Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Petar Matić Dule – general JNA (jedna herojska biografija)

Published

on

Po šumama i gorama naše zemlje ponosne,
idu čete partizana slavu borbe pronose! 

Neka čuje dušman kleti, krvavi se vodi rat,
prije ćemo mi umrijeti, nego svoje zemlje dat

Kaznićemo izdajice, oslobodit narod svoj,
kazaćemo celom svetu da se bije ljuti boj!

Crne horde nas ne plaše, krv herojska u nas vri,
mi ne damo zemlje naše, da je gaze fašisti!

(himna jugoslovenskih partizana)

Utihnula je partizanska koračnica. Džabe kalendar žuri ka 22. decembru, Danu Jugoslovenske narodne armije. Malo je junaka da stanu pod petokraku i šestoplamenu buktinju. U stroju narodnih heroja ostao je samo Petar Matić Dule. General od Jugoslavije. Loze partizanske. Nosilac dvostrukog ordena za hrabrost. Stoletni prkosni partizanski hrast. Oteo je od života 102. godinu.

Razgovor sa Petrom Matićem (partizansko ime Dule), penzionisanim general-pukovnikom, one prave JNA, štita slobode svih naroda Jugoslavije, budi osećanje najvećeg poštovanja. Vremešni prkosni Sremac živi u Beogradu. Tihuje u srpskoj prestonici sa suprugom Dušankom, koja je sa 17 godina postala partizanka i učestvovala u borbama za oslobođenje Beograda. I Anka iz partizanske loze Matića, Dulova sestra od strica, poginula je na prilazima Beogradu, kod Obrenovca. Proglašena je za narodnog heroja. A Dušanka i Dule žive danas u vremenu i prostoru u kome fasade beogradskih zgrada crvene od stida zbog murala sa likovima osuđenih ratnih zločinaca Draže Mihailovića i Ratka Mladića. U potpisu ispod tih ikona zla stoji „Draža Mihailović i Ratko Mladić narodni heroji”. Ove nakazne poruke potpisuje fašistički podmladak, pijan od četničke ideologije.

„Živimo vreme zla. Istina više ne stanuje ovde”, tužno primećuje starina. Mi dodajemo da su u školskim programima debelom olovkom precrtane lekcije o Narodnooslobodilačkoj borbi partizana. General JNA se oporavlja od operacije. „Sretne rane junače”, sokolimo ga. Obojica pomalo nagluvi dovikujemo se telefonom. Podsećamo se zajedničkih prijatelja. Pokojnog penzionisanog pukovnika JNA Zdenka Duplančića. Petnaestogodišnjeg dečaka koji je otišao u partizane, gotovo manji od puške. Žive čitanke sa ispisanim lekcijama istine o zajedničkoj borbi jugoslovenskih naroda za slobodu. Bio je zdrav i krepak i u devedesetoj godini. A onda je nenadano otišao. Malo je prošlo od vremena kad je Zdenko čestitao stoti rođendan našem sagovorniku, a onda je smrt tako htela da Petar Matić isprati kovčeg sa mrtvim drugom. Sa posebnim pijetetom seća se i svog vršnjaka Zlatka Rendulića, preminulog u 101. godini. General-pukovnika JNA. Pilota jurišnika partizanske eskadrile. Našeg Ikara. Konstruktora „Galeba” i „Orla”. Doktora tehničkih nauka. Ostao je zapamćen kao protivnik tvrdnje da je armiji „potreban poslušan, a ne pametan oficir”.

General u svom dugovečnom spomenaru pamti saborce, čija je zakletva bila „Napred u slobodu, neprijatelju se ne predajemo”. Pred ustaškim i nemačkim hordama, koje su preplavile Srem, 17-godišnjaci su se bacali u provaliju, da ne bi pali u ruke dželata. Raznosili se bombama. Zbogom mladosti, zbogom ljubavi devojačka, čitalo se sa njihovih mrtvih usana. A danas? Danas srpskim gradovima marširaju pripadnici samozvane Narodne odbrane. Obraza pendžetiranih mržnjom. Nose čekiće da razbijaju „kamene glave” palih narodnih heroja Ive Lole Ribara, Đure Đakovića, Ivana Milutinovića… Da ih sa kalemegdanskih zidina bace u Savu. Zla vremena zasekla su duboku boru na obrazu častoljubivog sremskog junaka. Zažali, ponekad, što njegov biološki sat nije stao ranije. Da mu srce ne otkucava bol za uzaludno prolivenom krvi partizana.

Širok Dunav, ravan Srem, peva pesma o kolevci prpošnih ravničara. Tu međ iriškim vinogradima, mladi paorski sin Petar popio je vino slobode. Slušao kazivanja da sremskim šorovima neće gaziti ustaška i hitlerovska čizma. Tu je stasao od skojevca do proslavljenog vojvođanskog ratnog komandanta. Kaže gordo „Ne, ne…”, u Sremu nije bilo četnika. Njihovo kukavičje jaje nije se izleglo u šumama Fruške Gore. Ta planina, malecka za bosanskohercegovačke planinčine što vrhovima deru oblake, bila je partizanska baza. Ostala je pesma „Kad su Sremci krenuli iz te Fruške Gore”. Odatle su krenuli da „tučedu fašiste”. Predvođeni Petrom Matićem, legendarnim Duletom, Markom Peričinom Kamenjarom… Digli ruke od plugova da odbrane svoje. Oružje su otimali od neprijatelja, nalazili puške u jendecima, gde ih je u bežaniji bacala kapitulantska kraljeva vojska.

Proleće krvave 1943. Tek nagaravljeni prvim brkovima, 1.100 vojvođanskih dobrovoljaca marševim korakom hita ka istočnoj Bosni. Kuda će ti naši derani, pitaju se po sremskim sokacima njihove majke. „Idemo da opajamo fašiste!”, slušale su odgovor sinova. Putem dugim stotinama kilometara kasaju čilaši, upregnuti u 110 zaprega. Fijuču, nežno bičevima iznad njihovih griva, paorski domaćini. Napunili velika seoska kola hranom, zavojima, sanitetskim potrepštinama. Znaju da u šumama s one strane Save čekaju njihov dolazak iščekuju borci, ranjenici i narod. Umorni, sedeći pod drvećem, željno isčekuju odmenu. Transport je prešao Bosut i Savu između nemačkih i ustaških garnizona uz stalnu opasnost od napada. Osim hrane i sanitetskog materijala, dolazak transporta je značio i dolazak velikog broja boraca, koji su ostali u Bosni. Ovom operacijom ovekovečenom u filmu „Veliki transport” rukovodio je komandant III Vojvođanske brigade Petar Matić Dule. „Naš Dule”, govorili su Sremci.

Da. Da. Bratstvo i jedinstvo. Iskovano u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Temelj Jugoslavije. A danas? Danas na njenim razvalinama, na fudbalskim stadionima, ratnim zločincima kliču oni što na ramenima nose prazne tintare. Ne znaju da je 17-godišnji Đorđe Milošević, gimnazijalac iz Iriga, kao partizanski puškomitraljezac, stavio ispod sebe bombu. Razneo se njome. Da ne bi pao živ u ruke soldatima hitlerovog Vermahta.

tacno.net

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

SLOBODNA VOJVODINA

Kandidatkinja koalicije „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine

Published

on

By

Bojana Begović je, samim tim, najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije.

Čestititamo našoj koleginici i svi zajedno ćemo učiniti veliki napor da pobedimo na izborima 2. juna i izborimo se za promene i bolji život u Zrenjaninu.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“, koja nastupa pod rednim brojem 5 na izborima za Skupštinu grada Zrenjanina, je savez Demokratske stranke, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levog fronta, Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, Narodnog pokreta Srbije-Miroslav Aleksić, Novog lica Srbije i SRBIJE CENTAR-Zdravko Ponoš.

Informativna služba Koalicije
Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin

izvor: https://vojvodjani.rs/kandidatkinja-koalicije-zrenjanin-protiv-nasilja-biramo-zrenjanin-bojana-begovic-najpopularnija-licnost-zrenjaninske-opozicije/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV – VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika

Published

on

By

Posle brutalnog premlaćivanja profesora srednje škole u Bačkoj Palanci, sličan slučaj se dogodio i u Beogradu.

Prosvetni radnici su ogorčeni i očekuju podršku javnosti za štrajk koji je za danas najavljen.

U pojedinim novosadskim školama prosvetni radnici će danas u potunosti obustaviti rad, iako su direktori samovoljno doneli odluku da se radi po principu skraćenih časova.

Podržavamo borbu prosvetnih radnika i tražimo od države da hitno reaguje.

Zahtevamo punu bezbednost profesora u školama i status službenih lica za njih!

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI

izvor: https://vojvodjani.rs/lsv-vojvodjani-podrzava-strajk-prosvetnih-radnika/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gI9feoleuPgCQL3-60mkyG3kZVHBezZYQqn2MHz5Ms2w_3B20i19MMS4_aem_AUPSc0QZg3fRAXESRE_SMgPGPxjNKJS1UOqfzePk8zae64lpNPwNSQGvvnor8tOYlBwn4UuZosF2F90uMGVYXQNb

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

Trending