Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Otvoreni Balkan – inicijativa pod sumnjom

Privrednici pozitivno reaguju na Otvoreni Balkan. Čak se i iz Nemačke ili Francuske čuje uzdržana podrška. Zašto se onda u Briselu ipak oseća nelagoda kada se pomene ta inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije?

Published

on

Švajcarski list Noje cirher cajtung donosi tekst o inicijativi „Otvoreni Balkan”, ranije poznatoj kao „Mini-Šengen“. Ta inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije koja bi trebalo da vodi zajedničkom tržištu i ukidanju graničnih kontrola „budi mnogo podozrenja u regionu“, navodi list.

„Iz Beograda se čuje da je Otvoreni Balkan nastao iz uvida da se ne može večno čekati na EU. Albanski šef Vlade Edi Rama aludira na roman Samjuela Beketa kada pominje ulazak u EU i čekanje Godoa. Čekaš, i čekaš, a njega nema. No regionalna inicijativa, to se eksplicitno kaže, ne treba da se shvati kao alternativa za EU. Sve tri države se drže dalekog cilja ulaska u EU.“

List navodi da privrednici pozitivno reaguju na pokušaj stvaranja većeg tržišta na Balkanu. Kako se dodaje, posebno Srbija ima potencijal da postane čvorište što je atraktivno za investitore. „Čak i iz Nemačke ili Francuske čuje se uzdržana podrška. Svaki vid regionalne saradnje valja pozdraviti, kažu u Berlinu.“

Vredno pažnje je, piše list, što saradnju forsiraju Vučić i Rama, iako su odnosi Srba i Albanaca tradicionalno teški. Zašto se onda u Briselu ipak oseća nelagoda kada se pomene Otvoreni Balkan?

„Ulogu tu ima srpska veoma samouverena regionalna politika u poslednje vreme. Tokom pandemije je Beograd donirao vakcine državama poput Bosne i Severne Makedonije koje su još bile čekale na prve isporuke iz programa Kovaks. Poruka je bila jasna: Isplati se voditi politiku nezavisnu od Brisela“, piše najveći švajcarski list.

„Nije slučajno što su protiv Otvorenog Balkana upravo one tri države regiona koje imaju komplikovane odnose sa Srbijom: Bosna i Hercegovina, gde deo zemlje kojim dominiraju Srbi koketira sa separatističkim namerama, zatim Crna Gora kojom tutnji svađa o položaju srpske crkve, i naravno Kosovo čiju nezavisnost Beograd poriče“, piše list.

„U sve tri zemlje regionalna inicijativa stoji pod sumnjom da primarno služi političkim interesima Beograda. Za Kosovo je korist od zajedničkog privrednog prostora praktično nikakva sve dok Srbija ne priznaje državnost bivše pokrajine. Najvažnije trgovinske prepreke su vancarinske prirode, jer Srbija ne prihvata robu ili carinske papire na kojima se Kosovo navodi kao država“, podseća Noje cirher cajtung.

„Ukoliko daleki cilj ostaje ulazak u EU, onda ova regionalna inicijativa ne uklanja nijednu prepreku na tom putu – ni kod bilateralnih problema u regionu niti kod pitanja vladavine prava“, rekao je za švajcarski list Tobi Fogel iz trusta mozgova Democratization Policy Council.

On je dodao da se autokratama poput Vučića i Rame upravo to dopada – Otvoreni Balkan ne traži reforme koje bi ugrožavale njihovu vlast.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama u Tirani 28. septembra

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama u Tirani 28. septembra

EU, Balkan i proširenje: Laži iz navike

Noje cirher cajtung piše i o samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava u sredu (6.10), uz ocenu da on „nudi priliku da se odustane od fikcije proširenje EU i da se potraže drukčiji putevi zbližavanja“.

U tekstu koji potpisuje odlični poznavalac Balkana Andreas Ernst piše: „Odnos EU i šest zemalja Zapadnog Balkana bio je duboko neiskren. Glavnu krivicu snosi EU. Svim stranama je već godinama jasno da neće biti proširenja EU na Balkan. Uprkos tome, članice i Evropska komisija čvrsto se drže prazne priče o evropskoj perspektivi zajedničkim vrednostima.“

Noje cirher cajtung dalje piše da je, tokom nedavne turneje, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponavljala „floskule kojih su građani u regionu siti“. „Ali te floskule političarima iz usta izleću lako kao što su nekada funkcioneri istočnog bloka govorili o marksizmu-lenjinizmu. Laže se iz navike.“

Treći samit EU i Zapadnog Balkana se održava u sredu (6. oktobar) u nekadašnjoj Titovoj letnjoj rezidenciji na Brdu kod Kranja. Kako piše Andreas Ernst, sva je prilika da će se i taj samit odigrati po staroj mustri: EU će govoriti o investicionom paketu od devet milijardi evra koji bi trebalo da učini ekonomije regiona održivijim i digitalnijim, da unapredi infrastrukturu.

„To će tu i tamo nešto poboljšati, ali neće doneti preokret. Kao ni strategija Brisela i Berlina da regionalna ekonomska saradnja dovede do privrednog rasta i usput reši bilateralne probleme država proisteklih iz Jugoslavije. Naravno da ima smisla da susedne zemlje brzo sruše prepreke i izgrade zajedničko tržište. Ali od šest siromašnih zemalja neće nastati bogati region“, piše Noje cirher cajtung.

Navodi se da je BDP svih šest zemalja sa oko 17 miliona stanovnika jednak onom koji napravi 5,5 miliona Slovaka. Iz toga Ernst zaključuje da potera za približavanjem evropskom proseku još nije ni počela.

„Već dugo ekonomisti kao rešenje preporučuju ekonomsko vezivanje za EU i pristup evropskom budžetu“, dodaje se u tekstu. „Ali, kako bi to bilo moguće, prvo treba dići ruke od fikcije o punopravnom članstvu. Izgleda da postoji strah od tog trenutka istine (koja je ionako svima poznata). Možda jer Brisel i države članice veruju da onda više neće imati uticaja u regionu?“, pita se Ernst.

No taj uticaj je, kako se videlo u poslednjoj epizodi konflikta oko Kosova, ionako slab. „Evropska unija može biti faktor moći samo ako nudi verodostojne podstreke pa ima i opciju sankcija kojima može da utiče na ponašanje partnerskih zemalja. To bi imalo smisla i jer se Srbija, najvažnija zemlja regiona, otvoreno nudi Kini. Beograd profitira od kineske podrške i zauzvrat služi kao isturena osmatračnica Pekinga na granicama EU.“

U tekstu se navodi da već postoji model koji se može ponuditi zemljama regiona: Evropski ekonomski prostor (EEP), u kojem su članice države EU, ali i Norveška, Island i Lihtenštajn. „Ulazak u EEP je povezan sa ispunjavanjem uslova koji zahtevaju odlučne reforme. Ali te prepreke se daju preskočiti, za razliku od onih koje stoje na putu punopravnom članstvu u EU.“

priredio N.Rujević

izvor: https://www.dw.com/sr/otvoreni-balkan-inicijativa-pod-sumnjom/a-59408423

SLOBODNA VOJVODINA

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Predsednik Ligesocijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je da naprednjački režim pravi od Vojvodine servis za kupovinu glasova.

Published

on

By

„Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti. SNS je od bogate i prosperitetne pokrajine napravio servis za kupovinu glasova“, naveo je Kostreš u saopštenju.

Napomenuo je da Vojvodina danas ima opštine koje spadaju u red devastiranih i najsiromašnijih u Srbiji, a 11 odsto stanovništva živi ispod linije siromaštva i da je među njima ima i gotovo 30.000 dece.

„Treba biti posebno nesposoban da se to učini od nekada bogatih sreda. Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani će svojim programom „Na ravne časti“ ispraviti nepravdu prema Vojvodini, a decentralizacija će pomoći njen razvoj, ali i razvoj cele Srbije“, zaključio je Kostreš.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/kostres-naprednjacki-rezim-od-vojvodine-napravio-servis-za-kupovinu-glasova/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Nakon najave obnove, srušena kuća Mileve Marić u Rumi: Gradiće se nova

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća

Published

on

By

Ovo se desilo nakon što je, kako piše Danas, krajem februara najavljena obnova ove kuće koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo, prenosi Danas.

Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce“, napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.

Spomen-kuća koja se gradi treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/375508/Nakon-najave-obnove-srusena-kuca-Mileve-Maric-u-Rumi-Gradice-se-nova.html

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Članovi SNS učestvuju u kampanji fantomskih listi na izborima u Novom Sadu: Novi dokaz naprednjačke izborne prevare

Trend formiranja fantomskih lista pred izbore u Novom Sadu je ušao u završnicu, ali se i dalje, u minut do izbora, pojavljuju nove “političke nade”. Znatan deo njih, poput izvesnog “Garija”, vlaške stranke bez Vlaha, Slovačke lige osnovane pre mesec dana… su čak uspeli da dobiju izborni legitimitet zahvaljući tome što su predali svoje liste među prvima. Ipak, dobar deo njih zahvalnost duguju prvenstveno Srpskoj naprednoj stranci, koja je voljna da rentira čak i sopstvene članove

Published

on

By

Tako su u Novom Sadu pojedini naprednjaci za potrebe ovih izbora prešli na tuđe liste, gde se kotiraju kao “građanisti”, ali i vojvođanski republikanci.

Pokret „Sasvim druga priča“ prepoznatljiv je po tome što nema lidera, nema zvanično članstvo, nema političku platformu, niti stranački kontinuitet, već se aktiviraju isključivo pred izbore.

Ovo udruženje, registrovano na adresi poslastičarnice u centru Novog Sada ipak je među prvima predalo listu, na kojoj su se kao kandidati za odbornika našla i tri člana SNS: Slobodan M., Milan M. i Saša M.

Prema saznanjima Nova.rs, tri buduća odbornika Druge priče, čiji je moto “Grad građanima” zaposlena su u javno komunalnom preduzeću “Čistoća”.

U istom preduzeću rade i njihove stranačke i buduće skupštinske kolege Nenad D, Stanislava M, Dragan M, Snežana R. i Dejan K. čija su se imena takođe, sa stranačkog spiska SNS, nekako našla na izbornoj listi “Novi Sad glavni grad Vojvodine – pokret autonomija – Aleksandar Odžić”. Za razliku od “Sasvim druge priče”, Odžić je proklamovani vojvođanski “republikanac” i autonomaš tvrdih stavova, koji nipošto nisu “po sluhu” SNS.

Otud je još veće čudo što su na njegovoj listi našlo čak petoro naprednjaka koji su, uz to, prethodno svi bili članovi Pokreta obnove kraljevine Srbije. Iz ovog pokreta nisu želeli zvanično da komentarišu ovu svojevrsnu političku labilnost i međustranačku mobilnost svojih nekadašnjih članova, ali su potvrdili da su svi sa spiska svojevremeno bili članovi POKS, kao i da su ga napustili istog momenta kada je SNS preuzeo rukovođenje JKP “Čistoća”.

Kako je Nova.rs tada pisala, u Čistoći se pod pretnjom otkaza dogodio masovni “prebeg” iz POKS u SNS.

Na pitanje kako mu je pošlo za rukom da od nekadašnjih Dražinih četnika, a potom naprednjaka, sada napravi vojvođanske republikance, Odžić je pojasnio da “nije ni znao za njih”.

„Od novinara sam saznao da su oni članovi SNS, a da su prethodno bili članovi POKS. Pa bio sam i ja nekad član LSV, ne mora to ništa da znači … Iskreno, ja sam vodio računa o onima koji su mi među prvih 10 na listi, ostali su došli po preporuci dece, prijatelja …”, kaže Odžić za Nova.rs.

Kako je pojasnio, sporni SNS kandidati se nalaze na nižim mestima na njegovoj listi odbornika, tako da “ni ne postoji neka realna opasnost da se oni nešto pitaju i odlučuju”.

Na pitanje da li je, ipak, moguće da su nekadašnji fanovi kraljevine ipak iskreno postali vojvođanski autonomaši, sam Odžić odgovara skeptično, dodajući:

„Ali, ako su se zaista promenili, meni je to super“.

izvor: https://nova.rs/vesti/politika/clanovi-sns-ucestvuju-u-kampanji-fantomskih-listi-na-izborima-u-novom-sadu-novi-dokaz-naprednjacke-izborne-prevare/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

LSV: Ukinuti monopole i otimačinu jeftinih poljoprivrenih proizvoda

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno

Published

on

By

Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražio je danas uvođenje više mera kojima bi se poljoprivrednici i poljoprivreda stimulisali i razvijali, umesto da budu socijalna kategorija“.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neophodno je nastaviti sa formiranjem relevantne berze poljoprivrednih proizvoda po svetskim standardima; razvijati prehrambreno konditorsku industriju; neophodno je po svaku cenu očuvati zdravu životnu sredinu po najvišim ekološkim standardima, subcencionisati poljoprivrednu proizvodnju, kao i ravnopravno i transparentno raspodeliti poljoprivredno zemljište.

„Naprednjaci su zarad svoje pohlepe otimačinom do ivice ambisa doveli zrenjaninsku poljoprivredu. 100 ha najplodnije zemlje prve klase su bez relevantne studije o uticaju i zagađenju životne sredine i zdravlje ljudi poklonili investitoru i izgradili potencijalno najvećeg zagađivača poljoprivrednog zemljišta, kinesku fabriku guma Linglong“, precizira se.

Podseća se i da su poljoprivrednicima smanjili subvencije „na nivo statističke greške“, kao i da su izgradnju auto-puta isplanirali na 4.000 hektara zemljišta prve i druge klase, umesto četvrte i pete klase.

Nekada se u zrenjaninskoj prerađivačkoj industriji proizvodilo više hrane nego u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zajedno, navode iz LSV-Vojvođani, i upozoravaju da su danas poljoprivrednici socijalna kategorija.

„Uzrok takvog stanja je monopolsko tržište i otimačina poljoprivrednih proizvoda po jeftinim cenama, dok su u isto vreme repromaterijal i nafta preskupi. Namerno odugovlačenje pravljenja relevantne berze poljoprivrednih proizvoda i sređivanja tržišta odgovara naprednoj bahatoj vlasti koja aktivno učestvuje u osiromašenju poljoprivrednika“, poručuju iz ove stranke.

(Autonomija)

izvor: https://autonomija.info/lsv-ukinuti-monopole-i-otimacinu-jeftinih-poljoprivrenih-proizvoda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Za pet godina stradalo 240 radnika u Srbiji, polovina na građevini – ko brine o teško povređenima

U proteklih pet godina u Srbiji je na radu, prema podacima Inspektorata za rad Republike Srbije, stradalo 240 radnika. U istom periodu – od 2019. zaključno sa 2023. godinom, na radu je teško povređeno njih 4.304. “U proseku oko 50 odsto poginulih radnika je u građevinarstvu”, kaže za N1 predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković

Published

on

By

Samo u 2023. godini, Inspektorat za rad izvršio je 1.039 inspekcijskih nadzora povodom prijavljenih povreda na radu –  22 povodom smrtnih, a 18 povodom teških povreda sa smrtnim ishodom. Prema izveštaju Inspektorata, u 2023. godini na radu je teško povređeno 886 radnika, a 88 lakše.

Prema Izveštaju o radu Uprave za bezbednost i zdravlje na radu za 2023. godinu, na osnovu 13.406 izveštaja o povredama na radu koje su poslodavci dostavili Upravi, bilo je:

– 14 povreda sa smrtnim ishodom,
– 1.308 teških povreda,
– 612 teških povreda pri dolasku i odlasku sa posla i
– 11.472 lakih povreda.

„Svaka nesreća na gradilištu je predvidiva, ako izuzmemu višu silu, većina njih. I propisane su mere zaštite kojima bi se ti ljudi obezbedili“, rekao je Torlaković.

Radnik ima pravo da kaže – neću, opasno je

Do nesreća, kako kaže sagovornik portala N1, dolazi uglavnom zato što ljudi nisu obučeni da rade na gradilištu i ističe da radnik ima pravo da, ako vidi da je nešto opasno, da kaže ja neću da radim, ali on to ne kaže.

Razlozi za to su, navodi, strah od gubitka dnevnice, a često je reč o ljudima koji rade na „crno“.

Najčešće pogibije su na radu u dubini – kod iskopa temeljnih jama, zatim na radu na visini prilikom pada sa skale, takođe prilikom prolaska ispod tereta na gradilištu, ali i od strujnih udara.

Često na gradilištima postoji šesti nivo podizvođača i tu, kako kaže Torlaković imamo rad na crno.

„Često se dešavalo da su ginuli radnici prvog dana na poslu. Dovoljno je bilo da radnik potpiše jedan papir gde je upoznat sa opasnostima, a da nije prošao nikakvu obuku. Strane kompanije strašno vode računa o zaštiti na radu i tu je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum. Kada na gradilištu imate podizvođeče i podizvođače podizvođača, tu dolazi do katarstrofalnih posledica“, kaže Torlaković.

Teško povređen radnik se zaboravlja

Teško povređeni radnik postaje briga i za porodicu i ne može da privređuje.

Poginulog čoveka ne možete da vratite u život, a ovi se ljudi (teško povređeni) zaboravljaju u smislu njihovog daljeg opstanka, ističe Torlaković.

Zašto se izbegava Zakon o osiguranju od povreda

„Zakon koji fali, a godinama se izbegava u Srbiji je Zakon o osiguranju od povreda i poslovnih bolesti“, kazao je Torlaković.

Prema njegovim rečima, on bi u potpunosti definisao ko kome plaća odštetu, kada i na koji način. Najbolji zakon, kako kaže imaju Austrijanci gde se radnici upućuju na lečenje sredstvima iz fonda koji finansiraju poslodavci, kaže Saša Torlaković.

„Kod nas se godinama izbegava taj zakon i to je neprimereno, ako hoćemo u EU i da vodimo računa o svakom čoveku… Od kada je trebalo da ugleda svetlost dana“, naglašava sagovornik portala N1.

Ko sve „može“, a ko radi na građevini

Torlaković podseća da je ranije na medicini rada postojao karton svakog radnika koji se pratio godinama i iz toga je moglo da se vidi nazadovanje u zdravlju.

„Danas poslodavci vode radnike na preglede privatno, ne sporim to pravo, ali medicina rada i praćenje zdravstvenog stanja radnika je najbitnija stvar“, smatra Torlaković.

„Vidim starce na gradilištu, dede, koji se jedva kreću… Zbog nedostatka radne snage“, zaključio je sagovornik N1.

A njih na gradilište teraju male penzije i borba za iole pristojan život.

izvor: https://n1info.rs/vesti/radnici-na-gradjevini/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima: Jedan od kandidata i proterani separatista

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između proteranog separatististe Karlosa Pučdemona i vlade koju predvodi Socijalistička partija

Published

on

By

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim severoistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Pučdemon, koji je bio predsednik Katalonije tokom neuspelog pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, pre bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

“Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vreme za povratak“, rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.  Pučdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspelog pokušaja otcepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

izvor: https://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/375247/Katalonci-danas-glasaju-na-regionalnim-izborima-Jedan-od-kandidata-i-proterani-separatista.html

Continue Reading

Trending