiitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da su se nadležni odlučili na povećanje cene gasa isključivo zbog postignutog aranžmana sa MMF-om i da ne postoje ekonomski razlozi za korekciju.

– Poznato je da MMF traži da se u etapama podižu cene gasa i struje u Srbiji kako bi se obezbedila popuna budžeta, odnosno kako bi se omogućio redovan priliv sredstava iz kojih će se podmirivati dodeljeni krediti. Dakle, do poskupljenja nije došlo zbog ekonomske potreba za tim već kako bi se uvažila dinamika korekcije cena energenata u Srbiji koju zahteva MMF. Tako se teret inflatornog udara prebacuje na potrošače. Sasvim je sigurno da će poskupeti i struja što će u velikoj meri uticati na pogoršanje životnog standarda građana u uslovima ekomske krize. Na taj način će, u iznosu od čak dve trećine, biti anulirani efekti povećanja minimalne zarade, penzija i smanjenja cena određenih životnih namirnica – naglašava naš sagovornik koji dodaje da će veće cene energenata u velikoj meri otežati egzistenciju potrošača.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da će povećanje cene gasa za domaćinstva svakako povećati troškove života kao i da bi u narednom periodu trebalo očekivati i donošenje odluke o korekciji cena za privredu.

– Bojim se, a voleo bih da grešim, da će za privredu povećanje cene gasa biti u većem procentu od deset odsto što će dovesti do toga da zbog većih troškova vlasnici tih preduzeća podignu cene svojih proizvoda. Srbijagas ima povoljniju cenu ruskog gasa po osnovu dugoročnog ugovora a da li će cena za domaćinstva nakon poskupljenja 1.novembra biti dovoljna za poslovanje preduzeća zavisiće od toga po kojoj će ceni kupovati gas od Gasproma za količine koje nisu predviđene ugovorom. Te cene će opet biti niže od berzanskih. U konkretnom slučaju, kada je reč o korekciji cene za domaćinstva, jasno je da je ona, u prvom redu, bila motivisana obavezama preuzetim prema MMF-u vezanim za otplatu kredita – navodi naš sagovornik.

Podsećanja radi, gas je prvi put ove godine poskupeo, 1. januara kada je njegova cena za domaćinstva i male potrošače porasla za oko 11 odsto. Druga korekcija cene nastupila je 1.maja kada je “plavi energent” poskupeo za 10 odsto.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/poskupljenje-gasa-1-novembar/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Beširi: SSP, DS, LSV, PSG, GLAS i lokalni pokreti zajedno na izbore

Da bismo razumeli šta opozicija u Srbiji treba da uradi kako bi povećala šansu da pobedi na beogradskim izborima, moramo uzeti u obzir političku situaciju, strategije i faktore koji igraju ulogu u izborima.

Published

on

By

Sva istraživanja pokazuju da se građani negativno gledaju na političke stranke, a da njihov posao smatraju prljavim i to je prvi problem s kojim se opozicija suočava pored kontinuirane demotivacije od strane vlasti sloganom svi su isti, al oni pre su najgori. Ipak, pet su stvari koje opozicija okupljena u dve kolone može uraditi. Prva okupljena oko građanskih ideja, otvorenog društva i poštovanja ljudskih prava dok zagovara ključne reforme na putu ka Evropskoj uniji, a druga kolone koja ima nacionalističke, konzervativne i desne ideje.

Jedinstvo opozicije: Ključni faktor za pobedu opozicije na izborima jeste postizanje širokog političkog i koalicionog jedinstava i to u dve kolone. Jedna kolona treba da se usaglasi oko zajedničke platforme i kandidata kako bi smanjila rascep glasova među različitim strankama okupljenih oko liberalnijih i socio-demokratskih programa. Tu pre svega mislim na SSP, DS, LSV, PSG, Glas i sve one pokrete na lokalu koje dele njihove ideje. S druge strane, Dveri, Zavetnici, Radikali, DSS i stranka Vuka Jeremića ne bi trebalo da budu deo te grupacije već da oforme drugu kolonu. Građanska i nacionalna stuja bi tako polarizovala glasove u duboko podeljenom društvu i mogli bi s obe strane da oduzmu deo glasača vladajućoj većini, ali bi brže, jače i bolje motivisale svoje glasače na izborni dan i još vežnije, ne bi odvratile glasače od izbora neprirodnim koalicijama. Te dve struje zajedno ozbiljno bi ugrozile SNS-SPS koaliciju, kompromise koje bi pravili da formiraju vlast bili bi bolni, ali u ovoj političkoj atmosferi neophodni da bi se jedanaestogodišnja vladavina okrnjila.

Mobilizacija birača: Opozicija treba da usmeri napore na mobilizaciju pre svega svojih birača. Dve struje nemaju dodrirnih tačaka osim svrgavanje rđave vlasti. Zato je važno da dođu do što većeg broja glasača u narednih nekoliko meseci. To uključuje terenski rad, organizaciju događaja, kampanje na društvenim medijima i direktno komuniciranje sa građanima. Važno je informisati birače o svojim planovima i viziji za Beograd, ali i ukazivati na nesposobnost, korumpiranost i neispunjavanje megalomanskih obećanja beogradske vlasti.

Transparentnost i odgovornost: Opozicija treba da se istakne kao politička snaga koja će unaprediti transparentnost, odgovornost i vladavinu prava. Obećanja o smanjenju korupcije i poboljšanju upravljanja gradom mogu privući podršku građana. Ovo je klizav teren jer ukoliko neubedljivi, građani će poslušati glas koji odzvanja svim medijima o tome kako su svi isti, a ako korupcija i dalje cveta, nema ni očekivanja da kada ode Kurta i uzjaše Murta da će se nešto promeniti. Obećanja moraju biti realna i kredibilna.

Fokus na lokalnim pitanjima: Opozicija treba da se fokusira na konkretne lokalne probleme i potrebe građana Beograda. Predstavljanje realnih rešenja za infrastrukturne probleme, javni prevoz, urbanizaciju i socijalne politike može privući glasove. Ukazivanje na lošu infrastrukturu, prljav grad, reke i vazduh može biti mobilišuće za mnoge, pogotovo mađu i visokoobrazovanu grupaciju glasača.

Angažman mladih i nezavisnih glasača: Mladi i nezavisni glasači često imaju ključnu ulogu u gradskim izborima. Opozicija treba da usmeri svoje napore na angažovanje ovih grupa, nudeći politike koje odražavaju njihove vrednosti i brige. Grupacija 18 do 30 godina najmanje izlazi na izbore kada gledamo procente izlaznosti, ukoliko se generiše kampanja koja bi njima bila razumljiva i doticala njihove brige kao što su bezbednost, nasilje, dostupnost narkotika, mogućnost zaposlenja posle završene škole potencijalno bi generisala nove glasove.

Naim Leo Beširi

Continue Reading

Trending