Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Pokrajinski sekretar sporta i omladine Dane Basta prekršio Zakon o sportu

Pokrajinski sekretar sporta i omladine Dane Basta, prekršio je Zakon o sportu jer je u periodu od oktobra 2020. godine do februara 2021. vršio dve različite funkcije – javnu kao pokrajinski sekretar za sport i omladinu i istovremeno je bio zakonski zastupnik Šahovskog saveza Novog Sada, iako je članom 33 pomenutog zakona definisano da zakonski zastupnik ne sme da bude i javni funkcioner, što je za VOICE potvrđeno i iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Published

on

Pokrajinski sekretar sporta i omladine Dane Basta, prekršio je Zakon o sportu jer je u periodu od oktobra 2020. godine do februara 2021. vršio dve različite funkcije – javnu kao pokrajinski sekretar za sport i omladinu i istovremeno je bio zakonski zastupnik Šahovskog saveza Novog Sada, iako je članom 33 pomenutog zakona definisano da zakonski zastupnik ne sme da bude i javni funkcioner, što je za VOICE potvrđeno i iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Član 33 Zakona o sportu koji je prekršen referiše se na stav da članovi uprave sportske organizacije, uključujući zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije, ne mogu biti, između ostalih, osobe koje vrše javnu funkciju.

“Imajući u vidu navedeno, Agencija je protiv imenovanog pokrenula postupak prethodn eprovere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije”, navodi se, između ostalog, u odgovoru Agencije VOICE-u.

Dane Basta je od 2018. godine bio zastupnik i predsednik Šahovskog saveza Novog Sada. Drugog februara 2021. godine, prema podacima sa APR-a, on je istupio sa ove pozicije. 

Zanimljivo je da je Šahovski savez Novog Sada samo dva meseca nakon što je Basta otišao sa pozicije zastupnika, odnosno 20. aprila 2021. godine, dobio milion dinara od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu na konkursu za finansiranje posebnog programa organizacije i učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima od značaja za AP Vojvodinu. Ovaj savez, uvidom u rešenja na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinz, nije dobijao sredstva na konkursima prethodnih pet godina. 

Redakcija VOICE-a je pokušala da stupi u kontakt sa pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu Danetom Bastom, ali do dana objavljivanja teksta nije dobila odgovor.

OD UPRAVNIKA ZGRADE DO POKRAJINSKOG SEKRETARA

Dane Basta je nakon završenih studija stekao zvanje diplomiranog menadžera u sportu. Bio je saradnik u Sportskom savezu Vojvodine, izvršni direktor u kompaniji Maior Domus”d.o.o. u Novom Sadu, a potom i saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. 

Od 2017. godine obavlja funkciju predsednika Saveta MZ „Omladinski pokret“ u Novom Sadu do 2020. godine, kada je izabran za odbornika u Skupštini Grada Novog Sada. Član je Srpske napredne stranke.

Dane Basta (Foto: zvanični portal Pokrajinske vlade)

U periodu između 2015. do 2020. godine bio je direktor festivala “Blokstok festival” u Novom Sadu. Takođe je osnivač udruženja “Bute dobri” 2018. godine. Članovi osnivačke skupštine, pored Daneta Baste, su Marko Tančik i Dubravka Malešević

U martu 2020. godine, prema zapisniku ovog udruženja, Dane Basta je dao ostavku na mestu zastupnika i izašao iz članstva zbog, kako je navedeno, privatnih i profesionalnih razloga. U oktobru iste godine postaje pokrajinski sekretar za sport i omladinu. 

BUTE DOBRI – UDRUŽENJE POZNATO PO MURALU ‘SRPSKA ATINA’

Bute dobri je udruženje poznato po muralu “Srpska atina” koji je nastao 2019. godine, odnosno dve godine nakon misterioznog krečenja murala “Jedina istina” na Ribljoj pijaci u Novom Sadu. 

Kako je 021 pisao te godine “Uz novu instalaciju na zidu na uglu Dunavske i Trga republike, na kojem od prošle jeseni stoji „Srpska Atina“, uklonjen je takozvani „kural“. On je već pet puta brisan sa ove zgrade otkad su nepoznate osobe, uz pomoć mehanizacije, neočekivano i na nezadovoljstvo brojnih Novosađana, prekrečili „Jedinu istinu“ francuskog umetnika Gijoma Remeda”. 

Mural ‘Srpska Atina’ (Foto: VOICE)

Zanimljivo je i da je gradska komisija osporavala lokalciju i umetničku vrednost murala „Srpska atina“, uz stav da bi mural morao da bude moderniji, te da je bolja lokacija za njega Njegoševa ulica.

Takođe su poznati i po muralu Kralja Petra u ulici Kralja Petra u Novom Sadu. 

Udruženje Bute dobri je i među organizatorima festivala Blokstok, manifestacije koja se u Novom Sadu održava više od 20 godina. Između ostalog, sredstva za finansiranje ovog festivala dobijali su i od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, ali i od uprave za kulturu grada Novog Sada. Samo u 2021. godini za organizaciju ovog festivala dobili su 1,6 miliona dinara, po 200.000 od sekretarijata za kulturu i sekretarijata za sport i omladinu i 1 200 000 od uprave za kulturu grada Novog Sada

Udruženje GreeNS je do 2021. godine, odnosno do njegovog gašenja, sarađivalo sa udruženjem Bute dobri. GreeNS je takođe dobijalo sredstva za određene projekte, za koje je i Bute dobri konkurisao na pokrajinskom i gradskom nivou poput Blokstoka i Gaming opeNS.

Prema NGO analyzer-u, udruženje Bute dobri je prihodovalo 2019. godine 13.062 evra, a  godinu kasnije 15.207 evra.  

Na ime Blokstoka, od 2017. godine, GreeNs je prihodovao 4,55 miliona dinara od Grada Novog Sada, Bute Dobri 1,74 miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a Blok 1,3 miliona dinara od Grada Novog Sada.

Zgrada Pokrajinske vlade (Foto: VOICE)

Između ostalog, GreeNS je sproveo projekat Gaming opeNS, u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad. Oni su ovaj ovaj događaj organizovali od 2017. godine. Uvidom u ugovore sa ovim udruženjem, kako su naveli u svojoj aplikaciji,  5.5. “GAMING 4 SOCIAL CHANGE” se odnosi na ovaj projekat, a tiče se “okupljanja mladih ljudi iz Evrope koji rade na različitim video igrama, koje se odnose na društvene promene i predstavljaju dobre primere tokom dvodnevnog sajma”. Međutim, 2019. i 2020. godine ovaj projekat odnosio se na organizovanje dvodnevnog sajma društvenih igara.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je manifestaciju „Gaming OpeNS“ koja se 2019. održala u Master hali Novosadskog sajma, a organizator je bilo udruženje „GreeNS“. Kako se navodi na sajtu Grada Novog Sada, Dane Basta je dao izjavu u ime organizatora ove manifestacije, iako će se, tek godinu dana kasnije, udruženje “Bute dobri” naći na partnerskoj listi u izveštaju ovog udruženja ka OPENS-u. 

GreeNS je izbrisan iz registra 2021. godine, a nekoliko meseci kasnije osniva se Omladinski pokret Blok. Fejsbuk stranica GreeNS-a je preimenovana u Omladinski pokret Blok. Zastupnik za oba udruženja je Marko Tančik, koji se vodi kao direktor festivala Blokstok. On je takođe jedan od članova udruženja Bute dobri, a prisustvovao je i osnivačkoj skupštini ovog udruženja. Pored njega, članovi Bute dobri su Dubravka Malešević i Aleksandar Pirić, trenutni zastupnik ovog udruženja.  

Ovo udruženje nastalo je u januaru 2021. godine, a u avgustu iste godine organizuje sa udruženjem Bute dobri svetsko prvenstvo u društvenim stono-strateškim igrama, uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade i OPENS-a. 

FESTIVAL ĆIRILIČNIH BRENDOVA POMOĆNIK POKRAJINSKOG SEKRETARA

U oktobru 2020. godine, udruženje GreeNS je na konkursu Grada Novog Sada dobilo je još 100.000 dinara za organizaciju Blokstoka u okviru manifestacije “Festival ćiriličnih brendova”.

Ovaj festival je organizovalo Udruženja “Klub O2” koje je takođe dobijalo sredstva od grada, ali i sekretarijata za sport i omladinu i za kulturu – za realizaciju ovog festivala. 

U periodu od februara 2020. godine do februara 2021. godine, zastupnik ovog udruženja bio je trenutni pomoćnik sekretara za sport i omladinu Gojko Vukoje.

On je na ovu funkciju došao u novembru 2020. godine, dok je još bio na mestu zastupnika Kluba O2, a u periodu dok je bio na obe funkcije njegovo udruženje je konkurisalo na nekoliko gradskih i pokrajinskih projekata.

Rešenja za dodelu sredstava za Festival ćiriličnih brendova objavljena su nakon što je podneo ostavku na mesto zastupnika Kluba O2.

Ekipa VOICE-a

izvor: https://autonomija.info/pokrajinski-sekretar-sporta-i-omladine-dane-basta-prekrsio-zakon-o-sportu/

SLOBODNA VOJVODINA

Ambasadori EU odobrili ukidanje viznog režima za Kosovo

Ambasadori država članica Evropske unije odobrili su ukidanje viznog režima za Kosovo najkasnije od 1. januara 2024. godine

Published

on

By

Kako je saopšteno u Briselu, ambasadori zemalja članica EU danas su usaglasili pregovarački mandat za bezvizni režim za građane Kosova na osnovu kojeg će predsedavajući EU započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.

Danas smo načinili važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo i nadamo se da ćemo brzo postići dogovor s Evropskim parlamentom kako bismo ovo obećanje pretvorili u stvarnost, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbednost i verujemo da će ta dobra saradnja samo jačati u budućnosti, rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Prema nacrtu odluke nosiocima kosovskih pasoša bilo omogućeno da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Prema stavu Saveta, režim putovanja bez viza počeo bi da se primenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024.

U saopštenju se dodaje da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim delovima mape puta za liberalizaciju viznog režima, uključujući u oblasti bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja.

Na osnovu te procene, Komisija je predložila da se ukine obaveza izdavanja viza za nosioce pasoša koje je izdalo Kosovo. Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

Komisija će nastaviti da aktivno prati sprovođenje ovih zahteva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima, dodaje se.

Nikola Radišić

izvor: https://rs.n1info.com/english/ambasadori-eu-odobrili-ukidanje-viznog-rezima-za-kosovo/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Bešlin: Jugoslavija je bila najveći emancipatorski projekat jugoslovenskih naroda

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras da je druga Jugoslavija bila najveći emancipatorski projekat jugoslovenskih naroda u njihovoj istoriji

Published

on

By

Bešlin je na predavanju u Novom Sadu, povodom 29. novembra, Dana Republike u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji, rekao da je reč o trostrukoj emancipaciji: državnoj, nacionalnoj i socijalnoj.

Kako je objasnio, državna emancipacija proizašla je iz pobede u ratu, oslobođenja i antifašizma, nacionalna emancipacija značila je emancipaciju od velikosrpskog nacionalizma i hegemonizma, a socijalna emancipacija značila je ne samo socijalističku revoluciju, nego i masovno opismenjavanje, obrazovanje i prosvećivanje širokih narodnih masa.

Bešlin je rekao da su četnici, s druge strane, takođe želeli da izvrše revoluciju u Drugom svetskom ratu, ali u stvari „klerikalnu kontrarevoluciju“, koja je podrazumevala etničko čišćenje albanskog i muslimanskog stanovništva, stvaranje velike Srbije, srozavanje ženskih prava i tako dalje.

„Poslije bitaka na Neretvi i na Sutjesci, partizani su slomili kičmu četničkom pokretu, koji se u tim bitkama borio protiv partizana, a zajedno sa okupatorskim vojskama i ustašama“, naveo je Bešlin.

Govoreći o Drugom zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), na kojem su 29. novembra 1943. godine u Jajcu u Bosni i Hercegovini udareni temelji Druge Jugoslavije, Bešlin je rekao da je najviše polemike bilo oko statusa BiH, pošto su ostale države koje su ušle u jugoslovensku federaciju formirane po nacionalnom principu: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija, dok su u BiH živele tri nacije.

Prema njegovim rečima, Bosna je dobila državnost jer je to bio jedini način da Tito „razvali“ velikosrpske i velikohrvatske aspiracije prema BiH.

„Tada je usvojeno načelo da Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već je i srpska i hrvatska, i muslimanska“, objasnio je Bešlin i dodao da je BiH na Drugom zasedanju AVNOJ-a postala republika jer je svoju državnost crpila iz državnosti bosanske srednjovekovne države.

Dodao je da Vojvodina nije dobila državnost, jer nije imala tradiciju državnosti, već se 31. jula 1945. godine, na Skupštini izaslanika svojih naroda, Vojvodina prvo konstituisala kao autonomna pokrajina, a potom je ušla u sastav Srbije.

On je kazao da nisu tačne teze da je Ustav iz 1974. godine razorio Jugoslaviju, već su je razorili oni koji su srušili ustav te države, a to je bila Miloševićeva Srbija.

Predavanje Milivoja Bešlina, višeg naučnog saradnika na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, organizovao je Rotari klub Novi Sad – Dunav.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/beslin-jugoslavija-je-bila-najveci-emancipatorski-projekat-jugoslovenskih-naroda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kome smeta “Novosadski plato antifašizma”?

Totem sa natpisom “Novosadski plato antifašizma” koji su aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine postavili na postament spomenika navodnim “nevinim žrtvama 1944/45” uklonjen je za manje od 24 časa od njegovog postavljanja

Published

on

By

Postavljamo pitanje, kome u Novom Sadu, gradu heroju koji je dao ogroman doprinos u antifašističkoj borbi, smeta natpis u slavu antifašizma?
Ukoliko je odgovor da smeta onima koji spomenik ratnim zločincima i nacistima žele da podignu, čast nam je da se ne slažemo i da nismo na istoj strani. Zabrinjava ipak sumnja da je isti natpis mogao biti uklonjen i od strane pojedinaca koji se deklarativno bore protiv izgradnje spomenika što bi nedvosmisleno ukazalo da ti isti ne razumeju antifašizam kao ideju, već borbu protiv izgradnje spomenika vide kao dnevno političku temu na kojoj pokušavaju ubrati koji politički poen.
Kao stranka koja je pre 32 godine nastala iz otpora ratu iseljavanju naših komšija, kao stranka koja je prva prepoznala i ukazala na pojave i rast neofašističkih struja u državi, kao stranka koja je 2007. pokrenula i predvodila antifašističke proteste u Novom Sadu i širom Vojvodine, kao stranka koja je u skupštini Srbije izdajstvovala zabrane postojanja fašističkih organizacija, Liga socijaldemokrata Vojvodine zna kako se fašizmu treba odupirati.
U tome ćemo ostati dosledni i nepokolebljivi a postavljanje antifašističkih simbola ćemo nastaviti i u budućnosti jer nama to predstavlja zadovoljstvo i obavezu a i ispravnije je nego njihovo uklanjanje.

Marko Lutkić


Povereništvo Gradske organizacije

LSV Novi Sad

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Zaprljan i zgužvan patriotizam

Izvršni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin oštro kritikuje predstavnike zrenjaninske lokalne vlasti zbog nebrige o zastavama Republike Srbije istaknutim na javnim mestima

Published

on

By

Naime, kao što građani svakodnevno mogu da vide, zastave postavljene na ulaz u Zrenjanin su u nedopustivo lošem stanju.

Na ovaj način oni krše Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije u članu 6. koji definiše da se zastava ne sme upotrebljavati ako je oštećena ili svojim izgledom nepodobna za upotrebu.

Smatramo da je to pre svega velika sramota, a zatim i dokaz nesposobnosti gradske vlasti. Ovo je takođe samo još jedan pokazatelj da su naprednjacima samo puna usta priče o patriotizmu, dok stvarne brige o gradu i građanima nema, pa čak ni na ovako jednostavnim primerima.

Na primeru vođenja grada Zrenjanina nažalost vidimo da je njihova vlast samo sakrivanje nerada iza praznih priča o patriotizmu. Građani i građanke Zrenjanina taoci su njihove nebrige o gradu, obećanu zdravu vodu za piće već deset godina nisu obezbedili, samo su potrošili vreme i novac svih nas, ulaganja u gradsku i seosku infrastrukturu su nedovoljna, a zagađenje vazduha i životne sredine u Zrenjaninu generalno ne dotiče zrenjaninske čelnike.  Kako da očekujemo da brinu o podizanju standarda i kvaliteta života građana kada nisu u stanju da poštuju osnovna pravila o isticanju državne zastave. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva gradske čelnike da se osveste i počnu da brinu o gradu i građanima i da na taj način pokažu patriotizam i lokalpatriotizam. A molimo ih i da za početak učine bar toliki napor i postave nove zastave i poštuju zakone ove države, da bar simbolično pokažu ljubav prema ovoj zemlji i našem gradu, kada već suštinski nisu u stanju.

Izvršni odbor LSV Zrenjanin

izvor: https://lsv-zr.org.rs/lsv-zaprljan-i-zguzvan-patriotizam/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Odustajanjem od ekstraprofita država poštedela NIS

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao mogućnost uvođenja poreza na ekstraprofit u energetskom sektoru, od te ideje nadležni su, po svemu sudeći, odustali

Published

on

By

Podsećanja radi, početkom oktobra Vučić je naglasio da nadležni u Srbiji razmišljaju o uvođenju poreza na ekstraprofit za one koji su u prethodnom periodu ostvarivali ogromne zarade na obnovljivim izvorima energije, kako bi se smanjili negativni efekti svetske energetske krize. Da do toga ipak neće doći, potvrda je izjava Siniše Malog, ministra finansija Srbije, data u intervjuu za dnevni list Politika, da se u ovom trenutku ne razmatra mogućnost uvođenja poreza za ekstraprofit.

To je opravdao time da bi takva mera izavala “šokove ili negativne reakcije”, drugim rečima da bi loše uticala na poslovanje privrede u zemlji.

Ono što zbunjuje javnost u konkretnom slučaju je to što Mali nameru da se ne uvodi porez na ekstraprofit pravda željom Vlade da zaštiti interese privrede u trenutku kada se u kontinuitetu podižu cene električne energije koju ta privreda koristi u svom procesu proizvodnje.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da postoji veoma mali prostor za naplatu ekstraprofita u energetskom sektoru Srbije.

– S obzirom na to da preduzeća u vlasništvu države poput Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije i Srbijagasa rade sa gubitkom potpuno je besmisleno razmišljati o tome da bi ona mogla da budu dodatno oporezovana. Kada je pak reč o proizvođačima struje iz obnovljivih izvora, u prvom redu vlasnika vetroparkova i solarnih elektrana problem je u tome što je država njih stimulisala da grade svoja proizvodna postrojenja u Srbiji subvencionisanjem, odnosno tako što EPS struju koju proizvode plaća po povlašćenim tojest većim cenama. Postavlja se pitanje da li je pravno moguće ekstraporezom opteretiti kompanije kojima ste prethodno dali subvencije. U slučaju da pravni problem po tom pitanju ne postoji pojavljuje se drugi. A to je taj da bi strani investitori u slučaju uvođenja ekstraporeza za obnovljive izvore energije prestali da ulažu u njihovu izgradnju u Srbiji. To nije u interesu naše zemlje, koja je zbog nedostatka struje iz domaće proizvodnje prinuđena da je uvozi – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je jedina kompanija kojoj bi ekstraprofit u energetskom sektoru mogao biti naplaćen Naftna industrija Srbije.

– Energetske kompanije koje u uslovima krize ostvaruju značajne profite su one koje imaju sopstvene izvore pa ne moraju da troše mnogo novca na nabavku energenata u sadašnjim uslovima kada je njihova cena veoma visoka. To je slučaj i sa NIS-om koji u Srbiji eksploatiše naftna i gasna polja što kompaniji omogućava da ostvaruje visoku zaradu i u ovakvim uslovima. Shodno tome, NIS-u bi mogao da bude uveden porez na ekstraprofit jer ga ta kompanija i ostvaruje – navodi Gavrilović

Prema njegovim rečima, ovaj porez mogao bi da se uvede i za kompanije koje nisu u energetskom sektoru a ostvaruju ekstraprofit zahvaljujući niskim cenama struje.

– Cene struje za privredu u Srbiji su objektivno govoreći znatno niže nego u zemljama u okruženju. To znači da velike strane kompanije, koje posluju u Srbiji, mogu da na osnovu toga zarade znatno veći novac nego što bi im to pošlo za rukom bilo gde drugde u Evropi. S obzirom na to da se taj ekstraprofit stiče zbog niske cene struje, postoje opravdani razlozi da bude propisan. Takođe, pravac u kome treba razmišljati, ovim povodom, jeste odustajanje od toga da cene struje za sve u privredi budu iste. Zbog čega, primera radi mala i srednja preduzeća koja su ugrožena u ekonomskoj krizi ne bi bila zaštićena od strane države na taj način što im se ne bi povećavala cena električne energije. Sa druge strane, velikim, izvozno orijentisanim kompanijama koje na osnovu jeftine struje dobijaju jeftine proizvode mogla bi se uvesti obaveza paćanja ekstraprofita – navodi naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević takođe smatra da je u slučaju energetskih preduzeća u državnom vlasništvu u Srbiji nemoguće naplatiti ekstraprofit.

– Kako da oporezujete ekstraprofit EPS-u i Srbijagasu kada oni nikakav profit ni nemaju već posluju sa gubicima. Naftna industrija Srbije pak spada u kategoriju kompanija kod kojih je to moguće uraditi. Inače, nadležni u Srbiji bi trebalo da osmisle poresku strategiju kako da se efikasnije puni državna kasa jer način na koji se to radi u ovom trenutku nije učinkovit – ističe Kovačević.

Sa druge strane ekonomski analitičar Branko Pavlović smatra da je dobro što je država odustala od naplate ekstraporeza u energetskom sektoru jer je to, kako kaže, loše rešenje od samog starta razmišljanja na tu temu.

– Jednostavno, nadležni moraju da odustanu od pokušaja da suzbijaju ekonomsku krizu donošenjem administrativnih mera. Na taj način cilj neće biti ostvaren. Umesto toga kriza bi trebalo da se rešava dobrim i odgovornim upravljanjem u energetskim preduzećima što bi svakako donelo adekvatne rezultate – zaključuje naš sagovornik.

(Danas, foto: Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/odustajanjem-od-ekstraprofita-drzava-postedela-nis/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Stranke oko SDP BiH i HDZ BiH potpisali sporazum o formiranju vlasti u FBiH i na državnom nivou

Dragan Čović (HDZ) i Nermin Nikšić (SDP) koji predstavlja Osmorku danas su u Sarajevu potpisali sporazum o formiranju vlasti na federalnom nivou, a što će vrlo izgledno rezultirati i savezništvom na državnom nivou

Published

on

By

Sporazum je nakon nekoliko sedmica pregovora potpisan danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici svih stranaka koje čine koaliciju a to su uz HDZ i partnere iz HNS-a SDP, Naša stranka, NiP, SBiH, NES, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

To znači da će nakon dugo godina SDA “ispasti iz igre” i preći u opozicione klupe. Iako su neki iz Osmorke pravili planove o izbacivanju SNSD-a iz vlasti, to se neće dogoditi. Jedan od lidera Osmorke, Elmedin Konaković (NiP), jučer je kazao kako su “prijedlozi o vlasti bez HDZ-a i SNSD-a mogući matematički, ali su nonsens”.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke. To su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Stranke potpisnice su se usaglasile da će programske mjere zasnovane na smjernicama, načelima i ciljevima iz ovog dokumenta biti detaljno razrađene u periodu koji će prethoditi formiranju izvršne vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

S.H.

izvor: https://www.klix.ba/vijesti/bih/osmorka-i-hdz-potpisali-sporazum-o-formiranju-vlasti-u-fbih-i-na-drzavnom-nivou/221129050

Continue Reading

Trending