Connect with us

SLOBODNA VOJVODINA

Otvoreni Balkan – inicijativa pod sumnjom

Privrednici pozitivno reaguju na Otvoreni Balkan. Čak se i iz Nemačke ili Francuske čuje uzdržana podrška. Zašto se onda u Briselu ipak oseća nelagoda kada se pomene ta inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije?

Published

on

Švajcarski list Noje cirher cajtung donosi tekst o inicijativi „Otvoreni Balkan”, ranije poznatoj kao „Mini-Šengen“. Ta inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije koja bi trebalo da vodi zajedničkom tržištu i ukidanju graničnih kontrola „budi mnogo podozrenja u regionu“, navodi list.

„Iz Beograda se čuje da je Otvoreni Balkan nastao iz uvida da se ne može večno čekati na EU. Albanski šef Vlade Edi Rama aludira na roman Samjuela Beketa kada pominje ulazak u EU i čekanje Godoa. Čekaš, i čekaš, a njega nema. No regionalna inicijativa, to se eksplicitno kaže, ne treba da se shvati kao alternativa za EU. Sve tri države se drže dalekog cilja ulaska u EU.“

List navodi da privrednici pozitivno reaguju na pokušaj stvaranja većeg tržišta na Balkanu. Kako se dodaje, posebno Srbija ima potencijal da postane čvorište što je atraktivno za investitore. „Čak i iz Nemačke ili Francuske čuje se uzdržana podrška. Svaki vid regionalne saradnje valja pozdraviti, kažu u Berlinu.“

Vredno pažnje je, piše list, što saradnju forsiraju Vučić i Rama, iako su odnosi Srba i Albanaca tradicionalno teški. Zašto se onda u Briselu ipak oseća nelagoda kada se pomene Otvoreni Balkan?

„Ulogu tu ima srpska veoma samouverena regionalna politika u poslednje vreme. Tokom pandemije je Beograd donirao vakcine državama poput Bosne i Severne Makedonije koje su još bile čekale na prve isporuke iz programa Kovaks. Poruka je bila jasna: Isplati se voditi politiku nezavisnu od Brisela“, piše najveći švajcarski list.

„Nije slučajno što su protiv Otvorenog Balkana upravo one tri države regiona koje imaju komplikovane odnose sa Srbijom: Bosna i Hercegovina, gde deo zemlje kojim dominiraju Srbi koketira sa separatističkim namerama, zatim Crna Gora kojom tutnji svađa o položaju srpske crkve, i naravno Kosovo čiju nezavisnost Beograd poriče“, piše list.

„U sve tri zemlje regionalna inicijativa stoji pod sumnjom da primarno služi političkim interesima Beograda. Za Kosovo je korist od zajedničkog privrednog prostora praktično nikakva sve dok Srbija ne priznaje državnost bivše pokrajine. Najvažnije trgovinske prepreke su vancarinske prirode, jer Srbija ne prihvata robu ili carinske papire na kojima se Kosovo navodi kao država“, podseća Noje cirher cajtung.

„Ukoliko daleki cilj ostaje ulazak u EU, onda ova regionalna inicijativa ne uklanja nijednu prepreku na tom putu – ni kod bilateralnih problema u regionu niti kod pitanja vladavine prava“, rekao je za švajcarski list Tobi Fogel iz trusta mozgova Democratization Policy Council.

On je dodao da se autokratama poput Vučića i Rame upravo to dopada – Otvoreni Balkan ne traži reforme koje bi ugrožavale njihovu vlast.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama u Tirani 28. septembra

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama u Tirani 28. septembra

EU, Balkan i proširenje: Laži iz navike

Noje cirher cajtung piše i o samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava u sredu (6.10), uz ocenu da on „nudi priliku da se odustane od fikcije proširenje EU i da se potraže drukčiji putevi zbližavanja“.

U tekstu koji potpisuje odlični poznavalac Balkana Andreas Ernst piše: „Odnos EU i šest zemalja Zapadnog Balkana bio je duboko neiskren. Glavnu krivicu snosi EU. Svim stranama je već godinama jasno da neće biti proširenja EU na Balkan. Uprkos tome, članice i Evropska komisija čvrsto se drže prazne priče o evropskoj perspektivi zajedničkim vrednostima.“

Noje cirher cajtung dalje piše da je, tokom nedavne turneje, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponavljala „floskule kojih su građani u regionu siti“. „Ali te floskule političarima iz usta izleću lako kao što su nekada funkcioneri istočnog bloka govorili o marksizmu-lenjinizmu. Laže se iz navike.“

Treći samit EU i Zapadnog Balkana se održava u sredu (6. oktobar) u nekadašnjoj Titovoj letnjoj rezidenciji na Brdu kod Kranja. Kako piše Andreas Ernst, sva je prilika da će se i taj samit odigrati po staroj mustri: EU će govoriti o investicionom paketu od devet milijardi evra koji bi trebalo da učini ekonomije regiona održivijim i digitalnijim, da unapredi infrastrukturu.

„To će tu i tamo nešto poboljšati, ali neće doneti preokret. Kao ni strategija Brisela i Berlina da regionalna ekonomska saradnja dovede do privrednog rasta i usput reši bilateralne probleme država proisteklih iz Jugoslavije. Naravno da ima smisla da susedne zemlje brzo sruše prepreke i izgrade zajedničko tržište. Ali od šest siromašnih zemalja neće nastati bogati region“, piše Noje cirher cajtung.

Navodi se da je BDP svih šest zemalja sa oko 17 miliona stanovnika jednak onom koji napravi 5,5 miliona Slovaka. Iz toga Ernst zaključuje da potera za približavanjem evropskom proseku još nije ni počela.

„Već dugo ekonomisti kao rešenje preporučuju ekonomsko vezivanje za EU i pristup evropskom budžetu“, dodaje se u tekstu. „Ali, kako bi to bilo moguće, prvo treba dići ruke od fikcije o punopravnom članstvu. Izgleda da postoji strah od tog trenutka istine (koja je ionako svima poznata). Možda jer Brisel i države članice veruju da onda više neće imati uticaja u regionu?“, pita se Ernst.

No taj uticaj je, kako se videlo u poslednjoj epizodi konflikta oko Kosova, ionako slab. „Evropska unija može biti faktor moći samo ako nudi verodostojne podstreke pa ima i opciju sankcija kojima može da utiče na ponašanje partnerskih zemalja. To bi imalo smisla i jer se Srbija, najvažnija zemlja regiona, otvoreno nudi Kini. Beograd profitira od kineske podrške i zauzvrat služi kao isturena osmatračnica Pekinga na granicama EU.“

U tekstu se navodi da već postoji model koji se može ponuditi zemljama regiona: Evropski ekonomski prostor (EEP), u kojem su članice države EU, ali i Norveška, Island i Lihtenštajn. „Ulazak u EEP je povezan sa ispunjavanjem uslova koji zahtevaju odlučne reforme. Ali te prepreke se daju preskočiti, za razliku od onih koje stoje na putu punopravnom članstvu u EU.“

priredio N.Rujević

izvor: https://www.dw.com/sr/otvoreni-balkan-inicijativa-pod-sumnjom/a-59408423

SLOBODNA VOJVODINA

Ubijen kosovski policajac na severu Kosova, Kurti i Osmani optužuju „srpske kriminalne bande“

Tokom noći je došlo do pucnjave u selo Banjska, opština Zvečan, na severu Kosova i Metohije u kojoj je jedan policajac poginuo, a drugi povređen.

Published

on

By

10:44 Na skretanju kod sela Banjska stacionirana su oklopna vozila i specijalci s dugim cevima, čime blokiraju put ka tom selu.

10:10 Preko prelaza Jarinje, prema nezvaničnim informacijama, nije dozvoljen ulaz na Kosovo, dok se saobraćaj u suprotnom smeru odvija, a kako saznajemo od građana slična je situacija i na prelazu Brnjak, pišu mediji na srpskom sa KiM.

09:50 Od 10 časova zasedaće Savez za nacionalnu bezbednost Kosova.

08:52 Nakon potvrde od strane najviših prištinskih zvaničnika da je sinoć na Severu Kosova ubijen jedan policajac a drugi ranjen, potvrdila je ovog jutra i Kosovska policija, iznoseći detalje o samom slučaju.

Iz KP preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 primetila da su na ulazu u selo Banjska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran.

08:26 KoSSev portal od jutros pokušava da dobije potvrdu i detalje o ovom slučaju u Kosovskoj policiji regiona Sever, međutim, nisu uspeli da stupimo u kontakt sa Kosovskom policijom. S druge strane, mediji na albanskom uveliko iznose razne detalje, uključujući i identitet sa punim imenom ubijenog policajca, da dolazi iz sela Samodreža kod Vučitrna, kao i to da su napadači postavili barikade na putu. Pojedini čak idu do toga da primećuju da su se navodni napadači „zabarikadirali u verskom objektu Banjska“.

08:15 Premijer Aljbin Kurti saopštio je putem Fejsbuka da je noćas oko 3 časa posle ponoći u selu Banjska u Zvečanu, napadnuta Kosovska policija, pri čemu je jedan policajac poginuo, a drugi povređen, prenela je Koha.

Poginuli policajac (A.B), prema ovim navodima imao je čin vodnika, a povređeni je pripadnik granične policije i van životne je opasnosti.

„U ovom trenutku se nastavlja pucanje iz vatrenog oružja različitog kalibra na našu policiju. Napadači su profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem. Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. Vlada Kosova i državne institucije su spremne i u koordinaciji da odgovore na kriminal i kriminalce, teror i teroriste“, naveo je Kurti.

On je u svom saopštenju naveo da se Banjska nalazi u opštini Leposavić, takođe na severu KiM, iako se ovo selo nalazi u drugoj opštini, Zvečan.

Oglasila se i predsednica Vjosa Osmani koja je za napad na policajce optužila „srpske kriminalne bande“.

Neposredno pre Kurtija oglasio se šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, navodeći da je „uz Kosovsku policiju“:

U međuvremenu se i on oglasio sa optužbamana na račun zvaničnog Beograda.

„Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gde je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“, naveo je on na društvenoj mreži X. Konkretno otužuje Vučića da je „pribegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će „propasti“.

izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/kosovo-leposavic-kurti-osmani-ubijen-kosovski-policajac/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest Stop seči šuma završen ispred sedišta NP Fruška gora, policija prekinula šetnju

Protest pod nazivom „Stop seči šuma“ koji je ispred informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora na Iriškom vencu počeo u podne, završen je jer je policija prekinula šetnju

Published

on

By

Nakon govora i navedenih osam zahteva, građani su krenuli u protestnu šetnju. Posle nekoliko stotina metara, policija ih je zaustavila kako ne bi blokirali put. Insistirali su na tome da prekinu sa šetnjom.

Oni su se potom vratili na prvobitnu lokaciju, gde je protest i završen.

Građani su nosili veliki transparent „Secite korupciju i kriminal, a ne šume“ i više manjih.

Protest je organizovao Pokret Odbranimo šume Fruške gore zbog kulminacije planske seče na području Nacionalnog parka.

Kako je ranije za 021.rs rekla Dragana Arsić iz ovog pokreta, situacija je prevršila meru nakon nedavnih superćelijskih oluja.

„Drveće u Nacionalnom parku je takođe stradalo od ovih vetroloma i to definitivno iz razloga što su prekomernim sečama poremećeni ti šumski sklopovi. Takve šume kada su poremećeni sklopovi su neotporne na jake vetrove. I pored toga što imamo ogromnu štetu u šumama, što je upravljač javno i rekao da će trebati 10 godina da se obnove te šume, oni su nastavili plansku seču redovno kao da ništa nije bilo. Mi smo naivno očekivali da će oni ipak izaći sa nekim stavom da će obustaviti sve planske seče dok se ne urade sanacioni planovi i izmene dosadašnji planovi upravljanja šumama, baš iz razloga što su nastale velike štete nakon vetroloma“, navela je Arsić.

Na protestu su zatražili da se donese odluka o moratorijumu na seču šuma u Nacionalnom parku, ali i u celoj Vojvodini. Takođe, zahtevali su da se za vreme moratorijuma uradi potpuna sanacija šuma.

U svojim zahtevima nisu zaboravili ni Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Oni su dobili restitucijom šume, sad vidimo da im šume ne trebaju. Oni ih prodaju tajkunima, finansijski moćnim ljudima. Tako da ćemo i tu tražiti da Vlada donese uredbu o zabrani prodaje prirodnih dobara koje su im vraćene restitucijom, jer prosto zašto su tražili da im se vrate ako ih sad prodaju“, pita se Arsić.

Istakla je da su ogorčeni i na novi Zakon o upravljanju privrednim društvima, a da njihove primedbe nisu usvojene.

„Mi smo tražili da nacionalni parkovi ne budu akcionarska društva, već državne ustanove, da u upravnom odboru sede i predstavnici države, stručnih organizacija, nevladinog sektora i lokalne zajednice. To je taj model upravljanja koji recimo imamo u nacionalnom parku Triglav u Sloveniji“, dodala je ona.

Inače, kako je 021.rs ranije pisao, olujno nevreme koje je pogodilo Vojvodinu ovog leta nanelo je ogromnu štetu drveću na Fruškoj gori.

JPNP „Fruška gora“ je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja javnog poziva sklopilo okvirne sporazume sa privrednim subjektima za seču i izvlačenje drvnih sortimenata nakon olujnog nevremena.

Vrednost ovih ugovora je 115 miliona dinara. U javnom preduzeću su naveli da će, kada stabla budu posečena, obeležena i izvučena na šumska stovarišta, biti prodata.

Dodali su da će se prihod od prodaje upotrebiti za ponovno pošumljavanje, popunjavanje i podsađivanje oštećenih površina na Fruškoj gori.

(021)

izvor: https://autonomija.info/protest-stop-seci-suma-zavrsen-ispred-sedista-np-fruska-gora-policija-prekinula-setnju/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

“Septembar je poseban za preživljavanje”: Mogu li udžbenici u Srbiji biti besplatni za sve učenike

Roditelji beogradskih đaka ove godine nisu plaćali knjige, već je kupovinu udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce finansirao Grad. Odluka Beograda pokrenula je lavinu – treba li udžbenici da budu besplatni za sve đake u Srbiji?

Published

on

By

Porodica Nokić iz Novog Pazara samo je jedna od mnogih u Srbiji kojima septembar finansijski ne pada lako, jer imaju tri đaka. Samo za njihove udžbenike potrebno je izdvojiti više od 40.000 dinara. Besplatne, kažu, bile bi veliko olakšanje za njihov budžet, ali kao zamenu za to pristaju i na polovne. Međutim, i tu nailaze na problem.

Za roditelje koji imaju decu školskog uzrasta septembar predstavlja ozbiljan udar na kućni budžert. Nisu tu samo udžbenici već i rančevi, pribor, odeća, obuća. Nokići kažu da je obrazovanje važno i da se sa tim ne može kalkulisati, ali iako su oba roditelja zaposlena namet od preko jednog minimalca u jednom mesecu stvara teret.

“Svakako da utiče na budžet svih roditelja. Recimo, za udžbenike dva školarca treba čovek da izdvoji jedan minimalac. To utiče na budžet. Ako imate prihod od 300 evra, a imate tri đaka… Udžbenici za dvoje dece su 40.000 dinara, treće dete dobija besplatno od države. Ali tu su i sveske, pribor”, priča Euronews Srbija Elma Nokić.

izvor: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/100322/septembar-je-poseban-za-prezivljavanje-mogu-li-udzbenici-u-srbiji-biti-besplatni-za-sve-ucenike/vest

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Žofre: EU finansira zelenu agendu u Srbiji

Evropska nedelja mobilnosti 2023. u Srbiji nije samo proslava naših dostignuća u mobilnosti, već i odraz naše posvećenosti održivoj budućnosti, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre u Limanskom parku, u Novom Sadu, povodom biciklističke vožnje koja je organizovana u okviru obeležavanja Dana bez automobila

Published

on

By

„Borba protiv klimatskih promena određuje kako ćemo živeti u budućnosti, kako ćemo se kretati i moramo da se upoznamo sa alternativnim načinima kretanja poput javnog transporta, autobusa, vozova, bicikala. Klimatske promene su veliki izazov za čovečanstvo. Svaki građanin ima odgovoronost da doprinese smanjenju emisija“, rekao je Žiofre, navodi se u saopštenju.

On je istakao da time doprinosimo i borbi protiv klimatskih promena, ali i poboljšanju kvaliteta vazduha koji dišemo.

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, čiji je cilj promovisanje alternativnih načina kretanja zarad očuvanja životne sredine, Žiofre je istakao da su kroz različite projekte koje finansira EU postojale mogućnosti za implementaciju najsavremenije tehnologije i najbolje prakse u upravljanju životnom sredinom.

„Ti projekti su dotakli sve aspekte naše zelene agende, od poboljšanja kvaliteta vode do poboljšanja upravljanja otpadom i očuvanja biodiverziteta. Finansijska i tehnička pomoć Evropske unije je bila ključna za ubrzanje našeg putovanja ka zelenijoj Srbiji“, istakao je Žiofre.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac rekao je da godinama uspešno rade na tome da grad bude prepoznatljiv i funkcionalan kao biciklistički grad.

„Kontinuirano ulažemo sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu prostire u dužini od preko 100 kilometara, i razvijamo mrežu biciklističkih staza koje povezuju naseljena mesta na teritoriji Grada, čime doprinosimo i razvoju cikloturizma“, kazao je Crnobarac.

Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Mazalica rekao je da je „Kritična masa“ događaj kojim žele da pozovu građane da voze bicikl i pokažu da je on odlično prevozno sredstvo.

(FoNet, foto: Beta)

izvor: https://autonomija.info/zofre-eu-finansira-zelenu-agendu-u-srbiji/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Skupština Zrenjanina: Šta je s nerealizovanim projektima, kad stiže pijaća voda

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani na današnjoj sednici Skupštine grada pokrenuli su dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca. Kao i do sada, lokalna vlast je ostala gluva na ove teme kao što je već 11 godina gluva na probleme običnih ljudi

Published

on

By

Kako je saopšteno, odbornici Bojana Begović, Dejan Čapo, Aleksandar Marton i Nataša Lalić su postavili pitanja o tome šta se dešava sa započetim, a nerealizovanim projektima, rokovi ističu, projekti se ne završavaju, a gradska imovina propada.

Zatražili su informaciju o tome kada će građani Zrenjanina dobiti zdravu pijaću vodu.

„U aprilu je istekao rok koji je premijerka Brnabić zacrtala kao rok za dobijanje tehnički ispravne vode, a ovih dana ističe i rok kada je trebalo da bude završena fabrika vode. Vidimo da rezultata nema, a Zrenjaninci nemaju nikakve informacije o tome šta se dešava“, poručeno je na sednici.

Takođe, radovi na poslednjoj deonici obilaznice najavljeni za proleće, nisu započeti. Građani se javljaju i žale da su gužve u saobraćaju nehumane, a stvaraju se velikim delom zato što nema obilaznice oko grada, pa se teretni saobraćaj odvija u gradskim ulicama. Ni najavljeni auto-put Novi Sad – Zrenjanin – Beograd nije još započet, a očigledno se još uvek ne zna ni trasa, budući da je menjana u junu mesecu. Odbornici LSV – Vojvođani su zatražili zvaničnu informaciju o ovim važnim infrastrukturnim projektima za naš grad.

Odbornik Dejan Čapo je postavio pitanje o tome koje aktivnosti je lokalna samouprava preduzela u cilju poboljšanja standarda građana, budući da su plate u Zrenjaninu niže i od pokrajinskog i od republičkog nivoa.

Odbornici su, osim kritika aktuelnoj vlasti, uputili i konstruktivne predloge za rešavanje alarmantnih problema sa kojima se naš grad suočava. Predložili su formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih, radnog tela da se ljudima u selima obezbedi adekvatna zdravstvena zaštita, kao i radne grupe za poboljšanje uslova i kvaliteta života u selima na teritoriji grada Zrenjanina. Predložena je i Izmena Odluke o mesnim zajednicama grada Zrenjanina kojom bi se izvršila modifikacija finansiranja mesnih zajednica tako da se polovina prikupljenih sredstava vraća mesnim zajednicama.

Vladajuća većina nije udostojila odgovora na važna pitanja niti predstavnike građana u Skupštini grada kao ni same građane i građanke, čime se, ocenjuju, nastavlja „11 godina dug bahati i ignorantski odnos“ po kom je poznata.

(Autonomija, foto: LSV)

izvor: https://autonomija.info/skupstina-zrenjanina-sta-je-s-nerealizovanim-projektima-kad-stize-pijaca-voda/

Continue Reading

SLOBODNA VOJVODINA

Protest u Zrenjaninu: Posle odlaska sa vlasti Vućićeve ekipe, obrazovanje mora imati najviši prioritet

Oko 200 građana Zrenjanina okupilo se večeras na 19. po redu protestu protiv nasilja.
Kao i svakog petka do sada, građani su izrazili nezadovoljstvo politikom režima Aleksandra Vučića, koji promoviše nasilje i netoleranciju.
Okupljenima su se večeras obratili profesorka Olgica Rakić i profesor Saša Ljevar.

Published

on

By

Rakićeva je na početku izlaganja sa prisutnima podelila razočaranje činjenicom da se u našoj prosveti kreira simulacija obrazovanju. – U situaciji kada je obrazovanje kod nas postalo irelevantno, onda i ne čudi veoma mali broj nastavnika, dece i roditelja koji bi se borili za bolji status prosvete – istakla je profesorka Rakić.
Ozbiljna država, a to može biti samo ona bez ove vlasti, mora obrazovanje shvatiti kao pitanje od najbitnijeg dugoročnog značaja.
– Nama je i u društvu i u prosveti potreban svojevrstan “pokret otpora”, jer samo tako ćemo popraviti sadašnju katastrofalnu situaciju-zaključila je profesorka Olgica Rakić.
Profesor Ljevar je u ime učesnika u protestu uputio podršku profesorima VI beogradske Gimnazije koji su već mesecima u štrajku a danas su najavili i početak štrajka glađu. – Kada prosvetni radnici moraju da štrajku glađu da bi se izborili za svoja prava, to je onda velika sramota i društva i države – istakao je Ljevar.

Continue Reading

Trending