Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Poslanik SPS i Putinovi bajkeri postavljaju spomenik Miloševiću u Rusiji

Postavljanje spomenika najavili su “Noćni vukovi”, bajkerska organizacija koja je na udaru zapadnih sankcija zbog veza sa predsednikom Rusije i podrške invaziji na Ukrajinu.

Međutim, svoj doprinos postavljanju spomenika Miloševiću, koji zbog smrti nije dočekao presudu Haškog tribunala, dali su i pojedinci u Srbiji, među kojima i poslanik vladajuće koalicije

Published

on

Dva metra visoka bronzana figura sa likom nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića od nedavno je u Moskvi.

U tom gradu se uža porodica bivšeg srpskog diktatora sklonila nakon što je Miloševićev režim svrgnut 2000. godine posle decenije vlasti.

Spomenik srpskog političara, koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, privremeno je postavljen ispred sedišta “Noćnih vukova” u Moskvi.

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je iz Rusije.

Transport je obezbedilo udruženje “Naša Drina”, na čijem je čelu poslanik Igor Braunović iz Socijalističke partije Srbije (SPS), koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

SPS je ujedno i stranka na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a koja je nakon njega učestvovala u vlasti u Srbiji sa demokratskim i proevropskim strankama.

Ipak, najviši zvaničnici SPS nikada se nisu ogradili javno od zaostavštine Miloševića i svake godine na dan njegove smrti posećuju njegov grob u Srbiji.

Poslanik SPS Igor Braunović, ujedno je i na čelu poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom, a vodi i državno preduzeće “Srbijašume”.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o njegovoj ulozi u postavljanju spomenika Miloševiću, Braunović je naveo da je njegovo udruženje “Naša Drina” obezbedilo transport spomenika, koji je izrađen u Subotici na krajnjem severu Srbije.

“A ‘Noćni Vukovi’ potrudili su se da bezbedno stigne od Subotice do Aerodroma Nikola Tesla (u Beogradu) i u Moskvi do sedišta ‘Noćnih Vukova'”, naveo je Braunović, koji je ove godine privukao pažnju lokalnih medija slikajući se u odeći sa istaknutim simbolom podrške invaziji na Ukrajinu.

Gde je postavljen spomenik?

Braunović je rekao da je privremeno boravište spomenika trenutno ispred centrale “Noćnih vukova”. On je najavio mogućnost da će spomenik Miloševiću biti postavljen na Trgu Evrope u Moskvi.

“Razmatra se i da bude postavljen preko puta ambasade Sjedinjenih Američkih Država”, dodao je Braunović.

Najava da bi Miloševićev spomenik mogao biti podignut ispred diplomatskog predstavništva SAD u Moskvi dolazi u trenutku kada su odnosi Vašingtona i Kremlja na najnižoj tački od kraja Hladnog rata, zbog agresije koju je Rusija pokrenula na Ukrajinu februara 2022. godine.

Prema rečima Braunovića naručilac spomenika je u ime Rusije Sergej Abišev (Sergeй Abыšev), prvi čovek ruskog nevladinog Instituta za održivi razvoj naselja. U biografiji Abiševa koja se može pronaći na internetu se navodi da je trenutno zaposlen u ruskom Ministarstvu energetike a da je ranije bio prvi zamenik gradonačelnika Nižnjeg Novgoroda.

Abišev nije bio dostupan za pitanja RSE, a nisu ni poznate njegove veze sa Srbijom ili razlozi zbog kojih je naručio spomenik Slobodanu Miloševiću.

Od Munka do Miloševića

Skulptura prikazuje Miloševića kako u ruci drži masku koja podseća na lice sa čuvene slike “Krik”, norveškog slikara Edvarda Munka (Edward Munch 1863 – 1944.)
Otkrivanju spomenika ispred sedišta “Noćnih vukova” prisustvovao je i Marko Milošević, sin nekadašnjeg autokratskog vladara Srbije.

Dva dana nakon što je njegov otac u Petooktobarskoj revoluciji zbačen sa vlasti, Marko Milošević je otputovao u Rusiju, gde je dobio politički azil, kao i njegova majka, Mirjana Marković.

Od tada je ovo bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti.

Protiv Marka Miloševića je početkom dvehiljaditih u Srbiji bila pokrenuta istraga zbog šverca cigareta. Sudilo mu se za prebijanje dvojice članova opozicionog pokreta “Otpor” 2000. godine u Požarevcu.

Postupak je trajao do 2013. godine, kada je nastupila zastarelost.

Vajar Dragan Radenović kaže za RSE da je skulpturu izradio nakon što je dobio poziv za učešće na konkursu koji je organizovala ruska Asocijacija za održivi razvoj.
On dodaje da se ne bavi politikom i da je u svom delu izneo svoj pogled na Miloševića, koristeći i dobro poznato lice iz Munkovog “Krika”.

“Ja sam taj lik iskoristio da ga stavim u ruku Slobodanu Miloševiću. Pre toga sam se setio da je on u jednom od svojih poslednjih govora pred smrt govorio o mogućnosti koja eventualno čeka istočne zemlje zbog toga što je zapadni svet krenuo veoma agresivno prema istoku”, kaže Radenović.

On dodaje da ne zna ko je neposredni finansijer ovog projekta, a da je za samo uređenje prostora na kojem će spomenik biti postavljen zadužen Grad Moskva.

Radenović u svojoj dugoj karijeri potpisuje i skulpturu posvećenu Vitaliju Čurkinu, bivšem predstavniku Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama, kao i statuu posvećenu Stivu Džobsu, osnivaču američke kompanije “Epl” (Apple).

Ratovi, sankcije, hiperinflacija, bombardovanje

Pod vlašću Slobodana Miloševića Srbija je zbog agresije na BiH i Hrvatsku bila izložena velikim međunarodnim sankcijama, koje su dovele do nestašice hrane, restrikcija struje i ogromne hiperinflacije.

Zbog represije koju je Miloševićev režim sprovodio nad Albancima na Kosovu, koje je tada bilo u sastavu Srbije, NATO je 1999. pokrenuo bombardovanje koje je trajalo 78 dana.

Autoritarni režim, duboka ekonomska kriza, sankcije i međunarodna izolacija izazivali su višegodišnje proteste opozicije i građana u Srbiji. Miloševićev režim smenjen je u Petooktobarskoj revoluciji.

Nova demokratska vlast ga je 2001. izručila Haškom tribunalu, gde mu se sudilo za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih.

Svi ovi ratovi vođeni su u periodu kada je Slobodan Milošević bio najmoćniji čovek u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, u okviru koje su bile Srbija i Crna Gora.

Milošević je marta 2006. preminuo u pritvoru Tribunala u Holandiji, ne dočekavši kraj suđenja.

Spomenik – veza i sa Srbijom danas

Zoran Lutovac, predsednik opozicione Demokratske stranke i narodni poslanik, kaže za RSE da je Srbija pod Miloševićevom vlašću imala ogromnu štetu i negativan imidž u svetu od kojeg je bila izolovana međunarodnim sankcijama.

“Ovo postavljanje spomenika vidim kao jednu vrstu kopče između onih strana u Rusiji i Srbiji koji pokušavaju da Srbiju odvoje od onoga što je Srbija izabrala svoj strateški put, a to su evropske integracije”, kaže Lutovac, čija stranka je devedesetih bila jedna od vodećih opozicionih partija Miloševićevom SPS-u.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je na delu svojevrsna revizija lika i dela Slobodana Miloševića, s obzirom na do da su ljudi koji su bili deo njegovog režima predugo na vlasti.

Miloševićeva stranka se nakon Petog oktobra vratila kao koalicioni saveznik Demokratske stanke 2008. godine. Od tada je SPS nastavio da učestvuje u vlastima u Srbiji, i nakon pada demokrata i dolaska Srpske napredne stranke 2012. godine do danas.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja se nije priključila međunarodnim sankcijama protiv Rusije, ali je osudila invaziju u Ujedinjenim nacijama.

Na pitanje da li strahuje da javnim podržavanjem Rusije nanosi štetu Srbiji, socijalista Braunović kaže:

“Jaknu sa slovom ‘Z’ dobio sam na poklon od Viječeslava Kalinina, koji je predsednik Udruženja ruskih veterana, a obzirom da sam i sam ratni veteran nosim je i nosiću je sa ponosom. Ne mislim da time nanosim štetu svojoj zemlji, a ako se dokaže suprotno bez reči ću napustiti sve državne funkcije.”

RSE je u martu pisao o poseti Vjačeslava Kalinina Srbiji, tokom koje je gost iz Rusije posetio jednu gimnaziju na jugu zemlje i susreo sa jednim od zvaničnika Vlade Srbije.

Sve vreme Kalinin je imao istaknut simbol “Z”. Vlasti u Srbiji se nisu oglasile povodom njegove posete.

Rat u Ukrajini traje već 16 meseci. Od početka ruske invazije, prema podacima UNHCR-a iz juna 2023. godine, iz Ukrajine je izbeglo 6,3 miliona ljudi.

Kao v.d. direktora “Srbijašuma” Igor Braunović je na čelo Šumskog gazdinstva u Nišu imenovao nekadašnjeg šefa Žandarmerije Srbije Bratislava Dikića, kome se sudilo za navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/spomenik-slobodan-milosevic-rusija/32476574.html

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending