Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Pod budnim okom komapnije Huawei

Uprkos činjenici da je na crnoj listi Sjedinjenih Država (SAD), u Srbiji su novi poslovi kompanije Huawei često propraćeni zajedničkim događajima sa najvišim državnim zvaničnicima.

Published

on

Kineska kompanija Huawei tokom godina širila je svoje poslovanje u Srbiji i dodavala projekte u svoj portfolio.

Uprkos činjenici da je na crnoj listi Sjedinjenih Država (SAD), u Srbiji su novi poslovi kompanije često propraćeni zajedničkim događajima sa najvišim državnim zvaničnicima.

Huawei je na crnoj listi SAD od maja 2019. godine, zbog optužbi za prisluškivanje drugih država i kompanija, kao i prenošenja osetljivih informacija kineskim vlastima. Kompanija je ove navode negirala. 

Od kamera koje prepoznaju građane na osnovu lica i saradnje sa svim mobilnim operaterima, do veštačke inteligencije – prema rečima jednog od ministara u Vladi Srbije:

Huawei je u Srbiju došao da ostane dugo

Ovo su najvažniji projekti koje kompanija Huawei sprovodi u Srbiji:

Huawei kamere u Beogradu u sklopu projekta “Bezbedan grad”

3. februar 2017.

Sporazum o strateškom partnerstvu za uvođenje sistema kamera u okviru projekta “Bezbedan grad“ potpisan je 3. februara 2017. Tadašnji ministar policije, Nebojša Stefanović rekao je prilikom potpisivanja sporazuma da će saradnja MUP-a i kompanije Huawei doprineti modernizaciji i efikasnijem radu srpske policije.

Kamere su instalirane na više stotina mesta u glavnom gradu Srbije, a projekat “Bezbedan grad”, u okviru kojeg su kupljene od kompanije Huawei, predviđa više od 1.000 kamera na 800 lokacija u Beogradu.

Kamere još uvek nisu u funkciji, zbog zakonodavnog okvira koji Srbija mora da doradi.

Zabrinuti zbog potencijalnog kršenja prava građana, aktivisti okupljeni oko nevladine organizacije SHARE Fondacija, koja se bavi unapređenjem ljudskih prava i internet sloboda, pokrenuli su i kampanju praćenja mesta na kojima su Huawei kamere instalirane kroz sajt hiljade.kamera.rs, preko kojeg građani prijavljuju lokacije na kojima su ih primetili.

Huawei i veštačka inteligencija

5. novembar 2019.

Direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović potpisao je u Šangaju sa direktorom kompanije Huawei u Srbiji Li Mnćun Memorandum o razumevanju za uspostavljanje nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije.

Memorandum je potpisan na otvaranju Srpsko-kineskog poslovnog foruma, u okviru posete delegacije Vlade Srbije Kini, a potpisivanju je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, kao i ministri, koji su članovi delegacije Srbije.

U svom ekspozeu kao kandidat za drugi mandat na mestu predsednice Vlade Srbije, Ana Brnabić je 28. oktobra 2020. godine, posebno istakla rad na veštačkoj inteligenciji.

Praški institut za bezbednosne studije u svojoj studiji iz decembra 2020. godine, ističe da je pitanje korišćenje veštačke inteligencije u direktnoj vezi sa ljudskim pravima.

 „Koji su mehanizmi koji se koriste za zaštitu od zloupotreba kada govorimo o veštačkoj inteligenciji? Za tu vrstu kontrole, potrebni su regulacija i snažan parlamentarni nadzor“, navodi se u studiji, instituta u Pragu.

Huawei centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu

14. septembar 2020.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine Čen Bo prisustvovale su u Beogradu otvaranju Centra za inovacije i digitalni razvoj kompanije Huawei, koji će, kako je rekla premijerka Brnabić:

značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji u narednom periodu

objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Centar za inovacije, kako je objašnjeno, služiće za negovanje talenata, razvoj ekosistema i pametnih rešenja, lokalizaciju i agilne inovacije. (Talent nurturing, Ecosystem, Smart solutions, Localization and Agile innovation). „Ako pogledate početna slova svakog od ovih ciljeva shvatićete da ona kreiraju reč TESLA, odnosno prezime jednog od najvećih svetskih pronalazača“, rekao je prilikom otvaranje centra, regionalni direktor kompanije Huawei, Li Mengqun.

Srbija se deset dana ranije, 4. septembra 2020. godine Vašingtonskim sporazumom, koji su u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa potpisali premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, između ostalog saglasila da ne koristi tehnologije koje bi kineska vlada mogla zloupotrebi za špijuniranje.

Centar za inovacije i digitalni razvoj kompanije nalazi se u sedištu kompanije Huawei, na Novom Beogradu.

Huawei data centar u Kragujevcu

9. decembar 2020.

Kompanija Huawei i Kancelarija za IT Vlade Srbije i eUpravu Republike Srbije potpisali su Ugovor o smeštanju opreme kojim ova telekomunikaciona kompanija postaje još jedan komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

Državni data centar u centralnoj Srbiji otvorila je predsednica Vlade Ana Brnabić, 18. decembra 2020. godine.

Centar služi za smeštaj opreme i podataka, i predviđeno je da u njemu budu smešteni podaci javne uprave, a kada je reč o komercijalnim korisnicima, tu mogu biti smešteni takozvani “cloud“ sistemi velikih kompanija.

Kako se navodi u saopštenju povodom ovog događaja, Srbija je sa kompanijom Huawei već sarađivala na gradskom data centru u Kragujevcu koji je pušten u rad u martu 2020, a u kome se čuvaju podaci: gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova i obezbeđuje povezivanje sa republičkim bazama podataka.

U Gradskom data centru u Kragujevcu se inače čuvaju podaci gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova i obezbeđuje povezivanje sa republičkim bazama podataka.

Ovaj državni data centar prema pisanju lista Danas, smešten je u spoljnom kontejneru u dvorištu Bezbednosno-informativne agencije u Ulici Save Kovačevića.

Sam centar sastoji se od dva velika objekta, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara s kapacitetom. Zbog bezbednosti, fizički dva objekta su fizički odvojena, u jednom se čuvaju podaci kojima raspolaže države – a u drugom objektu su podaci komercijalnih korisnika.

Kina je za potrebe državnog data centra donirala dva miliona dolara vrednu Huawei opremu. Ne postoje informacije da li je oprema iskorišćena za deo objekta koji je namenjen državnim ili komercijalnim korisnicima.

Huawei zainteresovan za razvoj 5G mreže u Srbiji

29.decembar 2020.

Izgradnju mobilne mreže pete generacije u Srbiji, poznate kao 5G, za 2021. najavila je u intervjuu za RSEu julu 2020. tadašnja pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin. Javno nadmetanje za radio frekvencije koje će biti korišćene za 5G tehnologiju, već je jednom odloženo.

Bilo je planirano za treći kvartal 2020., ali je zbog pandemije proces pomeren za 2021. godinu. Međutim, i taj rok će prema najavama zvaničnika – biti probijen.

Tada ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, izjavio je 27. aprila 2019. godine u Pekingu, da Srbija u saradnji s Kinom želi da se priključi Digitalnom putu svile, kao i da stvara uslove da se već 2020. u zemlji krene s 5G tehologijom za brzi internet.

Na Forumu smo imali deo posvećen digitalnoj transformaciji zemalja koje se nalaze na Putu svile i digitalnom povezivanju tih zemalja

rekao je ministar za javni servis Radio-televizija Srbije, posle sastanaka s predstavnicima kompanije Huawei. 

Srbija se Vašingtonskim sporazumom iz septembra 2020. godine obavezala da neće dopustiti kompaniji Huawei da bude deo 5G projekta u državi.

Međutim, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je 14. oktobra 2020. godine, prilikom otvaranja Centra za inovacije i digitalni razvoj kompanije Huawei rekla da je sa kineskim partnerima iz kompanije Huaweri, razgovarale o stavkama vašingtonskog sporazuma, i da su obe strane “apsolutno isto” razumele tačku sporazuma – odnosno da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Prema njenim rečima, kad je u pitanju 5G mreža, i u Srbiji moraju biti poštovani međunarodni standardi, kao i svuda u svetu.

Huawei donacije fakultetima u Beogradu i Nišu

16.septembar 2021.

Kineska kompanija Huawei donirala je opremu tehničkim fakultetima u Beogradu i Nišu na jugu Srbije u vrednosti 170.000 evra.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, oprema je donirana:

u cilju podrške mladim talentima da razviju svoje potencijale u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Takođe je najavljeno, da su planirane donacije za tehnički fakultet u Novom Sadu, tehnički fakultet u Čačku, kao i Kriminalističko-policijski univerzitet u Beograd.

Nije saopštena vrednost opreme budućih donacija. 

Huawei saradnja sa mobilnim operaterima u Srbiji

Huawei u Srbiji ima maloprodajnu saradnju sa svim mobilnim operaterima. Huawei mobilni telefoni i tableti, u ponudi su i Telenora, Telekoma i A1 mreže.

Jedna najvećih Telekom kompanija u regionu Zapadnog Balkana, Telekom Srbija, koja je u većinskom vlasništvu države Srbije, od 2016. godine je kroz strateško partnerstvo sa kompanijom Huawei, razvijala infrastrukture i optičku mrežu.

Kako se navodi u saopštenju Telekoma od 5. oktobra 2016. godine, Telekom Srbija investira 150 miliona evra kako bi kroz saradnju sa kompanijom Huawei svojim korisnicima ponudio najkvalitetnije usluge u domenu interneta i multimedije, razvoj optičke infsratrukture brzog interneta u Srbiji.

Ukupna vrednost ovog projekta, tada je procenjena na oko miljardu eura.

Potpisivanju ugovora između Telekoma i kompanije Huawei, prema saopštenju, prisustvovali su generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk, potpredsednik Huawei grupacije Tang Xiaoming, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji ambasador Kine u Beogradu Li Manchang.

Država u kompaniji Telekom Srbija a.d. ima većinsko vlasništvo.  

Huawei zainteresovani za centre Pametnih gradova

Srbija i Crna Gora spremne su da uspostave centre “pametnih gradova“ u okviru saradnje sa Kinom

objavljeno je nakon Samita u dokumentu na kineskoj stranici CEEC (Cooperation between China and Central and Eastern European Countries).

Kompanija Huawei je, prema informacijama na svom sajtu, sprovela projekat “pametnih gradova“ u preko 100 zemalja.

Pametni gradovi su veze između pojedinaca, porodica i organizacija i ključ za izgradnju pametnog sveta. Najnovija informaciono-komunikaciona tehnologija pomaže u izgradnji ovog nervnog sistema pomoću izveštavanja i analiza stanja u realnom vremenu, osnažena najsavremenijom kombinacijom računarstva u oblaku, tehnologije Interneta stvari (IoT), analitikom velikih podataka i veštačkom inteligencijom,

stoji na stranici kompanije Huawei na kojoj se objašnjavaju projekti pametnih gradova. 

‘Pametni gradovi’, međutim, uključuju i problematičan sistem “poboljšanja” javne bezbednosti koji predviđa nadzor uz kamere za prepoznavanje lica.

Ove tehnologije su jako intruzivne za privatnost građana, a samim tim nameću i ograničenja za druga ljudska prava,

rekao je za RSE Andrej Petrovski iz nevladine SHARE Fondacije 10. februara 2021. godine.

Prema izveštaju Instituta Evropske unije za sigurnosne studije iz maja 2020. godine, kriza izazvana pandemijom korona virusa ubrzala je kinesko testiranje nekih od svojih tehnologija i opreme namenjene pametnim gradovima, kao što su dronovi, roboti, aplikacije za praćenje, kamere i slično.

Memorandumi i sporazumi Srbije i Huawei

U okviru Trećeg samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) koji je održan u Beogradu u decembru 2014. godine, potpisan je sporazum između kompanije Huawei i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Memorandum o razumevanju između MUP Srbije i kompanije Huaweio kako se navodi „saradnji u oblasti sistema“, potpisali su ga državni sekretar MUP-a Milosav Miličković i zamenik generalnog direktora kompanije Huavei Lu Jong.

Kako se navodi na sajtu ministarstva spoljnih poslova Srbije, odnosi strateškog partnerstva između Srbije i Kine uspostavljeni su 2009. godine, a potom podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva juna 2016. godine.

Srbija sa Kinom sarađuje, pre svega, u okviru okviru mehanizma saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (17 + 1), kao i kroz inicijativu “Pojas i put”, koji je takođe poznat i kao novi svileni put. 

18. juna 2016. godine, Srbija je sa Kinom u Beogradu potpisala 22 sporazuma o saradnji dve zemlje, a tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić je sa predsednikom Kine, Si Djinpingom potpisao zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Iako nema drugih memoranduma koja je Srbija potpisala direktno sa kompanijom Huawei, tadašnji Ministar telekomunikacija Rasim Ljaljić, sa Nacionalnom komisijom za reforme i razvoj Kine potpisao je 18. juna 2016. godine, memorandum o razumevanju i unapređenju razvoja “Informatičkog puta svile za informacionu povezanost”, sa predstavnikom te kineske institucije Sju Šaošijem. 

Predrag Urošević

Kenan Ćerimagić

izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/huawei-srbija-nadzor/31503683.html

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Zašto se seku drva u priobalju Kanala DTD kod Mihajlova

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani postavila je danas pitanje nadležnima u Javnom vodoprivednom preduzeću Vode Vojvodine, kao i predstavnicima lokalne samouprave u Zrenjaninu, zašto se izvodi masovna seča drva u okolini Mihajlova, odnosno u priobalju Kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD)

Published

on

By

“Meštani su veoma zabrinuti, jer se radi o mestu koje je omiljeno izletište generacija Mihajlovčana, ali i stanovnika susednih mesta”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se meštani nadaju se da će veoma brzo dobiti odgovore od nadležnih.

(Autonomija/Beta, foto: LSV-Vojvođani)

izvor: https://autonomija.info/lsv-vojvodjani-zasto-se-seku-drva-u-priobalju-kanala-dtd-kod-mihajlova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV-Vojvođani: Salapura se sramoti antifašističke borbe i časne istorije Zrenjanina

Zrenjanin, 2. oktobar 2023 – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je sramotno što se naprednjačka vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom, srami antifašizma i na nedostojan način obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Published

on

By

Sramotno je što je Salapura odlučio da današnji praznik obeleži kršenjem Statuta grada Zrenjanina, kao i Odluke o ustanovljavanju gradskih praznika, nagrada, javnih priznanja i zvanja počasnog građanina grada Zrenjanina.

U članu II navedene odluke stoji da je Drugi oktobar jedan od praznika grada, a u članu III da se praznik obeležava svečanom akademijom.

Možda je on danas na nekoj akademiji Srpske napredne stranke ili snima neku neki novu marketinšku „šarenu lažu“, ali akademije posvećene slavnoj antifašističkoj borbi naših predaka nije bilo.

Salapura, sem što krši Ustav Srbije, sada to radi i sa propisima grada Zrenjanina i jasno je da njemu nije mesto ne čelnoj funkciji našeg grada.

Istorija Zrenjanina je i bogata, i časna, i slavna.Nje se ne treba stideti! Njom se treba ponositi.

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin

izvor: https://lsv.rs/m/vest.php?v=17883

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Država zaboravila tetkice i domare: Težak položaj nenastavnog osoblja u školama

Punih 20 godina traje borba nenastavnog osoblja zaposlenog u osnovnim i srednjim školama za poboljšanje materijalnog položaja

Published

on

By

U svim dosadašnjim razgovorima sa vlastima mnogo puta su bili zaboravljeni. Utisak je da su i u aktuelnim pregovorima sa Vladom Srbije ostali na margini jer njihovih zahteva nema na spisku koji je posle protesta zaposlenih u obrazovanju predat u Nemanjinoj 11.

A upravo je na tom protestu Nebojša Lazić, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, ukazao da se korekcija koeficijenata nenastavnog osoblja koje radi u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika odlaže duže od decenije.

– Od 2012. godine svaki put kada se povećavala plata u prosveti vannastavno osoblje je bilo izostavljeno. Minimalna cena rada je povećavana pet puta tako da su zaposleni sa III, IV i V stepenom stručne spreme dospeli ispod minimalca, pa je njihove zarade do minimalne dotirala država – rekao je Lazić na protestu održanom 26. septembra u Beogradu.

Nedavna izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, pomenutim zaposlenim u obrazovanju nije donela ništa.

– Novom uredbom smo svi stavljeni na minimalac što je neprihvatljivo za stručnu spremu koju imamo i složenost posla koji obavljamo – ukazuje Lazić, ilustrujući to podatkom da je po novoj uredbi raspon koeficijenata od prvog stepena (spremačica) do petog (domar, majstor na održavanju i kuvar sa petim stepenom) od 9,30 do 9,38.

On podseća da je korekcija koeficijenata tražena još 2013, u vreme dok je ministar prosvete bio Žarko Obradović, ali da odgovora nije bilo.

Potom je predstavnicima nenastavnog osoblja 2017. tadašnji ministar Mladen Šarčević obećao da će koeficijenti biti izmenjeni, predlažući da škole iz sopstvenih sredstava povećaju platu ovoj kategoriji zaposlenih do 30 odsto. Ni to se nije obistinilo jer mnoge škole nemaju sopstvene prihode, a u nekim koje ih imaju direktori nisu bili voljni da postupe po Šarčevićevoj sugestiji budući da nije bila obavezujuća.

– Sve što je tada obećano i rečeno nikada nije ispunjeno. Dvadeset godina se priča o platnim razredima, oni nikad neće biti uvedeni, jer su za to potrebne velike pare koje država nema. Pre tri godine smo bili smo kod premijerke Ane Brnabić i tada je obećala da će majstor održavanja, blagajnik i administrativni radnik sa četvrtim i sa petim stepenom biti po koeficijentima izjednačeni sa četvrtim i petim stepenom nastavnog osoblja. To je naš prvi zahtev da bi se ispravila dugogodišnja nepravda – navodi Lazić.

U narednom koraku, dodaje naš sagovornik, sindikat traži da se zaposleni sa II, III, IV i V stepenom stručnosti po koeficijentima i plati izjednače sa onima koji imaju istu stručnu spremu, a rade u javnom sektoru i finansiraju se iz budžeta. Takođe, „tetkice“ bi trebalo da se izjednače sa koleginicama iz javnog sektora, budući da su sada plate nejednake.

Na spisku zahteva sindikata je i da se uvede prekovremeni rad za vannastavno osoblje u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika.

– Majstori na održavanju, domari zbog čestih kvarova i havarija na vodovodnim cevima, curenju radijatora i kvarovima na elektroinstalacijama vrlo često dolaze van svog radnog vremena vikendom i državnim praznicima. Takođe se vikendom često održavaju seminari, probni završni, završni i prijemni ispiti. Zbog toga tražimo da se za vannastavno osoblje uvede prekovremeni rad do 22 sata, noćni rad posle 22 časa, kao i rad vikendom i praznicima. U svim javnim službama u javnom sektoru postoji prekovremeni rad koji se dodatno plaća, što tražimo da se uvede i u obrazovanju – kaže Lazić.

On najavljuje da će o zahtevima vannastavnog osoblja sindikat u narednom periodu obavestiti premijerku i ministarku prosvete, sa kojom će tražiti i da se sastanu.

Čiste za svima

Nebojša Lazić napominje da su zaposleni dodatno opterećeni jer moraju da čiste i održavaju fiskulturne sale koje škole izdaju korisnicima i sportskim klubovima, ali za taj posao nisu plaćeni.

– Mi smo dužni da sale održavamo i čistimo za školsku decu, a ne za klubove – poručuje Lazić.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/tetkice-domari-nenastavno-osoblje-skola/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Hiljade građana na protestu u Varšavi, opozicija najavljuje veliku promenu

Hiljade ljudi se okupilo danas na opozicionom mitingu u centru Varšave, dve nedelje uoči izbora za koje liberalna Građanska platforma (PO) kaže da bi mogli da budu odlučujući kada je reč o budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i njenoj demokratičnosti

Published

on

By

“Dolazi velika promena. Ovo je znak ponovnog rođenja Poljske”, rekao je lider PO Donald Tusk okupljenima na centralnom trgu u Varšavi, prenosi Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, upozorio je da bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla da izvede Poljsku iz Evropske unije, a izbore je okarakterisao kao ključne za prava manjina i žena.

Britanska agencija navodi da veliki broj okupljenih nosi zastave Poljske i Evropske unije, te da se opozicija nada da će današnji marš postati najveći u poslednjih nekoliko decenija i da će podstaći birače da učestvuju na izborima.

“Svi ulažu u radna mesta, u borbu protiv klimatske katastrofe, a nama je uskraćen novac jer je neko odlučio da uništi demokratiju u Poljskoj”, rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski na mitingu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva usled rasta cena i zabrinutosti zbog, kako Rojters navodi, erozije demokratskih principa.

Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

izvor: https://www.euronews.rs/evropa/vesti/101056/hiljade-gradana-na-protestu-u-varsavi-opozicija-najavljuje-veliku-promenu/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Vojvodina gubi jezičku šarolikost: Sve manje đaka u odeljenjima manjinskih nacionalnih zajednica

U odeljenjima u Vojvodini u kojima se školuju učenici na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica svake godine sve je manje prvaka

Published

on

By

Vojvodina tako polako gubi jedno od svojih najvećih odlika – jezičku šarolikost.

U Vojvodini nije bilo retko da se po gradovima i selima pozdravlja i na tri, četiri jezika. Čuli bi se tu srpski, mađarski, nemački, slovački, pa tako redom. Uvek se ponešto znalo iz jezika komšija iz druge nacionalne zajednice. Tako se naviklo, piše Danas.

Ipak, u mogućoj budućnosti, pojedini jezici ovde se više neće govoriti. Zbog ubrzanog iseljavanja stanovništva, pogotovo nacionalnih manjina, sve je manje ljudi koji u Vojvodini pričaju jezicima koji su ovde postojali od kada je i krenulo naseljavanje ovog dela Evrope.

Većina Slovaka, Rumuna, Hrvata ili Mađara u Vojvodini ima pasoše Evropske unije, što im olakšava migracije.

Ne zaboravimo da su se u Vojvodini, pre samo par vekova na nekim mestima govorili francuski i španski, ali te nacionalne zajednice nisu uspele da opstanu na ovom prostoru.

Koordinatorka Odbora za obrazovanje pri Nacionalnom savetu slovačke nacinalne manjine Svetlana Zolnjan kaže da je pre deset godina u slovačkim odeljenjima u osnovnim školama bilo oko 3.400 učenika, a sada ih je tek 2.400. Za deset godina kako ističe, izgubili su 1.000 učenika, što je čitava jedna osnovna škola.

Inače, u 17 škola u Vojvodini može se pohađati nastava na slovačkom jeziku, a ukupan broj odeljenja je 134 u osnovnim školama, zajedno sa kombinovanim odeljenjima. Više od polovine škola u kojima postoji nastava na slovačkom ima manje od 15 đaka, koliko je minimalno propisano po zakonu.

Razlog je odlazak stanovništva. Što se tiče slovačke nacionalne manjine, pre svega ljudi odlaze u Slovačku, ali i druge zemlje. Nacionalni savet nema kompetencije da reši ekonomska pitanja. Pokušavamo da stipendiramo učenike i da im na razne druge načine olakšamo školovanje, ali nažalost taj efekat je jako slab”, izjavila je ona.

U srednjim školama na slovačkom jeziku može se učiti u dve gimnazije u Kovačici i Bačkom Petrovcu, jednoj tehničkoj školi i medicinskoj školi u Novom Sadu, na smeru medicinska sestra.

Ukupno u svim odeljenjima upisano je 102 učenika u prvi razred. Nacionalni savet daje neku finasijsku podršku tim učenicima kao i Matica slovačka. Deca dobijaju kompjutere, starije srednjojškolce stipendiramo, kao i studente koji se posvete oblastima prosvete, informisanja i kulture, kako bi na taj način obezbedili stručni kadar za škole i lokalne samouprave. U novosadskoj Predškolskoj ustanovi ‘Radosno detinjstvo’ imamo jedno predškolsko odeljenje koje je slovačkom jeziku“, nastavila je ona.

Na području grada Zrenjanina broj mađarskih odeljenja je ostao na nivou prethodne školske godine, ali je broj dece smanjen. U jedinoj gradskoj osnovnoj školi na mađarskom jeziku samo jedan đak prvak počinje školu 1. septembra.

Najveća dvojezična osnovna škola u Zrenjaninu, osnovna škola “Servo Mihalj” u Mužlji školsku godinu počinje sa 510 učenika u dve školske zgrade. Broj đaka je ostao na prošlogodišnjem nivou, ali je ove godine upisano manje mađarskih đaka prvaka.

“Očekujemo 15 prvaka na mađarskom jeziku, oni će biti smešteni u dva odeljenja, u centralnoj zgradi biće samostalno odeljenje sa 12 učenika, a u tzv. spoljnjoj zgradi kombinovano. Sedmoro dece je manje nego prošle godine što se tiče prvaka“, rekao je Atila Molnar, direktor osnovne škole “Servo Mihalj” u Mužlji za Panon televiziju.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/354283/Vojvodina-gubi-jezicku-sarolikost-Sve-manje-djaka-u-odeljenjima-manjinskih-nacionalnih-zajednica.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Šormaz o pokretu koji je formirao sa Mihajlović i Pak: Idemo na izbore, Srbija protiv nasilja je smešna, a desnica je Vučićeva

Formirali smo pokret “Uvek za Srbiju” još ranije ali smo čekali pravi trenutak da to objavimo. Imamo dosta članova, kontakata i organizacija, poznatih ljudi, koji su sa nama… Učestvovaćemo na izborima – kaže za Danas Dragan Šormaz, bivši funkcioner SNS, koji je zajedno sa bivšim funkcionerkama naprednjaka – Zoranom Mihajlović i Stanislavom Pak, oformio novu političku organizaciju uoči najavljenih prevremenih izbora

Published

on

By

Na pitanje koje su to organizacije i ličnosti koje su se pridružile novonastalom pokretu čiji su lideri bivši naprednjaci, sagovornik Danasa nije hteo da odgovori.

Rade Basta, bivši ministar privrede iz redova koalicije SPS-JS, neće biti u ovom pokretu, naznačava Dragan Šormaz.

– Bićete svi iznenađeni kada budete videli ko će sve biti na našoj listi za izbore. Ali, neću sada da otkrivam. Do raspisivanja izbora ima još dosta vremena… Sve do početka novembra. Uostalom, ko zna da li će i biti raspisani? Ko zna da li će Vučić biti predsednik tada? – kaže Šormaz.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo iznenađenje da Aleksandar Vučić sutra padne, s obzirom na to da je priznao krivicu za tragediju u mestu Banjska na severu Kosova.

– Onda bi Vučić morao da podnese ostavku – kaže Šormaz.

Ja sam NATO lobista a Vučić priča sa njima svakog dana?

Kako naznačava, Aleksandar Vučić je odgovoran za svu tragediju iako je Radoičić priznao krivicu.

– Radoičić nije radio sam – i to nije moje ubeđenje – to je tako. Aleksandar Vučić je kriv za sve što se dešava u Srbiji. To ne pričam zato što sam ja nešto ljut na njega. Ja sam se sa njim razišao upravo zbog tih stvari, jer nisam više to mogao da podnesem – kaže Šormaz.

– Aleksandar Vučić je kriv za inflaciju, za lošu ekonomsku situaciju, a narodu maže oči sa parizerom podrigušom, dok on jede skupe kolače u Njujorku – kaže sagovornik Danasa.

Vučić je kriv, ističe, za svakog mrtvog Albanca i Srbina na Kosovu.

 Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode…

– Zato što je izveo Srbe iz institucija i stvorio prostor Aljbinu Kurtiju da uđe u te institucije. Vučić je formirao i organizovao ove ljude o kojima priča Milan Radoičić. Vučić nije pucao na tog kosovskog policajca, ali je odgovoran. Ne bi me čudilo da kada se završi istraga, da će reakcija EU i SAD biti takva da će Vučić morati da ode… – kaže Šormaz.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/sormaz-o-pokretu-koji-je-formirao-sa-mihajlovic-i-pak-idemo-na-izbore-srbija-protiv-nasilja-je-smesna-a-desnica-je-vuciceva/

Continue Reading

Trending