Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Poslanik opozicije u Srbiji traži ispitivanje navoda o tajnoj kineskoj policiji

Član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije i opozicioni poslanik Pavle Grbović najavio je da će tražiti pojašnjenja o navodima da u Srbiji postoje tajne kineske policijske stanice

Published

on

Grbović, koji je poslanik opozicionog Pokreta slobodnih građana, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao da postoje indicije i potreba da se pokrene istraga oko toga da li u Srbiji postoje kineske policijske ispostave.

Organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders sa sedištem u Španiji stavila je i Srbiju na listu država u kojima postoje “policijski servisni centri.”

Grbović je najavio i da će ovo pitanje pokrenuti na sednici Skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti.

“Već godinama postoje zajedničke srpsko-kineske policijske patrole. Bez obzira na to što postoji stav koji je MUP Srbije zvanično izdao da oni nemaju policijska ovlašćenja, postavlja se pitanje šta onda oni rade na ulicama Beograda”, rekao je Grbović.

Grbović je ukazao da bi pre svega odgovor na pitanja trebalo da da novi ministar policije Bratislav Gašić.

“On je najpozvaniji da na to odgovori ne samo zbog toga što je sad ministar policije, već zato što je u prethodnom periodu bio na čelu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i trebalo bi da raspolaže adekvatnim informacijama”, zaključuje Grbović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) nije odgovorilo na upit RSE o navodima da u Beogradu postoji tajna kineska policijska servisna stanica.

To je u izveštaju pod naslovom “Kineska transnacionalna policija podivljala” objavljenom 15. septembra navela organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders sa sedištem u Španiji.

Srbija je u tom istraživanju navedena kao jedna od dvadeset i jedne države u kojima su biroi za javnu bezbednost iz dve kineske provincije osnovali 54 “policijska servisna centra.”

Organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders na osnovu nalaza iz izveštaja navela je da je zadatak tih stanica da nađe osumnjičene za kriminal u stranim državama i da ih zatim ubedi da se vrate u Kinu i suoče sa optužbama.

“Te operacije izbegavaju zvaničnu bilateralnu policijsku i pravosudnu saradnju, krše međunarodnu vladavinu prava i mogu narušiti teritorijalni integritet trećih zemalja uspostavljanjem paralelnog policijskog mehanizma korišćenjem nezakonitih metoda”, navela je organizacija “Safeguard Defenders” u izveštaju.

RSE je pokušao da dobije odgovore na navode izveštaja Safeguard Defenders i na događaju koji je u Beogradu okupio srpske i kineske zvaničnike.

Reč je o drugoj konferenciji pod nazivom “Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine”, na koju je novinare pozvala Vlada Srbije.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i Danijel Nikolić, pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije i predsednik Skupštine Instituta Pojas i put na konferenciji "Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine" u Beogradu, 1. novembar 2022.
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i Danijel Nikolić, pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije i predsednik Skupštine Instituta Pojas i put na konferenciji “Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine” u Beogradu, 1. novembar 2022.

Međutim, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije davao izjave za medije. Iz kineske ambasade je RSE rečeno da ambasadorka Čen Bo nema vremena za pitanja novinara.

Vuk Vuksanović iz nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) rekao je za RSE da ne veruje da će u Srbiji biti pune nezavisne istrage.

“Verujem da će se stvari gurnuti ispod tepiha”, ocenjuje Vuksanović.

On dodaje da je jedini način da vlasti u Srbiji reaguju zapadni pritisak.

“Da li će srpska vlada da uradi nešto, najverovatnije je da možda tiho ukine (policijsku) praksu sa Kinezima dok im istovremeno to možda kompenzuje nečim drugim”, naveo je Vuksanović.

Sporazum o zajedničkim policijskim patrolama

Srbija i Kina na osnovu sporazuma iz maja 2019. imaju uspostavljene zajedničke policijske patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Prema rečima tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, cilj zajedničkih patrola je da “olakšaju komunikaciju sa velikim brojem turista koji dolaze u našu zemlju.”

Memorandum o razumevanju čiji su potpisnici MUP Srbije i Ministarstvo za javnu bezbednost Kine koji je bio osnov za zajedničke policijske patrole Srbije i Kine nije dostupan javnosti. Kako je tada saopšteno, kineska policija ne primenjuje ovlašćenja u Srbiji.

MUP Srbije nije odgovorio na pitanje RSE da li taj sporazum podrazumeva i praćenje, identifikaciju i eventualno gonjenje kineskih državljana na teritoriji Republike Srbije.

Odgovor je izostao i na pitanje da li su i dalje prisutne i aktivne zajedničke patrole srpske i kineske policije.

Vuk Vuksanović, istraživač iz nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) objasnio je za RSE da i Srbija i Kina imaju praksu zajedničkih patrola u zemljama gde imaju svoje turiste.

On je međutim, naveo da je sumnju izazvalo to što su te patrole bile predviđene i za Smederevo, grad u istočnoj Srbiji, za koji navodi da nije bilo indicija da beleži rast kineskih turista.

U Smederevu se nalazi železara koju je 2016. godine kupila kineska kompanija Hestil grupa.

“To je već tada izazvalo sumnju da je poenta bila da se obezbedi kinesko prisustvo na lokacijama koje su koncentracija kineskih investicija i kapitala” ukazao je Vuksanović za RSE.

On je dodao da je praksa zajedničkih policijskih patrola zamrla zbog pandemije COVID-19 i da na ulicama dosta dugo nisu viđeni kineski policajci.

“Ali vidimo ipak da je taj sporazum najverovatnije poslužio kao platforma da se uspostavi još jedna takva nezvanična kineska policijska ispostava u Srbiji čija je svrha da omogući kineskoj državi da vrši nadzor nad svojim kompanijama i njenim građanima”, ocenio je Vuksanović.

Slučaj kineskog državljanina u Beogradu

U izveštaju organizacije Safeguard Defenders navodi se da je kineski državljanin po imenu Ksia (Xia), koji je živeo u Beogradu, a koji je u Kini optužen za krađu “ubeđen da se vrati” u Kinu 31. oktobra 2018.

Detalji o tom slučaju se u Srbiji ne znaju, jer institucije nisu objavile nikakve detalje.

Njegovu lokaciju, kako se navodi u izveštaju, je identifikovala “servisna stanica” beogradske prekogranične policije kojom upravlja policija kineske oblasti Kingtian (Qingtian) na istoku Kine.

U izveštaju se dodaje da je kineska servisna policija nakon što je u Beogradu identifikovala i locirala Ksija, stupila u kontakt sa njim da bi ga nakon toga u saradnji sa policijom kineske oblasti Kingtian “ubeđivala” putem audio i video komunikacije koristeći WeChat aplikaciju.

Pozivajući se na dokumenta kineske Vlade, organizacija za ljudska prava tvrdi da Ksija nije bio voljan da se vrati u Kinu kako bi se suočio sa optužbama sa krađu. Međutim, nakon otprilike nedelju dana komunikacije policije sa Ksijom, on se predomislio i “doborovoljno” vratio u Kinu.

MUP Srbije nije odgovorio na pitanje RSE da li su upoznati sa ovim slučajem.

Holandija pokrenula istragu

O tajnim kineskim policijskim stanicama pišu svetski mediji, nakon što su holandske vlasti pokrenule istragu posle tvrdnji da su te stanice korišćene za vršenje pritiska na kineske državljane u toj zemlji.

Holandski mediji, televizija RTL i platforma za istraživačko novinarstvo Follow the Money, izneli su priču kineskog disidenta Vang Đingjua koji je rekao da ga progoni kineska policija u Holandiji, naveo je 26. oktobra BBC.

Vang je holandskim novinarima rekao da je ranije ove godine primio telefonski poziv od nekoga ko je tvrdio da je iz jedne od takozvanih kineskih “servisnih stanica.”

Tokom razgovora je, prema njegovim rečima, pozvan da se vrati u Kinu da “reši svoje probleme” uz upozorenje da “razmišlja o svojim roditeljima.”

Vang kaže da je posle toga trpeo sistematsku kampanju uznemiravanja i zastrašivanja, za koju veruje da su organizovali agenti kineske vlade.

Portparolka holandskog Ministarstva spoljnih poslova Maksim Hovenkamp (Maxime) rekla je da je ministarstvo pokrenulo istragu o tim centrima i da će po prikupljanju dodatnih informacija pokrenuti adekvatnu meru.

“Ono što je tačno jeste da nas kineska vlada diplomatskim kanalima nikada nije obavestila o tim centrima, tako da ih to u startu čini nelegalnim”, rekla je Hovenkamp.

Zvanični Peking je odbacio navode da vodi “nelegalne” policijske stanice u inostranstvu, navodeći da one samo pomažu kineskim građanima u pitanjima poput obnavljanja vozačkih dozvola.

Kineske vlasti ponosne na projekat

U Kini je 2. septembra usvojen zakon protiv telekomunikacionih i internet prevara kojim se tvrdi eksteritorijalna nadležnost nad svim kineskim državljanima širom sveta osumnjičenim za takve prevare.

Međutim, aktivnosti kineske vlade da suzbiju prevare preko interneta datiraju godinama unazad.

Predstavljajući rezultate te kampanje, kako navodi organizacija Safeguard Defenders, zamenik ministra za javnu bezbednost Kine Du Hangvei (Hangwei) saopštio je u aprilu da su kineske vlasti uspele da ubede više od dve stotine hiljada ljudi da se vrate u Kinu kako bi se suočili sa optužbama koje im se stavljaju na teret.

“Broj slučajeva prekogranične prevare u oblasti telekomunikacija usmerenih na kineske stanovnike značajno je smanjen u Kini, sa 230.000 osumnjičenih za prevaru u oblasti telekomunikacija od aprila 2021. do jula 2022. koji su edukovani i ubeđeni da se vrate u Kinu iz inostranstva kako bi priznali zločine”, naveo je 14. aprila Hangvei na konferenciji za novinare.

Svi poslovi Srbije i Kine u javnoj bezbednosti

Srbija i Kina imaju više potpisanih sporazuma i projekata sa MUP-om Srbije.
Poslednji je sporazum potpisan 28. septembra, kojim će Kina Srbiji donirati Srbiji sistem 112 koji objedinjuje hitne službe – policiju, hitnu pomoć i vatrogasce.

Kako je tada saopštio MUP Srbije, sistem je vredan 25,6 miliona evra i reč je o “najvećoj pojedinačnoj donaciji MUP-u od strane Kine.”

U julu je na sastanku tadašnjeg ministra policije Aleksandra Vulina sa ambasadorkom Kine u Beogradu potvrđeno jačanje saradnje u javnoj bezbednosti.

Kamere su instalirane na više stotina mesta u glavnom gradu Srbije, a projekat predviđa više od 1.000 kamera na 800 lokacija u Beogradu.

Prema specifikaciji kineske kompanije, poseduju tehnologiju prepoznavanja lica i ukrštanje sa fotografija koje su u posedu MUP-a.

Ta tehnologija se na Zapadu smatra loopspornom sa stanovišta ljudskih prava i privatnosti građana.

Sjedinjene Američke Države su 2019. Huawei stavile na crnu listu, uz obrazloženje da predstavlja bezbednosnu pretnju zbog veza sa kineskom vladom.

Sumnja se da Huawei Kini pruža pristup velikim setovima podataka drugih zemalja.
Zvanični Peking je negirao te navode.

Iz MUP-a su u septembru 2021, na upit RSE, rekli da taj sistem još uvek nije u funkciji i da će javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

Sve podatke koji se tiču projekta sa kompanijom Huawei, MUP je označio kao “tajne”.
Projekat “pametnih gradova” je projekat kineske vlade koji se zasniva na širokoj upotrebi savremenih informatičkih i telekomunikacionih tehnologija za detekciju, analizu i integraciju svih ključnih informacija vezanih za funkcionisanje jednog grada.

Mila Đurđević

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-kina-policija-tajna/32110923.html

SLOBODNA VOJVODINA

LSV traži od Vlade sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Published

on

By

Potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojana Begović podsetila je da je beogradska vlast najavila da će svi učenici u Beogradu, odnosno njihovi roditelji, dobiti po 20.000 dinara, koje će u septembru upotrebiti za kupovinu udžbenika, navodi se u saopštenju.

„Sramotno je da se u Srbiji čak i deca dele na ‘beogradsku’ i ‘onu preostalu’, iako smo navikli da je ova vlast spremna na sve zarad još jednog mandata“, ocenila je ona.

Ona je istakla da su prosečne zarade zaposlenih u Beogradu 30.000 dinara više od državnog proseka, pa je, kako je navela, time još nelogičnije da pomoć dobija bogatiji deo zemlje, a onaj siromašniji ostaje na marginama.

izvor: https://n1info.rs/vesti/lsv-besplatni-udzbenici-ucenici-srbije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“

Published

on

By

Odbornici imaju zakonsko pravo da o svemu budu obavešteni!

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji „Linglong“ da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Želimo da znamo da li gradonačelnik Salapura i njegova administracija svesno krše zakon ili ih na to neko primorava?

Gradonačelnička funkcija je mnogo više od bacanja lopte i šetnje po praznim atletskim stazama.

Salapura mora da kaže jasno i glasno ko traži da se po pitanju „Linglonga“ krši zakon?

On će kao pravno odgovorno lice u Zrenjaninu, sigurno, snositi posledice. Sigurni smo da neće biti i jedini.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
u Skupštini grada Zrenjanina

izvor: https://vojvodjani.rs/simo-salapura-da-jasno-kaze-ko-ga-primorava-da-po-pitanju-linglonga-krsi-zakon/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0la6XzcFUkrADJglODFkCi8_OnbedKTyqN5EeJSsODsNQ9Gc-RRWCSUBY_aem_AaDgRoD4q-jV0d2Ex59VnSCpKgHaMPrr0FQPo7gm0HqYM3qIW4FMd1AAMEsPgb6IYWCJGPZ3uoBp-lSbJdilCe6h

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

„Krivim direktno Aleksandra Vučića“: Dinko Gruhonjić nakon verbalnog napada koji je danas doživeo

Univerzitetski profesor i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić danas je ponovo verbalno napadnut na ulici. Hajka protiv njega se vrši već mesecima unazad, tokom kojih je on u konstantnoj izloženosti pretnjama

Published

on

By

Dinka Gruhonjića je oko 13.45 časova, dok se vraćao sa fakulteta, na uglu ulice Fruškogorske i Narodnog fronta u novosadskom naselju Liman, nepoznati muškarac od oko 40 godina počeo da viče „Dinko ustašo“, da ga psuje i da mu preti.

– Kazao je da kad me dohvati šta će biti. Stao sam i izvadio telefon i rekao mu „Hajde da vidimo šta će biti“, krenuo prema njemu i on je krenuo da beži, pobegao je kao i svaki siledžija i kukavica. Prijavili smo to policiji, kao što i sve prijavljujemo, kaže Gruhonjić.

On navodi da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja na ulici koji je doživeo od kako traje hajka na njega. Ranije nije nikad imao neprijatne situacije na ulici, već isključivo primere ljudi koji su mu prilazili na ulici i čestitali na novinarskoj i akademskoj hrabrosti.

– Od kada je počela ova hajka koju su predvodili visoki funcioneri naprednjačkog režima, praćeni režimskim medijima, sada je očigledno da isključivo njihovom ni ja ni moja porodica ne možemo da budemo mirni ni na ulici. Ponoviću po stoti put ako treba, bilo šta što se desi meni ili mojoj porodici krivim direktno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističe Gruhonjić.

Osim što su neke od osoba koje su pretile njemu i Ani Lalić uhapšene, od institucija nisu dobili nikakav odgovor do danas, nisu dobili nikakvu policijsku zaštitu niti informaciju o tome ko je ispisivao grafite po zgradi u kojoj on živi sa svojom porodicom.

– Nastavićemo da se ponašamo kao civilizovana bića i koji poštuju institucije, jer ne želimo da generalizujemo i da kažemo da u policiji i tužilaštvu nema čestitih ljudi, itekako ih ima, samo što su na čelu MUP-a Srbije ljudi koji su sve samo ne dobronamerni, u šta smo se više puta uverili, kaže Gruhonjić.

Navodi da će NDNV i on poštovati institucionalni pristup, a da su dalji koraci njima na čast. Siguran je da će doći vremena kada će arhiva svih pretnji koje su prijavljivali, a koje su ostale navodno nerazjašnjene, imati dokumentarnu ulogu i da će svima koji su ćutali i dopustili „raznoraznim bitangama“ da napadaju novinare i akademike koji su govorili da živimo u nenormalnom društvu sve to doći na naplatu.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dinko-gruhonjic-nakon-napada-aleksandar-vucic/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

ProGlas i Glas Srbije potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore

Otvorena građanska platforma Glas Srbije i inicijativa ProGlas u Topoli su potpisali Dogovor o zajedničkoj borbi za slobodne i poštene izbore u Srbiji

Published

on

By

Dogovor je potpisan posle tribine o decentralizaciji, koju je organizovao Glas Srbije, i panel diskusije ProGlasa na kojoj su učestvovali Svetlana Bojković, Petar Peca Popović i Biljana Stepanović.

Dogovor od pet tačaka je u ime Glasa Srbije, koji okuplja više udruženja, grupa građana i građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke Banje, Petrovca na Mlavi, potpisao predsedavajući i predstavnik grupe građana „Znamo se“ iz Kragujevca Miroslav Stojanović.

„Na inicijativu ProGlasa, Otvorena građanska platforma Glas Srbije saglasna je da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, i pridružuje se ovom dogovoru za slobodne i poštene izbore“, navodi se u Dogovoru.

Kako je saopšteno, zahteva se dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR-a, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora, među kojima su revizija i kontrola biračkog spiska do izbornog dana, kao i istinito izveštavanje RTS-a, za celokupan javni medijski prostor Srbije za koji medijski javni servis Srbije ima dužnost i obavezu punog pokrivanja i praćenja.

Zahteva se da ponovljeni gradski izbori u Beogradu budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.

Navodi se da ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao bi jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zahteva se da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u ostom danu kao i izbori za Grad Beograd.

U Dogovoru se navodi i da OGP „Glas Srbije“ neće stupani ni u kakve oblike vlasti sa režimom Srpske napredne stranke, političkim organizacijama koje su u saradnji sa SNS i političkim organizacijama i subjektima koje su bile umešane u izborne zloupotrebe.

izvor: https://n1info.rs/vesti/proglas-i-glas-srbije-potpisali-dogovor-o-zajednickoj-borbi-za-slobodne-i-postene-izbore/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Zar se Mali most i tako zvao? Retko ko ga je u prošlosti nazivao ovim drugim imenom!

Mali most je najstariji most u Zrenjaninu. Otvoren je za saobraćaj pre 120 godina – 26. marta 1904

Published

on

By

Mali most je podignut 1904. godine na mestu nekadašnjeg pokretnog drvenog mosta i spaja najstroži centar grada sa gradskim naseljem „Mala Amerika“.

Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja.

Prvobitan naziv mu je bio Franca Jozefa most (Franc Josefs Brucke ili Ferecz Jozesef hid).

Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv Karadžićev most koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra.

Most je sredinom osamdesetih godina prošlog veka ostao bez reke. Naime, regulacijom Begeja ovde je stvoreno centralno gradsko jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je zasigurno jedan od simbola Zrenjanina.

izvor: https://zrenjaninski.com/grad/zar-se-mali-most-i-tako-zvao-retko-ko-ga-je-u-proslosti-nazivao-ovim-drugim-imenom/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šest meseci bez plate: Zaposleni u Železničkom integralnom transportu najavili protest

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije

Published

on

By

Razlog protesta je, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije, prenosi Danas.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd kaže za Danas da zaposleni plate nisu dobili već šest meseci.

“Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja”, objašnjava Žujović.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

“Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo”, ističe sagovornik Danasa. 

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/372629/Sest-meseci-bez-plate-Zaposleni-u-Zeleznickom-integralnom-transportu-najavili-protest.html

Continue Reading

Trending